Bila jednom jedna...

Dylan Dog

DD ALM 4b | 20 str.

Mala djevojčica prolazi kroz šumu da odnese kolače svojoj bolesnoj baki.... I usput sreće Dilana! Zvuči poznato?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 68%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 6

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*6

S*6

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Buđenje - Bilo jednom...
    DD ALM 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Risvegli / C´era una volta…
    DD AL 1994

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je u Italiji izašla u Almanahu straha br.4, da bi bila reprintovana u Superbuku broj 22.
  • Dilanovska obrada čuvene bajke ’Crvekapica’.

Bajke…. Šta su one zaista? To su slatke, nevine priče koje pričamo maloj djeci, priče pune neobičnih stvorenja, priče u kojima dobro i pravda uvijek trijumfuju. Totalna suprotnost mračnom, depresivnom svijetu koga je stvorio Ticijano Sklavi. A ipak, ovdje se Mikele Meda, jedan od najboljih scenarista, prihvatio stvaranja dilanovske verzije Crvenkapice. I od toga je napravio sjajnu, đavolski sjajnu, horor priču. Prilično neobično, zar ne? A opet, to može imati i svoje logično objašnjenje. Hajde da malo razmislimo o bajkama. Matora vještica koja jede djecu koja zalutaju u šumi - primjer kanibalizma ili Ivica i Marica? Čovjek koji svoje žene ubija i drži ih u podrumu - hronika serijskog ubice ili zabavna priča o Riđobradom? I u bajkama ima užasa, koji je lukavo skriven ispod površine.... Sličnu stvar je uradio Luiđi Mignjako, koji je u svojoj priči o zecu ubici iz crtanih filmova žestoko iskritikovao crtaće, koji su (po njemu) u suštini okrutni, krvavi, puni nasilja koje je lukavo zamaskirano gegovima i šalama.

Dakle, scenarista je uz pomoć motiva iz bajki iskonstruisao jednu jednostavnu i (previše) kratku priču, koja je ipak zabavna i predstavlja pravo osvježenje. Par uspjelih momenata, iskombinovanih sa crnim humorom, dižu ocijenu i ostavljaju bolji utisak. Jedan od najuspjelijih trenutaka je kada Dilan (konačno, makar jednom) ne uspijeva da zavede zgodnu gospođicu, trentak koji smo čekali dvjesta i kusur brojeva! Ne samo da ga gospođica izvrijeđa i odbije, nego mu i ukrade auto! E moj crni Dilane.... Ostatak priče je prilično predvidljiv, jezivo ubistvo, nagli preokret i konačna borba sa čudovištem (vukodlak u ovom slučaju). Još jedan od uspijelih momenata, koji vadi cijelu priču, je fenomenalni, genijalni kraj, kraj koji je u isto vrijeme i tužan i smiješan. Nema tog heroja koji može uništiti zlo i čudovišta.... U zadnje vrijeme sam čitao mnogo Dilanovih priča koje imaju fantastičnu završnicu: Zombi (iz specijala ’Strava iz nekog drugog Kad’), Snovi, Mudrost mrtvih.... Za svaku pohvalu.

Pikatov crtež nisam nikad volio, niti ću, uprkos ubjeđivanjima i argumentima nekih ljudi. Njega odlikuje zaista loš crtež, na granici karikature, a Dilan izgleda kao nakaza sa dna mora! Dao sam mu malo višu ocjenu zato što je ovaj crtež ipak bolji od njegovih kasnijih radova (otvorite ’Dva života Drim’ i plačite ljudi, plačite).

Stanova naslovnica u Almanahu straha je prilično loša, prosto se vidi kada radi bez volje i inspiracije.

Još samo jedna napomena: ovu priču sam čitao u VČ Superbuku. Moram da pohvalim ekipu na sjajnom prevodu i adaptaciji, te i na fenomenalnim uvodnicima gospodina Marka Šelića. Puno pozdrava ekipo, i samo naprijed!

Naprijed

DD ALM 3a Đavo u boci

DD ALM 5 Ubojica čudovišta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 7, 4

    Dylan Crvenkapica i zli vuk Gručo! Prestrašno!!!!
    27.05.2009
    18:33:00 sati
    kico
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Ha, ha, dobra i zabavna epizoda! Najjači mi je bio onaj voajer! A i kraj je zanimljiv. Naravno, Piccatto rastura.
    27.05.2009
    19:19:00 sati
    Panon
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 68%

    7, 8, 6, 5

    Predvidljivo - solidno.
    27.05.2009
    23:46:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 8, 6

    Interesantna pričica s uvrnutim završetkom
    28.05.2009
    11:22:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • morrison

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    Opustena i duhovita pricica, uopste i druga prica iz ovog almanaha je neobicna i uvrnuta, a ja takve obozavam. Thumbs up!
    28.05.2009
    17:47:00 sati
    morrison
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 73%

    6, 8, 8, 7

    Ovaj kratki format uvek pruza puno opcija za "rad" na Dilanu i uglavnom daje izvrsne rezultate. Tako je i ovog puta, varijacija na temu Crvenkapice je mogla i morala da bude predstavljena samo preko Piccatta, niko drugi nemoze da ubode taj friknuti momenat kad je najpotrebnije. Medina genijalna ideja da ubaci voajera u svu ovu frku me je dobro nasmejala. Ocena za naslovnicu ide za almanah, volim kako je Stano jednostavan prizor prikazao poprilicno jezivo.
    29.05.2009
    01:31:00 sati
    Barker
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    Prosječna priča koju nisam pretjerano zapamtio.
    30.05.2009
    17:06:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ha ha ha,predobro!Ja sam se parao od smijeha kad sam čitao ovu priču,predobra je!Najžešči mi je kraj,kad se ispostavi da je baka sama vuk,i da je Crvenpkaica treabala biti njeni kolači!Ubercool!
    31.05.2009
    14:08:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • kreŠa

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ovaj strip mi je jedan od jacih koje sam procitao u poslednje vreme.Prepun zabavnih, ali i zastrasujucih momenata, sigurno zasluzuje ocenu od barem 75%
    26.06.2009
    09:24:00 sati
    kreŠa
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Definitivno zanimljiva kratka obrada Crvenkapice s šokantnim obratom. Vidljiv je pad u Piccattovom crtežu, ali njegov crtež baš odrgovara ovoj crnohumornoj pričici. Naslovnica ne postoji, pa ocjena ide ukupnom dojmu.
    08.07.2009
    17:40:00 sati
    Spock
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 8, 3

    Crvenkapica je omiljena bajka moje kćeri i ona oboava da joj čitam prije spavanja, pa mi je zato ovaj uradaj vrlo interesantan.Odlično je recenzent primjetio, bajke uopće nisu tako nedužne kad ih čovjek malo detaljnije pogleda (posebno Ivica i Marica, prvo ih maćeha želi ubiti i ostavi ih u šumi,pa onda kanibalizam itd.), a o ženama koje ostavljaju odnosno odbijaju Dylana smo čitali dosta puta, čak i prije broja 200.Piccato je već postao mit, koliko je on samo stranica nacrtao u Dylanu a još uvijek je interesantan,svaka mu čast.Njegov crtež (uz npr. Cassertana) jedini ima i tu komičnu notu koja u kombinaciji sa horrorom daje odlične rezultate. U ovoj epizodi mu jedino vuk izgleda malo čudno,ostalo je super.Stano opet nacrtao naslovnicu preko one stvari.Neka da nekome drugome da crta naslovnice za almanah kad ga već mrzi da to radi..
    07.08.2009
    10:45:00 sati
    Aco
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 55%

    3, 8, 7, 1

    Solidna kratka pričica koja pokazuje pravu prirodu bajki. :P Utisak nakon čitanja je još i bolji zbog humora, kojeg ima napretek. Jedino je kraj predvidljiv i dosadan. Piccatto je dobar, ali vukodlaka je očajno nacrtao.
    10.09.2009
    16:19:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    Pa sad ideja je zaista dobra,ali je to moglo malcice bolje da se uradi, ali ubacen(i) vukodlak(ci) je bilo genijalno, ali je crtez veoma slab
    18.09.2009
    11:00:00 sati
    misa
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 6, 5

    Moderna verzija Crvenkapice. Kratka pričica, vrlo jednostavna, solidna jer je humorna sama po sebi, osvježavajuće...
    Možda bi se iz nje mogla napraviti i cijela epizoda, no onda bi trebalo poraditi na scenariju i nekim nedostatcima. Zapravo je i šteta što ostaje samo na ovome...

    Picatto je znao biti i bolji.

    31.12.2009
    16:08:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Vuk

    Ukupna ocjena 77%

    7, 9, 7, 8

    Efektno!

    14.02.2010
    19:48:00 sati
    Vuk
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 37%

    2, 3, 7, 1

    Ovo forsiranje starih bajki u horor pričama je već stvarno zastarjelo.

    04.05.2010
    23:15:00 sati
    Opti
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    Meddino zagrijavanje za neke kasnije epizode u kojima također uzima za podlogu bajke,popularne pisce i njihova djela-fenomenalni stripovi Otkucaji vremena i Tamnica od papira).Ovo je njegov prvi rad na DD i dokazao je kakav je vrsni scenarist.Tu ponajprije mislim na izvrsne didaskalije(izvrsna scena kada pripovjedač tri puta mjenja identitet lovca.)I po meni ovo nije nimalo predvidljivo.Picatto je naravno idealan izbor za ovakve stripove,nema tog bonelli realističnog crtača koji bi tako dobro nacrtao vukodlaka i njegovu borbu sa Dylanom,nezaboravna scena.

    25.08.2010
    12:35:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 8, 6

    Bravo,Medda!Nikad nisam očekivao ovako nešto,ali ovo je originalno za razliku od ovih novijih DD-a.Piccatto odličan,no Stano kao da se nije trudio oko naslovnice.

    19.12.2010
    14:19:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 6, 7

    kul

    29.12.2010
    02:57:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 6, 8

    Ne sviđa mi se ovaj dodatak nešto previše jer malo preneozbiljno izgleda cijeli strip a najviše mi je pokvario dojam Piccatto koji mi je stvarno bio jedan od najboljih crtača još ne mogu shvatit to da je toliko lošiji u odnosu na prije. Voajer je najbolja stvar!

    06.12.2011
    20:05:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Super prica, perfektna za mali broj stranica, sa odlicnim Piccatovim crtezom i zanimljivim kratkim 'homageom' price o crvenkapici sa Meddine strane.  Atmosfera je odlicna, i nema ni jedan trenutak koji je dosadan.  Kao i u prethodnim kratim pricama u ovim Dylanovim Almanasima, twist na kraju je efektan i originalan, pogotovo ono sto pise, "crvenkapica se probudila... i onda je vise nije bilo!"  Super uradjeno!

    30.12.2011
    17:00:00 sati
    acestroke
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    Šta drugo reći osim da je ovo odlična obrada Crvenkapice  :)  Svaka čast Meddi, super je to odradio.. Uz određenu dozu crnog humora, priča je ispala zapravo dosta strašna, bez obzira što je tako kratka.. Kraj priče je maestralan, nepredvidljiv.. Crtež nije uopće loš, malko vuče možda na karikaturu, ali nije to toliko loše.. Meni se svidio.. Naslovnica je dosta loša, iako je vezana uz drugu priču u ovom almanahu..

    26.04.2014
    09:18:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 4, 8

    nekom cudnom igrom sudbine ovo mi je palo u sake, kazem ajde ovaje meda, mozda samo da prelistam, al ni to nisam mogao...

    13.06.2014
    11:26:00 sati
    kasper
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 52%

    7, 3, 7, 1

    Glup kraj, cak i za Dylana. Znaci zena je poslala cerku svojoj majci da je pojede...Nema logike, bolje bi bilo da je na kraju i djevojcica preuzela nasljedstvo vukodlaka, to bi imalo vise smisla. 

    08.04.2015
    09:12:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Ideja za priču mi je sama po sebi nezanimljiva (obrada bajke, i to najpoznatije) ali je vrlo zabavna (-''Niko u porodici nema takve oči!'' -''Onda sam nasledila od tate.'' ili Dilan kao lovac a ženska kao plen, a odlični su mi i momenti kada se niotkuda pojavi voajer, te svraka koja kljuca oko, morbidarija²). Uglavnom dobra obrada bajke, ali da sam do sada čitao bolje kraće priče - jesam (npr Mala vavilonska biblioteka, Devojčica, Sused, Povratak vampira, Bila je mrtva, prva dva Gruča koja sam čitao, pa i Gnut itd...). Možda bih se složio sa onima koji kažu da bi ovo bolje funkcionisalo kao duža priča - iako mislim da Dilanu odlično leže kraće pričice, ova je ipak mogla da se doradi i da bude neki vid ''road tj wood'' stripa, gde će 80% stripa biti jurnjava kroz šumu iz ugla brojnih likova (Crvenkapa, Dilan, baka, voajer, možda čak i vukodlak...). Dosta ''šansi'' da strip bude interesantan je Medda iskoristio (stoga i veća ocena za scenario), ali je potpunu opičenost (i uz Piccattov crtež koji jeste opičen) strip mogao da ima da je svaki od likova koji se pojavljuje još malo dorađen, a za to treba i veći broj strana.
    Završnica u bakinoj gajbi me nije impresionirala, twist je simpatičan, a vuk(odlak) je isuviše čudno nacrtan. Mada kad je reč o crtežu meni je Piccatto najdraži crtač i jedan od najboljih, i do sada dobija 10-ke i 9-ke. Ocena, pošto nema naslovne (a almanahova ne pripada ovoj epizodi) ide za opšti utisak. Bolje od proseka svakako, ali bilo je i boljih priča - imajući u vidu da su meni skoro sve kratke priče koje sam do sada pročitao u proseku debelo iznad proseka.
    Ova priča takođe podseća na Sjene, iako su mi Sjene naravno draže. Ostaje da pričitam Zvjerski brlog pa da upotpunim tu ranu fairytale trilogiju.

    09.10.2017
    04:38:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 26%

    1, 1, 5, 5

    Ogavno.

    20.09.2019
    18:16:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    22.11.2019
    18:11:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2234
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1911
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1644
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1438
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1363

Aukcije

Forum