Nezasitni

Dampyr

DP SA 16b | 96 str.

Tijekom potrage za serijskim ubojicom "Kanibalom" Scholbergom u Švicarskoj Harlan se slučajno upliće u kanibalistička djela tvorničara Blumenstocka i zamalo postane žrtva! Može li se oduprijeti nezasitnim demonima, i spasiti svoje prijateljice Rozu i Ljubu prije negoli se privede kraju demonski obred?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 57%

Priča 5

Scenarij 3

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*5

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • More smrti / Nezasitni
    DP SA 16
  • Nezasiti
    DP VEC 32

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli insaziabili
    DP SR 32

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva pojava Thorkea, demona kanibalizma!
  • Kanibalizam dolazi od riječi caníbalis, španjolskog naziva za narod Cariba s Karipskog otočja, koje je poznato po svojem prakticiranju kanibalizma; a definira se kao akt ili običaj jedenja ljudskog mesa drugih ljudi. Poznato još kao i antropofagija. Vidi članak!
  • Nastavak slijedi tek u #64 "Lisini snovi", zatim #71 (nevezano uz "Lisa i Ljuba" narativnu liniju), da bi im se opet vratili u #84. U #105 se Thorke opet pojavljuje.
  • Boselli je nastavio Colombovu skriptu nakon 75. str. (173. stranice u SA izdanju). Da! Sam Boselli je to priznao na talijanskom forumu posvećenom Dampyru. Bosellijev nick je borden, a topic je ovdje. Pogledajte post od 23.2.2004. tko ne vjeruje!
  • Uvodna scena zasigurno je inspirirana nesrećom urugvajskog Air Force aviona, let 571, iz 1972. (poznato još i kad "Čudo u Andama") kada je 16 ljudi (od 45) preživjelo u surovom krajoliku Anda 94 dana preživjelo hraneći se svojim mrtvim drugovima. Na temelju događaja snimljena je nekolicina filmova.
  • Talijansko izdanje ima dodatak o Stokerovom romanu "The Undead" odnosno "Dracula", te o mitskom liku na temelju kojeg je nastala priča.

Reci mi što jedeš, i reći ću ti kakav si. ;)

Na prvi pogled priča je zaista obećavala… Grupa gladnih sudionika nesreće u Alpama podlegla je kanibalizmu; a nakon nekog vremena otkrivamo čime se bavi tvornica mesa Blumenstock; da bi treća navlakuša bila Harlanova potraga za serijskim kanibalom Rudolphom Scholbergom; a u pozadini svega toga stoji ljudožderski demon! Već sam se pripremao na rušenje granica žanra, sukobu titana, Hannibal Lector vs. Leatherface, prikaza jednoga od najgorih običaja ljudske povijesti i dampyrovim padom u nemilost vlastite mračne prirode… Ali avaj! Događaji se nakon uvodnih sekvenci počinju odigravati u neuvjerljivom ritmu dvoličnih aktera i karaktera bez nekog cilja, pa se čitatelj s vremenom počinje pitati – vodi li ovo sve nečemu? Upitno je Thorkeovo ponašanje i njegove namjere s vlastitim neposlušnim sljedbenicima, iz kojeg razloga ih on ne pogubi samom snagom svoje volje ili jednostavno nahuška svoje odane sluge blizanace ili Scholberga? Čemu pretvaranje? Kao da se do samoga kraja Colombo/Boselli nije odlučio što će napraviti s dvoličnim likom Blumenstocka. Niti nije jasna svrha Ljube i Rose, zašto se Thorke družio s njima, jesu li one bile predodređene da budu žrtve? Zašto je Thorke uopće trebao dampyrovu pomoć da upadne u tvornicu? Hoćemo li to sve morati saznati tek u sljedećem nastavku (koji će btw. biti objavljen tek za 30 epizoda)?! Nekad mi zaista zna zasmetati to odgađanje završetka priče i čekanje desetak i više epizoda da bi uopće saznali čemu neki lik uopće služi?!

Thorke!

Legenda nam čak govori da je Colombo stao na 75. str. (kod nas 173. str.) i onda je preuzeo Boselli, odnosno odmah pred Yossounovom preobrazbom, finalnim sukobom i otmicom Ljube i Rose. Da! Sam Boselli je to priznao na talijanskom forumu posvećenom Dampyru. Bosellijev nick je borden, a topic je ovdje. Pogledajte post od 23.2.2004. tko ne vjeruje! Colombo nije znao što će napraviti dalje? Tako mi je i izgledalo. Colombo će se povući nakon ove epizode sve do epizode #63, da bi nastavak sage o Thorkeu radio dalje Boselli. Eh, scenaristi moji…

Glavni antagonist Thorke, demon iz Crne Dimenzije, neraskidivo je povezan uz kanibalističke običaje, i njegovi sljedbenici mogu dobiti snagu i posebne sposobnosti ukoliko se hrane ljudskim mesom. Ispočetka se sumnjalo da je dio Odreda zla, međutim on je disident, budući da je Crna dimenzija neutralan teritorij u odnosu Ameshe i demonskih sila. Imun je na dampyrovu krv! Često vrbuje svoje ljude tijekom velikih tragedija poput avionske nesreće, epidemija gladi u afričkim selima, ili u židovskim getima ili koncentracijskim logorima tijekom nacističke okupacije. Generalno možemo reći da ljudi pribjegavaju kanibalizmu u tri slučaja: kad je to uvjetovano kao kulturna norma (kao što je to bilo s plemenom Fore iz Nove Gvineje, koje je kanibalizam posmrtnih ostataka smatralo nužnim pogrebnim činom, te tako razvili bolest Kuru), iz potrebe u ekstremnim situacijama gladi (nesreća aviona u Andama), i uzrokovano ludilom ili socijalnom devijantnošću (Jeffrey Dehmer, Armin Meiwes, Issei Sagawa, fiktivni Hannibal Lecter, ili Leatherfaceova obitelj). Iz indijanske mitologije Algonkina dolazi nam i mitski lik Wendiga, i bilo je rašireno vjerovanje da će se ljudi koji posegnu za kanibalizmom pretvoriti u Wendiga, ili postati opsjednuti demonskim duhom Wendiga, često u snu. Jednom opsjednuta, osoba postaje nasilna i opsjednuta željom za ljudskim mesom. Brrr…

Ovo je dobar primjer odlične ideje, no slabo razrađenog scenarija, bez pravog kraja i razrade namjera likova. Polufunkcionalni likovi mijenjanju svoja lica tijekom priče do samoga kraja, da ne govorimo i o mijenjanju scenarista pred sam kraj! Odličan je koncept Thorkea, kanibalističkog demona, dvoje blizanaca kanibala i serijalca Scholberga. Piccininno (sjećate li ga se iz Alana Forda?) i Riboldi su jače strane ovog stripa…

Naprijed

DP SA 15b Vukodlaci

DP VEC 35 Lovci na duhove

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Za mene ovo je sasvim dobra Colombova epizoda uporedeno sa njegovim ranijim radova na Dampyra, zanimljiva od pocetka do kraja i pored sve probleme u scenariju. Ipak radi se o dobrog dinamicnog slashera, sa brutalne scene, dobro nacrtane od Piccinina. Kod Colomba nema filozofije kao kod Boselija, pa zato moj pristup prema njegovih epizoda mi je kao pristup prema americkih blokbastera koji su samo laka zabava i nista vise, a ova epizoda mi je bila prilicno zabavna. Bas me interesira gde je DeeCay pronasao taj info da je Boselli dovrsio scenario, trebali su ovi iz Veselog Cetvrtka da napomene to u predgovoru.

    edit: @ DeeCay - hvala na dopolniteljni info i link o tome da je Boselli dovrsio epizodu ;)

    07.09.2010
    22:17:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Džedson

    Ukupna ocjena 47%

    6, 2, 5, 8

    Dobra ideja, ali Colombo nije kalibar da bilo što s istom napravi. Nije čak ni završio?? E to nisam znao. Nakon njegovog brljanja ne može Boselli popraviti puno za 20 stranica. Thorke je potencijalno vrlo zanimljiv nemesis, pa ćemo vidjeti što će biti u tim mnogobrojnim nastavcima. Palac gore i za nakaze blizance, sve ostalo ne valja, uključujući i bezlični i mlitavi crtež Piccininna (a ne Piccinellija). I DeeCay, legendo, Colombo, a ne Colombi, Colombi je crtač, hihihi ; Colombo je toliko loš da mu se ni ime ne pamti, hihi

    08.09.2010
    11:39:00 sati
    Džedson
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 73%

    9, 7, 5, 10

     Kanibalizam u Švajcarskoj? Ma odlično, od sada ću stvarno mirnije moći da spavam. Ne samo što ću morati provjeriti sve svoje komšije da vidim da li mi je neko sumnjiv, već treba pomirisati ubuduće svaki mesni narezak i kobasicu, kao i pročitati sa etikete iz koje mesnice dolazi, da nije slučajno ova iz stripa. Kao svaki dobar detektiv već sam proguglao ne bi li negdje našao mesnicu Blumenstock, nema nikakvih podataka u internetu, ali nikad se ne zna. :)

    Da, šta reći. Ideja je odlična i vidi se autorovo poznavanje problema u Švajcarskoj, prije svega rad na crno i migracija, mada ni u Italiji nije mnogo bolja situacija. Avionska nesreća i kanibalizam su jasna inspiracija letom iznad Andi.

    Crtež nije dobar, ne samo da likovi nisu najbolje nacrtani već je Piccininno napravio mnogo greški, prije svega zbog traljavosti i nemarnosti. 

    Na stranici 94 se vidi kako Dampyr zajedno sa jednim od blizanaca i Rozom i Ljubom ispada kroz prozor zgrade, koji se čini da je na velikoj visini. Na sljedećoj stranici blizanac leži na stepenicama dok su ostalo troje nepovrijeđeni. Na istoj toj stranici Harlan zabija blizancu nož u leđa sa desna strane, nakon pada taj nož stoji visoko iznad plećki, itd...

    Riboldi je odlicno odradio naslovnicu, djeluje harizmatićno i zastrašujuće.

    08.09.2010
    13:55:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • nolo contendre

    Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 3, 7

    Dobra ideja, odličan uvod, pristojna naslovnica..sve ostalo ne valja.

    Nemam volje da komentarišem ovu glupost, tu sam samo da smanjim prosečnu ocenu.

    08.09.2010
    16:17:00 sati
    nolo contendre
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Odlična priča. Jedina mana je što sam prerano shvatio tko je Thorke ali nema veze jer kanibalizam i strava su odlično prikazani. Crtež je meni odličan. 

    23.09.2010
    23:17:00 sati
    supermike
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 50%

    4, 3, 7, 8

    Dampyr kao lik je bezvezan tako da su mi epizode bez Tesle i Kurjaka koji su bolje okarakterizirani od njega samog totalni shit. Sama radnja se svela na kasapljenje i mesarenje a logike nigdje.

    02.10.2010
    10:31:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    14.05.2011
    16:57:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 9, 7

    A moglo je bolje.

    07.08.2011
    16:44:00 sati
    legaz
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Solidan strip, ali kao što neko reče, bez tesle i kurjaka mi nije to to!

    23.09.2011
    20:33:00 sati
    Villain
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 62%

    9, 1, 8, 8

    Priča i sama ideja ovog stripa mi se sviđa. Počelo je kao jedan bolesni horror,ali sto se raspleta priče tiče a još više kraja ovog stripa-sve je ispalo kao jedan veliki fijasko. Nije moglo lošije!
    04.10.2011
    00:22:00 sati
    Oki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 57%

    5, 3, 8, 9

    Kanibalizam je definitivno dobra ideja za ovaj serijal ali što se epizoda više bližila kraju to se osjetilo kako Colombo gubi konce i ne zna što će. I zato smo dobili nedovršen, traljav i zbrzan kraj pun nelogičnih situacija, totalno neiskorištene likove jer se skoro nijednom od njih ni ne zna uloga u priči. Boselli očito nije moga popraviti stvar u samo 25 stranica. Epizoda za zaborav. Crtež je pomalo presvijetli za ovakvu tematiku, a i na trenutke liči na karikaturu. Najbolje je nacrtan onaj luđak ljudožder Scholberg, a naslovnica je pun pogodak, totalno jeziva. Recenzija je vrlo dobra i informativna!

    28.10.2011
    19:10:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Kanibalizam je svakako tematika koja iznova može zgroziti ili šokirati, tako da je na prvu loptu sasvim solidno obrađena u Dampyru. Nisam znao da se priča nastavlja za 30-ak epizoda, do čega ćemo se načekati sada kad je VČ smanjio Dampyra na 4 komada godišnje. Naslovnica je stvarno brutalna, sa svim tim mesarskim kukama i dvojicom grotesknih blizanaca.

    25.01.2012
    18:44:00 sati
    Panon
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Tko, što, zašto? Ništa baš previše objašnjeno, ali krvi posvuda.

    28.07.2012
    19:10:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 76%

    9, 5, 8, 10

    Početak i prva trećina stripa odlično, među najboljima u serijalu, ako i sama tema za horror. Čak me podsjeća i na filmove 'Hostel'. Crtež može proći, iako ima detalja koji zasmetaju. Najviše mi se svidio dio kad Harlan vidi što je u kamionu... Radnja u mirnoj Švicarskoj. Naslovnica svakako među najbojima, stvrano zastrašujuća. Ali kraj, sam rasplet, sve to totalno ruši i umanjuje. Da je sve bolje razrađeno, bez tih demona, i da je npr. dvobroj, bila bi to možda i najbolja epizoda.

    01.03.2013
    09:32:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 72%

    8, 5, 8, 9

    Odlično opisano sve u recenziji.

    23.03.2013
    22:39:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Meni je ovo fantastično budući da sam ljubitelj slashera,mogu razumeti zašto mnogi od vas nevole ovu epizodu.

    26.09.2014
    15:36:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Ovaj strip mi je cak bija naporan malo

    20.10.2014
    20:14:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Izuzetno zabavno i opustajuce.

    04.05.2015
    13:27:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 38%

    3, 1, 6, 8

    Epizoda koja nije za svačiji želudac.

    07.08.2019
    21:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 406
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum