Zona sumraka

Dylan Dog

DD EXT 07 | 96 str.

Mabel Carpenter proganjaju prikaze poluraspadnutih tijela njezinih sugrađanina u malom gradiću Inveraryju. Iako je svi uvjeravaju da se radi samo o noćnim morama, ona ipak sumnja da se oko nje događa nešto neobično. U pomoć zove Dylana Doga koji dolazi u Inverary otkriti užasnu istinu o njezinim stanovnicima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zona sumraka
    DD EXT 7
  • Zona sumraka - Povratak čudovišta - Alfa i Omega
    DD LIB 3
  • Zona sumraka - Povratak čudovišta - Alfa i omega
    DD VCKI 3
  • Zona sumraka
    DD ZS 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Zona del crepuscolo
    DD SR 7

ZANIMLJIVOSTI

  • cijeli jedan dio stripa je posvećen priči E. A. Poea "Svjedočanstvo u slučaju gosp. Valdemara", koja je očito poslužila kao inspiracija za ovu epizodu
  • ova epizoda je pedeset brojeva kasnije dobila i svoj nastavak (DD ZS 57 - Povratak u zonu sumraka)

Već i prva scena u knjižnici nagovješćuje nam da se ovdje radi o izuzetnoj epizodi. Mister Belknap (čija lijeva strana lica - u krupnom planu - se raspada) donosi Mabel knjigu koju je ona tražila... ona se okreće... pogleda ga... vrisne od užasa... i tu, takoreći, počinje strava i užas. Trčeći jadnu Mabel zgrabi gospođa Long kojoj ova u samoobrani otkine komad ruke i evo ti novog šoka. Prije nego što je mogla doći k sebi od užasa, Belknap je uspavljuje injekcijom... Mabel se budi iz sna u knjižnici i govori mister Belknapu (koji sada izgleda fizički sasvim normalno) da je usnula jedan čudan san čijeg se sadržaja nikako ne može sjetiti. On je uvjerava da malo previše uči i da se mora malo opustiti. Cijelim putem kući Mabel osjeća nekakvu jezu u sebi i nešto u njoj joj govori da pozove u pomoć slavnog istraživača Dylana Doga.

Brrrrr! Što se mene tiče, prilično jezovit uvod u cijelu ovu priču. A to je ono po čemu je ova epizoda tako posebna. Sva strava i užas ovdje ne proizlazi iz onih klasičnih horror-scena masakriranja i ludih ubojica, vampira, duhova, niti iz scena gdje se prolijevaju litre i litre krvi... ovdje užas proizlazi iz same ideje cijele priče. O viječnom životu, odnosno o jednom njegovom obliku. Najtragičnije u cijeloj ovoj priči je zapravo činjenica, što je zapravo i uzrok cijelog zapleta, da je Mabel Carpenter jednu stvar zaboravila... zaboravila je da ona, kao i svi stanovnici Inverarya, zapravo živi u Zoni Sumraka. U svijetu u kojemu nitko nikada ne stari i nitko nikada ne umire, ali također je to svijet u kojem je svaki dan jedan te isti, monoton i jednoličan. A sve to zahvaljujući izvjesnom doktoru Hicksu, koji dolazi u Inverary nastaviti istraživanja stanovitog Vergesusa o tajni zagrobnog života, što mu i uspjeva zahvaljujući serumu kojeg otkriva i korištenjem mesmerizacije (jednim oblikom hipnoze). Zanimljivo je da je tajanstveni Vergesus zapravo nitko drugi nego ozloglašeni dr. Xabaras koji je stoga i nesvjesno suodgovoran za cijelu misteriju grada Invererya. Nakon što svoje otkriče primijeni (uspješno) na nekoliko stanovnika Inverarya, uskoro cijeli grad prođe kroz tajanstvenu kuru liječenja kod dr. Hicksa, i tako svi njegovi stanovnici nastave život, ako se to može nazvati životom, na granici gdje zemaljski život prestaje i gdje počinje smrt, iako nitko od njih nikada nije zapravo ni umro a opet nitko više nije živ. I ma kako takav život na prvi pogled izgleda privlačan, ubrzo se ispostavi da je sve to zapravo jedan pravi psihološki pakao. Prvi je to shvatio Terence Carpenter, Mabelin otac, koji više ne može izdržati takvu moru gdje je svaki dan isti, gdje ne postoji niti prostor niti vrijeme, te jednostavno moli Dylana Doga da ga ubije, da završi ovu moru koja za njega traje već šezdeset godina, jer shvaća da je ipak na kraju bolje biti stvarno mrtav, nego beskonačno balansirati na granici između životu i smrti.

Ali bez obzira što u Inveraryju svi žive vječno, tijelo ipak nije imuno na starenje i propada, pa svi stanovnici moraju redovito ići dr. Hicksu na pregled i "krpanje". Mabel je stoga primorana prihvatiti činjenicu da će zauvijek ostati mlada djevojka koja će svakoga dana odlaziti u knjižnicu, prolaziti pored iritantnog svečenika koja će je stalno opominjati zašto je propustila nedjeljnu misu, te željno očekivati da je njezin dečko Mark pozove na ples... a to je ono što ovu epizodu čini tako mračnom a ujedno i tako tužnom, i nakon koje se činjenica da svi jednom moramo ostariti i umrijeti više ne čini tako okrutnom.

Montanari i Grassani su opet učinili odličan posao, njihov crtež je mračan i baš primjeren atmosferi u cijeloj priči. Sclavi je napisao snažnu epizodu, epizodu koja se lako čita, epizodu jasnog i originalnog sadržaja, bez onog dosadnog filozofiranja o smislu života i tome slično, a poslužio se i odličnom pričom E. A. Poea kao inspiracijom. Inače, fenomenalni Poe često služi kao inspiracija nekim epizodama Dylana Doga, što nije ni čudno jer su njegove mračne pjesme i priče sami vrhunci svjetske horror-književnosti. "Zona sumraka" dobila je kasnije i svoj, po meni prilično nespretan nastavak (DD # 57 - Povratak u zonu sumraka), po kojemu je Inverery zapravo kao nekakva crna rupa na zemlji, i ne samo to nego da je ujedno i prolaz među dimenzijama. Ma, bez veze! Sve je spetljano i ne zna gdje je zapravo glava a gdje rep cijele priče. Sasvim nepotreban nastavak, koji samo kvari dojam, sve u svemu, odlične "Zone Sumraka".

Naprijed

DD EXT 6 Ljepota demona

DD EXT 08 Povratak čudovišta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • byoman

    Ukupna ocjena 76%

    8, 9, 5, 10

    Imam samo jedno za reci: Montanari&Grassani. Te autore ne mogu gledati. Prica jeste odlicna, ali M&G me zivciraju. Ipak, mora se priznati, dobro su "ekranizirali" Poeovu pricu. Villine naslovnice. Mljac!
    11.11.2003
    23:07:00 sati
    byoman
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 80%

    10, 10, 5, 5

    Ja sam kao klinac bas voleo M&G. I sada posle toliko godina ove njihove stare epizode su mi OK. Srecom nove i ne rade u redovnoj ediciji (jer zadremao sam citajuci "Ponore ludila")
    Ova je prica dobra, dobraa. A bogami i Povratak mi se svideo i ta EAPo rekonstrukcija price.
    Sve u svemu, klasika.
    12.11.2003
    02:59:00 sati
    Barker
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Bonelli i co ocigledno obozavaju Poea a ko ih moze kriviti zbog toga.
    Kao i uvijek te adaptacije su vrlo dobre,gotovo nezaboravne osim naravno ako samog Poea ne ubacis u pricu i dobijes glupost a la zadnji Zagorov susret s Hellingenom.
    M&G su sterilni crtaci ali ne mogu ih mrziti jer su nacrtali Damu u Crnom ;-).
    Sve u svemu odlicna prica kao i ostali extra Dylani!
    12.11.2003
    16:17:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Jedna od prvih epizoda,koje su sve jako dobre ali fali im "ono nešto" da budu vrhunske.Tako je i ovdje.Uvod u priču je dobar,uvijek volim kad Dylan i Groucho putuju van Londona,tu uvijek bude dobra zajebancija u autu pa tako i ovdje.Sviđa mi se što su uključili E.A.Poa i njegovu priču.Dobra atmosfera je i na jedrenjaku ovijenom maglom i u grobnici Carpenterovih ali to je uglavnom sve.Kraj mi je prejednostavan,Dylan sasluša doktora Hicksa(koji me podsjeća na Einsteina),mirno ustane i ode i to je to.Očekivao sam puno više,moram priznati.Za M&G mislim da je ovo najbolja epizoda koju su radili.Dobro dočaravaju jezivu atmosferu(pogotovo na jedrenjaku) i sigurno bi im dao ocjenu više da im sam Dylan nije onako očajan.Čini mi se da na svakoj slici izgleda drukčije što je nedopustivo.
    13.11.2003
    17:54:00 sati
    Aco
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 6, 4

    interesantna ideja. Sto se tice Poa kao reference za ovaj strip, mogu vam od srca preporuciti navedenu pripovetku, koju ja poznajem pod naslovom "Slucaj gospodina Valdemara". Prica je sasvim Ok, ali je mnogo intrigantnija sama ideja. Hipnotisati umiruceg!
    Prica u stripu je ok, ali bih se slozio da kao da nesto fali. Neka kockica bez koje je mozaik nedovrsen.
    13.11.2003
    23:44:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    .
    14.11.2003
    18:08:00 sati
    Sherlock Holmes
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Prosjecna epizoda,ipak slabija od prethodne "Ljepote demona" i sljedece "Povratak cudovista"
    14.11.2003
    23:25:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Odlična epizoda! Čak su mi i M&G dobri ovdje.
    15.11.2003
    12:22:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    svidja mi se prica crtez je osrednji ipak su to m&g naslovnica zakon scenarij ok ispunio mi je izcekivanja
    15.11.2003
    12:53:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 8, 5, 7

    15.11.2003
    13:14:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Među početnim epizodama DD teško je pronaći neku slabu, tako da se i ova uklapa u visoki prosjek. Zanimljivost ove priče je da je ovdje Dylan pasivni promatrač, ništa ne rješava, samo je svjedok neobičnog života sela. Dobri doktor mu ispriča priču, Mabel skuži da ga ni ne treba i naš se dasa fino pokupi doma. Inače, super je njima u Zoni sumraka, imaju vremena pred sobom koliko hoće i još samo da počnu malo raznovrsnije dane upražnjavati, što će ti više. Evo, ja se odmah prijavljujem za kuru mesmerizacije, u dobroj sam formi, mogu ostati ovakav, a slobodnog vremena nikad dosta. Crtež je dobar, M&G su mi uvijek bili OK.
    22.11.2003
    10:19:00 sati
    stinky
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Još jedna fenomenalna priča, sa fenomenalnom naslovnicom i sa odličnim crtežom koji crtaju moji najdraži crtači M&G.
    Kada bi i 50% ostalih epizoda imalo ovakav crtež i ugođaj...
    24.11.2003
    16:57:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Jedan u nizu stripova koji putem horrora pokazuje pakao predgrađa velikih metropola u kojima svi žive u nekom polusvijetu i iz dana u dan ponavljaju iste i jednake stvari - zona sumraka
    26.11.2003
    14:09:00 sati
    branimir
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Ovaj je strip jedan od boljih u Dylan Dog serijalu.Jedina slabija strana je crtež.Iako nemam ništa protiv M&G mogli su bar Roija stavit za crtača za malo mračniju atmosferu.
    02.12.2003
    20:51:00 sati
    Logan
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Svi pljuju po M&G. Ja necu! Ne vjerujem da bi neko drugi mogao bolje nacrtati ovu epizodu od gore navedenog tandema. Strip je interesantan i napet do kraja, i stvarno mi je zao sto jos nisam uspio da dodjem do epizode "Povratak u zonu sumraka", a po Bernijevom ritmu cemo je docekati za 5-6 godina.
    13.01.2004
    07:19:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    10, 8, 6, 9

    Sta da napisem osim: jedna od meni najboljih prica. Odlican zaplet. Misteriozno, stravicno, gotovo neobjasnjivo... na kraju odlican rasplet, odlicna ideja. Ne znam je li ideja originalna ili preuzeta, ali dobra epizoda. Cak i M&G crtez mogu da oprostim mada bi mi bilo draze da je radio npr Stano ili Roi. Ala bi tada tek bila sjajna epizoda!
    02.03.2004
    12:20:00 sati
    Bilja
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Ovo je jedna od boljih epizoda Dilana Doga, a kako i ne bi bila kada su za predlozak iste iskoristili pricu The Facts in the Case of M. Valdemar Edgara Alana Poa. Ko se lati Poa ne moze da propadne. M&G su odradili dobar posao, Sklavi odlican. Ideja da je mali skotski grad Invernes crna rupa na Zemlji, a sve zahvaljujuci demonskim opitima doktora Ksabarasa je zaista sjajna. Sve u svemu, jedna od epizoda kojih se rado secam i rado ponovo vracam.
    02.05.2004
    21:01:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Sve je OK, osim naslova. Ja sam mislio, da je zona sumraka iz američke televizije ili drugim rećima, nije svaka epizoda dylan dogaga - zona sumraka.
    03.12.2004
    12:48:00 sati
    marvin
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda!Slozicu se da nije najbolja u prvih 10 ali se meni jako dopala!Uz sve to obozavam M&G koji su ovdje na stubu srama...ali ukusi su cudo!
    03.12.2004
    14:04:00 sati
    zveky
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Dobra epizoda, mogla je zavrsiti malo uzbudljivije, ali je valjda poanta bila dubina. Duboka, ali je mogla biti i dublja, napeta, ali je mogla biti i napetija, pogotovo na kraju.
    06.01.2005
    23:04:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo uzbudljiv strip.Odličan je prizor kada se stanovnicima Inveraryja raspadaju face pa ih profesor Hicks popravlja.
    31.05.2005
    13:48:00 sati
    Pierce
    uredi
  • dubac

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Zona Sumraka je jedna od onih epizoda zbog kojih sam zavoleo Dilana Doga.Crtez je odlican.Mozda sam pristrasan jer obozavam tandem M&G.Slazem se da je nastavak bio nepotreban.Zaista mislim da nekim antologiskim epizodama a Zona Sumraka to jeste dodatno zapetljavanje price nije potrebno.
    10.12.2005
    10:46:00 sati
    dubac
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Iznad prosječna epizoda. Nekako mi pašu epizode u kojima Dylan nije u Londonu... mislim da bi ovi današnji autori trebali poslati Dylana negdje u europu jer London ima svoja ograničenja, a mogla bi se napisati neka epizoda vezana uz neku legendu ili slično... M&G su mi u ovoj fazi odlični, kasnije su se pokvarili... Naslovnica dobra....
    08.06.2007
    22:26:00 sati
    Akul
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Jako dobra i zastrašujuća priča! Izvrstan je početak epizode: svi mještani malog i naoko idiličnog mjesta Inverary onako pristojni i fini, a ispod površine truli i ogavni. Saznajemo još poneke "neistinite" stvari o Xabarasu i Dylanovu ocu. Xabaras je pod imenom Vergerus nekoć imao laboratorij kojeg je navodno Dylanov otac spalio. Nakon što smo pročitali "Priču o Dylanu Dogu" možemo samo nagađati što se zapravo dogodilo. Super mi je i ideja o jedrenjaku rekvizitu iz Hammer horroraca koji je preuređen u trajekt. "Svjedočenje o slučaju gospodina Valdemara" je odlično umetnuta priča u priči. Kao što prozirna senka veli s Edgarom Allanom Poeom ne možeš fulati. Montanari & Grassani su mi prosječni kao i uvijek. Njihov crtež mi je presterilan i nezanimljiv. Villa je majstor i uvijek kvalitetno odradi posao. Ljudi koji žele biti mesmerizirani iako nisu u životnoj opasnosti. Ludnica! Ne mogu shvatiti ni umiruće koji bi bili voljni podvrgnuti se tom procesu. Ako je cijena vječnog života iznova proživljavati jedan te isti dan, iste situacije bolje je biti mrtav. Neka Bog, materija i cijeli svemir imaju milosti prema nama!
    27.09.2007
    19:12:00 sati
    Vega
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Još jedna priča o nesretnoj besmrtnosti. Nisam baš impersioniran. Dosta ljudi živi jednoličan život kao i protagonisti ove priče s iznimkom da nisu otporni na bolesti i ozljede. Njima se i mjesec dana čini kao vječnost, pa tako ispada da je ova priča prije stvarnost, negoli (ne baš tako stravična) fikcija. M&G znaju biti puno bolji. Lica su loše nacrtana, pogotovo Dylana i Groucha. Jedino što su im scene s brodom vrhunski ispale, a to je ujedno i najbolji dio epizode.
    26.11.2007
    18:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno FANTASTIČNA epizoda.Ovakvu vrstu horrora do sad nisam vidio,i moram reći da me Sclavi stvarno oduševio.Go,Tiziano,go!
    30.11.2007
    18:30:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 7, 6

    mračna i poprilično tužna priča, koja mi je ipak nedorečena, već su mnogi rekli, fali joj nešto da uđe među najboljeM&G volim, 100puta to ponavljam, i ovdje su dobri, mračni, a slabiju ocjenu dobivaju zbog neujednačenostinaslovnica je lijepo nacrtana, ali motiv mi je loš, nije primjeren atmosferi priče
    05.03.2008
    20:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jedan od klasika, iz vremena dok su M&G još bili jako dobri. Zbog ovakvih se epizoda Dylan i danas čita.
    14.03.2008
    10:15:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    vrlo dobra epizoda.meni su osobno montari i grassani najbolji crtači DD.
    23.06.2008
    11:12:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Intrigantna priča. Nije jedna od najboljih, ima nekih packi, ali ipak zanimljivo, zabavno i pomalo jezovito; dobra atmosfera. I opet Sclavi kritizira sistem i društveno uređenje.
    Crtež prosječan, dojam kvari to što Dilan i Gručo ne liče na sebe. Ali zato je miss Mabel komad i pol!
    Dilan ni ovog puta ne spava s nijednom ženom, Mabel je ipak zvijezda epizode, a stvarno bi bilo previše da se Dilan uhvati u koštac sa neživom.
    11.11.2008
    15:42:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Jako dobra epizoda sa jako dobrom pričom. Montanari & Grassani su super naspram npr. Tacconija ili Cossua. Stoga uglavnom nemam ništa protiv njihova crteža. Jedino mi smeta što crtaju krupne oči. Villa i dalje odličan!
    28.11.2008
    17:35:00 sati
    Panon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Odličan početak, malo Dylanovih stripova e može pohvaliti da imaju tako zastrašujuću i tajnovitu atmosferu na početku. Kraj je začuđujuće dobro odrađen, nema nikakvih Sclavijevih filozofija i ostalih konfuznih gluposti. Sve je lijepo objašnjeno, čitatelji su došli na svoje. M&G su ovdje fenomenalni. Naslovnica također vrlo dobra.
    30.12.2008
    09:17:00 sati
    mpavin
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Epizoda je odlična, mada ne vrhunska, ali najinteresantnija mi je zbog toga što su ovdje M&G uspjeli nadmašiti same sebe, pa su neke scene, u kombinaciji sa odličnim scenarijom, baš stravične. Dobar rani Sclavi, iz vremena kad je još aktivno tragao za formulom vječnog života. Slabije od nastavka, ali svejedno odlično.
    14.01.2009
    08:47:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Volim ovakve brojeve, ok nije remek djelo ali je jako dobra. Jedna od onih starih jako dobrih a i crtež je za pohvalu. Jako mi se svidjela uplašena Abigejl koja ne kuži šta se događa oko nje.
    14.01.2009
    18:43:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Prica je sasvim ok, u drugoj polovici malo previse zagusena tekstom. Ono sto mi nedostaje je malo vise napetosti, ovako se moze reci da je zanrovski drama sa horor elementima, bas nesto u stilu tv serije "Zona sumraka".
    27.06.2009
    13:21:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Večnost i ništa.
    04.07.2009
    10:06:00 sati
    farrar
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 78%

    10, 9, 5, 6

    Super ideja, razrada trunčicu nedorečena, no i dalje fenomenalno... Crtež loš, no prolazan... Naslovnica me uvijek odbijala...
    10.08.2009
    23:37:00 sati
    Beva
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Tematika je odlicna.Malo crtez kvari ukupan utisak.
    23.12.2009
    20:33:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • boris84

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Jedna od kultnih i krucijalnih saga o Dylan Dogu, pocela je upravo ovom pricom. Za potpuno savresenstvo, nedostajalo je jos sasvim malo Sklavijeve melanholicne fikcije, koja bi u potpunosti docarala taj medjuprostor Zone Sumraka. Crtez cuvenog tandema Montanari&Grasani je sasvim solidan, dok je Vilja (po meni) napravio sasvim prosjecnu naslovnicu, nedostojnu ove epizode.

    01.12.2010
    00:17:00 sati
    boris84
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 8, 10

    Epizoda koja je nekako kultna ne sto je predobra, nego zbog teme o zivim mrtvacima, koji u ovom slucaju nisu zombiji.   Crtez M & G meni nikako ne smeta, iako smeta puno drugim ljudima.  Prica je ok; malo konfuzna, ali nema bas nikakvih nezaboravnih scena koje bi me natjerale da ovo citam nekoliko puta u godini dana.  Naslov "Zona Sumraka" je odlican, kao i ona klasicna americka serija sa istim nazivom, isto tako je dobro da je jedna stara Dylanova prica odmah iskoristila priliku da upotrebi tu temu.  Naslovnica je odlicna, jedna od moji najdrazih kad sam bio mali i prvi put ovo procito.  Potrebna epizoda za ovaj serijal, i za Dylanov svijet, ali kao prica nista posebno; ovo vise beneficira od nostalgije nego iceg drugog.

    03.04.2011
    18:23:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Uf, da sam je barem pročitao prije njezina nastavka definitivno bi ostavila bolji dojam na mene, no kad ju se usporedi s nekim epizodama poslije dvjestotog broja onda se tek jasnije vidi koliko je ova epizoda zapravo dobra. Jedino smatram da je možda trunčicu prerano izašla što se prije svega vidi koliko ova epizoda narušava kontinuitet DD-a.

    M&G su također napravili zadovoljavajući posao, u nekoliko navrata odlično oponašajući izgled Villinog Dylana.

    10.07.2011
    15:04:00 sati
    drogsy
    uredi
  • co11ector

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Po meni jedna od najboljih priča od onoga što sam do sada čitao vrlo zanimljivo ne ostavlja prostora dosadi ni u jednom trenutku!

    02.12.2011
    08:17:00 sati
    co11ector
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Ok mi je kada netko napiše priču za nekog strip junaka inspiriranu nekom knjigom, ali mi smeta kada se to preočito spominje u samome stripu. Nisam zadovoljan objašnjenjem onog procesa sa mrtvacima, čovjek samo stavi ruku čovjeku na glavu i to je to. Neke druge stvari također nisu do kraja objašnjene, ali to mi ne smeta, jer koliko sam shvatio na forumu, u kasnijim epizodama dobijemo neka objašnjenja, pogotovo vezano uz Ksabarasa. Šta mogu, nov sam Dylanovac, možda mi jednog dana kada budem pročitao više ovakvih stripova ova priča bude imala više smisla, ali sa ovog stajališta, gledajući samo ovu epizodu - ništa posebno.

    08.05.2012
    20:02:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Priča je nekako nedorečena.

    21.05.2012
    20:18:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Must have epizoda,sami počeci DD-a,ali M&G mi se nisu dopali. Jeste li shvatili da na svim DD Villinim naslovnicama Dylan ima pištoolj

    24.05.2012
    15:43:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Ovakve epizode gdje ne znaš što je stvarnost a što nije su oduvijek bile ono što Dylan kao strip najbolje pruža, a takve epizode mi uvijek kidaju živce... M&G ovdje jako dobro pašu sa svojim plastičnim facama, dapače, čak daju epizodi još jezovitiji ton. O naslovnici ne trebam trošiti previše riječi, Villa je Villa.

    22.06.2012
    14:29:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    05.10.2012
    13:50:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Jako dobro otvaranje priče,atmosfera onako,baš horror tipa Dylan Dog,ali mi se ne sviđa način na koji se priča razvija i kako završava...dosta dosadno.
    18.11.2012
    00:59:00 sati
    Oki
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Veoma originalna i  mastovita prica i ideja.

    Ali je stripu nedostajalo neke napetosti i nekog glavnog raspleta ali je i dalje odlicna i kultna epizoda.

    Dobijamo jos na zapletu izmedju DD porekla i njegovog oca i Ksabarasa

    M i G nisu uopste tako losi, pogledati samo kako su nacrtali brod! Ne svidja mi se kako crtaju Dilanov nos iz profila.

     

    Villina naslovnica je dobra ali nije ni izuzetna vise mi odgovara na Texu

    02.12.2012
    15:33:00 sati
    going going
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Ovakav tip horora više djeluje na psihu nego litre krvi i kasapljenja. Ponajviše što nekako kucka na savjest s pitanjem - živimo li i mi u zoni sumraka kada nam se dani svode na jednolične obaveze i hrpu jednoličnih sitnica koje iz dana u dan moramo raditi? Ja mislim da je čovječanstvo već odavno u zoni sumraka.

    01.02.2013
    10:52:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Bez previše akcije i strke se razvila napeta i intrigantna priča o tome što se to događa s ljudima koji žele izbjeći smrt.

    12.06.2013
    21:43:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Još jedna priča iz lige "svakodnevni život je najveći užas", ali onda kada je ova epizoda izašla, valjda je to bila relativno nova tema pa je prihvatljivo. Zanimljivo koliko toga može stati na 96 stranica. Drugi Bonelli junaci ne mogu ni popiti čašu vode na tom broju stranica, a Sclavi uspijeva natrpati jezerske jedrenjačke trajekte, oskvrnjavanje grobnica, mesmerizam, Edgara Allana Poea, alkemiju, uklete građevine, ubojite jezerske virove, žive mrtvace, eksplodirajuće aute, bolnički horor i seosku idilu. Ajme!

    Crtež Montanarija i Grassanija mi je nešto slabiji u usporedbi s njihovim drugim radovima, likovi su mi ovdje preplastični, ali bar se lako čita. Naslovnica je dobra.

    17.08.2013
    10:40:00 sati
    Opti
    uredi
  • Charlo

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Što se tiče samog crteža, Đuzepe i Ernesto su u toj početnoj fazi Dilana, koja mi je najdraža i osjećam nostalgiju za tim vremenima. Imali su oni posle ovoga mnogo više brljotina. Što se same epizode tiče, priča je inspirisana genijalnim hororom Gerija Šermana iz 1981. Dead & Buried (Mrtvi i zakopani) za koji je scenario napisao Den O'Banon (tvorac Aliena). Veliki plus je naslanjanje na jednu od najjezivijih i najboljih priča Edgara Alana Poa. Sve u svemu, odlična epizoda, danas nešto ovako možemo samo da sanjamo. Naslovnica je sjajna, dočarava jezivu atmosferu iz stripa, pun pogodak. Two thumbs up!!! 

    14.04.2014
    12:01:00 sati
    Charlo
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Solidno, ali očekivao sam puno više, barem sudeći po naslovnici. Mislim da nisam nikad prije čitao ovu epizodu.

    19.06.2014
    22:35:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    04.08.2014
    22:10:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Super epizoda koja mi je puno bolja od nastavka koji će uslediti.

    28.09.2014
    09:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 70%

    8, 8, 4, 10

    10.10.2014
    15:42:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Pomalo komfuzno ali se na kraju sve objasni

    31.10.2014
    14:46:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    A nije loše,da je moglo bolje je!!
    06.02.2016
    15:27:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 78%

    9, 5, 9, 9

    Vjerojatno najbolji uradak MiG na serijalu ikada, odlično postavljaju atmosferu epizode. Sama priča uopće ne zaostaje! Iako su varijacije ideje već viđene u drugim medijima, Sclavi je to okrenio na sasvim bolestan način. Jedino mi se nije svidjela količina teksta (pogotovo na kraju), gdje mi se zbog opširnog objašnjavanja činilo kao da čitam knjigu.

    18.07.2016
    10:01:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    20.09.2016
    15:37:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 70%

    8, 5, 8, 7

    Precijenjena epizoda. Ima zanimljivu priču i poruku, no scenarij je savim zeznut. Početak je dobar, no kasnije se u priči ništa ne događa, samo dosadno objašnjavanje. M&G su odlično nacrtali epizodu, a naslovnica mi je jedna od slabijih Villinih.

    30.10.2016
    10:18:00 sati
    karlitos
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Meni je ok priča, ništa genijalno ali opet dovoljno dobro da čovjek potroši vrijeme. Volim ove rane epizode jer se osjeti da je to rađeno tamo negdje osamdesetih, tu je taj neki čudni šarm bez obzira na relativno lošiji crtež.

    05.07.2017
    00:00:00 sati
    solar
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 8, 5

    Hmmm, meni je ovo u top 3 epizode iz 1987 godine: S druge strane ogledala, Duh Ane Never i Zona sumraka, sve tri tu negde po kvalitetu, od 85-90%. Lepota demona mi je isto tu negde ali odmah posle, jer je utisak slabiji zbog lošeg crteža.
    Mnogima se vidim nije svidelo objašnjavanje i količina teksta na kraju stripa, meni zapravo jeste. Svidelo mi se što nema puno akcije, već Dylan i doktor Hicks najnormalnije sede i pričaju, a epizodi (kao i nekim drugim) kao da odgovara staromodan crtež one dvojice. Naravno nije moglo proći bez obrade Poove priče, koja me je podstakla da pročitam i originalnu.
    Atmosfera malog mesta, scene magle i na groblju, sablasni brod, ona devojka koja hoda po dnu reke a zatim izlazi, prekrivena morskom travom, te odlazi kući i leže u krevet tako obučena i prekrivena travuljinom itd... Zaista strip pun neke neizvesnosti, napetosti, misterije, a Inverary podseća na Twin Peaks tip priče, kao što je i Tajne Ramblina / Zver iz pećine... Priča je takva da se ova epizoda pamti.
    Zapravo kao da gledam neki crno-beli horor (Hičkokov možda) iz 50-ih, takav je bio osećaj dok sam ovo čitao.
    Doduše, priznajem da je malo mešam sa kasnije pročitanim ''Povratkom u zonu sumraka'', koji mi je nešto lošiji od ove priče, ali ne puno. Moraću da pročitam i nju uskoro pre ostavljanja komentara na recenziju.
    Vrlo jeziva atmosfera, a M&G su jednim delom tome doprineli, pored izvrsne mistery priče. Priznajem da kada pomislim na nacrtanog Dylana, uz Stanovog često pomislim i na Dylana koga su crtala ova dvojica - a nisam osoba odrasla uz Dnevnikova izdanja. Nikad se ne obradujem kada treba da pročitam epizodu koju su oni nacrtali, ali negde se ne može poreći da zaista pašu. Meni ovde npr. Mogli su malo jezivije da nacrtaju raspadnuta lica stanovnika Inveraryja ali Bože moj...
    Isto važi i za naslovnu - ambijent je super, ali su mi ovaj raspadnuti sa glavom nilskog konja i Dylan nacrtani bezveze...

    05.07.2017
    01:29:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Unngenant

    Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 7, 5

    07.09.2017
    00:23:00 sati
    Unngenant
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 8, 8

    Varijacija na temu, već viđeno.

    07.09.2019
    10:48:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 310
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 775
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 841
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1956

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1956
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum