Povratak vampira 2

Dylan Dog

DD ALM 3b | 16 str.

Naslov nam sve govori - Dylan protiv Vampira!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 66%

P*6

S*6

C*7

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vrag iz boce - Povratak vampira
    DD ALM 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il diavolo nella bottiglia / Il ritorno del vampiro
    DD AL 1993

ZANIMLJIVOSTI

  • Za dio recenzije sam upotrijebio neka razmišljanja forumaša Namo Mandosa, sa foruma www.tolkien.rs, i ovim putem želim da mu zahvalim;)

Priča Povratak vampira, iako sjajna, ima samo šesnaest stranica. Uprkos malom broju stranica, ovo djelo uspijeva više da kaže nego neki mnogo duži stripovi. Ova priča nas poput crne rupe uvlači u melanholični London Dilana Doga, svijet košmara, čudovišta i fantazija. Svijet u kome postoji bezbroj stvari između zemlje i neba.

Ubjedljivo najjezivija scena je scena obrnutog raspadanja, koja je izuzetno živopisno nacrtana. Te vinjete su mi danima bile pred očima! Dilanovo ubrzano starenje je simbol najveće kobi ljudskog roda - ostariti, oslabiti, umrijeti i biti zaboravljen. Koliko puta možemo prevariti Smrt koja nas čeka na kraju puta? Da bi olakšali svoj tjeskobni, mračni strah od smrti, ljudi su izmaštali vampire. Šta je u suštini vampir? To je biće koje je vječno mlado i snažno, nikad ne stari, vremenski tokovi ga ne dodiruju. Znači, vampir je oličenje jednog od ljudskih snova - da se živi vječno i pobijedi smrt. Pa zar i sam Ksabaras ne traga za životom vječnim? Imamo priliku da čujemo šta bi takvo biće mislilo o smrtnim ljudima (vampir se obraća Dilanu): Za mene si ti zlo! Ti si osuđen da ostariš, da umreš, da se raspadneš i nestaneš... Ja sam vječna mladost, dobro koje je Bog oduzeo ljudima zbog njihovih grijehova... Tema vječnog života je svakako jak izvor inspiracije za Sklavija! Ali on besmrtnost shvata na pogrešan način: kod njega je besmrtnost zla stvar, opasnost za čovječanstvo, produžena agonija. A svi znamo da bi današnje čovječanstvo objeručke prihvatilo besmrtnost, čak ako bi moralo da plati cijenu koju Ksabarasovi eksperimenti zahtijevaju!

Priča nam poručuje da se prošlost ne može pobijediti, da je ona nedodirljiva. Ne treba da dopustimo da nas progone porazi i sramote iz prošlosti, jer je najbitnije vrijeme sadašnjost, vrijeme u kome možemo sami da stvaramo svoju sudbinu. Znači, priča ima i optimističnu poruku, neobičnu za Sklavija. Sve naše košmare, noćne more i užase ustvari možemo pobijediti, samo treba da nađemo snage i odlučnosti u sebi. Ne vrijedi bježati od strahota, jer samo ako se suočimo sa njima bićemo istinski slobodni, baš kao što je Dilan morao da se suoči sa vampirom. Ovu vedru poruku potvrđuje pobjeda Dilana, to jest dobra (da li?), jer će kolac uvijek završiti u vampirovom srcu, koliko god puta pokušao da okrene sudbinu. To je najbitnija stvar u cijeloj priči, jer koliko je god puta (i na bilo koji način) mi budemo čitali roman, kolac će uvijek završiti u vampirovom srcu, obezbijeđujući srećan kraj za Dilana:)

Roi je ovdje odlično odradio posao. On je i inače poznat kao majstor stare, dobre horor atmosfere, a ovdje je vjerno prenio mračnu i košmarnu atmosferu priče, tako da možemo osjetiti Dilanov strah, nesigurnost, neodlučnost.... I danas znam da uzimem ovaj strip u ruke, listam ga i uživam u Roijevim majstorijama!

Naprijed

DD ALM 1a Nakon velikog bljeska

DD ALM 4b Bila jednom jedna...

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Panon

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Auh, jedna od najboljih Dylanovih kratkih epizoda! Roi jednostavno može ono što mogu rijetki crtači - dočarao je pravu atmosferu za razvoj priče. Sam kraj epizode je još genijalniji, kada se Dylan pomladi, a vampir umire. Baš onako kako je trebalo biti, vrijeme se ne može vratiti unatrag. Vampiru je bilo suđeno da umre i točka.
    11.05.2009
    11:59:00 sati
    Panon
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 9, 2

    Meni se ovo nimalo ne sviđa...
    11.05.2009
    12:43:00 sati
    kico
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Klasik mini format a la Sclavi. Jako dobro!
    12.05.2009
    00:58:00 sati
    Barker
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 8, 4

    nista posebno, stano očajan
    16.05.2009
    22:20:00 sati
    supermark
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 54%

    7, 7, 1, 9

    Iako je zanimljivo,jako je DOOOOOOOOOOOOOSAAAAAAAAAAAAAAAAAAADNOOOOOOOOOOOOOOO!Roi tamni crtež više nego što treba pa ne znam tko je tko,što je što i šta se događa ,a Stano je napravio vrlo sugestivnu naslovnicu.
    17.05.2009
    15:12:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 68%

    3, 8, 10, 5

    Definitivno neobična priča, kakve samo kratke priče mogu biti. Roi je stvorio savršenu, mračnu atmosferu i (iako ga baš ne volim) ovdje, svaki drugi crtač ne bi bio ovako dobar. Istina, završni obrat mi nije logičan i cijela priča gubi smisao. Šteta!
    17.05.2009
    19:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 66%

    5, 6, 10, 3

    Epizodu izvlači odlični Roi, koji se u ovakvom scenariju snalazi ko Inzaghi u šesnaestercu.Kod dužih priča zna umarati, ali ovdje je maksimalno efektan; klaustrofobičan, mračan, jeziv..upravo onakav kakav treba bit crtač za ovu epizodu.Npr. da su je radili M&G bila bi skoro pa nečitljiva. U vezi priče, neznam da li se misli na nekog vampira iz prošlih epizoda ali moram priznati da se ne sjećam.Stano se malo prešvercao sa naslovnicom, koja je ispod njegovog nivoa.
    07.08.2009
    10:08:00 sati
    Aco
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 8, 2

    Nesviđa mi se ovo... jedino crtež dobar.
    20.08.2009
    15:11:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 23%

    2, 1, 4, 2

    Lol koja glupost, pogotovo kraj. Sclaviju ovo nije tribalo.
    08.09.2009
    09:17:00 sati
    mpavin
    uredi
  • morrison

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 8, 5

    Zadovoljan sam, lepa minijatura.

    12.02.2010
    18:37:00 sati
    morrison
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 8, 4

    Prica mi je dosadna do bola...Crtez je super, naslovnica losa

    03.08.2010
    13:51:00 sati
    alanford
    uredi
  • azra x.

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    za rodjendan(za 8 dana) radim tattoo - slepog misa iz ove epizode,kada dolece iza dilana koji spava(slepi mis u prvom planu kadra). Nacekala sam se par godina dok sam ponovo pronasla strip. ;D pretpostavljam da covek ne moze biti ubedjeniji(i srecniji) u zelji za nekom tetovazom od mene sada.

    22.09.2010
    15:51:00 sati
    azra x.
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 8, 2, 9

    Roi mi je najgori crtač u DD-u.Sclavi mi nije baš super odradio posao,ali što se može.Stano je najbolji.

    19.12.2010
    18:34:00 sati
    Patrix
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Dobra priča ali ipak prekratka za velike pohvale.

    02.12.2011
    17:27:00 sati
    supermike
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 58%

    7, 6, 4, 7

    Priča je filozofska.

    03.12.2011
    17:26:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Vampiri mi nekako nikad nisu legli u Dylanovom serijalu, makar ne onako kako bi trebali.  Ova kratka prica je u neku ruku i bolja nego Dylanov prvi susret s vampirima, u epizodi "Oni su medju nama".  Ideja o vampirovoj smrti, i kako mu je trebala krv njegovog ubice da ozivi (u ovom slucaju, to je bila Dylanova krv), i opet onaj twist na kraju (ove kratke price jednostavno moraju da imaju twistove, potpuno zavise od dobrih twistova, zato sto su prekratke) je vrlo efektan.  Dobra prica, bolja od vecine danasnjih redovnih epizda.

    30.12.2011
    16:57:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 9, 5

    21.11.2012
    15:50:00 sati
    coszinus
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Priča nad kojom se, nakon čitanja, čovjek može dobro zamisliti, makar ima tako malo stranica.. Odlično odrađeno i od strane Sclavija i od strane Roija.. Naslovnica je dovoljno mračna da dočara sve čari ove epizode..

    21.04.2014
    09:39:00 sati
    allessi
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 7, 2

    01.08.2014
    21:36:00 sati
    Peci
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 41%

    6, 2, 5, 2

    Nije ovo prica koja dobro funcionise na ovako malom broju stranica, ovo je moralo ici na standardnih stotinjak da bi izgledalo kako treba. 

    09.04.2015
    08:22:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kratke priče u Dylanu su odlične, pa ni ova nije iznimka. Odličan strip, a Roijev crtež bogovski, njemu bi dao 100, a ne 10.

    10.11.2016
    20:35:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Mi kao da smo čitali različit strip - meni je ovo sjajno. Priča kao ova i bolje funkcioniše kad je kratka - ne razumem ljude koji bi ovo želeli da vide na 100 strana. Može ovo na 100 strana - al onda mora da se ubace bar 3 od 4 sledećih elemenata:
    1. klijentkinja
    2. povezanost klijentkinje i vampira
    3. (kreativna) ubistva
    4. Bloch i detektivske igrarije
    Prema tome, da se priča ne bi razvodnila, mnogo je bolje ovako. Nije lako popuniti 100 strana a da strip ne izgubi na kvalitetu, ali nije ni kako sažvakati priču na 15 a da ispadne ovako dobro. Zapravo većina Dilanovih kratkih priča koje sam do sada pročitao su mi od 85-100%
    Pritom je mnogo elemenata priče zanimljivo: ''obrnuta'' sahrana; ritual vraćanja u život; slepi miš koji sisa krv mesecima/godinama; Dilan koji izgleda kao da ga izjeda opaka bolest, neprepoznatljiv; zavšrnica, jedina moguća i prihvatljiva - večni kolac.

    Nažalost čitao sam u Superbook izdanju koji iako ima bolje prevode od Ludensa/SD, ima takođe i lošiji otisak pa je Roijev crtež bio bleđi i to mi je malo pokvarilo utisak. Ipak ona gothic lica kao i zamak su odlični.a highlight je definitivno crtež ćelavog, umornog Dilana u ležećem položaju kako drži kolac i umornim očima posmatra čitaoca. Međutim scene gde ima puno pokreta i nisu tako dobro nacrtane, uvek mora biti nekih linija oko likova a to iritira. A i crtež je dosta zamrljan. Koliko god Roijev crtež odgovarao ovakvoj priči ipak je moglo bolje.
    EDIT: Video sam verziju s dobrim otiskom - odlično izgleda!
    Nosferatu na naslovnici super, kao i atmosfera po uzoru na prastare horore! Jedino je Dilanova reakcija bezveze.

    27.09.2017
    06:32:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 53%

    2, 5, 10, 2

    Samo kvalitetan crtež. Ništa drugo.

    20.09.2019
    18:15:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    22.11.2019
    18:12:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 61
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 348
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 790
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 845
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 577

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1969
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1364
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum