Nebo iznad Nest Pointa

Zabava za celu porodicu

CARVN PPHR 1 | 96 str.

Jedan sasvim običan dan u Nest Pointu, gradiću u Americi. Arhitektonski genije Masimo Donati ubeđuje milionera Alistera Ričardsa da baš tu treba da sagradi park, prirodnu površinu pomoću koje bi ostao upamćen više nego pomoću neke građevine poput tržnog centra. Njegov sedamnaestogodišnji sin Davide promašuje penal 2 minuta pre kraja fudbalske utakmice koju njegov tim na kraju gubi. Dok mala Elen sve vreme gleda u „čudni oblak“. Nevin dečiji pogled je zapravo jedini nagoveštaj događaja koji će uslediti. Velikog karavana...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*9

S*9

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nebo iznad Nest Pointa
    CARVN PHPR 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il cielo su Nest Point
    CARVN SR 1

ZANIMLJIVOSTI

  • U tekstu na četvrtoj strani strip kritičar Gianmaria Contro govori o tome kako je motiv male zajednice kojoj se život menja preko noći već korišćen u mnogim delima, pa navodi primer Stephena Kinga i njegovog ostvarenja The Mist, čija naslovnica se nalazi sa strane.
  • Takođe, četvrta strana sadrži Medin tekst posvećen domaćoj čitalačkoj publici.
  • Naslov ove mini-serije nije i ime glavnog protagoniste već događaja koji prožima strip.
  • Sin arhitektonskog genija Donatija, jedan od glavnih protagonista stripa zove se Davide, baš kao i sin vlasnika izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore.
  • Na strani 40 Davideov drugar na zidu ima poster Kurt Cobaina, pokojnog pevača grupe Nirvana.
  • Grad Nest Point je izmišljen grad na američkoj obali. Ipak, istoimeni grad postoji, nalazi se u Škotskoj.

"Večeras je nebo baš čudno. Nikad nije takvo u ovo doba godine."
"Znate šta?
To mi je najmanji problem sada - odgovara Davide slučajnom prolazniku koga zatiče u luci. Ni ne sluti tada da će mu upravo „to“ uskoro postati najveći problem.


Glavnog junaka u ovom stripu nema, što ga izdvaja od ostalih Bonelli serijala. Možda bi se moglo reći da se najviše vrti oko porodice Donati, inače porodice italijanskog porekla. Medina zamisao i jeste bila da ponudi nešto drugačije, i čini se da je u tome uspeo. Priče se prepliću već na prvim stranama prvog broja. Otac Donati ima neku svoju priču, majka svoju, dok Davide, za koga bi se možda moglo reći i da ima najveću ulogu neku sasvim svoju priču. Priču koju ćemo čitati kroz 12 brojeva koliko je predviđeno da traje serijal. „Vrata raja“ naziv je te dvanaeste epizode koja bi u Italiji trebalo da se pojavi 11. maja i time zaključi ovaj serijal koji kod nas upravo počinje.

Da li je u pitanju teroristički napad, vanzemljaci ili nešto treće? Šta je to što je prouzrokovalo ogromni oblak koji se nadvio iznad malog gradića Nest Pointa? Oblak koji je prouzrokovao nestanak, struje, prestanak rada mobilnih telefona, kompjutera, automobila... Građane prvo paralisao pa potom naterao na paniku i trk kome nema cilja. Masimo Donati u jednom trenutku pokušava da pronađe razumno objašnjenje ali ni on nije siguran, niti hrabar. Nije heroj, kao većina ostalih Bonelijevih junaka. I u njegovim očima se može videti strah. Strah koji je Roberto De Angelis verno dočarao, kako na njegovim tako i na očima ostalih stanovnika Nest Pointa. Uostalom, kompletan crtež zaslužuje čistu desetku. De Angelis se posvetio ovde detaljima, pa je čak i malu maketu parka koji je Donati prezentovao Ričardsu nacrtao prilično verno. Automobili, okoliš, mobilni telefoni, sve je to detaljno nacrtano tako da vizuelni ugođaj bude na visokom nivou. Mali minus ipak dajem za upotrebu kompjuterskih efekata na pojedinim vinjetama.

Mikele Meda i njegovo pripovedanje je posebna priča. Mnogo stvari on pokušava ovde da kaže, mnogo isprepletenih priča. Način na koji američki magnati pokušavaju da dopru do tržišta istočne Evrope dočara rečima koje izgovara milionerov sin „ako mi stignemo prvi, nećemo dati nikom drugom da dođe“. Američki kip slobode metaforički je prikazan kao robot, ono u šta se Amerika pretvorila usled tehnološkog razvoja. Možda je Meda malo previše idealizovao italijanski porodicu i njen način života u Americi ali da sačekamo ipak naredne brojeve sa tom ocenom, ne bi li se prerano zaleteli u takvoj vrsti kritike.

Sasvim normalan dan

Kraj prvog dela na neki način je i početak velikog događaja. Vojska sa oznakom „nacionalne bezbednosti“ evakuiše kompletno stanovništvo Nest Pointa. Tog trenutka Karavan kreće, putovanje za koje niko ne zna kada i gde će se završiti...

Naprijed

N/A

CARVN PPHR 2 Pobunjenik

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • zveky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    25.04.2010
    00:39:00 sati
    zveky
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Osvežavajuće!

    26.04.2010
    21:01:00 sati
    hua
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Mikele Meda je vec dokazan kao scenarist i je jedan od najboljih, a u ovome slucaju samo potvrdjuje to. Start serijala je predobar! 'Caravan' ima ogroman potencijal da postane nesto sto ce se pamtiti duge godine! Svaka preporuka svih pravih ljubitelja stripa.

    27.04.2010
    16:06:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Veoma, veoma obećavajući početak serijala, pravi Bonelli 21. veka

    28.04.2010
    00:08:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • Nathan Summers

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Svezi pristup kad je u pitanje Bonelli. Medda me nikad ne razocara, a DeAngelisov crtez je uvek na nivou.

    Jel itko primetio sta gledaju decaci? :)

    29.04.2010
    02:17:00 sati
    Nathan Summers
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Sve odlicno, osim naslovnice. Mogla je da bude i bolja.

    02.05.2010
    11:11:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    ovo je bas osvjezavajuce. Jedna od najboljih prica iz Bonellija. Odlican i detaljan crtez.

    18.08.2010
    16:09:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Lord Vader89

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Odlican pocetak jednog iznenadjujuce kvalitetnog serijala!

    Pravo je osvezenje imati ovakav neki strip u ruci nakon toliko procitanih stripova iz kuce SBE, nije se ni sumnjalo da ce Medda da napravi nesto dobro! ;-)

    Crtez je na nivou, DeAngelis odlican kao i uvek.

    Naslovna....nije u mom fazonu, sta da radim :-)

    28.08.2010
    20:00:00 sati
    Lord Vader89
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Sviđa mi se i jako me zanima što će biti kasnije. Definitivno ću sakupiti svih 12, već se vidim. naslovnica je super, braco i seka u dramatičnom trenutku. Slatko.

    03.05.2011
    15:18:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Melem za čitaoce.

    08.10.2011
    14:11:00 sati
    legaz
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 86%

    8, 10, 8, 8

    Zanimljiv početak jedne strip serije....
    24.10.2011
    22:49:00 sati
    Oki
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Super pocetak jednog serijala, bez previse kliseja ili glupih scena.  Ovo je veoma originalno, i kad bi se snimilo u TV seriju, sigurno bi bilo vrh vrhova. Likovi su, makar u ovoj prvoj eizodi, dosta originalni i zanimljivi.  Crtez je veoma dobar, a takodje i naslovnica, ali scenarija i prica su ovdje glavni: sve ima dosta tenzije i drame.  Vidim da citav ovaj serijal traje samo 12 epizoda: bas je ovo interesantno.  Mozda bi mogao da ovo prevedem na Engleski, kao neki mini-serijal, i da vidim sta ce se desit.  Ima dosta dobrih elemenata za svake vrste stripofila, a bogami i za ljude koji inace ne citaju stripove.  Ako je ova prva epizoda ovako zanimljiva/dobar, ne mogu da docekam ostale epizode.

    12.11.2011
    03:17:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Zanimljivo, čitam dalje. Crtez jako lijep, ali devetka radi pomoći pc-a na nekim vinjetama. Po mnogočemu vidi se veza sa Italijom, ali i stripovima- decki gledali film 's Dylanom'.

    15.05.2012
    10:40:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    retko ko moze ostati imun na ovu pocetnu premisu jednog stripa- lokalna zajednica je "uvucena" u nesto veliko, opasno, mracno, razarajuce... kako ce se u svemu tome snaci gomila likova ostaje da vidimo kroz nardne brojeve, ali ono sto je meni bilo bezveze ovde je nasilu izvedeni bogatas-zlikovac koji je resio da se osveti zato sto ga je cale uskratio za par hiljada dolara. jos mi i nije jasno odusevljenje de angelisom, nikad ga dosad nisam citao, ali ovo je na nivou jednih m&g: previse belog, upitna dinamika i anatomija, jednostavno prosecno.

    20.08.2012
    00:29:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 8, 5

    21.10.2013
    11:51:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Vrhunski, baš osvježenje u SBE svijetu.

    31.03.2020
    17:22:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Malo je teže biti objektivan za ove početne epizode nakon pročitanog cijelog serijala koji je eto, ispao tako kako je ispao ali potrudit ću se. Sama početna ideja možda nije toliko originalna ali ova prva epizoda je veoma dobro odrađena, klasično upoznavanje s likovima i početak jednog misterija i vuče čitatelja da čita dalje a to je na kraju i najvažnije.

    01.11.2020
    08:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Jako dobar početak!

    24.11.2021
    19:00:00 sati
    velka031
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ples duhova
    Kod: MV LIB 5b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.1.2022. 1:03:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 639
  • Zabranjeni grad
    Kod: MM VEC 26
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 18.1.2022. 0:17:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 901
  • Četvrti svjedok
    Kod: NR ZS 26
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 16.1.2022. 10:38:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1165
  • Rendžer u New Yorku
    Kod: NR ZS 25
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 14.1.2022. 0:44:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1131
  • Anđeo uništenja
    Kod: NR LIB 8c
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 12.1.2022. 1:42:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1144

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2599
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 2592
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2567
  • Smrt filmske zvijezde
    Kod: NR LIB 4a
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2430
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2243

Aukcije

Forum