Bosanske Basne

Nepobedivi

ORKA 1 | 74 str.

Bosanske su basne emotivna i potresna zbirka prica o nalicju rata u Bosni i Hercegovini, o njegovom apsurdu i besmislu, o agoniji, beznadu, mržnji, pohlepi, gluposti, o ljudima i zvijerima, o životu i smrti.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Bosanske Basni
  BBAS BUCH 1
 • Bosanske Basni
  BBAS CUCO 1
 • Bosanske Basne
  ORKA 1

ZANIMLJIVOSTI

 • Bosanske basne su Lavricev francuski prvijenac koji nailazi na odlicne reakcije publike i kritike osvojivši Grand Prix festivala u Sierreu, te Srebrnog lava u Bruxellesu, što autoru otvara vrata za brojne nove projekte.
 • Procitajte jednu od bosanskih basni na http://www.fibra.hr/Download.asp?ID=2

"Ne pada snijeg da prekrije brijeg,
nego da zveri ostave svoj trag"
(balkanska poslovica)

Tomaž Lavrič mnogo puši i mnogo ne voli javnost.

To će se dopasti onima koji tvrde da su svi genijalci - frikovi, ali kad si i pripovedač i ilustrator, pride radoholičar koji radi i na po pet albuma paralelno - pa, naravno da sediš u zadimljenoj sobi i da maštariš u nedogled. Ali, sasvim je vredno truda: gospodin koji se krije iza još barem tri različita pseudonima (TBC, Lovro Matič, Dijareja) jedan je od najuspešnijih balkanskih autora današnjice - i čovek koji je uspeo da svoje "Bosanske basne" objavi u Francuskoj, za uglednu kuću Glenat, te da tako ispriča svoje viđenje naše ružnije stvarnosti nekim ljudima koje to inače dotiče koliko i svaka druga tv-vest o tome da se negde na planeti još ratuje, daleko od njihove stvarnosti. A možete misliti - što bi rekao Bora u vreme dok je još bio car - "boli me dupe za Irak i Iran, oni se kokaju a ja sam miran." Tako to biva, svih tih potresnih slika danas je toliko da ama baš nimalo ne dotiču auditorijum same po sebi - jedino ako ih nateraš da ih se tiče. To možeš uglavnom tako što im pokažeš da je sav užas koji proističe iz ljudske gluposti veoma univerzalna stvar, stvar koja se možda juče dešavala nama, ali sutra može nekom drugom - zašto ne i magarcima koji gledaju vesti o tome kako im predsednik bombarduje države za koje nisu ni čuli? Zašto ne bilo kome?

Zašto ne nama... iznova?

O da, sve je uvek moguće. Tomaž Lavrič prihvatio se, stoga, jako ozbiljnog posla - stvaranja jednog ubedljivog i potresnog dokaza strahote, jednog papirnog spomenika koji služi da nas stalno podseća šta nam se dogodilo i da opominje da se borimo protiv opetovanja cele te priče. Jer, stvari su proste: nije poenta u tome da su u ratu svi čudovišta, nego u tome kako se čovek dovede na taj stupanj očudovištenja, šta to natera bilo koga od nas da postane sve ono što nikad ne bi želeo da bude i maše li smisao sa druge strane tog puta - ili je, pak, trajno ostao upravo na suprotnoj, nama iza leđa, tamo kuda više ne možeš da se zaputiš jer te kolotečina vuče negde napred. Nije, dakle, stvar u tome što postoje ljudi-majmuni, agresivci koji se tuku i prave sranja drugima iz čista mira - a takve svi viđamo i zaobilazimo svakog vikenda u gradu, popiju pa demonstriraju silu nad kim stignu naprosto zato što su debilci i majmunci. I krapinci, jašta. To postoji, to svi znamo - i ako takvog pošalješ u rat, nisi ga naročito zajebao, zato što on ni za šta i ne živi, glup je kao kurac i uživa da se iživljava - a rat mu još kaže kako sad treba upravo to da radi ZA DOBROBIT OTADŽBINE. Pa kud ćeš bolje, kad si on. E, i zato nije stvar u objašnjavanju toga na šta je sve taj tek spreman u ratu. Ali, mehanizmi koji obične, mirne ljude, dojučerašnje komšije i vlasnike sadržajnih života, ljude bliske tebi i meni nateraju da opizde s pameću, da odvale tarabu ili dohvate šipku, da krenu u pomenutu krvavu kolotečinu i da im više ni njihov život ništa ne znači - to su mehanizmi stvarnog užasa i to je ono što Lavriča u celom haosu zanima.

Bitan je detalj da je Lavrič Slovenac. Ha, eto vam twist. Čovek nije iz priče. Gleda na stvari iz svog neutralnog ćoška i nije se prihvatio posla da bi otvarao rane razmatrajući ko je više tu klao a ko manje. Knedla koju ti Lavrič uglavi u grlo gadna je zbog toga što ti je sasvim jasno da on priča univerzalnu ratnu priču u kojoj je totalno nebitno kako se te tri strane zovu - ali junaci pričaju NAŠIM jezicima i mi se nužno ježimo. Za balkanskog čitaoca, to je neodvojivo balkanska priča. Francuzi su se usrali naprosto zato što je jezivo - mi smo se usrali jer je to naša jeza. Svevremena, ali ipak savremena. I više nego što želimo. Lavrič je ovde i sjajan psiholog i poznavalac čoveka: bukvalno te zaboli do koje je mere sposoban da ti dočara obične ljude, grčevito stegnute za kut razuma sve do one krajnje tačke kad im se, naprosto, otrglo i više nisu mogli.

Priča "Mazga" hirurški precizno hoda upravo po toj klizavoj ivici, pokazujući nam dva suprotstavljena rova: u jednom su Srbi, u drugom Muslimani. I jedni i drugi, ispostavlja se, vole rok i metal, a naši imaju i kasetofon pa su opalili Metallicu. Dvojici muslimana na straži, koji nemaju više od dvadesetak godina, ovo se dopalo i tako počnu da se dovikuju preko rovova. Naši pitaju ima li šta da se poduva i ovi im dobace paketić trave. Onda naši njima dobace rakiju. Onda počnu da pričaju viceve. No, jedan stariji musliman natera dvojicu klinaca da nastave s vicevima, kako bi zamajali ove naše. U jednom momentu, naši više ne odgovaraju. Postaje nam jasno da su ubijeni. No, kako se sledećeg dana opet začula Metallica, muslimanski klinci su srećni što ipak niko iz suprotnog rova nije nastradao. Opet upitaju za rakiju, ali kad jedan od njih dvojica izađe iz rova da je pokupi - bude raznesen bombom. U završnoj sceni, vidimo klinca kome je drug poginuo ćelavog - posekao je svoju dugu rok-kosu i više mu ništa nije sveto: on jedino ume da bude vojnik, stroj za ubijanje.

Neću dalje. Želim svakome da pročita ovaj album i skapira neke stvari. Na primer, prostu činjenicu ko nam je danas neprijatelj: susedne balkanske države jedna drugoj, ili kasta izdrkanih, praznih majmuna unutar svake od njih, idioti koji ne kapiraju da svojim ponašanjem huškaju na reprizu? Ja kažem, ovo pod b.

"Bosanske basne su, po mom skromnom sudu, najbolji strip o ratu. I protiv njega!" - Marko Šunjić, urednik izdanja.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Kako baš i nisam neki ljubitelj kratkih prica,tako mi je ustvari i palo citanje ovog stripa u Fibrinom izdanju.Naslovnica za 10!
  13.06.2008
  12:40:00 sati
  kico
  uredi
 • DeeCay

  Ukupna ocjena 88%

  8, 10, 9, 7

  Svaka cast, odlican multinacionalno višejezicni alegorijski (basnoviti) omnibus! Kratke i jezgrovite price iz ratne zbilje... I lijep uvodnik. Kadriranje i izbor scena odlicno!
  13.06.2008
  13:38:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • simo

  Ukupna ocjena 18%

  1, 1, 3, 3

  14.06.2008
  11:54:00 sati
  simo
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 10, 4

  Kultni album, vrhunski napisan i nacrtan. Od prica, najjace su Mazga, Muha i ona sa pticom dok je meni najlošija ona sa psom, ali u biti sve su na svoji nacin dirljive i svaka ostavlja snžan utisak. Ono što se meni posebno svida je to što svako prica na svom jeziku i što nema suvišnog moraliziranja i nekakve propagande. Ako ga usporedim sa npr. Sarajevo Tango od Hermanna (koji mi je takoder dosta dobar). Lavriceve Basne su uvjerljivije i realnije prikazuju rat. O crtežu na treba trošiti rijeci, Lavric je majstor crno-bijelog kontrasta, kadriranja i crtanja emocija te uz Parlova definitivno broj 1 trenutno na ex-YU podrucju. Jedino što mi se kod ovog albuma ne svida je naslovnica.Ipak je to trebalo malo bolje napraviti a ne samo skupiti razlicite crteže iz samog stripa. 
  14.06.2008
  17:54:00 sati
  Aco
  uredi
 • ninel

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 10, 5

  Definitivno najbolji strip o ratu u Jugoslaviji.
  15.06.2008
  16:44:00 sati
  ninel
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  lavric je sigurno najkompletniji autor s podrucja bivše države, a kako tek s lakocom briljira u razlicitim žanrovima (vidjeti ekstremne športove)u svakom slucaju, ovo su najbolji stripovi o ovom našem ratu, naizgled odmaknuti od stvarnosti, ali bolno istiniti
  15.06.2008
  22:07:00 sati
  ken2
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Nešto najbolje u zadnje vrijeme, što je došlo iz Slovenije. Svaka cas Lavricu.
  24.06.2008
  12:10:00 sati
  teller
  uredi
 • Rico

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Lavric kralj!
  27.06.2008
  09:42:00 sati
  Rico
  uredi
 • NESVRSTANI

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Volin formu kratkih priča.Lavrič odličan. 
  05.07.2008
  00:49:00 sati
  NESVRSTANI
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 57%

  5, 7, 6, 3

  Pa ovdje ima vrlo dobrih i malo slabijih priča, tako da kad sve zbrojim ispadne neka osrednja ocjena. Definitivno mi je najbolja ˝Mazga˝ koju je spomenuo recenzent. A još je dobra i ˝Muha˝. Crtež mi nije baš napet, naslovnica također slaba.
  30.07.2008
  20:15:00 sati
  mpavin
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  20.12.2008
  20:29:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  18.02.2009
  15:23:00 sati
  mars1
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Svidjele su mi se Bosanske basne. Vjerovatno kada zbrojim sve ocjene različitih priča, ovaj strip ne zaslužuje deset, ali ipak... Meni je najbolja Muha...
  13.04.2009
  23:27:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Očekivao sam da će epizode biti intenzivnije, nabijene emocijama i krvavije kako bi se što više istaknuo besmisao ovog rata. Unatoč tome, dobro je što izlaze ovakva izdanja kako bi se pokazala glupost bratoubilačkog rata. Priča 'Muha' je prava satira, dok mi je najsimpatičnija bila 'Mazga', koja pokazuje kako obični ljudi nisu bili za ovaj rat - sve je zakuhala banda od 5 % ekstremista.
  20.07.2009
  22:09:00 sati
  Panon
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  daleko najbolje priče su sa psom,papigom i ona 2 metalca.ostalo ok.naslovnica mrak
  25.07.2009
  00:03:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Odlicna kolekcija kratkih prica koje pogadaju u srce i odlicna recenzija. Fantasticno docarana besmislenost balkanskog sukoba i izgubljenost malih ljudi u njemu (kao sto je i recenzent napisao). Na trenutke mi je bilo tesko citati jer se ipak radi o nama pre bliskoj povijesti.
  29.09.2009
  23:05:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Preseravanje...
  06.11.2009
  12:41:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Covjece, ovaj Lavric nije normalan. Citajuci Bosanske basne covjek se zapita jel to onaj isti Lavric iz Ekstremnih sportova, Crvenog alarma i Evrope? Kojom lakocom mijenja zanrove i eksperimentira s crtezom, nevjerojatno. Kapa do poda. I da, ovo je stvarno najbolji prikaz rata. Sve price su odlicne na svoj nacin, od priglupih novinara, do usranih politicara i obicnih ljudi, sve stima odlicno. Jako me se dojmio ovaj strip.

   

  12.01.2011
  15:49:00 sati
  Manetola
  uredi
 • Dermentor

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  11.05.2011
  00:29:00 sati
  Dermentor
  uredi
 • vlaki

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kakav samo pristup bosanskom ratu. U tom sveopćem ludilu, izvući ovakvo nešto, prosto je neverovatno. Za razliku od ostalih strip albuma posvećenim ratu, ovaj je nekako poseban, čudan, surov, ali kad se sve sabere, direktan i odličan. Šteta samo što takve životne situacije inspiriraju ovakva divna dela. Od ovakvih materijala treba i učiti kakv je rat i šta sve može doneti. 

  25.10.2011
  02:16:00 sati
  vlaki
  uredi
 • djule

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  21.03.2012
  08:15:00 sati
  djule
  uredi
 • Jasko

  Ukupna ocjena 74%

  5, 7, 10, 8

  Dobro,  Lavric prica svoje vidjenje svega. Malo smo se i svi mi (hvala bogu) udaljili od toga, pa nam sad sve izgleda neverovatno brutalno (i sa dozom patetike). 

  Ono sto ne volim je mesanje ove svetske bulumente i vidjenja istih kao mesije koji ce spasiti male i krvolocne narode. A vidi kako oni pokazuju (danas) zube. Nema kize, ima krize. 

  Ovde je problem ta transformacija licnosti. Studenti, radnici, intelektualci u fanatike, seljacine i fasiste. Bojim se da nije sa svima (bas) tako. Svaka strana smatra da je vodila odbrambeni rat. Poslednju pricu mozes da obrces na sve tri strane i svaka ce da ima 2 minuta mržnje prema onoj drugoj.

  10.05.2012
  12:29:00 sati
  Jasko
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  07.09.2012
  13:43:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 68%

  6, 7, 8, 5

  Muha mi je najbolja priča...pošteno se nasmijah,zanimljiva mi je i Mazga (okrutna i realna),Riba-kratka i emotivna,Ptica-pravi razlog zašto je na svijetu sve manje goluba, Mačka-fora zajebavanje snajpera,a sve ostalo mi je dosadnjikavo... Crtež dosta karikaturan,ali nije loš. Naslovnica osrednja.
  09.09.2012
  11:08:00 sati
  Oki
  uredi
 • gombi

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  20.02.2013
  16:49:00 sati
  gombi
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  Kolekcija kratkih priča. Daleko najbolja mi je Muha. Kad komisara UN usred ničeg mora kenjat a jedino što ima, da obriše guzicu je upravo tek podpisani mirovni sporazum, to je to.  Evo to je prava istina. Ovde sam se stvarno nasmijao. Ova priča na nekoliko stranica kaže više o ratu nego celi roman. Stvarno je upamtljiva. Ova priča je za 10. Ostale mi baš nisu nešto ali nema veze, Muha spašava stvar.  Crtež mi je vrlo dobar, naslovnica također ali nije to moj tip stripa.

  26.06.2013
  21:58:00 sati
  tekumze
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalan strip.  Kako je moguce da su neki ovo slabo ocjenili?  Kao sto neki ovdje vec kazu, ovo je nesto najbolje kad je u pitanju onaj nas gradski rat iz 90-ih.  Sve price su odlicne (neke su genijalne, neke vrlo dobre, ali nijedna nije losa), a i crtez pase ovom stili price, koja je zabavna u istoj mjeri koliko je i satiricna. Epizodica "Mazga" mi je najbolja, ali i ona "Macka" je isto odlicna.  Toliko besmislenosti u ovom ratu, a autor Tomaz Lavric sve to fino sastavi u jedan vrhunski rad.  Sudeci po ovom stripu, neko bi reko da je covjek multi-talentovani genije, a ne samo autor i crtac stripova.  Sve ovo kreirati uopste nije lako.  Naslovnica je veoma emotivna, i onaj zuco ker stvarno ima nezaboravne kadrove u ovoj prici, pogotovo kad gleda upravo u nas citaoce.  Ovo se nece skoro zaboravit.

  23.04.2014
  11:14:00 sati
  acestroke
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Odličan koncept i drugačiji pristup ratnoj tematici u obliku kratkih, tragi(komi)čnih priča čiji su protagonisti ili antagonisti životinje.

  23.03.2015
  18:10:00 sati
  konj87
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  8, 7, 7, 6

  Nakon dugačke pauze i ponovnog čitanja više mi nisu odlične kao nekada, ali su i dalje dobre. Strip koji svakako vrijedi pročitati.

   

  13.04.2015
  09:26:00 sati
  Shaner
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  21.08.2015
  16:33:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Bosanske basne...

  18.01.2016
  15:57:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  nema se šta tu puno novoga napisat.tomaž lavrič totalni genije..oćeš od crteža,orginalne ideje samog koncepta stripa,naslovnice..ma urnebes totalni.svaka tabla užitak za čitat i gledat,priče genijalno osmišljene (poveznica imena životinje i same radnje pojedine priče).strip o ratu ali naravno potpuno protiv istog,koji na izniman način i laicima približava svu "raskoš" balkanskog blata i strahota koje su proizašle iz njega.likovi u stripu bolno realni,ponekad na granici karikature i zdravog razuma ali takvi su 90-ih bili u većini.uglavnom posudite i pročitajte obavezno,ako već nemožete kupit..tih sat i pol proletjet će kao sekunda i pol

  17.02.2016
  13:56:00 sati
  ken_parker
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 70%

  4, 8, 9, 7

  Veoma dobar strip, ali nije moj fah u pogledu vremena i mesta radnje, iz više razloga (prvi i najvažniji: tih godina sam bio rođen; drugi: sve što sadrži reči ''domaće'' i ''rat'' me nikada nije naročito interesovalo).

  Ima baš dobrih priča, teško je izdvojiti favorita. Eventualno Ptica (jer je najuniverzalnija - može da se odvija 800. pre nove ere na teritoriji Kolumbije, i to ne za vreme bilo kakvog rata, a može da se odvija i 2075. u predgrađu Pariza ili 2017. u Indiji), Mačka (najsetnija priča uz Pticu) i Mazga (koja počinje lepo a završava gorko, kao Pas). Pas je takođe brutalno dobra, a verujem i najkontraverznija priča. Svinja mi je isuviše čudna, ali ima neki Dilandogovski šmek. Riba je priča poput Mačke, samo na mnogo manje stranica, a Guja i Miš su baš bezveze. Muha me je zbunila, ali ipak sam razumeo 30% francuskog i 70% slovenačkog. Dobra je priča, ali ne među favoritima.
  Sveukupno bolji strip od Gliste u bijegu (iako je ovde Mazga iz istoimene priče zapravo likom Glista), a ovde mi je crtež jako dobar, i bolji nego u Glisti. Uživao sam u crtežu.

   

  23.11.2017
  05:30:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 88%

  7, 9, 10, 10

  Toliko sam očekivao taj strip da sam se bojao da ne budem razočaran. Ali teško da te može Lavrič razočarati. Grafički mi je on jedan od najdražih domaćih crtača a kad uz to imaš u paketu i odličnog pripovjedača rezultat ne može biti loš. Kako se radi o kratkim pričama kvaliteta zna varirati pa ipak ne može se poreći trud autora da u svakoj od priča u svakom liku ma koliko kratka njegova pojava bila da maksimalno moguće karaktera.

  19.08.2018
  15:04:00 sati
  Deers
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Da, da, zapadna strana Blakana je oduševljena ovim stripom, kako i ne bi bili. Sve neki rokeri, pankeri, simpatični ljudi, samo Srbi, naravno, prikazani kao bagra koja ima logore i muči u njima. Da li se moglo omaći Lavriču pa da prikaže sva tri naroda kako imaju logore, ili još bolje, da je izostavio logore? Ne, nije! Čak je u priči „Mazga“ na jedan fin i dirljiv način objasnio kako je lako i sasvim razumljivo kada neko postane mudžahedin. Još recenzent reče kako je to Lavrič fino izveo jer svi pričaju svojim jezikom. Jes vala, Srbi u Bosni pričaju ekavicom i koriste uzrečicu „bre“. Nevjerovatno koliko gluposti. Serem se ja Lavriču na ovaj strip i na njegovu objektivnost, mada sam mišljenja da on nije ni pokušao da bude objektivan, napisao je jedan antisrpski strip, i to je to. Leo, sljedeći put kada budeš pisao recku nemoj da budeš napušen.

   

  12.02.2019
  18:47:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Da, i za mene su "Bosanske basne" najbolji ratni strip do sada pročitani.. Slažem se da je to strip o ratu i o svoj uzaludnosti i besmislenosti rata.. Teške su "Bosanske basne", realne su i govore o stvarima na brutalan način, bez imalo zadrške.. Epizoda Svinja (sa drogerašom) i Mačka (sa djecom i snajperistom) su mi nekako najbolje.. Ali ujedno i ljudski najteže za čitanje.. Lavrič je sve napravio kako treba.. I scenarij i crtež i naslovnicu.. Sve je na svojem mjestu i mogu reći da stvarno cijenim ovaj njegov uradak..

  24.02.2019
  15:32:00 sati
  allessi
  uredi
 • Paka01

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  A ono... Okej je strip, al nije me nešto posebno oduševio. Za jedno čitanje.

  22.05.2019
  11:51:00 sati
  Paka01
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Sjajni Lavrič.

  28.07.2019
  23:16:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 73%

  6, 7, 9, 7

  Tomaz Lavric jeste fantastican autor kojeg licno i volim i cenim, ali cinjenica da je Slovenac i da nije iz price, kako kaze recenzent, ne pije vodu. Uostalom, ne samo da je i Slovenija imala svoj mini rat za nezavisnost, vec je ovaj album posvecen tragicno nastradalom novinaru i prijatelju Ivu Standekarju, koji je izgubio zivot u Sarajevu, izvestavajuci sa ratista. Naravno da Lavric ima pravo da iznese svoj pogled na zlosrecni bih sukob, ali govoriti da se radi o objektivnom pristupu je u najmanju ruku smesno.

  Sto ne umanjuje samo delo, da ne valja ne bih ga ni citao, na kraju krajeva, ovaj album krasi moje police, izmedju ostalih Lavricevih albuma, i vise hiljada drugih stripova.

  01.01.2021
  04:11:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  21.02.2021
  21:19:00 sati
  doktor78
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 59%

  5, 5, 7, 8

  Ja sam se ovo jedva natjerao pročitati do kraja. Daleko od ratnih priča tipa "Naša majka rat" ili "Bilo jednom u Francuskoj", koje su mi se svidjele, ovaj strip mi se nikako nije svidio! Ali eto natjerao se bar pročitati do kraja, 100 ljudi, 100 čudi!

  22.11.2021
  18:48:00 sati
  tex2
  uredi
 • Edi B

  Ukupna ocjena 51%

  5, 5, 5, 6

  Slazem se ovim u komentaru iznad, napisano od tex2.

  28.02.2022
  17:54:00 sati
  Edi B
  uredi
 • logo111

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Anti-ratni strip sa pogođenom "žicom"....

  19.05.2022
  10:10:00 sati
  logo111
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  15.05.2023
  23:40:00 sati
  Simon87
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 84%

  8, 10, 7, 9

  Nisam očekivao ništa posebno ni spektakularno od ovog naslova, ali sam prosto oduševljen! Naravno da mi se najviše svidio koncept kratkih priča i sama ideja o povezivanju životinja sa ljudima u ratnoj perspektivi, i sve je apsolutno odlično. Bravo majstore, svaka ti je na mjestu! str.39, #2

  25.05.2023
  20:30:00 sati
  Salkan
  uredi
 • paro

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Ovaj strip će uvijek imati mjesta na mojoj polici. 

  14.09.2023
  19:33:00 sati
  paro
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 54%

  5, 4, 7, 6

  Nije moj tip stripa. Ajde zanimljiva ideja da napravi zbirku krakih prica koje ce sve redom u naslovu imati neku zivotinju, ali osim toga ne mogu reci da mi je bilo nesto interesantno. Najbolja prica mi je upravo "Mazga", ta je jedina koja nesto iskace od drugih, pogotovo je kraj price odlicno napravljen. Ostalo poprilicno nezanimljivo. Crtez okay. Sve tri naslovnice su prakticki na slicnu foru napravljene i nisam nesto pretjeano odusevljen, ali ajde imaju prolaznu ocjenu.

  12.02.2024
  09:56:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi

Najnovije

Vijesti

 • Večer stripa u Booksi
  Vrijeme: 21.02.2024 16:52:00
  Prodavač: DeeCay
  Broj pogleda: 340
 • Oscar 2023
  Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 540

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

 • Oscar 2023
  Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 540
 • Večer stripa u Booksi
  Vrijeme: 21.02.2024 16:52:00
  Prodavač: DeeCay
  Broj pogleda: 340

Magazin

Recenzije

 • Sin vatre
  Kod: TX SAGK 45b/46/47a
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 27.11.2023. 14:48:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1916
 • Crni ljudi
  Kod: VB LU 12
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 13.12.2023. 20:17:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1748
 • Klopka na brodu
  Kod: KM LU 2b
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 4.12.2023. 10:52:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1732
 • Potpuna kontrola
  Kod: NN LIB 69c/70a
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 25.11.2023. 21:15:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1682
 • Pravo i krivo
  Kod: KP FB 36
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 26.12.2023. 10:11:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1625

Aukcije

Forum