Morbus Gravis

Druuna

DRU HM 1 | 64 str.

Svetom vlada zaraza koja kod ljudi dovodi do mutacija i pretvara ih u nakaze i čudovišta. Druuna, jedna od malobrojnih koji nisu zaraženi, pokušava da preživi u takvom svetu i nadje lek svom mužu koji nosi virus u sebi...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 98%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*5

S*5

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Morbus Gravis
    DRU DN 1
  • Morbus Gravis
    DRU DN 2
  • Morbus Gravis - Delta
    DRU RIS 1
  • Morbus Gravis - Delta
    DRU SC 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Morbus Gravis
    DRU HM 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Paolo Eleuteri Serpieri, je rođen 29. februara 1944. u Veneciji. Odrastao je u Rimu, gde je kasnije studirao slikarstvo i arhitekturu. Godine 1966. je započeo karijeru kao slikar, koja je bila ispraćena dobrim kritikama. Zajedno sa Raffaeleom Ambrosiom je kročio u svet stripa, nacrtavši par priča o istoriji divljeg zapada za strip magazine "Lancio Story" i „Scorpio“. Kao veliki obožavalac vesterna, od 1980. godine je radio na serijalu "Histoire du Far West" izdavačke kuće Larousse. Pored toga, radio je i na 'Découvrir la Bible', kao i na kratkim pričama za magazine L'Eternauta, Il Fumetto i Orient-Express. Novo poglavlje u svom stvaralaštu je otvorio 1985. godine, kada je stvorio lik Druune, manje-više obične devojke u bizarnom, postapokaliptičnom svetu. Serpierijevi prijatelji iz sveta umetnosti su Enki Bilal i Philippe Druillet.
  • Serijal Druuna je preveden na dvanaest jezika i prodat je u više od milion primeraka. Sastoji se iz osam epizoda. Objavljeni albumi do sada: Morbus gravis (1985), Druuna (1987), Creatura (1990), Carnivora (1992), Mandragora (1995), Aphrodisia (1997), The Forgotten Planet (2000), Clone (2003)
  • Lik Doc iz serijala je upravo sam autor stripa!
  • Morbus gravis znači na latinskom "teška/smrtonosna bolest".
  • Druuna na netu: http://www.druuna.net/

Po predanju, gradovi Sodoma i Gomora su bili ogrezli u bludu i razvratu, a njihovi žitelji nisu se držali nijedne Božije zapovesti. Da bi se uverio u te priče, Bog je poslao jednog od svojih anđela na Zemlju da poseti te gradove i ubedi njihove stanovnike da se vrate na pravi put. Međutim, videvši prelepog anđela, stanovnici grada Gomore su počeli da ga dodiruju i vuku, želeći da opšte sa njim. Saznavši šta se dogodilo, Bog je uništio oba grada zajedno sa njihovim stanovnicima.

Par hiljada godina kasnije, Sodoma i Gomora ponovo žive, u glavi P. E. Serpierija, i u svetu mlade i izazovne devojke po imenu Druuna.

U svetu stripa je bilo nemalo iznenađenje kada je Serpieri objavio svoj novi rad, Druuna: Morbus gravis. Naviknuti da od njega čitaju stripove sa, gotovo isključivo, temom Divljeg Zapada, čitaoci, a i poznavaoci njegovog rada su se našli pred nečim sasvim, sasvim, drugačijem...

Serpieri nas bez upozorenja uvodi u jedan drugačiji svet, već posle par stranica stripa imate osećaj da vas je neko udario pesnicom u lice, mada, uprkos takvom osećaju, Serpierijev crtež vas tera i vuče da pogledate šta se dešava na sledećoj strani.

Svet u kojem Druuna živi je postapokaliptičan, bizaran, prljav, i ponajviše, grešan. Većina stanovnika je zaražena virusom koji ih lagano udaljava od stanja civilizovanog ljudskog bića i sve više pretvara u krvožedne i pohotne kreature. Autor na odličan način dočarava svoju zamisao tog sveta, skoro pa možete da osetite miris memle, mašinskog ulja, bolesti i fekalija. Kao i nekad u Sodomi i Gomori, i ovde nema nikavih pravila, moralna i osnovna civilizacijska merila se ruše bez izuzetka. Sve što ostaje su goli primarni nagoni/gresi - ishrana i razmnožavanje.

U sred ovog haosa se pojavljuje ona - Druuna, podatna i savršena, požuda koja hoda. Iskušenje na dve noge. Kao stvorena da kreature navede na još jedan greh više, koji, ruku na srce, i neće baš osiromašiti njihove ionako izgubljene duše.

Serpieri je uspeo da sve što je naučio na proučavanju ženske anatomije do savršenstva pretoči na hartiju. Njegova junakinja predstavlja fenomenalan kontrast svetu u kojem se nalazi. Igrajući se sa različitim stilovima crtanja/bojenja, scenama nabijenim eroptikom na koje se nadovezuju scene najbrutalnijeg nasilja, Serpieri nas na perfidan, ali odličan način podseća na dualnost ljudskog bića, na Jin i Jang koji se nalazi u svakom od nas.

Čak, štaviše, drznuo se da se zapita da li je i Onaj Najveći možda jedan poput nas. Druuna se nalazi oči u oči sa samim Tvorcem, bićem koje je stvorilo svet iz kog Druuna očajnički traži izlaz, i koje je izgubilo kontrolu nad svojim podanicima. Čak i taj Tvorac mora da shvati da je njegova Tamna Strana bila ta koja je dovela do raspada sistema vrednosti, i da više nije u njegovoj moći da ispravi svoje greške. Ljudi su ti koji su prepušteni sami sebi, i koji sami moraju da pobede bolest koja se nalazi u njima.

Ovo nije strip koji ćete čitati u autobusu, kafiću ili sličnom javnom mestu. Biće isuviše "čuvara morala" kojima se tako nešto uopšte neće svideti. Nećete ga pokloniti ni svom petnaestogodišnjem rođaku, pošto dalje od Druuninog poprsja neće ništa videti ;-)

Ovo je strip koji ćete čitati sa uživanjem, i vraćati se njemu više puta, tek da biste shvatili kako su i vas na početku zavela ona primarna, najjednostavnija razmišljanja, kako je i vas autor prevario i poigrao se sa vama, i da niste odmah dokučili pravu poruku koje ove stranice kriju.. Or maybe its just me??;-)

Ovo je jednostavno odličan strip, koji na žalost, sa daljim nastavcima gubi na težini.

I za kraj, nisam mogao da propustim priliku, stihovi koji će odlično ići uz čitanje ovog dela:

I see faith in your eyes
Never you hear the discouraging lies
I hear faith in your cries
Broken is the promise, betrayal
The healing hand held back by the deepened nail

Follow the god that failed*

*Metallica - The god that failed - Black album

Various acts of love…

L'imagination…

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odličan početak izvrsnog SF serijala!!!! Uz određenu dozu horrora,fantastike i već nam svima znane erotike.
    24.05.2008
    12:39:00 sati
    kico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    sasvim solidno, ali ne više od toga, ima puno boljih sf stripova, ali ne i sisai da, kako to nije objavljeno u hrvatskoj? a šta je s onim hc albumima, brzo dodajte naslovnice
    24.05.2008
    14:52:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 9, 5

    Stvarno nema puno stripova koji mi se gade kao što mi se gadi Druuna. Nisam neki puritanac, ali ševljenje zgodne ženske sa polu-raspadnutim mutantom sa mehaničkom rukom mi nekako ne spada u okvire obične liberalnosti i prosvijećenosti u shvaćanju jednostavnih, putenih, prirodnih (nazovite ih kako hoćete) životnih radosti. Još ajde, jednom bi nekako i prošlo, ali ovdje se cijeli strip svodi samo na to. Psihološka tumačenja me također ne fasciniraju, jer njih možeš izvlačiti iz svega. Možda Druuna jest Serpierijevo razotkrivanje ljudske psihe, igranje sa tabuima, udaranje na podsvijesno, kako već hoćete, ali meni sve ovo djeluje tek kao isprazno filozofiranje. I da; slažem se s njim da ovo nije obična pornografija, dodao bih samo - šteta.
    25.05.2008
    04:39:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 8, 5

    Nista narocito.................u nedodstatku rednje ubaci se dosta sexa i etoI stvarno, kako neobjavljeno kada evo album stoji ovde na polici:DD???
    26.05.2008
    01:25:00 sati
    karven
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 73%

    7, 5, 10, 7

    Šteta što scenarijo ne prati inače izvrstan crtež. Ideja je dobra,nemam problema sa raznim perverzijama koje se pojavljuju i prikazom budućnosti, ali izvedba zaostaje - mada u ovom prvom albumu je još OK s obzirom na ono što slijedi kasnije. Od vrućih scena, svakako je na mene najveći utisak ostavila ona kod doktora na stolu pa zatim silovanje u uličici nakon što Druuna krene prema mužu. Uh..(hehe).Crtež je naravno maestralan, Druuna je bez konkurencije najjebozovnija žena u svijetu stripa a kako Serpieri crta njene "atribute" (pogotovo onaj na zadnjoj strani;-) je savršenstvo.Mislim da bi Serpieri za ovaj projekt trebao pronaći nekog dobrog scenaristu, tako bi ukupni dojam bio puno bolji... 
    27.05.2008
    14:32:00 sati
    Aco
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 10, 6

    Serpierieva Druuna je ogledni primjer realisticnog crteza zenskog akta.Stvarno predivan crtez u svim segmentima.Odlicno se snalazi i s prikazom postapokalipticnog-futuristickog svijeta sa svom silom monstruoznih kreatura i cuda robotike.Pejzazi prekrasni,Kadriranje i neobicne perspektive takodjer fenomenalni.Ali tu sve staje.Ako je i imao neku viziju i ideju kad je krenuo pisati Drunnu,izgleda mi ko da mu se poslje par tabli izgubila.Osim Morbus Gravis-a,procitao sam i Zabranjeni planet i Klon-a i gorka istina je da se Serpieri definitivno potvrdio kao totalno nemastovit,ukalupljen i veci dio vremena "pain in the ass" scenarista.Sine,ako ti nesto nejde,mani se corava posla.Znate kad mogu dobit zelju ponovno procitat Druunu? Nikad vise.Bacit oko na slikice,e to je vec druga prica!Ne zelim zamisljat sta bi dobili da recimo Van Hamme napise pricu i da je posalje Serpieriu da je nacrta.Remek - djelo,garantiram!
    28.05.2008
    22:52:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 43%

    1, 1, 10, 7

    09.06.2008
    17:44:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .,hehe.,na jednom cršu sam uzeo u ruke i pročitao.,nešto što svakako jednog dana zelim imati u kolekciji...
    21.10.2008
    21:25:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 56%

    3, 3, 10, 8

    Vizuelno fenomenalan strip,prica smara,kako u prvom dijelu tako i u nastavcima.
    25.05.2009
    19:22:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 55%

    2, 3, 10, 10

    Serpieri je po meni najbolji strip crtač ikad. Pravi umjetnik od zanata. Prekrasan detaljan crtež morbidnih hi-tech motiva. Fenomenalno. Šteta samo što je vrlo loš i komfuzan pripovjedač.

    04.05.2010
    17:57:00 sati
    marcho
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 70%

    6, 4, 10, 10

    Nedavno pokušao, posle sto godina, ponovo da čitam... Nije išlo.

     

    Strip koji definitivno nudi mnogo više od onoga što se vidi na prvi pogled, ali pripovedanje zastarelo i monotono... :/ Crtački, Serpieri je dobrano razvio svoj stil i od njega ne odstupa, ali reči ne prate crtež ni izbliza kako bi trebalo...

    19.03.2013
    04:12:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Sirova fantastika iz 80-tih, na trenutke podsječa na neke post-apokaliptične video igre novijeg datuma,ali ipak riječ je o jednoj odličnoj priči prepunoj dobre i napete (pomalo i horror) atmosfere koja ima jedno vrlo efektno otkrivanje istine t.j. završetak ovog prvog albuma(zadnja vinjeta u albumu). Naravno ove ocjene se odnose samo na prvi album,čak mi i drugi nije loš,ali svi kasniji albumi su jedna vrsta porno trasha gdje priča i scenarij padaju na najniže grane,a autor otkriva jedino svoje najbolesnije perverzije! Kapa dolje za Morbus Gravis.
    08.03.2014
    11:09:00 sati
    Oki
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Ne biste vjerovali, ali u Druuni zaista ima još nečega osim guzica i sisa, i to u čak malo većoj mjeri nego spomenuto, a to je Serpijerijev ogavni body-horror na kojemu bi mu i sami Japanci pozavidjeli. "Morbus gravis" me podsjetio na isti neugodni doživljaj koji sam imao kada sam sa devetnaest godina prvi put pogledao Otomovu "Akiru", istinsko cyberpunk remek-djelo, tijekom scene u kojoj Tetsuo doživljava užasnu transformaciju, pri čemu mi je skoro eksplodirao mozak.

     

    To je bilo samo po sebi dovoljno da strip prevaziđe moja niska očekivanja, no ono što me je još iznenadilo je i prilično tečna i postojana priča sa settingom i twistom, koji će vas možda podsjetiti na Proyasov "Dark City", kao i Serpijerijev koliki-toliki trud za pronalskom "legitimnih" razloga da Druuna doslovno svake tri stranice budu eitherway gola ili silovana. Preporuke!

    26.02.2017
    23:43:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Bosko

    Ukupna ocjena 61%

    5, 4, 9, 7

    Vrhunski crtež i dobra SF priča za one koji prvi put čitaju.

    Nažalost priča je jednostavna te značajno trpi prilikom svakog idućeg čitanja. Ipak, Druuna se uzima radi vrhunskog crteža i tu je teško naći zamjerku. 

    27.11.2018
    14:16:00 sati
    Bosko
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Ovo zapravo uopce nije lose. Bar sto se tice price prvih par epizoda. Kasnije nisam citao. Crtez je vrhunski

    01.10.2019
    03:34:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    28.11.2019
    14:52:00 sati
    LL1986
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlična kombinacija SFa,horrora i erotike. crtež vrh. 

    24.04.2020
    16:42:00 sati
    lwood
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 596
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 798
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 538
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1880
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 10
      Broj pogleda: 712

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2565
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1880
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1568
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1320

      Aukcije

      Forum