Veliki Diabolo

Dylan Dog

DD EXT 11 | 96 str.

Dylanova ljubavnica Vivien biva okrutno ubijena odsijecanjem glave. Dylan pokreće istragu koja ga vodi do tajanstvenog madioničara Diabola, čiju su predstavu on i Vivien posjetili večer prije njezinog ubojstva.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Veliki sotona
    DD EXT 11
  • Veliki Dijabolo
    DD ZS 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Diabolo il grande
    DD SR 11

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Volim priče koje započinju nekim tajanstvenim ubojstvom, koje nitko ne uspije razriješiti, koje svi imaju na pameti, ali godine prolaze, pa na to zaboravimo, nastavimo mirno sa svojim životom, sve dok se nekoliko godina kasnije opet ne dogodi nešto slično, i svi duhovi iz ormara ponovo izadju na vidjelo i progone nas. Sve to zadesilo je Velikog Diabola, čiju pomoćnicu Corinu ubija tajanstveni Diabolov prijatelj Erich jer je smatra odgovornom za neuspjelu mađioničarsku točku koju je Diabolo prezentirao te večeri u nekom zabačenom baru u Texasu, a koja je rezultirala Diabolovim slomom živaca. Zatim se priča seli tri godine kasnije u London gdje ponovo nastupa Diabolo, koji je do tada već postao veliki i ugledni madioničar, a toj predstavi prisustvuju i Dylan i njegova ljubav za ovaj mjesec Vivien. Sve je u redu do trenutka kada Diabolo izabere Vivien iz gledališta da mu bude sudionicom u jednom triku. Problem je naime što Vivien nevjerovatno sliči na Corinu, što u Diabolu budi navalu emocija i on opet doživi pred publikom slom i sve završi velikim debaklom. Tajanstveni Erich smatra da dotičnu Vivien treba ukloniti i ona isto doživi sudbinu kao Corina, završi bez glave. U daljnjoj Dylanovoj istrazi saznajemo da sve ipak nije onakvo kakvim se isprva čini...

I ovog puta smo dobili jednu snažnu i slojevitu priču, u kojoj sav užas ponovo proizlazi iz ljudske psihe. Sve se to najbolje vidi u liku Velikog Diabola. A što je Sclavi ovog puta htio da nam kaže? Pa, možda kakvu štetu može napraviti prevelika majčina zaštita i pretjerana briga za svoga dragog sinčića. Može se dogoditi da jadno dijete izraste u još jadnijeg i nestabilnijeg odraslog čovjeka, kojemu ne treba puno da bi "skrenuo" umom i napravio nešto loše, i koji k tome još pati od teškog slučaja dvostruke ličnosti. Iako ideja o dvostrukoj ličnosti nije ništa novo kao ideja za dobru priču, mora se priznati da je u ovoj epizodi taj element iskorišten na prilično originalan način. Naime, iako je cijeli slučaj prava misterija do samoga kraja, na kraju otkrivamo da je Erich nitko drugi nego sam Diabolo i da svi dijalozi koje je su njih dvoje vodili kroz cijelu priču bio samo jedan poremečeni monolog koji je Diabolo vodio sam sa sobom. Erich je bio ona strana njegove ličnosti koja se kao zaklela njegovoj (tj. vlastitoj) majci da nikada neće niti jednoj ženi dopustiti da se približi Diabolu (i to u sexualnom smislu) jer su kao žene zla i ohola bića. Sve te gluposti je Diabolu napričala njegova očito posesivno ljubomorna majka dok je bio malen, zacijelo dok ga je njihala u krilu, ali te riječi su čini se imale čini velik utjecaj na Diabola, te iz njega stvorile pravu emocionalnu zbrku. Mora se priznati da se ovakvi slučajevi zacijelo dogadjaju i u stvarnosti, i da ovakav slučaj nije samo plod Sclavijeve mašte. Naravno da je Diabolova ličnost odmakla malo dalje, jer sigurno ne postanu svi odmah pomahnitali ubojice.

I tako je Erichova uloga bila da se rješava svih onih žena koje bi se pokušale približiti Diabolu, kao Corina, koja ni kriva ni dužna zbog toga doslovce ostane bez glave. Ono što je još strašnije je da mi kroz cijelu priču vidimo Ericha kao zasebnu osobu koja sjedi u stolici nasuprot Diabolu i polako shvačamo da on nije ništa više nego jedna obična plastična lutka koju je Diabolo koristio u svojim točkama jer je Diabolo takodjer bio i talentirani trbuhozborac. Taj element u ovoj priči je skoro pa savršen, jer je ujedno i jezovit i uzbudljiv. Zanimljivo je vidjeti i Diabola kako na pozornici izgleda velik, kako drži sve konce u rukama dok izvodi svoju madioničarsku točku, kako baca publiku u nesvjest, no kada se svjetla ugase, vidimo da je on običan pravi slabić koji se odmah rasplače ako mu nešto nije po volji. A i završna scena je veličanstvena! Veliki finale Velikog Diabola! Posljednji veličanstveni nastup Diabola i njegovog lutka Ericha, i sve to pred očima šokiranog Dylana. Sada već totalno pomahnitali Diabolo totalno gubi kontrolu nad svojom ličnošću i Dylan u jadu shvača da je Vivien svoj život izgubila bez apsolutno ikakvog razloga, samo zbog delirija jednog ludjaka. Stoga na kraju već jedva dočekamo taj trenutak kada Dylanu Diabolu pištoljem prosvira glavu i završi ovu tragediju. Zanimljiv je i sam kraj stripa, scena koju svatko može tumačiti kako želi, kao neki neobičan, nestvaran, nadrealni happy-ending.

Dell’uomo je super nacrtao ovu epizodu, crtež je detaljan, čist, odnos svijetla i sjene stvara osječaj dubine što samo doprinosi jačem dojmu koji stvara ova priča. Nažalost, nacrtao je samo ovu epizodu i "Ubojice" i više nikada nije crtao Dylana Doga, što je prava šteta, jer je stvarno kvalitetan autor.

Što reći na kraju? Ovakve epizode su vrhunci Dylana Doga, pametna priča u skladu sa vrhunskim crtežom, i dokaz da nam ne trebaju uvijek zombiji, vampiri ili duhovi da bi se dočarao užas, treba nekad samo zaviriti u dubinu ljudske ličnosti, jer se i tamo ponekad krije prava strava, i to često puta strašnija od svega što možemo zamisliti.

Naprijed

DD EXT 10 S druge strance zrcala

DD EXT 12 Ubojica

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Logan

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jako dobra epizoda.
    21.01.2004
    13:05:00 sati
    Logan
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 75%

    9, 8, 6, 6

    Svako novo citanje ove price povecava moju ocenu o njoj. Jako davno mi je bila jedna od gorih. Pre nego sam seo da ovo pisem ponovo sam procitao i stvarno mislim da je prica veoma dobra, DellUomo mi bas i ne nedostaje a naslovnica dobro odslikava radnju u stripu ali nije za pasti u nesvest.
    22.01.2004
    23:18:00 sati
    Barker
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    pomalo mi je dosadna prica. but thats me. inace dobar crtez i ok scenarij.
    30.01.2004
    14:21:00 sati
    Top
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrsna epizoda. Jedna od mojim naomiljenijih koji sam sto puta pročitao. Izvrstan crtež, jezovita priča, banalni motiv ubojstava,izvrsne nasilne scene, završetak. Odlična epizoda koju treba više puta pročitati da se shvati radnja ili završetak.
    01.02.2004
    12:56:00 sati
    jura
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    .
    05.02.2004
    18:42:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Nemam nešto posebno reći o ovoj epizodi, nije fascinantna ko većina tih početnih, ali opet je solidna. Malo podsjeća na Psiha. Ne sviđa mi se što je SD prevela naslov kao Veliki Sotona, to zvuči čudno i blesavo. Ne znam zašto, ali Erich mi liči na nacija, iako to nema nikakve veze sa pričom.
    10.02.2004
    12:02:00 sati
    stinky
    uredi
  • Predo

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Kada jedna epizoda od mnogo procitanih ostane u sjecanju poslije dugo vremena onda znaci da je bila odlicna. Takav je slucaj i sa ovom epizodom, bar sto se mene tice. Ponovo sam je procitao i utisci su isti.
    13.02.2004
    13:59:00 sati
    Predo
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Solidna epizoda.Zanimljivo je okruženje u kojem se ovog puta našao Dylan.Ne sjećam se da se još koji put susreo sa mađioničarom,tako da ostaje u sjećanju.Ko što kaže kiky,nema vampira,čudovišta i demona,užas potiče iz ljudske psihe ali to nimalo ne smeta - baš suprotno.Dobra je scena kad Dylan sudjeluje u triku sa mačem i kad Groucho namjerno polomi bocu samo da bi Dylan prestao piti.Crtač mi se sviđa,posebno dobro crta komade mada je kod samog Dylana malo neujednačen.Očito je da kopira Civitellija ali to mu nije za zamjeriti.
    15.02.2004
    12:37:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 5, 8

    Dobra priča, ali da je nešto posebno to nije.
    20.11.2004
    11:23:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    .
    03.12.2004
    13:11:00 sati
    marvin
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Vrlo dobra epizoda!U potpunosti se slazem sa Kikyem da je ovdje dokazano da nisu potrebni vampiri i zobiji da bi se docarao uzas!Veliki plus je i Dell`Uomov crtez i prava je steta sto covjek nije nastavio dalje!Sve u svemu vrlo,vrlo dobro!
    03.12.2004
    13:52:00 sati
    zveky
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 6, 9

    Po meni daleko najlosiji Dylan do tada (prvih 11 epizoda). Dosadna prica, dosadan crtez. Jedino sto valja je naslovnica. Cak ce joj dvije epizode kasnije (DD13) parirati po kvaliteti :))
    06.01.2005
    23:08:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Strip je vrlo krvav,napet,uzbudljiv i odlično nacetan.
    31.05.2005
    15:49:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Slažem se u svemu sa recenzentom, ali ne mislim da je ovo vrhunac Dylana. Iako je vrlo dobra epizoda, Sotona je složen i zanimljiv lik, kao i cijela priča, a poremećaj dvostruke ličnosti je pun pogodak. Sclavi je vješto vodio konce epizode i to je epizoda u kojoj se još više dokazao. DellUomo je odličan crtač, ide mu "samo" devetka. Villina naslovnica je opet jako dobra. Nije spomenuto, ali zanimljivost je zadnja sličica na 59. strani kada DellUomo odlično kopira scenu iz filma Usijavanje, Jacka Nicholsona u poznatoj sceni.
    31.12.2005
    17:04:00 sati
    Koresh
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Zanimljivo. Uobicajeno je za mene da kada se vratim posle toliko godina nekoj prici da dodje do razocarenja, jer nesto sto ti se svidelo u mladosti ne mora a priori da ti se svidi pod stare dane. Medjutim, sa Velikim Dijablom je slucaj potpuno drugaciji. Kada sam ga pre toliko vremena citao u Dnevnikovom izdanju, bila mi je najgluplja epizoda do tada izasla. Jutros, pak, procitah ponovo i svide mi se. Sasvim solidna prica, i da nije sterilnog crteza, ocena bi svakako bila visa.
    29.11.2006
    13:29:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Sasvim ok epizoda za to doba. Prije mi je bila bolja, sada kad sam je ponovno pročitao nekako mi je lošija , ali još uvijek ostavlja dobra dojam. Crtež predobar, naslovnica malo slabija(ali samo malo)...
    26.06.2007
    20:21:00 sati
    Akul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    dobra epizoda, kao i kod senke, i meni je bolja na drugo čitanje, taj početni period dilana je utočište u koje je dobro svako malo pobjeći
    14.07.2007
    21:29:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 8, 5

    Ljudska psiha može biti nešto najstrašnije. Strašnije od svih zombija, demona, vampira... Ovo mi je jedna odlična epizoda sa jako zanimljivim scenama. Posebno bih izdvojio onu kod zadnje Diabolove predstave s lutkom i konačnog rješenja zločina. Dell`Uomo vrlo dobar. Usput, Bloch je opet sjedokos. Ovo je, inače, treći put u prvih 11 epizoda da je sjedokos.
    10.12.2007
    14:28:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    epizoda koju sam čitao tek naknadno, i moram reći da me prilično razočarala, definitvno za moj ukus spada među lošije, potovo počene, DD priče. del uomo je standardan kao i u ostalim početnim epizodama, dobar no ne i odličan, naslovnica solidna i to je to, priča me prilično razočarala. ima i par dobrih scena, poput one završne između ericha i dijabola, tu se potpuno slažem sa spockom. ukupan dojam - prolazna ocjena, ali to je ipak loše za to razdoblje DD, ispod prosjeka....
    08.01.2008
    00:44:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    Meni je ovo dosadna i naporna epizoda. Jednostavno ne volim te epizode koje se odvijaju u kazalištu.
    14.03.2008
    09:58:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

       OVA PRIČA MI SE NIJE SVIDJELA JER FANTAZIRAJU I LOŠ JE CRTEŽ.
    01.04.2008
    14:34:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • bora81

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicna prica!Posto ja obozavam Dilana ZS mozda sam malo subjektivan ali zaista mi se dopada prica.Crtez je odlican i voleo bi da Ludens i Veseli cetvrtak ima bar priblizno ovakav crtez.Ja kod Dilana mnogo vise volim ove price sa zapletom nego klasicne horor price.Svidja mi se sto do samog kraja ne znamo pravu istinu.Prava triler prica sa sjajnim zapletom.Sto se tice naslovnice i ona je odlicna.Steta sto novi DD nisu ovako dobri kao zlatna serija
    11.08.2008
    01:29:00 sati
    bora81
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Šta ja znam, nekako sam indiferentan prema ovoj priči. Nije da je loša, ali nema neku jačinu ni ugođaj. Svejedno, spada u taj odlični početni period, i to joj diže ocjenu. Crtež malo čudan (Bloch nacrtan sijed, što mi se ne sviđa). Naslovnica odlična.
    02.10.2008
    15:30:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Malo slabija priča od dosadašnjih. Inače OK. Villa je mogao i bolje - ova naslovnica mi isprva nije bila najjasnija, ali ostale su genijalne.
    30.10.2008
    20:28:00 sati
    Panon
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovu epizodu sam u svojoj mladosti (djetinjstvu, he he) preskočio, pročitao sam je tek sad. I čini mi se jedna od najboljih Dilanovih priča. Zanimljivo, napeto, uvjerljivo, bez ijedne mane. Crtež solidan, atmosfera mračna, razvoj priče odličan - upravo kao da gledam film. I kraj je odličan, što nekad za pokvariti inače super epizode. ** Veliki Dijabolo mi na početku liči na Doktora Ksabarasa, a na str.57 na Jacka Nicholsona iz 'Isijavanja'. ** Dilan spominje svog oca za kojeg kaže da je imao paranormalne moći. ** Rijetko kad imamo priliku vidjet Dilana na pije alkohol ** Ovog puta, u kritičnom trenutku Dilanu pištolj dodaje Block umjesto Groucha ** Ne bih se čudio da je Sclavi imao problema sa svojom majkom s obzirom da mu je posesivna i prebrižna majka vrlo čest motiv
    25.11.2008
    13:53:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Ukupna ocjena 22%

    3, 2, 1, 4

    loše previše fantaziranja ovaj put i jako loš crtež
    27.11.2008
    21:23:00 sati
    ninny
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Nije mi ovo strip za 10 puta pročitati čak mi je među lošijim starima a i naslovnica je nešto lošija naspram kakve su ostale iz tog vremena koje je nacrtao Villa. 
    14.01.2009
    17:47:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 72%

    8, 5, 8, 9

    Nije ispalo loše iako nam Sclavi opet prodaje svoje dvosmislene filozofije. Jedino što mi se ne sviđa je kraj jer se ta stvar s dvostukom ličnošću mogla izvesti na mnogo bolji način. Plus epizodi je i okruženje i ugođaj kojem je pridonijelo kazalište i mađioničar. Toga nije bilo dosad. Crtež je veoma korektan, likovi su dobro nacrtani samo što mi se čini da ponekad fali detalja. Naslovnica zanimljiva, ali nije mi za deset.
    12.04.2009
    09:56:00 sati
    mpavin
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prica koja je ostavila slab utisak na mene.Vjerovatno zbog toga sto je tema dosta odudaral od prethodnih deset brojeva.
    27.06.2009
    13:24:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

              Ovo mi je još bolje sada nego kad sam to prvi put čitao prije više od 20 godina. Dobra priča, dobar scenarij. Dell'Uomo ponekad crta pomalo ukočene likove ali ne u toj mjeri kao što to rade Montanari & Grassani, inače je crtež u redu. Naslovnica solidna.

              Pošto u rubrici zanimljivosti nema napomena ja bih dodao da je lik Ericha rađen prema starom glumcu Erichu von Stroheimu i to iz filma Sunset Boulevard iz 1950. Ovdje mu je samo dodan monokl.

    01.07.2010
    23:01:00 sati
    Goran100
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Prvi put gledam crtez Luca Dell''Uomo-a i dopao mi se, dobri kontrasti, dobro prikazane emocije, dopada mi se kako crta likove. Sklavi dobar, ali ne odlican, bar po mene mogao je da kraj malo bolje uradi, takodje prica mi je bila relativno predvidljiva pa zato ne bi pricu ubrojio u mojih omiljenih ali ipak sve na svemu solidan strip koji se treba procitati.

    26.08.2010
    18:36:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    16.10.2010
    17:09:00 sati
    El Niño
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Dosta odudara od današnjeg DD-a pa mi se i nije baš svidjelo, a i s obzirom na to koliko puta ćemo još kroz serijal vidjeti krajeve identične ovome jest činjenica koja ne ostavlja baš dobar dojam. Luca dobar, naslovnica gotovo perfektna.

    24.04.2011
    14:27:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Epizoda u slicnom stilu kao Jack Trbosjek i Uspomene Nevidljivog, gdje imamo jednog ubicu koji seta okolo i ubija zene/prostitutke (u ovom slucaju, zene koje izgledaju kao njegova stara ljubavnica).  Dall'Uomov crtez mi se puno svidja, i steta sto je covjek nacrto samo dvije epizode Dylana (ovu i broj 5 "Ubice").  Prica je dosta zanimljiva, i kad sam bio puno mladji nikad nisam mogao da skontam ko je u stvari ubica: je'l to onaj madjionicar Diabolo, ili onaj Erich Dummy?  Prica ima dobru atmosferu, i one scene sa trikovima su lijepo uradjene, pogotovo ona gdje Dylan sudjeluje u triku sa Dioabolom, i ubode ga macem.  Naslovnica je zakon: atmosfericna, sa odlicnim detaljima, i sa Dylanovom facom koju samo Villa moze da nacrta kako treba.  

    17.07.2011
    14:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    04.01.2012
    23:41:00 sati
    dimmuforlife
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Prilično dobra slasher epizoda.

    21.05.2012
    20:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zanimljiva priča koja se lako čita.

    15.07.2012
    15:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Diabolo je luuudi šizofreničar...svaka ženska za kojom on počne gubiti glavu izgubi glavu. :) Mislim da je ova priča inspirirana onim filmom "Isijavanje" sa Jackom Nicholsonom,pogotovo ona jedna vinjeta u kojoj je Diabolo nacrtan poput Jacka Nicholsona kada "pokazuje zube"...
    03.12.2012
    15:52:00 sati
    Oki
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Nije loše, ali nije ni fantastično. Odličan početak, sredina i kraj tako-tako. Respektabilna epizoda, ali ništa više. Naslovnica ima neki poseban šarm.

    19.01.2013
    21:27:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Pročitala sam u životu puno uzbudljivijih Dylana. Tu se radi o jednoj poremečenoj relaciji sin - majka, koje me najviše podsjetila na film Psiho. Ponekad me živciraju momenti kada se na Dylanove djevojke namerače neki krvoločni idioti... I onda je on cijeli jadan što nema sreće. Ma kurac je on jadan! Jadne su one! Odu na cugu, večeru, kino, sex sa nekim likom i netko ih prikolje.

    04.02.2013
    00:11:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Zanimljiva priča, Diabolo je odličan lik i krade svaku scenu u kojoj se nalazi. Opet kažem, ovakve bi po meni trebale biti idelane DD epizode; bez patetike i jeftine filozofije, samo horor-krimi priče s nekim završnim preobratom. Zaniljivosti u recenziji bi trebalo dodati, npr. lutak Erich je pljunuti režiser Erich von Stroheim, čak mu je i ime isto.

    Crtež je sjajan, šteta što Dell' Uomo dalje nije radio na serijalu. Naslovnica je super.

    25.09.2013
    15:23:00 sati
    Opti
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Jedna od najlošijih epizoda iz početne DD faze

    21.11.2013
    12:37:00 sati
    doktor78
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    Ok za pročitati. Ništa posebno, sasvim solibno.

    19.06.2014
    22:43:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Prilično dobra epizoda, šteta za Dell'Uoma, crta bolje od većine drugih...

    26.06.2014
    15:35:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Izuzetno dobra epizoda iako meni za mrvicu lošija od predhodnik

    28.09.2014
    09:45:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    11.04.2015
    14:57:00 sati
    sergej773
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    Ne bih ovo nikako svrstavao u ponajbolje Dylanove epizode. Zamisao za priču je jako dobra, ali izvedba zapravo nije ni blizu onoliko uzbudljiva i intrigantna kao što to Sclavi inače zna uraditi, ovo je poprilično tanko, predvidljivo i završnica je nekako rutinski odrađena. Psihološka strana priče je neuvjerljiva i previše klišejizirana. Malo smeta i kako je Bloch prikazivan u tim početnim Dylanovim epizodama, a i skroz mi je čudno bilo vidjeti Dylana da doista pije. Mada se može prijeći preko toga jer očito tada još nisu bili postavljeni neki čvrsti temelji oko Dylanove i Blochove osobnosti, a ne može se ni poreći da je priča dovoljno uzbudljiva da se pročita u jednom mahu.

    Crtež skroz neujednačen i nerijetko sterilan. Većinom odgovara priči, ali Dylan je ponekad previše amaterski nacrtan i pojedine vinjete su preslabo ispunjene, kao da je dosta nemarno crtež odrađen.

    Naslovnica mi je pak jedna od najboljih Dylanovih, skroz pamtljiva, baš odiše onim giallo slasherskim ugođajem kakvog i cijela priča nosi, Dario Argento mi je prva pomisao.

    Sve skupa solidno.

    23.04.2016
    21:56:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Epizoda s vrlo zanimljivim motivima koja se lako čita. Pomalo netipičan slešer ubojica. Crtež je jasan i čist, iako su tu i tamo malo promašene proporcije. Ima malo dobre filozofije na kraju, tako da ovo nije samo krv i britva!

    09.10.2016
    10:38:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Meni je ovo vrlo dobra epizoda. Ima odličnu atmosferu, tužnog Dylana i jednog od najboljih negativaca u Dylanu. Kraj mi je odličan. Delluomov crtež je sjajan, šteta što nije crtao više epizodi. Naslovnica solidna.

    30.10.2016
    11:32:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


    Epizoda s vrlo upečatljivim negativcem, i jako finom završnicom, jednom od onih kakve mooožda i najviše volim u serijalu. Psihološki triler/horor s dosta simbolike i u pozorišnom ambijentu - da čovek prosto pomisli da je ovo radio Ambrosini a ne Sklavi! Nema ovde čudovišta, samo jedan izvitopereni ljudski um, kao stvoren za analizu!
    Crtež možda i bolji nego u prethodniku, Ubicama, a naslovna od onih meni slabašnih.

    11.12.2018
    08:57:00 sati
    Jocko
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Krvna zakletva
      Kod: MN LIB 63
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 23.4.2019. 0:39:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 417
    • Phantom Stranger - Footsteps
      Kod: THPST DC 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 17.4.2019. 0:36:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 432
    • Prljava afera
      Kod: MN LIB 8
      Ocjena: 56%
      Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 11
      Broj pogleda: 948
    • Osjećaj bola
      Kod: KORI CARK 1
      Ocjena: 74%
      Vrijeme: 7.4.2019. 22:13:00
      Autor: bojan
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 653
    • I vaskrsni u boli
      Kod: SIR DW 6
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 30.3.2019. 0:43:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 736

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Venus Sky-Lab
        Kod: NN LIB 63a
        Ocjena: 74%
        Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 2428
      • Tajna druida
        Kod: ZG MX 32
        Ocjena: 65%
        Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 2299
      • Zemlja
        Kod: NN LIB SB 11g
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 2.3.2019. 0:09:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2068
      • Šume Oregona
        Kod: TX LU 145/146
        Ocjena: 43%
        Vrijeme: 25.1.2019. 19:47:00
        Autor: Gru
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1749
      • Derbi
        Kod: AF SA 49
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1706

      Aukcije

      Forum