Eva će umrijeti za šezdeset sekunda

Modesty Blaise

DK LEX 1 | 126 str.

Diabolik pokušava osloboditi Evu iz šapa Jimmyja Doorsa, bogatog kralja igara igrajući igru u virtualnoj stvarnosti. Diabolikov poraz znači Evinu smrt!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 51%

Priča 6

Scenarij 3

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 55%

P*5

S*5

C*6

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Eva će umrijeti za šezdeset sekunda
    DK LEX 1

ZANIMLJIVOSTI

  • virtualna stvarnost se pojavljivala nekoliko puta u Diaboliku, a česta je i u drugim stripovima (Dylan Dogu, Lazaruss Leddu, Nathan Never, Martin Mystereu...); popularna je to tema i u sedmoj umjetnosti, samo u dodatku stripa su nabrojeni deseci filmova s tom tematikom
  • prvo ludensovo izdanje Diabolika i prvo pojavljivanje Diabolika u Bonelli formatu na našim prostorima

Važno je napomenuti da sam dosad pročitao samo dvadesetak diabolika (sve u izdanju Slobodne Dalmacije) i da me nije oduševio ni jedan nastavak, a svidjela su mi se samo dva-tri (kao primjer tih stripova spomenuti ću osobnog favorita - SD #11 Opasnog ortaka. Zašto je to važno napomenuti? Pa ako ste se našli u mojim riječima i dijelite moje mišljenje onda je ova recenzija za vas – možete odlučiti uštedjeti 25 kuna (ako strip niste kupili), a možemo i zajedno plakati nad 25 koje smo mogli bolje iskoristiti, uplativši ih npr. u Sanaderov fond za kupnju novih satova. U slučaju da ste Diabolikov fan i smatrate ovu epizodu uspjelom zanemarite ove redove i pripišite ih trenutnom ludilu pisca.

Sama priča nije loše napisana: Diabolik krade dijamante bogatom Jimmyju Doorsu, tvorcu računalnih igrica, koji su, ispostavlja se, lažni. Jimmy izaziva Diabolika na ono što najbolje zna – igru! Hoće li Diabolik uspjeti Jimmyju ukrasti prave dijamante? U jednom od pokušaja Eva postaje talac beskrupuloznog softveraša koji ju koristi kao oružje kako bi ucijenio Diabolika na još jednu igru – spašavanje Eve u virtualnoj stvarnosti. Usput saznajemo i Jimmyjeve motive, on se, naime, pokušava osvetiti Diaboliku zbog toga što ga smatra djelomično krivim za smrt svoje bivše zaručnice. Na kraju sve završava dobro, Diabolik izigrava kralja igara i spašava ljubljenu Evu.

Izvedba same priče (čitaj: scenarij) nije tako dobro napravljena. Glavni zločinac je plošno napravljen iako ga tandem Ferrario/Martinelli pokušava dublje okarakterizirati prikazivanjem detalja iz njegove prošlosti (onih sa zaručnicom Christinom). Njega, ispada na kraju, gura osveta zbog toga što je Christina bila zagrijana za Diabolika (kojega, usput, nikad nije ni upoznala, samo ga nakratko vidjela u jednoj od njegovih pljački). Da postoji više ovakvih ljudi kao što je Jimmy ne bi se dobro proveli današnji Pittovi, Cruisevi, Clooneyi koji godinama očaravaju umove mladih djevojaka... A možda je Jimmy Doors Diabolika uzeo na pik samo zato što mu se to u tom trenutko učinilo zgodnim, samo zato što mu je život bez ljubavi isprazan i dosadan, ali takvo tumačenje likova bi bilo karakterističnije za Dylana Doga.

I lik Viviane, Jimmyjeve kolegice, djevojke i suučesnice je loše izveden. Njezini razlozi i motivi ostaju upitni. Zašto je ona dala svoj život za Jimmyja? Nevoljna ljubavnica je potajno zaljubljena u svog «buldožera» koji nije u stanju voljeti? Sumnjam, sama daje odgovor na to:
"Znam da je Jimmy buldožer i da mrzi sve ono što naziva sentimentalnim... Ipak, ja sam njegova ljubavnica... Ali ne i njegova ljubav. Ili ću se sa svime složiti ili sam gotova. Meni je dobro ovako. Mora mi biti dobro ovako...Inače neću imati ni ovo malo što imam. "

Loše je izvedena i virtualna stvarnost, tj. igrica koju Diabolik igra kako bi spasio svoju dragu. Postidio bi je se i nintendo iz devedesetih, a ne jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, kralj igara koji je na njima zaradio novac i slavu. Bodeži i krokodili... pih! I to bi trebalo biti, kako je Jimmy sam rekao, remek djelo njegova opusa?

Crtež je standardni Diabolikov, jednostavan bez previše detalja koji osvaja čitatelje sjenčanjem, tj. sa puno nijansa iste boje. Iako mi je takav pristup zanimljiv i sviđa mi se, ocijenio sam ga «samo» sa šesticom iz gore navedenog razloga – crteži sa detaljiziranom pozadinom su rijetkost, uglavnom je ona (pozadina) samo jednostavno zatamnjena (a u nekim slučajevima i potpuno bijela).

Diabolikove naslovnice nikada mi se nisu sviđale. Uvijek su bile preapstraktne ua moj ukus. Glavni lik naslovnice je u prvom planu, dok je drugi lik u pozadini, nerijetko divovskih proporcija. Naslovnica ovog diabolika je primjer toga: Diabolik u borbi s krokodilom u prvom planu, dok je kompjutor u drugom. Ocjena 6.

I za kraj da pokudim i pohvalim strip. Pokuditi ću ga zbog naslova, zbog 60 sekunda. Nemam neko posebno gramatičko znanje, ali točnije bi bilo napisati 60 sekundi, to je čak i moj mali brat primijetio (12 g), kojemu se, usput, strip vrlo svidio. Pohvale, naravno, idu na račun dodataka na zadnjih 15 stranica koji su najbolji dosad, a uključuju i osvrt na filmska ostvorenja s tematikom virtualne stvarnosti (Terminator, Electric dreams, Matrix itd.). Svaka čast autoru na trudu, da postoji ocjena za dodatke dao bih devetku!

Do sljedeće recenzije živite dugo i uspješno!

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Prvi Diabolik u bonneli formatu,lijepo za policu,a ljetno štivo za plažu.Ne smaraš se nego opuštaš.
    20.07.2007
    18:47:00 sati
    kico
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 5, 7

    Zabavno, relaksirajuće. Crtež dosta jednostavan. Ne vjerujem da će ovo izdanje izdržati na kioscima jer je jednostavno preskupo s obzirom na kvalitetu.
    21.07.2007
    22:58:00 sati
    Vorador
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

    Meni je ovaj razbibrižni giallo ispunio sva očekivanja... Lagani dime novel za odmaranje poslje posla. Plus činjenica da je Diabolik porastao u mojim očima nakon Kriminala i Satanika.
    22.07.2007
    22:28:00 sati
    alen
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 54%

    4, 6, 6, 6

    Recimo da sam nešto slično i očekivao. Pristojan giallo, no začuđuje me činjenica što je ovaj strip opstao još i dandanas, a rabi toliko klišeja i naive. Veličanje negativca (iz jednog jedinog razloga: jer voli Evu?!) mi se popelo navrh glave. VR je bila pomodarija koja je bila interesantna u doba kad je bila na začecima, a sad, pokraj raznih simulacija, VR više nije neka zlokobna nepoznanica i zanimljivost. Jako zadovoljan što su ubačeni i dodaci!
    25.07.2007
    16:36:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    Koliko se sićan,  u onih 18 epizoda SD bilo je i boljih od ove. Jedna prosječna i na momente glupava priča za staviti mozak na pašu, taman za prekratiti ove vruće ljetne dane. Ne znam što bih reka o ovom Ludensovom potezu,  ovo će ako izdrži izlaziti vjerojatno jednom godišnje. Više bih volio da se pokušalo s nekim novim stripom u dvomjesečnom ili tromjesečnom izdanju kao zamjena za Nathana Nevera.
    14.08.2007
    00:26:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 26%

    3, 3, 2, 2

    Ne znam jel Diabolika pregazilo vrijeme,il je pisan za populaciju koja cita Bleka,al imam osjecaj da se autori trude napraviti "ozbiljan" krimic samo im to nikako ne uspjeva.Duboko sam razocaran i pricom i crtezom tako da cu iduci broj kupiti jedino ako budem znatizeljniji od macke.Ako nikad ne izadje ne vjerujem da ce mi slomiti srce.I na kraju,nije mi jasno da se Ludens odlucio izdavati ovakav sund dok "Julia"(genijalna Julia koja je vrhunac krimi zanra u stripu,sto je moje subjektivno misljenje),visi u zraku u rukama nekog VanGogha koji nikako da odluci sta ce izdavat, u kojem obliku,tirazu i tempu.
    20.08.2007
    13:31:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    ..strip me uzasno razocarao..bilo koji od onih obicnih 19 brojeva je bolji od ovog..ocekivao sam puno vise
    22.08.2007
    20:06:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • HC

    Ukupna ocjena 47%

    4, 5, 4, 8

    katastrofa! jedva sam čekao kraj koji me još i razočarao
    29.08.2007
    13:38:00 sati
    HC
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 4, 5

    Negdje u rangu mikija,A. forda i ostalih tuduma iz vukojebine, sreća da sam nešto dobre volje pa im ide trica... Ponovit ću jedan komentar: što ovo predstavlja, strip nije, govno nije?
    04.10.2007
    23:31:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    Ustvari, drago mi je da sam kupio ovaj broj Diabolika, pa mogu ovdje ostaviti svoj nezadovoljni, nadrkani i osvetoljubivi komentar. Ovo čak nije ni sranje tipa Blek, pa da se barem nasmiješ od srca, ovo je još gore, jer se u čitavoj priči nazire neka suluda želja da ovo bude nešto ozbiljno.
    16.12.2007
    22:55:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 5, 7

    smiješno naivno,glupo i opuštajuće.za nedjeljno poslijepodne
    28.02.2009
    22:00:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 29%

    3, 2, 4, 2

    Užasno glupa priča, užasnog crteža i očajne naslovnice. Pogotovo genijalna računalna igra koja izgleda gore od igrica za nintendo. 
    26.03.2009
    21:05:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Kahm... Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?Crtež standardan, a priča i scenario primereni 70-im godinama XX veka. Volim Diabolika, da se razumemo, ali ovo je bez veze. Ipak - naredna dva broja su sasvim okej. "Laka zabava" - da, ali Diabolik najbolje funkcioniše onda kada niko ni ne pokušava da glumi pamet...Dodaci i ovde i u narednim sjajni!
    02.04.2009
    01:49:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Andrej

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 9, 5

    evo da ja malo dignem prosjek....

    Veliki sam fan Diabolika tako da su mi više-manje sve priće dobre.Crtež je uobičajen za ovaj strip,i moram priznati da mi se sviđa.Na ovoj mi je jedina zamjerka to što je naslovnica skroz bezveze i izgleda kao da je na nju netko pokušao ugurati što više scena iz stripa....A što se tiće priće tu nemam nekih zamjerki zato što je ovo još jedna u nizu klasičnih,a meni opet zabavnih Diabolikovih avantura.No kao što sam rekao veliki sam fan pa nisam objektivan:):):)

    21.07.2010
    19:07:00 sati
    Andrej
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 9, 6

    Dime novel, lake priče, bez puno pameti i razmišljanja.. Ovo je moj prvi ikada pokušaj sa Diabolikom i nije me baš oduševio.. Priča i scenario su na granici prolaza.. Isto tako i naslovnica koja nije baš nešto.. Jedino što valjda je crtež.. Igra sa sjenčanjem mi se jako dopada.. Nekako je jako jednostavan, paše oku za čitanje..

    Možda bih još samo istaknuo onu scenu na kraju priče kada Jimmy na samrti uključi onaj program gdje je kao ponovno sa Christinom.. Ajde, možda mi se i to svidjelo..

    26.03.2015
    18:32:00 sati
    allessi
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 7, 6

    Ovo kao da je pisano pred 50 godina,a nije...
    08.04.2015
    16:44:00 sati
    Oki
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    02.05.2018
    14:58:00 sati
    Koresh
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Ugodna razbibriga. Nisam ništa očekivao, a dobio lagani krimić.

    31.07.2018
    15:09:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 47%

    2, 4, 7, 8

    Za jedno čitanje. Ako se baš mora...

    06.05.2020
    15:31:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 149
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 376
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 492
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1048
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 528

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1282
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum