Povratak čudovišta

Dylan Dog

DD EXT 08 | 96 str.

Prošlo je 16 godina od pokolja u kući Steel. Monstruozni Damien, cijelo je vrijeme bio dobro čuvan u ludnici, ali sada je pobjegao. Leonora, jedina preživjela iz pokolja, traži Dylanovu zaštitu. Kako će se on suprotstaviti neuništivom gorostasu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povratak čudovišta
    DD EXT 8
  • Zona sumraka - Povratak čudovišta - Alfa i Omega
    DD LIB 3
  • Zona sumraka - Povratak čudovišta - Alfa i omega
    DD VCKI 3
  • Oči zla
    DD ZS 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il ritorno del mostro
    DD SR 8

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva Piccattova epizoda
  • Priča je inspirirana legendarnim filmom Johna Carpentera, Halloween (1978)
  • Dylan objašnjava da je dobio ime po poznatom engleskom pjesniku Dylanu Thomasu
  • Prvi put se pojavljuje lord Chester, psihijatrijski slučaj, sretat ćemo ga i u nekim kasnijim epizodama
  • Upoznajemo se i sa otmjenom psihijatrijskom klinikom Harlech

Bilo je samo pitanje vremena kad će se Sclavi zahvaliti popularnim hororima 80-tih, tzv. slasherima. U tim prvim epizodama DD obrađivao je uglavnom klasik horor likove, od vukodlaka, zombija, Vraga, do Jacka Trbosjeka, Smrti, vampira. Naravno da nije mogao zaobići slashere koji su harali 80-tima, posebno serijali Halloween i Friday the 13. I tako smo dobili neuništivog manijaka koji tamani sve na svom putu. No, je li to baš tako???

Kao što sam već rekao, inspiracija za ovu priču bio je čuveni Halloween. Tok radnje je gotovo identičan, koljačina prije određenog vremena, boravak u ludnici, bijeg i povratak na mjesto pokolja. Stripovska Laurie zove se Leonora i čvrsta je kao čelik, a tako je i pravo, jer joj je prezime Steel. Stripovski Michael zove se Damien i jednako je jak, odlučan i šutljiv. I Damien je tokom boravka u ludnici, poput svog uzora Michaela Myersa, bio nezainteresiran za vanjski svijet, miran i idealan pacijent, sve do određenog trenutka. A onda je pokazao svu svoju čudovišnost lagano savladavajući sve prepreke, dokazavši da je otporan i na visoki napon i na metke. Uz to, odlično podnosi bol, razne ubode, čak i vatru. Baš poput svojih filmskih pandana, Michaela i Jasona, koje kako god da ozlijediš, sjekirom, nožem, vatrom, mecima, bilo čime, uvijek se vraćaju. Kako nema objašnjenja za besmrtnost tih killera, tako nema ni objašnjenja za Damienovu neranjivost. U takvim pričama to je standard i gotovo. Međutim, onda dolazi poznati Sclavijev obrat. Dok svi očekuju obračun Dylana i monstruoznog ubojice, slijedi potpuni zaokret i ovaj sclavijevski halloween završava potpuno drugačije.

Jedna sasvim dobra priča, tipična za to vrijeme, kad je Sclavi djelovao u realnoj dimenziji i zabavljao se racionalnim radnjama. Ova je čak totalno bez halucinacija i snoviđenja. Mogu reći da je bio dobar i u ovome. Ustvari, prilično dobar, jer mi se taj njegov period, početne epizode, sviđaju. Povratak čudovišta, u biti, Oči zla, jer se tada tako zvalo, bio mi je omiljen strip u vrijeme moje fascinacije Dylanom Dogom, kad sam još bio mali dečko, od nekih 14-15 godina. Tada mi je to bila vrhunska epizoda, sa zaprepašćujućim Damienom, ali sada ipak ne više u toj mjeri, iako mi je i dalje korektna, u gornjem domu. Jedino što je nepotrebno u scenariju, to je podzemni dvorac, nema nikakvu funkciju u radnji. Netko bi se mogao zapitati nakon analize događaja, pa početak baš i nije uvjerljiv, kako to da jedna slabašna djevojka poubija više ljudi mačetom i zakuca vilama čovjeka za zid (što pretpostavlja veću mišićnu snagu), no, ne radi se tu o detektivskom stripu već o slasheru, a tu se ne zamara s tako tričavim stvarima kao što je logika.

Ovo je prvi rad Piccatta na DD i odmah dobar. Nije to još onaj vrhunski kao u Maelstromu, ali i ovako se nametnuo kao jedan od vodećih u timu. Meni je on među najdražima i baš dobro da je radio puno epizoda. I ovdje je pokazao da je kralj za groteskne face, poput onih luđaka u Harlechu. Uspješan debi.

Kao još jednu zanimljivost, navodim čuveni Sclavijev broj. Već smo otkrili kako pati na «sedmice» (važne epizode u znaku broja sedam), a ovdje nam kroz usta Leonore doslovno govori o tome. Pokolj se zbio kad je Leonora imala 16 godina i Damien je pobjegao nakon što je prošlo 16 godina. «Očito broj 16 zauzima važno mjesto u mom životu.» (1 + 6). Slučajnost?

Naprijed

DD EXT 07 Zona sumraka

DD EXT 9 Alfa i Omega

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Meni jedan od najboljih prvih Dylana. Imam samo jednu (veću) zamjerku. Zašto je Villa jasno nacrtao lice Damienu kad se u stripu Picatto stalno trudi da ga prekrije? To mi je malo bezveze...
    22.11.2004
    18:19:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Picattov debi u serijalu, na jednoj opasno krvavoj prici.Pravi prototip prve DD faze. Nisam je odavno citao, ali skoro da pamtim i detalje ("Ja, slepa saaam" vristi u Dylanovim kolima glavna junakinja). Od tada mi Harlech i Lord Chester bude neku bizarnu nostalgiju kad god se ponovo pojave. Neke Villine naslovnice su mi prilicno nezanimljive pa tako i ova.
    23.11.2004
    04:36:00 sati
    Barker
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Ko voli predvidljive slashere, super. Ko ne voli, kao ja, morao je da čeka bolje dane za Dylana.
    23.11.2004
    11:00:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Naslovnica je mogla i bolje, na primer, jedna senka preko Damienovog lica ucinila bi cudo, ali dobro. Neka ga. Piccatov crtez sam uvek cenila, pre svega jer se dosta razlikuje od ostalih, ima neku crtu originalnosti i prepoznatljivosti, a zatim, ima izvesnu kolicinu duhovitosti koju ima i npr Casertano, sto je za svaku pohvalu, jer duhovit crtez u inace horor stripu moze da napravi cudo. Prica i scenario su dobri, cak veoma zanimljivi sa odlicnim obrtom na kraju i finom razradom, ali ocena nije 10 zbog prilicne sume nelogicnosti i mnogih niti price koje su na kraju ostale da vise, nedovrsene. Na primer, kako je moguce da niko nikad nije primetio da je Leonora oslepela PRE NEGO sto je uopste videla masakr? Dakle, ne od soka. I kako je jedna mala sitna 16-godisnja devojka uspela da pobije celu kucu punu ljudi, da ne pricamo o tome kolika je snaga potrebna da se covek prikuje vilama za zid...?????? Tu prica uglavnom puca a nelogicnosti se mnoze i dalje. Leonora na kraju romana cak kaze "Kad sam VIDELA Demijenovo telo...." Videla? Zar nije slepa?
    Kcerka je nazvana Lilit, po biblijskoj Lilit, pretpostavljam, i to je trebalo da nam stotsta objasni, ali zasto je i ona oslepela? Zasto je doktor ozenio Leonoru, ni ne pitajuci je cije dete nosi?
    23.11.2004
    13:47:00 sati
    Bilja
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Ne, ne, ne svidja mi se. Prica ima isuvise nelogicnosti i jadnih objasnjenja. A i ta su jako, jako banalna, to ni deca u vrticu ne bi progutala. Jedino sto valja je Pikatov crtez, majstor je nema sta!
    24.11.2004
    00:20:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Meni se ova epizoda Dylana jako dopala!Pogotovo kad sam ga prvi put citao.Interesantno mi je da obradjuje Carpenterov film,i to odicno!
    24.11.2004
    15:52:00 sati
    Aster
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Meni je bila epizoda u redu, takodje i crtezi (moglo je biti bolje) inace mislim da prica (karakter) nije povezana filmom Helloween, nego Friday the 13th i mozda jos malo Texas Chainsaw Massacre...
    25.11.2004
    19:14:00 sati
    wiz
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Meni je to jedna od najbizarnih ljubavnih epizoda Dylan Doga usprkos gomili rupa u priči npr. kako ona nije znala tko je otac djeteta, a kamoli činjenica da ju muž nije nikad pitao. Usprkos tim rupama u priči, krije se dobra i interesatna epizoda. Makar je, istina, bezveze što skriva njegovo pravo lice, a pokazuje čudovišno. Ali nigdje nije pojašnjeno otkuda mu takva snaga, skoro demonska (sudeći po imenu Damien, jedno od vražjih imena)što je pomalo glupo, ali ako i to zanemarimo, još uvijek zanimljiva epizoda.
    28.11.2004
    18:35:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Vrlo dobro, čak štoviše i dapače! Zabranjena ljubav koja se nikada nije smjela dogoditi, pokolj, čovjek koji je samog sebe žrtvovao za ljubav žene koja je počinila zločin... godine prolaze a prava istina polako počinje izlaziti na vidjelo. A mi polako uvidjamo kako Damienov ubilački nagon nije bio vodjen mržnjom, nego ljubavlju (makar bi se moglo reći da su ljubav i mržnja zapravo dvije strane jedne te iste kovanice = slobodno zanemarite ovu moju jeftinu filozofiju). I to mi se ovdje svidja, što Damien nije striktno prikazan poput nemilosrdnog, bezosječajnog i hladnokrvnog ubojice (poput npr; "Emeta"), nego se ovdje zapravo radi o jednom usamljenom, tužnom i zaljubljenom "stvorenju".
    30.11.2004
    13:00:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    Pomalo naivno sve ukupno, več od početka možemo svi sumnjati u Leonoru, a kraj je dobar, pravi dylanovski.
    03.12.2004
    13:04:00 sati
    marvin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Ništa posebno.Složio bih se sa Biljom oko nelogičnosit.Kako nitko nije primjetio da je Leonora oslijepila prije pokolja a ne tek nakon što je vidjela masakr?A i neko dodatno objašnjenje o Damianu ne bi bilo loše.Grouho skoro pa nevidljiv što je automatski loše.Piccato mi je jedan od najboljih crtača u DD,međutim ovdje još nije onaj pravi,sa svojim prepoznatljivim mračnim stilom.U ovoj epizodi crtež mu je isuviše čist(usporedite ga npr. sa "Tama" gdje je već drukčiji).Zadovoljavajuće je odradio posao samo u scenama gdje se Dylan probudi u bunaru i traži izlaz.Zanimljivo mi je komentirati epizode koje sam prvi put čitao prije 13,14 godina i uspoređivati kako sad gledam na sve to.Prvih 15-ak epizoda DD je prosjek,obične horror-priče i ništa spektakularno(osim fenomenalnog "Sa druge strane zrcala" i možda "Ljepota demona").Mislim da je tek kasnje,tamo negdje nakon broja 25 serijal dobio onaj prepoznatljiv ton.Prve priče su mi drage jer ih se sjećam sa nostalgijom,ali nije to ono pravo..
    03.12.2004
    23:12:00 sati
    Aco
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Rasplet price je povecao ocjenu ovoj prici koja ja na pocetku pomalo naivna ali kao sto napisah, kraj ipak nije los.
    22.03.2005
    14:30:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Prva Piccattova epizoda je odlična.Ne shvaćam jedino zašto je Villa na naslovnici nacrtao Damienovo lice,a Piccatto ga pokriva.Smanjio sam bodove na naslovnici jer je Villa sve unaprijed odao.
    31.05.2005
    15:27:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan strip!
    Meni jedna od najboljih epizoda Dylana!
    Crtež je odličan,jedino što je kraj malo čudan i predvidljiv.
    Naravno da priča podsjeća na ''Petak 13-ti'',ali da je barem film snimljen po ovom stripu.Mislim da zaslužuje čistu desetku!
    20.06.2005
    11:04:00 sati
    hrvojehorvat
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Ovo mi je najjaca prica medju prvih osam brojeva,vjerojatno jer sam fan Halloweena i Carpentera opcenito!ova epizoda ima toliko krvi,da ju je recimo Dnevnik isao cenzurirat ostalo bi sveka 10-tak strana!;-)
    22.03.2006
    12:58:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Odlična naslovnica!Kao prvo,a kao drugo lijepši mi je naslov "Oči zla" nego od ovog talijanskog.Svakako Dylan koji se pamti,početak je uvijek takav.A najbolje epizode tek dolaze prolazeći kroz Dylanov svijet.Da nije moglo i bolje,moglo je.Rasplet malo predvidiv,likovi dobri,Dylan u akciji.
    22.03.2006
    19:09:00 sati
    kico
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Ova epizoda svakako zaslužuje dobre ocjene. Jedino ću za scenarij dati malo slabiju ocjenu jer su mi neke stvari nejasne, Sclavi je nešto brljao. Piccatto je dobro odradio posao, naslovnica odlična. ;)
    31.03.2006
    23:59:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Epizuoda koju mogu pročitati sto puta i nikad mi ne bi dosadila...Jednostavno predobra priča.  Baš mi je bilo fora vidjeti Dylana sa mačem u ruci... Vrlo dobar Piccattov debi...jest da je ovdje slabiji nego kasnije, ali pošto mu je ovo tek prvi rad, desetka... Naslovnica odlična( ipak je to Villa)
    08.06.2007
    22:31:00 sati
    Akul
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    najbolja od prvih epizoda, fenomenalna naslovnica (jedna od najboljih)...
    15.06.2007
    16:55:00 sati
    supermark
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Pa iako je epizoda krcata nelogičnosti, svejedno je zabavna. Dobri stari slasher je (kod mene) uvijek bio u (velikoj) prednosti nad jeftinom patetikom. Carpenter je to još davno skontao. Piccatto može bolje, naslovnica odlična.Naravno ostaje pitanje zašto se lijepa maloljetna djevojka iz otmjene obitelji, u podrumu potajno ševila (pardon volila;)) sa retardiranim Damienom? - "It's a strange world..." reče netko.
    11.10.2007
    00:29:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Meni odlična priča koja se čita u jednom dahu. Koga briga za nelogičnosti, važno da ima rascopanih glava i slično. Damien je ludilo lik, ko i ostali luđaci iz one ludare. Piccato - majstor.
    19.11.2007
    00:46:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Piccatto je odličan. Oduševio me njegov crtež u ovoj, također odličnoj, epizodi. Toliko sam se uživio u priču da nisam ni primjetio nelogičnosti prije nego sam pročitao komentare i recenziju. Dakle, nelogičnosti nisu toliko velike da mogu bitno utjecati na ocjenu. Posebno mi se sviđa, ipak pomalo očekivani, preokret na kraju.
    27.11.2007
    12:59:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    ista stvar kao i s ubojicama, ni ova mi epizoda nije legla, pati od istih boljki, iako ova nije dosadna, samo je plitka
    25.02.2008
    22:11:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Jedan od dobrih starih klasika, Dylan kakav bi trebao biti.
    13.03.2008
    12:23:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Nije priča bez nedostataka, ima nešto naivnih i nategnutih momenata s one psihološke strane (pogotovo onaj dio sa 16 godina, to zbilja djeluje prejeftino), ali je dovoljno uzbudljivo ispripovijedana da ostane pamtljiva, i to ponajviše zahvaljujući odličnom Picattu koji nikada kasnije neće biti ovoliko dobar. Crtež mu je čista strava, totalno u duhu priče, a sve to još popraćeno jednom od najboljih Villinih naslovnica za Dylana.

    Sve skupa može proći, a i sviđa mi se da nema toliko cenzure pri ubojstvima kao kod ovih novjih Dylana (mada se priča da je i po tom pitanju Recchioni nedavno nešto promijenio...)
    08.04.2008
    14:54:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 10, 8, 8

    dosta dobra  epizoda
    28.07.2008
    12:15:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Slažem se sa većinom napisanog u recenziji i komentarima, nema se tu što posebnoga dodati. Ima i dobrih i loših stvari. Dobra je svakako atmosfera i ideja, odnosno motiv zabranjene ljubavi.
    Kao i uvijek ima nekih nelogičnosti. Zatim, na kraju je po običaju preokret, no on i nije toliko neočekivan jer je Leonori Steel posvećeno puno više pažnje i puno je bolje okarakterizirana. Damien mi se čini previše plastičan i sporedan je lik i nije baš da utjerava strah u kosti. Leonora, koliko god dobro izgledala zapravo je jeziva...
    Naslov 'Oči zla' mi se više sviđa (s obzirom na Leonorinu sljepoću), a naslovnica promašaj iako je dobro nacrtana.
    17.11.2008
    17:46:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Strip je baziran na scenariju gdje svatko može biti ubojica, a glavni osumnjičeni to sigurno nije. Solidan strip, ništa više od toga. Prvi Dylanov posjet linici Harlech - lijepo što će je Dylan posjećivati i ubuduće.
    17.01.2009
    00:07:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Ni kao djete nisam bio lud za ovim brojem kao ni danas. Po meni samo prosječna priča i ništa više. Zanimljvo je što se Dylan boji a ipak se zavlači sve dublje. Damien me jako podsjeća na poznati lik  Jasona iz kultnog horrora. Villa kao i uvijek odličan.
    17.01.2009
    19:19:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna adaptcija filma "Halloween", u najboljem mogucem maniru. Piccattov prvi rad je ujedno i njegov najbolji. Zbog ovakvih epizoda sam Dylana i zavolio, slasherske epizode su bile zastitni znak ovog serijala. Nazalost, serijal se s vremenom razvodnio i poceo da ponavlja, ali price kao ova su ostale klasik. 
    20.05.2009
    20:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    04.07.2009
    10:07:00 sati
    farrar
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 9, 5

    22.12.2009
    21:00:00 sati
    Baka Bandit
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    27.08.2010
    04:18:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Na ovim stranicama je vec bilo rijeci o kasapljenjima stripova od strane Dnevnika, ali ponekad su bili inventivni i stripu davali naslov bolji i od originalnog prijevoda. Takav slucaj je i sa ovim stripom, procitanim prije dvadesetak godina pod nazivom "Oci zla", koji se po meni puno bolje uklapa u tematiku nego originalni naziv.

    15.09.2010
    12:15:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    21.11.2010
    23:09:00 sati
    Dalma
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Nije loše, s obzirom na to da kod nekih serijala brojevi poslije prvog a prije desetog znaju biti loši.

    Piccatto spada među crtače koje isto nisam nimalo volio kao klinac i da mi je, recimo, deset godina dao bih mu četiri puta nižu ocjenu XD.

    08.04.2011
    22:26:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 66%

    5, 5, 10, 6

    Falsifikat!

    09.05.2012
    01:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Ocjena više zbog LORD CHESTERA. Samo on mi je ostao u pamčenju, ostalo je sve nekko osrednje. Ima puno nelogičnosti. Kraj kada ispadne, da je glavni negativac totalni pozitivac, a klientkinja koja zapošljava Dylana glavni ubojica nekako isforsiran.

    21.05.2012
    18:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Čekao sam jednu tipičnu koljačinu i dobio je. Priča je idealna, klasični slasher, kako je stinky već rekao. Odrasli čovjek koji je kao dijete imao neke nedostatke ili je mentalno poreećen (kao Damien u ovoj priči) se sprema na osvetu ili ga potisne ubilački nagon. Nije sad ovo neka izuzetna priča, ali ovakve epizode volim- klasični horror, s ubojicom za kojega nikad ne znaš odakle će iskrsnuti i kakvu će grozotu napraviti. Zanimljivo je vidjeti kako se Piccatto promijenio kroz godine. Meni iskreno paše i raniji i ovaj sadašnji stil crteža. Naslovnica je mogla biti bolja (otkriva nam "čudovište") no sve u svemu, lijepo je nacrtana.

    22.06.2012
    14:33:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    ...stvarno u stilu "horrora" 80-tih. Bio mi je pravi užitak pročitati ovu priču nakon toliko godina-čak sam i zaboravio da Demian ima kčer... Piccato. Eh,vidjeti ovaj njegov crtež od prije 25 godina i usporediti ga sa njegovim današnjim švrljanjima po papiru...mogu reći samo da je čovjek spao na niske grane umjesto da napreduje kao i većina njegovih kolega.
    30.11.2012
    20:55:00 sati
    Oki
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Odlicna prica !

    Nisam gledao te horore iz 80tih ali mi je ova epizoda stvarno odlicna.

    Piccato je najbolji crtac DD cist crtez sa dobrim kadriranjem.

    I Villina i Brindisijeva naslovna su za 10

     

    Na ponovno citanje idalje jak utisak. Nije za sve 10ke ali medju jacim splater pricama. 

    02.12.2012
    15:40:00 sati
    going going
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 77%

    6, 8, 9, 8

    Napet horor sa odličnim obratom u pravom trenutku. Jedina zamjerka su podzemni hodnici bez kojih se ipak moglo. Inspiracija u kultnim hororcima iz osemdesetih je očita, koji koliko god da su trivijalne radnje imaju neki šarm upravo u toj jednostavnosti.

    01.02.2013
    11:05:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Horror priča s odličnom dozom obrata koji se pojavljuju u pravom trenutku.

    12.06.2013
    21:46:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 38%

    5, 3, 4, 2

    Ova epizoda mi je baš nekako jadna. Ne vrijedi ni kao slasher, ni kao triler, ni kao... Išta. Radnja je dosadna, likovi još gori i jedva sam dogurao do zadnje stranice.

    Picattov crtež se ovdje nikako nije uklopio, a ne znam ni zašto. Jednostavno mi izgleda nekako zbrzano i nacrtano bez volje. Naslovnica je UŽAS, i jedna od rijetkih Villinih koje mi se ne sviđaju. Kao da Dylana napada neki plastični farmer.

     

    17.08.2013
    10:47:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    30.08.2013
    14:33:00 sati
    coszinus
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlična tema, s naznakom na nekoliko horror klasika. Uvijek odlično za pročitati. Vrlo napeto, kao i drugi broj s Jackom.

    19.06.2014
    22:38:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 7, 6

    28.07.2014
    20:32:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Da budem iskren mogu razumeti zašto ljudi nevole ovu epizodu i zašto je smatraju slabom ili lošom,ali ja si nemogu pomoći ja sam naivčina za ovakve priče.

    28.09.2014
    09:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Strip koji kroz cijelu radnju održava zavidnu razinu napetosti. Damien me bas podsjetio na Jasona, jednog od omiljenih mi likova iz svijeta horrora uopće. Lagano i brzo se čita. Picatto vrlo vrlo dobar, da je barem na toj razini i kasnije ostao.

    18.07.2016
    19:04:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Kraj je dosta predvidljiv i viđen tisuću puta u Dylanu, no zbog genijalne atmosfere i odličnog crteža, ova priča je ipak iznadprosječna.

    30.10.2016
    10:24:00 sati
    karlitos
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Homage legendarnom filmu Johna Carpentera, "Halloween", ali na Tiziano Sclavi nacinu.  Od prvih 10 epizoda ovog odlicnog serijala, ova mozda nije bas najbolja, ali je sigurno najzabavnija, pogotovo jer joj je kraj i zakljucak najlaksi za razumit i povjerovat, bez previse simbola i metafora.  Piccattov crtez je ovdje bio u odlicnom stilu, prije nego sto se skroz usro u ovo danasnje vrijeme.  Ovo je sigurno jedna od DD prica koje sam najvise puta procitao, a pogotovo mi se svidja jer je ovo Dylanov priv susret sa onom Harlech ludnicom, i Lord Chesterom pogotovo (simpatican lik).  Kraj je definitivno iznenadjujuci, ali dobro uradjen za Sclavijeve strane.  Naslovnica je legendarna, jos uvijek se najezim kad je ugledam, isto kao sto sam radio dok mi je bilo 9 godina kad sam je prvi put ugledao.

    17.05.2017
    15:29:00 sati
    acestroke
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Nisam gledao film tako da mi je sama priča nova. Sclavi je to jako dobro uradio, dobar mi je razvoj događaja, onaj hladan odnos Leonore prema Dilanu, pa oni trenuci koje provodi istražujući u ludnici, a i krajnji obrati su mi se svidjeli. Kraj sa Leonorom i Damijenom je skoro pa poetski odrađen, posebno zadnja tabla gdje Dilan i Lilit bježe iz tragičnog okruženja a onda ona naglo shvaća da je oslijepila!

    23.08.2017
    00:13:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 9, 6

    Suviše nelogičnosti za moj ukus. Ne mogu da pređem preko toga da devojčica pobije roditelje i poslugu, jer ju je uhvatili u vezi sa konjušarevim pomoćnikom. To je samo jedna u nizu većih ili manjih šupljina. Sviđa mi se jer je epizoda brza i ima dobru atmosferu. Crtež je odličan. Naslovnica mi se ne sviđa jer je na njoj demijan predstavljen, dok ga u stripu Piccattp skriva.

    13.10.2017
    20:58:00 sati
    miloslaske
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


    I ova epizoda donosi epilog koji će biti vrlo često korišten kasnije u serijalu - možda je to najveća mana epizode, jer sam se do tad već susretao s ovakvim epilozima, i to je malo pokvarilo utisak. Tu je i ustanova Harlech kao i Lord Chester, koji će se pojavljivati i kasnije. 
    Sve u svemu dinamična, napeta epizoda, koja zbog toga što je većinski smeštena u ustanovu Harlech a 'čudovište' je na slobodi, stvara neki osećaj iščekivanja i jeze. Naročito su dobre scene ispod zemlje.

    Moj najdraži crtač Piccatto već ovde crta fantastično. Doduše Dilanova faca nije uvek ujednačena a nema ni one vrcavosti koja će krasiti njegov crtež kasnije, ali u ovoj ozbiljnoj priči vrcavost i ne treba.

    Villine naslovne jesu uglavnom lepo nacrtane, ali u mom slučaju ili su vrhunske ili su težak prosek/slabe. Ova je od onih drugih. Mišićavko bi trebalo da izgleda strašnije i da mu lice ne bude toliko otkriveno.

    11.12.2018
    08:39:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Vraćajući se starim epizodama uvijek se pozitivno iznenadim kvalitetom Sclavijevog pisačkog stila. Kao što se ispod obične uređene kuće krije sasvim neuređen labirint, tako i ova priča krije i ne pokazuje u potpunosti motive i namjere svojih likova. Višeslojan scenarij, koji potiče na razmišljanje, i ponovno čitanje, a ipak zadržava čistu jednostavnost ljubavi. Piccatto ovdje još nije na vrhuncu, ipak mračni kadrovi pred kraj stripa su fenomenalni.

    07.08.2019
    17:32:00 sati
    Dexters
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Klasični Dylan iz klasičnog vremena.

    07.09.2019
    10:49:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 9, 7

    Priča je puna nelogičnosti, ali ono što mi ovdje ostavlja najjači utisak je Pikatov crtež. Nevjerovatno je u šta se to kasnije pretvorio. Valjda je skontao da može i da škraba kad ga jednako plaćaju, taj Boneli mi liči na neke lokalne političare i njihovu politiku zapošljavanja.

    31.07.2020
    13:25:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 412
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum