Sin đavla

Dampyr

DP BG 1 | 96 str.

Usred rata u zemlji čije se ime ne spominje, ali znamo da se radi o Bosni i Hercegovini, odred vojnika ulazi u selo Jorvolak u kojem je svo stanovništvo pobijeno na nečovječan način. Iduće noći, vojnike napadnu neranjiva bića i masakriraju nekolicinu. Njihov zapovjednik Kurjak zatraži pomoć Harlana Drake zvanog Dampyr, za kojeg se vjeruje da je sin vampira i da ima nadnaravne moći...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 77%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sin đavla - Pleme noći
    DP BG 1
  • Đavolji sin
    DP VEC 1
  • Pleme noći
    DP VEC 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il figlio del diavolo
    DP SR 1
  • La stirpe della notte
    DP SR 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi broj Dampyra, u Italiji objavljen u travnju 2000. godine.
  • Nastavlja se Bonellijeva pomalo iritantna tradicija „dajmo junaku lice nekog poznatog glumca“. Dampyr=Ralph Fiennes.
  • Tesla je vjerojatno ime dobila po slavnom Nikoli Tesli.
  • Doznajemo da je Dampyr rođen 1945. godine, iako izgleda kao tridesetogodišnjak.
  • Doznajemo i da je Kurjak izgubio obitelj u bombardiranju.
  • Stranica 74, mala posveta Bramu Stokeru i „Drakuli“ u frazi „smrt brzo putuje“.

Kad zavole nekog junaka, stripofili obično dobro upamte prvu njegovu epizodu koju su pročitali i ona za njih ima zauvijek posebnu emotivnu vrijednost. Uglavnom je riječ o epizodi koja je doista kronološki gledano prva. Za ovaj sajt sam već napisao recenzije debitantskih brojeva Nathana Nevera i Martina Mysterea, i iz komentara na te recenzije se vidi da ljudi nekad znaju „priljepiti“ visoke ocjene jer smatraju da ta prva epizoda „udara temelje“, „uvodi nas u genijalnu priču“ i slično, bez puno razmišljanja o vrijednosti te epizode gledano van općeg konteksta.

Ova recenzija se također odnosi na prvu epizodu jednog Bonellijevog junaka. Za veliku većinu nas radi se i o prvoj epizodi tog junaka koju smo pročitali, neki u originalnom talijanskom izdanju, neki u američkom, neki u hrvatskom, Bookglobeovom. Ovaj put su stvari malo drugačije nego kod onih debitantskih epizoda koje sam maloprije spominjao. Ovdje se, naime radi o Dampyru, jednom novom junaku koji je daleko od potpune afirmacije u srcima naših čitatelja. Samim tim se gubi onaj faktor nostalgičnog pogleda u prošlost koji nekad toliko utječe na ocjene prvih epizoda već afirmiranih likova, čije avanture pratimo godinama. Mislim da to može pripomoći objektivnijem sagledavanju vrlina i mana „Sina đavla“.

Po meni je riječ o jednom vrlo solidnom stripu. Upoznati nas s junakom, spariti ga s njegovim vjernim pratiteljima i sukobiti s glavnim protivnicima u 94 stranice je samo po sebi prilično zahtjevan zadatak za pisce, koji Boselli i Columbo obavljaju vrlo korektno. Neke druge stvari, poput dublje karakterizacije likova će doći već u idućem broju. Priča je dovoljno zanimljivo postavljena, scenarij dinamičan u pravoj bosellijevskoj maniri i ja većih prigovora nemam. Jedino se završna scena čini malo isforsirana, pogotovo na drugo čitanje. Tko šljivi malog Juru?

Moram još jednom pripomenuti da iako je jasno kao dan da se radnja odvija u Bosni, autori to nigdje izričito ne spominju, već se skrivaju iza šifre „ratno područje“. Isto tako, posve je jasno da su Kurjak i njegovi vojnici bosanski Srbi. Ipak, oni iz nekog razloga imaju mađarska imena (Lajoš, Ištvan). Vidi se da su autori dobro istražili građu i razradili najsitnije detalje, pa je pomalo nejasno otkud sad ta čudna imena. Harlan Draka još mogu razumijeti, ali da se neki srpski momak u Bosni zove Lajoš mi je malo bedasto.

Osobno, kad čitam strip crtež mi nikad nije u prvom planu i zato obično u svojim recenzijama taj element spomenem u samo jednoj rečenici. Ovdje ću napraviti iznimku, jer je riječ o mom prvom susretu s jednim znalcem koji je svoj posao odradio vrlo profesionalno. Majo se prije svega dokazao kao majstor atmosfere i samim tim pravi čovjek za strip kao što je Dampyr. Uz to, pokazao je i zavidnu istraživačku sposobnost. Pogledajte samo panoramu Jorvolaka koja tako vjerno dočarava izgled balkanskih sela ili prepoznatljivu mehanizaciju (čitaj Zastava). Svaka čast.

Šteta što Majo ne crta i naslovnice Dampyra, jer se Enea Riboldi nije baš proslavio svojim radom na njima. Nisam jedan od onih koji mogu beskonačno razglabati o naslovnicama i smatram ih puno manje važnim od crteža samog stripa i puuuuuuno manje važnim od priče, ali ipak bi bilo lijepo vidjeti tu nešto malo atraktivnije.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 31%

Priča 1

Scenarij 1

Crtež 6

Naslovnica 7

ZANIMLJIVOSTI

  • Kako je u februaru 1998. godine Boselli u članku "Vampyr (e Dhampyr)" ("Vampyr (i Dhampyr)"), objavljenog u trećem broju Darkwood Monitora, naveo, serijal se trebao zvati Dhampyr, sa "h", što je i bilo tokom prezentacija i najava, sve do pojave nultoga broja (DP rb1 "Dampyr")
  • Iako se nigde u epizodi ne pominje (baš kao ni u sledećoj), neimenovana država na Balkanu je zapravo Bosna i Hercegovina, a vojnici sa kojima se susrećemo ovde su Bosanki Srbi (raspozanju se po šajkačama i kokardama, neizbežnih elemenata četničkog (sic!) dekora)
  • Isti vojnici, iako Srbi, nose mađarska imena (sic!). Istvan, Lajos, Miklos... No comment.
  • Zanimljivi primeri bosanskih ličnih imena su i Yuri i Kaesar, a i sam toponim Yorvolak jasno asocira na BiH (sic!)
  • Pokušao sam na internetu iščeprkati poreklo imena Harlan i Draka, ali sam bio polovično uspešan. Draka ne postoji, a Harlan je staroenglesko vojničko ime.
  • Međutim, ako poreklo imena ne govori previše o Dampyru, govori prva vinjeta u sredini 33-će strane. Dampyr je Srbin;) Naime, u kolima koje Yuri vozi, nalazi se privezak sa mini fudbalskom lopticom i zastavicom - trobojkom i belim orlom
  • Nikola Tesla je očigledno jako popularan u Bonelliju. Ne samo da ga često "susrećemo" u Martinovom serijalu, već je naš Nikola "podario" svoje prezime kao ime jednoj od - vampirki!
  • Lik glavnoga junaka, Harlana Drake, je inspirisan enhgleskim glumcem Ralphom Fiennesom, koji se pojavio u filmu "Strange days" od Katherine Bigelow (sam Boselli u pošti jednog od narednih brojeva spominje i Gorana Bregovića (!!!) kao inspiracija za lik Dampyra op.ur.)
  • Već na samom startu, u prvoj vinjeti na 7-oj strani Boselli nam preko grafita stavlja do znanja da su za masakr u selu odgovorni vampiri
  • Starica na strani 9 viče: "Davao! The Devil" Valjda je mislila na "Đavo! The Devil";)
  • Prva vinjeta na 46-oj strani nam govori šta Dampyr i Kurjak piju: vino - Zlatnu mastiku;) Jedino što ne štima su čašice za rakiju na stolu. Ali dobro, ratno je vreme, pa...:)
  • Na strani 47 saznajemo da je Dampyr dugovečan. Naime, iako je Harlan rođen još 1945, on izgleda kao da ima tridesetak godina
  • Na 59 strani sazanjemo i da je Dampyrova krv deluje kao kiselina na vampire, koji od iste i crkavaju
  • Vampiri su u ovom serijalu predstavljeni kao huligani, probisveti i barabe. Šta bi Herman Strauss kazao na to?;)
  • U stripu je korišćena i komjuterska grafika (strana 72) za pojavu Gorke
  • Citat iz romana "Drakula" od Brama Stokera je na strani 74
  • Jedna od vampira, Tesla, nam otkriva da postoje dve vrste vampira: obični vampiri kojima i ona pripada, stvoreni od moćnih Gospodara Tame, koji su druga rasa
  • Jedan od Gospodara Tame, Gorka, se i pojavljuje u prve dve sveske
  • Vampiri nisu religiozni, pa se ne plaše krstova, ali se plaše svetla. Castellijevo nasleđe;)
  • Gospodari Tame imaju moć da hipnotizuju žrtve, baš kao i Drakula
  • I naš webmaster je zavredeo referencu na recenziji Daniela Alfonsa na ubc-ovom sajtu. In lingua croata, "Kurjak" significa "lupo" - segnalazione di Marko Sunjic (U hrvatskom jeziku, "Kurjak" zapravo znači "vuk" - signalizira Marko Šunjić). Lepo;)
  • Recenzija je rađena prema američkom izdanju Dampyra (Dampyr #1 Devil’s son, izdavač IDW Publishing, april 2005). Naslovna strana ovoga izdanja (štampanog u Koreji!), koje po kvalitetu opreme odsakče od ostalih (zato i košta 7.99$) je delo Ashleya Wooda, a prevod je našega Gorana Marinića

Šteta što nam naš webmaster (koga eto pominjem dva puta za kratko;)) nije ostavio mogućnost da prilikom ocenjivanja izaberemo 0. Otprilike tu ocenu zaslužuje ova, a Bogami i sledeća epizoda Dampyra. A razloga za tako nisku ocenu je više. Prvo i nažalost najvažnije je iritantno političarenje koje se proteže na tih skoro 200 strana, koje opet samo po sebi ne može sve i da hoće da ostavi čitaoca ravnodušnim. Drugi je jako nespretno, kilavo i kljakavo pojašnjenje otkud vampiri i sam Dampyr baš u Bosni (ili ZemljiBezImena, ako vam se tako više sviđa).

Iritantno je i bezobrazno, a i to u najmanju ruku, uvlačenje politike u jedan serijal koji je po tematici mogao da stane rame uz rame sa Martinom i Dylanom. Ali avaj. Teško je razumeti, a još teže opravdati Bosellija, zašto se uopšte odlučio da serijal otvori sa osvrtom na nesreću kroz koju su balkanski narodi prošli ne tako davno. Ne samo što je na delu izrazita antisrpska propaganda (na koju autor svakako ima pravo da izrazi, baš kao što i recenzent zadržava pravo da prozbori o istoj, je li), gde se Srbi, kao gubitnici u ratu koji nisu vodili (sic!), da parafraziram bivšeg Predsednika (pljuc!), označavaju kao glavni i jedini krivci (iako su za rat potrebne najmanje dve strane, ali ’ajde), već se bez potrebe kopka po ranama koje su daleko od toga da su zaceljene. Prve dve epizode su nastale 1998. godine, što je nepune tri godine posle Dejtonskog sporazuma, čime je stavljena tačka na bosansku krvavu dramu. Prekratko vreme da se da objektivni sud o nereći koja nas je sve zadesila, na ovaj ili onaj način. Naravno, iluzorno je pričati o objektivnosti, Boselli je nije ni imao u vidu, jer da jeste sigurno ne bi napisao ovo što je napisao. Svakako da Italijane, dakle populaciju koju je Boselli i ciljao i od koje i zavisi opstanak serijala, teško da interesuje šta se to tamo sa druge strane Jadrana događalo, pa bi možda i scenaristu mogli i donekle razumeti. Međutim, onda ostaje pitanje zašto se Boselli odlučio da ide u detalje i da grafite, izreke, nalepnice na flašama, relativno uspešno ispiše na jeziku sa kojima ti isti Italijani nisu nimalo upoznati. A ako znamo da SAF drži svetska prava za Bonellija, i da je pitanje dana kada će se nekome sa naših prostora dati licenca za objavljivanje Dampyra, onda sve dolazi na svoje mesto. Čovek se lepo opredelio i jasno stavio svima nama do znanja na čijoj su strani njegove simpatije, i koga smatra odgovornim za sva zlodela. Za posledicu ćemo imati podeljeno čitalaštvo, i onima koji nisu Srbi Dampyr će se bez sumnje svideti; nama koji jesmo Srbi - neće. I to bez izuzetka, ipak nisu svi Srbi Svilanovići i Kandići (pljuc!), je li...

Neko može kazati da, eto, moralo se nekako početi, pa ni ti srpski vojnici nemaju srpska imena, već mađarska, ruska, itd... To, naravno, ne pije vodu, jer da je Boselli zaista hteo (a nije) da bude objektivan, on sasvim sigurno ne bi detaljisao kao što je detaljisao; vojnici bi imali neutralna imena, nosili bi neutralne oznake, ratovali bi na neutralnom terenu... Međutim, od svega toga nismo dobili ništa, zapravo jesmo, jad i bedu od prve dve epizode, jad i bedu.

Na stranu to sitno političarenje, još jedan veliki minus ide Boselliju za objašnjenje otkud vampiri u Bosni. Ono što se kaže je da su za većinu zla i nesreća koje pogađaju ljudski rod zapravo krivi Gospodari Tame; oni su ti koji pokreću ratove širom zemaljske kugle. Aha. Ako je to zaista tako, onda nikako ne ide u glavu zašto se ti vampiri ne pojaviše za vreme Korejskog rata, na primer, ili Vijetnamskog, ili Francusko-Pruskog, ili... Gde su se oni krili sve do 1992. i rata u Bosni? Pa nije valjda da su na drugim ratištima gotovo neprimetni? Svašta. Veliki minus scenaristi za ovo, jer se vampiri pojavljuju na jednom mestu - iznebuha. Pride, šume su ih pune i prepune, pa neće biti da vampiri rastu za vreme sukoba kao pečurke posle kiše. Na to nam scenarista ne daje odgovor.

Ko su uopšte protagonisti ovoga serijala? Trojka - Dampyr, Kurjak i Tesla: ubica vampira, profesionalni vojnik i vampir, zanimljiva družina, nema šta. Harlan Draka, koji se celoga veka pretvarao da je ubica vampira i koga su progonile, a Bogami još uvek i progone, noćne more koje govore o njegovom poreklu, prošlosti i sudbini, se sasvim slučajno na 59 strani i pretvara u pravog ubicu vampira. Melanholik, šarlatan i probisvet, čovek kome ne biste poverili ni pet para na čuvanje postaje Dampyr, osvetoljubivi ubica vampira, a i to od trenutka kada je i njegov pomoćnik, Yuri, stradao od krvopija, otkrivajući svoje nepoznate moći kojima je obdaren, sve jednu po jednu. S druge strane imamo Kurjaka (mogao je Boselli i Vuka izabrati za ime, ali nema veze), plaćenik, koji je to postao igrom sudbine (u ratu je izgubio ženu i kćerku za vreme bombardovanja) i koji posao koji radi obavlja na profesionalan način i koji je upoznat sa svojim sposobnostima, ukratko čovek sa obe noge na zemlji. I na kraju imamo i Teslu, simpatičnu vampirku koja će pred kraj prve epizode i postati nerazdvojni pratilac i prijatelj (samo?) Dampyra.

Sama epizoda se svodi na sledeće. Grupa vojnika ulazi u selo Yorvolak u kome nema ni jedne žive duše, neko je celokupno stanovništvo masakrirao ne ostavivši tragove. Vampiri, koji su svuda okolo, napadaju vojnike koji ovima ne mogu ništa, pa Kurjak u očaju traži pomoć od šarlatana koji sebe naziva Dampyrom - ubicom vampira. Međutim, kako se ispostavlja, Dampyr je stvarno Dampyr, ni Tesla koja je pokušala da dođe do "plena" nije uspela, jer je "drugačiji". Kako bilo, Dampyr po prvi put se susreće i bori, i to uspešno, protivu vampira, jednog ubija svojom krvlju koja je kao kiselina za vampire, a drugog vampira - Teslu, zarobljava. Ona nam daje do znanja ko je i šta je, upoznaje nas sa činjenicom da su vampiri ništa drugo do poslušna pseta Gospodara Tame. Jedan od njih, Gorka, ju je načinio vampirom, i samo on i njegova rasa može stvarati, kontrolisati i ubijati vampire. Gorka, koji se ovde najavljuje kao neko ko je opasan dasa, čim se sukobio sa Dampyrom biva veoma gadno ranjen (izem ti Gospodara takvog) i beži sa poprišta bitke ko neka pi...ca, da bi već na sledećoj strani, iznenada, povratio svoj "strašni" izgled (!), i pokušao da kontroliše Yurija, novopečenog vampira naredbom da ubije Dampira. Kako se mali i neiskusni Yuri odupro volji moćnoga Gorke ostaje nejasno. Barem dok se ne pročita i druga epizoda gde Dampyr relativno lako dolazi glave Gorki. Pih! Kakav li je to samo Gospodar Tame kada ga šuntavi Dampyr uspeva dokrajčiti za vjek i vjekova. E, Boselli, Boselli...

Barem sada znam kako se mogu osećati Nemci dok čitaju Bonellijeva izdanja, a u kome su uredno predstavljeni kao Nacisti, i čiji se zločini nemilice koriste za ideje pojedinih epizoda. Nimalo prijatno, rekao bih.

Naprijed

N/A

DP BG 2a Pješčane prikaze

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalan strip! Dampyr je poslije MN moj omiljeni junak i drago mi je što je našao put do naših prostora. Zadovoljan sam sa prvim brojem ali i mene iritiraju imena glavnih junaka. Inače stripu dajem čistu desetku!
    07.09.2005
    11:19:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Za prvi broj, sasvim dobro izdanje. Upoznajemo se sa svim osnovnim elementima price
    koji ce posluziti kao baza za slijedece brojeve, upoznajemo junaka, njegove pratitelje
    i neprijatelje. Neke dublje razrade nema, to od Bosellija nisam ni ocekivao ali zato je
    crtez fenomenalan, Majo je zaista majstor u docaravanju atmosfere i prikazivanju nadrealnih
    likova i dogadjaja kakve ovdje susrecemo. Jos kad procitamo naredne brojeve i pogledamo
    crtez,brrr....,mozemo reci da Dampyr ima bez sumnje najkvaliteniju crtacku ekipu u SBE.
    Moram priznati da sam dozivio veliko razocarenje kada sam procitao senkinu recenziju. Slazem
    se sa ociglednim autorovim zaljenjem sto nas cijenjeni webmaster nije omogucio unos nula,
    ali jedino sto ovdje zasluzuje veliku nulu jeste tvoj subjektivni, politicki motivisani
    tekst koji ne samo da odise ociglednom odbojnoscu nego cak poziva na otvoreno neslaganje
    i linc ovom strip projektu ISKLJUCIVO po nacionalnom kljucu. Sasvim je prozirna (gle, slucajnosti)
    tvoja
    namjera da ovaj strip ucinis omrazenim kod Srba. Zaista ne razumijem zbog cega
    se poistovjecujes sa ljudima koji su u ime simbola koji su prikazani u stripu pocinili
    najstrasnije zlocine u opkoljenom Sarajevu, ali i drugim dijelovima BiH. Naravno da nisu svi
    Srbi Kandici i Mladici, isto kao sto ne nose svi iste simbole izmedju ostalog. I na kraju,
    Boselli jeste objektivan, napisao je objektivnu sliku desavanja na ovim prostorima, iz
    ociju prosjecnog Evropljanina, a ne iz perspektive bilo koga od ucesnika u ratu (agresiji).

    07.09.2005
    11:25:00 sati
    SSM
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Prvo da pohvalim obje recenzije; stvarno su detaljno napisane! Opčenito o samom serijalu ne mogu puno reći, jer sam do danas stigao pročiti samo ovu prvu priču, a o njoj ću reći samo jedno: "obečava!" Bit će zanimljivo vidjeti što će se dalje događati u serijalu nakon ovakvog početka. Crtež je odličan i prava je šteta što Majo nije crtao naslovnice jer vjerujem da bi u cjelini bile bolje od Riboldijevih. Baš ova naslovnica od prvog broja mi je jedna od najuspješnijih Riboldijevih naslovnica. A što se tiće sličnosti sa Ralp Fiennesom; ima je puno. Kvari ju jedino frizura, koja je valjda od Bregovića!:)
    07.09.2005
    20:17:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    fenomenalno. strip stoljeca. izdavacki pothvat desetljeca. mini minus sto su zloupotrebljena i oblacena madjarska imena.
    07.09.2005
    20:55:00 sati
    zosko
    uredi
  • makikatalinic

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Samo sam htio reći da mi priča nije baš nešto posebno ali sve u svemu meni je OK.Više se slažem sa Ned Maceom nego s prozirnom senkom makar je i senka u nekim stvarima u pravu.Meni je Dampyr dobar za čitanje,jedino što me smeta što je podijeljeno u npr. knjigu prvu,knjigu drugu...
    07.09.2005
    22:03:00 sati
    makikatalinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Zanimljiva vizija vampirizma koju nam talijanska dvojka pokušava približiti. Osobno me smeta u priči(nećemo o povijesnim šupljinama)što je Harlan nakon jebenih 45 godina zajebavanja i potucanja odjednom postao macho jebač "gospodara noći" koji žive tko zna koliko stoljeća.Neuvjerljivost preobražaja. Scenarij mi je isto tako malo neuvjerljiv, šupalj mjestimice. Majo na trenutke briljira, al isto tako ima osrednjih poteza. Najgore naslovnice u Bonelli stuffu definitivno radi Riboldi.Statične i bezidejne. I samo da kažem da Dampyr definitivno nema najbolje crtače u Bonelliju, čak dapače kaskaju za dosta junaka.
    08.09.2005
    00:05:00 sati
    Bardho
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 9, 4

    Evo moji dojmovi, nakon pročitane knjige 1: Priča prvog broja malo je nategnuta, ali kao epizoda za start serijala može proći. Jasno je da se političke konotacije nekima ne sviđaju, a nekima da, ali nije sve tako crno-bijelo! Crtež je stvarno detaljan, i sviđa mi se. Naslovnice - ništa za pamtiti, a da Dampyr ima najbolji staff crtača - bolji od Magica Venta ili Texa?! - svašta!
    09.09.2005
    07:58:00 sati
    Thommo
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 8, 5

    Pročitao sam svih 8 epizoda i mišljenja sam da je ova prva najlošija. Premisa je ok ali razrada scenarija je užasna. Mađarska imena, činjenica kako Dampyr preko noći postaje superheroj, zbrzanost... Hm... Moglo je i moralo to biti bolje. Ipak, da ne bi sve izgledalo tako crno pohvalio bih izdanje koje je zaista vrhunsko, a izvrsna je i činjenica da smo na ovim prostorima dobili još jednog novog junaka. Ukupno za cijeli projekt dižem palac gore, a za ovu epizodu koristim izreku kako se "prvi mačići bacaju u vodu".
    09.09.2005
    21:50:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    1, 1, 7, 8

    Serijal je već u samom startu zagazio na klizav teren, barem što se tiče čitateljstva na ovim prostorima, tako da se ne može očekivati klasična Ex-Yu fanovska shema - "bezuvjetno ujedinjeni u ljubavi prema svemu što stvara SBE". Svaki početak je nalik temelju za gradnju jedne kuće a ovaj je temelj izrazito loš i klimav, pa bih se usudio reći da ovom edicijom SBE kod nas djelomično (kod Srba pretežito ali i kod nekih od nas sa druge strane, koji smo solidarni i objektivni) ruši umjesto da gradi ugled ozbiljne strip kuće čiji je (bi trebao biti) smisao postojanja i cilj natkonfesionalni i politički nesvrstani oblik zabave za široke mase. Zbrka u scenariju nekako stavlja vrlo dobar crtež u drugi plan. Jednostavno rečeno, ili još bolje upitano: "Čemu takav početak?"
    Senkina kontra-recenzija je naravno (potpuno razumljivo) subjektivna jednako toliko koliko i sam smisao scenarija prve dvije epizode. Meni taj početak serijala djeluje neozbiljno i politički nekorektno. Vjerujem da bi kritike bile jednako bučne i emotivne da se neka druga, ili možda treća domaća strana pojavila kao neosporan, jasan i jednostran zločinački faktor u priči. U to ime nazdravljam svima onima koji se neće odlučiti za ovog junaka. Bonelli srećom izdaje neke od najboljih svjetskih strip serijala, poput Martin Mysterea i Texa npr., pa se oko jednog ili dva loša serijala ne treba previše žestiti. I Dampyr će imati kod nas svoje mnogobrojne poklonike a nadajmo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti čitati prevedene i sve ostale "Bonellijevce".
    Btw, Hr izdanje Dampya odlično je uradjeno. Možemo samo žaliti što neki naši "stari" i "dobrostojeći" junaci nisu imali tu čast!
    10.09.2005
    23:33:00 sati
    Leka
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 10, 6

    Pored DD-a i MN-a treći bonellievac koji će punit moju policu sa stripovima. Sama prica i scenariji uz manje propuste su korektni ali zato crtež spašava stvar.
    13.09.2005
    01:03:00 sati
    Torpedo
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 10, 6

    Za prvu epizodu skroz dobra prica. Ima glavu i rep, postepeno sastavljanje Dampyrove druzine tako da se necemo morat nakon gomile epizoda pitati od kuda se tko zna od prije.
    Crtez odlican, prica također, scenario bi mogao biti mrvicu dorađeniji. Najslabija karika ovog stripa su naslovnice koje su mi skroz jednostavne i bezlicne.
    Sve u svemu lijepo osvijezenje na nasem trzistu sa jos jednim Bonellijevim junakom. Svakako preporucujem procitati i uvrstiti u svoju kolekciju.
    14.09.2005
    14:36:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Prosječno i puno slabije od MV,Bosellijevog Zagora pa i NN te MM.Jedino što je kod Dampyra vrhunsko je kvaliteta Bookglobeova izdanja ali to mi ne znači previše.Priča je dosta tanka,strašno podsjeća na Bladea a Dampyr se odjednom transformira u opakog ubojicu dok je u proteklih 45 godina bio poprilično suzdržan.Već iz prve epizode može se vidjeti kako će teći serijal(=klanje na različitim lokacijama)a to što se nazire nije nešto posebno.Zanimljive su mi one starice koje su odgojile Dampyra i to je jedan od pluseva.Čitao sam razne pohvale za odličan crtež ali meni se ne čini nešto posebnim.Vampiri i borbe su dosta dobro prikazani,ostalo je prosjek(MV,KP,noviji Zagor i Tex su drastično bolje crtani).Što se kontrarecenzije tiče,mislim da je potpuno nepotrebna(čemu onda služe komentari?)i pretjerana(ne vidim neku posebnu hajku na Srbe).Sve u svemu,nakon pročitane prve knjige,nisam baš siguran da ću kupovati Dampyra jer mi je lošiji od gotovo svih Bonellijevaca koje skupljam mada nije rečeno da će se prije ili kasnije, navući i na njega i početi sa kupovinom;-))Trenutno,mislim da se više isplati pogledati fimove Blade sa odličnim W.Snipesom.
    16.09.2005
    00:45:00 sati
    Aco
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Za prvu epizodu sasvim pristojno. Zanimljivo koncipiran lik Dampyra kao čovjeka nesvjesnog svojih mogućnosti, šarlatana i protuhe koji isprva ne vjeruje u sve te bapske priče o svome porijeklu, no prvi susret sa silama tame okreće mu život naopačke i odredjuje njegovo dejstvovanje. Kao i svaki strip junak koji drži do sebe i ovaj ima svoje kompanjone; Kurjaka i vampiricu otpadnicu Teslu, čiji medjusobni odnos je, iz epizode u epizodu, baš simpatično oslikan. Nepretenciozna, ali solidna epizoda, dobar horrorac koji će zadovoljiti nezahtijevne ljubitelje tog žanra.


    16.09.2005
    16:35:00 sati
    kiky
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    nije me se puno dojmio junak,pričama nešto fali,možda malo začina i mirodija...sve u svemu,još jedan junak na našem strip nebu što je pohvalno,nadam se da će iduće epizode biti bolje...
    17.09.2005
    03:20:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 6, 7

    Sin đavla može biti jedino Dampyr.Nitko toliko direktno(osim Dylana Doga)ne opisuje tzv. đavlove sinove.Ovo je strip kakav mi se sviđa.Konfuzan,krvav i zanimljiv.
    17.09.2005
    20:07:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Porter

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Dosta zanimljiv strip koji mi je sjeo u samom pocetku,dinamican,napet.
    Takodje mi je drago da su Kurjak i Tesla spametovali u samom startu.
    Dampyr krenuo kao sarlatan nesvjestan svojih moci,ali brzo je dos`o sebi i poceo da se predstavlja u pravom svijetlu,uzeo malo vojnickog od Kurjaka,malkice vampirskog od Tesle i imamo novog junaka.
    20.09.2005
    11:21:00 sati
    Porter
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Potpuno sam zadovoljan prvim brojem koliko je to moguce biti sa prvim u nizu.Jedan od boljih pocetaka novog junaka.
    05.10.2005
    22:49:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 7, 5

    Nekako raste dobar utisak do negdje 60. stranice... No onda je sa svakom stranicom losiji. I to tako da vec granici na katastrofu. Stvarno lose. Glup i bezvezan rasplet. Djetinjasto! Ne mogu vjerovat kako mogu tako gadno zajebat. I posto jesu cjelokupan utisak je los. Dakle prvi si broj zasluzi jedino graju!
    22.10.2005
    20:53:00 sati
    mike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Dampyr mi se jako svidio odma na prvo čitanje. Ima dosta elemenata horrora i po tom pitanju mi je dosta bolji od Dylanovih novijih epizoda. Svidio mi se i crtež, pogodan je za priču u ovakvom okružju, stvorena je dobra atmosfera. Za prvu priču dosta dobro razrađen scenarij, moglo bi se reći i očekivan a to je da Harlan otkriva  svoje moći i što uopće znači biti Dampyr. Naslovnica također solidna i prevdljiva ali ipak je prvi broj u pitanju pa protagonist mora pozirati.
    03.12.2005
    23:27:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    Zanimljivosti:
    -U novinskom članku o Stanku Radeku napisanom na nekom jeziku (ruskom?) èije je pismo ćirilica, jasno može razaznati spominjanje izraza "nacist".

    -Masakr na tržnici je inspirisan ubistvom 67 Sarajlija na pijaci Markale.

    -Pucanje u one koji se probijaju iz grada podsjeća na film Ademira Kenovića "Savršeni krug", ali i zastrašujuće morbidni film o likvidaciji srebreničkih djeèaka i muškaraca od strane velikosrpskih formacija.

    -Harlan Draka je rođen 1945., a Lajoš mu kaže da ima "preko 50 godina". To će reći da se radnja zbiva od 1996. pa nadalje dok je rat u BiH počeo 1992. - agresija na BiH je okončana potpisivanjem Daytonskog sporazuma 1995.

    "Tresla se brda, rodio se miš."

    Nije da mi Bosellijev pokušaj da prikaže priču o Sarajevu (a to je mogla biti i priča o Bihaću, mom Cazinu, Tuzli, Goraždu, Srebrenici...svim drugim mjestima koja su bila pod četničkom opsadom) ništa ne znači. Jer, oni koji su osjetili "čari" spomenute opsade, znaju da su riječi "brdo" i "miš" puno strašnije od riječi "vampir" - vampiri ne pucaju sa brda, a mišja groznica se ne može zaustaviti bijelom lukom.
    Boselli je pokušao uzeti okvir jedne bosanske opsade da bi ispričao priču o Dampyru aka Harlanu Draki, njegovoj preobrazbi iz varalice i probisvijeta u bljedoputog Bladea balkanskih krajeva. I to je, u neku ruku, pošteno. Boselli prikazuje rat u Bosni kako ga vide svi osim pristalica ravnogorskog postmodernizma (za neupućene: radi se o književnom pravcu koji bi lako mogao naći svoje mjesto i na Ecovom odsjeku za oksimoroniku - po ovom pravcu su, naime, četnici, koje Boselli i Majo fantastièno uvjerljivo prikazuju kao ogavne bradate krvožedne spodobe, antifašisti). Boselli rat prikazuje očima nekog ko zna da se oni sa brda i oni u podnožju ne mogu uspoređivati, da opsjedači i opsjednuti (ma šta govorio - koje li ironije! - Goran Bregović) ne mogu biti isti, ali se u isto vrijeme ne pretvara da zna šta se to dešava u glavama onih koji opsadu preživljavaju.
    Tu leži najveća kvaliteta Dampyra - Boselli nije upao u zamku crno-bijelo! Pozitivci i zločinci, ma koliko pojedinci to ne uviđali, nemaju naciju (da neki nisu toliko uvrijeđeni zbog prikazivanja četnika negativcima, mogli su primijetiti i da su svi pozitivci u stripu Srbi - Dampyr je Srbin, Tesla je prezime slavnog Srbina iz Hrvatske Nikole, a Kurjak je ex-srpski vojnik; da se neki ne brinu toliko o četnicima, mogli bi primijetiti da su negativcima prikazana i tri vojnika Armije BiH - silovatelji koje Tesla sredi; a Tesla je tu više "moja" nego sva tri vojnika zajedno!), pozitivci i zločinci nemaju rasu (Tesla je, iako vampirica, više čovjek nego trojica spomenutih vojnika ABiH; Harlan Draka je poluvampir, a više je čovjek od, recimo, Ištvana koji hladnokrvno puca babi u glavu). Naš kvalitet ne određuju naši preci (Dampyrov otac je jedan od Gospodara Tame no zov pravde je jači od zova krvi) niti naši prijatelji (Kurjakovi ex-saborci, iako zvijeri, njega nisu odrodili od ljudskog roda) nego naši postupci. Dampyr se protiv očevog grijeha bori pravednom borbom protiv zločinaca ma kojoj vjeri pripadali, sprovodi svojevrsnu denacifikaciju vrste kojoj pripada. Ne znam koliko je Boselli to znao no lik Tesle pomalo podsjeća na generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji se poput Nikole Tesle (koji se ponosio srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom), nije odrekao ni bosanske domovine ni srpskog porijekla i koji je dao veliki obol u spriječavanju četničkog osvajanja Sarajeva.
    Nažalost, ova epizoda nije iskoristila sav potencijal koji je imala. Prije svega, prebrzo se odvijaju transformacije likova - Dampyr je do juče bio probisvijet, a danas je već ubica vampira koji se ne boji ničeg. Teslina transformacija u osjećajnu osobu koja cinizam koristi "po potrebi" mi je malo nategnuta. Kurjak bi mogao dobiti prolaz u svemu tome jer se on ne sveti naciji niti rasi, on se sveti zločincima. Kurjakova scena bacanja četničkog snajperiste sa zgrade podsjeća na priče o Draganu Vikiću koji je na identičan način rješavao probleme sa četničkim snajperistima tokom minulog rata. Šarlatan zvani Gorka je gorka tačka ovog stripa - Dampyr ga uistinu prelako pobjeđuje. Od bića koje spada u nekakve Gospodare Tame očekujemo malčice više čvrstine i malčice manje verbalnog preseravanja.
    Dijalozi su očajni, u cijelom stripu vrijedi izdvojiti par Kurjakovih rečenica, posebno onu "vizionarsku" o prijateljima koji sjedaju za stol i rješavaju rat te onu koja kaže da u grad pod opsadom nije problem ući nego iz njega izaći. Prepucavanja Kurjaka i Tesle su totalno bezvezna, ta je matrica viđena toliko puta da je to definitivno najnepotrebnija stvar u stripu. Nadalje, zašto ubicu kakav je Ištvan briga šta će biti sa Jurom kojeg vodi sa sobom jer "ne zaslužuje smrt"?! Kojeg će mu vraga klinac tokom bijega ako ga ne namjerava iskoristiti kao taoca ili nešto slično?!
    Crtež je prilično dobar, ako ćemo gledati sa strane atmosfere. Međutim, nedostaje još mračnih tonova za opis atmosfere u gradu pod opsadom. Usto, likovi nisu baš ujednačeno crtani.
    Naslovnice su najlošiji dio Dampyra. Slažem se sa Nedom Maceom, Majo je trebao crtati i naslovnice.
    Na kraju, znate li šta je najtužnija stvar o cijeloj ovoj priči o Dampyru kroz koju se neizbježno provlači nit dnevne politike? To što je Dampyr srpska legenda, a ne stvarnost. Jer, ako se srpstvo dokazuje pljuvanjem po Nataši Kandić, ženi koja je otkrila ratne zločince (za što bi u SAD-u dobila neko priznanje), ako se srpstvo dokazuje negiranjem genocida (koje je "genocid poslije genocida" te se u normalnim državama krivično djelo i koje bi najmanje smio činiti čovjek čiji je narod doživio genocid u prošlosti, posebno ako i sam zna šta je genocid - kontrarecenzent senka je govorio o turskom genocidu nad Armencima) onda je današnje srpstvo opasno zaraženo vampirizmom. Vampirski pir sljedbenika ravnogorskog postmodernizma (koji se iz SF-a uvukao u srpsku historiografiju) pod državnim pokroviteljstvom koje neodoljivo podsjeća pir sa kraja DD-ove epizode "Oni su među nama" govori da sam, nažalost, u pravu. Neko bi dodao: "Nešto ne štima u zemlji u kojoj najveća muda ima žena (Nataša Kandić), a najrazumnije govori ex-narkoman (Čedomir Jovanović)."
    01.01.2006
    18:05:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 10, 5

    Sasvim OK horor strip. Što se tiče samih recenzija, heyoka i SSM su dali fina razmišljanja, dok je senkina kontrarecenzija običan politički pamflet (a za što optužuje Bosellija, koji zapravo uopće ne uvlači nekakva politička pitanja u strip, već jednostavno izvodi svoju priču iz činjenica - tijekom rata u Bosni /i Hrvatskoj/, postojale su bradonje sa kokardama i šubarama, te su te iste bradate spodobe činile najstrašnije zločine). Ako se netko osjeća prozvanim, jer se identificira sa takvim ološem, neka. Jedino što se može prigovoriti Boselliju glede toga je mađarizacija, budući da četnici u Bosni nisu bili Mađari, nego Srbi. Usput, ovaj prvi broj Dampyra pokazuje da su se prije tih 5-6 godina, kad je strip nastao, stvari u vezi rata jasnije i točnije gledale, dok je sad sve više u modi nekakvo zamagljivanje i gubljenje fokusa, pokušaj relativiziranja i izjednačavanja, ukratko, obično trendovsko smeće.
    02.01.2006
    14:30:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 8, 6

    solidno odrađena uvodna epizoda, iako mi se epizode iz kasnijih knjiga više sviđaju, mađarizacija je bezveze, ali vjerojatno samo za mađare i nas, jer drugi i ne znaju koja bi imena više odgovarala, recenzije i komentari su zanimljivi, pogotovo što se fino vidi ono 'isto vide, razno tumače, đavo prste u farbu umače', npr. iz moje perspektive je dampyr prosrpski strip, svi glavni junaci, tj. pozitivci su srbi, preuzeta je srpska legenda, omaž tesli...to što bi neki htjeli da pored ovoga boselli još i štedi četnike, drugi je par postola, uostalom, srbi pozitivci su u svakoj epizodi, dok ne znam da li se srbi negativci pojavljuju u kasnijim fazama serijala
    04.01.2006
    15:46:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    kad je ovo izašlo u HC varjanti prvo na što sam pomislio bilo je: ma ne opet. koliko god bio fan Bonellija ovo neču da kupim...onda su odmah opočele debate oko psovanja, preklinajanja boga itd.... pa kasnije recenzija ZA i PROTIV...
    pa sam si rekao ajde da probamo barem prvu knjigu. i kupio je na CRŠ-u. počnem da čitam i bila mi je sve bolja i bolja. Kad sam stigao do kraja bilo mi je žao da je kraj....što mi se sve ređe događa kad čitam strip. i tako odmah po drugu knjigu u Ljubljanu (iako sam je debelo preplatio nisam mogao odoljeti). Jep, Dampyr mi se sviđa.... mnogo više nego Dylan (a opazio sam da na Slo sajtu imam par somišljenika po tom pitanju)...
    sve u sveme dobro i zabavno čitanje, a strip je upravo to-zabava
    04.01.2006
    18:20:00 sati
    jang
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Ideja vrhunska, realizacija malo zbrzana. Serijal bas obecava.
    Moram da se osvrnem na kontra-recenziju. Sa punim postovanjem prema nekim drugim i to odlicnim recenzijama prozirne senke, ovde je promasio kritiku. Neko lepo primeti, svi pozitivci "pripadaju" na neki nacin srpskoj strani.
    12.05.2006
    05:26:00 sati
    lazarus
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 7, 7

    Bio sam prilicno nabrijan na ovog junaka, citao sam o njemu, pricalo se na forumu... I onda kao i obicno kad nesto toliko nestrpljivo cekas desi se... PLJAS! Necu reci da je totalno bez veze, ali da je moglo biti bolje, moglo je. Vjerovatno sam pod dojmom prvih osam (4 knjige) epizoda i cijnenice da se ipak sve svodi na isto: Dampyr protiv vampira, ali ovaj put na drugoj lokaciji ;). Takva mi je i prva. Buffy, ali bez sisica.
    26.07.2006
    12:41:00 sati
    alen
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 10, 6

    Osrednja prva epizoda kojom dominira motiv preobražaja šarlatana u mitskog heroja, uz prizore ratnog kaosa kojeg zagorčavaju i natprirodna bića. Ništa posebno, kao ni ostale epizode izdane od strane Bookglobea. Inače, u stripovima cijenim autentičnost, i mislim da je u tom smislu Boselli trebao navesti osobna imena i toponime; uvrijediti se na to može samo onaj tko podržava zločin i 'ljudske vampire'.
    09.08.2006
    15:25:00 sati
    VALTER
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 10, 6

    Slažem se s Alenom. On je rekao i moje mišljenje. Istina da je to moglo i moralo biti puno bolje ali zadovoljan sam donekle ovom epizodom. Pa pogledajmo malo prve zagore i sve će nam biti jasno. Dobar je uvod i upoznavanje s Dampyrom. Majov vrlo detaljan crtež mi je najbolji dosad, sve dobro prikazuje, sve! Mislim da je on odličan odabir za dampyra. A naslovnica je ipak morala biti bolja.
    08.10.2006
    08:12:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    kad sam posudio ovaj strip u knjiznici nisam ocekivao nista previse ali sam se ugodno iznenadio
    22.08.2007
    20:03:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 30%

    2, 3, 4, 3

    očekiva san puno više od Dampyra.šta reć nego-promašaj
    25.08.2007
    22:39:00 sati
    lwood
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 7, 5

    Onako, za prvu epizodu još je i OK. Ima dosta akcije koja kompenzira plitku priču, a ima i dosta interesantnih (iako, doduše, neautentičnih) likova. Crtež je OK, ali ništa posebno. Naslovnica je pak slaba. Ajde, recimo da je prvi broj zadovoljavajuć, valjda će kasnije biti bolje. ;)))
    22.02.2008
    03:21:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 43%

    2, 4, 6, 7

    Preterano kenjate o politicu dok pričate o stripu u kojem su glavna tema vampiri i sile mraka.
    27.03.2008
    09:06:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 32%

    3, 1, 5, 5

    Besmislena akcija - bljak!! Čak su i nove Zagorove epizode dublje od ovog. Scenarij u rangu Texa s početka sedamdesetih. Crtež mi se također ne sviđa, prestatičan je i nejasan. Nije ovo za mene. Prvi i zadnji Dampyr koji sam pročitao.
    01.04.2008
    15:14:00 sati
    Spock
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 6, 5

    ma manje više sam točno istog razmišljanja kao Spock....tek sad sam pročitao prve dvije epizode Dampyra i baš mi ništa posebno nisu bile...ono baš čisti prosjek (šta ja znam,možda sam previše očekivao...)
    27.04.2008
    23:32:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Sneaksie Thiefsie

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Jos jedan Bonelli vampir koji krece od ratom zahvacenih YU prostora,dakle ne previse originalno,ali za razliku od prethodnika sigurno preuranjeno,jer se dim rata jos nije posteno ni razisao,a nisam siguran da dobro balansira u neutralnosti,sto bi mozda bilo pozeljno.Madjarska imena,natpisi na ruskom i drugi propusti,mozda i namerni,a svakako ne prvi ni poslednji koje vidjamo u "zapadnjackim" delima kada nas "uzimaju u usta",ipak kvare utisak,siguran sam,svima sa ovih prostora.Crtezu nije los,ali kao da mu fali ono "nesto". Moglo je to bolje... 
    01.05.2008
    17:00:00 sati
    Sneaksie Thiefsie
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Vrlo dobar početak jednog odličnog serijala.
    11.08.2008
    12:38:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • milandj3

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    22.09.2008
    11:38:00 sati
    milandj3
    uredi
  • ViKing

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Odličan početak serijala. Bez obzira na komentare i recenziju ovde se ipak radi o nekom fiktivnom skukobu, samo inspirisanom ratom u Bosni, bez pokazivanja prstom u neku od zaraćenih strana u cilju glorifikovanja ili osuđivanja ili određivanja iste. Jedina stvar koja se po mom mišljenju ovde osuđuje je rat kao pojava i ništa više od toga. Površno nacrtani simboli na beretkama ili granatiranje grada će čitaoca na Balkanu navesti na neke zaključke pa tako Kurjak ispade Srbin, Harlan isto tako Srbin ili bar neko ko se motao sa Srbima, a Tesla zbog svog imena srpska vampirica. E pa nije tako. Italijanski čitaoci, kojima je strip prvenstveno i namenjen, takve zaključke neće izvući - za njih će Harlan, Tesla i Kurjak biti čudnom sudbinom spojena grupica... u nekoj tamo ratom zahvaćenoj zemlji... koja je valjda bivša Jugoslavija. I ništa više od toga.
    26.09.2008
    17:42:00 sati
    ViKing
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    PRE NEGO STO KAZEM NESTO O STRIPU PRVO DA KAZEM MARKU SUNJICU (ONOME IDIOTU KOJI JE U RUBRICI JUNACI PISAO ZA DAMPIRA): KAKO TE NIJE SRAMOTA DA SIRIS NACIONALIZAM I KAZES DA SU 4 C ZLOGLASNA, JA NE ZNAM STA JE ZLOGLASNIJE NASA 4C ILI VASE USTASKO U?
    A TAKODJE STVARNO NIJE U REDU OVO STO RADITE VI. ZASTO SU VAM ZA SVE KRIVI SRBI? OVO JESTE DOBAR STRIP ALI ZAISTA NEMA POTREBE DA NEKO GOVORI KAKO JE SARAJEVO BILO POD CETNICKOM OPSADOM ILI KAKO GA SCENE IZ STRIPA PODSECAJU NA SREBRENICU.  MENI SU SVI IZ BIVSE SFRJ, KOJA JE BILA NAJLEPSA ZEMLJA, MOJA BRACA(BEZ OBZIRA NA IDENTITET I NACIONALU ILI VERSKU PRIPADNOST). OVE SCENE LAKO SE MOGU OKARAKTERISATI I KAO VOJNA OPERACIJA OLUJA (GOVORIM O STRIPU PLEME NOCI) ALI ZAJEBIMO TE STVARI.Strip je zaista dobar, ali jebiga, radnja u Bosni je ono sto mi smeta. Mogao je radnju da smesti u Afriku, a ne u Bosni, kao npr strip Zabranjena zona ili obala skeleta. Vampiri u Bosni, koja li je to prica? 
    27.09.2008
    16:11:00 sati
    misa
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Iako sam prvog Dampyra pročitao u izdanju Bookglobea, Veseli četvrtak je stvarno odlično uradio posao!!! Bravo! Inače, crtež je genijalan.
    18.10.2008
    23:18:00 sati
    Panon
    uredi
  • Džedson

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    Ovaj momak Viking, tri komentara iznad moga, je konačno pogodio.Upravo tako-talijanskog čitatelja, kome je prvenstveno ovaj strip namijenjen boli kurac za mađarska imena i ostale nepodopštine; njemu je to i više nego autentično.Ovi su krajevi uvijek percipirani kao europska divljina, a što je veća divljina više je toga moguće, ne?Uglavnom, spominjem to jer vidim da su mnogi komentari vezani baš za tu neautentičnost.Pazite; ovaj serijal samo započinje u Bosni i jedva da se tu ikad više vraća.Isto tako, etnička pripadnost Harlana i Kurjaka(Srbi) je samo kuriozitet, nebitan za serijal.Harlan je Dampyr, Kurjak vojničina a Tesla vampirica i to je jedino bitno.Ipak, lijepo je vidjeti junake koji nisu, na sve pretplaćeni, Ameri.No pozabavimo se malo stripom.Prvo, za mene su prva dva broja jedna cjelovita priča, iako na kraju prvog ne piše ono "kraj u idućem broju", i ocjena koju sam dao se odnosi na oba broja zajedno.No kada bi ocjenjivao odvojeno prvi bi dobio šesticu a drugi 9.U prvom broju ima nekih stvari koje dosta bodu u oči; ponajprije brza, preko noći transformacija glavnog junaka iz šarlatana u-junaka.To bi se lakše svarilo da nije iznesen čudan podatak.Naime, Harlan je pedesetogodišnjak.U redu; to treba pokazati čitatelju da je momak dugovječan.Ali zar to ništa nije govorilo njemu samome?U kombinaciji sa njegovim snovima?Glup čovjek, zar ne?Ne, samo glupost u scenariju...Anyway, dosta akcije i dinamična radnja nadoknađuje ovakve propuste.Zato je drugi dio izvrstan i zaslužan da sam se zarazio ovim junakom do daljnjega.Tu dobivamo čvrstu karakterizaciju likova i zaokruženu radnju.Moram spomenuti da ovaj strip nema gotovo ništa zajedničko sa Dylanom Dogom iako nominalno dijele isti žanr.Dylan je, znate već, groteska, metafore, smisao života itd.Dampyr je pak čisti horror u kojem se junaci suočavaju sa čudovištima frontalno...pa da vidimo tko ima veće zube...pardon, oružje...O crtežu mogu samo u superlativima.Majo je stvoren da crta ovakve stripove.Primjetite način na koji crta sjene; kao gustu mrežu.Briljantno, ne znam tko je bolji, on ili drugi Rossi.Uz vrlo dobre Dottija(mea culpa, promijenio sam mišljenje o njemu), Genzianellu, Andreuccija i Boccija zaista bih se složio da Dampyr ima najbolje crtače u Bonelliju; ili barem najbolje odabrane.
    30.10.2008
    20:03:00 sati
    Džedson
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 10, 2

    Nije lose za prvu pricu, cak jako zabavno. Drago mi je sto je radnja smjestena u moju domovinu. Dampyr se prebrzo transformise u ubicu vampira, trebalo se to desiti postepeno kroz epizode. Crtez je odlican za razliku od naslovnice koja je jedna od najgorih koje sam ikad vidio, kakva staticnost i nemastovitost. Boje odgovaraju atmosferi. Senkina recenzija je nistavna i nek' se srami onaj koji je dopustio da se objavi. 
    05.01.2009
    19:50:00 sati
    jasa
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 52%

    6, 4, 7, 1

    ova priča i nije toliko loša s obzirom na glupave i površno uobičajene likove koji ju sačinjavaju.i taj talijanski stil stripa je već bolno iritantan-glavni junak pobjeđuje u beskrajnom nizu pustolovina.Dosada.Cijelu sliku popravlja vrlo dobar crtež,a naslovnice su doslovno katastrofa.Sve skupa prolazna ocjena...
    28.02.2009
    21:45:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 10, 5

    Solidno odrađen prvi broj, ali nije 100% dojmljiv. Određene su neke postavke na kojima će se temeljiti serijal. Neke od njih su dobre, a neke loše, vrijeme će pokazati u kolikoj mjeri... Dampyr spada u žanr akcijskog horora, a meni ta tematika svakako paše i nakon 15 pročitanih brojeva, mogu se nazvati fanom ovog serijala. Ništa uber-genijalno, ali relaksirajuće... Što mi je dovoljno... Majo Rossi je samo jedan u nizu fenomenalnih crtača iz DP staffa.
    10.04.2009
    17:24:00 sati
    Inferno
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    odusevljen sam ovim stripom i to ne samo zbog toga sto je jedan Sarajlija glavni junak jedne Bonelli serije.Odlicna prica,iznad svakog ocekivanja,potresne slike iz Sarajeva i sjecanje na losa vremena.Napokon jedan serijal koji se skoro pa moze nositi sa velikom dvojicom,Zagorom i Dylanom.
    20.05.2009
    19:33:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    09.06.2009
    03:56:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Znači,ovako je počelo!Jako zanimljivo...i ubercool!Crtež je dobar,solidan,sexy,a naslovnice su O.K.(prva) i supercool(druga).
    23.08.2009
    00:07:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • jaki88

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Najviše od svega me veseli crtež,možda jedino naslovnice nisu nešto extra al mogu proć. Jedva se čekam dokopat epizoda koje je Bocci napravio,obožavam njegov rad.
    24.10.2009
    16:06:00 sati
    jaki88
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 59%

    8, 7, 2, 8

    Vidim da je iznad sve puno hvalospjeva na crtež, no meni je (od 4 epizode koje sam pročitao) ova uvjerljivo najgora po pitanju crteža, a priča tako, prosječna, ne sviđa mi se baš junak.

    28.12.2009
    16:19:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Mogu slobodno reci neocekivano dobro. Posle Nathana, Dampyr postaje drugi junak koga sam zavoleo posle samo jedne epizode. Ono sto me je posebno odusevilo je jeziva i mracna atmosfera koja vlada u stripu. Takodje, moram reci da mi je druga sveska draza od prve. Pogotovo mi se dopao onaj okrsaj Harlana i Kurjaka kada se bore protiv vampira u staroj biblioteci. Sto se crteza tice, Rossi je apsolutno fantastican i velika je steta sto upravo on nije nacrtao i naslovnice.

    23.01.2010
    16:40:00 sati
    Wicked
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Vrlo solidno-dobar početak , odličn crtež i dijalozi.

    25.03.2010
    21:30:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 10, 4

    Znaci Mister Noa treba da mrze svi iz Azije... ili Texa, gde god se pojave Kinezi on ih zove zutaci... Teska pozicija i za Krugera ... ostareli nacista koji se lize sa Amerima i Indiosima. Mora da ga mrzi cela Nemacka. Ni Zagor nije cvecka, malo malo pa neki rasisticki ispad... Ajde ovako, zasto Srbi da mrze Dampyra, nas covek Kurjak je njegov dobar drugar, Tesla je poreklom Srbin... zar nije dovoljno... Oni koji vole negativce mogu da uzivaju u cinjenici da je satana licno izabrao nekog srpskog oficira da ga predstavlja u borbi sa Dampyrom... a sad da li on lici na Divjaka, Lisicu, Mladica... Meni ne lici ni na jednog od njih. Eh, da zaboravio sam da kazem. Ja sam Srbin. Ali da se pozabavimo stripom, Majo je jedan od najboljih crtaca iz SBE. Prva epizoda je neophodna da se shvati ceo serijal i sve buduce epizode. Ja sam procitao prvo Delta Blues, ali tek sad kad sam procitao prve tri sve je leglo na svoje mesto. Politicke konotacije me ne doticu uopste... Strip je vrlo dobar. A to sto su se pronasli ucesnici balkanske klanice nek im je na volju, mogu sa nestrpljenjem da kupuju nove i nove epizode u nadi da ce se prepoznati. Moj omiljeni junak Ken Parker je toliko politicki korektan da boli... a vrhunski je strip. A moj pokojni deda bi sigurno mrzeo Zografa zbog Zivota pod sankcijama, jer je voleo Slobodana Milosevica. Ko razume shvatice.

    28.03.2010
    18:03:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Zanimljivo! Razumijem da je većini čitatelja glupo čitati strip koji počinje u ratnom razdoblju i to u Bosni.Stvarno ne kužim zašto bi se neki čitatelj osjećao loše zbog toga isto kao i ono da je svaki Njemac u Bonelli stripu nacist, pa bilo je slučajeva ali ne baš svaki put! Ovo je najbolji strip u Bonelliju trenutno! Malo je glupo što otkrije svoje sposobnosti sa 50 ili više godina. Koga boli ona stvar da li u stripu rat traje 1996 to je fikcija a ne politički strip. Obožavam horror a ovo je vrhunski. 

    14.05.2010
    15:23:00 sati
    supermike
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Za početak nije loše. Teško je u prva dva broja iskristalizirati karaktere likova ali barem imamo dobar smjer u kojem su krenuli po tom pitanju. Ovo su odlični stripovi i kao takavi imaju dvije recenzije. Dvije totalno usrane recenzije.

    U prvoj nije ništa napisano o samom autoru koji ima bogat stvaralački opus. A junaci? Više se razglaba o porijeklu njihovih imena, što je tipično za ove seljačke i malograđanske prostore. Uopće nije bitno tko si i što si već je važno - tko su ti mater i ćaća, te koje si nacionalnosti.

    Druga recenzija je također krajnje bezvezna. Autor ima pravo na svoje mišljenje ali jedno je napisati kvalitetnu recenziju pa ubaciti unutra nekoliko rečenica kojima se izražavaju vlastiti stavovi, a dugo je od svojih stavova napraviti srž recenzije a ono najbitnije u stripu se spomenulo tek tako da se ovo može (tehnički) nazvati recenzijom stripa.

    Kao što rekoh autor ima bogat opus, likovi su specifični, sama se tema (vampirologija) provlači kroz literaturu, filmove i legende diljem svijeta. Tu je jako puno materijala, previše materijala da bi ovako nešto bilo recenzirano na ovoliko usran način. Ovdje uistinu svašta prolazi kao recenzija. Ako je ovo ostalo na sajtu, mogla je ostati i ona od acestokea koja je bila na engleskom.

     

    01.07.2010
    08:50:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    dobar je dampir ali dilan je bolji

    17.08.2010
    11:06:00 sati
    poison
    uredi
  • mirkozd

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    31.08.2010
    17:09:00 sati
    mirkozd
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Jako dobra pilot epizoda za nekog Bonellijevog junaka, jedina zamjerka glup kraj, onaj sto puta viđen klišej, ubili mu nekog, on će im se sad osvetit. Nego šta. Crtež odličan, naslovnica prilično nemaštovita.

    17.11.2010
    15:40:00 sati
    Opti
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Evo sam i ja nabavija 8 prvi knjiga dampyra, inspiriran kingom i ostalim sljedbenicima ovog stripa. Upravo sam pročita 1 knjigu,ove epizode i mogu reć da je za prvi broj jako solidno, jako dobro. Strip me zove da čitam dalje.

    Jedino mi je žao, šta autori nisu koristili prava naša imena, napisali - u Bosni, Sarajevo...srbi, bošnjaci itd...mislim da bi bija puno bolji strip, nema se šta ko ljutit, istina je samo jedna.

    Kažeš senko, za rat je potrebno dvoje? Izjaviš tako nešto i smatraš se normalnim i liberalnim (kao sic, pljuc!... tvoje moderne kritike)?  Ok, imaš pravo, sad vidim da bi bilo bolje da su ljudi pustili da se razori sve, Sarajevo, Bosna, Hercegovina, da  se uzme sve i da su pustili da ih sve pobiju...a zašto? Da nebi neki momak kasnije reka, nismo mi krivi, pa za rat je potrebno dvoje...Ti i takvi poput tebe su pravi vampiri senko.

    21.11.2010
    17:33:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    02.02.2011
    12:56:00 sati
    Winter
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    Malo sam se kasnije uključio u praćenje ovog serijala, ali mogu reći da sam sve više i više oduševljen. I definitivno mi ovaj serijal postaje jedan od boljih koje pratim. Uvodna priča je solidna, mada po mom mišljenju kasnije idu mnogo bolje priče. Naslovnice su mi najslabiji deo serijala, kao i od ova uvodna 2 stripa.

    08.04.2011
    13:30:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 7, 4

    Pročitao sam 6 Dampyra do sada, ovaj strip je golo govno.

    21.05.2011
    01:49:00 sati
    writer
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    07.08.2011
    17:02:00 sati
    legaz
    uredi
  • co11ector

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Vrlo dobar uvod u strip i upoznavanje sa likovima!

    02.12.2011
    08:33:00 sati
    co11ector
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odlican prvi broj ovog serijala.  Malo me podsjeca na Dylana Doga, a malo na Lilith; kako god da se gleda, ima dosta inspiracije iz filmova "Blade".  Crtez mi se puno svidja, unutrasnji, a bogami i na naslovnici, a prica ima dosta zanimljivih tema, pogotovo filozofskih, ako se uzme u obzir da se radnja stvarno razvaja u bivsoj Jugoslaviji (vise specificno, Bosni i Hercegovini).  Ovaj strip mi nije ni za sekundu bio dosadan; naprotiv, procitao sam ga u jednom dahu.  Nadam se da ce i buduce epizode biti ovako zanimljive.

    17.01.2012
    02:25:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    18.01.2012
    13:53:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    12.02.2012
    13:43:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 6, 10

    Tako-tako.

    19.02.2012
    20:14:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Ok za novi strip, malo je sve ubrzano. Čitljivo je, crtez ok. Naslovnice prestatične. Kontrarecenzija za smijati se! Baš je proziran taj senka! A istina boli...

    03.05.2012
    08:47:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sviđa mi se!

    A što se tiče kontrarecenzije uopće se ne slažem s njom. Boselli je prestavio pogled na rat iz onoga što se emitiralo na RAI ili već kojoj god njihovoj postaji, tj. granatiranje tržnice, snajperisti itd. I bilo bi nekorektno prema bilo kojoj žrtvi umanjivati zločin.

    16.07.2012
    17:14:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 5, 3

    07.09.2012
    13:46:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    5, 3, 7, 6

    Ex Jugoslavija sa svojim krvavim ratom se mi čini dobar teritorij za priču i metaforu o ljudima koji se transformiraju u vampire žedne krvi. Ali mi se zato priča sa lošim scenarijem, a bome i lošim crtež nije dopala. Prvi broj mi je puno bolji od drugog.

    06.10.2012
    21:31:00 sati
    tekumze
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Stvarno mislim da Bosseliu nije bila namjerna nikoga uvrijediti, meni je čak i drago što imamo priliku vidjeti jedan talijanski strip u jednom našem okruženju, glavni lik je Srbin i neprijatelji također stoga stvarno nema potrebe govoriti da se tu povlači ikakva nacionalna mržnja kada se nijedan Hrvat nije pojavio...

    26.04.2013
    12:55:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.07.2014
    06:20:00 sati
    krem
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Zanimljiv početak i dobro postavljanje glavnog junaka, no ima neuvjerljivosti kao što su njegov dosta brzi prijelaz sa prevaranta na junaka, zatim također zbrzana Teslina odluka o pridruživanju Harlanu i Kurjaku u borbi protiv vampira, zapravo dobija se dojam kao da je to odlučila u sekundi. Općenito problem kod bonellijevih stripova je to što razvoj situacija ne djeluje prirodno već zbrzano, odnosno prijelazi između događaja u mnogo slučajeva uopće nemaju finesa, već se samo nižu, ponekad bi samo jedna vinjeta više dala veću ljepotu priči. Čovjek dobije dojam kao da scenaristi bace na papir ideje bez namjere nekog pošteno ljepog oblikovanja priče, jer nju čini i ideja i način njene provedbe. To je po meni sve više i više razlog zašto je bonelli proizvod sa trake a ne umjetnost.

    21.08.2014
    14:27:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odgovor Stinkiyu:Stinky i ostali koji mislite ko on de se vi malo prisetite šta su hrvatske snage radile za vreme rata i koliko su nedužnih Srba pobili u Zapadnoj Slavoniji i šire znam o čemu govorim jer je moje selo bilo prva borbena linija kod Osijeka i  dobro se sećam svake jebne granate koja je bačena na moje selo,poslednja granata na mom područiju pala je kod mene u dvorište (hvala Bogu nije više nigde kod nikoga pala,pri tom mislim na obe strane) iako sam imao 11 godinna dobro se sećam svega.I nemoj mi molim te pričati o nekom zamagljivanju ni ti ni bilo ko drugi,zna se dobro šta je bilo i nemoj mi se praviti pametan ti i oni slični tebi,A SADA DOSTA O JEBENOM RATU!!!Ovde sam došao da bi komenntarisao strip a ne proživljavao sranja usranog rata,Kao Srbin nevidim nikakvu hajku na moj narod i moram priznati da mi se priča dosta svidela (pogotovo one tri starice,voleobi da izdaju neki specijalac o njima).Moram reći da su me recezenti razočarali,nevalja vam posao,upotpunosti podržavam komentar kolegice grofice Varge.I za kraj moram reći da sam ponosan Što je Boseli napravio Dampyra i Teslu i Kurjaka Srbima,Malo sam razočaran što nije stavio nekog Bosanca (Bosanka),Hrvata (Hrvatica) ili kakvog Roma (Romkinju) kao glavne likove ili likove koji se često vraćaju budući da su Bosanska,Hrvatska i Romska kultura takođe puni mitova i legendi o vampirima i ostalim bićima iz narodnih priča.VELIKI POZDRAV ZA SVE NORMALNE LJUDE.

    25.09.2014
    15:59:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Akcija bez puno filozofiranja prikazana u solidnom crtežu. Zanimljivo upoznavanje sa svijetom i likovima. Zainteresiralo me za serijal.

    31.07.2015
    09:59:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • DuskeArrow

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Ja sam se na prvo citanje ova dva broja zlajubio u ovaj strip. Totalno je pogresno posmatrati ovo sa politicke strane. Uvedeni smo u Harlanom svet. Postavljen je odlican temelj za dalje. Price sasvim ok. Crtez odlican. I polako idemo dalje ^^

    Naslovnica od broja 1 slabija, od broja 2 tu i tamo ok, to mi je jedina zamerka za ova prva 2 broja :)

    08.04.2018
    22:47:00 sati
    DuskeArrow
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 7, 4

    Ako zanemarimo politicarenje, cini mi se da se Bosseli maksimalno trudio da prikaze nepristrasnost u ratu u skladu sa informacijama koje je mogao da dobije u zapadnim medijima. 

    Gledano kao pocetak dugovecnog serijala, interesantno ambiciozno i prenatrpano. Stara Bosselijeva boljka prebrzog preobracivanja (da ne kazem konvertovanja) likova iz losih u dobrih se nastavalja (setimo se samo Nata Murdoa iz Zagora). Dampyr je u jednom trenutku sarlatan, dve stranice kasnije prirodni talenat za ubijanje vampira, isto tako i Teslin preobrazaj je u krajnju ruku upitan. Kurjak mi je bio najinteresantniji i najkompleksniji lik, zato mi se najvise i svideo. 

    U drugoj svesci rapidno opada kvalitet price, ubacivanje Harlanovog oca, biblioteke koju je tu ostavio, Gospodar noci Gorka kog sredi ocas posla itd. Neuverljivo i previse odlazi u zanr modernih blokbaster akcionih filmova nego sto je u domenu horora. 

    Crtez Maja mi je na trenutke odlican, na trenutke su mu likovi plasticni, buljavih i izrogacenih ociju itd. Nisam siguran sta da mislim o crtezu.

    Naslovne strane slabasne.

    Pored svih zamerki opet mi je Dampir bio zabavan i vukao me na dalje citanje iako je na momente bio prenatrpan tekstom i bespotrebnom akcijom pogotovo u trenucima kada treba da bude najveca napetost i razresenje situacije.

    Nastavljam dalje s citanjem i cekam da vidim sta nam je Bosseli pripremio zajedno sa all star crtackom ekipom koju je okupio na svom scenaristickom cedu.

     

    20.03.2019
    23:47:00 sati
    going going
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    Neloše. Politikanstvu unatoč.

    06.08.2019
    16:18:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    31.08.2019
    14:33:00 sati
    domegus
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.04.2020
    02:03:00 sati
    benx40
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 69%

    8, 6, 7, 6

    Dampyra nisam počeo pratiti sa ovom epizodom, već sa novijim specijalima i maxijima koje izdaje Strip-Agent.. Iako jako cijenim Dampyrov serijal, sa ovom njegovom prvom epizodom nisam zadovoljan.. Da, sviđa mi se činjenica da je radnja smještena u susjednu mi Bosnu i Hercegovinu, što se radnja odvija u ratno doba i slično, ali mi je scenario previše zbrzan, imam dojam da je previše toga nekako isforsirano.. Onaj kraj sa Yurijem mi je katastrofalan.. Serijal svakako ima potencijala i ja se (bez obzira na ovu epizodu) radujem daljnjim brojevima.. Specijali i maxiji su mi svakako puno kvalitetniji.. 

    Crtež mi se nije svidio.. Možda sam jedini, ali nekako mi Majo crta izobličene likove, pomalo čak i groteskne.. Okolica i prikaz ratom uništenog područja su mu zato odlični.. Naslovnica je slaba.. Jednostavna, sa Harlanom u prvom planu.. Moglo se tu (i trebalo, pogotovo za prvi broj) puuno više..

    07.07.2020
    17:40:00 sati
    allessi
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 359
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum