Pobunjenici

Dampyr

DP SA 7b | 96 str.

Dampyr, Tesla i Kurjak su otputovali na Kavkaz, u ratnu zonu, jer se pročulo da neki vampiri masakriraju okupatorove vojnike. Među ruševinama grada Đovkara susreću „International Medical Team“, odnosno grupu volontera koja gradeći improvizirane bolnice i pružajući liječničku pomoć očajnički pokušava donijeti kakav-takav red u kaos koji tamo vlada.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 50%

P*4

S*4

C*4

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vještičji otok - Pobunjenici
    DP SA 7
  • Pobunjenici
    DP VEC 14

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I ribelli
    DP SR 14

ZANIMLJIVOSTI

  • Nije navedeno gdje se radnja zbiva, ali svakom čitatelju će biti jasno da je riječ o Čečeniji.
  • Netrpeljivost između Čečena i Rusa seže duboko u povijest, opširnije ovdje.
  • Grad Đovkar je zapravo Grozni, glavni grad Čečenije, koji je u više navrata bio razoren do temelja, a njegove ruševine su poslužile Čečenima da pruže žilavi otpor nadirućim ruskim snagama.
  • Na 37. stranici se spominje proizvodnja posebne vrste mina od strane multinacionalne kompanije „Temsek“ o kojoj je bilo riječi u DP VEC 11 Nemezis".
  • Na 98. stranici, Layla kaže: „Znate?... U školi sam čitala dnevnik jedne djevojčice koja je živjela u varšavskom getu, pod nacističkom okupacijom!...“ To se misli na dnevnik Mary Berg.
  • Na 66. i 67. stranici, Nurdi se obraća najstarijoj djevojčici sa „Samila“, da bi je na 92. stranici oslovio „Salima“.

Tema ove priče nije nova, jer se o ratu i ratnim stradanjima već govorilo u nekoliko prethodnih brojeva Dampyra. Boselli je, izgleda, smatrao da nije još sve rečeno na tu temu pa je ovog puta odlučio progovoriti o ratnim strahotama koje su proteklih godina potresale Čečeniju. Zbivanja u toj maloj kavkaskoj državici možemo promatrati iz tri različite perspektive, odnosno frakcije, počevši od stranih volontera koji neprestano pokušavaju spasiti ljudske živote, preko nemilosrdnih okupatora, pa sve do gerilaca i njihovih nastojanja da se odupru neprijatelju. Ovu treću skupinu sačinjavaju i djeca, štoviše, u stripu imamo pravi pravcati odred čečenske djece koja se bori protiv onih koji su im oduzeli djetinstvo. Ta djeca nisu kao ostala. Oni se ne igraju rata, već su prinuđeni da vode rat (kojeg započinju odrasli). Stradanja djece jest i uvijek će biti najgora od svih mogućih posljedica koje rat može iznjedriti. Boselli nije taj koji kao Colombo forsira repetativne epizode s borbama protiv gospodara noći, mijenjajući samo lokaciju, tako da se cijeni svaki odmak od spomenutog koncepta, makar minimalan. Zato u ovoj priči nema gospodara noći, a bogme ni običnih vampira, već je potencijalni nadnaravni element sadržan u metodama koje djeca-ratnici primjenjuju u borbi protiv svojih neprijatelja. Naime, dječaci i djevojčice, noću napuštaju svoje podzemne jazbine i masakriraju okupatore ostavljajući za sobom tragove uobičajene za upire (vampire), jer ponekad se strah može pokazati kao efikasnije oružje od gole fizičke sile. Kao što vidimo, interesantna ideja, ali mislim da se još više moglo izvući iz nje.

Boselli je priču zamislio kao svojevrsna prezentacija Čečenije i to je to. Sve je ostalo samo na tome i sad je li to dovoljno za prosječnog čitatelja ovog serijala, ili nije?. Isto tako se otvara pitanje koliko je uspješno autor dočarao ono što mu je bila namjera predstaviti? Pa recimo da izostanak autentičnih imena i nazivlja ne doprinosi previše uvjerljivosti situacije, a Casinijevi karikaturalni likovi ostavljaju dojam da je riječ o likovima iz crtića, a ne o tragičnim sudbinama. I tekst scenarija je na momente naporan, ali srećom, između svih tih dijaloga se može naći i nekoliko opuštajućih akcijskih scena kod kojih se ne moramo koncentrirati na urnebesno iskrivljena lica likova koja možda mogu proći kod Nathana Nevera, ali ne i ovdje. Ipak, nije Casini skroz loš... Ima i on dobrih trenutaka. Sve u svemu, okay epizodica, ali od Bosellija se očekuje više. Ovakve priče su pak rezervirane za Colomba. :)

Naprijed

DP SA 7a Otok vještica

DP SA 8 Rođen u močvari

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 9, 4

    Nije loše - za zagrijavanje :)
    20.04.2009
    23:10:00 sati
    kico
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Naravno, sva ta zbivanja na temu moćnika koji tlače nemoćne, koji su prisiljeni upotrijebiti nasilje kao jedini obrambeni mehanizam je već mnogo puta obrađena, ali ne bih sad ulazio u pojedinosti koje se tiču rata u Čečeniji, jer je to prvenstveno problem lošeg vođenja politike. Kao što je rekao i recenzent, ovakvi odmaci od uobičajene borbe Dampyra protiv vampira i njihovih gospodara su svakako pozitivni potezi koji doprinose tome da se serijal prebrzo ne istroši. A Casini k'o Casini.
    21.04.2009
    10:24:00 sati
    Panon
    uredi
  • Keltoslav

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Prvi Dampyr kojeg sam procitao i odusevio se. A tek naslovnica, najjaca na svijetu.
    22.04.2009
    21:22:00 sati
    Keltoslav
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 1, 9

    Najgori Dampyr koji sam procitao, crtez nikad gori, nije mi jasno kako je ovo proslo uopste
    24.04.2009
    13:34:00 sati
    glacier
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 47%

    7, 4, 2, 8

    Jedna od najgorih Dampirovih epizoda, previše politike i plitkih raspleta. Priča je imala dobar potencijal ali je upropaštena previše klasičnom crno-bijelom podjelom. Crtaču ove epizode predlažem da se zaposli kao karikaturista i šutne sam sebe iz Bonelija. Naslovnica je jedna od najboljih u serijalu.
    26.04.2009
    22:33:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je zaista jedan od boljih Dampira, ako ne i najbolji(u ovih 15-ak brojeva). Zaista su prica, crtez i tekst na pravi nacin uklopljene u strip. Savrseno!!!
    09.05.2009
    16:00:00 sati
    misa
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 40%

    4, 3, 4, 7

    Nema pravih vampira  ali sve je to već viđeno, samo je lokacija druga. Opet pucanje i opet Harlan i ekipa naprave krš i lom i od najobučenijih specijalaca. I ta nekakva humanitarna nota ispada pomalo smiješno i plitko. Casinija sam volio u Neveru ispočetka ali i on se srozao totalno,posebno kod crtanja likova doko je u akciji još uvijek solidan. Dampyr me polako umara. Sve je uglavnom na jedan te isti kalup i moram priznati da nakon 10-ak pročitanih epizoda uopće nisam zadovoljan ovim serijalom. Želim podržati VČ ali sve ima svoje granice.Daću mu šansu do 20-25.broja i ako ne krene na bolje prestajem sa kupovinom.
    28.05.2009
    15:37:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 1, 10

    Prelepa naslovnica i jedini razlog sto treba imati ovaj strip. Ne da je ovo najgori Dampir koji sam procitao, nego verovatno i najgori strip koji sam ikada citao. Jedva sam naterao sebe da dodjem do kraja. A crtez je posebna prica, da nisu oslovili Kurjaka po imenu, ne bih ni primetio da je to on. Jad i beda.
    31.05.2009
    11:48:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 6, 9

    Fenomenalno! Jedino sto crtez ne valja uopste (mislim samo na crtez likova,ostalo je sasvim ok)
    08.06.2009
    09:18:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 23%

    1, 1, 3, 8

    Priča je dno dna,razloga je puno i ne bi ih navodio.Crtež nešto bolji,ali daleko od dobrog.U svemu,jedino što valja jeste naslovnica,ali kada otvoriš strip dobiješ nešto sasvim suprotno.

    14.03.2010
    04:04:00 sati
    tumen
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 7, 7

    Au! Kakav idiotizam!

    15.03.2010
    15:07:00 sati
    kasper
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 28%

    3, 1, 2, 10

    ocajno glupa i naivna prica. Previse politike.

    Pogresna patetika izvedena na najgori moguci nacin, pogotovo na kraju epizode.

    Crtez najgori do sada, nedostojan ovog serijala.

    Neponovilo se. 

    Odlicna naslovnica.

    13.08.2010
    13:58:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 5, 10

    13.04.2011
    19:20:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Dobih proljev čitajući ovaj strip.

    21.05.2011
    01:51:00 sati
    writer
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 4, 8

    Uf, definitivno očekujem više od ovog serijala. Kada naslovnica Enea Riboldija dobija najveću ocenu, onda definitivno nešto nije u redu. Očekivao sam više od Boselija, ali u ovom stripu je crtež najlošiji deo. Casini definitivno najlošiji crtač do sada, sva sreća pa mu je ovo bio jedini rad na Dampiru. Priča je površna, scenario manje više već viđen, ali mi nije bilo dosadno čitajući.

    25.06.2011
    14:59:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 1, 9

    Sećam se ove epizode. Kakva glupost. Crtež živi užas, priča nemož biti gluplja.

    07.08.2011
    16:55:00 sati
    legaz
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Najlošiji broj do sada ali opet nije toliko loše. Crtež je najlošiji koji sam vidio ovdje i nadam se da Casini nije više radio Dampyra. Glavni junaci su katastrofalno nacrtani.

    20.09.2011
    19:01:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 5, 4, 4

    Zapovjednik postrojbe kojem Tesla u separeu vagona potom ispije krv priipovjeda o moćnom šefu tajne policije koji se noću vozio ulicama Moskve, otimao žene, ubijao ih i zakapao u podrumu svoje kuće/rezidencije. Aluzija na šefa NKVD-a Lavrentija Beriju za koga kruže slične priče.

    13.10.2011
    11:36:00 sati
    aristotel skotos
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    5, 5, 4, 5

    03.02.2012
    11:24:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 66%

    8, 7, 4, 9

    Crtež je srozao ocjene ovoj epizodi. Šteta, jer je po priči jedna od boljih. Dočekalo me je iznenađenje na kraju, očekivala sam opet neke vampire koji su ovog puta u Čečeniji kad ono imamo skupinu pobunjene djece.

     

    26.05.2012
    16:10:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 44%

    5, 3, 5, 5

    Nejasno i konfuzno. Loša epizoda. Mogla je s ovom temom biti puno bolja. Ovako je kao neki C film.

    26.06.2012
    10:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Eto, napokon jedna priča gdje nema nadnaravnog.

    17.07.2012
    10:37:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Eh, nekako u sredini serijala.  Nije dobro, naravno da nije, ali nije ni najgora epizoda ovog serijala, kao sto neki ovdje predlazu.  Crtez mi je ok, a price dobro pocinje, kad oni doktori dolaze u ratno selo, pa dobijemo dosta raznih politickih misljenja od Bosellija; taj dio je bio ok.  Onda pocne ono sranje sa borbom s vojnicima, kad Dampyr, Tesla i Kurjak sidjose dole u kanalizaciju, pa da pomazu onim 'freakovima' koji su stradali u ratu od granata, itd.  Previse akcije je upravo to zasto ovaj strip postoji; meni je, naprotiv, to najgora stvar u ovom serijalu, jer akcija nikad nije napeta, nikad nije uzbudljiva, nego je samo onako, znate, razlog da se stranice bez previse teksta malo brze prelistaju.  Da je bilo vise boljih tekstova i dijaloga o politici i slicnim stvarima (kao sto ima, na primjer, u Ken Parker serijalu), ovaj strip bi stvarno bio nesto specijalno.  Ovako, previse se slanja na glupe akcijske scene, i tako nastavlja da duboko tone. 

    03.08.2012
    03:21:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 49%

    3, 6, 5, 7

    07.11.2013
    10:54:00 sati
    Wayto
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    Prosječna priča o ratnim prilikama, nije za pamćenje. Naslovnica u Rambo stilu je baš dobra.

    03.12.2013
    17:41:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 45%

    4, 3, 5, 9

    Ove je loše i previše patetično.

    26.09.2014
    15:14:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 5, 8

    Meni je bila jako dobra epizoda, Boselli je legenda, covjek ne moze faliti i uvijek su njegovi scenariji pravi dragulji. Ovaj nesretni Casini koji je obiljezio Nathana Nevera i koji uvijek na Nathanu pobire visoke ocijene ovdje se ocito zajebava, ali on moze, stvarno moze kreirati odlicnu atmosferu i sasvim solidno crtati mnogo zahtijevniju SF budocnost tematiku. Casini je za Nathana ono sto je Picatto za Dylana.

    20.10.2014
    23:11:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • DuskeArrow

    Ukupna ocjena 53%

    7, 5, 3, 8

    Prica tu i tamo ok, ali mogao je scenario biti dosta bolji. Crtez najgori do sada, smucila mi se epizoda zbog istog. Naslovnica vadi prosek.

    06.05.2018
    23:05:00 sati
    DuskeArrow
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 31%

    2, 1, 6, 4

    Nisam pobornik politike u stripu.

    06.08.2019
    16:34:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 44%

    2, 4, 6, 8

    Zbrzana prica prepuna akcije i vec davno vidjenih crno-bijelih likova. Takodjer previse patetike i jednostavno naivne radnje (djeca neustrasivi i nepobjedivi vojnici, izvlacenje sve krvi inekcijama bez da se ostave tragovi i sl.). Crtez ispodprosjecan za Dampyr serijal.

    02.10.2019
    11:48:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 4, 9

    Potpisujem Mhejlov komentar. Jako slaba epizoda. Bosseli ocigledno voli medjunarodnu politiku i to iskljucivo iz zapadne vizure i na crno beli nacin. Lepa promena je sto nisu vampiri i natprirodna bica glavni neprijatelji, tako da je takva promena sablona uvek dobrodosla. Ja volim antiratne stripove i filmove ali ova to nije. 

    Casinijev crtez je stvarno jako los. 

    Neverovatno ali istinito naslovna strana Riboldija je najbolji deo ovog stripa, a to znaci da strip dobrano ne valja, ali se i Riboldi stvarno potrudio. 

    17.05.2020
    23:55:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Vindeksove pume
    Kod: TX ZS 377
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 28.5.2020. 0:52:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 78
  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 366
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 208
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1307
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 765

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2334
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1953
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1887
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1519
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1464

Aukcije

Forum