Crna svjetlost

Dampyr

DP SA 10a | 94 str.

Četvorica mladih pisaca uz pomoć jednog čarobnjaka dozvala su na svijet demona Kyazara. Demona im je trebao pomoći budući da su oni ostali bez inspiracije i nisu više mogli pisati. Naravno, kako to i inače biva s demonima, potrebno je sklopiti pakt, međutim demon je u cijeloj toj priči prevaren i zatočen u crni kamen koji su, sada inspirativni, pisci nazvali crna svjetlost. 40 godina kasnije demon se oslobodio i osvećuje jednom po jednom piscu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*8

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Grof Magnus
    DP LIB 5
  • Crna svjetlost / Dvorac u Karpatima
    DP SA 10
  • Crna svetlost
    DP VEC 19

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La luce nera
    DP SR 19

ZANIMLJIVOSTI

  • Kronološki gledano 17. Dampyrova avantura.
  • Epizoda je u originalu izašla u listopadu 2001. godine. Veseli četvrtak je objavljuje 16. srpnja 2007. godine kao 19. broj edicije. Strip agent ju objavljuje 04. svibnja 2009. kao prvu priču u svojoj 10. knjizi, a Libellus 29. srpnja 2022. kao treću priču u 5. knjizi.
  • Ovo je 10. Dampyrova epizoda koju potpisuje Maurizio Colombi, a ako ćemo gledati samo njegove samostalne epizode, onda je ovo 7. njegova samostalna. (3 epizode je pisao u suradnji s Bosellijem)
  • Genzianelli je ovo drugi rad na serijalu. Prvi je bio u epizodi „Iz tame“.
  • Harlanova solo avantura, bez Kurjaka i Tesle.
  • Pojavljuje se Caleb Lost čija je uloga u serijalu većinom takva da Harlanu dodjeljuje zadatke.
  • Pomalo rijetkost za Dampyrove priče, no u ovoj priči nema ni vampira (čak ni Tesle) ni gospodara noći.
  • Lik Gregoryja Sierre je dobio ime po Antoniju Serri i jednom njegovom serijalu. Serru vjerujem svi znaju kao jednog od trojice iz „bande sa Sardinije“ koji su kreirali Nathana Nevera, no uz to, Serra je tvorac i serijala Gregoryja Huntera.
  • Jack Korcoran je možda dobio ime po Jacku Kerouacu, američkom romanopiscu i pjesniku. Kerouac je pripada književnom pokretu beat generation koji je bio popularan 50.-ih godina 20. stoljeća, a jednako kako bi Jacka iz epizode mogli povezati s njim, tako bi i drugu trojicu Jackovih prijatelja mogli povezati s književnicima ovog pokreta.
  • Na početku, kad je demon Kyazar tek pozvan, nacrtan je bez usta. Pogledate li zadnju vinjetu na 16. stranici u izdanju Veselog četvrtka, vidjet ćete da piše „To stvorenje nije imalo usta, ali je ipak ispustilo krik!“. No, pogledate li pred kraj epizode završni obračun s njim (npr. 2. vinjetu na 93. stranici) vidjet ćete kako odjednom ima usta. Greška u crtežu ili u scenariju?
  • Marrakesh je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Uz Fes, Meknes i Rabat, smatra se jednim od 4 „kraljevska grada“ Maroka. U prijevodu Marrakesh znači „Božja zemlja“.
  • Ova priča je prvi dio takozvane Colombove trilogije. Drugi dio je u originalnom broju 63 pod naslovom „L'Ombra del male“ i naizgled nema neke veze s radnjom ove priče, no u trećem dijelu (broj originala 79 „Nazikian l'oscuro“) se ove dvije priče spajaju. Također, u broju 79 ponovno se pojavljuju Mulawa i Kaled.
  • Citat na početku recenzije preuzeo sam iz teksta „O piscima i pisanju“ koji možete pročitati na 4. stranici izdanja Veselog četvrtka.
  • DeeCay je napisao članak u kojem je objedinio sve Dampyrove epizode od broja 11 do 20, što uključuje i ovu epizodu, pa možete pročitati i njegov osvrt na ovom linku.

Epizoda koja slijedi za svoju tematiku ima problem pisaca i njihove inspiracije, odnosno spremnosti da se ode koliko god treba daleko samo da bi se dobila.

Konačno je došao red da malo više vremena posvetim i jednoj Dampyrovoj epizodi. Sa serijalom sam se upoznao prije par godina kad je Strip agent odlučio izbaciti na kioske dvije Dampyrove edicije – specijal i maxi. Svidjele su mi se priče pa sam odlučio krenuti i s čitanjem redovne serije, onako kako i treba – kronološki od početka. I evo me sada na ovoj epizodi, koja (iako je tek 19. u originalnoj seriji) još uvijek nema svoju recenziju. Da, na žalost Dampyr i nije stekao neku veliku popularnost na našim prostorima što je vidljivo i iz relativno malog broja napisanih recenzija (27 u trenutku u kojem ja započinjem s pisanjem ove) i iz šarenih komentara. Osim toga i na kiosku ga dobivamo praktički na kapaljku pa je teško i privući nove fanove.

Početak priče vodi nas u Marrakesh 1950-ih godina. To je jedno od bogatstva koje nam nudi Dampyr kao serijal. Radnja može biti smještena praktički bilo gdje diljem svijeta, a kad znamo kakve sve legende postoje u različitim narodima, mogućnosti su beskrajne. Unatoč tome, mnoge epizode nude nam obračune s gospodarima noći i raznim vampirima u njihovoj službi koji su ipak primarni neprijatelji u serijalu. Ipak, na radost mnogih koji smatraju da su Dampyrove epizode sve na isti kalup, ova iskače iz tih šablona, u prvom redu zbog toga što je neprijatelj jedan demon.

Zove se Kyazar i on je pripovjedač vječne noći. Ima goleme moći te može ubiti ili izludjeti čovjeka, a tokom čitanja možemo vidjeti i na koje sve načine.

On se hrani tvojim snovima, tvojim sjećanjima, tvojom maštom, i prilagođava ih svojoj stvarnosti! On je pripovjedač!

Dakle, demon je u stanju „pročitati“ osobu te vidjeti u njegovu dušu i prenijeti njegove strahove u neku paralelnu dimenziju u kojoj se osoba onda mora boriti protiv svojih najvećih noćnih mora. Ima i klasično obilježje demona da može opsjednuti osobu i upravljati njegovim tijelom. Ipak, njegove moći mogu poslužiti i kao blagoslov što su na samom početku mogli otkriti četvorica književnika koji su ostali bez inspiracije.

Jack Korcoran, Bill Broughan, Gregory Sierra i Allen Horowitz su četvorica književnika na čiju je želju dozvan demon u svijet. Sva četvorica su bili mladi i u potrazi za književnom slavom. S obzirom na količinu radnje i broj likova, nije se ušlo u neku dublju karakterizaciju, no o svakome doznajemo ponešto, a između ostaloga vidimo i koji su njihovi najveći strahovi. Bill je najplašljiviji u družini i najveći skeptik, a o njemu saznajemo i da je dijabetičar, a također je bio ovisnik o heroinu. S obzirom na to kakvim strahovima ga je demon suočio i što je on govorio u tom trenutku, zaključio sam kako je bio pisac znanstvene fantastike. Gregory je pjesnik čije pjesme su dosta mračne tematike. O Jacku najmanje saznajemo, no kako mi se čini, on je glavni u četveročlanoj ekipi, a iz njegovog dnevnika saznajemo i početak priče. Allen je pak romanopisac, a najpoznatiji roman mu je vezan uz put 66. Uz to je i homoseksualac što i nije čest slučaj u Bonelli stripovima. Upravo njegovog bivšeg ljubavnika, Hanka, demon i opsjeda.

Njih četvorica angažirali su čarobnjaka, Mulawu koji je prizvao demona. Ipak, oni su prevarili demona te ga na koncu zatočili u crni kamen u obliku jajeta. Sve to doznajemo iz Jackovog dnevnika koji je dospio Harlanu u ruke 40-ak godina nakon ovih događaja. Mračan i atmosferičan početak epizode što krasi i dobar broj drugih Dampyrovih epizoda. Sada 40-ak godina nakon, demon se oslobodio i jedini način da ga se porazi je vratiti ga u njegov svijet, a to može samo onaj tko ga je i prizvao, dakle Mulawa.

Svidjela mi se epizoda, iako je ne bih ubacio u sam vrh Dampyrovih priča. Cijela priča je dosta mračna kako i dolikuje horror stripu i mislim da bi se recimo mnoge epizode Dylana Doga, koji slovi kao horror serijal, mogle posramiti jer nemaju ni približno dobro dočaranu horror atmosferu kao što je ima ova epizoda. Na putu do Mulawe, demon se počinje osvećivati jednom po jednom članu družine i te su mi se scene i najviše svidjele. Stvarno su odlično i prikazane, a i sama ideja oko toga kako će se Kyazar osvećivati svojim žrtvama je sjajno osmišljena.


Iako nije bio član originalne družine koja je prevarila Kyazara, demon prepoznaje opasnost i u Harlanu te se i on nađe u borbi protiv njega, odnosno protiv svojih noćnih mora. A koja noćna mora bi najviše mogla progoniti Harlana, ako ne njegov otac?


Fantazija od crteža!

Zanimljivo u priči se pojavljuje još jedan demon, ali taj se bori na strani dobra. Riječ je o dječaku Kaledu kojeg je Mulawa spasio od sigurne smrti iz druge dimenzije i kojeg sad smatra svojim unukom. Tu je Colombo ubacio još jedan flashback u kojem nam je prikazao i tu priču. Sviđa mi se to kad se s flashbackom priča malo preusmjeri, a i puno je efektnije neke scene ovako prikazati nego samo suhoparno ispričati. Tako da ovdje moram maksimalno pohvaliti Colomba koji se stvarno potrudio sa scenarijem.

Završnica je također pomalo atipična za serijal. Mnogi će istaknuti kako su završnice najveće boljke Dampyrovih epizoda i kako Harlan prebrzo pobijedi gospodare noći koji su tokom čitave epizode bili prikazivani kao tobože premoćna bića. Ovdje imamo novost i po tom pitanju jer nije Harlan taj koji će pobijediti Kyazara, a pohvalio bih i odabir lokacije za završni obračun koji je dislociran u paralelnu dimenziju.


Tokom završne borbe napravljena je i jedna vizualna promjena.
Table sadrže čak 5 pasica što u potpunosti odudara od onog standardnog Bonellijevog obrasca
s maksimalno 3 pasice po jednoj tabli.

Rekao bih da je riječ o dosta originalnoj epizodi i svakako bih preporučio da joj date barem priliku. Dobro je došla i kao mali odmak od vampira. Osobno nemam nekih zamjerki ni na priču ni na scenarij, no ipak neke druge epizode serijala su me više oduševile pa je to razlog zašto nisam dao maksimalne ocjene.

Nakon sjajne epizode „Iz tame“ u kojoj smo se mogli upoznati s radom Nicole Genzianelle, ovdje smo mogli i produbiti to poznanstvo. Genzianella je ovdje možda malko promijenio stil jer mi se čini kao da je u svom prvijencu imao malko čišći stil nego ovdje, no i dalje je to vrhunski odrađeno. Ovo je serijal sa stvarno top crtačima i teško je procijeniti tko bi bio najbolji, tim više što određeni crtači bolje pašu za one akcijske epizode, dok neki drugi pak za ove mistične. Iako je teško poredati crtače, Genzianella bi mi bio definitivno u samome vrhu među top 5 najboljih. S tim da mi je malko bolji bio u svom debiju nego ovdje, no opet možda je moj dojam takav i zbog toga što mi je „Iz tame“ dosad najbolja epizoda serijala. Definitivno najbolje nacrtane scene su mi one u kojima se likovi suočavaju sa svojim strahovima u režiji Kyazara. Vidim da Genzianellu kroz par brojeva ponovno srećemo u serijalu pa jedva čekam vidjeti kakav će nam crtež tamo ponuditi. Vjerujem da neće razočarati.

Naslovnica je solidna, iako ne spada u neki vrh Dampyrovih naslovnica. Posebna je po tome što nudi pomalo drugačiju perspektivu i prikazuje Harlana u borbi protiv svojih demona. Moram priznati i kako me malo navela na krivi trag budući da sam prije čitanja mislio kako će biti riječ o pustinjskoj epizodi.

Kad sam već započeo sa citatom, red je da na isti način i privedem kraju ovu recenziju. A upravo s ovim riječima iz stare arapske pjesme je i Colombo stavio točku na i na priču.

Uzmi me za ruku sine, jer su moje oči ugašene, suviše su zla vidjele! Dovedi me do kraja mog puta i moje patnje!

Naprijed

DP VC 18 Demonsko platno

DP VEC 20 Dvorac u Karpatima

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Iako je Dampyr vjerojatno Bonelli junak u kojeg sam se najviše razočarao, i kasnije mi je bilo jako žao što sam trošio novce i kupovao one hc knjige, ovo je jedna od boljih epizoda.

    13.03.2023
    15:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    Previše tanko da bih dao neke veće ocjene, ali atmosfera je veoma dobra.

    22.06.2023
    12:58:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Više mi se sviđa Colombo kad piše ovakve priče nego akcijski orijentirane. U globalu ništa novo i inovativno, ali zanimljivo postavljeno, drži pažnju i dobro vođeno. Crtež jako dobar i vjerojatno najviše doprinosi sjajnom ugođaju, osobito kod scena ubojstava. Naslovnica se odnosi na najmanje bitni kadar priče i kao takva je navlakuša, mada mi i njena postavka totalno nezanimljiva.

    16.03.2024
    13:56:00 sati
    Sarghan
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Rio Quemado
      Kod: TX SAK 10b
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 30.5.2024. 22:31:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 94
    • Samuraj
      Kod: KM LU 9a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 29.5.2024. 17:26:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1017
    • Šest odora u prašini
      Kod: TX LIB 78
      Ocjena: 94%
      Vrijeme: 28.5.2024. 9:23:00
      Autor: Chemaco76
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1312
    • Ubijanje zbog ubijanja
      Kod: NR LIB 17c
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 27.5.2024. 23:55:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 851
    • Pljačka u Kerrvillu
      Kod: KT VG 116/117
      Ocjena: 59%
      Vrijeme: 26.5.2024. 23:28:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1016

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Sjene nad „Golden Baby“
        Kod: ZG LU 318/320
        Ocjena: 71%
        Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2206
      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1792
      • Hitroruki
        Kod: TX ZS 688/690
        Ocjena: 86%
        Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
        Autor: Koresh
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1777
      • Kalahari
        Kod: MN LIB 78
        Ocjena: 59%
        Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
        Autor: prozirna senka
        Broj komentara: 11
        Broj pogleda: 1770
      • Zlato
        Kod: TX SAGK 47c/48a
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1724

      Aukcije

      Forum