Vila zla

Dylan Dog

DD ABA 3 | 96 str.

Banshee O’Connor je ukleta djevojka. Posjeduje neobične moći zbog kojih sve i svatko oko nje oživi i pretvori se u zlo. Nesretna zbog prokletstva koje je okružuje, Banshee odluči unajmiti Dylana Doga kako bi pokušao otkriti što se to dogadja s njom.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 43%

Priča 3

Scenarij 2

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 57%

P*4

S*4

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vila zla
    DD ABA 3
  • Zla vila
    DD LEX 79

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Fata del male
    DD SR 79

ZANIMLJIVOSTI

  • Banshee, prema keltskom mitu, vila koja svojim naricanjem nagoviješta smrt
  • lutak Bibi inspiriran je kolegom Chuckyem, poznatim likom iz horror filmova
  • za otkrivanje i dokazivanje postojanja antimaterije fizičari Paul Dirac i Carl Anderson nagradjeni su Nobelovom nagradom

Riječ Banshee (Banši) potječe iz galskog bean sidhe, što u prijevodu znači «vila». Mit o toj crvenokosoj vili nadaleko je poznat kao sastavni dio irskog pripovjedačkog blaga, a prema predaji nagoviješta smrt, i to tako što za vrijeme naricanja češlja svoju kosu pred kućom umirućeg. Pa iako se naizgled radi o još samo jednoj urbanoj legendi, postoji značajan ljudi koji tvrde da su čuli njezin jezoviti naricaj nakon kojega bi uslijedila smrt neke poznate im osobe. No, ovo posljednje već pomalo spada u područje parapsihologije, pa stoga ostavimo to na miru i posvetimo se našoj (tj. Dylan Dogovoj) vili.

Vila banshee, ilustracija Florencea Harrisona

Polako počinjem uvidjati obrazac po kojemu nadaleko omraženi Chiaverotti piše svoje priče. Očigledno jako voli krvave, nakaradne i nasilne epizode, bolje reći epizode koje obiluju takovim scenama, i to je očito ono što prvo ima na pameti pri pisanju nove epizode, kakve će «cool» scene ubojstva smisliti. I iako mu se donekle može odati priznanje (ovo nije pohvala, nego više moj cinični i sarkastični komentar) u maštovitosti dočaravanja scena punih krvi, odsječenih dijelova tijela i slično, Chiaverotti očigledno shvaća da svemu tome užasu mora dati uzrok i oko svega toga sagraditi priču. E, a tu Chiaverotti itekako zapinje. I u tome «Vila zla» niti malo ne odskače od mnogih drugih njegovih scenarističkih nedjela. Tanašna, ultra-površna storija služi ovdje samo kao opravdanje Chiaverottiju za svoje egzibicionističke vizije nasilja i krvi, kojima ova epizoda jednostavno obiluje. Doduše, i Sclavi je u svojim početcima znao pošteno začiniti svoje priče nasiljem, ali on je ipak nekako uspio sve to ukalupiti u pristojnu, i često puta i jako dobru priču. Ovdje toga nema, a ne znam niti otkud početi nabrajati sve mane kojima «Zla vila» obiluje. Možda početi od samog kraja te se ponovno čuditi još jednom nevjerovatnom scenarističkom rješenju (ponovno jedan moj cinični komentar). Kada nam scenarist ponudi rasplet u kojemu je uzrok Bansheenih moći to što ju je iz neba (odnekud iz svemira) kao malo umiruće dijete odjednom pogodila zraka antimaterije koja je u medjudjelovanju sa okolinom pokrenula val nasilja i užasa, onda dodje čovjeku da istodobno konstatira «e, kakve li neuvjerljive budalaštine» i da se odmah nakon toga zapita «pa otkud nekome može takvo nešto pasti na pamet».

Pohvalno je (ovo sada nije cinizam) što se Chiaverotti potrudio naučiti malo o materiji i antimateriji, no skoro da bi kao uvjerljivije scenarističko rješenje prošla fora o, recimo na primjer, svemirskom brodu koji je prohujao nebom te ispalio misterioznu zraku svjetlosti u malu Banshee. No, kao da mu to nije bilo dovoljno, Chiaverotti je još ubacio u epizodu nešto malo keltske mitologije, te malo plagirao horrore i smislio lutka po uzoru na Chuckya. Odnos Dylana i Banshee je na razini trečerazrednih ljubavnih romana, te uistinu egzistira na način «Banshee, ja te volim» i «Dylane, ja tebe volim takodjer» da bi zatim jedno od njih pustilo suzu, nakon koje obadvoje konstatiraju «nečemo dopustiti da nas ovo razdvoji, jer mi to možemo pobijediti». Šmrc… može mi netko dodati rupčić, molim?

«Zlu vilu» će većina pročitati samo jednom (ja sam se evo morao prisiliti da je pročitam dvaput zbog pisanja ove recenzije), te je odložiti na policu medju ostale epizode Dylana Doga, jer to je zapravo i jedino čemu ova epizoda služi, samo za popunjavanje vaše DD-kolekcije.

Naprijed

DD ABA 2 Ubojice dolaze iz mraka

DD LEX 80 Killexov mozak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Djole

    Ukupna ocjena 35%

    1, 3, 6, 5

    Trojka za scenario ide isključivo zbog dobre scene sa patuljicma/vilenjacima/šta su već, a o kvalitetu ostalog recenzent je već sve rekao. Inače, Chiaverotti je već koristio Chuckyja u Marti Misteriji, kako se ono beše zove epizoda, nečije srce...
    08.02.2005
    10:57:00 sati
    Djole
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 5, 4

    Kristoferovo. Da, neko se ponavlja... Da li treba uopste pominjati kakvo svojstvo antimaterija vuce sa sobom? U dodiru sa materijom, obe se ponistavaju uz oslobadjanje enormne kolicine energije, nesto poput eksplozije atomske bombe. E sad, videsmo li mi to u Vili? Jok. Jos je ona nesreca od Kjaverotija uspela da destruktivno svojstvo antimaterije pretvori, naravno vise nego trapavo, u konstruktivno, dajuci zivot umirucoj devojcici. Pazi molim te. Zaista sam ostao zgadjen posle citanja ove epizode. SCENARISTA, da je imao imalo mozga u glavi, mogao je konsultovati se sa MM Sablkasni grad, gde je Kasteli lepo sve opisao, ali ne. Naravno, i ubacivanje lutka u celu ovu pricu je vise nego bespotrebno. Grom i pakao, crni Kjaveroti, grom i pakao... Po prvi put otkako ostavljam komentare na recenzije morao sam da editujem isti. Napravio sam katastrofalnu omasku prvi put, i nju sam jednostavno morao ispraviti. Izvinjavam se postovanom recenzentu na gafu koji sam nenamerno napravio.
    08.02.2005
    15:41:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 24%

    1, 1, 5, 3

    Uh, od ovog se povraca svima ,a najvise "znanstvenicima" tj onima koji se vise zanimaju za prirodne nauke nego za drustvene. Ko bi reko da antimaterija moze biti tako dobrocudna. Zamislite da su ovo procitali Sagan, Clark, Hawking.... Ban(sh)irali bi Bonelija zauvek.(Ili bi mu poslali tu istu antimateriju).
    09.02.2005
    03:04:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    4, 2, 8, 7

    Radnja koja po debilnosti može konkurirati usisavaču demonu. No, svejedno, barem ima dobrog trasha. Zašto je Chucky tu, nije jasno. Čak su i Child`s Playevi zanimljiviji od stripa, a oni nisu baš nešto. Ovo sa teorijom materije i antimaterije, nije baš tolika greška, Chiaverotti i napominje što se pretpostavlja, no zapravo baš i ne znamo za sigurno što bi se dogodilo. Zato je on ponudio svoju ideju (bez obzira na fiziku), izveo mali kontrast, dodir mrtvog organizma i antimaterije daje život. Da je bolje napravljena priča, ne bi ni bilo loše. Crtež je skroz ok.
    09.02.2005
    14:38:00 sati
    stinky
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 39%

    2, 2, 8, 3

    Ufffffffffff...ovo je jedna od onih epizoda kad vam stvarno nije jasno ko je ovdje veca budala!?Scenarista ili citatelj?Ideja je skroz dobra,ali kako je to lose odradjeno to je strasno!Na pola stripa sam poceo umirati od smijeha kad sam vidio perverznog Chuckyja koji napada zenu i pritom izgovara toliko debilnu recenicu:Evo me lepoto!Sav gorim! hahahaahahaha i onda sljedeca scena isisavanja...trebalo bi biti stravicno,ali je mene iskidalo od smijeha!Ocigledno emotivno sjeban ne podnosi ljubav,pa zakolje i onu nesretnu vilu i na kraju kad frajer nadje svoju "devojku"(oh Boze)i odluci da se skrasi,dodje glupi Dylan i pokupi je autom!Pa stvarno ga treba ubiti(mislim Dylana:))!Uzas!
    09.02.2005
    22:45:00 sati
    zveky
    uredi
  • dexa pantelejski

    Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 7, 7

    Prilicno grozno. Cak i za najgoreg scenaristu u univerzumu. Steta za crtez koji je solidan.
    10.02.2005
    15:37:00 sati
    dexa pantelejski
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    2, 1, 7, 8

    Žali Bože papira na kojem je ova epizoda tiskana...
    13.02.2005
    11:28:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 29%

    1, 1, 6, 5

    Losa epizoda, preglupi dijalozi, preglupi likovi, glup kraj. Sve lose. Prvi kec koji dajem za nesto. Glupi Chucky je promasaj i za film, jos manje ga treba plagirati, glupa Banshi je nezanimljiv, neduhovit, dosadan i kmezav lik koji ne zasluzuje ni toliko zanimljivo ime. Cak i Dilan je dosadan i bezvezan u ovoj epizodi. Prica je katastrofa a kraj ekstremno los.
    Promasaj!
    (prethodno napisala duzi komentar koji je netragom nestao :((( )
    16.02.2005
    09:49:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 7, 3

    Ono što mene fascinira kod Chiaverottija su njegova objašnjenja koja su pravo malo remek-djelo.Treba čovjeku čestitati,jer stvarno je teško sjetiti se i napisati takve nevjerojatne gluposti.Pa zar on misli da su čitatelji toliko glup da će progutati njegove budalaštine?!Dylan me u ovoj epizodi toliko živcira da je to nenormalno("Ja te volim,Banshee" i slične srceparajuće izjave),a dialozi sa Banshee su gori i od meksičkih sapunica.Dajem 2 za scenarij samo zbog nekoliko zanimljivih trash-horror scena ali to mi malo znači kad je sve ostalo totalni promašaj.Crtež je OK a na naslovnici su,čini mi se, slike iz samog stripa,dok je samo Dylan originalan Stanov.
    25.02.2005
    19:24:00 sati
    Aco
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 7, 5

    Stvarno jedna od najslabijih Dylanovih epizoda. Dosadno, nemastovito, jedna od glavnih epizoda kojima se podriva peticija protiv Chiaverotija. Jedino Rinaldi zasluzuje prelaznu ocenu ali s obzirom na scenario mislim da i nije mogao bolje.
    09.03.2005
    11:47:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 7, 7

    Uzasno dosadna prica! Ova tematika je puno bolje obradjena u MM. Sada shvatam zasto SD nije objavila ovu epizodu.
    22.03.2005
    08:55:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Joj ljudi koliko ste popljuvali ovu epizodu nisam je htio mjesecima čitati... kad ono sasvim prosjecna epizoda sa fenomenalnim crtežom. Ponavljam logika nix u Dylanu... samo uživajte...
    16.05.2005
    01:10:00 sati
    zeljko
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Procitao sam ovaj strip prvi put prije nekoliko mjeseci i bio mi je odlican. Stvarno sam bio iznenaden zasto ga svi toliko pljuju. Procitao sam ga ponovno i jos uvijek mi je odlican. Sad vidim da se i Zeljku svida :))) Stvarno mi je dobar kraj, onako tragican, znam mozda i sapunjast, ali ostavlja jak dojam, barem meni :)
    19.05.2005
    03:23:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Strip je odličan,posebno crtež.Bog zna koliko će još ljudi sliniti nad ovim stripom.
    31.05.2005
    12:50:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Ovo Dylan u kojem je jedna od najboljih fora uopce...ono kad lutak sretne sumskog duha u sumi i iznenadi se zato jer ne postoje sumski duhovi,,haha...
    11.06.2005
    00:27:00 sati
    Stribor
    uredi
  • Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 5, 6

    Chiaverottijeva priča je ovaj put zaslužila ocjenu dva.
    Napokon mi se učinilo da je prošlo dovoljno vremena od onog skandala "Vještičji vrh".Dalje više neću biti poustljiv,Chiaverotti nek se potrudi neku stvar napravit
    D O B R O.
    13.06.2005
    21:42:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Prica je interesantna,ideja je originalna,antimaterijsko filozofiranje.U ovom broju D.D.je pokazao svoju romanticnu stranu,spreman je da se izlaze opasnosti zbog ljubavi.Svako od nas neki put pokaze slabost.
    02.01.2006
    11:48:00 sati
    alien hunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    ,
    24.06.2006
    13:24:00 sati
    CAGLIOSTRO13
    uredi
  • acika

    Ukupna ocjena 81%

    10, 7, 8, 6

    Super prica,divno spojena ideja i obradzena scenarijom.Nije za nemastovite stripomane s amaterskim analizom.Povezana je nauka s fantastikom.Covjek moze nekom reci naglo da ga voli,nisam znao da je to sapunica,jer hemija ne moze biti to.
    18.02.2007
    02:38:00 sati
    acika
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Jedna od najboljih Chiaverottijevih epizoda. Lik Banshee i ideja antimaterije vrlo dobri i dirljivi. Jedna od retkih Chiaverottijevih epizoda gde je uspeo da malo solidnije prikaze emocije a da to ne bude prazno i bljutavo kao u vecini njegovih dela. Crtez solidan, nije nesto bog zna sta, al je ok. Naslovnica je jedino slaba, bas nista posebno.
    02.04.2008
    20:22:00 sati
    Madcat
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 29%

    1, 2, 5, 5

    Najjače je kad se stari od Banši za vrijeme vlastitog sprovoda probudi u grobu, pojede usta svojoj bivšoj (Ema čini mi se), pa onda ustane iz groba i rascopa joj glavu nekim candlestickom ili čime već, te na vrhuncu ludosti preplašeno skoči vani kroz zatvoreni prozor, a glupača Banši to ovako opisuje Dylanu: ''Svi smo ostali zaprepašćeni, par sekundi...'' Za to i za onu scenu kad lutak ubije vilu dajem scenariju dvojku. Claudio Chiaverotti je kralj!
    04.07.2008
    01:11:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 7, 5

    šta ja znam, meni ovo nije tako loše, a svi navalili po epizodi, ima tu dosta dobrih scena, čaki je dobar, prava faca, scene s patuljcima isto, a i banšin otac je okima i blesavih stvari, onaj kukac, recimo, ali sve u svemu ok epizoda
    04.10.2008
    22:43:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 9, 6

    Ima Dylan i puno gorih epizoda!
    17.03.2009
    10:12:00 sati
    Spock
    uredi
  • paranoid

    Ukupna ocjena 35%

    1, 2, 7, 5

    Jako lose.
    16.09.2009
    18:28:00 sati
    paranoid
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 7, 7

    Prosecan slasher - procitas, sledeci dan zaboravis sve osim da je Chucky bio deo ove epizode, sto je vise zasluga naslovnici nego samog stripa. :) Ipak, Kjavi je meni skoro uvek citljiv i zabavan cak i kad je prica losa - nakon Tica, moj omiljeni scenarist.

    01.11.2010
    04:32:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    1, 1, 8, 7

    21.05.2012
    18:30:00 sati
    tekumze
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    Prica pati od previse elemenata (Chucky, gigantska buba, mrtav otac koji ozivi, i onda sebi skida glavu, itd).  Scenario je naravno previse pretrpan da bi se iz ovoga ista dobro ili poeticno moglo da izvadi, ali mozda je zato epizoda vise zabavna nego sto je, recimo, 'dobra' i 'kvalitetna'.  O kvalitetu ovdje, naravno, nema ni govora, ali dosta scena su me dosta zabavile (Chucky plese s vilama, onda pretvara onu djevojku u lutku, pa je onda Dylan pregazi autom, itd), pa ako se gleda sa te perspektive, kao neki 'campy, trashy horror', u tom slucaju ovo je veoma zabavno i citajuce.  Ni za jednu sekundu mi nije bilo dosadno, ali kad je sve bilo gotovo, vise sam se smijao nego ista drugo.  Je'l moguce da je ovo bila poenta?  Ko ce znat.  Naslovnica je osrednja, nista narocito, dok je Rinaldijev crtez odlican, podjseca me na onog Da'llagnola iz Dylanovog staffa.  Sve u svemu, epizoda koju neco skoro zaboravit, iako zbog pogresnih razloga.

    09.08.2012
    18:57:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Trebalo se ostati na Irskoj mitologiji, a ne na antimateriji.

    07.09.2012
    20:37:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Već mi se puno puta desilo da, nakon što pročitam recenziju i brojne komentare neke navodno katstrofalne DD-epizode, očekujem da i meni ta epizoda bude katstrofalna. I takav sam pristup imao prema ovoj epizodi prije čitanja, tj. očekivao sam totalnu katastrofu, i s te strane opet ostao razočaran. I ovo je samo još jedna scenaristički solidna, katkad i dosadna, DD-epizoda kojoj je jednina prava mana neko pomalo "debilno rješenje", ali to se barem u ovome slučaju ne osjeti previše, a ako je scenarij čak i dobro izveden, onda dobijemo nešto poput epizode "Dostava Smrti" koja je dobar primjer priče koja možda nema veze s mozgom, ali zato je zabavna za čitanje.

     

    I da konačno pohvalim ovu urnebesnu, ali kritički korektnu recenziju; suze su mi tekle od smijeha XD

    08.09.2012
    23:16:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Splash trash horror bajkovito i zabavno!!!
    23.10.2012
    23:54:00 sati
    Oki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Previše svega je nadrobio Chiaverotti ovdje... malo irske mitologije, malo znanstvenih spika, čudovišnih kukaca, lutaka ubojica, zlih i dobrih vila itd. pa to sve gubi smisao što se priča bliži kraju, samo se nižu neke scene koljačina. Što se tiče objašnjenja na kraju, vidio sam i puno većih gluposti u DD serijalu.

    31.10.2012
    08:17:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Tipičan Chiaverotti, dosad sam se već i navikao na ovakvo što od njega. Nemam pretjeranih zamjerki, epizoda mi je bila OK.

    16.08.2013
    16:22:00 sati
    Panon
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Sasvim ok epizoda. Ima svega. Od interesantnih likova,kao sto je Banshee O’Connor,do nepotrebnih kukaca il buba roga. Scenario je ispao najbolje kako je mogao. Paralelni dogadjaji, su pojam "dosadno",kompletno uklonili. Strip se procita iz jednoga daha. Ima svega,brutalitete nije ni najmanje nedostajalo. Dialozi su ok. Romantika je takodjer bila u pitanju. Zavrsilo je zalosno. DD ostade bez Banshee,a "Chucky",ostade bez svoje "Lutkice" i izgubi jos i glavu. Crtez je odlican,a naslovnica je prepoznatljiva jos i za trideset godina.

    08.09.2013
    14:47:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 7, 5

    Jedan od onih stripova gdje jedva smognes snage, volje i koncentracije da ga procitas u cijelosti, lose,lose,jako lose, pogotovo kraj s antimaterijom pa moj Chiaverotti... Na kraju ti zao sto si gubio vrijeme na ovome...

    09.09.2013
    02:17:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    23.10.2013
    00:35:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    2, 1, 8, 7

    WTF?

    11.08.2015
    01:01:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni ok, jednostavan trash. Po naslovnici sam mislio da je više o Chuckyju.

    21.03.2016
    14:53:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 48%

    2, 4, 8, 6

    Banalno, bezvezno i lišeno smisla.

    Barem je crtež bio dobar.

    12.02.2017
    19:26:00 sati
    solar
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 49%

    3, 5, 8, 1

    Ovo mi je i onda kada je strip izašao u Abatonovom izdanju bila jako jadna epizoda.
    Zapravo u top 5 najlošijih u prvih 100.

    Lutak, ona džinovska buba i sl. nisu morali ni da se pojavljuju. Glupost totalna.
    Što se mrtvačevog ožvljavanja i čudovišta iz mikroskopa tiče, baš su kul krvave scene. A pamtim i onu dobru, sa lutkom i vilama.
    Sećam se da je sama priča bila veoma jadna, naročito razrešenje cele zavrzlame. Zapravo priča kao da je izgovor za sve one gadosti koje je scenarista pripremio a crtač prikazao. Kao što rekoše - suviše je ovde nabacanih gluposti, pa scenario i priča ispaštaju.

    Što se crteža tiče on je bar dobar.
    Naslovna je jedna od najgorih koje sam imao prilike videti kod Dilana. Preuzete scene iz stripa, koje kao da su nabacane u gomilu. Otprilike kao one naslovne Alana Forda što su napravljene kao kolaž od scena iz stripa. Dno.

    Strip za izbegavanje.

    03.06.2017
    18:49:00 sati
    Jocko
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    O Bože ala ste ovo iskritizirali... Meni je strip sasvim dobar. 

    U početku nas Chiaverotti navodi da pomislimo kako Banshee nosi peh svima oko sebe zato što je utjelovljenje vile narikače iz Irske mitologije. I vozi gotovo cijeli strip uvjeravajući nas u to, da bi na kraju servirao iznenađenje. Ona nosi u sebi antimateriju koja ju je pogodila dok je bila mrtvo novorođenče. I kao rezultat toga živima daje smrt, a neživima život. Teoriju o antimateriji je autor krojio kako mu je odgovaralo za scenarij. Kud i kamo više volim kada se autori drže činjenica, al za potrebe scenarija neka i fantaziraju. Svo zlo u tome.

    Lutak je genijalan. Bez njega bi strip bio bez veze. Bibi je perverzan, hororičan, al uz sve to i komičan. Scena kada se ona djevojka  pretvara u lutku je za pamćenje. Jezivo skroz. I još je Dylan satare. Uff!

    Banshee je na kraju završila tragično i to mi se svidjelo. Pomoći joj nije bilo i napravila je samoubojstvo da zaštiti svijet od sebe i da više ne gleda najdraže kako tragično umiru. Postupila je junački.

    Crtež nije loš. Dylan ima facu kakvu je Dall Agnol crtao u 'Lov na vještice'.

    20.07.2017
    11:43:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Apsolutno mi je zagonetka odakle ovako lose ocjene ovoj prici. Moguce da je recenzent pokrenuo tu lavinu, bas je izvukao ono najcrnje, cak i tamo gdje crnila uopste nema. Ocigledno da ne mirise nimalo Chiaverottija. Prica je sasvim ok, ima i glavu i rep. Crtez je zaista izuzetno dobar. 

    21.07.2017
    19:39:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 9, 8

    Prije svega glupi kraj, ali onaj lutak je prejeziv.

    31.12.2017
    21:34:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    06.07.2019
    11:43:00 sati
    benx40
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 8, 5

    Za popunjavanje kolekcije i ništa više od toga.

    01.10.2019
    11:35:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    U odnosu na priču Plač vile narikače, ovo je fantastično. Jeste kraj glup, odnosno ideja je previše besmislena, ali sama priča kao priča ima normalan tok za Dilanov serijal, samo je rasplet pokvario ocjenu.

    17.07.2020
    21:28:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2759
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1849
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1380
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1265
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1190

Aukcije

Forum