Jack Trbosjek

Dylan Dog

DD EXT 02 | 96 str.

Medij Sarah Sarandon ubijena je nakon seanse u kojoj je prizvala Jacka Trbosjeka. Njezina kćer Jane unajmi Dylana Doga da je oslobodi sumnje za majčino ubojstvo. Ubrzo i ostali sudionici seanse počinju umirati...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*7

S*6

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Jack Trbosjek
    DD EXT 2
  • Zora živih mrtvaca - Jack Trobsjek - Noći punog mjeseca
    DD LIB 1
  • Džek mevosek
    DD MP33 2
  • Zora živih mrtvaca - Džek Trbosek - Noći punog meseca
    DD VCKI 1
  • Džek trbosek
    DD ZS 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Jack lo squartatore
    DD SR 2

ZANIMLJIVOSTI

  • debitantski rad Gustava Triga na Dylanu Dogu. Osim ove autor je nacrtao još dvije epizode serijala ("Ljepota demona" i "Oni su među nama") da bi kasnije prešao na Nicka Raidera i naposlijetku Juliju.
  • Rasparač je pravio probleme i najranijem junaku Bonelli stripova Texu Willeru u epizodi SD #41/42 "Strah", kao i čuvenom detektivu nemogućeg Martinu Mystereu u epizodi SD 34 "Jackov povratak"
  • kultna grafička novela Alana Moorea "From Hell" detaljnije se pozabavila identitetom Jacka Rasparača i njegovim motivima
  • str. 15., Groucho poklanja Dylanu novi klarinet. Prvog je izgubio u borbi protiv Xabarasa i njegovih zombija u prvijencu „Zora živih mrtvaca
  • str. 52, Dylan i Jane u kinu gledaju fiktivan film "Jane Droll", kojim nam autor daje naslutiti tko stoji iza ubojstava
  • u muzeju voštanih figura, osim ikona filmova strave i užasa, možemo primijetiti dvije povijesne ličnosti – Napoleona i Hitlera
  • Jack Trbosjek vratiti će se u originalnom maxi izdanju br. 2 "Ho ucciso Jack lo squartatore"

Nakon dinamične, akcijom nabijene premijerne avanture Dylana Doga uslijedila je ova umjerena i lagana, po ničemu posebna, no ipak sasvim solidna epizoda. U prvim epizodama ovog horror serijala autor je glavnog junaka sutprotstavio sa svim iole poznatijim ikonama žanra: zombijima, vukodlacima, vješticama, duhovima, vampirima, pa i samim Vragom. Negativac mjeseca je u ovom slučaju svima znani ubojica prostitutki Jack Rasparač (iliti Trbosjek). Taj prvi serijski ubojica moderne epohe oduvijek je prisutan u pop kulturi bilo kroz knjige, filmove ili stripove. Samo u stripovima Bonelli produkcije susreli smo ga više puta. Sigurno se pitate kako je u ovom slučaju ubojica iz 19. stoljeća dospio u 80-e prošlog stoljeća? Pomoću bezazlene lažne spiritističke seanse! Ili se možda ipak radi o imitatoru prizemnih motiva...

Jane Sarandon traži od Dylana Doga da je oslobodi optužbe za ubojstvo majke. Otkrivanje ubojice i kažnjavanje istog ju previše ne interesira pošto u nasljedstvo dobiva veliku lovu. Samo još da opere ljagu s imena i može živjeti sretno do kraja života i tko drugi, doli naš junak Dylan Dog, može pomoći dami u nevolji. On prihvaća zadatak iako mu klijentica može platiti tek kad (i ako) pokupi lovu od nasljedstva. Čovjek njegovog zanimanja vjerojatno bi trebao uzeti svoj uobičajeni honorar od 50 funti plus troškovi unaprijed, no to je lekcija koju Dylan nije svladao ni dan danas. Iako smo do kraja epizode u prilici vidjeti nekoliko brutalnih ubojstva, priča najviše ostaje upamćena po svom humorističnom tonu. Tako imamo simpatične starce ljubavnike Margareth i lorda Dunsanya koji bježe Blochovim stražarima, iako im je život u opasnosti, kako bi otišli na randevu. Pristojno sročene i istovremeno iznimno sarkastične primjedbe lordovog batlera. Groucha koji oblači haljinu i nudi se kao mamac za lov na zloglasnog ubojicu. Sve te minijature čine epizodu zabavnom čitateljstvu koje je možda očekivalo više strave i užasa. Od krvavih prizora svakako je najupečatljivije (usudio bih se reći poetično) ubojstvo Elizabeth Dewey. Ta nimfomanka i alkoholičarka koja nikad nije bila zadovoljnja s ničim umire s mislima: „Da, osjećam...napokon osjećam...prvi put osjećam...toplinu života!“ Sclavi će često u narednim epizodama svojim izmučenim i izgubljenim likovima pružiti utjehu u smrti. Atmosferičan je dio priče smješten u lordovu palaču u čijem se hodniku navodno svako malo pojavljuje leš zakrvavljene žene. Ekipa se okupi jedne kišne noći i ubojica iznenada udara. Na kraju imamo pomalo standardan nadprirodni završetak u muzeju voštanih figura. Zlo koje slobodno luta svijetom čest je motiv na posljednjim stranicama serijala.

Gustavo Trigo uradio je samo tri epizode Dylana Doga, a činjenica je da ga upravo ova predstavlja u najboljem svjetlu. "Ljepotu demona" je solidno odradio, dok je "Oni su među nama" katastrofalno nacrtao. Vjerujem da je njegov odlazak na nove projekte izvrstan izbor jer se nije najbolje snašao u mračnim temama kakve od ovog stripa očekujemo. Villa je napravio super naslovnicu. Sviđa mi se karikaturalni prikaz Rasparača koji nasrće na Dylana zakrvaljenom sjekiricom. Dobro je pogodio i Dylanom pogled koji izgleda kao da je naslutio opasnost koja vreba i sprema se upucati neprijatelja. Izmasakrirana prostitutka na hrpi smeća trademark je serijskog ubojice iz naslova i opravdan dodatak naslovnici.

Duša Trbosjeka ili jeftini trik?

"Jack Trbosjek" bi mogao zadovoljiti i one koji ne spadaju u kategoriju fanova Dylana Doga pošto je posve lišen filozofiranja koje je sastavni dio velikog broja kasnijih epizoda. Fanovi će nesumljivo primijetiti da je ovo miljama daleko od Dylana kakvog ga znamo danas, no u tome je i čar tih prvih epizoda jer nam daju uvid u evoluciju junaka. Uz to možemo posvjedočiti prvoj Blochovoj izreci tipa "Još od '48. nisam se nasmijao" čije će varijacije često koristiti u narednim epizodama.

Naprijed

DD EXT 01 Zora živih mrtvaca

DD ZS 3 Noći punog mjeseca

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 6, 10

    Moj prvi Dylan Dog!(Tek poslije sam se mukom namučio dok sam nabavio jedinicu)
    03.10.2007
    17:24:00 sati
    kico
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 50%

    6, 5, 3, 8

    Nije blesav taj Sklavi. Za pocetak novog junaka izabrao je "vruce" teme: zombiji, Dzek Trbosek, vukodlaci i vestice... I ova prica je od prve tri i najslabija. Uz katastrofalnog Triga (koga, hvala Bogu, vise nema u DDu), ni Sklavi bas nije zadovoljo sa scenariom. Uzgred budi kazano, nije se Dzek Trbosek "vratio" u MMu, osim sto je pomenut tamo, ipak je vise rec o Velikim Drevnim i H.P. Lavkraftu...
    03.10.2007
    18:26:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Ovo budi uspomene...Strip koji sam sa velikim nestrpljenem čekao nakon pročitanog odličnog prvijenca. Tada mi je i ovaj broj bio isto tako odličan, danas je dojam malo slabiji ali je još uvijek dobra epizoda. Priča mi je negdje do 70 stranice bila sasvim dobra, a onda me kraj fascinirao...Pošto volim takve završetke, ocjena više. Trigo mi se baš ne sviđa ovdje, puno mi je bolji u ljepoti demona. A na Villu ne želim trošiti riječi, najbolji crtač u povijesti SBE. Mislim da to sve govori o njegovoj kvaliteti...
    03.10.2007
    21:44:00 sati
    Akul
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 56%

    7, 5, 4, 8

    pamtim je samo kao smetnju između 1. i 3. broja, vjerojatno najvise zahvaljujuci Trigu kojeg nisam mogao smisliti ni tad, pa ni sad...
    04.10.2007
    01:36:00 sati
    Curunir
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    zar više nije bilo dosta filmova i knjiga o jacku trbosjeku?
    04.10.2007
    10:12:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 66%

    8, 7, 4, 9

    Efektan kraj u kuci vostanih figura. Crtez katastrofalan, cak mi je i Taconi u "Hijeni" bolji od ovoga.
    05.10.2007
    18:31:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    Ah,kad sam ovo po prvi put čitao..Epizoda koja po ničemu ne odskače ali s obzirom da se radi o najranijoj fazi, mislim da nam je svima ostala u sjećanju. Priča gotovo da i nema veze sa samim Jackom, tako da mi je završna scena sa voštanim lutkom totalno nepotrebna. Crtež poprilično loš, Trigo mi se svidio jedino u Ljepoti demona ali činjenica je da se radi o drugorazrednom crtaču.
    07.10.2007
    18:35:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Nakon paklene jedinice, broj 2 nam je posluzio kao uvidjaj da ce serijal imati mnogo vise krvoloka a ne samo zombije. Takodje je spremio i kalup za veliki broj prica koje su kasnije uglavnom neuspesno preuzeli Chiaverotti i ostali. Trigo odlicno ctra zene, osobito njihove pokrete (scene ubistva medijuma, Elisabeth na balkonu) jednostavno se oseca zivost u njima, a ne kao one lutke koje nam serviraju M&G. Jedino Dylana i Groucha ne pogadja bas uvek, ali gledano sa ove distance glasam da se Trigo vrati, a ukloni polovina DD crtackog stafa.
    08.10.2007
    02:09:00 sati
    Barker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 54%

    6, 6, 4, 6

    Nekakav osrednji proljev od epizode. Dosta komične situacije se redaju, pa dajem mali plus radi toga. Samo ove lude ženske me iritiraju, i glupi Dylan skupa s njima, i te neke spike i glupiranja, prenemaganja. Na to se samo klinci od 15 godina pale, i Tiziano Sclavi. Trigo očajan, a Villina naslovnica prosječna, najviše radi 'iskrivljene' Dylanove face.
    09.10.2007
    01:28:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 47%

    4, 3, 6, 8

    budalaština,
    10.10.2007
    00:37:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Davno sam čitao taj strip i koliko se sjećam bio mi je solidan. Trigo mi je isto ok crtač, a naslovnica je odlična.
    03.11.2007
    13:14:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jacques Trbosjek mi je jedna od najdražih epizoda.A recenzent je zaboravio napomenuti da je lik Sarah Sarandon referenca na kultnu glumicu Susan Sarandon!
    04.11.2007
    11:32:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ovo bi bila odlična epizoda da nije potpuno nepotrebnog i isforsiranog završetka s Jackom Trbosjekom. To je trebala ostati jedna triler epizoda bez fantastičnih uplitanja, nabijena erotikom i humorom, a takve su mi najdraže(Uzmimo za primjer "Bogomoljkine zločine"!). Trigo je dobar crtač, ali nije za klasičnog Dylana. U ovoj epizodi njegov crtež, više-manje, funkcionira dobro, ali kod mračnijih scena ne prolazi baš dobro.
    13.11.2007
    13:26:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    moglo je to i bolje, ipak, kako je među prvima, nekako mi je ostala u sjećanju, pa zato i mrvicu bolje ocjene nego što zaslužuje
    03.02.2008
    22:04:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 5, 10

    Drugi broj Dylana i već dobri stari Jack. Meni vrlo dobra epizoda, jedino nevolim ovaj Trigov crtež. Sva sreća što je otišao nakon još 2 broja. Naslovnica odlična (Villa, tko drugi?).
    12.03.2008
    21:47:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    07.04.2008
    03:23:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Priča mi je bila dobra sve do pred kraj. Objašnjenje kako je razmažena nasljednica sve to izvela... slabo...Ima par jakih scena, posebno kad umire ona nimfomanka. Kao nimfomanka nikako nije uspjevala postići orgazam, i doživjela ga je u trenutku smrti, he-he, nastrano, nastrano.Crtež nikakav, naslovnica dosta dobra.
    01.05.2008
    13:10:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Sneaksie Thiefsie

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Jedan od losijih prvih brojeva DD,mozda ne toliko po zbrzanom koliko po nicim izazvanom i ne bas najmastovitijem kraju,a i crtez nije nesto sto bi privuklo paznju nepismenih.DD koga sam zurio da procitam,da bih izgubio sto manje vremena,a ipak ga procitao.Prosek. 
    01.05.2008
    16:43:00 sati
    Sneaksie Thiefsie
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    25.07.2008
    10:50:00 sati
    byrons dream
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    STO SE TICE OVE EPIZODE KAD SAM VIDIO 1 OVU NASLOVNICU MISLIO SAM DA JE ODLICNO JER IPAK JE SA JACKOM TRBOSJEKOM ALI KAD SAM PROCITAO I NIJE NESTO SVE
    04.09.2008
    18:37:00 sati
    ninny
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 7, 10

    Druga epizoda DD-a u kojoj nastavljamo sa upoznavanjem glavnih likova. Saznajemo da je Gručo snimao filmove, Dilan radio u Scotland Yardu, a upoznajemo i inspektora Blocka koji se nije smijao od '48.
    Sasvim solidna priča, rekao bih tipična dogovska: pomalo svega - krimića, krvi, strave, mistike i naravno humora. Crtež je dovoljno dobar osim kod Dilana i Gruča. Jedna zamjerka ide na pretanku dršku skalpela, pretpostavljam da je s takvim oružjem teško ubijati ljude. A druga, zapravo jedina veća zamjerka, ide na rasplet u muzeju voštanih figura.Dilan Dog je skužio da se Richard nije ubio sam jer je lijevak a ne dešnjak. A nije mu bilo čudno to da se sam popeo u naručje voštanog Jacka Trbosjeka i tamo odlučio ubiti? Ili ga je sam Jack uzeo u naručje? :-) Mada je čudno i to da jedna žena digne muškarca i podigne ga u naručje kipa. Ili je ta Jane opakija nego što mislim?
    Sve u svemu, dobra epizoda, Jack the Ripper je uvijek zahvalna tema.
    08.09.2008
    10:29:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    6, 10, 5, 9

    03.12.2008
    15:25:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 5, 8

    Za razliku od Kice, ja sam imao jedinicu, a namučio sam se nabaviti dvojku. Naravno DYDEX izdanje. Stvarno ne znam kako sam uspio propustiti kupiti jedino broj dva, a bio je na kioscima 2 mjeseca. Što se tiče priče, prilično je dosadna. Tipična epizoda iz osamdesetih. Nema to veze s Rasparačem. Dosta je loše sve to ispalo, mada ima par dobrih momenata. Trigo nije loš, ali je dosadan. Btw, dobra recenzija.
    10.12.2008
    20:00:00 sati
    Inferno
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    Epizoda koja je u serijal instalirala onaj "nesretni" obrazac ponašanja koji je kasnije bezbroj puta repetiran; priča nadnaravne atmosfere, u čijem redovito racionalnom raspletu ničega nadnaravnoga zapravo nema, a kome je uzrok samo old-fashion ljudska zloba, generirana osvetom, koristoljubljem ili jednostavno čistim nagonom za zlo, utjelovljenim u liku Dylanove mušterije kao glavnog negativca. Ali zatim se tu obično pojavi instantni "obrat" i to u posljednjih par sličica stripa, koji ipak uvodi dašak "onostranog", neobjašnjivog u cijelu priču, ostavljajući nas da se zapitamo..; koji kurac ja uopće čitam ovo smeće od stripa?
    10.12.2008
    21:41:00 sati
    kiky
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Jedna od boljih najstarijih epizoda. Zanimljiv mi je kraj posebno.
    11.01.2009
    20:26:00 sati
    supermike
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Sasvim solidna epizoda, koja ima tu nesreću da se nađe u isto vreme sa nekim od najboljih iz DD serijala. Kada bi se epizode ovog kvaliteta danas izdavale, verujem da bi bili i više nego zadovoljni.
    11.01.2009
    21:25:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Dobar je potez što je u ovu epizodu ubačeno dosta humora, s obzirom na tematiku. Grouchove fore su stvarno dobre u ovoj epizodi. Šteta što Trigo nije nacrtao više DD epizoda, jer u ovoj mu je crtež stvarno dobar. Naslovnica nenadjebiva!
    17.01.2009
    19:57:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 58%

    7, 5, 5, 7

    Prica prenatrpana nepotrebnim tekstom, pretenciozno izvedena. Crtez losnjikav. 
    27.06.2009
    13:12:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    puno više sam očekivo od ovog nastavka da budem iskren, ali opet drago mi je da mi je sletio u ruke. inače ne čitam dylan doga tolko al bilo je jačih izdanja sigurno. pozdrav svima
    02.07.2009
    15:17:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    04.07.2009
    10:04:00 sati
    farrar
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicno.
    17.10.2009
    13:51:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    8, 5, 8, 10

    Pa, nekakva osrednja epizoda. Zlatna sredina, rekao bih. Tema je klasik, izlizana 200% budući da se radi o Jacku, ali jasno je da je i on morao kad-tad doći na red u ovom serijalu. Loša strana ove epizode je sam kraj, tj. 20-ak zadnjih stranica. Prvo što mi je glupo je naprasno ubačen onaj duh okrvavljene žene koji je sasvim suvišan i ne uklapa se. Ali to nije ono najgore jer onaj kraj mi nije jasan. Prvo ona glupost sa Deweyom u naručju kipa (a Dylan to ne kuži), pa zatim još veća glupost s voštanim Trbosjekom. Krasno. Pozitivna strana ove epizode je prvoklasan humor i dobri likovi. Trigo mi se ovdje čak i svidio, puno bolje od njegova ostala 2 broja. I za kraj, apsolutno se slažem sa manhunterovom zadnjom rečenicom.

    12.01.2010
    14:30:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 6, 6

    Zbog one simpatične bakute, daću prelazne ocene ovoj epizodi.

     

    Humora ima, nasmejao sam se više puta, možda najviše zbog zamka lorda Dansenija kao male parodije na legendarne uklete engleske zamkove. Džejn mi je i pre bila krajnje iritantna, pa i sada kada sam opet pročitao ovu epizodu...

     

    U krajnjoj liniji - sasvim čitljivo.

    13.01.2010
    00:34:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobra prica.Svidja mi se sto Sclavi ostavlja citaocu da protumaci kraj

    05.06.2010
    20:00:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Nije bas nesto posebno, pogotovo kad se uporedi sa drugim ranijim Dylanovim epizodama.  Sto se tice prvih 5 epizoda DD, ja bi ovu stavio zadnju.  Crtez je ok, scenario je ok, jedino mi naslovnica vlada.  Drugi clanovi su u pravu - kraj jeste zbunljiv, i ne moze se razumit ko je u stvari pravi ubica.  Ovo je bio prvi stos u Dylanovom serijalu gdje zena s kojom on spava i koja ga je angazirala je u stvari ubica, i u ovom slucaju to je ok.  Steta samo sto su toliko puno prica posle ove uzele isti 'twist' pri kraju.  I steta sto ova epizoda, zvana "Jack Trbosjek", u stvari nema nikakve veze sa Jack Trbosjekom. 

    27.07.2010
    21:26:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 7, 9

    Jest, dobra je tema za priču, ali uz pomalo mlohav scenarij izgleda malko naivno, ali opet u redu. Ni Trigo nije loš.

    08.04.2011
    17:45:00 sati
    drogsy
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    U prvim epizodama ovog horror serijala autor je glavnog junaka sutprotstavio sa svim iole poznatijim ikonama žanra: zombijima, vukodlacima, vješticama, duhovima, vampirima, pa i samim Vragom.

    Upravo to je obilježilo Dylanove početke, kao da je bilo dovoljno ubaciti kultne spodobe i začinit ih s malo Dylanovskog šarma. Strip nije loš, svakako mi je draže pročitati ovako nešto, nego neko pretjerano isfuravanje na psihologiju i smisao postojanja.

    Trigo mi nije neki extra crtač. Nick Raider i Julija mu bolje leže.

    25.07.2011
    21:12:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Charlo

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ne znam kako svi ovako udruženo pljuju crtež pokojnog Triga. Meni je ovo jedan od najbolje nacrtanih Dilana IKAD. Zar su vam bolje Marijeve brljotine, ili Saudelijeve karikature, a neću ni komentarisati radove Ugolina Kosua. Sa druge strane, noviji Kazertanovi i Pikatovi radovi su katastrofa. Scenario je zabrljan pred kraj, ali dajte... Ovo je priča zbog koje sam zavolio ovaj strip.

    23.08.2011
    23:48:00 sati
    Charlo
    uredi
  • co11ector

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Vrlo zanimljiva priča i odličan crtež!

    02.12.2011
    08:04:00 sati
    co11ector
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 6, 9

    Previše naivno! Sama ideja i nije loša; Jack Trbosjek koji ponovno kolje. Trigo je osrednji crtač, a naslovnica je vrlo dobra.

    07.12.2011
    13:59:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Kraj je fantastičan.

    11.12.2011
    18:59:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Tek sam počeo čitati Dylana, pa mi se onaj kraj nikako nije svidio. Ne dobijemo nikakvo objašnjenje. Samo ubace fantastiku i rješen strip. Bezveze. Ne znam, pretpostavljam da ima ljudi kojima se kraj svidio. Inače ok epizoda.

    25.04.2012
    15:49:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 3, 8, 7

    Izrazito blesav kraj. Pa šta je trebalo onog Jacka Trbosjeka na kraju ako je cura ubojica? A i bez toga mi je priča naporna, puno lošeg humora, ona luda cura mi je išla na živce, Dylan Dog što se zaljubljuje u luđakinju još više.

    21.05.2012
    14:37:00 sati
    tekumze
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Dinamicno i zanimljivo.

    Samo mi je cudno kako je Jane mogla ono da uradi onom lordu Deweyu malo previse krvolocno caki i za tu ludu devojku.

    Fantasticni kraj ce posle u serijalu postati cest

    Gruco je najjaci lik !

    Naslovnica onako... Mnogo su bolji Villin radovi na Texu nego ovde na Dylanu

    03.07.2012
    15:36:00 sati
    going going
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Jako dobra krimi priča,a ubacivanje fantastike oživljavanjem voštane figure na kraju stripa je napravljeno na silu i pokvarilo je kompletan dojam o ovoj epizodi.
    08.07.2012
    11:43:00 sati
    Oki
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 58%

    9, 4, 3, 10

    Ajme, kako jadno. Da je riječ o pravom duhu Jacka Trbosjeka koji se vratio pa kolje i to bi bilo zanimljivije od ovoga. Likovi totalno jadni, radnja predvidljiva, glupi nadnaravni kraj i još pregršt drugih stvari. Najbolja stvar je ona simpatična starica (Christine, mislim da se zove) s pilotskom kapom, ona je vjerojatno i najsmješniji lik, jer čak i Grouchove šale u ovoj epizodi i nisu nešto.

    Crtež mi je grozota, ja tog Triga jednostavno ne mogu smisliti. Naslovnica fantastična.

    22.08.2013
    11:06:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    30.08.2013
    14:24:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 6, 10

    Naslovnica cista 10'tka,iako Dylan nije bas pogodjen kako treba,malo zgoljav. Kako rece,naslovnica top,jedva sam cekao kad ce mi ovo doci na red. Eto doslo je i nije mi se nesto bogzna svidjelo. Scenario nije bio na mjestu,povuce i ocjenu same price prema dole. Cak malo razocarenje,moglo bi se reci. Crtez nije bio konstantan, varirao je od petice do najvise osmice.

    01.02.2014
    23:02:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Solidno...

    03.03.2014
    14:38:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Uvijek zanimljiva epizoda!

    02.04.2014
    20:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 22%

    2, 2, 2, 4

    04.08.2014
    22:11:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Meni je ovo luda i otkačena epizoda.

    27.09.2014
    17:18:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Za zeru bolje od prvoga broja, ali i dalje mediokritet.

    Sklavi solidan,Trigo vrlo dobar, nslovnica neočekivano odlična. 

    08.01.2015
    18:30:00 sati
    sergej773
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Epizoda nije uopće loša.. Svidjela mi se količina humora i smiješnih scena.. Malo mi je jedino kraj nelogičan i ne baš najbolje napravljen, ali šta je tu je.. Naspram nekih današnjih epizoda, ovo je vrh.. Crtež je prosječan, više dobar nego loš.. Trigo mi je ok crtač.. Naslovnica odlično dočarava atmosferu Jacka Trbosjeka..

    24.02.2015
    07:56:00 sati
    allessi
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Zanimljiv rasplet, scenarij malo šteka. Crtež mi se zapravo svidio, ima neki šarm. Ima i nekoliko nelogičnosti u radnji, ali sve u svemu nisam nezadovoljan.

    11.07.2016
    11:53:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 5, 7

    Loše. Druga epizoda, a već promašaj. Priča dosadna, scenarij nezanimljiv, rastegnut, previše teksta. U nijednom trenutku nisam bio zabrintu za likove, nema nikakve atmosfere... Kraj je zanimljiv, no nikako ne poboljšava strip.

    Trigo mi nije toliko loš, no ovo je posebno loše nacrtao, likovi su statični, loše proporcije...

     

    30.10.2016
    09:17:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Priča o Jacku trbosjeku u kojoj nema ni traga istome.
    Strip na razini prethodnika,možda čak malo jači.
    Netko ubija članove spiritističke seanse na kojoj je navodno iz drugog svijeta pozvan serijski ubojica.
    Motiv je na kraju,kao često puta,obojeni papir.
    Lukavo smišljena ubojstva da bi se odvukla pozornost na sebe.
    Tko je ubojica već sam naslutio na sredini stripa.
    Pitka priča koja drži u napetosti i razmišljanju tko bi mogao biti ubojica jer se jasno eliminiralo stanovitog gosta iz drugog svijeta.
    Pri kraju dosta velika pogreška Sclavia koji je dosta nelogično riješio smaknuće zadnjeg člana seanse,zato je kraj vrlo dobro osmišljen i ostavlja nas u razmišljanju i nedoumici kao i u prethodnome broju.


    Jako upečatljive scene ubojstva, pogotovo pretposljednje ubojstvo me se dojmilo, rekao bi da me iznenadilo kolika doza nasilja je unesena u tu scenu.Izvrsne su scene u muzeju voštanih figura ( vidimo Napoleona i Hitlera što je vrlo zanimljivo ) onda scene u rezidenciji lorda Dunsanya,seansa i scene na kraju stripa.

    Trigo je nacrtao bolju epizodu od prethodne u kojoj je Stano imao ulogu,to dosta govori o kvaliteti crteža.

    Naslovnica živih boja mješavina komičnosti ( Jack sa sjekirom ) i stravičnosti ( masakrirana prostitutka ).

    Nakon vrlo dobrih zombija, još jedno dobro djelo Sclavia i Triga,koje nas drži pod stalnom akcijom i mozganja tko to tamo likvidira članove spir. seanse.

    29.12.2017
    22:11:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    02.12.2018
    10:25:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 52%

    5, 6, 4, 7

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)

    Ova mi epizoda nikada nije naročito legla. Crtež mi je izgledao i izgleda zastarelo, ukočeno i ni malo atraktivno, Dilanova faca neujednačena i uglavnom jako loše nacrtana...

    Priča s elementima koji će kasnije biti često korišteni u serijalu: paranormalno u tragovima, Dilanova devojka ludi ubica itd... 
    Osim toga, jedino što mi pada na pamet su prizivanje Trboseka uz onu magluštinu iz usta, ono dvoje matorana, i smrt onog lika kada umesto glave ima tigrovu a njegova visi na zidu.

    Naslovna podseća na omot onih starih igrica... Kao klinja sam mislio da Džek Trbosek drži tiganj/šerpu u kome je nešto crveno, čorba ili tako nešto :D tek sam posle shvatio da je to sečivo.
    Dilan nacrtan u baš gotivnoj pozi - naročito kul nacrtane farmerke, a postoji nešto atraktivno-morbidno u razgolićenoj mrtvoj devojci, što me je kao klinca privlačilo.

    Sigurno u top 10 najgorih u prvih 100 epizoda. Bilo je epizoda sa gorom pričom, ali ova epizoda je overall slabašna, naročito u pogledu crteža. Trigo mi je sigurno jedan od najgorih crtača u prvih 100, uz Tacconija i Coppolu.

    11.12.2018
    07:49:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Jedna poprilično zaboravljiva priča, što je rijetkost za rani period. Krimić bez nekih posebno upečatljivih likova i dijaloga. Nemaštovito u svakom smislu, ali i bez nekih kardinalnih grešaka zbog kojih bi se ovaj strip zaobišao u repertoaru čitanja, osim konačnog ubojice koji je u datoj konstrukciji događaja nedovoljno zanimljiv, i nadasve nelogičan.

    Trigo mi je dobar u Ljepoti demona, dok u druge dvije priče (uključujući i ovu) baš i ne.

    09.08.2019
    23:24:00 sati
    Dexters
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 6, 9

    Sva intrigantnost koju sadrži lik Jacka Trbosjeka u ovoj epizodi bačena je u vjetar. Da Sclavi nije na početku uzeo te klasične teme sigurno bi, barem za ovu temu, oko 50. broja napisao bolju priču. Od početka sam sumnjao na klijenticu i dok joj još objašnjenja počinjenja ubojstava mogu proći kraj epizode je odron i izazvao mi je gnjev, zapravo pokazao svu usiljenost kojom se u scenarij pokušao ubaciti Jack Trbosjek. Moglo je sve ostati na trileru bez fantastike na kraju i zbunjenog Dylana koji se pita je li voštani kip ubio Jane te one zadnje stranice. Zanimljivo koliko je u Bonellijevim serijalima tih zadnjih stranica koje kvare dojam. Ovdje ne do kraja jer je on već pokvaren čim je voštani kip stupio u akciju. Mnogo pokušaja humora, samo mi se svidio vic o lordu koji zove majordoma i sazna da ga žena vara. 

    Crtež me u početku živcirao jer mi žena koja se osjećala praćenom nije činila ni blizu nacrtanoj ženi-mediju. Odatle je manje-više "probavljivo", ali tek to. Villina naslovnica bi bila bolja da je Jack nacrtan kako vreba, u stojećem položaju. 

    11.08.2019
    09:34:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 69%

    6, 8, 7, 6

    Dobro.

    06.09.2019
    13:30:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Lošija priča od prve .

    Poznata priča ,ali veoma konfuzno napisana .  

    Strip spašava crtež .  

    05.03.2020
    23:15:00 sati
    Altairfan
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 359
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 578

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum