Obala kostura

Dampyr

DP BG 4 | 192 str.

Harlan i ekipa dolaze na jugozapad Afrike gdje zajedno sa skupinom rodoljuba policajaca žele istrijebiti zlo koje sije Jan Vathek, Gospodar noći koji nemilosrdno gospodari rudnikom dijamanata. No kako jedan negativac nije dovoljan, znakovi zle kobi najavljuju dolazak gospodara Omulúa Boga kuge i smrti!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 65%

Priča 8

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Obala kostura - Zabranjena zona
    DP BG 4
  • Obala skeleta
    DP VEC 6
  • Zabranjena zona
    DP VEC 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La costa degli scheletri
    DP SR 6
  • Zona proibita
    DP SR 7

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo nije prvijenac Maurizija Dottija na Dampyru, no vjerojatno mu je dano veliko povjerenje jer je u pitanju dvostruka epizoda
  • Prvi put se Dampyr bori sa dva Gospodara noći u jednoj priči
  • Spominje se Harlanov izvor podataka Caleb Lost kojeg smo vidjeli u DP #5 "Pod kamenim mostom"
  • Gospodar noći Jan Vathek se vraća u orig. epizodi DP #40 "Vathek!", kao i cijela ekipa bivšeg SWAPO-a
  • Omulú kao Bog kuge i smrti u kultu woodooa prema Boselliju je zapravo Gospodar noći i to Nomad (nema svoj teritorij i ne želi stvarati svoj čopor); još jedan od gospodara noći nomada je Erlik Khan u epizodi DP #31 "Il Mare della Morte"
  • Ovo je posljednja u nizu od četiri knjige koje je Bookglobe izdao od Dampyra, druga po redu od dvobrojnih priča poslije prve knjige; i ovi brojevi dolaze prije priče koja se nalazi u trećoj knjizi DP #8 "Dalle Tenebre" iliti "Iz tmine"
  • Str. 67. "Bad moon Rising" Cleerwater Creedance Revivala
  • Blasfemične psovke pogledajte i uvjerite se u njih na stranicama 39. treća vinjeta "’Bem ti B..." i 87. prva vinjeta također "’Bem ti B..."
  • Mister Noov Afrički ciklus zaobišao je sam teritorij Namibije te je nakon boravka u Kamerunu i strke sa ljudima-leopardima otišao u Južnoafričku republiku
  • Major se u današnje doba u nas naziva Bojnik (Mariniću, malo proraditi na činovima!:)
  • Str. 80. "J’Attendrai" iz 1938. i "Deux Cigarettes dans l’ombre" belgijskog Ciganina gitariste Djangoa Reinhardta iz 1934. godine
  • 158. str. indirektno se spominju X-Files; kao serija u kojoj na kraju vlada sve zataška

"Namibija - The land of the brave"



Veliki komad jugozapadne Afrike čini mlada i neugledna država Namibija, a veliku pak površinu spomenute države čini pustinja Namib. Nije teško zaključiti po kome ili čemu je država dobila ime. Povijest te države je bila itekako burna, kao i u većini afričkih država koje su uvelike bile kolonije tijekom prošlih stoljeća. Europljani su na teritorij Namibije došli tek u 19. stoljeću te je ona najvećim dijelom potpala pod njemačku upravu pod imenom "Jugozapadna Afrika". Tekovine prvog svjetskog rata su stigle, pošto je Njemačka bila na strani luzera pa Namibija pada u ruke "Južne Afrike" pod čijom upravom ostaje sve skoro do kraja 20. stoljeća. 1966. godine marksistička gerilska Narodna organizacija Jugozapadne Afrike (South-West Africa People’s Organisation, SWAPO) započela je gerilski rat za nezavisnost tog teritorija kojeg počinju nazivati Namibija, a svoju nezavisnost Namibija dobiva tek 1990. godine. SWAPO, koji se nakon neovisnosti udaljio od svojih marksističkih korijena, još uvijek je najveća politička stranka.

Namibijsko gospodarstvo poznato je po proizvodnji i izvozu ruda, točnije peto je po proizvodnji urana (poprilično skupocjen element ako ga imaš za izvoziti) te je najveće nalazište dijamanata i dragog kamenja. Dijamanata ima toliko da rudnici upošljavaju dosta radne snage koji se bave čuvanjem, odnosno zaštitarima ili možda da ih nazovemo plaćenicima. Zaštita od ljudskog faktora važna je kao i ona od životinjskog, točnije od nojeva. Dijamanti znaju većinom biti na površini pijeska tako da nojevi znaju biti prava napast jer proždiru sve do čega dođu. Prema nekima, tamo je pravi pokolj nojeva te ih je u prosjeku ubijeno (od strane zaštitara) po 2500 komada godišnje. Odnose se prema njima kao mi prema štetočinama glodavcima.

Engleski je službeni jezik, a njemački i afrikaans bili su službeni do 1990. godine. Tako da je Namibija dosta mulitlingvistička. Dominantna religija je ipak kršćanstvo, no znamo da se plemensko animističko nasljeđe ne zaboravlja tek tako. Službeno je 10-20% stanovništva još animističkog vjerovanja. Još jedan interesantni fenomen je pustinja Namib gdje se znaju pronaći velika prapovijesna nalazišta fosila. Prema nekim nagađanjima ovo je bilo plodno područje odnosno prašuma bogata životom no valjda neki komet udario i pretvorio zemlju u pustinju. No to je izgleda bila sudbina više civilizacija. Namibija je zemlja sa najmanje padalina na svijetu. Tu su i guste magle koje se od obale Atlantskog oceana znaju uvući i do pedesetak kilometara u unutrašnjost pustinje.

Još je nekoliko činjenica važno da bi upotpunili sliku na kojoj se temelji pripovijest ove epizode. Interesantan dio pustinje Namib je tzv. "Obala kostura" ili "Skeleton Coast" koji je nazvan po velikom broju nasukanih i potonulih brodova. Dio te obale podliježe restrikciji slobodnog kretanja iz jednostavnog razloga jer se tu kopaju dijamanti. U zadnje vijeme čak se krenulo i na oceanski dio gdje se grade platforme slične naftnim. U pustinji ima mnoštvo napuštenih gradova. Najbrojniji imigranti u prošlosti su bili Nijemci pa velika većina mjesta i zemljopisni pojmovi zvuče njemački. Kad su oni napustili ta mjesta, iza njih su ostali prazni gradići odnosno kako ih u Americi zovu "Ghost Towns", a vrlo su zanimljivi putnicima namjernicima.

Sad kad smo upoznati sa važnom pozadinom ove priče, lakše će nam biti pratiti strip. Ovdje se vidi kako je dobro Boselli proučio područje, prirodne posebnosti, političku situaciju i prošlost zemlje u koju je smjestio jednu od svojih priča. Iz prvih 8 epizoda također se vidi da se Boselli dobrano potrudio skupiti što više zanimljivih informacija da bi scenariji bili što vjerodostojniji. Kao što ste mogli primijetiti i u prvim dvjema epizodama, scenaristi izbjegavaju točno navesti ime lokacije vjerojatno iz političkih ili tko zna kakvih konotacija. No približno se mogu odrediti lokacije gdje se odigrava radnja. Prvo negdje diljem Obale kostura vjerojatno nekih stotinjak kilometara u radijusu oko pomorskog grada Lüderitza, a grad duhova naši junaci zovu Brandenmund. Zatim se sele malo više u unutrašnjost. Posjećujemo i Windhoek, glavni grad Namibije, a posljednji obračun dešava se u Damarlandu, blizu Königsteina, gorski masiv Brandberg, u ždrijelu doline Tsisab. Crni protagonisti dijele mnoge zajedničke uspomene u bitkama kod rijeke Okavango. Tu je naime bilo žarište sukoba svih suprotstavljenih frakcija - SWAPO-a, Južnoafrikanaca, Angole, portugalske vojske, kubanske vojske. Područje je i nakon završetka sukoba bilo preplavljeno minama i neeksplodiranim postavljenim oružjem. Posljedica svega toga je veliko iseljavanje stanovništva iz tog kraja te se to područje naziva "Zemlja na kraju svijeta" i danas igra veliku ulogu u planu nacionalnog razvoja Namibije.


Namibija - The Land of The Brave

Mapa Namibije

"Da vidim jesam li dobro shvatio, Harlane... Oni koji se nazivaju "Gospodari noći" pripadaju neljudskoj vrsti čiji su pripadnici vrlo moćni i praktično besmrtni... A od iskonskih se vremena prema čovječanstvu ponašaju kao grabežljive zvijeri... Oni su temelj legendi o vampirima, jer se hrane ljudskom krvlju..."

Smjestili smo se, dakle, i vremenski i prostorno te bi sad mogli krenuti na samu priču. Dampyrovo krvno nasljeđe preodredilo ga je za lovca na vampire, da se bori protiv svog oca Drake i sebi sličnima. Budući da je Dampyr, njegova krv je smrtonosna za Gospodare noć i njihove čopore te osim te posebnosti, ima veliku sposobnost regeneracije i mogućnost probijanja psihičkih barijera Gospodara noći. Također, pijući njihovu krv postaje sve jači te se polagano aktiviraju sve njegove zatomljene moći koje posjeduje kao sin mješanac Gospodara noći i seljanke. Dampyru je nametnuto antičko nasljeđe jer kao što znamo i sam Bog Zeus napravio je dijete običnoj seljanki koja je rodila sina. Sina koji je osim ljudskih karakteristika imao i božanske moći poput velike snage i pameti. Kao i Dampyr, ni on nije bio besmrtan, no opet borio se protiv svoje obitelji, bogova. Dakako, Zeusova žena Hera nikad ga nije voljela, i to iz očitih razloga. I tako je Hercules ispunjavao svoj usud, da brani nemoćne i radi herojska djela. Tim putem očito je krenuo i Dampyr, a njegova misija je osloboditi svijet neljudskih Gospodara noći i oca Drake. No to će biti teško i neispunjivo poslanje, jer Dampyr je u Italiji objavljen u oko sedamdesetak brojeva, a eto vampira jošte ima.

Budući da postoji općenito stalna postava - Harlan Draka (Dampyr s poslanjem), Tesla (vampirica dobra srca, ali bez gospodara), Kurjak (bivši vojnik visoka morala nemoralne vojske); te da su oni svi podjednakog karaktera - uvijek za pravu stvar, neustrašivi i sarkastični s istim poslanjem. Kako se broj negativaca proporcionalno povećava, grupica od troje nije bila dostatna. I tako naš vrli Boselli uvodi još 4 pozitivna lika koji su reprezentativni sudionici političkih promjena u državi. Trojica su bivši pripadnici organizacije SWAPO uvijek spremni državi uskočiti u pomoć. Kako sam već rekao, Namibija je stekla nezavisnost 1990. pa SWAPO postaje dominantna stranka u Namibiji, a bivši gerilci postaju državnici te službenici te nove države. Vođe trojke je Major (nadimak je vjerojatno kao ostatak iz rata), nagli Anton i posljednji i najmlađi Kuno. Svi su oni policajci sa gerilskom prošlošću koji undercover kreću u lov na državne neprijatelje. Dodatnog mističnog začina postavi likova dodaje lik pustinjaka mistika Mujaivea. Oboružan vizijama koje mu podaruju vid u daljinu (nešto poput vizija Magičnog Vjetra) te sa mogućnošću empatije sa akterima tih vizija tjera ga da pokuša intervenirati kad je to moguće. Između tog lika i trojice bivših gerilaca prisutna je tiha netrpljivost zbog akcija kojima je Mujaive upropaštavao gerilski ratu protiv policije. Uistinu, gerilci nisu bili poznati po svome pacifističkom pristupu borbi, stradavalo je i užasno puno civila, a i među svojim redovima bili su nemilosrdni. Upravo zbog toga Mujaive je morao intervenirati te sprečavati možebitna krvoprolića, i to iz čovječnosti, a ne iz političkih razloga.

Mađijanje

Graphics by Maurizio Dotti

Ženskih likova nema, osim Tesle, no ona je više muškarac nego sam Kurjak. Ovobrojni loši momci su u zadnjem redu Škorpioni, elitne postrojbe koje su bile specijalizirane za borbu protiv SWAPO-a u onim gerilskim vremenima. Trenutno su u službi Gospodara noći Vatheka i to kao čuvari rudnika dijamanata. Beskrupulozni plaćenici željni krvi i novaca sa dovoljno mozga da prežive. Jan Vathek je Vođa, vlasnik rudnika dijamanata, nemilosrdni tlačitelj te Gospodar noći sa dobrim osjećajem za materijalno. Omulú je gospodar nomad, kako ih među sobom zovu Gospodari noći, a u pitanju su nomadi Gospodari noći koji zaziru od kreiranja vlastitog čopora i žive u sjeni. Prema teoriji, njihova usamljenost najčešće prelazi u ludilo ili neshvatljivo ponašanje zbog nesocijalizacije i nomadskog života. Tako dotični sebe smatra Bogom afričkog kontinenta te za sebe uzima naziv jednog afričkog božanstva kuge i smrti. Ne zna se otkud dolaze Gospodari noći, no vjerojatno imaju i ljudski genom kad mogu poprimiti i pigment crnaca. Tu je prikazan i kao Bog-panter koji po meni ima veliku sličnost sa duhom Anange Boga-leoparda s južnoameričkog kontinenta. No to su sve zli duhovi. Božanstva woodooa su Loe odnosno duhovi i to je temelj animističkog vjerovanja. Ima i više imena, Babalu-aye Omulú, Bog-panter, Metamorf. Kako godi bilo, vuče korijene iz stvarnih domoradačkih primitivnih religija.

Prema mojem mišljenju Dampyr je zamišljen prvenstveno kao akcijski strip sa povećom dozom horrora, što je i bila Bosellijeva glavna karateristika scenarija kod Zagora. Kod ovoga lika može ići korak dalje nego mu je to bilo dopušteno kod Zagora. Zagor ima višedecenijsku tradiciju koju treba jednim dijelom slijediti ako se želi zadržati dio čitatelja koji su s tim likom od samog početka. A i najlakše je manipulirati likom čiji si ti stvoritelj. Nedostatak dobrog akcijskog stripa sa radnjom smještenom u realnom vremenu u Bonelliju, a vjerojatno dobra prođa i zainteresiranost publike za relativno mladog (no 18 godina starijeg) lika Dylana Doga potaknula je dvojac Boselli/Colombo. Scenaristički, radnja se kreće u opsegu od vrlo dinamički akcijski orijentiranih scena pa sve do opširnih razglabanja glavnog lika i likova intelektualaca koji ponekad budu dio radnje što je dakako dokaz da se Boselli uistinu pripremio sakupiti činjenice i ideje koje će držati priču. Humor je najčešće na razini sarkazma, ciničan te nerijetko neprimjeren. Više to bude kad dio usputnog ćaskanja koje je ponekad i prenaporno, a ponekad dobrodošlo da se razbije monotonost dinamike. U ovom broju trojac ekipa Harlan-Kurjak-Tesla djeluje kongruetno i kompaktno nadopunjujući mane i prednosti jedni drugih. S druge strane ta njihova kompaktnost i konstantno nadmetavanje iritira vjerojatno pojedine čitatelje koji prate njihove doživljaje iz broja u broj.

Kao glavni scenarist, uz Colombijevu potporu (koji mi je daleko slabiji kao scenarist od Bosellija) dosad nije mnogo jenjavao u domišljatosti te su mu priče konstantne kvalitete. Da li će se sve veće oscilacije pojavljivati poslije kad se malo iscrpi ta dokumentacija koja se pripremila za početak ostaje nam tek da vidimo ako Dampyr poživi. U svim ovim brojevima svaki broj crta druga osoba, no Dotti mi je drugi najdraži, a i konzistentniji, poslije Nicole Genzianellea koji je radio DP "Iz tmine". Dampyrov staff crtača uopće nije loš te volim kad se unese malo promjene kod izrade crteža. Klasičnom Bonellijevom crtežu Dotti je najbliži, pa sad kako kome godi. Dottija ste mogli vidjeti u Zagoru LU #72/73 "Metak za Kelsa" i Zagor Spec. #9 "Anđeo smrti". Riboldijeve naslovnice variraju od blesavih do dobrih, al daleko je to od Ferrijevih ili Castellinijevih. Sve u svemu kad se zbroji, opći dojam je svakako pozitivan. Ova epizoda je tipičnog macho herojskog tipa, nema tu cmizdrećih likova ili romantičnih zanesenjaka. Prema ovom tipu horroru Dylan Dog je takoreći za pussies. Likovi se ne boje zaći u nepoznato i pokazati nepoznatom zube (koji su u većini prilika veći u negativaca), nisu klaustrofobični, ni vegetarijanci (čak štoviše, ima i grabežljivaca u timu). Tko se u DD uvijek pitao kako bi bilo suočiti se na korektan način sa grabežljivim vampirima, nek pokuša uzeti u ruke Dampyra. Usprkos HC-u i cijeni.

"... da razagna posljednje sjenke noći... Stiže zora crvenih prstiju..."

Naprijed

DP BG 3a Pod kamenim mostom

DP BG 3b Iz tmine

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Od svih pročitanih,jedino je ova epizoda iznadprosječna i sa zadoovljstvom sam je pročitao.Pregršt dobre akcije,zanimljivih likova(posebno Omulu i Neumrli obučeni u uniforme legije stranaca)i lokacija(obala kostura sa nasukanim vrodovima je odlčna).U biti,sve već viđeno ali ipak bolje izvedeno i bolje crtački odrađeno.Zanimljivo je što imamo dva gospodara noći odjednom koji se bore jedan protiv drugoga.Dotti je odličan,od svih crtača u Dampyru jedino me on oduševio; crnci,akcione scene i vampiri su mu jednostavno odlični.Naravno,sve pohvale i Deecayu na odličnoj recenziji.
    19.10.2005
    18:41:00 sati
    Aco
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 28%

    3, 3, 2, 4

    Dva gospodara noći smo već imali u broju tri. I to pokazuje koncept Dampyra - ista radnja, lokacije se menjaju. Plus Dotti, koji mi je sterilan da sterilniji ne može biti. Ispod proseka.
    19.10.2005
    19:17:00 sati
    Djole
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    Jedini razlog zbog kojeg cu ovom uzasno infantilnom i dosadnom liku (Boze kako ubija scenarist s tonama oblacica i nepotrebnih objasnjavanja u svih 8 dosad izaslih epizoda!) ipak pruziti jos jednu sansu u sljedecem paketu epizoda. Dakle, jedino se ovo moglo uopce procitati s koliko-toliko zabave. Ako ova epizoda bude samo iznimka, dajte nam jos vise Bleka i Marka umjesto Dampyra:))).
    19.10.2005
    20:14:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 5, 5, 1

    Dooosadno, do zla boga. Procitao sam svih 8 epizoda i sve su gotovo iste i uzasno dosadne. Jedva da sam sebe naterao da jednu procitam iz cuga. I ja cu dati dampiru jos jednu sansu tjs naredne 4 knjige. Valjda ce se popraviti. A sto se tice ovog dvobroja, mislim da je prica znatno bolja od prethodnih ali je daleko ispod dobre za moj ukus, scenario i crtez su prosek ali opet za nijansu bolji nego u nekim prethodnim, dok naslovnice necu ni komentarisati jer kako to bookglobe radi sa naslovnicama na zadnjoj strani uopste mi se ne svidja...
    20.10.2005
    08:00:00 sati
    priki
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Ova epizoda prednjaci nad prvih sest iskljucivo zbog veceg broja stranica i samim time vecom autorskom slobodom i razradjenijom pricom.
    Daleko je to jos od dobrog i zanimljivog stripa ali stalno imam osjecaj da se Bosseli tek zagrijava i da ce iduce epizode biti bolje.Vidim da su mnogi razocarani Dampyrom,ja osobno nisam!Jedina veca zamjerka je ona vezana uz naslovnice,stvarno su sve 4 kod nas izdane kao da ih je djete crtalo,a po meni najbolja(org. epizoda broj 6) je preskocena.
    Recenzija stripa je fenomenalna, i ukazuje mi na par detaljcica koji su mi promakli pri citanju.
    24.10.2005
    12:59:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    10, 6, 8, 1

    E pa da!Još jedna Dampyrova epizoda objavljena u Hrvatskoj,ali nekako mi Dampyr koji je preveden više nema onaj čar koji ima talijenski original.Čudna podudarnost,imam oboje!:-)
    29.10.2005
    09:32:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    također jedna dobra priča Dampyra sa puno akcije i sa dva gospodara noći što priču samo čini još napetijom.moram priznati da su se ovakve radnje u Dampyru ponavljale već tri ili četiri puta ali meni su ipak zanimljive. Dotti me je iznenadio i prilično je dobar-izgleda da mu odgovara crtati Dampyra(u Zagoru mi nije bio baš nešto).naslovnice su ovaj put loše
    03.12.2005
    23:33:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    do sada mi se ova priča najviše svidjela,iako mi je i ona s luna parkom u moru bila dobra, nije ništa posebno, ali sto puta bolje od ovih dilana koje smo sada prisiljeni čitati, i čitamo ih i ne prigovaramo toliko, problem kod dampyra je da su očekivanja bila prevelika, ali nadam se da slijedeće epizode idu na bolje, u ovoj mi je fora bilo uvaljivanje onog crnca tesli, a imam dojam da joj to nije bilo mrsko
    26.12.2005
    23:40:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    čitam malo komentare i čudi me puno negativnih sa niskim ocjenama....
    ali dobro--vsak vov ima svoj prov
    meni se sviđala, više volim epizode kada dampyr radi sa cjelim timom nego kad je sam...i kad se bori protiv vampira a ne da ulazi na teritorij Dilan Doga.
    + dobro da koji Gospodar i preživi, kako su samo pali Gorka i onaj Rus Vurdolak brzo bi ih ponestalo
    04.01.2006
    18:38:00 sati
    jang
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 9, 6

    Zanimljiva razilaženja među stripoljupcima - meni je ovo valjda najlošija priča od ovih 8. Poludosadno. Dobra recenzija. Dodatak u zanimljivosti - priča crpi neke elemente iz filma Dust Devil (1992).
    07.01.2006
    14:19:00 sati
    stinky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 6, 5

    Jedino sto valja ovde je sama recenzija. O samom Dampiru, pak, necu trositi reci. Sve se ponavlja... Inace, Omulu se pominje i u poslednjem MM almanahu misterija, cisto kao zanimljivost. A i Boseli bi mogao malo da nauci zanat i od Moralesa;)
    25.01.2006
    21:17:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Izgleda da ja spadam u one rijetke koji su zadovoljni sa svakom epizodom Dampyra. Jednostavno ne oeekujem previše od Dampyra. Kod Dampyra mi je dovoljna dobra akcija i solidna priea a ove prve priee su barem meni i više nego solidne. Dampyr nije intelektualac poput Martija i od njega ne bi trebali previše oeekivati.
    14.02.2006
    11:44:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 55%

    5, 3, 8, 7

    Jao, krepavao sam od dosade dok sam ovo citao. Trnule su mi noge i kasnije nisam mogao spavati. Citam i citam i nikad kraja. Dotti malo spasava stvar (koiko je to moguce). Uzas.
    26.07.2006
    12:49:00 sati
    alen
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 7, 5

    Ova dvodijelna priča najbolja mi je među dosad objavljenima od strane Bookglobea. Nema tu ništa posebno, ali mene je osvojio background: Namibija, bivši gerilci iz SWAPO-a, sada policajci, jezični tragovi njemačke prisutnosti u Jugozapadnoj Africi... + dobro korištenje afričke mitologije u liku Omulua. Boselli ovdje pokazuje svoju erudiciju, za razliku od prve dvije epizode. Solidno je razrađen i zaplet; ovdje su u obračun uključene tri strane, a dopadljivo je i Omuluovo izigravanje antirasista.
    12.08.2006
    13:18:00 sati
    VALTER
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 56%

    7, 4, 6, 5

    Koja dosaaada, ne mogu vjerovati kako si je Boselli ovo dozvolio.
    08.10.2006
    08:22:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedna od boljih epizoda
    22.08.2007
    20:04:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Čista akcijska priča s odličnim crtežom. Još uvijek jedan od boljih Dampyra, prije nego je serijal prešao u uzastopno kopiranje samoga sebe.
    11.08.2008
    12:44:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 48%

    6, 3, 6, 3

    Strava jedna kako ovaj nesretni Dampyr zna biti dosadan... S T R A V A! Po meni jedan potpuno promašeni serijal/junak SBE-a. Do dana današnjega nisam naišao ni na jednu jedinu stvar koja bi me privukla da ga redovno kupujem, čak niti u (mjesečnom) izdanju Veselog Četvrtka...
    11.08.2008
    14:17:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 7, 4

    Ne razumijem ovako loše mišljenje o ovom broju. Meni najbolji Dampyr uz Delta blues/Rođen u močvari! Dotti i Riboldi slabi.
    13.01.2009
    21:20:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Priča i nije tako loša, a super je što Dampyr ide svijetom, a radnja se ne odvija samo na jednom mjestu. Naravno, ova dvodijelna epizoda prikazuje sve klasične probleme Afrike, tako da u vezi toga ništa novo.
    25.01.2009
    11:25:00 sati
    Panon
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Oduševljen sam ovom pričom. Ako se nekome ne sviđa koncept serijala, tome zasigurno nije krivac Boselli, već Colombo koji je u početku uporno forsirao vampiske priče na isti kalup, tj. banalno obračunavanje s banalnim gospodarima noći (npr. "Nocturno u crvenom"). S druge strane, Boselli u Damyprov univerzum uvodi i druga čudovišta kao što su golem i harpija (+ Prag), a i njegove vampirske priče su dobro izvedene jer uvijek ponudi nešto novo i gospodari noći nisu "preobični". Znači, nemam ništa protiv koncepta u kojem se nizaju borbe s archivampirima, samo je potrebno da ih ne forsiraju jednu za drugom, da budu maštovito odrađene, da malo po malo saznajemo neke nove detalje (npr. podrijetlo archivampira), te da se iskoristi puni potencijal serijala i to na način da nam se s vremena na vrijeme servira što više priča nevampirske tematike. Mjesto radnje ove epizode je Namibija i Boselli nam je na pedantan način dočarao prilike u toj zemlji. Ambijent je totalno pogođen. Imamo dva archivampira od kojih Vathek predstavlja zapadnjačke ideje napretka (eksploatacija), a Omulu je nekakvo oličenje nazadnih plemenskih običaja. Oboje su krajnosti i zato jedan i drugi donose ljudima samo zlo. Akcija je na visokoj razini, a tu kredit ide Dottiju koji je majstorski oslikao ovu epizodu. Pogledajte samo one Vathekove legionare, pa Omulua, itd... Ovaj Dampyr stvarno ima odlične crtače.
    10.03.2009
    17:30:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Potpisujem sve što je rekao Inferno, samo su mi naslovnice lošije.
    19.05.2009
    10:31:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    09.06.2009
    03:54:00 sati
    Ferri
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    izuzetna epizoda koja mi je dobro sjela. 
    Odlicno da je Harlan malo promijenio sredinu 
    10.07.2009
    23:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 9, 5

    Baš je ubercool,imamo borbu pantera vs vampir,super zaplete,malo ljubavi,i naravno,vojsku tame(jer,što je strip bez vojske tame?).Crtež je O.K.,dobro...nacrtan.Prva naslovnica je previše generična,dok je druga naslovnica baš cool!
    14.08.2009
    16:04:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlično! Borba imeđu dvojice Gospodara je savršena a dužina priče koja se razvukla na dva broja je pun pogodak. Dotti rasutra, vampiri su prikazani nevjerojatno brzo i ovo je meni 100% moderan crtež i Dampyr mu leži totalno. Scenarij i priča su vrh, šteta što nema veče ocijene od 10-).

    26.05.2010
    23:39:00 sati
    supermike
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    nije loše

    02.04.2011
    23:24:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Definitivno najbolja priča do sada kada su u pitanju klasične akcione epizode i borba sa arhivampirima. Boseli me oduševljava činjenicom koliko se pripremi za epizodu i stvarno je ogromna razlika između onoga što on radi i onoga što radi Kolombo. Veliki plus je uvođenje lokalnih likova, pre svega Mujaivea, koji je sam doneo veliki plus ovoj priči. Dotijev crtež je vrlo dobar, generalno crtež na ovom serijalu je možda i najbitniji faktor koji me je privukao da uopšte pokušam sa ovim junakom. Sve u svemu, vrlo sam zadovoljan dosadašnjim izdanjima Dampira!

     

    Sama recenzija je odlično napisana i vrlo opširna. Jedino mi iz napisanoga nije baš najjasnije zašto su date relativno niske ocene.

    20.04.2011
    12:43:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Ovo je znalo na trenutke biti dosadno. Bez obzira na to koliko će se serijal kasnije ponavljati mogu se scenaristi barem potruditi da se to ponavlja i dobro. Sve u svemu, solidno.

    01.05.2011
    14:01:00 sati
    drogsy
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Doti, po mom mišljenju među najboljima u Dampirovom stafu. Jednostavno svojim crtežom podigne bar 40% kvalitet scenarija.

    07.08.2011
    17:02:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    18.01.2012
    13:57:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Ovo je zivi dokaz da previse akcije, previse likova i zbrljanih nekoliko razlicitih radnji uopste nije recept za dobar strip.  Prica pocinje konfuzno, onda dosadjuje do smrti, pa na kraju prve sveske... gle, nastavak?  Majko mila... kao da mi prva prica nije dosta na zivce isla, morao sam da pretrpim i drugu svesku, koja je jos gora.  Zar je moguce da je ovaj serijal sve gori i gori, od epizode u epizodu?  Prve dvije sveske su mi se stvarno svidjale, ali od tada, ovaj lik i njegovi prijatelji krecu samo u jednom pravcu: dnu.  Onaj neprijatelj Jan Vathek je u neku ruku interesantan lik, ali na zalost, on se ovdje pojaljvuje samo u trenutcima, i sigurno najbolja fora u citavoj prici su one zadnje dvije stranice, kad on autostopira, pa udje u onaj kamion.  Medjutim, sve drugo je ocajno.  Onaj panter monstrum, omulu, je neka losa kopija Mr. No-ovog Anange, a da je dosadan i nemastovit kao lik, to je bez daljnjeg.  Izgleda da je ovaj lik nekakva losa kopija Dylana Doga, bez ikakvog humora ili karizmaticnosti, tako ako se tako pogleda, ovo je sve vrlo slabo.  Stavise, iznenadjuje me da je ovaj strip uopste prezivio ovako dugo.  George Lucas je jednom rekao, "You have to have a story.  Special effects without a story are a pretty boring thing."  To je upravo ono sto ja mislim za Dampyra: all style, but no substance.

    04.02.2012
    15:59:00 sati
    acestroke
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Ovo mi je jedan od boljih Dampyra kojeg sam pročitala. Po prvi put u serijalu imamo u igri dva gospodara noći što mi je, dok sam čitala ovaj strip bilo super. Nakon još nekoliko brojeva ta spika mi se izlizala.

    Od likova koji su mi bili ok bi spomenula pandura "Don Juana" koji se upucava Tesli i onog neodlučnog pandura koji do samog kraja ne zna na čijoj će strani biti.

    Za razliku od Rođen u močvari/Delta bluz koja je kao dvodjelna priča bila dosta razvučena i dosadna ovu sam pročitala u dahu.

    26.05.2012
    14:24:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Na momente zanimljivo, a većinom dosadno. Akcija bez akcije. Sve je nakako isprazno. Naslovnice mogu proći. Crtez ok, jako dobar, ali ipak malo iritantan jer je detaljan, a istovremeno statičan....

    05.06.2012
    14:54:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj prvi Dampyri pa sam možda dao i prevelike ocjene. Vrijeme će pokazati.

    18.06.2012
    19:33:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 2, 7, 7

    Dosadno, glupo i nezanimljivo. Dampyr mi je za sada jedan od najlošijih serijala.

    06.10.2012
    23:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Ok strip za procitat jedanput

    07.11.2013
    10:45:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Od prvih deset Dampyra ove dve epizode nekako su mi najbolje.

    26.09.2014
    14:31:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DuskeArrow

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ja nekako najvise volim Africke epizode pa su mi ove dve super sele. Sasvim zanimljivo. Nema toliko horror elementa ali ima mnogo akcije. Zanimljiva sredina i protivnici. Crtez super. Dosta bolji nego sto mu je bio u broju 4 koji je isto radio Dotti. Naslovnice mi se svidjaju. Malo vise druga :)

    10.04.2018
    19:46:00 sati
    DuskeArrow
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 68%

    7, 4, 9, 8

    Prva sveska odlicna, nazalost druga zbrzana glupa i lose odradjena. Bas smaraju ovi Gospodari noci koji su kao premocni a Dampyr ih sredi tek tako. 

    Dotti vrlo dobar 

     

    01.05.2019
    17:52:00 sati
    going going
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 6, 3

    Prevelik raspon kvalitete između dobrih i loših epizoda, tako da ova ispada ne pretjerano kvalitetna.

    06.08.2019
    16:26:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 70%

    6, 8, 7, 7

    Vrlo zanimljiva akcijska avantura s tipicnim Bosellijevskim udodjajem. Prvi dio bolji nego drugi...malo mi je naivno cijelo to rjesenje ispalo ali okej.....stvarno sam s gustom okretao stranice. Crtez solidan i primjeren.

    19.08.2019
    23:36:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Ovu dvodijelnu epizodu smatram najboljom do sada izašlom u redovnoj seriji.. Akcije i dinamike ne fali, ne može se reči da se Boselli stvarno nije potrudio.. Činjenica da se radnja odvija na Afričkom kontinentu dodatno podiže kvalitetu, a ako tome još pridodamo pojavu Vatheka i Omulua, dva Gospodara noći u istoj epizodi, teško je ne uživati u čitanju.. Crtež nije uopće loš, samo je malo zmrljan, ali s obzirom da je to tipičan Dottijev stil, ne može mu se zamjeriti.. Naslovnice su (kao i u skoro svakoj epizodi do sada) slabije, a posebno druga ("Zabranjena zona") sa katastrofalnim Harlanovim licem..

    Svaka čast recenzentu na detaljnoj recenziji, no ja bih svakako još dodao upucavanje vojnika Kunoa vampirici Tesli i njihovo međusobno zadirkivanje, kao humorističan / seksipilan element priče..

    11.09.2020
    17:05:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 10, 6

    Ova epizoda mi je bila predugacka, previse su 2 gospodara noci odjednom. Nekako mi je na momente bila dosadna, iako akcije ne fali. Ali zato Dottijev crtez odicno pase u serijalu, nemam nikakvih zamjerki! Naslovnice mi takoder nisu nesto posebno. Steta sto je bas ova epizoda isla u 2 broja, dosad mi je ovo mozda i najlosija.

    20.09.2021
    19:39:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 657
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1048
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1094
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1620
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1112

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2527
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2039
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1763
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1644
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1620

Aukcije

Forum