Zona sumraka

Dylan Dog

DD EXT 07 | 96 str.

Mabel Carpenter proganjaju prikaze poluraspadnutih tijela njezinih sugrađanina u malom gradiću Inveraryju. Iako je svi uvjeravaju da se radi samo o noćnim morama, ona ipak sumnja da se oko nje događa nešto neobično. U pomoć zove Dylana Doga koji dolazi u Inverary otkriti užasnu istinu o njezinim stanovnicima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Zona sumraka
  DD EXT 7
 • Zona sumraka - Povratak čudovišta - Alfa i Omega
  DD LIB 3
 • Zona sumraka - Povratak čudovišta - Alfa i omega
  DD VCKI 3
 • Zona sumraka
  DD ZS 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Zona del crepuscolo
  DD SR 7

ZANIMLJIVOSTI

 • cijeli jedan dio stripa je posvećen priči E. A. Poea "Svjedočanstvo u slučaju gosp. Valdemara", koja je očito poslužila kao inspiracija za ovu epizodu
 • ova epizoda je pedeset brojeva kasnije dobila i svoj nastavak (DD ZS 57 - Povratak u zonu sumraka)

Već i prva scena u knjižnici nagovješćuje nam da se ovdje radi o izuzetnoj epizodi. Mister Belknap (čija lijeva strana lica - u krupnom planu - se raspada) donosi Mabel knjigu koju je ona tražila... ona se okreće... pogleda ga... vrisne od užasa... i tu, takoreći, počinje strava i užas. Trčeći jadnu Mabel zgrabi gospođa Long kojoj ova u samoobrani otkine komad ruke i evo ti novog šoka. Prije nego što je mogla doći k sebi od užasa, Belknap je uspavljuje injekcijom... Mabel se budi iz sna u knjižnici i govori mister Belknapu (koji sada izgleda fizički sasvim normalno) da je usnula jedan čudan san čijeg se sadržaja nikako ne može sjetiti. On je uvjerava da malo previše uči i da se mora malo opustiti. Cijelim putem kući Mabel osjeća nekakvu jezu u sebi i nešto u njoj joj govori da pozove u pomoć slavnog istraživača Dylana Doga.

Brrrrr! Što se mene tiče, prilično jezovit uvod u cijelu ovu priču. A to je ono po čemu je ova epizoda tako posebna. Sva strava i užas ovdje ne proizlazi iz onih klasičnih horror-scena masakriranja i ludih ubojica, vampira, duhova, niti iz scena gdje se prolijevaju litre i litre krvi... ovdje užas proizlazi iz same ideje cijele priče. O viječnom životu, odnosno o jednom njegovom obliku. Najtragičnije u cijeloj ovoj priči je zapravo činjenica, što je zapravo i uzrok cijelog zapleta, da je Mabel Carpenter jednu stvar zaboravila... zaboravila je da ona, kao i svi stanovnici Inverarya, zapravo živi u Zoni Sumraka. U svijetu u kojemu nitko nikada ne stari i nitko nikada ne umire, ali također je to svijet u kojem je svaki dan jedan te isti, monoton i jednoličan. A sve to zahvaljujući izvjesnom doktoru Hicksu, koji dolazi u Inverary nastaviti istraživanja stanovitog Vergesusa o tajni zagrobnog života, što mu i uspjeva zahvaljujući serumu kojeg otkriva i korištenjem mesmerizacije (jednim oblikom hipnoze). Zanimljivo je da je tajanstveni Vergesus zapravo nitko drugi nego ozloglašeni dr. Xabaras koji je stoga i nesvjesno suodgovoran za cijelu misteriju grada Invererya. Nakon što svoje otkriče primijeni (uspješno) na nekoliko stanovnika Inverarya, uskoro cijeli grad prođe kroz tajanstvenu kuru liječenja kod dr. Hicksa, i tako svi njegovi stanovnici nastave život, ako se to može nazvati životom, na granici gdje zemaljski život prestaje i gdje počinje smrt, iako nitko od njih nikada nije zapravo ni umro a opet nitko više nije živ. I ma kako takav život na prvi pogled izgleda privlačan, ubrzo se ispostavi da je sve to zapravo jedan pravi psihološki pakao. Prvi je to shvatio Terence Carpenter, Mabelin otac, koji više ne može izdržati takvu moru gdje je svaki dan isti, gdje ne postoji niti prostor niti vrijeme, te jednostavno moli Dylana Doga da ga ubije, da završi ovu moru koja za njega traje već šezdeset godina, jer shvaća da je ipak na kraju bolje biti stvarno mrtav, nego beskonačno balansirati na granici između životu i smrti.

Ali bez obzira što u Inveraryju svi žive vječno, tijelo ipak nije imuno na starenje i propada, pa svi stanovnici moraju redovito ići dr. Hicksu na pregled i "krpanje". Mabel je stoga primorana prihvatiti činjenicu da će zauvijek ostati mlada djevojka koja će svakoga dana odlaziti u knjižnicu, prolaziti pored iritantnog svečenika koja će je stalno opominjati zašto je propustila nedjeljnu misu, te željno očekivati da je njezin dečko Mark pozove na ples... a to je ono što ovu epizodu čini tako mračnom a ujedno i tako tužnom, i nakon koje se činjenica da svi jednom moramo ostariti i umrijeti više ne čini tako okrutnom.

Montanari i Grassani su opet učinili odličan posao, njihov crtež je mračan i baš primjeren atmosferi u cijeloj priči. Sclavi je napisao snažnu epizodu, epizodu koja se lako čita, epizodu jasnog i originalnog sadržaja, bez onog dosadnog filozofiranja o smislu života i tome slično, a poslužio se i odličnom pričom E. A. Poea kao inspiracijom. Inače, fenomenalni Poe često služi kao inspiracija nekim epizodama Dylana Doga, što nije ni čudno jer su njegove mračne pjesme i priče sami vrhunci svjetske horror-književnosti. "Zona sumraka" dobila je kasnije i svoj, po meni prilično nespretan nastavak (DD # 57 - Povratak u zonu sumraka), po kojemu je Inverery zapravo kao nekakva crna rupa na zemlji, i ne samo to nego da je ujedno i prolaz među dimenzijama. Ma, bez veze! Sve je spetljano i ne zna gdje je zapravo glava a gdje rep cijele priče. Sasvim nepotreban nastavak, koji samo kvari dojam, sve u svemu, odlične "Zone Sumraka".

Naprijed

DD EXT 6 Ljepota demona

DD EXT 08 Povratak čudovišta

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • byoman

  Ukupna ocjena 76%

  8, 9, 5, 10

  Imam samo jedno za reci: Montanari&Grassani. Te autore ne mogu gledati. Prica jeste odlicna, ali M&G me zivciraju. Ipak, mora se priznati, dobro su "ekranizirali" Poeovu pricu. Villine naslovnice. Mljac!
  11.11.2003
  23:07:00 sati
  byoman
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 80%

  10, 10, 5, 5

  Ja sam kao klinac bas voleo M&G. I sada posle toliko godina ove njihove stare epizode su mi OK. Srecom nove i ne rade u redovnoj ediciji (jer zadremao sam citajuci "Ponore ludila")
  Ova je prica dobra, dobraa. A bogami i Povratak mi se svideo i ta EAPo rekonstrukcija price.
  Sve u svemu, klasika.
  12.11.2003
  02:59:00 sati
  Barker
  uredi
 • seinfeld

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  Bonelli i co ocigledno obozavaju Poea a ko ih moze kriviti zbog toga.
  Kao i uvijek te adaptacije su vrlo dobre,gotovo nezaboravne osim naravno ako samog Poea ne ubacis u pricu i dobijes glupost a la zadnji Zagorov susret s Hellingenom.
  M&G su sterilni crtaci ali ne mogu ih mrziti jer su nacrtali Damu u Crnom ;-).
  Sve u svemu odlicna prica kao i ostali extra Dylani!
  12.11.2003
  16:17:00 sati
  seinfeld
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Jedna od prvih epizoda,koje su sve jako dobre ali fali im "ono nešto" da budu vrhunske.Tako je i ovdje.Uvod u priču je dobar,uvijek volim kad Dylan i Groucho putuju van Londona,tu uvijek bude dobra zajebancija u autu pa tako i ovdje.Sviđa mi se što su uključili E.A.Poa i njegovu priču.Dobra atmosfera je i na jedrenjaku ovijenom maglom i u grobnici Carpenterovih ali to je uglavnom sve.Kraj mi je prejednostavan,Dylan sasluša doktora Hicksa(koji me podsjeća na Einsteina),mirno ustane i ode i to je to.Očekivao sam puno više,moram priznati.Za M&G mislim da je ovo najbolja epizoda koju su radili.Dobro dočaravaju jezivu atmosferu(pogotovo na jedrenjaku) i sigurno bi im dao ocjenu više da im sam Dylan nije onako očajan.Čini mi se da na svakoj slici izgleda drukčije što je nedopustivo.
  13.11.2003
  17:54:00 sati
  Aco
  uredi
 • Dzimi Gitara

  Ukupna ocjena 64%

  7, 7, 6, 4

  interesantna ideja. Sto se tice Poa kao reference za ovaj strip, mogu vam od srca preporuciti navedenu pripovetku, koju ja poznajem pod naslovom "Slucaj gospodina Valdemara". Prica je sasvim Ok, ali je mnogo intrigantnija sama ideja. Hipnotisati umiruceg!
  Prica u stripu je ok, ali bih se slozio da kao da nesto fali. Neka kockica bez koje je mozaik nedovrsen.
  13.11.2003
  23:44:00 sati
  Dzimi Gitara
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  .
  14.11.2003
  18:08:00 sati
  Sherlock Holmes
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Prosjecna epizoda,ipak slabija od prethodne "Ljepote demona" i sljedece "Povratak cudovista"
  EDIT 2023: Još jedna epizoda koja mi se pri ponovnom čitanju više svidja nego prvi put. Jako zanimljivo !
  14.11.2003
  23:25:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 7, 7

  Odlična epizoda! Čak su mi i M&G dobri ovdje.
  15.11.2003
  12:22:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 81%

  9, 8, 7, 9

  svidja mi se prica crtez je osrednji ipak su to m&g naslovnica zakon scenarij ok ispunio mi je izcekivanja
  15.11.2003
  12:53:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  8, 8, 5, 7

  15.11.2003
  13:14:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Među početnim epizodama DD teško je pronaći neku slabu, tako da se i ova uklapa u visoki prosjek. Zanimljivost ove priče je da je ovdje Dylan pasivni promatrač, ništa ne rješava, samo je svjedok neobičnog života sela. Dobri doktor mu ispriča priču, Mabel skuži da ga ni ne treba i naš se dasa fino pokupi doma. Inače, super je njima u Zoni sumraka, imaju vremena pred sobom koliko hoće i još samo da počnu malo raznovrsnije dane upražnjavati, što će ti više. Evo, ja se odmah prijavljujem za kuru mesmerizacije, u dobroj sam formi, mogu ostati ovakav, a slobodnog vremena nikad dosta. Crtež je dobar, M&G su mi uvijek bili OK.
  22.11.2003
  10:19:00 sati
  stinky
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Još jedna fenomenalna priča, sa fenomenalnom naslovnicom i sa odličnim crtežom koji crtaju moji najdraži crtači M&G.
  Kada bi i 50% ostalih epizoda imalo ovakav crtež i ugođaj...
  24.11.2003
  16:57:00 sati
  zeljko
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Jedan u nizu stripova koji putem horrora pokazuje pakao predgrađa velikih metropola u kojima svi žive u nekom polusvijetu i iz dana u dan ponavljaju iste i jednake stvari - zona sumraka
  26.11.2003
  14:09:00 sati
  branimir
  uredi
 • Logan

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Ovaj je strip jedan od boljih u Dylan Dog serijalu.Jedina slabija strana je crtež.Iako nemam ništa protiv M&G mogli su bar Roija stavit za crtača za malo mračniju atmosferu.
  02.12.2003
  20:51:00 sati
  Logan
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Svi pljuju po M&G. Ja necu! Ne vjerujem da bi neko drugi mogao bolje nacrtati ovu epizodu od gore navedenog tandema. Strip je interesantan i napet do kraja, i stvarno mi je zao sto jos nisam uspio da dodjem do epizode "Povratak u zonu sumraka", a po Bernijevom ritmu cemo je docekati za 5-6 godina.
  13.01.2004
  07:19:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  10, 8, 6, 9

  Sta da napisem osim: jedna od meni najboljih prica. Odlican zaplet. Misteriozno, stravicno, gotovo neobjasnjivo... na kraju odlican rasplet, odlicna ideja. Ne znam je li ideja originalna ili preuzeta, ali dobra epizoda. Cak i M&G crtez mogu da oprostim mada bi mi bilo draze da je radio npr Stano ili Roi. Ala bi tada tek bila sjajna epizoda!
  02.03.2004
  12:20:00 sati
  Bilja
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Ovo je jedna od boljih epizoda Dilana Doga, a kako i ne bi bila kada su za predlozak iste iskoristili pricu The Facts in the Case of M. Valdemar Edgara Alana Poa. Ko se lati Poa ne moze da propadne. M&G su odradili dobar posao, Sklavi odlican. Ideja da je mali skotski grad Invernes crna rupa na Zemlji, a sve zahvaljujuci demonskim opitima doktora Ksabarasa je zaista sjajna. Sve u svemu, jedna od epizoda kojih se rado secam i rado ponovo vracam.
  02.05.2004
  21:01:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Sve je OK, osim naslova. Ja sam mislio, da je zona sumraka iz američke televizije ili drugim rećima, nije svaka epizoda dylan dogaga - zona sumraka.
  03.12.2004
  12:48:00 sati
  marvin
  uredi
 • zveky

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Odlicna epizoda!Slozicu se da nije najbolja u prvih 10 ali se meni jako dopala!Uz sve to obozavam M&G koji su ovdje na stubu srama...ali ukusi su cudo!
  03.12.2004
  14:04:00 sati
  zveky
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Dobra epizoda, mogla je zavrsiti malo uzbudljivije, ali je valjda poanta bila dubina. Duboka, ali je mogla biti i dublja, napeta, ali je mogla biti i napetija, pogotovo na kraju.
  06.01.2005
  23:04:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrlo uzbudljiv strip.Odličan je prizor kada se stanovnicima Inveraryja raspadaju face pa ih profesor Hicks popravlja.
  31.05.2005
  13:48:00 sati
  Pierce
  uredi
 • dubac

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Zona Sumraka je jedna od onih epizoda zbog kojih sam zavoleo Dilana Doga.Crtez je odlican.Mozda sam pristrasan jer obozavam tandem M&G.Slazem se da je nastavak bio nepotreban.Zaista mislim da nekim antologiskim epizodama a Zona Sumraka to jeste dodatno zapetljavanje price nije potrebno.
  10.12.2005
  10:46:00 sati
  dubac
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Iznad prosječna epizoda. Nekako mi pašu epizode u kojima Dylan nije u Londonu... mislim da bi ovi današnji autori trebali poslati Dylana negdje u europu jer London ima svoja ograničenja, a mogla bi se napisati neka epizoda vezana uz neku legendu ili slično... M&G su mi u ovoj fazi odlični, kasnije su se pokvarili... Naslovnica dobra....
  08.06.2007
  22:26:00 sati
  Akul
  uredi
 • Vega

  Ukupna ocjena 77%

  9, 8, 6, 8

  Jako dobra i zastrašujuća priča! Izvrstan je početak epizode: svi mještani malog i naoko idiličnog mjesta Inverary onako pristojni i fini, a ispod površine truli i ogavni. Saznajemo još poneke "neistinite" stvari o Xabarasu i Dylanovu ocu. Xabaras je pod imenom Vergerus nekoć imao laboratorij kojeg je navodno Dylanov otac spalio. Nakon što smo pročitali "Priču o Dylanu Dogu" možemo samo nagađati što se zapravo dogodilo. Super mi je i ideja o jedrenjaku rekvizitu iz Hammer horroraca koji je preuređen u trajekt. "Svjedočenje o slučaju gospodina Valdemara" je odlično umetnuta priča u priči. Kao što prozirna senka veli s Edgarom Allanom Poeom ne možeš fulati. Montanari & Grassani su mi prosječni kao i uvijek. Njihov crtež mi je presterilan i nezanimljiv. Villa je majstor i uvijek kvalitetno odradi posao. Ljudi koji žele biti mesmerizirani iako nisu u životnoj opasnosti. Ludnica! Ne mogu shvatiti ni umiruće koji bi bili voljni podvrgnuti se tom procesu. Ako je cijena vječnog života iznova proživljavati jedan te isti dan, iste situacije bolje je biti mrtav. Neka Bog, materija i cijeli svemir imaju milosti prema nama!
  27.09.2007
  19:12:00 sati
  Vega
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Još jedna priča o nesretnoj besmrtnosti. Nisam baš impersioniran. Dosta ljudi živi jednoličan život kao i protagonisti ove priče s iznimkom da nisu otporni na bolesti i ozljede. Njima se i mjesec dana čini kao vječnost, pa tako ispada da je ova priča prije stvarnost, negoli (ne baš tako stravična) fikcija. M&G znaju biti puno bolji. Lica su loše nacrtana, pogotovo Dylana i Groucha. Jedino što su im scene s brodom vrhunski ispale, a to je ujedno i najbolji dio epizode.
  26.11.2007
  18:30:00 sati
  Spock
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jednostavno FANTASTIČNA epizoda.Ovakvu vrstu horrora do sad nisam vidio,i moram reći da me Sclavi stvarno oduševio.Go,Tiziano,go!
  30.11.2007
  18:30:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 75%

  9, 7, 7, 6

  mračna i poprilično tužna priča, koja mi je ipak nedorečena, već su mnogi rekli, fali joj nešto da uđe među najboljeM&G volim, 100puta to ponavljam, i ovdje su dobri, mračni, a slabiju ocjenu dobivaju zbog neujednačenostinaslovnica je lijepo nacrtana, ali motiv mi je loš, nije primjeren atmosferi priče
  05.03.2008
  20:37:00 sati
  ken2
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Jedan od klasika, iz vremena dok su M&G još bili jako dobri. Zbog ovakvih se epizoda Dylan i danas čita.
  14.03.2008
  10:15:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  8, 10, 10, 10

  vrlo dobra epizoda.meni su osobno montari i grassani najbolji crtači DD.
  23.06.2008
  11:12:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 7, 10

  Intrigantna priča. Nije jedna od najboljih, ima nekih packi, ali ipak zanimljivo, zabavno i pomalo jezovito; dobra atmosfera. I opet Sclavi kritizira sistem i društveno uređenje.
  Crtež prosječan, dojam kvari to što Dilan i Gručo ne liče na sebe. Ali zato je miss Mabel komad i pol!
  Dilan ni ovog puta ne spava s nijednom ženom, Mabel je ipak zvijezda epizode, a stvarno bi bilo previše da se Dilan uhvati u koštac sa neživom.
  11.11.2008
  15:42:00 sati
  Klukas
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Jako dobra epizoda sa jako dobrom pričom. Montanari & Grassani su super naspram npr. Tacconija ili Cossua. Stoga uglavnom nemam ništa protiv njihova crteža. Jedino mi smeta što crtaju krupne oči. Villa i dalje odličan!
  28.11.2008
  17:35:00 sati
  Panon
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Odličan početak, malo Dylanovih stripova e može pohvaliti da imaju tako zastrašujuću i tajnovitu atmosferu na početku. Kraj je začuđujuće dobro odrađen, nema nikakvih Sclavijevih filozofija i ostalih konfuznih gluposti. Sve je lijepo objašnjeno, čitatelji su došli na svoje. M&G su ovdje fenomenalni. Naslovnica također vrlo dobra.
  30.12.2008
  09:17:00 sati
  mpavin
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Epizoda je odlična, mada ne vrhunska, ali najinteresantnija mi je zbog toga što su ovdje M&G uspjeli nadmašiti same sebe, pa su neke scene, u kombinaciji sa odličnim scenarijom, baš stravične. Dobar rani Sclavi, iz vremena kad je još aktivno tragao za formulom vječnog života. Slabije od nastavka, ali svejedno odlično.
  14.01.2009
  08:47:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Volim ovakve brojeve, ok nije remek djelo ali je jako dobra. Jedna od onih starih jako dobrih a i crtež je za pohvalu. Jako mi se svidjela uplašena Abigejl koja ne kuži šta se događa oko nje.
  14.01.2009
  18:43:00 sati
  supermike
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 71%

  8, 7, 6, 8

  Prica je sasvim ok, u drugoj polovici malo previse zagusena tekstom. Ono sto mi nedostaje je malo vise napetosti, ovako se moze reci da je zanrovski drama sa horor elementima, bas nesto u stilu tv serije "Zona sumraka".
  27.06.2009
  13:21:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Večnost i ništa.
  04.07.2009
  10:06:00 sati
  farrar
  uredi
 • Beva

  Ukupna ocjena 78%

  10, 9, 5, 6

  Super ideja, razrada trunčicu nedorečena, no i dalje fenomenalno... Crtež loš, no prolazan... Naslovnica me uvijek odbijala...
  10.08.2009
  23:37:00 sati
  Beva
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Tematika je odlicna.Malo crtez kvari ukupan utisak.
  23.12.2009
  20:33:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • boris84

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 8, 6

  Jedna od kultnih i krucijalnih saga o Dylan Dogu, pocela je upravo ovom pricom. Za potpuno savresenstvo, nedostajalo je jos sasvim malo Sklavijeve melanholicne fikcije, koja bi u potpunosti docarala taj medjuprostor Zone Sumraka. Crtez cuvenog tandema Montanari&Grasani je sasvim solidan, dok je Vilja (po meni) napravio sasvim prosjecnu naslovnicu, nedostojnu ove epizode.

  01.12.2010
  00:17:00 sati
  boris84
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 73%

  6, 7, 8, 10

  Epizoda koja je nekako kultna ne sto je predobra, nego zbog teme o zivim mrtvacima, koji u ovom slucaju nisu zombiji.   Crtez M & G meni nikako ne smeta, iako smeta puno drugim ljudima.  Prica je ok; malo konfuzna, ali nema bas nikakvih nezaboravnih scena koje bi me natjerale da ovo citam nekoliko puta u godini dana.  Naslov "Zona Sumraka" je odlican, kao i ona klasicna americka serija sa istim nazivom, isto tako je dobro da je jedna stara Dylanova prica odmah iskoristila priliku da upotrebi tu temu.  Naslovnica je odlicna, jedna od moji najdrazih kad sam bio mali i prvi put ovo procito.  Potrebna epizoda za ovaj serijal, i za Dylanov svijet, ali kao prica nista posebno; ovo vise beneficira od nostalgije nego iceg drugog.

  03.04.2011
  18:23:00 sati
  acestroke
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Uf, da sam je barem pročitao prije njezina nastavka definitivno bi ostavila bolji dojam na mene, no kad ju se usporedi s nekim epizodama poslije dvjestotog broja onda se tek jasnije vidi koliko je ova epizoda zapravo dobra. Jedino smatram da je možda trunčicu prerano izašla što se prije svega vidi koliko ova epizoda narušava kontinuitet DD-a.

  M&G su također napravili zadovoljavajući posao, u nekoliko navrata odlično oponašajući izgled Villinog Dylana.

  10.07.2011
  15:04:00 sati
  drogsy
  uredi
 • co11ector

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Po meni jedna od najboljih priča od onoga što sam do sada čitao vrlo zanimljivo ne ostavlja prostora dosadi ni u jednom trenutku!

  02.12.2011
  08:17:00 sati
  co11ector
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 72%

  6, 6, 9, 9

  Ok mi je kada netko napiše priču za nekog strip junaka inspiriranu nekom knjigom, ali mi smeta kada se to preočito spominje u samome stripu. Nisam zadovoljan objašnjenjem onog procesa sa mrtvacima, čovjek samo stavi ruku čovjeku na glavu i to je to. Neke druge stvari također nisu do kraja objašnjene, ali to mi ne smeta, jer koliko sam shvatio na forumu, u kasnijim epizodama dobijemo neka objašnjenja, pogotovo vezano uz Ksabarasa. Šta mogu, nov sam Dylanovac, možda mi jednog dana kada budem pročitao više ovakvih stripova ova priča bude imala više smisla, ali sa ovog stajališta, gledajući samo ovu epizodu - ništa posebno.

  08.05.2012
  20:02:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 5, 8, 8

  Priča je nekako nedorečena.

  21.05.2012
  20:18:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Zagooor

  Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 8, 7

  Must have epizoda,sami počeci DD-a,ali M&G mi se nisu dopali. Jeste li shvatili da na svim DD Villinim naslovnicama Dylan ima pištoolj

  24.05.2012
  15:43:00 sati
  Zagooor
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Ovakve epizode gdje ne znaš što je stvarnost a što nije su oduvijek bile ono što Dylan kao strip najbolje pruža, a takve epizode mi uvijek kidaju živce... M&G ovdje jako dobro pašu sa svojim plastičnim facama, dapače, čak daju epizodi još jezovitiji ton. O naslovnici ne trebam trošiti previše riječi, Villa je Villa.

  22.06.2012
  14:29:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  05.10.2012
  13:50:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 75%

  6, 7, 9, 9

  Jako dobro otvaranje priče,atmosfera onako,baš horror tipa Dylan Dog,ali mi se ne sviđa način na koji se priča razvija i kako završava...dosta dosadno.
  18.11.2012
  00:59:00 sati
  Oki
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 89%

  10, 8, 9, 8

  Veoma originalna i  mastovita prica i ideja.

  Ali je stripu nedostajalo neke napetosti i nekog glavnog raspleta ali je i dalje odlicna i kultna epizoda.

  Dobijamo jos na zapletu izmedju DD porekla i njegovog oca i Ksabarasa

  M i G nisu uopste tako losi, pogledati samo kako su nacrtali brod! Ne svidja mi se kako crtaju Dilanov nos iz profila.

   

  Villina naslovnica je dobra ali nije ni izuzetna vise mi odgovara na Texu

  02.12.2012
  15:33:00 sati
  going going
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Ovakav tip horora više djeluje na psihu nego litre krvi i kasapljenja. Ponajviše što nekako kucka na savjest s pitanjem - živimo li i mi u zoni sumraka kada nam se dani svode na jednolične obaveze i hrpu jednoličnih sitnica koje iz dana u dan moramo raditi? Ja mislim da je čovječanstvo već odavno u zoni sumraka.

  01.02.2013
  10:52:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Bez previše akcije i strke se razvila napeta i intrigantna priča o tome što se to događa s ljudima koji žele izbjeći smrt.

  12.06.2013
  21:43:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Još jedna priča iz lige "svakodnevni život je najveći užas", ali onda kada je ova epizoda izašla, valjda je to bila relativno nova tema pa je prihvatljivo. Zanimljivo koliko toga može stati na 96 stranica. Drugi Bonelli junaci ne mogu ni popiti čašu vode na tom broju stranica, a Sclavi uspijeva natrpati jezerske jedrenjačke trajekte, oskvrnjavanje grobnica, mesmerizam, Edgara Allana Poea, alkemiju, uklete građevine, ubojite jezerske virove, žive mrtvace, eksplodirajuće aute, bolnički horor i seosku idilu. Ajme!

  Crtež Montanarija i Grassanija mi je nešto slabiji u usporedbi s njihovim drugim radovima, likovi su mi ovdje preplastični, ali bar se lako čita. Naslovnica je dobra.

  17.08.2013
  10:40:00 sati
  Opti
  uredi
 • Charlo

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  Što se tiče samog crteža, Đuzepe i Ernesto su u toj početnoj fazi Dilana, koja mi je najdraža i osjećam nostalgiju za tim vremenima. Imali su oni posle ovoga mnogo više brljotina. Što se same epizode tiče, priča je inspirisana genijalnim hororom Gerija Šermana iz 1981. Dead & Buried (Mrtvi i zakopani) za koji je scenario napisao Den O'Banon (tvorac Aliena). Veliki plus je naslanjanje na jednu od najjezivijih i najboljih priča Edgara Alana Poa. Sve u svemu, odlična epizoda, danas nešto ovako možemo samo da sanjamo. Naslovnica je sjajna, dočarava jezivu atmosferu iz stripa, pun pogodak. Two thumbs up!!! 

  14.04.2014
  12:01:00 sati
  Charlo
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Solidno, ali očekivao sam puno više, barem sudeći po naslovnici. Mislim da nisam nikad prije čitao ovu epizodu.

  19.06.2014
  22:35:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 20%

  2, 2, 2, 2

  04.08.2014
  22:10:00 sati
  Peci
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  Super epizoda koja mi je puno bolja od nastavka koji će uslediti.

  28.09.2014
  09:30:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 70%

  8, 8, 4, 10

  10.10.2014
  15:42:00 sati
  velka031
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Pomalo komfuzno ali se na kraju sve objasni

  31.10.2014
  14:46:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  A nije loše,da je moglo bolje je!!
  06.02.2016
  15:27:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 78%

  9, 5, 9, 9

  Vjerojatno najbolji uradak MiG na serijalu ikada, odlično postavljaju atmosferu epizode. Sama priča uopće ne zaostaje! Iako su varijacije ideje već viđene u drugim medijima, Sclavi je to okrenio na sasvim bolestan način. Jedino mi se nije svidjela količina teksta (pogotovo na kraju), gdje mi se zbog opširnog objašnjavanja činilo kao da čitam knjigu.

  18.07.2016
  10:01:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • RadioClash

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  20.09.2016
  15:37:00 sati
  RadioClash
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 70%

  8, 5, 8, 7

  Precijenjena epizoda. Ima zanimljivu priču i poruku, no scenarij je savim zeznut. Početak je dobar, no kasnije se u priči ništa ne događa, samo dosadno objašnjavanje. M&G su odlično nacrtali epizodu, a naslovnica mi je jedna od slabijih Villinih.

  30.10.2016
  10:18:00 sati
  karlitos
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Meni je ok priča, ništa genijalno ali opet dovoljno dobro da čovjek potroši vrijeme. Volim ove rane epizode jer se osjeti da je to rađeno tamo negdje osamdesetih, tu je taj neki čudni šarm bez obzira na relativno lošiji crtež.

  05.07.2017
  00:00:00 sati
  solar
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 87%

  10, 9, 8, 6

  Hmmm, meni je ovo u top 3 epizode iz 1987 godine: S druge strane ogledala, Duh Ane Never i Zona sumraka, sve tri tu negde po kvalitetu, od 85-90%. Lepota demona mi je isto tu negde ali odmah posle, jer je utisak slabiji zbog lošeg crteža.
  Mnogima se vidim nije svidelo objašnjavanje i količina teksta na kraju stripa, meni zapravo jeste. Svidelo mi se što nema puno akcije, već Dylan i doktor Hicks najnormalnije sede i pričaju, a epizodi (kao i nekim drugim) kao da odgovara staromodan crtež one dvojice. Naravno nije moglo proći bez obrade Poove priče, koja me je podstakla da pročitam i originalnu.
  Atmosfera malog mesta, scene magle i na groblju, sablasni brod, ona devojka koja hoda po dnu reke a zatim izlazi, prekrivena morskom travom, te odlazi kući i leže u krevet tako obučena i prekrivena travuljinom itd... Zaista strip pun neke neizvesnosti, napetosti, misterije, a Inverary podseća na Twin Peaks tip priče, kao što je i Tajne Ramblina / Zver iz pećine... Priča je takva da se ova epizoda pamti.
  Zapravo kao da gledam neki crno-beli horor (Hičkokov možda) iz 50-ih, takav je bio osećaj dok sam ovo čitao.
  Doduše, priznajem da je malo mešam sa kasnije pročitanim ''''''''Povratkom u zonu sumraka'''''''', koji mi je nešto lošiji od ove priče, ali ne puno. Moraću da pročitam i nju uskoro pre ostavljanja komentara na recenziju.
  Vrlo jeziva atmosfera, a M&G su jednim delom tome doprineli, pored izvrsne mistery priče. Priznajem da kada pomislim na nacrtanog Dylana, uz Stanovog često pomislim i na Dylana koga su crtala ova dvojica - a nisam osoba odrasla uz Dnevnikova izdanja. Nikad se ne obradujem kada treba da pročitam epizodu koju su oni nacrtali, ali negde se ne može poreći da zaista pašu. Meni ovde npr. Mogli su malo jezivije da nacrtaju raspadnuta lica stanovnika Inveraryja ali Bože moj...
  Isto važi i za naslovnu - ambijent je super, ali su mi ovaj raspadnuti sa glavom nilskog konja i Dylan nacrtani bezveze... 
  EDIT: Naslovna sa 5 na 6

  05.07.2017
  01:29:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Unngenant

  Ukupna ocjena 80%

  9, 9, 7, 5

  07.09.2017
  00:23:00 sati
  Unngenant
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 74%

  6, 8, 8, 8

  Varijacija na temu, već viđeno.

  07.09.2019
  10:48:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  6, 7, 8, 7

  13.03.2021
  13:09:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  30.03.2021
  13:10:00 sati
  GrouchoDrugi
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Kratak sadrzaj:

  Mabel Carpenter nailazi na cudne slucajeve ljudi kojima se raspada koza u njenom mjestu te odluci angazirati Dylana Doga na slucaju. Dylan dolazi u Invernary, grad u kojem izgleda da je vrijeme stalo.

   

  Komentar:

  Odlicna epizoda. Veoma mistican pocetak i solidan kraj. Slabiji mi je jedino bio onaj dio kad su bili na brodu pa s virom, iako je sve ovo fantastika, svejedno smatram da Mabel nikako nije mogla doci u svoju sobu prije negoli su Dylan i Goucho stigli do njene kuce. Takoder, mala nelogicnost: ako je Mabel umrla davnih dana te je cijeli grad odavno vec mesmeriziran, otkud je ona mogla cuti za Dylana Doga? Istina, rekao je Hicks da voli ponekad malo popricati s "vanjskima", medutim ako Mabel zaboravlja sto je tocno postala, sigurno bi zaboravila i da joj je netko od "vanjskih" pricao o Dylanu. Crtez mi je bio odlican, M&G su ovdje bas sjajnu atmosferu postigli na pojedinim mjestima i uvelike pomogli prici da ostavi jos bolji dojam na mene, a naslovnica prava, jezovita!

   

  Zanimljivosti:

  - Kronoloski gledano 7. avantura

  - 7. Sclavijev rad te 2. M&G-a, te naravno 2 njihova kolaboracija na serijalu

  - Likovi: Dyaln Dog (7), Groucho (7), dokotr Hicks, Mabel

  - Mjesto radnje: Invernary

  - spominje se kako je Xabaras imao laboratorij u Invernaryju prije pocetka zone sumraka

  - Dylan pije alkohol vec drugu epizodu zaredom, a cini m ise i treci put ukupno u serijalu sto je malo neobicno za lijecenog alkoholicara, jos ga ocito Sclavi nije formirao do kraja kao lika

  - Vergerus je jedno od Xabarasovih imena

  - Dylanov otac se borio protiv Xabarasa

  19.08.2021
  22:08:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Ova mi se Dilanova epizoda sviđala kad sam je prvi put pročitao, a tad sam imao 14 godina. Sad mi se uopšte ne sviđa. Žao mi je.

  26.01.2022
  20:08:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 7, 5

  Vrlo zanimljiva epizoda, pogotovo ako ste upoznati sa Zonom iz kasnijih epizoda! Jako dobro je prikazan apsurdan život bez smrti, pomalo filozofska tema bez direktnog filozofiranja... crtež mi je vrlo solidan, naslovnica je mogla biti i bolja, ne dočarava atmosferu epizode.

  27.09.2022
  15:52:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  07.05.2023
  08:03:00 sati
  benx40
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Po tko zna koji put sam pročitao ovu priču i utisak je i dalje isti:odlična radnja i FANTASTIČAN crtež koji na momente stvara tako jezivu atmosferu da to nije normalno. I ovdje, kao i kod prvog i trećeg broja već u prvoj slici, prvom kadru imamo odličnu scenu. A također slika jedrenjaka na 26. str...Ma odlično. Još treba spomenuti i obnovu Markova lica na 71. str. M & G su ovdje još jednom, nakon Noći punog mjeseca, pokazali svoju genijalnost. Priča je prvoklasna i jedini razlog zašto nema najveću ocjenu je lagani pad u zadnjoj četvrtini priče gdje doktorovo objašnjavanje postaje...ha ne pretjerano fenomenalno te je radnja malo zagušena. Tu je i Poova priča ali i ona malo guši radnju. Ali sve u svemu prvoklasna Dylanova epizoda.
  Ah da, naslovnica je brutalna.

  28.12.2023
  11:35:00 sati
  mladjo
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Dobar hororac, Iako nije moj tip priče, zanimljiva je i mračna, previše za moj ukus. Naslovnica ok, ali promašena tema. Crtež ok.

  01.02.2024
  15:05:00 sati
  tex2
  uredi
 • fabriano

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 7, 10

  Prilicno atmosfericna prica i vrlo dobar mystery - podsjeca na mnogo prica ili filmova gdje je protagonist u nepoznatom malom pitoresknom selu gdje mnogo stvari nije jasno i gdje mjestani prikrivaju jednu mracnu tajnu...

  Sclavi zna koristiti klasicne horror trope i dodati tj. zaciniti s necim svojim, i to mu uspjeva, zato ga svi volimo - uvijek doda nekaku svjezinu, uglavnom suvremenu (u vrijeme pisanja stripa) temu ili motiv i to citajuci desetljecima nakon jos uvijek izgleda zanimljivo.

   

  M&G standarno sterilni, ali i podnosljivi za razliku od nekih drugih epizoda, a Villina naslovnica meni osobno jedna od najdrazih.

   

  Epizoda bi bila apsolutni klasik da ju je crtao netko drugi, zato je ocijena manja iako ju cijenim dosta vise od ovih 82%, steta.

  09.05.2024
  11:34:00 sati
  fabriano
  uredi
 • lukaku44496

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  29.06.2024
  14:39:00 sati
  lukaku44496
  uredi
 • Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  "Bez obzira na ono sto sam rekao Hiksu, ne zelim da zaboravim! Jer kada pomislim na uzase iz Invererija, osecam se zivim i postajem svjesniji zivota. Bio on lep... ruzan... beskoristan... smesan... mozda besciljan... samo jedan trenutak u vecnosti... ali trenutak za zivljenje. A ako nije tako, neka se Bog, materija i cijeli kosmos smiluju nada mnom..."


  Obozavam zonu sumraka trilogiju koja je odlicna vec na svom samome pocetku u najvaznijoj epizodi rane faze serijala. Vrhunski spoj filma Dead & Buried te Poe-ove price o mesmerizmu "Cinjenice o slucaju gospodina Valdemara". Biti besmrtan se cini tako primamljivo ali na kraju shvatite da je to pravi pakao gdje ste osudeni na jedan te isti dosadni i monotoni dan. Odjednom starost i smrt ne izgledaju tako okrutno vec su samo prirodni tijek nasih zivota. Sclavi je tokom citavog svog rada na serijalu tragao za svjetlom na kraju tunela te na kraju dosta optimisticno zavrsava ovu epizodu. Zivot je samo jedan, i bez obzira na sve i koliko nam tesko bilo, vrijedan je zivljenja. Da je svijet lijep, bez ikakve negativnosti, ne bi bilo ni pozitivnosti. Zbog negativnosti pozitivne stvari ozivljavaju i ne idemo iz dana u dan samo kako bi prezivili. Buduci da nije lijep, svijet ima svrhu i relativnu ljepotu. Da je sve uvijek jedno te isto, da li bi smo htjeli ostati u njemu? Da citiram Keiichi Sigsawu: "The world is not beautiful. Therefore it is." Ovo Sclavi (bez obzira na svoje psihicko i mentalno zdravlje) u konacnici razumije: stoga i Gručov humor, Dilanova nada i volja u život, ironija naspram užasa.

   

  Sjajna epizoda koja je apsurdno tuzna koliko i morbidno zastrasujuca.

  05.07.2024
  02:07:00 sati
  Crow
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Lovac na ljude
   Kod: KT VG 17b/18a
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 16.7.2024. 23:14:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 879
  • Grupna terapija
   Kod: KOLORKA 264
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
   Autor: night
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1082
  • Rat na pašnjacima
   Kod: TX LIB 30
   Ocjena: 92%
   Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 1365
  • Falange crnog reda
   Kod: KOLORKA 77
   Ocjena: 80%
   Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1144
  • Landersovi plaćenici
   Kod: TX SAGK 34b/35a
   Ocjena: 73%
   Vrijeme: 9.7.2024. 23:39:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1296

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1780
   • Planina tajni
    Kod: TX ALM 3b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1737
   • Cesta
    Kod: ALBUM ORKA_SP 57
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1733
   • Put za Serenity
    Kod: TX SAK 7
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1723
   • Ogrlica od žada
    Kod: NN LIB 77b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 27.6.2024. 8:01:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1709

   Aukcije

   Forum