Zora živih mrtvaca

Dylan Dog

DD EXT 01 | 96 str.

Sybil Brauning biva optužena za ubojstvo svoga muža Johna Brauninga. Kako bi dokazala svoju nevinost, obraća se Dylanu Dogu za pomoć, tvrdeći kako je Johna ubila u samoobrani, te napomenuvši da je on bio mrtav i prije nego nego ga je ubila…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zora živih mrtvaca
    DD EXT 1
  • Zora živih mrtvaca - Jack Trobsjek - Noći punog mjeseca
    DD LIB 1
  • Doktor Ksabaras
    DD MP33 1
  • Zora živih mrtvaca - Džek Trbosek - Noći punog meseca
    DD VCKI 1
  • Doktor Ksabaras
    DD ZS 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L’alba dei morti viventi
    DD SR 1

ZANIMLJIVOSTI

  • prva epizoda Dylana Doga izašla u listopadu 1986.
  • u kinu Dylan, Sybil i Groucho gledaju Romerov klasik «Zoru živih mrtvaca»
  • «Djavolji triler», sonatu za violinu je napisao Guiseppe Tartini
  • str. 15; Dylan pušta ploču sa sountrackom iz filma «Ghostbusters»

Cijeli sam jučerašnji dan proveo grčevito smišljajući kako da započnem recenziju prve epizode Dylana Doga, htijući je započeti nekim posebnim uvodom, možda i malo neuobičajenim za recenziju… ali onda pomislih dali ima smisla maltretirati ikoga sa sa pričom tipa «Kad sam bio mali, mama mi je kupila jedan strip…» (a tu sam priču već i nedavno napisao na forumu), ili je možda bolje sklepati kratki uvodni esejčić o veličini Dylana Doga kao jedinstvenog strip-ostvarenja i ulogu koju je taj strip imao u mom životu? No, nakon 45-ominutnog, pomalo očajničkog, buljenja u monitor, bez ijedne konkretne misli vodilje, shvatio sam da od toga neće biti ništa i da je najbolje recenziju početi pisati onako kako sam to činio i do tada, koncentrirajući se prvenstveno na dotičnu epizodu o kojoj pišem i o njoj izreći svoj stav. A one esejčiće i druge pričice ostaviti za neku drugu priliku…

Tiziano Sclavi nam je prvom epizodom predstavlja Dylana na onaj jednostavan, osobit i specifičan način koji će se u budućnosti još beskrajno puno puta ponoviti. Naime, mušterija se pojavi pred vratima kuće na Craven Roadu 7, pozvoni na vrata, no umjesto zvonca oglasi se vrisak, i dok mušterija dolazi k sebi oporavljajući se od prvobitnog šoka (pitajući se tko je to vrisnuo), već slijedi drugi šok… pojavljuje se Groucho na vratima, zasipajući mušteriju sa iritantnim šalama i dosjetkama od koje mušterija počne gubiti živce i već polako žaleći što se uopće javila Dylanu Dogu za pomoć juri prema izlazu uvidjevši da samo gubi dragocjeno vrijeme. No, pojavljuje se Dylan koji ipak uspijeva uvijeriti dotičnu mušteriju da je on prava osoba za nju i da mu bez bojazni može ispričati svaki problem koji ju muči a koji će on, kao jedini detektiv natprirodnog na svijetu, pokušati riješiti. A prva mušterija koju je dopalo to zadovoljstvo da se sve to doživi je Sybil Brauning (koju će pratiti sudbina mnogih žena u kasnijim epizodama, zaljubit će se u Dylana, grijati mu krevet mjesec dana, a zatim do izlaska sljedeće epizode zauvijek nestati iz serijala). Pokušavajući obraniti svoju nevinost zbog ubojstva svoga muža, Sybil priča Dylanu priču o tome kako je ona zapravo ubila živog mrtvaca. A gdje se pojavljuju živi mrtvaci, tu je obično blizu i tajanstveni Dr. Xabaras.

I kao što to obično biva u prvim epizodama, odmah se upoznajemo sa glavnim neprijateljem glavnog junaka, a to je u ovom slučaju dotični Xabaras. Xabaras je lukavo osmišljena pojava, čija je cijela ličnost obavijena velom tajne. Vitkog stasa, pomalo aristokratskog držanja, sa tim nekim diaboličnim pogledom u očima ostavlja dojam poprilično karizmatične osobe. Sclavi ne okoliša, već u prvoj epizodi jako pametno mistificira Xabarasov lik, ali samim time i lik samog Dylana Doga, te polako zakuhava odnos izmedju dotične dvojice, koji će se kasnije razviti do neslučenih (i pomalo šokantnih) razmjera. Treba napomenuti da već pri početku epizode i Groucho počinje blago mistificirati Dylana maltretirajući nesretnu Sybil tvrdnjom da je Dylan Dog umro i to već prije 300 godine. Naizgled nevažan, no u budućnosti će se pokazati da je ovaj podatak puno više od jednog običnog Grouchovog vica. A zapravo kroz cijelu priču Sclavi lukavo ubacuje takove mistične elemente u radnju, pozorno pazeći kako ne bi rekao previše, ali dovoljno da zaintrigira i navuče čitateljstvo na novog strip-junaka.

Mora se ipak priznati da se u globalu radi o jednoj više-manje jednostavnoj straight-forward priči, ali solidnoj; imamo tu pametne dijaloge, akciju i odlične sekvence (borba za vlastiti život Dylana i ekipe u selu punom živih mrtvaca je uzbudljiva i uistinu odiše atmosferom straha, možda ponajviše zahvaljujući karakterističnom crtežom Angela Stana, pa bi tu još napomenuo jezovitu scenu u mrtvačnici), pa tu imamo i malo romance… jednostavno, radnju koja jako dobro se kotrlja (bez većih oscilacija) od početka prema kraju. Možda moja jedina prava zamjerka je onaj dio priče sa bombom skrivenom u klarinetu… nekako mi taj način na koji je Dylan razorio Xabarasov laboratorij nikada nije baš nešto činio najbolje osmišljen (pomalo amatersko rješenje), i čini mi se da je Sclavi tu ipak mogao sklepati nešto bolje.

I tako, za prvu epizodu, sasvim pristojan uradak, ne previše kompleksan i zamršen, kako ne bi odmah zbunio (ali) i otjerao publiku, ali opet na jednostavan (ali i inteligentan) način realiziran tako da što bolje pridobije svoje poklonike, a u čemu je, kao što će kasnije vrijeme pokazati, Dylan Dog itekako uspio!

Naprijed

N/A

DD EXT 02 Jack Trbosjek

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Zvijezda je rođena.Uz Zagora,najpopularniji strip u nas.Strip koji čitaju i oni koji su uvjereni da su stripovi za djecu a ima i onih koji čitaju samo DD.Meni DD nije na samom vrhu omiljenih stripova,pogotovo zbog glavnog junaka koji mi je strašno antipatičan.Međutim,kad bi nabrojao koje su mi epizode u Bonelliju najbolje,uz KP najviše bi bilo baš Dylanovih.Sama epizoda "Zora živih mrtvaca" je napravljena u stilu ostalih Bonellijevih prvih brojeva.Dakle ništa posebno spektakularno.Predstavljen je glavni junak(iako se kasniji Dylan bitno razlikuje od ovog u #1),negativac Xabaras i ostali glavni likovi serijala(Groucho i Bloch).Sviđa mi se Sybillin komentar kad po prvi put dođe kod Dylana i Groucha("U kakav kavez luđaka sam to upala"-eh, curo moja samo kad bi znala..)Dobro mi je upoznavanje Dylana i Xabarasa,odmah se vidi da je između njih dvojice napeto.I sama priča nije loša sve do dolaska u Undead.Nakon toga beskrajno bježanje pred Zombijima i pomalo glup završetak(bombica u klarinetu rasturi sve živo)umanjuje vrlo dobar početni dojam.Stano je idealan ctač za zombije.
    06.12.2004
    22:43:00 sati
    Aco
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvo i prvo, najprece: hvala kiky sto si napisao recenziju Dilanovog prvenca. Sta reci, secam se ko da je juce bilo, vracao sam se iz bioskopa, pa sam na putu kuci primetio na kiosku novo Dnevnikovo izdanje, vanredni broj Zlatne serije: Dilan Dog. Naslovna strana me je momentalno hipnotisala, pa nije bilo druge do da kupim prvi broj. Nisam mogao iscekati da dodjem kuci i da se zavalim na kauc i da pocnem da citam. Zombiji. Uuuuuuuuuu!!! Crtez. Uuuuuuuu!!! Djavo. Uuuuuuuu!!! I tako dalje... Prosto sam ostao opcinjen posle iscitavanja ove epizode, tako da mi nije ni preostalo nista dugo do sa pocnem da skupljam i ovoga junaka. Ostalo je istorija...
    07.12.2004
    14:30:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Početak serijala kojeg mnogi obožavaju i čitaju već skoro 20 godina. Moram priznati kako sam i ja jedan od njih. Iako sam kad je Dylan počeo izlaziti imao 9 godina i nisam razumio svu njegovu metaforičnost i višeslojnost, fascinirao me. I ta fascinacija traje, u određenom smislu, do danas. Stoga i prvoj epizodi ovog serijala dajem visoke ocjene, iako mi neka scenaristička rješenja danas izgledaju neuvjerljivo. Ovo nikako nije veličanstvena priča, ali već se nazire nešto poprilično drugačije od ostalih Bonellijevih junaka...
    07.12.2004
    16:20:00 sati
    Kant
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi se pamte, definitivno! Prvi broj dylana doga svakako zaslužuje veliku ocjenu i trebao bi biti model kako se radi dobra epizoda. Znači imamo groucha koji je simpatično nametljiv, ne nikako dosadno ili ne daj bože kada počne filozofirati u najgorem smislu, imamo i sporedne likove, onog anatoma patologa koji je otkrio ksabarasov serum, koji odlično oslikavaju pozadinsku radnju, imamo i dylanov blagi sarkazam o svome poslu i životu, koji puno puta u novijim epizodama zamjenjuje brižni moral, a imamo i posvetu onome što je inspiriralo epizodu, u ovome slučaju Romerov film. Plus kratka ljubavna avantura i super crtež i naslovnica garancija su dobroga stripa.
    07.12.2004
    21:36:00 sati
    Mx2
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Ovo sigurno nije najbolji Dylan ali sam ja toliko vezan za tih prvih nekoliko brojeva da cu biti pomalo nerealan!Prica je jednostavno odlicna(narocito za vrijeme kad je izasla,jer je to za mene bilo nesto potpuno novo)!Kraj je doduse malo naivan sa cuvenom bombom u klarinetu ali prelazim preko toga bez problema.Stana iskreno ne volim,ali moram priznati da idealno docarava atmosferu!Jedna od epizoda koja mi je promijenila zivot;)
    08.12.2004
    02:04:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Strip posebne atmosfere i ugođaja. Ne baš slojevite, ali zanimljive priče. Scenarij i crtež spontani. Prava zabava od stripa. Čista petica za uvod Dylana Doga.
    09.12.2004
    22:21:00 sati
    Hari
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Solidan prvi broj. Jedino što mi se zaista ne dopada je bomba.
    10.12.2004
    18:34:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Eto, dobismo i famoznu jedinicu. Sentiment je sigurno uticao na ove devetke, sto ne znaci da osmice nisu zasluzene :) Ako mi je dotad Petak 13 bio najstrasnije nesto sto sam gledao, a Zagorova naslovnica "Raskrinkani vampir" ulivala jezu, zasto li sam pobogu, kupio ovaj strip? Pa tu mrtvaci izlaze iz grobova na samoj naslovnici!! Uspesna reklama sa Demonskom lepotom kao mamcem je ucinila svoje, a prvi broj je ucinio ostalo. Hteo sam jos (to zelim i danas a ne dobijam bas)i 'ladno sam ostatak ZS/LMS kolekcije "uklonio" da bi bilo vise mesta za Dylana. Pa, godinama sam popunio taj prostor.
    11.12.2004
    04:08:00 sati
    Barker
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Solidna epizoda. Dobar pocetak serijala. To sa bombom na kraju je bilo dosta "cheesy." Stanovi zombiji stvarno izgledaju stravicno!
    06.01.2005
    22:58:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Oz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    "Mrtvi su pobijedili, draga moja! Spas predstavljaju samo malobrojne izolirane oaze čiji su stanovnici neprekidno drogirani da se ne bi sjećali. Da, da se ne bi sijećali..
    Ali ni to nije uvijek dobro. Povremeno napuštaju skloništa i vraćaju se, kao da se ništa nije dogodilo. Zbog čega?
    Možda su, jednostavno, i sami mrtvi, pa je to, zapravo ono što bi i željeli zaboraviti."
    "Idem se prošetati, večeras sam već dosta radio. Bojim se da nisam u stanju više išta pametno smisliti večeras... Uostalom, glupo je nadati se da postoji netko tko čita moje stripove...mislim...netko živ... Da, sada se samo u mrtvace mogu pouzdati..."
    10.01.2005
    23:22:00 sati
    Oz
    uredi
  • kitaric

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Dosta dobro za prvu epizodu. Samo problem je u tome sto sam ja malo mladji pa sam je procitao godinama kasnije nego sto je izasla. Pre nje sam procito Morganu i Pricu ni o kome i posle svih onih misterioznih naznaka strasno me je zanimalo sta se to izdesavalo u prvoj epizodi. Ocekivao sam svasta, a kad sam je procitao shvatio sam da je u stvari sasvim normalna epizoda, i nije mi bas mnogo toga razjasnila...
    27.01.2005
    23:53:00 sati
    kitaric
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pamtim to kao da je bilo danas! Imao sa osam godina, bila je subota a ja sa vec par mjeseci cekao tog novog "super junaka" koji je bio najavljivan u ZS i LMS. Konacno je izasao na kioske i usao u legendu! Prvi broj me odmah odusevio (i odusevljava me jos uvijek), super crtez, sjajan scenario, odlican pocetak jednog serijala.
    06.03.2005
    16:02:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Solidna epizoda, junak legendaran. Svi smo zavoljeli DD. Sclavi je odmah krenuo s klasikom, vjerojatno jednim od najkultnijih horora ikada, Romerovim Zombijima. E sad, što se tiče povezivanja djelića s kasnijim epizodama, izgleda mi da ovdje ipak još nije imao jasnu ideju, te da su stvari, kako su predstavljene u Priči o Dylanu Dogu, došle vremenom. Jer, ipak postoje nekakve razlike, ovdje je Xabaras neka vrsta Vraga, vječnog zla, o Dylanu se priča kao o potomku lovaca na noćne more itd. Ne znam, jednostavno jedinica malo odskače od narednih epizoda. Fora s bombom u klarinetu više spada u Jamesa Bonda, tako da je to zalutalo u ovakav serijal, što je vjerojatno skužio i Sclavi, pa više i nije bilo sličnih trikova.
    09.03.2005
    16:08:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 7, 3, 4

    Osrednji prvi broj.Crtež mi se stvarno ne sviđa.Eto,nadam se da će idući brojevi biti bolji.Prilično zanimljivo mi djeluje naslovnica sljedećeg broja...
    08.05.2005
    19:01:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    molto bene.Najbolje je bilo kad su se Dylan i ekipa borili sa Xabarasovim živim mrtvacima,a i Stano je dobro obavio svoj posao.
    31.05.2005
    13:07:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedan od najboljih,a možda čak i najbolji DD.Odličan početak!
    16.07.2005
    23:57:00 sati
    Logan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    I da nije ovo prvi broj dao bih iste ocijene.Stano je odličan crtač i šteta šta nema više epizoda koje on crta ali kako je i sam reka on je dosta lijen pa se zadovoljava naslovnicama.
    17.07.2005
    19:29:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odličan početak. Ima i boljih DD-a kasnije ali ovaj sigurno ulazi u 10-tak najboljih.
    20.09.2005
    00:05:00 sati
    Godza
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi, odlican, najbolji! Sentimentalni razlozi određuju ocjenu! :)
    20.09.2005
    03:01:00 sati
    Leka
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    HAos dobar prvi broj.
    24.09.2005
    12:53:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Od svih početnih pomalo "klasičnih" horor priča s kojima je počeo serijal (zombiji, vukodlaci, duhovi, Trbosjek, kasnije vampiri) meni je najdraža ova epizoda sa zombijima i Xabarasom. Odmah smo dobili odličnog glavnog negativca, a kroz 96 stranica mogli smo već upoznati glavne likove i neke njihove osobine po kojima su poznati. Sve u svemu dobar početak. Stano je donio priči nivo više, a Villa je ispod prosjeka napravio naslovnicu, možda i zato što je prvi puta morao crtati Dylana pa ga i nije baš najsretnije nacrtao. Poslije je sve došlo na svoje.
    23.12.2005
    19:57:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Nije najbolje,ali je među najboljima epizodama.Kad sam je kao dijete pročitao zaljubio sam se u Dylana Doga.Priča je fenomenalana mračna i prevrtljiva.Ima puno humora i što je najvažnije Groucho je sa Dylanom na zadatku.Scenarij također fenomenalan.Za prste polizati.Crtež izvrstan krvav i opipljiv.Što se tiče naslovnice.Možda jest malo dosadno,ali ipak je klasik hehe
    05.05.2006
    17:26:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Strip koji me uzdrmao. Nakon svih onih Bonellija u LMS/ZS koji su me odgajali u stripovskim smislu, ali koji su nudili konvencionalnu zabavu koja nije tjerala mozdane stanice na ukljucivanje, desilo se ovo. Bilo je to nesto novo, ludo i drsko. Strip za odrasle a ja sam imao 12 godina. Danas? Danas i dalje volim citati Zagora, Dylan mi je sve mrskiji.
    26.07.2006
    13:52:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stvarno odličan početak jednog stripa kojeg i dan danas čitam.  Kad sam prvi put pročitao ovu epizodu ( davno je to bilo...) bio sam fasciniran ovim stripom: Priča odlična, crtež nešto prelijepo, naslovinica također...ukratko sve najbolje. Danas izvukao ovu epizodu i bilo mi je nekako neuvjreljivo, ali pošto je Dylan jedan od meni najboljih junaka, a ovo je prvijenac, zažmirit ću na jedno oko i dati sve desetke jer ovaj strip to zaslužuje.
    15.05.2007
    16:23:00 sati
    Akul
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Legendarna epizoda! Od svih premijernih epizoda Bonellijevih junaka ova mi je na samom vrhu. Već u prvih par stranica zombi napada i biva usmrćen škarama kroz glavu. Zatim imamo lijepo upoznavanje s Grouchom koji odmah izvaljuje nekoliko dobrih viceva, a onda stiže i glavni junak istražitelj noćnih mora - Dylan Dog! Stinky je dobro primjetio kako je oćito da Sclavi nije skroz razradio ideju, nego se ona postepeno razrađivala sve do jubilarne "Priče o Dylanu Dogu". Ovdje imamo situaciju crno-bijelo. Dylan kao potomak časnih boraca protiv stvorenja iz zone sumraka versus Xabaras utjelovljenje zla, jedna od varijacija Sotone. Kasnije stvari postaju puno kompliciranije i neodređene (vjerujem, na radost svih fanova). Sviđa mi se igra riječi kod naziva sela (Undead i Inverness). Posljednjih dvadesetak stranica su natrpane zombi-akcijom. Živi mrtvaci u prvom selu, živi mrtvaci u drugom selu, živi mrtvaci na groblju. A Stano briljira! Kako taj tip crta poluraspadajuća tijela!!! Pravi užas. I Xabarasove oči koje u jednoj vinjeti izgledaju kao da bulje ravno u čitatelja. Villa je napravio naslovnicu u duhu epizode, no može on i bolje. Zanimljivo je da kada Dylan i Sybill u kinu gledaju "Dawn of the Dead" bijelac izgovara čuvenu: "When there's no more room in hell, the dead will walk the earth." koju zapravo u filmu izgovara legendarni Ken Foree (ostali prizori su dosljedni filmskoj verziji). Kao što je recenzent rekao, a i većina komentatora se složila, ideja o bombi u klarinetu je nespretna i moja jedina zamjerka autoru ove epizode i lika. Jedna od onih epizoda koje naprosto morate pročitati!
    24.09.2007
    17:53:00 sati
    Vega
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    EDIT 01.10.2017.
    Šteta što zbog nesretnog završetka s bombom u klarinetu ne mogu dati sve desetke, jer ovaj strip svakim novim čitanjem, postaje sve bolji! Istina, malo je i kompletnu priču Sclavi kasnije izmjenio, pa ostaju nepodudarnosti u kontinuitetu, ali ovdje se  to ne može uzeti  za manu. Stano impresionira atmosferičnim crtežom. Jednostavno se osjeti jeza u skoro svakoj vinjeti. Villa je napravio kultnu naslovnicu, efektnu, atraktivnu, jezovitu...
    13.11.2007
    13:04:00 sati
    Spock
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Legendarna epizoda, nastala u periodu dok je Sclavi još uvijek pisao "racionalne" priče. Racionalne - onoliko koliko to u Dylanu, uopće, mogu biti. I straight-forward prepričavanje je bolje od patetike. Prvi broj je zadovoljio sve kriterije. Volim taj feeling 80-godina, zombije i slično. Stano - majstore!!!
    19.11.2007
    00:54:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    dobar uvod u neobičan serijal, sve što uvodna epizoda može dati, ali ipak, ovo je tek zagrijavanje
    03.02.2008
    21:53:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Prvi broj omiljenog nam junaka vrlo je dobar i daje nam uvid u samu bit ovog stripa. E, da je bar i danas Dylan ostao ovakav.
    13.03.2008
    12:12:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    Solidan uvod u serijal. Dosta znakovitih rečenica, predstavljeni su svi budući klišeji. Solidno... ono s bombom na kraju je ispalo ko u filmu o agentu 007 kad on uzme nekakviu spravu itd. Vidi se da Sclavi ni sam nije znao kako će razrješit radnju. Kako se biomba uopće tamo našla?                           Stanov crtež mi nekako ne leži, čudan neki stil... Naslovnica solidna, vidi se da još to nije pravi Villa.
    26.04.2008
    20:49:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    I tako je sve to počelo.Mislim,ima li boljeg početka od zombija,neke zbunjene žene i ludog znanstvenika koji je tražeći lijek protiv smrti stvorio anomaliju koja je pogodila mali gradić i time još stvorio svemirsku pogrešku epskih razmjera?Mislim da ne.
    27.04.2008
    11:15:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Sclavijeva ideja da odmah publici predstavi glavnog junaka i glavnog mu neprijatelja te ih suprotstavi je genijalna. Između dvojice vlada neka čudna kemija, a i aluzije o prethodnom poznavanju su tu, i dobro su upakirane u dijaloge. Xabaras je onako dijaboličan ali ujedno i easy going lik, pa ostavlja dojam karizmatičnog neprijatelja. Još kad ga malo pomiješate i stavite u korelaciju sa vragom osobno, dojam je uvećan nekoliko puta. Odlična prva epizoda.
    02.07.2008
    17:29:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Kao prvi broj, njegova "funkcija" je već svima očita: uvesti nas u radnju i okružje, te lik Dylana Doga. Zora živih mrtvaca je jedan jako fini, natprosječni broj koji tu funkciju izvršava na najbolji mogući način. Crtež je odličan u svojoj nesavršenosti, prisutna je doza ekspresivnosti, ali i vjernosti mimikama, pokretima, govoru; ne doima se statičnim. Uz par osobnih zamjerki, iapk mogu reći kako je sve u svemu lijepo izveden. Scenarij je neobično suptilan i nenametljiv, da ne kažem prirodan. Nema prenaglašene filozofije, sve je dano vjerno likovima, ali i dosljedno priči. Uz Xabarasa, Dylanove mušice, Grouchove komentare (koji meni nisu bogzna koliko srcu bliski), ovo je jedan izvanredan broj kojemu se par "izlizanih" fora može oprostiti zbog same činjenice da je uvodni. Sve u svemu: uvod koji će nas (ummm...) natjerati da čitamo dalje. Iako, da budem iskren, ovo nije prvi broj kojeg sam pročitao.
    12.07.2008
    23:46:00 sati
    byrons dream
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi broj je ipak prvi broj! Super ugođaj, na razini najboljih
    horror filmova. Pretpostavljam da su mnogi , kao i ja, zbog ove epizode
    i zavoljeli citati Dylana
    28.08.2008
    12:00:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne mogu se sjetiti koja je bila prva, ali ova mi je epizoda DDa bila među prvima.
    Sve rane epizode pružale su mi onu divnu mistiku, ona reklama sa naslovnicom 'Demonske ljepote' me hipnotizirala,
    a najave slijedećeg broja na zadnjim koricama budile maštu...
    Sada, sa odmakom od toliko godina, ponovo počinjem sa čitanjem, svaku epizodu, sve po redu...


    Od prve epizode uvijek je nezahvalno previše očekivati. Međutim, 'Doktor Ksabaras'/'Zora živih mrtvaca' bez kompleksa osvaja čitatelje, upoznaje nas sa glavnim protagonistima i odaje počast uzorima DDa.
    I priča i crtež su vrlo jednostavni ali uvjerljivi. Jedina zamjerka može ići na onu famoznu bombu u klarinetu, ali ne toliko "zbog čega?" već "kako?".
    Mislim da je očito da je James Bond bio jedan od uzora - prvo predstavljanje (Sybil, a time i nama čitateljima) bilo je: "Dog, Dilan Dog".
    Zatim ta stvar sa (nemogućom) bombicom, i ono što se kasnije ispostavilo kao (Bondovo) pravilo - svaka epizoda nova djevojka. (Sad imamo pojam 'Dogova djevojka', he-he)


    Ne bih ništa dodao, idu sve desetke - ovo je horror klasik.
    01.09.2008
    09:52:00 sati
    Klukas
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Godinu 1986. ću pamtiti jedino zbog novog junaka koji se pokazao svijetu kroz mnogobrojne musave izloge trafika. I imam dobar razlog da je zapamtim jer od tada je počelo konstantno druženje sa Dilanom i uživanje u njegovim avanturama. Odlična uvodna priča gdje je Sklavi odmah napravio polarizaciju ultimativnog dobra i ultimativnog zla - u startu jasno određene pozicije i vjekovna bitka je otpočela i u ovom serijalu. Crtež spada u red najboljih, odmah iza Roija i Pikata, i uopšte dopinosi kvalitetu ove epizode što se i ne može reći za Vilinu naslovnicu znajući kako ih je crtao posle toga. Legenda je rođena...
    02.09.2008
    12:10:00 sati
    vope
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    10, 7, 10, 5

    PA NIJE LOŠE SAMO ME RAZOČARALO JER SAM MISLIO DA JE NEŠTO BOLJE KAD SAM ĆUO DA JE OVO ZADNJE POJAVLJIVANJ ABRAKASA ZAPRAVO KSABARASA
    09.10.2008
    20:31:00 sati
    ninny
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Davno je bila ta 1986.godina kada smo ovaj čudnovati detektiv i ja otpočeli naše dugogodišnje prijateljstvo....
    10.10.2008
    22:54:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    6, 10, 10, 10

    ništa posebno.stano super.
    12.10.2008
    20:21:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Iako uvod sage o Dylanu započinje pričom o hodajućim mrtvacima, ovaj prvi broj nam ipak predstavlja, kako je već rečeno, sve ono s čime ćemo se kasnije susretati u stripu. Dylanove navike, Grouchevi gegovi, Dylanov glavni neprijatelj  - Xabaras, gomila neuspjelih veza Dylana i njegovih klijentica...Uvod u ovaj strip je nadasve dobar i kao takav i dalje traje.
    06.12.2008
    20:46:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Za prvu epizodu nije ni loše, već od ove epizode vidimo kakav bi to strip trebao biti.
    11.01.2009
    20:30:00 sati
    supermike
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Dobar početak još boljeg serijala. Nema se puno reći o priči. Žena došla Dylanu, otkrili smo da mu sviranje klarineta pomaže u razmišljanju, da voli radit brodove. Kreće na put i sukobljava se s ocem. Stano savršeno odgovara Dylanovoj atnosferi. Villa malo lošiju naslovnicu.
    15.01.2009
    12:25:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    svidio mi se ko lik.,al prica mi bas ne drzi vodu
    23.04.2009
    18:00:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    apsolutni klasik!perfektna prica!Jedna od najboljih koje su izasle u Bonelliju i u svakom slucaju najbolji start jednog Bonellijevog junaka ikad
    27.06.2009
    13:14:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.07.2009
    10:01:00 sati
    farrar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Za početak jedna poprilično dobra epizoda. Na sreću, ovo je jedan pravi klasični zombi horor sa mračnim scenama, hordama raspadnutih zombija u napadu i podosta panike. Dakle, razdoblje u kojem Sclavi još nije započeo sa svojim mudrovanjima i filozofijama kao u kasnijim Xabaras epizodama, tako da ova priča itekako ima smisla. Stano je majstor za zombije i da se samo to ocjenjuje dao bi mu 10 ali ipak je sveukupna ocjena malo manja. Naslovnica možda nije najbolja zbog nespretno nacrtane Dylanove face, ali ipak desetka jer je to klasik.
    09.08.2009
    11:40:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Pa malo sam vise ocekivao,al nije lose za pocetak.
    17.10.2009
    13:50:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 87%

    8, 10, 8, 9

    Zaista jedno od najboljih otvaranja nekog novog serijala, ne samo kada je o Bonellijevim stripovima reč. Krenuo sam sad sve ponovo da čitam u kolekcionarskom izdanju VČ i mogu reći da se ne zna da li je bolji prevod, ili adaptacija, posebno kada je reč o Gručovim forama.

     

    Prosto mi je neverovatno bilo kada sam pročitao "Morganu" u kom se smeru kreće odnos Ksabarasa i Dilana i kako to da je dvojac koji stoji iza ovakve epizode uspeo onako da uprska stvar... No, dobro, taj kao kontinuitet u serijalu mi nikad nije bio preterano bitan...

     

    P.S. Meni je nezaboravna scena kada nemaju para da iznajme auto, već iznajme bicikle, pošto me to podseća na neponovljivu grupu TNT. :D

    13.01.2010
    00:19:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Broj jedan je broj jedan! Ne kazem da je ovo najbolja Dylanova epizoda, bilo je kasnije jos boljih. Ali kad se samo setim da sam se sav najezio kad sam ovaj strip citao prvi put kada se pojavio 1987 (ili 88?) vec se ne secam. Pa koja je to srava to bila tada u to vreme! Tada je to bilo nesto sasvim novo, sasvim jezivo! Ali eto proslo je vise od 20 godina od tada, a svet se promenio a s njime zajedno i publika i citaoci. Tako da mozda novim citaocima vec nije to to sto je u to vreme bilo. Ali ja i dalje mislim da je ovaj strip do dan danas sacuvao moc sugestije i carolije, koja mu daje istorijski znacaj.

    Sclavi i Stano bramissimo!!!

    29.01.2010
    23:26:00 sati
    Aster
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Apsolutna klasika, zbog nostalgiskih i ostalih razloga!  Nije ovo meni bio prvi Dylan, ali sada kad ga ponovo citam, mogu da zamislim kako bi bilo da sam njega prvog procito.  Imo sam ga u toliko razlicitih edicija, i sada ga jos imam na Engleskom jeziku (ovo je jedna od 7 epizoda koju je Dark Horse ovdje objavio, hvala bogu).  Citava prica ima super atmosferu komedije i horor filma, i to kao da je Sclavi napiso a George Romero snimo film koji gledamo u ovim slikama!  Sigurno su ljudi mislili, kad su ovu procitali, da ce Stano crtat Dylana stalno, a ne samo 5 ili 6 epizoda ukupno, ko sto je do sada nacrto.  Onaj kraj epizode je spektakularan - san u snu, a onda vidimo da je sve to mozda stvarnost.  Kao kultni horor film, i sve druge epizode koje je Stano nacrto (Morgana, Nicija Prica), ova je nezaboravna!   Super!

    27.07.2010
    22:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Za otvaranje serijala i više nego dobro. Bilo bi bolje da je Sclavi to malo zakomplicirao, ali tada je ipak trebalo privući čitatelje na novog junaka. Stanov crtež vrlo dobar, naslovnica ok - Villa se tek uigrava.

    15.08.2010
    22:32:00 sati
    Goran100
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    legenda

    16.08.2010
    11:56:00 sati
    poison
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 48%

    4, 5, 4, 9

    Nikad nisam previše volio Dylana. I kako stvari stoje vjerojatno ga nikad ni neću zavoljeti. Evo, danas sam ponovo prvi put nakon dvadeset i nešto sitno godina pročitao ovu epizodu... Ok.. ne treba biti strog u ocjenjivanju kad su u pitanju uvodne priče. Ali teško je nespomenuti prejednostavnu priču i slab crtež...Jedino što mi se stvarno sviđalo kod Dylana su Villine naslovnice. srednja žalost.

    01.10.2010
    22:04:00 sati
    marcho
    uredi
  • boris84

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Stvarno sam mislio da mogu, ali zaista nije moguce da ostanem objektivan pri ocjenjivanju ove epizode. Rodio se nas DYLAN, a sve ostalo je istorija. Prica i scenario su bili i ostali za cistu DESTEKU bez ikakve dileme. Meni licno, naslovnica nije bog zna sta (mozda zato sto preferiram Stana u odnosu na Villu), ali mi je previse draga, da joj dam manju ocjenu od 9-ke! Sclavi...svaka ti dala!

    02.11.2010
    02:24:00 sati
    boris84
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ima sve što klasičan horror mora imati. Za početak žene koje bježe, tako da im u nesretnim okolnostima otrgnu košulju i iskoči lijeva sisa, koje zapinju i padaju, vrište... Iritantno spori zombiji, naravno mora se nešto i na groblju događati. Još samo fali Michael Jackson da zapleše sa zombijima. Iako sam pročitala brdo boljih DD nego je ovaj ipak sam dala 10 priči i scenariju zbog nostalgije.

    15.01.2011
    09:04:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    04.03.2011
    01:21:00 sati
    konj87
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Prvi broj dd-a možda je i najbolji prvi broj nekog bonellijevog serijala. Riječ je o stopostotnoj navlakuši,ali sa vraški dobrom pričom. Odmah se mogu  vidjeti neke pojedinosti koje će kasnije postati tipične za serijal, kao npr. poneka poluoniristička sekvenca ili Dylanov crni humor. Stano je valjda rođen da bi crtao stripove sa zombijima. Njegov crtež izvrsno dočarava trulež trupla, a ima i ono što malo čiji drugi crtež, izvrsnu atmosferu.

    08.04.2011
    17:38:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Tesko je biti objektivan kada je u pitanju ova epizoda, jer upravo zbog nje smo zeljno iscekivali broj 2, 3,... i sve ostale. Eh, da je danas vise epizoda kao sto je ova 

    09.04.2011
    17:07:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Umri_Muški

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    I tako je počelo.

    23.08.2011
    22:01:00 sati
    Umri_Muški
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    Ovaj prvi broj mi nekako više dođe kao komedija nego horror. Ima dosta klišeja i priča je nemaštovito prikazana. Stano je fantastičan. Naslovnica dobra.

    07.12.2011
    13:26:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ab ovo.

    11.12.2011
    19:00:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Pa,za prvu je dobra.

    13.12.2011
    13:03:00 sati
    Patrix
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Šta reći, kultna 1. epizoda, ocene govore.

    03.02.2012
    17:44:00 sati
    writer
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Solidan uvod u Dilana, scena sa flautom i bombom mi se nije svidjela. Dilan se malo bahato ponaša, i to je u prošlosti bio razlog  zašto sam zaobilazio ovog strip junaka.

    18.03.2012
    18:03:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Odlična uvodna priča sa zombijima. Jedina mana mi je, kao što je več i navedeno, onaj klarinet bomba. Crtež mi je odličan. Pridonosi atmosferi.

    21.05.2012
    18:37:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Tekla je raaakiiiijaa....

    01.06.2012
    23:18:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Evo,nakon toliko godina sam ponovo pročitao prvog Dylana (Libellus)...i moram priznati,bio je to dobar početak serijala,ali tek epizoda "iza ogledala" je bila prva s kojom me je Dylan prisilio da ga počnem čitati redovito....
    28.06.2012
    01:09:00 sati
    Oki
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma sve je odlicno!

    Lepo nam par stvari nagovestava Sclavi ali ne preterano.

    Gruco ima tako originalne gegove i viceve da ne mozes da odolis a da se ne nasmejes !

    Ima prave horor elemente sa bezanjem devojke, vristanjem, zombijima koji izlaze iz groblja+ dobijes da vidis Sibiline grudi dva puta!

    Tu je i odlican kraj koji te ostavi da razmisljas o epizodi da li je stvarno ona zombi ili ne.

    Xabaras je fascinantan i kompleksan lik i jedva cekam nastavke {iako imam Barbatinu U ime oca}

    Jedino mi se nije svidelo ono sa bombom u kutiji za kjarinet

    I jos da dodam Stanov crtez odlican , steta sto ne crta cesce i Villina kultna naslovnica zasluzuju desetke

    03.07.2012
    15:48:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    05.10.2012
    13:46:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    7, 5, 4, 6

    28.04.2013
    13:19:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • d4nic4

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    velik je to pothvat,napisat prvu epizodu serijala.triba citatelje upoznat s glavnim likovima,docarat atmosferu koja ce bit prisutna i u narednim brojevima,a uza sve to,triba napisat kvalitetnu pricu koja ce navuc citatelje na novog junaka.sclavi u tome uspijeva i ova je epizoda kultna,ne samo zato sta je prva,vec zato sta je jednostavno dobra.stanov crtez se meni svidja,iako je pokupia nekoliko negativnih kritika.

    18.08.2013
    11:36:00 sati
    d4nic4
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 79%

    10, 6, 7, 10

    Ajde, podnošljivo. Ostatak iz vremena kad zombiji nisu bili dosadna tema, čak Dylan i ekipa gledaju u kinu Romerovu Zoru živih mrtvaca (kad smo kod toga, mora da se projektor pokvario jer prikazuju se scene iz sredine filma, kadli ono film već gotov). I tu je jedna nedoumica; ako treba 24 sata za pretvorbu u zombija kako je onaj doktor postao zombi odmah nakon što su ga ugrizli? Ili sam ja nešto propustio?

    Crtež je dobar, osim možda Xabarasa koji mi izgleda kao neki majordom-narkoman. Naslovnica je legendarna.

    22.08.2013
    11:00:00 sati
    Opti
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 53%

    7, 5, 4, 5

    Ovo nije prvi broj koji sam procitao od DD. Nedavno sam poceo,jedno tri,cetri mjeseca. Do sad sam procitao oko pedesetak epizoda. To znaci sve u svemu,ja nisam iz neke nostalgije vezan za DD. Medju tih pedesetak epizoda,bilo je nekoliko,vrlo dobrih,da sam,moram priznati,postao FAN Dylan Dog'a. Drzeci u ruci sad ovu prvu epizodu,nisam imao bas velika ocekivanja,jer slutio sam ,da je svaki pocetak tezak. Doneklen je se i ustanovilo,prica kao prica,prolazi,ali prejeftin scenario i vrlo los crtez. Naslovnica,DD,djeluje kao neki patuljak.

    12.11.2013
    10:07:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi,i legendarni Dylan Dog.

    03.03.2014
    14:37:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 21%

    2, 2, 2, 3

    04.08.2014
    22:44:00 sati
    Peci
    uredi
  • mouthmw

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Klasik, vrlo straight forward priča sa zombie tematikom. Crtež mi je odličan i uvrnuto specifičan, pogotovo lica. Naslovnica odlična. SD izdanje ima kriv redosljed stranica na 2 mjesta. Uglavnom, vrlo nostalgično gledam na ovaj početak.

    19.08.2014
    13:49:00 sati
    mouthmw
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Odličan početak jednog fantastičnog serijala.

    27.09.2014
    17:17:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 9, 6

    Ništa posebno, pretežno dosadno, kao što reče Zagor12, više komedija nego horor sa mnoštvom klišeja.
    Neočekivano loš Sklavi, i standardno odličan Anđelo Stano. 
    Klaudio Vila mi nikada nije bio ništa posebno na Dilanovim naslovnicama, mnogo je tu bolji Stano. 

    08.01.2015
    18:27:00 sati
    sergej773
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prva epizoda, koja zaslužuje visoke ocjene ponajviše zbog toga jer je prva epizoda, a tek onda zbog kvalitete priče  :)  80-te, novi junak sa odličnim uvodom.. Priča je zanimljiva, horror, privlačna.. Kao i naslovnica, koja fenomenalno dočarava atmosferu.. Crtež malko slabiji, ali ipak na visokom nivou.. Eh da je takvih epizoda i danas....

    22.02.2015
    15:49:00 sati
    allessi
    uredi
  • zackoljicofil

    Ukupna ocjena 82%

    7, 10, 8, 7

    16.04.2016
    16:30:00 sati
    zackoljicofil
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Posjeduje dosta kilišeja, ali sve u svemu je vrlo čitljiva epizoda. U jednoj brutalnoj avanturi se upoznajemo s hrpom zanimljivih likova. Ima nekih dijelova koji su prenaivni, ali ok. Sasvim dobro za početak.

    08.07.2016
    12:42:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Vrlo dobra epizoda za prvi broj. Priča je jednostavna, no za prvi broj nisam ni očekivao neku prekompliciranu priču. Nažalost, ovdje je scenarij zeznut. U početku je dobar, napet i tjeskoban, u čemu pomaže i odličan crtež, no u jednom dijelu se strip pretvori u čistu borbu i bježanje od zombija.

    Kako sam već rekao, solidna epizoda, no Dylan će tek kasnije dobiti prave legendarne epizode. Villina naslovnica je legendarna, u TOP 5 cijelog serijala.

    30.10.2016
    09:07:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Sve vreme pokušavam da zamislim kakav je utisak ostvaljala ova epizoda pre 30ak godina kada se prvi put pojevila na ovim prostorima. Meni se danas ovo čini sasvim solidno, jasna linearna priča, dobro upakovana, dinamična bez logičkih rupa. Odlično za početak...

    30.10.2017
    10:28:00 sati
    miloslaske
    uredi
  • SuperHrvoje

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    Stano je najbolji mogući crtač za uvod u serijal, jezovit, atmosferičan, pomalo nadrealan u detaljima, precizan u likovima vodi nas kroz priču o zambijima i tajnovitom Dr Xabarasu. Posveta Romeru fino se uklopila.

     

     

    03.12.2017
    21:10:00 sati
    SuperHrvoje
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Prvi broj Dylana i odmah jako dobra priča.
    Tema kako i sami možemo vidjeti zombiji, a o njima se puno toga prikazalo što u knjigama,filmovima,stripovima itd.
    Radnja odmah započinje akcijom prikaza zombija,pitko teče i kroz trenutak kada upoznajemo prvi puta Dylana i saznajemo da voli svirati klarinet i izrađivati modele brodova.
    Ovdje me se posebno dojmio vic Groucha na koji sam odvalio od smijeha kojeg doslovno citiram: " Nego znate li kada opalite iz topa postoji vjerojatnost od jedan prema milijardu milijardi da će kugla ostati na mjestu a top odletjeti unatrag". 
    Posebno je dobar zadnji dio priče gdje sve pršti od akcije,također sam kraj je vrlo dobro napravljen gdje Sclavi ostavlja čitatelja u razmišljanju.
    Na kraju jako dobar posao Sclavia koji odmah ubacuje glavnog neprijatelja Dylana,doktora Xabarasa,poprilično zanimljiva i dojmljiva figura.


    Scenario je također jako dobar odmah u početku scene za zombijem i klijenticom Dylana,izvrsne su scene kada Dylan dolazi u selo undead i obračunava se s zmbijima.


    Crtež,vrlo dobar,nije mi odličan fali nešto...dobro je Stano odradio crteže zombija,dosta uvjerljivo izgledaju i budi osjećaj jeze.
    Slabija strana mi je kako crta Dylana.


    Naslovnica, nije nešto posebno ali je istinski klasik.


    Vrlo dobra priča,pojavljivanje Xabarasa,da bi bila vrhunska fali bolja razrada radnje u škotskom selu i bolje rješavanje problema u kući Xabarasa,ali s obzirom na godinu kada je priča napravljena ovo je dobar strip.Crtež dobar mada može i bolji ( detaljniji ).

    28.12.2017
    01:27:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Globalno ima zaostataka. No ako ćemo da je to začetak Dylana koji živi beskonačno onda je priča 🔝. Ne volim kod Sclavija poduži scenarij, no to je u tom vremenu bilo u trendu. Lijepo odrađeno, i Sclavi i Stano

    17.03.2018
    14:27:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    02.12.2018
    10:26:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)

    U ovoj priči mi je najviše zasmetalo što je Dilan isuviše arogantan i samouveren, i tek kasnije u serijalu će se vremenom otkrivati njegove brojne slabosti, strahovi i sl. 
    Takođe onaj deo sa eksplozijom kutije za klarinet je jako bezveze. 

    Ostalo onako po sećanju na visokom nivou.

    Stano je odlično dočarao atmosferu malog jezivog mesta, naročito dobro i ogavno crta zombije. Čovek uči od najboljih - ''njegov'' ''Egon Schiele'' stil sa dosta senčenja te grozomornim suvim licima i koščatim suvonjavim likovima zaista paše tematici i serijalu.
    Kad pomislim na Dilana, pomislim na njegovog i od dvojca MG.
    Naslovna kultna.

    Sve u svemu, kao tzv. pilot epizoda, ovo je jako dobro i jedna je od onih prepoznatljivih epizoda, koje se dugo pamte.

    U mom slučaju nema nostalgije, jer pripadam mlađim generacijama (početak 90-ih) i ovu epizodu ne samo što nisam čitao u Dnevnikovom izdanju, već sam je zapravo nabavio i pročitao tek pre nekoliko godina (vrv oko 2014-2015), nakon što sam se vratio Dilanu i stripovima. Tako da, daleko od toga da je ovo prvi DD kog sam pročitao. Ali svakako je bilo zanimljivo videti Dilanov početak.

    11.12.2018
    07:34:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Rev

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Sasvim solidan uvod u Dylan Dog franšizu. Bez pretjeranih oscilacija u dinamici i složenosti radnje s jasno prezentiranim glavnim likovima (osim Blocha, ali ne može se sve). Već u prvoj epizodi Sclavi postavlja skelet na kojem će funkcionirati velik broj ostalih DD epizoda, što se s vremenom pokazalo kao prednost i mana serijala.

     

    Iako epizoda odiše pokojim klišejem previše, pogotovo u slučaju negativca Xabarasa, sveukupni dojam je svakako pozitivan. Crtež, iako meni prilično neprivlačan, odlično odgovara epizodi i vizualnom stilu prikaza zombija. Još samo da se lica likova ne mijenjaju od kadra do kadra. (I to glavnih likova!)

     

    Priča je donekle nemaštovita, iako je cijela epizoda zapravo omaž Georgeu Romeru, ali funkcionira. Scenarij je već ovdje na razini, pogotovo Grouchove doskočice i Dylanov crnohumorni sarkazam. Naslovnica, sad već ikonična, makar mi na prvu (i drugu) nije sjela. Ponajviše zato jer ne volim ovu ranu, staromodnu "verziju" Dylanovog lica i lika, koliko god nam klasičnih epizoda taj period donio. Tim više što je Dylanov lik u samoj epizodi crtan drugačije, što mi također nema smisla. Zašto napraviti naslovnicu koja potpuno odudara od vizualnog prikaza lika u samoj epizodi?

     

    Ali bez obzira na sve zamjerke, ako želite krenuti s Dylanom, "Zora živih mrtvaca" je svakako dobar početak.

     

    BTW: odlična recenzija.

    09.03.2019
    11:03:00 sati
    Rev
    uredi
  • Nula

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    06.06.2019
    21:46:00 sati
    Nula
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Uvijek dobar!

    06.09.2019
    13:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Prva epizoda, i to jako dobra epizoda sto je rijetko jer su obicno prve epizode nekog serijala prosjecne do bezveze. Mozda je sladunjava sa horor aspekta za danasnje standarde gdje krv i udovi ispadaju maltene iz obicne reklame za dezodorans. Ovdje se odmah predstavlja jedan od glavnih dylanovih nemezisa. Crtez dobar, naslovnica za pet.

    20.09.2019
    17:31:00 sati
    karuro
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Zas prvi broj itekako dobro.

    Groucho je imao par dobrih provala i držao ti komičnu stranu stripa . 

    Strip drži napetost u drugom dijelu sa mrtvacima i doktorom Xabarasom .  

    05.03.2020
    23:11:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    11.08.2020
    21:53:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 551
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 361
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 266
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 775
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 764

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2755
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1827
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1705
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1332
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1254

Aukcije

Forum