Podrum

Dylan Dog

DD AL 91b | 12 str.

Mladi Jonas fan je horror-fantastične literature općenito te velikog pisca P.H. Ftarcevola. Potaknut takov literaturom, Jonasa počne opsjedati mračni podrum i tajanstveno tupkanje ispod starog poklopca... Kakve li se mračne tajne kriju ispod starog poklopca?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 60%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*6

S*6

C*7

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nakon velikog bljeska - Podrum
    DD ALM 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Dopo il grande splendore /La cantina
    DD AL 1991

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je izašla u ilegalnom izdanju zajedno sa G1a, i pričama iz DD Almanacco della Paura 1991, originalno je objavljena u DD al1991 sa pričom "Dopo il grande splendore" (Poslije velikog bljeska)
  • Almanah sadrži 2 priče, te novitete i događaje iz horror miljea 1990./1991.; a poseban dio je posvećen upravo P.H. Lovecraftu, baš kao što je to i ova priča (par mjeseci ranije, 1990., u MM #103 "Necronomicon", Castelli je također obilježio stogodišnjicu Lovecraftovog rođenja 1890.-1937.)
  • P H FTARCEVOL – anagram od P.H. Lovecraft
  • Anagrami Velikih Drevnih redom kako ih Jonas spominje: Petohtalrayn - Nyrlathotep, Rutsah - Shub-Nigurath, Uhluhtc – Cthulhu
  • Ritual kojeg izvodi Jonas je obrnuta invokacija Velikih Drevnih iz knjige Necronomicon "OSEWIZ OTACEW OSOEX MORUR-EWENUX ROTAREWEX"; potpuna invokacija je "Zyweso, wecato, keoso, Xunewe-rurom Xeverator. Menhatoy, Zywethorosto zuy, Zururogos Yog-Sothoth! Orary Ysgewot, homor athanatos nywe zumquros, Ysechyroroseth Xoneozebethoos Azathoth! Xono, Zuwezet, Quyhet kesos ysgeboth Nyarlathotep! Zuy rumoy quano duzy Xeuerator, YSHETO, THYYM, quaowe xeuerator phoe nagoo, Shub-Niggurath!!!"
  • Možda bi najsrodnija Lovecraftova priča bila "Pickmanov model", budući da se tamo radnja također dešava u podrumu u kojemu se nalazi nešto užasno!

Strah od mraka, od tmine, urođen je ljudski strah od nepoznatoga. Posebno u ranijoj dobi, dječaštvu, kad se još ne razvijaju egzistencijalistički problemi, kad dijete još umnogoma živi u svijetu mašte, snova, nezabrinut problemima i/ili (užasom) svakodnevice. Sva fantasy, horror i SF literatura plodno je tlo za razvijanje strahova, imaginarnih svjetova, nekih fantastičnijih stvarnosti koje umnogoma odudaraju od dosadne sadašnjice. Glavni lik priče – Jonas – grozi se mraka, no s druge strane sposoban je apsorbirati užase sa malih ekrana, Lovecraftove bezimene užase i sotonistička prizivanja. Zašto? Strah potiče čula, intrigira maštu, horror nas dovodi u kontakt s onim nepoznatim, nemogućim. Možda je ovako jedini način da nahranimo svoj bolesno gladni id... Mašta i strah rađaju demone. Obični prašnjavi poklopac ispod kojeg se skriva stari zazidani bunar možda je prolaz do nekog nevjerojatnog svijeta ljepote. Ili užasa možda? Ili jednostavno u paralelni svemir koji je samo suprotan odraz u zrcalu? Sve što je tu lijepo, tamo je užasno, sve što je tu zlo, tamo je ultimativno dobro. Nije ni čudno onda što teorijski postoje dva Dylana Doga, odnosno dvije strane Dylana Doga...

Ironično je možda to da se kroz neke prolaze u neke druge realnosti može prijeći samo maštom i vjerovanjem u to. Bogovi žive jedino ako se u njih vjeruje, magija je moguća jedino ako se vjeruje u njezinu moć, svijet možda postoji samo ako mi u njega vjerujemo da postoji. Bi li se stvarnost jednostavno raspala kad bi odbijali vjerovati da postoji?

Jedan je dio priče hommage Howardu Phillipsu Lovecraftu, a pored njega postoji i prigodni tekst o Lovecraftu u tekstualnom dijelu almanaha. Naime, ima klasičnih lovecraftijanskih elemenata u obliku monstruoznih bića, zazivanja Velikih Drevnih, elementarni užasi poput straha od nepoznatog. Druga tema je zrcaljelje, odnosno postojanje izobličene verzije naše stvarnosti, kao i svih objekata u inoj. Ponekad se iz zrcala krije smrt (DDEX #10 "S druge strane zrcala", ZS #10 "Iza ogledala"), ponekad zla verzija nas samih (DDEX, ZS #44 "Odbljesci smrti"). Spomenimo još i strah od mraka, temu koju je Chiaverotti uzeo za svoj prvijenac DDEX #34 "Mrak", odnosno DD ZS #34 Tama, te parcijalni sequel na sličnu tematiku u  DD SD #4 "Sablast u noći".

Forma kratke priče neće se baš prakticirati u almanasima te će se kasnije ustabiliti samo jedna cjelovita priča po almanahu za razliku od giganata kojima će to biti stalna praksa. Sclavijev scenarij sastoji se od uvoda "Dylan Dog je pozvan u onu kuću jer se nešto gadno događa, u podrumu..." koji objašnjava Dylanovu prisutnost u kući, dok je puno mjesta ostavio Roiju kod zajedničkih scena mraka i dječaka. Vrijeme kod tih sekvenci kao da stoji povećavajući dječakovu agoniju. Ocjene su, dakako, simbolične...

Naprijed

N/A

DD ALM 3a Đavo u boci

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 42%

    4, 3, 5, 6

    Nista ovde osim Lavkraftovog omaza mi se nije svidelo. A recenzent je verovatno hteo da kaze da se forma kratkih prica nije ustalila u almanasima, jer su sve osim jedne (treci almanah strave) kompletne price na 96 strana. Je li tako;)?
    07.11.2006
    22:25:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 10, 1

    Meni se strip usprkost svojoj kratkoći poprilično svidio, a posebno elementi lovecrafta, scenarij i atmosfera koju je roi postiga sa svojim crtežom.
    09.11.2006
    13:59:00 sati
    Deers
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Kratke priče po pravilu ne volim. Ova je možda jedna od boljih, sa zanimljivom idejom zrcaljenja paralelnog svijeta. Kako god, petica. I to navučena.
    12.07.2007
    20:08:00 sati
    stinky
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 22%

    3, 3, 1, 1

    Dobra Sclavijeva ideja o nekom totalno suprotnom lošem svijetu koji se nalazi ispod ovog normalnog a podrum bi triba valjda biti neki prolaz…ipak za tako dobru ideju 10 stranica je premalo i zato ovo ne valja ništa. Ajde Sclavi sakrij se u podrum.
    14.08.2007
    00:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 8, 5

    Priča koja me unatoč svojoj kratkoći jako oduševila. Šteta što ovakvo dobra ideja nije dobila više stranica.
    14.08.2007
    00:44:00 sati
    Akul
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 7, 5

    Stotinu mi vampira, što je ovo?Ne vidim smisao ove epizode. Ako su već htjeli popuniti broj stranica, bilo bi efektnije ubacit po koji crtež ili Grouchovu šalu. Jedino što donekle vrijedi je Roi ali i on je slabašan.
    15.08.2007
    12:19:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Bicu simbolican kao i DeeCay, pre svega jer me HPL veoma zanima a nikako da procitam nesto njegovo. Inace, onaj tekst o njemu u uvodniku almanaha je u najmanju ruku smesan i kao da ga je pisao desetogodisnjak. Da ne govorim o utrosenom papiru i toneru.
    02.09.2007
    21:51:00 sati
    Barker
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 8, 6

    Almanah, sam po sebi, je jedno veliko razočaranje, da ne kažem prijevara. Tekst o Lovecratfu je za vrtić, a prvi strip kvari strašno loš crtež. Dakle, "Podrum" je zanimljiva priča sa, zahvaljujući Roi-u, vrlo tjeskobnom atmosferom. S obzirom na broj stranica - odlično.
    03.09.2007
    11:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 9, 4

    U pravilu volim kratke priče,jer ostavljaju dubok dojam razmišljanja nakon čitanja.Ova je sasvim solidna,izvlači je Roi.....
    17.09.2007
    21:03:00 sati
    kico
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 67%

    9, 9, 1, 10

    Ja obožavam kratke priče!Zato mi je i ova lijepo sjela,ali šteta što ju je Roi upropastio svojim ružnim crtežom.
    21.10.2007
    15:43:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 7, 1

    DD kratke priče su po pravilu loše. Još kad je u Ludensovom izdanju više reklama nego teksta, onda je ovaj almanah za nisku ocjenu.
    30.12.2007
    10:32:00 sati
    delboj
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Nisam mogao vjerovati kako jedna odlična, originalna misao može stati na samo 12 stranica i ostaviti te začuđenog (u dobrom smislu).Nažalost, tih 12 stranica su jedini dobar dio ovog almanaha. 
    12.03.2008
    22:46:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 82%

    6, 9, 10, 7

    Majstor Roi dokazuje da može i na ovako malom broju stranica dočarati i predstaviti Sclavijevu kratku pričicu.
    14.03.2008
    23:48:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Pavel01

    Ukupna ocjena 13%

    1, 1, 2, 1

    smece
    25.05.2008
    22:03:00 sati
    Pavel01
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Solidan početak serije Almanah. Šteta što je ''Podrum'' tako kratka priča, jer je Roi jednostavno fantastičan i zaslužuje mnogo više stranica.
    18.10.2008
    22:57:00 sati
    Panon
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 7, 5

    kratke priče uvijek počivaju na nekoj dosjetki, pa tako i ova, ali jeftino je to, i nije lijepo dovoditi ovo u bilo kakvu vezu s 'pickmanovim modelom', jednom od najljepših i najutjecajnijih kratkih priča stravevisoke ocjene samo zbog zadnje sličice
    21.10.2008
    17:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    5, 5, 1, 9

    E,moj Sclavi,spuštaš se na razinu Ruju-a,koji je imao neke radove bolje od ovog.Roi sucks!!!Naslovnica jedina svjetla točka almanaha.

    20.12.2010
    15:46:00 sati
    Patrix
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 53%

    6, 4, 6, 5

    Ovo je trebalo izaći u nekakvim novinama i vjerojatno nije ni rađeno za nešto više od toga. Nije ni Sclavi savršen, svi imaju propuste.

    12.12.2011
    12:51:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Sa ovoliko malo stranica jednostavno je nemoguce napisat i nacrtati bolju pricu od ove.  Iako je kao prica nekako 'vec vidjeno', neki elementi su ovdje potpuno originalni i strasljivi, pogotovo onaj 'twist' na kraju.  Roijev crtez bolji nego inace.  Naslovnicu ne mogu da ocjenim pravilno, zato sto ova pricica u stvari i nema naslovne, tako da cu joj dati desetku.  Odlicno!

    30.12.2011
    16:54:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    5, 7, 9, 5

    28.01.2014
    21:24:00 sati
    coszinus
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Od svih kratkih priča koje sam do sad čitao, niti jedna nije toliko intrigantna kao ova.. Stvarno je ta tjeskoba odlično prikazana.. Roi je maestralno to odradio.. A i Sclaviju pohvale, jer se bolje na tako malo stranica jednostavno nije moglo.. NAslovnica prosječno dobra..

    19.04.2014
    20:07:00 sati
    allessi
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 53%

    3, 3, 10, 5

    Ovo je upravo neocjenivo. Prekratko. Crtez, cool.

    30.03.2015
    11:03:00 sati
    Tutta
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 41%

    5, 2, 6, 2

    Sclavi jos jednom kroz strip lijeci sopstvene strahove. Imali smo vec tavan, sada je na red dosao i podrum. 

    09.04.2015
    08:28:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Dobra kratka priča, no nije mi ostavila dojam poput Povratka vampira i ostalih. Crtež i atmosfera su dobri, no fali nešto da bi priča bila odlična. Dylan Dog se jedva pojavljuje, a kad se i pojavi, ništa ni ne kaže. Moglo se ovo produžiti na dužu priču. Naslovnica nije loša, volim kad je Groucho na naslovnici.

    16.11.2016
    20:41:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 9, 6

    Volim kratke priče kod Dilana, složio bih se sa Ken2 da počivaju na dosetki, ali meni to uopšte nije loše. Nekad kažu mnogo više od standardnih epizoda.
    Posveta Lovecraftu mi je ok, mada od dotičnog ništa nisam čitao, tako da nisam ni fasciniran posvetom... Ovde mi se najviše svideo obrt na kraju, gde dobri Dilan ispada zloća jer ubija čudovište, koje je u stvari dete, a sa druge strane nije dete. Dilan čini pravu stvar - pozvan je u neku kuću i ubija čudovište iz podruma, ali i dalje ostaje gorak ukus nakon čitanja jer je to čudovište sa druge strane podruma ipak bilo dete. Što se više razmišlja o tome, to se sama ideja čini morbidnijom i kontroverznijom. A to je i bila Sklavijeva poenta ovde.
    Crtež je odličan, dočarava horor atmosferu, kao i uvek, iako je čudovište jako loše nacrtano, kao nekakva smeša gde se ne razaznaje šta je šta, stoga ocena manje. Inače scene u podrumu, sijalica, mrak, oko u krupnom planu, silueta deteta (za koju na početku sumnjamo da li je Dilanova), stepenice, perspektiva od dole, poslednji kadar sa dve kuće... jebeno dobro!
    Za razliku od nekoga u komentarima, meni se baš svidelo što se Dilan pojavljuje tek na kraju, i što ne izgovara ni jednu reč - jer za više od toga i nije bilo potrebe, i ovako je ovim jednim pucnjem sve rečeno. Čak kako priča odmiče, sve više sam se pitao kada li će Dilan da se pojavi... Po atmosferi me priča podseća na Povratak vampira, koji mi je ipak nešto bolji. Mada i ova, kao i većina kratkih priča kod Dilana, spada u gornji dom po kvalitetu.
    Ocena za originalnu naslovnu. Mislim da je to naslovna ove priče, jer Dilan silazi u podrum, iako nema logike jer nema Gruča a ni ovakvih ribolikih čudovišta. Ali dobro, mnoge Dilanove naslovne nemaju logike, a ova mi je simpatična i zbog kompozicije - Dilan i Gručo sa strane, stvorenja dole a naslov i sl.u prvom planu.

    21.12.2017
    04:46:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 57%

    6, 3, 8, 6

    Kratka epizodica s dosadnim likovima ali dobrim crtezom i obratom.

    18.09.2019
    16:02:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 8, 3

    Minijatura nevrijedna spomena.

    20.09.2019
    18:13:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    02.11.2019
    17:26:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 280
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 418
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1684
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 638
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 647

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2551
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2434
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1684
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1560
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1380

      Aukcije

      Forum