Ples smrti

Asterix

CA DMR 1/3 | 66 str.

Američka jedinica pod zapovjedništvom narednika Soloa prisutna je u Kolumbiji sa zadatkom sudjelovanja u ratu protiv narkomafije. Poslana sa zadatkom otimanja novca od korumpiranog bojnika kolumbijske vojske, jedinica si je zapečatila put u smrt otimanjem bojnikove djece te su natjerani u povlačenje kroz džunglu u bijegu od potjere. Ne znajući za pravo stanje stvari Captain America ih je presreo u namjeri pomoći, no ne dugo nakon toga iz uloge spasioca postao je njihov zarobljenik.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Ples smrti
  CA ORKA_SP 9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Dead men running
  CA MRV 1
 • Dead men running
  CA MRV 2
 • Dead men running
  CA MRV 3

ZANIMLJIVOSTI

 • za vrijeme pisanja ove recenzije nisu korišteni nikakvi opijati (yeah, right - op.ur.)
 • tri originala naslovnih stranica sveski ukredene su njihovom autoru – Derek Hessu. Tu vam je ponuđena zanimljiva potražnica. "On Friday, June 13 someone stole original Captain America paintings I did for Marvel Comics. The theft of these paintings is considered breaking and entering and grand theft, both are felonies which translates into prison time. "We ultimately just want the paintings back, and there’ll be a grace period of no prosecution with no questions asked. We are offering $1,000.00 dollars to anyone who has information about the whereabouts and final return of these paintings. You can contact us at info@derekhess.com (216) 281-4868 or the Cleveland Police First District Detective Bureau if you know anything about the crime."
 • na netu postoji i b/w verzija, također interesantna za pogledati
 • Naslov izdanja u am. verziji je "Dead men running".

Interview sa Darkom Macanom

Jesi li ikada pratio CA epizode, fan možda?

Evo, razmišljam i mislim da sam prije toga pročitao ukupno jednu Cap epizodu plus možda još neko pojavljivanje u drugim stripovima. Nisam brijao na njega, jer je evidentno američki, dakle ne moja briga, te sam o njemu počeo razmišljati tek kad sam dobio job (jest da sam ih pitao: "Jeste li sigurni da ne želite da neki Amerikanac to piše?").

Kako vam je to uletilo, kome prije – tebi ili Žeželju, koje su bile reakcije kasnije na strip, kakav je tebi ostavia dojam?

Za to što sam pisao taj strip krivi su Igor Kordej, Andrew Lis i Osama bin Laden. Igor što me predložio Andrewu kad je čuo da ovome fali scenarist, Andrew zato što je pristao, a Osama - zato što je smandrljao one nebodere pa se izvorno predviđeni scenarist zbedirao i nije mogao raditi pod tim uvjetima. Reakcija nije bilo, a meni je strip drag.

Kako je teklo nastajanje stripa, jel bilo ikakvih nesuglasica ili kompromisa?

Strašno brzo, jerbo nije bilo vremena. Bilo je super, meni su najdraže strane one na kojima si je Žeželj uzeo mašti na volju (s astečkim reljefom i kinezom na nosorogu).

Ta epizoda je bila dakle samo jedan job u nizu, po tebi ničem ne iskače od ostalih radova?

To je podmuklo pitanje jer ga postavljaš kao da sam ja to rekao. S jedne strane da, to je još jedan job u nizu. S druge strane, meni je svaki job drag i svi su mi posebni. Iskače li ovaj strip od ostalih, to uopće nije na meni da sudim, već na onome tko ih čita. Ovdje mi se posebno svidjelo što su me zvali iz Marvela, gdje nikad nisam radio, a da ja nisam morao goniti njih. To laska. Pogotovo što je to došlo u vrijeme kad sam se mislio odmorit’ jedno godinu dana. Ovako je odmor došao kasnije, kad sam završio s Marvelom (ili Marvel sa mnom).

Tokom pisanja priče, što ti je bilo u glavi?

Pa, napraviti najbolju priču o Kapetanu Americi koju sam u stanju napraviti, naravno. Što je značilo razmisliti o tome što on jest i zašto, te kako, se to uklapa u današnjicu. Razlika izmedju teorije i prakse, drugim riječima, ideala i stvarnosti, što je moja stara tema, a dobro se uklapa u Capa. Na kraju sam zaključio da Kapetana Ameriku trebam pisati kao što bih pisao Kapetana Hrvatsku, samo mu promijeniti ime i par detalja. I tako su principi na koje se sve nacije pozivaju isti, a isto je i njihovo izopačenje. Razlika je samo u pakovanju.

Prije nego li si započeo sa radom na epizodi, kako si koncipirao u mislima i kroz ideje jedan takav lik (tipično američkog junaka) – pravog čistunca & pretty boya CA?

Ono što olakšava, jest da je on rođen u dvadesetima (kao lik), kada su SAD još bile jako nalik Evropi i ... I, ja volim čistunce. Tintin mi je najdraži, a to ti je sve isto. Jedino što sam dodao jest da je on čistunac po izboru, a ne zato što je glupo zateleban u ideju Amerike. Elem, možeš biti patriot iako si svjestan da ti zemlja nije savršena. O čemu smo svi imali prilike razmišljati u zadnjih petnaestak godina.

Dali se iz toga razloga možda radnja odvijala u nekakvoj djungli a ne na asfaltu?

Je, nije trebao research. Imao sam jako malo vremena - Andrew me bio zvao par puta taman kad sam ja digao ruke od pisanja stripova i otišao se na tjedan dana odmarati u Beograd. I onda, kad sam se vratio i nazvao ga, sve je bilo na ho-ruk. I tu mi je pala na pamet (e, a kako se to dogodi, to stvarno ne znam) ona "opening sequence" od 6 strana, ja sam je se uhvatio i piči dalje. Uostalom: vojnici, "djeca u vihoru rata", reklo bi se da su to moje stare teme.

CA si kroz tijek radnje počovječio ljudskim slabostima (fizičkim i psihičkim!) - zašto? Jeli ti na taj način bilo lakše izaći na kraj s takvim tipom akcijskog junaka (da te ne tiram da iznova otvaraš strip - CA su drogirali, skinuli mu masku (što mi je bilo genijalno) i dobro premlatili, kasnije se poveo i dijalog oko nabijanja kompleksa; tipa budi dobar kad narastes, CA je uzor svima (detalj sa plakatima)).

Drogirali su ga (to su mi prigovarali da je prelako bilo), jerbo mora imati neku slabost pa neka to bude vjera u ljude (tu se mogu identificirati). Skinuli su mu masku jer što, u čemu je vic s maskom? Nije da će ga itko prepoznati na ulici, a omogučhilo je par dobrih scena. A ja volim likove mlatiti, da vidim kakvi su. Cap je ispao sasvim okej. Da nisam radio "realističkog" Capa (čitaj: okruženog neprijateljima koji nisu nadljudi), tada bih ga vjerojatno pisao drugačije - kao primjer vidi moju kratku priču "An Epic Battle" u onom Captain America hardcoveru.

Scene nasilja poprilično su eksplicitne: hladnokrvno ubojstvo časne, rezanjne glave štitom etc.

To raja voli, a volem i ja...:) Ali, htio sam, jako, upotrijebiti štit za dekapitaciju. Pazi: ta mrcina ima 40 kila (!) i u regularnoj je superherojadi on baca i ona bije ljude, a njima ništa. Ali zamisli četrdeset kila s momentom sile dodanim brzinom: CAP! Hahahaha! To je trebalo upotrijebiti. Strip treba biti vizualan.

Detalji ne vezani za radnju a puni simbolike kojima zapravo govoris o svom umjecu (skromno, po meni) jednog od ponajboljih pisaca...

Uh, hvala.

...komentar & ima li kod tebe neka kvota takvih scenaristickih bisera (konkretni primjeri: glava vojnika odrezana je čistim štitom američke zvijezde, pjevanje španjolske pjesmice malenoj izbjeglici dok je drzi u naručju, kadar di CA odvaljuje M-16 o drvo, gore spomenuto skidanje maske junaku ect.)

Ne razmišljam puno o kasnijoj interpretaciji. Idem, gledam što bi bilo kul pa kad me nešto pukne - stavim. Uspavanka je vrlo dobro primljena scena, a isto je izašla iz karaktera i jer je pasala. Hvala Internetu, našao sam je za 5 minuta. To ti ide, imaš neku atmosferu koju želiš postići, neki osjećaj kojeg želiš u čitatelju izazvati i ne bježiš ni od čega što će ti u tome pomoći.

Za kraj, komentar o ukradenim originalima naslovnica i 1000$ nagrade onome tko ih vrati.

Nek’ su ukradene, kurcu ne valjaju!

:))) Zašto ti ne valjaju??

Pa, očajne su ... Tip ne zna crtati pa to skriva "konceptualom". Bljuv.

Ima li šanse da ta epizoda izađe u Hrvatskoj (recimo u Q-u) ili su prava zacementirana?

Ja sam se raspitivao, ali mi odgovor baš i ne stiže.

Recenzija

Intro

Đungle Kolumbije, vjerovatnost vremenskog perioda 80ih. Blaga politčka podloga narko kraljevstva provlači se kroz cijelu epizodu ali ničim direktnije nema utjecaj na radnju. Manja grupa američkih vojnika našla su se u nezavidnoj poziciji izgubivši vezistu i radio. Poslavši zadnji poziv u pomoć otimaju skupinu djece te pred potjerom plačenika kreću u pokušaj proboja. Skupinu vodi narednik Solo, vojnik i vrsta vrača koji predkazuje budućnost iz karata. Iako prošlosti skrivene od čitatelja Macan mu stavlja kompleksnost lika jer se čini da Solo nije oduvjek u životu bio plačeni ubojica. Solo, bačen u prvi plan, ima ne samo ulogu nemilosrdnog i inteligentnog vođe već i proročku ulogu - naricatelja radnje. Solo tako nagovješta čitatelju što će se dogoditi te kvari radnju tokom cijelog stripa. Iznenađenja i obrata u glavnoj radnji nema, elementi "strašne istine" ili "izdaje" u potpunosti su razbijeni i ne postoje. Svima je jasno kojim putem se stvar razvija, mislim da Macanu to nije ni bilo toliko interesantno – koliko sam smještaj junaka; Captain America, koji se našao u kompiciranoj situaciji gdje se postavlja za ikonu jednostavnog rješavanja radnje, koja u ovom slučaju to nije.

Crno - bijeli svijet?

Idealiziranog super-junaka; u atmosferi prožetoj ubojstvima časnih sestara, otmice nevine djece te bezcivilizacijske lokacije, dovelo se do toga da na koncu poprima elemente izbjeglice u svoj surovosti svijeta stvarnosti:

"A super-soldier yes. Speed and strength and all that, but just a man."

Mjesto radnje podsjeća na san (op.a. ovo treba pripisati i Žeželjevom umjeću crteža) – no isti taj san pretače se u moru. Ovdje nalazimo pravi ideal života, pošteđen izvanskih kvazi -problema megalopolisa - ili ti užurbanosti gradskog života. Radnja prelazi granice srednjovjekovne patetike pripovijedanja o idealiziranom dobru i sotoniziranom zlu. Klasičnan svijet Marvela obojen je izmješanim bojama simbolike i činova protagonista. Kombiniran mit fantastičnih elemenata i stvarnosti srušio je svoj zatvor tipičan za ovakvu kategoriju stripa interesantnim razvijanjem odnosa spomenutih protagonista radnje i glavnog junaka, te na koncu, tragičnog svršetka prožetog poetskom pravdom (op.a.ovdje ću skrenuti na pozornost mecenu Marvela koji ima naviku svakih nekoliko godina izbaciti naslov nužno vezan za osvježivanje svojih antikvitetnih junaka, davajući im smisao (čitaj – ozbiljnost) ovakvim težim tipom scenarijima).

Zagrobni život, na ovozemaljskoj razini, duša koje proživljavaju pakao nemoguće je neprimjetit. CA se spušta sa neba u taj prekogrobni život, lišen besmrtnosti ali proricateljski viđen - u situaciji gdje se nema straha od smrti. CA je božanstvo koje se spušta sa neba, s ciljom da pomaže ili odmaže svojim utjecajem, no zapravo njegova uloga je jeftina metafora lakmus papira koji će izmjerit kiselost situacije. Nadalje, njegova uniforma i štit su groteska u namjerno odabranoj pozadini zelenila đungle, okruženog istim zelenim uniformama vojnika koje toliko simboliziraju upitan moral da CA više u očima čitatelja nije taj koji će spasiti svijet. To je bar sada jasno! Što da jedan super heroj napravi u tako zajebanoj situaciji? Zgrada nije u plamenu, autobus neće pasti sa mosta, nema negativca kojeg treba maknuti, nema nekog nebuloznog dvojnika koji mu kvari ugled... Svi su oni time anti - junaci. Ono što CA može, jest uzeti dijete u ruke i pjevati mu španjolsku uspavanku. Jedan u nizu genijalnih detalja koji će samo nagovjestiti pravu ulogu CA u ovoj radnji. Gomilanje estetskih djelova – djelo samo čine težim u prenošenju čitatelju. Samo uspostavljanje komunikacije sa čitateljem u potpunosti je uspjelo – radnja je prožeta iskušenjima CA koji je u potpunosti neraščlanjen od situacije zablude u kojoj se našao. Dok je pjevao, bio je otac. Svima njima ma koliko god krivo i sjebano ispali ti plaćenici u svojim životima. Nije on tu da ih spasi. Njih se ne može i ne smije spasiti.

Skrećem pozornost na Žeželjev kadar odabran prvenstveno zbog detalja španjolske uspavanke ali i sna, odnosno more kojoj tok radnje naravno neminovno teži.

2 + 2 = D E A T H

Glavna misao; "We are dead." Nije bilo toliko teško shvatiti tu jednostavnu izjavu "mira" (op.a. pomirenosti je možda bolji izraz) smrtnika koji iščekuju svoj kraj, ali tek nakon mučnog plasa Života. Smrt je naša konačna, neizbježna sudbina, prije ili kasnije, što god učinili – umiremo. Simbolika časne uniforme američke vojske izgubila je sjaj djelima svojih pripadnika koji su okrvavili ruke. Čemu činiti dobro, djelovati moralno, kada naša djela bivaju zaboravljena i uzaludna: "Whatever we achieve, ultimately it means nothing."

Junak vs anti-junak

Novi element i uloga, CA se opet vraća sa marginale radnje. Sore, vojnik čiji je pradjed zajedno sa CA rušio Treći Reich, čija sada mržnja i ljubomora donose novi traumatizirani, ljubomorom prožeti lik, gladan osvete. Sve vam tu piše.

Sore u sukobu sa oslabljenim CA (od prije ranjenim i nadrogiranim) gubi: "A pretty boy? Is that all? Rich, probably, too? Loved? What chance does a guy like ME have against pretty boy like you? TELL ME WHAT CHANCE?" Odmah potom novi sukob na realciji junak vs anti-junak. Solo gubi također:

Solo: "Oh get off! Who are you impressing with your speeches? "Doing something wrong," REALLY! Take a look around, Captain! We don’t live in black and white movie anymore! It might’ve been easy to do the right thing back in your times, but this is a different world! A HARD one!"
CA: "You are mistaken, sargent Solo. It’s never been easy."

End

Kraj je tu. Pomireni sa svojim ulogama likovi nalaze svoje mjesto, smisao i odgovornost u Smrti.

Konačni obračun sa neprijateljom. Kao u antici CA napušta pozornicu sa djecom pod rukama. Ostavlja žive mrtvace za sobom. Sore stavlja masku, postaje junak i odlazi u smrt.

Ni Solo više ne želi bježati. Stao je. I zaplesao. Plačenici odjeveni u crne trikoe iscrtanih mrtvačkih kostiju savršen su oblik svakog demonskog oblika zla koje nas sve čeka. Samo je pitanje, na koji ćemo se način nositi s njim.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • zveles

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odličan strip. Nije mi namjera pohvaliti ga samo zato što su ga radile glave i ruke naših stripaša, već uistinu smatram ovaj strip jednim od izuzetno dobrih! Obavezno štivo; siguran sam da će se jednog dana (sa zakašnjenjem kao što je to nekad bio slučaj i s Milligan/Biukovićevim "Human Targetom") ovo pojaviti i u tradeu. Do tada ganjajte sveske preko neta ili naših dealera. ;)
  Ovo s naslovnicama je legendarno! :)
  27.04.2004
  13:53:00 sati
  zveles
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 9, 1

  Kapetana Ameriku sam čitao a long time ago (in a galaxy far, far away...), i to svega par epizoda, a bile su u pitanju neke prastare, sa Red Skullom. Tako da sam ovo pročitao samo zbog recenzije, uostalom za to recenzije i služe. Priča u principu nije loša, ali (mi) nije nešto specijalno. Što se tiče same teme; sve je to ipak već negdje viđeno, kako u stripovima, tako i u knjigama i filmovima. Sviđa mi se recimo simbolika, a likovi nisu posve jednoslojni, tome dajem plus. CAP je ovdje OK lik, malo je kao naivan, malo ga našamaraju i iscipelare, a ima i još par jakih scena. Možda je ustvari problem u tome što likovi kao što je CAP nama Europljanima djeluju prirodno (ili bolje rečeno - dostojanstveno) jedino kad umiru... Žeželjev crtež mi je odličan, dok su naslovnice baš nikakve. Da mi je samo znati koja ih je to budaletina išla krasti...
  12.02.2008
  01:41:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 87%

  7, 9, 10, 9

  Nisam neki stručnjak za Kapetana Ameriku jer sam do sada pročitao samo dvije njegove priče od kojih s obje Macanove. I obje su mi odlične. Imao sam određenu averziju prema samom liku Kepija (još uvijek se ne mogu naviknut na ovaj izraz ) zbog tog patriotizma kojeg vuče sa sobom i vjerovatno nisam jedini. Sada mogu reć da nije patriotizam sam po sebi taj koji bi me smetao već patriotizam kao izgovor za lošu priču. Obje Macanove priče su sve samo ne loše. Zato preporučam svakom da (barem što se tiče ovog stripa) prijeđe preko predrasuda i da stripu šansu. Prvi put sam ovaj strip pročitao skeniranog pred par godina ali ovako na papiru i velikom formatu u plesu smrti crne i bijele boje Žeželjev crtež udara svom snagom.

  Ocijena naslovnice je za domaće izdanje.

  13.07.2012
  22:46:00 sati
  Deers
  uredi
 • Luca_Torelli

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Moji dojmovi podosta su nalik Deersovim - ova priča je ugodno iznenađenje (o crtežu da ne govorim!), svijet junaka i antijunaka ispričan na neklasičan način. Macanu&Žeželju, svaka vam čast.

  Jedan od stripova koji se čitaju jednom mjesečno!!!

  18.08.2012
  08:27:00 sati
  Luca_Torelli
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 55%

  1, 7, 10, 1

  Američko preseravanje na domaći način... Ne volim američke super junake,a Kapetan Amerika iliti Kepi mi je dno dna američke superherojštine. Pročitao sam Fibrino izdanje i jedino što mogu reći je da je ovo uzaludno rasipanje talenta domaćih autora. Priča mi je jedna velika glupost koja je izvedena na najbolji mogući način,a fantastičan crtež u crno bijeloj tehnici je ono što me je držalo da ovaj strip pročitam do kraja,ustvari ne da ga pročitam,nego da se izguštiram gledajući pojavu narko bande u mrtvačkim kostimima,časne sestre,kipove itd.(sve navedeno je kao stvoreno za crno-bijelu tehniku,pa ne znam zašto je američko izdanje u boji). Naslovnice i strane i fibrina su jedan veliki promašaj.
  18.08.2012
  11:50:00 sati
  Oki
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Čitao skenove odavno, ali Fibrino izdanje je nešto sasvim drugačije. Koliko god neko voleo više crno-bele stripove, a neko drugi one u boji, ovo je jedan od onih kome je bio potreban veći format od standardne američke sveščice, baš kao i da bude odštampan crno-belo. Crtež je takav da, na sjajnom kunstdrucku, uglavnom izgleda kao da se tuš još uvek nije osušio, a kakvu to atmosferu stvara, najbolje osetite kada u jednom trenutku u stripu počne da pada kiša, gde kao da je crtež "oživeo". Žeželj se stvarno potrudio, a Ples smrti se, imho, neće dopasti samo onima koji vole isključivo klasičan realistični izraz, kao kod većine Bonellijevih stripova. Međutim, ko voli Marija i/ili Picatta - verovatno će mu se dopasti i Žeželjev Kep. (Namerno sam naveo SBE crtače, jer ljudi koji vole američki strip su verovatno već upoznati sa ovim izdanjem, a pošto je većina naše strip publike naklonjena Bonelliju, ovo je prilika da daju šansu jednom stripu koji krasi alternativni grafički izraz.)


  Glede priče, Macan ne luta mnogo. Kolumbijska džungla, jedan manji odred američkih vojnika, koji od nekoga beže... Nekako uspevaju da upute poziv za pomoć, koja stiže u vidu jednog, jedinog vojnika... Ali kakvog! Najboljeg. Ta pomoć, ispostaviće se, nije baš dobrodošla, jer pomenuta grupica vojnika nešto krije... No, Kep ne bio bio ono što jeste da - i onda kada ga okružuje samo zlo - svojim postupcima ne služi uvek kao uzor drugima.


  Zapravo, ovo i nije priča o Kapetanu, ovo je priča u kojoj se on (samo) pojavljuje, a glavni likovi su ljudi koji su pogrešili i njihova borba sa izvesnim krajem i smrću koja, kako naslov i sugeriše, pleše oko njih. Priču pripoveda jedan od vojnika, a pošto se ispostavilo da strip nije, kao što je Markos mislio, rasprodat, te još uvek ima sasvim dovoljno primeraka, svi koji bi da pročitaju nešto nesvakidašnje, imaju moju veliku preporuku. Da se razumemo, ne radi se o remek-delu, ali o stripu koji je namah postao neodvojivi deo moje kolekcije - o, da!

   

  p.s. Nakon čitanja, ne propustite tekst Luce_Torellija!

  http://www.stripovi.com/magazin/o-slikama-i-prilikama/241/

  p.p.s. Ocena 10 je za naslovnu Fibrinog izdanja, a glede originalnih... Slažem se sa Macanovim mišljenjem...

  01.10.2012
  20:18:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  6, 7, 10, 9

  Fantastičan crtež i solidna priča.

  31.12.2013
  13:03:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Do sada nisam pročitao ništa o Captain Americi. Več samo zbog imena i svega što ovaj lik predstavlja mi je odbojan i neinteresantan. Svejedno kad sam ga več dobio u ruke onda sam ga i pročitao te se ugodno iznenadio prvenstveno odličnom crtežom, a ni priča nije loša. Nema tu dizanja u nebo američke kulture i načina života več boj za preživljavanje u Kolumbijskoj džungli. Ni "Kopi" (kojeg li odvratnog imena) nije tu neki nadljudski superheroj. Njegovi vojnici ga brez problema srede. Po meni je ovo vrlo dobro Fibrino izdanje i svakako vredno čitanja.

  06.10.2014
  20:06:00 sati
  tekumze
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 61%

  6, 8, 6, 1

  Čudna neka priča, sa par vrlo dobrih i zanimljivih scena ali i previše filozofiranja za moj ukus. Glavni likovi su ovdje vojnici i savršeno su prikazani. Crtež mi se ne sviđa.

  30.12.2014
  08:19:00 sati
  mpavin
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 9, 7

  Odličan crtež i solidan scenarij začinjen unutarnjim monologom jednog od glavnih likova, koji priči daje dodatnu slojevitost i dubinu.

  28.02.2015
  04:13:00 sati
  konj87
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  6, 7, 9, 7

  Nakon pauze od nekoliko godina i ponovnog čitanja, Ples smrti nije ostavio tako jak dojam kao prvi put. Žeželjev crtež je, naravno, odličan, priča kao priča više-manje, a način na koji ju je Macan ispričao je dosta zanimljiv iako mi na kraju to sve ispada pomalo patetično. U svakom slučaju, strip vrijedan čitanja.

   

   

  21.04.2015
  08:20:00 sati
  Shaner
  uredi
 • paro

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  I cijela ova priča iz glave lika koji je prije nego je odlučio štitom odrubljivat glave radio na Borovnici i Spiro Spermiju.

  Žeželjev crtež je kao i uvijek, osebujan i fantastičan, a samo Amerima može past na pamet da ga uništavaju kolorom.

  Ocjena je za fibrinu naslovnicu, zato jer mi ovaj Kapetan s kroničnim artritisom nikako ne odgovara.

  24.04.2015
  12:21:00 sati
  paro
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  20.09.2016
  09:06:00 sati
  ken_parker
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Sasvim OK za prolistati.

  13.09.2017
  09:17:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  27.08.2018
  08:52:00 sati
  wele
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 20%

  2, 2, 2, 2

  Pa ne znam da li se smije nešto loše napisati o ovom stripu, ipak su autori naši ljudi, pa bi negativan komentar mogao izazvati bijes dupelizaca koji im se klanjaju pa makar i da stave fekalije na papir umjesto stripa.

   

  Ovo je užasno loš i naporan strip, u svakom pogledu. Pretpostavljam da je ovo Markos objavio zbog poznanstva i saradnje sa autorima, neko drugo logično objašnjenje nemam.

  Dijalozi su drveni, dosadni, Macan je u svakom oblačiću pokušao da napiše nešto epsko, vanserijsko, i to užasno nervira. Scenario me podsjeća na Zagorove priče koje su pokušali da napišu neki naši forumaši, ono Zagor na koljenima, suze su tu, tragedija, emocija...smeće. Macan kao da nikada u životu nije scenario napisao, kao da je amater. Što se tiče Žeželja, ko se upoznao ovdje po prvi put sa njegovim crtežom, prije će pomisliti da je zidar nego strip crtač. Bukvalno je zamaltao ovaj strip.

   

  Na kraju još da se izvinem Macanu i Žeželju, ipak su to naši ljudi i svjetski priznati autori. Momci, ovaj strip je sramota, bez obzira šta vam neki dupelisci kažu. Eto, izvinjavam se još jednom na iskrenosti. 

  25.07.2019
  19:07:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 9, 6

  Jako dobar strip. Trebalo mi je nekoliko tabli kako bih se navikao na Zezeljev crtez, ali nakon toga sam strip procitao u dahu. Macan je napravio odlican posao.

  25.07.2019
  23:48:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • Paka01

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Vrlo dobra i netipična priča koju krasi fenomenalan Žeželjev crtež. Zanimljivo je vidjeti ovakvu drugačiju interpretaciju Kapetana Amerike. Naslovnica je za Fibrino izdanje.

  22.11.2021
  15:39:00 sati
  Paka01
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Čovjek Sjena
   Kod: KM LU 14a
   Ocjena: 91%
   Vrijeme: 23.6.2024. 13:51:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 654
  • Planina tajni
   Kod: TX ALM 3b
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1372
  • Odjeci iz prošlosti
   Kod: JU DRKW 9/10
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1403
  • Granica
   Kod: SRVL 33
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1216
  • Svjetlucanje zvijezde
   Kod: LL SD 3
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1303

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1945
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1713
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1685
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1623
   • Crni Lav
    Kod: KM LU 7c
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1614

   Aukcije

   Forum