Johnny Freak

Dylan Dog

DD ABA 5 | 96 str.

«Johnny», kako ga je Dylan Dog nazvao, je dečak bez nogu, zapušten, živi zatvoren u podrumu u izuzetno nehumanim uslovima. Kada nastupi požar u zgradi u kojoj je zatočen, Johnny uspeva da pobegne i nalazi iskrenog prijatelja u Dylanu Dogu, koji istražuje Johnnyjevo poreklo. Prilikom istrage, Dylan saznaje da Johhny nije rođen bez nogu, nego da su mu, kao i jedan bubreg i jedno plućno krilo, nepotrebno odstranjene i odlučuje je sam pričuva Johnnyja kojeg je u međuvremenu zavoleo. Iznenada se pojavljuju Johnnyjevi imućni roditelji, i mada sve izgleda idilično, Dylan shvata da nešto sa njima nije u redu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 41%

Priča 3

Scenarij 2

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Džoni nakaza
    DD ABA 5
  • Johnny Freak
    DD LEX 81

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Johnny Freak
    DD SR 81

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo umnogome podseća na priču Gor iz epizode Kraj?, dečak rođen sa manom, koga roditelji drže zatvorenog u podrumu.
  • Takođe, interesantno je da se pojavljuje pas iz epizode Posle ponoći, a ako se ne varam, isti pas se pojavljivao u još nekim epizodama (npr Goblin).
  • Dylan se opet i opet i opet bori za prava ugroženih, odnosno, ljudi sa invaliditetom, zlostavljane dece i pasa lutalica.

Ovo je strip sa veoma ozbiljnom temom zlostavljanja dece, sa solidnom, mada ne pretereano originalnom, idejom i sa dodatnom temom o zlostavljanju uličnih pasa. Iako je tema ozbiljna, a ideja dobra, priča je veoma loša i neuverljiva, sa katastrofalnim greškama u scenariju, preteranom patetikom i prenaglašenim ponašanjem svih likova, naročito Dylana. Ono jedino što je paranormalno u celom stripu, to jest, Johnny-jev prirodni dar za slikanje i sviranje klarineta (dar za slikanje još je i moguć, ali za sviranje instrumenta ipak je potrebno nekakvo školovanje, makar amatersko), kao i nemoguća bolest njegovog brata, jednostavno je neuverljivo. Iako je Johnny ceo život proveo praktično bez ikakvog dodira sa spoljašnjim svetom, pa još je, navodno i retardiran (inače, ovaj nimalo etičan izraz upotrebljen je i u «moralnom» Dylanu), on vrlo brzo i lako nauči da govori, razmišlja brzo i inteligentno i vrlo brzo i pametno reaguje u opasnim situacijama, kao što je beg iz požara ili beg od poludelog brata. On čak veoma brzo nauči i da piše! Pričamo o neuverljivosti! Johnny-jev brat Dougal prema priči, nekoliko godina mlađi od nesretnog Johnny-ja, gle čuda, Johnny je dečak, ali Dougal je odrastao čovek, pa i opasan kriminalac. Kako je to moguće? Osim toga, da li je neko nekad čuo da se nekome mogu presaditi TUĐE noge? I to detetu od par godina starijeg deteta, koji uz to, nisu ni braća po ocu nego samo po majci. Još neuverljiviji je splet slučajnosti kojim se dolazi do razrešenja. Sestra koja neguje Johnny-ja baš je slučajno devojka njegovog brata koji je, igrom slučaja, glavni zločinac, a to je još i isti čovek koji je u parku napao Dylana, koji je, eto, bio spreman da se sasvim nepotrebno, žrtvuje za uličnog psa.

Ovde postoji preterana granica između «dobrih» i «loših» likova u tako često jednodimenzionalnim crno/belim epizodama. Johnny-jevi roditelji su surovi, iako učeni i imućni ljudi, bespotrebno su zli i pokvareni, sa ama baš nijednom dobrom osobinom osim iracionalne «ljubavi» prema mlađem sinu, koja se očitava u njihovom tajnom i u praksi apsolutno neostvarivom lečenju. Ali u stripu to i nije toliko bitno, jer u svetu fantazije sve je moguće, čak i da ceo život bez ikakvih problema koristitite tuđe noge, iako u stvarnosti, na žalost, ljudski organizam često nakon prišivanja odbaci i sopstvene udove.

Meni je bio neuverljiv i početak na kome pas, već poznat iz odlične epizode «Posle ponoći», sa naglašeno ljudskim manirima, dovodi Dylana pravo do Johnny-ja, i to vodeći ga za ruku (?) a zatim ga sprečava da upali šibicu u mraku jer se Johnny boji vatre! Pas nije čovek, ne preterujmo.

Kao i u mnogim epizodama koje se tiču prava obespravljenih, naglašena je preterana patetika. Iako Johnny, valjda jedini simpatičan lik u celoj epizodi, izuzev možda Gruča, nikad ne traži sažaljenje, ni ponašanjem, ni izravno, Dylan ga uporno sažaljeva. Preteranim gestovima koji prelaze u agresiju, kao što je šutanje i bacanje stvari, vikanje i detinjasto durenje, i čak, fizički napad na Johnny-ja ne bi li ga naterao da mu kaže ko pokušava da ga ubije, Dylan se nije prikazao u dobrom svetlu u kakvom su scenaristi hteli da ga pokažu. Iako je ideja bila da se prikaže kako treba spasiti zlostavljanu decu i brinuti se o njima, i kako su ljudi sa invaliditetom veoma vredni našeg društva i divni, to je izvedeno trapavo, banalno i sa previše patetike. Moglo je i elegantnije, smirenije, možda malo blaže i inteligentnije.

Takođe, razrešenje je moglo biti rešeno na zanimljiviji način, na primer, da se Johnny-jevi roditelji pojave još u početku, a da do kraja čitaoc nije svestan da su baš oni zločinci, i da se prikaže i kako oni imaju neku svoju poremećenu logiku, po kojoj misle da rade pravu stvar, a ne da su prosto zli, da je brat Dougal, recimo dobar dečko, ali pod velikim uticajem poremećenih roditelja, da su u pitanju dečaci blizanci, što bi bar medicinski bilo bliže verovatnom, itd. Takođe bi bilo lepo da smo zbog prava zlostavljanog deteta saznali i njegovo pravo ime. Ovako je ostao Johnny Freak, što nikako nije etično. Apsolutno najgluplja rečenica u celom stripu je kad Johnny na samrti upita Dylana da li postoji raj za freakove, a Dylan odgovara «Naravno da postoji, Johnny, ali ti nisi freak. Ti si (fanfare, molim) ljudsko biće.» Ma nemoj, nismo znali!

I uzgred, od mrtvog se čoveka više ne može presaditi srce. Onog trenutka kad je Johnny umro, njegovo je srce postalo neupotrebljivo, iako je u ovoj epizodi, ono post-mortem presađeno mlađem a starijem bratu Dougalu, kojem čak nije ni suđeno za ubistvo. Eto, nagrdila sam strip, pa sad pokušavam da nađem šta mi se svidelo u ovoj epizodi. Izgleda da mi se jedino svidelo kako je predstavljen Johnny. Volela bih da su izostavili ono «retardiran» jer je lik veoma simpatičan i očigledno inteligentan, odlično nacrtan sa licem koje nije preterano lepo, ali je veoma simpatično. Dora je takođe sjajno nacrtana i crtež je dobar, premda malo konfuzan, jer mi je trebalo malo vremena da skontam šta se na nekim stranama uopšte dešava. Šteta što nisu objasnili kakvi su ono demoni na Johnny-jevim slikama u početku. Sve u svemu, ideja je dobra, ali trebalo je drugačije realizovati. I poruka je dobra, ali možda je trebalo suptilnije preneti. I likovi su trebali biti manje jednodimenzionalni.

Ja bih za priču dala ocenu 3, jer je stvarno loše osmišljena, pa je i ova trojka možda previše, za scenario 2, jer je gori i od priče, za crtež 7, mislim da je dobar, solidan, mada mestimično konfuzan, a za naslovnicu 5, jer me baš i nije impresionirala. Dylan u prvom planu, kao i obično kad Stano nema inspiracije, u pozadini lik za koji je teško odrediti pol i godine, a valjda bi to trebao biti Johnny. Moglo je i bolje.

Naprijed

DD LEX 80 Killexov mozak

DD ABA 6 Daleko od svjetlosti

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 62%

    5, 4, 9, 8

    Slažem se u potpunosti sa recenzijom i recenzentom; odlična ideja za priču čija je izvedba nažalost upropaštena pretjeranom patetikom... šteta, jer ovo je lako mogla biti jedna od najboljih epizoda Dylana Doga uopće.
    21.09.2004
    15:36:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Manje-više se slažem s recenzijom, iako ju mnogi smatraju najboljom epizodom uopče, meni je tek prosječno dobra.
    22.09.2004
    19:02:00 sati
    Tomas Otto
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 3, 8, 6

    u potpunosti podrzavam recenziju, nikad nisam shvatio zasto je ova epizoda (ima i nastavak) toliko na cijeni, da je cak objavljena u skoro svim zemljama (cak i onima gdje je serijal ugasen nakon 2 epizode) u kojima je dd plasiran na trziste; kao, vjerovatno, jedna od "najboljih"
    22.09.2004
    23:12:00 sati
    zosko
    uredi
  • corto33

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Odlicna epizoda. Crtez Venturi-ja je zaista fantastican in ne znam cemu neke lose ocjene drugih.
    23.09.2004
    13:03:00 sati
    corto33
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Pa, kada bi sve stripove gledali kroz prizmu kao nasa Bilja, onda niko ne bi ni citao stripove. Ko jos iole normalan veruje u vampire, zombije, prizivace duhova i druge likove narodne maste s kojima se nas Dilan svakodnevno sukobljava? Tako posmatrano, strip Dilan Dog je sranje jerbo nije logicno da mrtvi vaskrsnu u oblicjima gore navedenim, na primer, nije logicno da je Dilan umro jos pre 300 godina (je li?), a nama se prikazuje kao ziv i zdrav momak, itd...
    Ako ostavimo na stranu hladno i racionalno razmisljanje i uzivimo se u strip, cini mi se da bi dozivljaj istog bio potpuno drugojaciji od dozivljaja naseg dragog recenzenta. Licno, pricu sam procitao u jednom dahu, i iako vazim za osobu koja je svoja osecanja gurnula negde u udaljeni deo organizma, u zaborav i truljenje, malo je falilo da mi suze krenu na oci, koliko me je prica, hajde, reci cu i to, pogodila, ganula. To je prica o bespotrebnom kasapljenju jednog decaka, zdravog i pravog, obogaljivanju, da bi drugi decak, njegov brat, ostao u zivotu. Pa i taj isti decak, Dzoni Frik, koji osim satare i podruma nista drugo video i nije u njegovom vascelom zivotu ipak pronalazi radost, radost zivljenja, makar to bilo samo i na trenutak. Posle godina i godina patnji i bola uspeo je, kako se ispostavilo na kraju, na zalasku zivota, da upozna dvoje ljudi, Doru i Dilana, koji su ga iskreno voleli i prihvatili onakvog kakav jeste. I da bi prica bila potpuna, da se krug zatvori, da Dzoni odigra svoju nesrecnu ulogu koju su mu scenaristi namenili, na samrti zavestava svoje srce da ponovo, po poslednji put, spasi brata...Uh, dok sam ovo prepricavao, zmarci su me prozimali.
    To je moj licni dozivljaj, do sada unikatan, za ovih dvadesetikusur godina citanja stripova. Otuda i visoke ocene. Dzoni Frik je prva liga. Sto se, naravno, ne moze reci i za nastavak, Dzonijevo srce. Ali to je vec druga prica.
    23.09.2004
    15:00:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 8, 5

    sve je vec receno osim orginalne ili pogresne naslovnice//
    u izdanju d.h.naslovnica je potpuno drugacija///
    23.09.2004
    22:57:00 sati
    galan
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Sjajna epizoda, jedna od najboljih. Eh, Biljo, Biljo... ;-) Svejedno, interesantan je prikaz stripa iz drugog ugla.

    Jedna bitna stvar: ova epizoda je rađena po istinitom događaju koji se desio u, mislim, SAD-u. Grozota jedna da takvi ljudi postoje. :(((((

    Inače, 10 nisam dao zbog Sclavijeve zoofilije koja me nervira gotovo kao i ona ultradebilna poslovica: "Ko ne voli životinje, ne voli ni ljude."
    09.11.2004
    01:23:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 9, 6

    Po meni, Johnny spada u onaj gornji dom stripova Dylana Doga. Da je tu nešto revolucionarno - nije, no da baš ništa ne valja - isto tako nije. Crtež je izvrstan, naslovnica bezveze, a sama ideja priče - dobra. Šteta samo što nije malo bolje scenaristički obrađena jer prostora je za to bilo jako puno.
    15.11.2004
    23:55:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Sve to što je navedeno u recenziji stoji, ali mi jednostavno nije bilo toliko bitno. Očito. :-)
    20.11.2004
    12:03:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Stvarno ne znam kako bih ovo ocenio. Epizoda je tako uverljiva da tera coveka da zaplace. Sa malo manje patetike pred kraj bila bi savrsena. Jedan od najboljih.
    22.11.2004
    15:07:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    evo konačno je i meni ova epizoda došla u ruke i mogu reći samo: prekrasno, nemam ništa protiv patetike, jedan od najboljih dylana
    edit: to što johny svira bacha i slika nakon života provedenog u podrumu - to je samo projekcija onoga što je on mogao biti da mu je pružen normalan život - tko to nije shvatio, nije shvatio strip
    13.03.2005
    01:11:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 83%

    10, 8, 8, 5

    Dugo sam čekao ovu epizodu i moram reći da sam u potpunosti zadovoljan.Složio bih se sa Biljom oko većine stvari koje je navela a koje su ipak sekundarnog značaja.Posebno me smeta presađivanje nogu(možda su presadili samo kosti a ostalo bacili,tko zna),a srce je moguće presaditi nakon smrti(pa ne presađuje se od živog čovjeka).Na Dylanove patetične izjave koje tjeraju na plač sam ionako već navikao tako me to i ne smeta previše mada ih je u ovoj epizodi možda malo previše.Međutim,sve to ipak ne može pokvariti ukupni dojam koji je jako jako dobar.Ovo je jedna stvarno snažna priča,nabijena emocijama i mislim da nikog ne ostavlja ravnodušnim.A i super-zgodne medicinska sestra nije za baciti,sto mu injekcija!Dobar je vic o Crnogorcu i Japancu,ne znam točno kako je u originalu jer sam ja čitao Abatonovo izdanje.Crtež jako dobar ali mi se čini da pri kraju na nekim vinjetama uskače Roi.Naslovnica je daleko najslabiji dio ovog stripa.
    14.03.2005
    23:09:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 10, 5

    Konačno sam i ja pročitao čuvenog Johnny Freaka. Ne vidim zbog čega su kružile priče o fenomenalnoj epizodi, ipak je to jedna sasvim prosječna priča. Meni čak i ne previše zanimljiva. DD je pretjerani liberal, pa otud previše patetike. Crtež je super. Eeeeeee, Džoni, Džoni...
    15.03.2005
    15:53:00 sati
    stinky
    uredi
  • Maximuss

    Ukupna ocjena 47%

    4, 1, 8, 8

    Ovaj strip ima toliko priglupih gresaka da me je samo morbidna zelja da vidim sta ce se tu jos nasrat natjerala da ga procitam do kraja. Ono sa starijim bratom koji se rodio nakon Johnnyja je genijalno. I presadjivanje organa tog istog starijeg djeteta mladjem odraslom. Ma GENIJALNO! Pa Dylan koji slusa psa i pusta da ga vuce kroz cijeli grad nakon sto ga je ugrizao i iskidao mu jaknu te ga natjerao da se puzeci provlaci kroz neku rupu u ogradi da bi malo kasnije cak i pucao na covjeka radi psa. Ma da! Johnny svira Bacha nakon sto je proveo cijeli zivot u podrumu?!? To bih i ja volio. Svakako me nervira zivcani Dylan koji je u stanu izrazbijat sobu zato jer mu je nekakva zenska rekla da je zauzeta.
    Ma cijela epizoda je sranje izuzev ono malo dobre patetike i prekrasne rupice u bradi novopecene Dylanove ovoepizodne sexualne robinje. :)
    17.03.2005
    15:21:00 sati
    Maximuss
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Meni je strip sjajan, jedna od najosjecajnijih epizoda DD!
    22.03.2005
    12:58:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 7, 5

    Konacno,konacno. Ovo je cini mi se najocekivanija DD epizoda za koju nam je trebalo evo vec, koliko, godina. Naravno da sam izbegavao skenirani oblik na netu, kao sto radim i sa svim drugim takvim formama stripa. I sta reci? Jos sam pomalo konfuzan, u meni se bore osecajni i romanticni Dzekil i surovi i realisticni Hajd (a.k.a. Bilja :) ) Kad imate nosioca radnje u vidu hendikepiranog(i to opasno)coveka, onda sigurno igrate na kartu saosecanja, da ne kazem sazaljenja. Taj adut vam se lako moze razbiti o glavu. I dok dosad tandem M&S nije znao za kiks (Marina, Bree, Lillie), ovde smo od prevelike zelje izgoreli. Ja ne kazem da mi srce nije zaigralo u nekoliko navrata, ali u celokupnom dozivljaju previse se oseca, paaaa, preterivanje. Previse crna/bela podela likova je mozda najiritantnija u celoj prici, a i ko kaze da Dylan kod M&S samo cvili i zalosno gleda u zvezde. Pa on razbija pokucninu zbog korpe od prelepe Dore koja je eto izabrala najveceg olosa u Londonu i okolici. U stvari, ovo im je bila stilska vezba, videli su gde grese i kasnije nam podarili malopre pomenute bisere.
    24.03.2005
    04:43:00 sati
    Barker
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Ovoga sam Dylana čitao u izdanju Abatona. Očito da mišljenja o ovoj priči variraju. I dok se jedni stvaljaju na stranu osjećaja drugi ovu epizodu gledaju iz sasvim drugog kuta. Ja sam na strani "emotivaca" i ovo je najbolji Dylan kojeg sam pročitao (pročitao sam ih ukupno 30-ak). I sam sam tokom čitanja primjećivao greške ali to nije previše utjecalo na ukupno vrlo dobar dojam. Priča je stvarno emotivna i tužna. Johnny je jako simpatično prikazan. Što se pak tiče ovoga odlomka recenzenta:
    "Meni je bio neuverljiv i početak na kome pas, već poznat iz odlične epizode «Posle ponoći», sa naglašeno ljudskim manirima, dovodi Dylana pravo do Johnny-ja, i to vodeći ga za ruku (?) a zatim ga sprečava da upali šibicu u mraku jer se Johnny boji vatre! Pas nije čovek, ne preterujmo."
    Mislim da je itekako moguće. Niako se ne slažem sa tim odlomkom. I osim svega izrazito je tužno bilo gledati mučenje pasa u parku i stradavanje jednoga, ali isto tako bilo je ugodno gledati kako Dylan stupa na scenu i sprječava daljnji pokolj. Sclavi je legenda!

    25.11.2005
    21:22:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    super epizoda
    05.06.2006
    03:42:00 sati
    CAGLIOSTRO13
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 62%

    6, 4, 8, 8

    A šta ja znam... Nemogu reći da mi u nekim momentima nije došlo da zaplačem, međutim nije to ono što se od Dylana Doga traži. OK je tu i tamo neka epizoda poput "Dugačkog pozdrava", međutim nemojmo pretjerivati, nisu ovo petparački, srcedrapajući romani. Ima tu dosta gluposti, kao na primjer to da Johnnyja drže zaključanog u nekom podrumu. Čemu to? Pa zar im nije u interesu da bude u što boljem zdravlju, da bi njegovi organi bili zdravi ukoliko ih bude trebalo "donirati" Dougalu? Pa onda "doniranje nogu"? Mislim stvarno...
    24.08.2007
    14:36:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Pa, koliko je bilo govora o ovome na kraju sve izgleda kao jedna prosječna priča. Možda malo više. Ono što je Johnny na kraju rekao toliko je bilo predvidljivo da Dylan nije ni trebao objašnjavati... Ali svakako se trebalo, a i moglo više izvući iz ove ideje!
    24.08.2007
    21:41:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Još jedna epizoda u kojoj autori daju do znanja da su prava čudovišta ljudi. Zaista tužna priča o obiteljskim odnosima prema članu obitelji koji tamo na neki način i ne pripada.Što se tiče ovih nelogičnosti koje je autor recenzije naveo,složio bih se da je riječ o nekom drugom junaku, ali ovo je Dylan Dog. Ako su mogući vampiri, čudovišta, zombiji, zašto je ovo teže prihvatiti? Samo jer ne sadrži nikakav horor u obliku krvoločnih ubojstva, glava koje lete na sve strane ili ko zna čega? Ovdje je horor prikazan saznanjem da čudovišta postoje, samo što nisu kakvi smo ih zamišljali, nego su nam cijelo vrijeme pred nosom. Ljudi. Venturi je sasvim zadovoljavajuće odradio svoj posao te mi je žao što nije crtao više epizoda. Naslovnica ok...
    08.09.2007
    01:26:00 sati
    Akul
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    ODLIČNO!!!
    04.04.2008
    00:34:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    marcheselli je genijalan.
    31.12.2008
    18:45:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 62%

    9, 2, 8, 5

    Stvarno je zadivljujuće kako se odličan predložak može upropastiti debilnim scenarijem.  Venturijev crtež vrlo dobar, iako ponekad prilično konfuzan.
    22.03.2009
    19:35:00 sati
    Spock
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    nekim ljudima treba zabraniti da pisu recenzije.top 5 Dylana,perfektan strip
    20.05.2009
    20:05:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 36%

    4, 1, 6, 3

    Na neki čudan način zanimljivo i zabavno za pročitati, međutim katastrofalno amaterski odrađeno, tako da je ukupni dojam prilično loš. Znam da se radi o stripu i da ne mora sve biti vjerodostojno, ali neke stvari su zaista too much. Npr. Kako netko tko je rođen gluh i mentalno zaostao može pričati, čak štoviše - slagati prilično "zahtjevne" rečenice. Zatim, kako može naučiti pisati. Za mentalno zaostalog koji je odrastao u podrumu je previše inteligentan i snalažljiv, i prelako se snašao među drugim ljudima.
    Takve stvari ubijaju gušt uživljavanja u priču. Ima jos gluposti, ali već je sve rečeno u recenziji.Što se tiče nekakvih emocija, njih ne očekujem i tražim u Dilanu. Da ih tražim, čitao bih nekakve ljubiće ili "Moja tajna" ili tako nešto. Dilana citam jer tražim stravu i užas. Osim presađivanja dijelova tijela, jedini užas na koji sam ovdje naišao je katastrofalna izvedba. Crtež nije loš, nekako je osvježavajuć, prozračan, iako je na nekim vinjetama teško razlučiti što se događa.
    Veliki plus ide za medicinsku sestru...
    04.06.2009
    22:16:00 sati
    Klukas
    uredi
  • kreŠa

    Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 8, 6

    Jedna od najboljih Dylanovih pricaIkad.Na prvo citanje pre dve godine,ova prica mi je izgledala glupo jer sam je samo preleteo, uposte nisam razmisljao o njoj. Pre neki dan sam je citao 2 sata.  
    14.06.2009
    09:27:00 sati
    kreŠa
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 52%

    2, 2, 10, 10

    prepatetično, isforsirano, nametljivo,ponavljanje, crno-bijelo...

    10.03.2010
    18:42:00 sati
    zeljko
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 62%

    6, 4, 8, 8

    Apsolutno se slazem sa recenzentom. Epizoda ima svojih momenata, ali je sve upropasteno opisanim glupavim momentima u recenziji.

    06.04.2010
    18:00:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 9, 6

    Ovo je u mojih top 5. Prica koja smatram da nema sanse da vam ostavi ravnodusni, osim ako imate scre od kamena. :P Prijateljstvo izmedju Dilana i Dzonija je veoma dobro prikazano. Ovo oko patetike koju neki spominju, to je relativno, kao sto je relativno kome sta je smesno... mene ova epizoda nije bila pateticna, seukupno kad uzmemo, po neki dijalog ili scena - mozda da, ali sve je to bilo u koristi pricu, za da seukupni uticaj bude takav kakav je. Bar po mojim kriterijuma, kad ocenujem strip, film, muziku, ocenu dajem po odnosu na tome koliko me ta prica, tekst, scenario, muzika, dirnulo... da, znam da cenim umetnicki udeo, originalnost, eksperimentiranje, ali ipak kad na kraj treba da izdvojim sto mi je omiljeno a sto ne, omiljeno mi je to sto me na neki bilo kakav nacin dirnulo. A ova epizoda je jedna od tih.

    25.10.2010
    21:59:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    Slazem se sa recenzijom... Puno puno sam vise ocekivao od ove epizode! razocaranje je neizbjezno...

    Edit; pročitao nakon 5.5 godina, teška tema. Bitno sam promijenio mišljenje -na bolje, iako je i dalje patetika vidljiva iz aviona.

    28.10.2010
    20:17:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Slažem se, da ima puno nelogičnosti, pogotovo ako ih uporno tražiš.Svejedno priča je dobra, Lik Jjohnny Freaka upamtljiv. A i onaj pas koji se tu itamo pojavljuje u Dylanovim pričama mi je simpatičan. Crtež je odličan. Tako da po mome mišljenju svakako priča spada među bolje.

     

     

    21.05.2012
    19:43:00 sati
    tekumze
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    Prica koja je malo vise pateticna i tuzna nego sto bi trebala da bude, ali eto, makar je crtez fenomenalan, ako scenarij i prica nisu.  Johnny mi je dobar lik, i dosta zanimljiv, ali uopste mi ne ulazi u glavu zasto ova epizoda zauzima prvo mjesto Dylana na UBC-u.  Prica je ok, ali uopste nije maestralna, makar ne kako su epizoda "Poslije Ponoci", "Dugacki Pozdrav", "Morgana", "Dok Vas Smrt ne Rastavi", i "Iza Ogledala".  Istovremeno, ovo je jedna od rijetkih prica koju je i Dark Horse objavio na Engleskim, pa mozda i zato ima vise tezine na engleskim poznavaocima Dylan Doga.  Naslovnica je vrlo dobra, Stano ovdje rastura.

    19.08.2012
    03:18:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odlična priča. Da, neke stvari jesu nategnute, ali postoje priče u kojima ne treba tolko uporno tražiti logiku. Siguran sam da ni Sclaviju i Marcheselliju nije bio cilj ovdje napraviti priču koja bude za sve imala neko racionalno objašnjenje, nego napisati jednu dirljivu priču. Nije meni bilo važno koliko su realno moguće one transplatacije ili ona Dougalova bolest ili kak' Johnny može svirati bez prethodnog znanja itd. Ovo je Dylan, a ne, ne znam, Nick Raider ili Julia gdje cijela radnja mora biti u nekom realnom okviru, svi događaji i postupci likova moraju izgledati potpuno vjerodostojno, kako mi očekujemo da budu u stvarnom svijetu.  Venturi je također odličan, jedino mu Bloch premršavo izgleda. Naslovna super zamišljena, šteta da nije malo bolje nacrtana.

    14.01.2013
    19:23:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    Ovo me dirnulo ravno u moje ledom okovano srce.

    15.01.2013
    03:08:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Nije patetično, taman je. Ostalo je nešto prostora da se ova dirljiva i lijepa priča pretvori u savršenstvo, ali i ovako su Sclavijeve ideje odlično predočene i izvrsno vizualizirane by Venturi.

    09.02.2013
    19:18:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Složio bih se sa ranijim primedbama da je recenzentkinja bila previše surova prema jednom stripu poput Dylana, a najviše mi se u komentarima dopala Gastonova rečenica: "Šteta samo što nije malo bolje scenaristički obrađena, jer prostora je za to bilo jako puno."

     

    Dakle, priča je zaista neverovatna, onaj ljupki pas, koga viđamo po treći put u serijalu, bukvalno me je odvukao zajedno s Dylanom do kućice u kojoj se krio Johnny, a postavka, pa i scenario su jako dobri do dela gde neko pokušava u bolnici da ubije Johnnyja, nakon čega potpuno nestaje suspense i ostatak nije teško predvideti...  Crtež i naslovna na visokom nivou!

     

    Mislim da je najveća vrednost Johnnyja Freaka ta da nas autori podsećaju koliko često okrećemo glavu pred drugim ljudima koji su imali manje sreće od nas, a da je najčešće ono što je njima potrebno - razumevanje, na koje je Johnny naišao kod Dore i Dylana. Otuda malo više ocene nego što bi trebalo...

    19.02.2013
    00:30:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    10.03.2013
    11:47:00 sati
    sergej773
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Tužna priča koja potiče na razmišljanje.

    11.03.2013
    08:55:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ima nelogičnosti ali ipak je to solidna epizoda. Ima i patetike, ali začudo, ona mi nije toliko smetala. Ipak, ne bih je svrstavao u nekakve TOP DD ljestvice jer nije toliko dobra.

    22.04.2013
    12:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 84%

    10, 8, 8, 6

    Nikako se nemogu sloziti s recezentom jer je ova epizoda sigurno vrh Dylanovog serijala!!!Kao prvo kazes da je Dougal odrastao covijek sto nije,on je klinac i to mladi od Johnya par godina,samo sto Johny izgleda tako jadno i slabo(znamo zasto)ovo sto spominjes da vrlo brzo reagira u opasnim situacijama to ti je cisti instinkt za prezivljavanje.A i nikako ne mogu da vidim sta je cudno u tome sto je sestra sto njeguje Johnya Dougalova cura(slucajnost pa sta stripovi su puni slucajnosti).S razlogom se Johnyevi roditelji ne pojavljuju na pocetku a i to sto kazes da imaju neku poremecenu logiku,pa i imaju,stvarno neznam sta si ti ocekivala??Sto se tice ovih medicinskih "gresaka" ni tu nisi u pravu ne znam od kud ti te informacije??Meni je prica odlicna crtez mi je solidan,naslovnica takoder solidna!!

    11.08.2013
    19:39:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Na stranu nelogičnosti, ovo je zapravo jako dobra epizoda, ponegdje možda emotivno prenaglašena. Jako dobar uradak.

    16.08.2013
    15:14:00 sati
    Panon
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 10, 6

    Vrlo dobra prica,nazalost je ogranicena na 90tak stranica,sto je se stetno na scenariju izrazilo. Sveopcenito vrlo dobra i lijepa ideja,vaku pricu na papir oslikati. Crtez je fenomenalan,dok je naslovnica,jedva sestica. 

    11.09.2013
    01:21:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    02.01.2014
    23:16:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne mogu da verujem koliko sam se isplakao na ovaj strip...

    07.03.2014
    22:42:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni prica bas legla.

    08.04.2014
    20:35:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 5, 3

    01.08.2014
    21:47:00 sati
    Peci
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Osobno jedna od najdražih epizoda, iako razumijem zašto ju neki ne smatraju takvom.

    08.10.2014
    13:32:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 38%

    3, 1, 7, 5

    Ovo je kao dobro? Ovo je neka TOP priča (prva na ubc-u???)?

    Patetično do bola, potpuno neuvjerljiva radnja, neke stvari koje graniče sa zdravim mozgom - Transplantacija NOGU s bebe na bebu???? Misteriozna bolest od koje ti otkazuju noge, pluća, bubrezi i srce, ali nema veze, to samo uzmeš od svog hendikepiranog brata kojeg držiš zatočenog u nehigijenskim uvjetima. Isti taj navodno retardirani brat (to je zapravo pripisani atribut, jer ništa se u cijeloj priči ne dogodi što bi sugeriralo da ima manju inteligenciju) nauči čitati i pisati u roku par dana, odsvira Bacha na klarinetu kojeg prvi put vidi iako je GLUH(!), slika kao najveći majstor... Zatim taj njegov brat koji je kao mlađi od njega (dakle tinejdžer? rečeno je ako se dobro sjećam da je Johnny "pronađen" nakon 15 godina otkako je "nestao", što je valjda bilo kao beba, dakle Dougal ima koliko, 16-17?) a prikazan je kao netko u dvadesetima? Isti taj brat je ujedno I zlostavljač pasa I zaručnik medicinske sestre koja se brine za Johnnyja. London je stvarno selo. I oni su kao bogati, a njegova zaručnica je postala medicinska sestra zato što nije imala novca za studij medicine. A dobrostojeći budući svekar i svekrva koji žive u viletini i imaju samo jedno dijete ne bi malo uskočili (na stranu čemu uopće potreba da ona istakne da je htjela biti doktorica a ne medicinska sestra - valjda bi bilo previše "nisko" od Dylana da stavi svog "malog Dylana" u neku običnu, priprostu medicinsku sestru koja je oduvijek sanjala da bude medicinska sestra)?
    Da ne govorimo da su svi negativci takve loše napisane karikature da je gotovo nemoguće se uživjeti u priču.

    Strip strave i užasa u doslovnom značenju.

    19.11.2015
    13:35:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 3, 3

    Slažem se u potpunosti sa recenzentom.

    15.09.2016
    21:40:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Ajmo reći, simpatična epizodica u kojoj po meni nešto fali da bude odlična.
    01.12.2016
    11:47:00 sati
    Oki
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    I meni je bilo glupavo kako je ova epizoda u top 10 na talijanskoj verziji stripova.com, a kamoli to što je na prvome mjestu, no sa godinama skužiš koliko je smještanje u top10 (a serijal jako hiperprodukcijski) legitimno. Zašto? Pa em epizoda ima reprezentativno mnogo toga što dylana čini prepoznatljivim, a em zaista ljude rasplače i vjerojatno je zato u vrhu. Postoje li objektivna mjerila umjetničke kvalitete je jedno od najvažnijih filozofskih pitanja, koje mi možemo dobro raspraviti na hiperprodukcijskim pulp stripovima... osim što je jedan kriterij inovativnost (tu dylan pada) drugi je da ti izaziva opipljivu emociju. Znači ovo jednostavno mora imati nešto jer su toliko ljudi reportalo da ih je rasplakalo Suze ne lažu (mogli bismo povući analogiju sa boljom pornografijom ali je li to onda subjektivno? genetski uvjetovano? Je li onda i ovo takvo ustvari?

     

    Prilikom ponovnog citanja bas mi se vratio u sjecanje komentar ispod ove recenzije "Nije nešto ali nije da nisam zaplakao". I to je to. A ja jedini slicni slucaj guilty pleasure plakanja imam sa krajem filma It's a wonderful life. Tamo je zaključak da su ljudi ipak dobri i altruistični a ovdje da su mazohistički humani. Možda plačem jer znam da je oboje istina (koja se cesto preispituje)

     

    Kad smo kod objektivnog mjerenja kvalitete, kako nekome Andreja Venturi ne može biti fenomenalan. Crta i preslatkog psa a i scena kada bogalj dolazi golim spavacim (nije eufemizam) partnerima u krevet je predivna. Koja šteta što nije crtao puno puno više, jebote Tex (kojeg obožavam)

     

    Baš sam se testirao i probao iscitavati puno puta te zadnje stranice, i JAKO je teško desentiti... outpiti se dovoljno da se bar malo ne rastužim i supregnem plač. A inace ne placem ni na sta.

     

    Da je barbato ovo pisala kraj je bi bio ovakav, ironicno ona je racionalno zensko. Ali ona nema veze sa sclavijem, znaci li to da nema veze sa dylanom kao takvim? Ali ni prve epizode dylana su solidno različitije i dosta toga se razvija. Ironicno je sto je ovdje rijec o autorici recenzije, rijetkoj zeni na ovom sajtu prije 10ak godina (a i sad) a recenzija je hrabro kritiziranje patetike, suprotno sto bi mnogi clanovi koji se vole dozivljavati macho stereotpino zamislili o tome sto cure misle o dzoniju nakazi.

     

    Jedino što mi više ne valja nakon ponovnog išcitavanja su element psece kulture u ovome stripu, jer je to kroz ove godine postalo toliko zamorno, to fetisiziranje na balkanu "kako su psi bolji od ljudi"

     

    znaci ocjena je nekih 85% a zapravo spada i u moj top 10

     

    hvala bogu da naslovnicu nije radio vilja

     

    14.01.2017
    14:52:00 sati
    Andrey
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Iskreno ću kazati da Sclavi u tandemu s  Marchesellijem daje najveće cendraste limunade koje sam imala prilike čitati u stripu. Njih su dvojica davno shvatila – kad se igra na emociju, stvar neće proći nezapaženo. Sva ta patetika me zna iznervirati, ali isto tako ako me nešto dirne neću bježati od emocije i maknuti iz ocjene sentimentalnu dimenziju. (Analogno tome bi veliki dio ocjena koje stavljam Zagoru bile 10% niže.)

     

    Za razliku od limunada s Marinom i kasnije s Bree, ovaj put Dylan daje ljubav i sigurnost osobi koja to bezuvjetno zaslužuje, te pokušava spasiti nekog tko uistinu ne može pomoći sam sebi i treba pomoć drugih. (Marina i Bree su bile odrasle žene, koje su mogle iskemijati nešto da djeluju na svoju sudbinu, te promjene tok nesretnih okolnosti.)

     

    Nesretni Johnny nije mogao birati i učiniti ništa za sebe već u samom startu. U početku života, svako dijete treba dobiti kvalitetne temelje, prvu ljubav, sigurnost i oslonac od roditelja. A njemu su ti temelji bili ne samo satrani nego nakaradni i bolesno izopačeni. On nije birao da se rodi kod takvih ljudi. I bez da svira Bacha i slika kao Picasso, sve da je bio sasvim običan i predodređen da sadi krumpire ili visi po kavama cijeli dan, logično je da ćemo biti dirnuti. I svim srcem navijati da mu stvari u životu krenu na bolje. (Ne kažem da Marina i Bree ne zaslužuju naše suosjećanje i navijanje, dapače, zaslužuju i dobile su to. Samo pokušavam povlačiti paralele. Prvo zbog toga što je riječ o najemotivnijim epizodama, pisanih od istih autora, a onda zato što smatram da ako su nas autori tamo dirnuli do te mjere da lijepimo dobre ocjene, svakako su nas trebali dirnuti i ovdje.)

     

    Uz sve stvari koje je recenzentica navela, i koje su uglavnom nepobitne činjenice, meni je najveća mana stripa ponašanje samog Dylana. Ponaša se jako histerično i nervozno. Neko zrnce staloženosti i smirenosti ulijeva veće povjerenje da se može pomoći nekom drugom. Osim što je zgrabio Johnnyja i derao se „Tko ti je to učinio?“, poput nekog tamo Alehandra u meksičkoj sapunici, još je i porazbijao stan zato što ga je ženska odjebala. Ma vidi ti razmaženosti?! On koji je pola Londona odvukao u krevet šizi kao princeza na zrnu graška jer ne može imati ama baš svaku. Aj da to napravi neki kojeg je otkantala pedeseta u nizu pa da čovjek šizne razumjela bih. Al on? Stvarno glupo. I onda taj biser savjetuje i Johnnyju. Stvarno ga super uči, nema što.

     

    Unatoč svim nelogičnostima zbog kojih sam rušila ocjenu scenariju i dalje ovo spada u jednu od boljih Dylanovih epizoda. I rado ću je pročitati opet.

    02.08.2017
    15:00:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • FINALLE

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Meni jedna od dražih epizoda Dylan Doga ikada, emotivna iako možda klišej. Crtež odličan za ovakvu priču.

    30.03.2018
    17:40:00 sati
    FINALLE
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


    Uprkos nekoliko nelogičnosti (npr. razlika u godinama između Džonija i njegovog brata; Džonijev brat je gle slučaja dečko one Dilanove ženske) i uprkos tome što je zašečereno snekolko kutlača patetike (naročito na kraju), ovo je ipak i ne bez razloga jedna od kultnijih epizoda serijala. Ima tu i tamo i metafore, i logično je da se ova priča nađe na udaru bukvalista. 

    Prava je šteta što Venturi nije crtao više epizoda, jer zaista ima šta da pokaže, uostalom data mu je ovako važna epizoda. Naslovna mi je uvek bila interesantna a ujedno i jeziva. Mislio sam da osoba na podu nije muško nego žensko, bez obzira na naslov.

    11.12.2018
    15:00:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    09.03.2019
    22:59:00 sati
    Gris
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Phantom Stranger - Footsteps
      Kod: THPST DC 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 17.4.2019. 0:36:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 318
    • Prljava afera
      Kod: MN LIB 8
      Ocjena: 56%
      Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 835
    • Osjećaj bola
      Kod: KORI CARK 1
      Ocjena: 74%
      Vrijeme: 7.4.2019. 22:13:00
      Autor: bojan
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 580
    • I vaskrsni u boli
      Kod: SIR DW 6
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 30.3.2019. 0:43:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 671
    • Killer Jim
      Kod: KT LU 14/15
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 23.3.2019. 1:10:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1014

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Venus Sky-Lab
        Kod: NN LIB 63a
        Ocjena: 74%
        Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 2428
      • Tajna druida
        Kod: ZG MX 32
        Ocjena: 65%
        Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 2207
      • Zemlja
        Kod: NN LIB SB 11g
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 2.3.2019. 0:09:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2011
      • Šume Oregona
        Kod: TX LU 145/146
        Ocjena: 43%
        Vrijeme: 25.1.2019. 19:47:00
        Autor: Gru
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1740
      • Derbi
        Kod: AF SA 49
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1673

      Aukcije

      Forum