Balada o Slanom moru

Corto Maltese

CM BG 1 | 254 str.

Usred Pacifičkog oceana početkom Prvog svjetskog rata, jedna brodica nalazi čovjeka zavezanog za splav. Ta osoba, kapetan Corto Maltese, počinje svoju legendarnu avanturu na okeanima širom svijeta...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 72%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Balada o slanome moru I
    CM ANB 1
  • Balada o slanome moru II
    CM ANB 2
  • Balada o slanome moru III
    CM ANB 3
  • Balada o slanom moru
    CM BG 1
  • Balada o slanom moru
    CM BGKO 2
  • Balada o slanom moru
    CM DRKW 1
  • Balada o slanom moru
    CM KO 1
  • Balada o slanom moru
    ST 704
  • Balada o slanom moru
    ST 705
  • Balada o slanom moru
    ST 706
  • Balada o slanom moru
    ST 707
  • Balada o slanom moru
    ST 708
  • Balada o slanom moru
    ST 709
  • Balada o slanom moru
    ST 710
  • Balada o slanom moru
    ST 711
  • Balada o slanom moru
    ST 712
  • Balada o slanom moru
    ST 713
  • Balada o slanom moru
    ST 714

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je u prvi put objavljena u 1967. godini u crno bijeloj verziji; u 1991. godini objavljena je prvi put u boji.
  • Corto Maltese je inspiriran Poljakom Ferdynandom Antonijem Ossendowskim. On je bio avanturista, pisac i istraživač, i često je radio sa Ungernom Von Sternbergom, ruskim generalom koji je vodio vojsku u Ruskom građanskom ratu između 1918. i 1921.
  • Cortova omiljena knjiga je “Utopia” Thomas Moora.
  • Njegov neprijatelj u ovoj epizodi, Rasputin, nema nikakve asocijacije sa istorijskim Rusom, osim činjenice da nalikuju jedan na drugog.
  • 2003. godine izašao je i animirani film, “Ballad of the Salt Sea” (francuska produkcija), koji je adaptacija ove priče.
  • Balada je izašla i u dijelovima u Stripotekama 703-714. Na engleskom jeziku je 2012. godine objavljena u Universe izdanju, soft cover, 254 stranice u boji. Prema tom izdanju je rađena recenzija.

Corto Maltese je legendarni lik u svijetu stripa, i bio sam iznenađen da na ovom sajtu ni jedna njegova epizoda još uvijek nije recenzirana. Zahvaljujući novoj ediciji “Balade o Slanom moru” koja je skoro objavljena na engleskom u novom kolor izdanju, imao sam čast da pročitam prvu epizodu, koja je solidan uvod u svijet ovog slavnog junaka. Štaviše, knjiga je u boji, sto stvarno nisam očekivao. Boja daje novu dimenziju crtežu kad su većina stripova u pitanju, I takođe u ovom slučaju bi trebala da ponudi novu perspektivu Corta Maltesea njegovim najvećim fanovima.

Recenzije ovog stripa u Americi su prilično pozitivne od kad se pojavio na tržištu početkom ove godine. Jedan blogger ga je opisao kao “old fashioned”, “melodramatic”, “entertaining”. Ja se u većini ovih komentara slažem. “Balada o Slanom Moru” je strip koji je sigurno ostavljao najbolji utisak na ljude koji su ga čitali u vremenu kada je bio nov i svjež. Današnji čitaoci će sigurno da budu malo više kritični, dok će oni stariji da ga proslave zbog nostalgijskih razloga. Kako god da pogledamo, na svakoj se stranici mogu osjetiti elementi avanture, te akcije koja se križa sa dramatičnim raspletima. Zatim, tu su opaki negativci (kao Monk) čiji identitet ostaje tajna, i odnosi između glavnih likova koji se mijenjaju od početka do kraja.

Prattov crtež mi je uglavnom prosječan. Likovi i pozadina mu izgledaju fino dokle kod stoje na jednom mjestu, ali u scenama gdje ima dinamične akcije i naglih pokreta izgleda slabo. Na primjer, scena u kojoj Corto Maltese skače u vodu da bi se borio s hobotnicom izgleda prilično ‘mrtva’. Pokret se uopšte ne osjeti, niti opasnost u kojoj se glavni junak nalazi. Staviše, scena je prekratka; Corto u jednom potezu (koji se razdvaja u samo dvije vinjete) diže nož nad hobotnicom, i sljedeća stvar koju vidimo je crna mast na površini vode. Moglo je malo duže, detaljnije i napetije.

Druga stvar su scene tučnjava. Svaki put kad Corto nekog mlatne, crtež je bez ikakve kinetičke akcije, kao da likovi stoje u jednom mjestu i mimikuju ljude koji se tuku. Ne znam je li Pratt ovo svjesno uradio na ovaj način, ili mu je slučajno ispalo da pokrete ljudi ne može pravilno da predstavi. Kako god, rezultat je malo konfuzan.

Sporedni likovi uglavnom imaju opravdane motive, ali jednu scenu nikako ne mogu da skontam, bez obzira koliko pokušam da je preokrenem u svojoj glavi. U pitanju je scena kad se Corto Maltese i Pandora voze u kolima, i kad, bez ikakvog razloga, mladi Cain iz daljine upuca vozača u glavu i ubije ga na mjestu. Pandora i Corto zbog toga padnu u more sa ivice staze, i zamalo da ne poginu. U ovom slučaju nisam razumio zašto je Cain ovo uradio. Ljubomora? Mržnja prema Cortu? Mržnja prema svojoj sestri? Kako god sam probao da shvatim, nisam vidio ni jedan dokaz prije niti posle ove scene koje bi ikako mogli da opravdaju ovako čudno djelo mladog Caina. Za sada ostaje mala ‘rupica’ logičnosti u Prattovom scenariju.

Posljednja scena između Corta i mlade Pandore je prilično lijepa. Čitajući je, čovjek osjeti poštovanje koje imaju jedan prema drugome. Očito je da njih dvoje nisu obilježeni da budu ljubavnici pod okolnostima u kojim su se sreli, ali čovjek može da se pita šta bi se desilo da su se upoznali u drugačijim situacijama…

Corto Maltese: “Eh, how beautiful you are! Who knows why you make me think of that Arola’s Tango I heard in the Parda Flora Cabaret in Buenos Aires.
Pandora: “ Maybe there was someone there who looked like me?
CM: “ No! It’s precisely because you don’t resemble anyone that I would have wanted to meet you anywhere…
Pandora: “ I’m not coming with you, Corto Maltese.
CM: “ I know.

Pomorska borba

Sve u svemu, Corto mi djeluje kao prava morska ‘skitnica’ od lika (u dobrom smislu, naravno). Na primjer, da je Ken Parker svakodnevno putovao na brodovima, a ne na konju, bio bi veoma sličan lik Cortu, jer oba su sličnih karaktera. Obadvojica su mudri, plemeniti i pošteni ljudi, u svijetu gdje takvih tipova ima veoma malo. Balada o Slanom Moru se možda ovdje završava, ali Cortova avantura tek počinje! Biti će čast pratiti ga po drugim okeanima širom svijeta. Jedva čekam.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne mogu dublje da zalazim u strip, citao sam ga 90tih, sjajno Komunino izdanje. Pratovska avantura u Kortu mi je taman potaman, zapravo obozavam Prata u Kortu. Svakako je jedan od najboljih stripova sto sam citao, mozda ga uskoro ponovo uzmem citati pa cu napisati nesto vise.

    15.11.2012
    09:47:00 sati
    kasper
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    uh...trebala bi cijela knjiga da se opise znacaj ovog stripa i njegov utjecaj na devetu umjetnost. Na svakoj ozbiljnijoj listi top ten grafickih novela ovaj strip mora da nadje svoje mjesto. Strip-poezija, perfekcija!

    15.11.2012
    10:06:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Na pamet mi pada ona scena kad se iskrcaju na onaj otok, i onda se prenosi poruka poglavici ili nekom glavešini (davno sam čitao) kako je Pratt to napravio je čista genijalnost kao i cijeli strip.

    15.11.2012
    10:22:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pogledao film masu puta, strip pročitao još više.

    Uvijek mi je u sjećanju ona scena kad Redovnik komentira osjećaje i srce:

    "Srce je mišić koji pumpa krv, a ne osjećaje."

    15.11.2012
    11:53:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 9, 6

    Teško je ukratko opisati što sve čini ovu epizodu; toliko likova, toliko emocija, promašenih idela, prevrata, nevjerojatnih zgoda i nezgoda... Kada sam prvi put čitao ovaj strip doslovno se dala osjetiti sva ta živost i sura realnost koju je Pratt na genijalan način uspio prenijeti na papir; taj način pripovjedanja koji ni dan danas nije osjetno ostario, te iako Hugo Pratt ovdje još nije crtački sazrio kao u kasnijim CM-albumima, ovo je istinsko, bezvremensko remek-djelo. Nešto najbolje ikad proizašlo u obliku devete umjetnosti.

    15.11.2012
    12:06:00 sati
    drogsy
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.11.2012
    17:50:00 sati
    karven
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfect!

    15.11.2012
    21:22:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Corto Maltese je sjajan strip. Najviše mi se sviđa što nema crno belih likova.

    15.11.2012
    22:03:00 sati
    tekumze
    uredi
  • miamaltese

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Izvrsna epizoda! Osobno, meni su draze crno bijeli stripovi Pratta jer tako poetika njegovog crteza najvise dolazi do izrazaja. No ovo americko izdanje je katastrofa! Iskasapljene montaze stranice i rezani kadrovi. Sto dalje reci? A ako govorimo o Bookglobeovoj naslovnici ona je katastrofa :) Također ne shvacam kako autor recenzije moze napisati da je crtez nedinamican u pokretima!? Upravo u toj sceni sa hobotnicom je u samo jednom kadru prikazao trzanje i kretanje poprilicno dinamicno. To je majstorstvo. To nisu Marvelovi stripovi gdje je svaka kretnja prenabrijana,a svaka opet izgleda isto-forsirano. Moram priznati da sam ocekivao malo bolju recenziju. Nije mi namjera nikog vrijeđati narano, to je samo moje misljenje :)

    16.11.2012
    01:02:00 sati
    miamaltese
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Balada o Slanom moru je jedna od onih grafičkih novela u koje se zaljubite do kraja života ili dobijete napad alergije te više nikad ne otvorite niti jednu stranicu autora koji ju je napisao/narisao. Srećom, meni se s Cortom & Pratom dogodilo ovo prvo. Jer Balada je definitivno paradigma dobre pustolovne drame s osebujnom autorskom poetikom i bizarnom karakterizacijom likova, plus neusporediv grafički izričaj, ukratko strip-alkemija kakva se dogodi jednom u 50 godina. Ništa čudno da je na svoj 45. rođendan jednako intrigantna, kao i onog dana kada se otisnula u svoju avanturu bez kraja.

    16.11.2012
    13:09:00 sati
    Godot
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    16.11.2012
    13:52:00 sati
    coszinus
    uredi
  • cerichus

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Ja sam mislio da je acestroke okorjeli bonellijavac pa me baš ugodno iznenadila ova njegova recenzija. Svaka čast na recenziji. Što se mene tiče, ja pripadam onoj grupi nostalgičnih koje ace pominje u recenziji i meni je ova epizoda CM sam vrh Prattove zaostavštine. 

    16.11.2012
    14:42:00 sati
    cerichus
    uredi
  • MSBlueberry

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Početkom 80-ih sam se prvi put sa strip likom zvanim Corto Maltese. Bilo je to u mojoj omiljenoj Stripoteci, reviji gdje se nađe od 3 do 5 priča, bilo cijelih bilo u nastavcima, različitih po svemu (žanr, tematika, različita vremenska razdoblja, različiti kontinenti, različiti profili junaka), uz naravno krače priče o Hogaru, Gastonu Spirou itd. Razlog za kupovinu Stripoteke je (kao i pračenje EKS Almanaha prije toga) Michael S. Donovan Blueberry, moj jedini strip heroj 70-ih godina. To je stvarno bilo čudno ali mi neka manjina, ostali iz dvora i ulice su nas gledali zbog toga čudno kao da smo nastrani (ma šta ta riječ značila), smo glavne likove tipa Zagor, Mark, Blek, Tex ..., gledali onako usput a toj večini usputni likovi su nama bili glavni. Tako od recimo 100 dice ili klinaca njih 90 do 95 je pratilo te LMS i ZS junake, a mi ostali (oni čudni) junake koji nisu imali svoja zasebna izdanja nego su izlazili u eks-almanahu i stripoteci kao Princ Valiant, Blueberry, Hazard, Kirby, Phantom itd. Moj prijatelj iz dvora Tino je imao fiksaciju prema Valiantu i ciloj toj eri vitezova, i samo je on imao sriću da može kupiti velike tomove Valianta i to gotovo bilo di čak i u velikoj trgovini Dalme ispod našeg nebodera, negdje početkom 80-ih. Naravno mog Blueberriia nije bilo nigdi pa sam morao nakon nestanka eks-almanaha pratiti isključivo Stripoteku da mi nebi promakla neka epizoda. S vremenom sam počeo kupovati Stripoteku bez obzira bio Blueberry ili ne, i naravno počeo čitati i ostale junake. I negdje početkom 80-ih primjetio sam jednu priču u nastavcima zvanu ˝Balada o Slanom moru˝. Način crtanja, stil, priča o krvavom Velikom Ratu (WWI) na dalekom čistom Pacifiku, različita paleta likova, nešto zaista posebno. Prateči tu priču odmah sam primjetio izvjesnog Corta Maltesea kao tipa s kojim se mogu poistovijetiti, naravno poslije sam svatia da nisam jedini jer je taj lik poslije dobio svoju seriju (KAO I BLUEBERRY, ZAR NE?). Par stvari me privuklo toj priči, prije svega način crtanja nekako fotografski, ukočeno na sekvence/bljeskove nekako zamrznuto, što je i bila NAMJERA Huga Pratta od početka. Primjetio sam sklonost autora da preko cijele stranice stavi Corta kako na zabačenom mjestu otoka sjedi i sa cigarom ili čašom ruma ili čege več gleda u zalazak sunca, dok bi neke akcije (duele, tučnjave) stavio na 3-4 male sličice. Bilo mi je odmah jasno da je to osobina autora, i tu sam šablonu vidio i kod ostalih njegovih likova, prije svega kod onog Poljskog poručnika jednako ciničnog kao Corto (epizoda Pustinjske Škorpije, recimo), koji se bori protiv NJemačko/Italijanskih snaga u Africi. I tu je Hugo Pratt stavio junaka van ogromnog sukoba, negdje sa strane gdje bi dolazio u kontakt sa raznim likovima u zaista pravim Prattovskim pričama. Bilo je lipo znati da tamo negdje postoje ljudi koji sa svojom umjetnosti, nama mladima, uljepšavaju djetinjstvo. Sa svojim autorskim radom Hugo Pratt je zaista ostavio velik trag kod raznih naraštaja čitatelja, i kad sam na RAI 1 u centralnim vijestima vidio kako se Italia obavještava o smrti Huga Pratta samo sam u tišini odgledao prilog ,bilo je tužno. U takvim trenucima vidite kako su neki tihi umjetnici zadužili ljude. Znao sam da je uvijek odbijao da proda autorska prava za film ili TV, i tad sam pomislio ...˝e sad če njegova voljena rodbina, kad malo pričeka, nastojat nešto zaradit˝. To su i uradili i na sreču za animirani film a ne igrani, jer bi prošao kao Blueberry. Na sreču zadržali su one zamrznute ukočene kadrove i nije ispalo loše kao što sam mislio da bi se moglo desiti. Na kraju, iako mi nije kao Blueberry, Corto Maltese i posebno prva priča su neizostavni dio mog života posvečenom stripu.

    11.04.2013
    22:26:00 sati
    MSBlueberry
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Nije loše kad ponekad ne gledaš likove kroz prizmu dobra i zla, kad ih ne možeš ni procjenit i ocjenit, al mislim da Pratt ode baš ni sam nezna kako bi likove okarakterizira, loše napravljeno po meni. Corto mi se pre-čudno ponaša, idealist al uz ludog ubojicu?...ok, nezna šta će di će, i on je čovik, al ima masu naivnosti...sigurno ne ulazi u top epizode po meni.

    22.04.2013
    01:38:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.05.2013
    14:37:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Prava balada... (Ocena je za Bookglobeovu naslovnu.)

    02.01.2014
    23:09:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 8, 6

    Solidna avantura ali i dalje mislim kako je ovo previše precijenjen strip i junak. A još je dobio i Oscara na sajtu... sumnjam da te godine nije bilo ničeg boljeg. Gleda san i neki crtani odavno, ni tamo mi nije bilo jasno ko tu koga... Svi likovi se čudno ponašaju, mijenjaju raspoloženja skoro na svakoj stranici a postupci su nimalo logični.

    07.03.2014
    07:33:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    09.02.2015
    14:10:00 sati
    kibocaj
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 7, 9

    Nemam pojma kako ovo ocijeniti.. Jednostavno mi nije to to.. Očekivao sam od Corta nešto više, nešto drukčije.. Mada, ovo nije nimalo loše, ali je daleko od nekog vrha.. Sviđaju mi se egzotični krajevi, ludilo likova, nepredvidivost, pa čak i sama priča.. Ali scenario, crtež.. Nije to to.. Naslovnica je "drukčija", sviđa mi se..

    18.02.2015
    21:27:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.01.2016
    19:16:00 sati
    Paolo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SAVRŠENSTVO STRIP UMJETNOSTI. Nažalost, BOOKGLOBE ( jako cijenim ovog izdavača i kritika se odnosi samo na izdanja koje su djelo Huga Pratta ) je uprskao stvar totalno i bolje da se njihovo izdanje nije pojavilo na tržištu. BALADA O SLANOM MORU je OBVEZNO morala biti izdana u boji, kao i ostele priče C.M.. i sve ostalo što je potpisao Hugo Pratt. Ovako, tržište je zasićeno lošim izdanjem i tko zna hoće li se itko u skorijoj budućnosti odlučiti na izdavanje ovog remek djela u onakvom obliku kako to BALADA i Hugo Pratt zaslužuju.

    08.05.2016
    01:46:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfekcija.

    14.04.2017
    21:03:00 sati
    karlitos
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Balada o slanom moru je čista poezija. Toliko emocija i međuljudskih odnosa smješteno na oko 160 stranica čini Prata jednim od najboljih pripovjedača.

    Zaista, Korto zaslužuje da bude u top 10 stripova ikada.

    Darkvudovo izdanje perfektno.

    14.04.2020
    17:53:00 sati
    djukak
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Snažno. Dojmljivo. Ne ostavlja mjesta ravnodušnosti.

    06.05.2020
    15:23:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najvećih stripova svih vremena. Čista poezija.

    18.05.2020
    08:31:00 sati
    miljacka
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Vindeksove pume
    Kod: TX ZS 377
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 28.5.2020. 0:52:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 64
  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 364
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 208
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1307
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 763

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2334
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1953
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1887
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1519
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1464

Aukcije

Forum