Veliki Diabolo

Dylan Dog

DD EXT 11 | 96 str.

Dylanova ljubavnica Vivien biva okrutno ubijena odsijecanjem glave. Dylan pokreće istragu koja ga vodi do tajanstvenog madioničara Diabola, čiju su predstavu on i Vivien posjetili večer prije njezinog ubojstva.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Veliki sotona
  DD EXT 11
 • S onu stranu ogledala - Veliki Diabolo - Ubojica
  DD LIB 4
 • Iza ogledala - Veliki Dijabolo - Ubica!
  DD VCKI 4
 • Veliki Dijabolo
  DD ZS 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Diabolo il grande
  DD SR 11

ZANIMLJIVOSTI

 • Nema posebnih napomena

Volim priče koje započinju nekim tajanstvenim ubojstvom, koje nitko ne uspije razriješiti, koje svi imaju na pameti, ali godine prolaze, pa na to zaboravimo, nastavimo mirno sa svojim životom, sve dok se nekoliko godina kasnije opet ne dogodi nešto slično, i svi duhovi iz ormara ponovo izadju na vidjelo i progone nas. Sve to zadesilo je Velikog Diabola, čiju pomoćnicu Corinu ubija tajanstveni Diabolov prijatelj Erich jer je smatra odgovornom za neuspjelu mađioničarsku točku koju je Diabolo prezentirao te večeri u nekom zabačenom baru u Texasu, a koja je rezultirala Diabolovim slomom živaca. Zatim se priča seli tri godine kasnije u London gdje ponovo nastupa Diabolo, koji je do tada već postao veliki i ugledni madioničar, a toj predstavi prisustvuju i Dylan i njegova ljubav za ovaj mjesec Vivien. Sve je u redu do trenutka kada Diabolo izabere Vivien iz gledališta da mu bude sudionicom u jednom triku. Problem je naime što Vivien nevjerovatno sliči na Corinu, što u Diabolu budi navalu emocija i on opet doživi pred publikom slom i sve završi velikim debaklom. Tajanstveni Erich smatra da dotičnu Vivien treba ukloniti i ona isto doživi sudbinu kao Corina, završi bez glave. U daljnjoj Dylanovoj istrazi saznajemo da sve ipak nije onakvo kakvim se isprva čini...

I ovog puta smo dobili jednu snažnu i slojevitu priču, u kojoj sav užas ponovo proizlazi iz ljudske psihe. Sve se to najbolje vidi u liku Velikog Diabola. A što je Sclavi ovog puta htio da nam kaže? Pa, možda kakvu štetu može napraviti prevelika majčina zaštita i pretjerana briga za svoga dragog sinčića. Može se dogoditi da jadno dijete izraste u još jadnijeg i nestabilnijeg odraslog čovjeka, kojemu ne treba puno da bi "skrenuo" umom i napravio nešto loše, i koji k tome još pati od teškog slučaja dvostruke ličnosti. Iako ideja o dvostrukoj ličnosti nije ništa novo kao ideja za dobru priču, mora se priznati da je u ovoj epizodi taj element iskorišten na prilično originalan način. Naime, iako je cijeli slučaj prava misterija do samoga kraja, na kraju otkrivamo da je Erich nitko drugi nego sam Diabolo i da svi dijalozi koje je su njih dvoje vodili kroz cijelu priču bio samo jedan poremečeni monolog koji je Diabolo vodio sam sa sobom. Erich je bio ona strana njegove ličnosti koja se kao zaklela njegovoj (tj. vlastitoj) majci da nikada neće niti jednoj ženi dopustiti da se približi Diabolu (i to u sexualnom smislu) jer su kao žene zla i ohola bića. Sve te gluposti je Diabolu napričala njegova očito posesivno ljubomorna majka dok je bio malen, zacijelo dok ga je njihala u krilu, ali te riječi su čini se imale čini velik utjecaj na Diabola, te iz njega stvorile pravu emocionalnu zbrku. Mora se priznati da se ovakvi slučajevi zacijelo dogadjaju i u stvarnosti, i da ovakav slučaj nije samo plod Sclavijeve mašte. Naravno da je Diabolova ličnost odmakla malo dalje, jer sigurno ne postanu svi odmah pomahnitali ubojice.

I tako je Erichova uloga bila da se rješava svih onih žena koje bi se pokušale približiti Diabolu, kao Corina, koja ni kriva ni dužna zbog toga doslovce ostane bez glave. Ono što je još strašnije je da mi kroz cijelu priču vidimo Ericha kao zasebnu osobu koja sjedi u stolici nasuprot Diabolu i polako shvačamo da on nije ništa više nego jedna obična plastična lutka koju je Diabolo koristio u svojim točkama jer je Diabolo takodjer bio i talentirani trbuhozborac. Taj element u ovoj priči je skoro pa savršen, jer je ujedno i jezovit i uzbudljiv. Zanimljivo je vidjeti i Diabola kako na pozornici izgleda velik, kako drži sve konce u rukama dok izvodi svoju madioničarsku točku, kako baca publiku u nesvjest, no kada se svjetla ugase, vidimo da je on običan pravi slabić koji se odmah rasplače ako mu nešto nije po volji. A i završna scena je veličanstvena! Veliki finale Velikog Diabola! Posljednji veličanstveni nastup Diabola i njegovog lutka Ericha, i sve to pred očima šokiranog Dylana. Sada već totalno pomahnitali Diabolo totalno gubi kontrolu nad svojom ličnošću i Dylan u jadu shvača da je Vivien svoj život izgubila bez apsolutno ikakvog razloga, samo zbog delirija jednog ludjaka. Stoga na kraju već jedva dočekamo taj trenutak kada Dylanu Diabolu pištoljem prosvira glavu i završi ovu tragediju. Zanimljiv je i sam kraj stripa, scena koju svatko može tumačiti kako želi, kao neki neobičan, nestvaran, nadrealni happy-ending.

Dell’uomo je super nacrtao ovu epizodu, crtež je detaljan, čist, odnos svijetla i sjene stvara osječaj dubine što samo doprinosi jačem dojmu koji stvara ova priča. Nažalost, nacrtao je samo ovu epizodu i "Ubojice" i više nikada nije crtao Dylana Doga, što je prava šteta, jer je stvarno kvalitetan autor.

Što reći na kraju? Ovakve epizode su vrhunci Dylana Doga, pametna priča u skladu sa vrhunskim crtežom, i dokaz da nam ne trebaju uvijek zombiji, vampiri ili duhovi da bi se dočarao užas, treba nekad samo zaviriti u dubinu ljudske ličnosti, jer se i tamo ponekad krije prava strava, i to često puta strašnija od svega što možemo zamisliti.

Naprijed

DD EXT 10 S druge strance zrcala

DD EXT 12 Ubojica

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Logan

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Jako dobra epizoda.
  21.01.2004
  13:05:00 sati
  Logan
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 75%

  9, 8, 6, 6

  Svako novo citanje ove price povecava moju ocenu o njoj. Jako davno mi je bila jedna od gorih. Pre nego sam seo da ovo pisem ponovo sam procitao i stvarno mislim da je prica veoma dobra, DellUomo mi bas i ne nedostaje a naslovnica dobro odslikava radnju u stripu ali nije za pasti u nesvest.
  22.01.2004
  23:18:00 sati
  Barker
  uredi
 • Top

  Ukupna ocjena 72%

  6, 7, 8, 9

  pomalo mi je dosadna prica. but thats me. inace dobar crtez i ok scenarij.
  30.01.2004
  14:21:00 sati
  Top
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izvrsna epizoda. Jedna od mojim naomiljenijih koji sam sto puta pročitao. Izvrstan crtež, jezovita priča, banalni motiv ubojstava,izvrsne nasilne scene, završetak. Odlična epizoda koju treba više puta pročitati da se shvati radnja ili završetak.
  01.02.2004
  12:56:00 sati
  jura
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  .
  05.02.2004
  18:42:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 7, 9

  Nemam nešto posebno reći o ovoj epizodi, nije fascinantna ko većina tih početnih, ali opet je solidna. Malo podsjeća na Psiha. Ne sviđa mi se što je SD prevela naslov kao Veliki Sotona, to zvuči čudno i blesavo. Ne znam zašto, ali Erich mi liči na nacija, iako to nema nikakve veze sa pričom.
  10.02.2004
  12:02:00 sati
  stinky
  uredi
 • Predo

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Kada jedna epizoda od mnogo procitanih ostane u sjecanju poslije dugo vremena onda znaci da je bila odlicna. Takav je slucaj i sa ovom epizodom, bar sto se mene tice. Ponovo sam je procitao i utisci su isti.
  13.02.2004
  13:59:00 sati
  Predo
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Solidna epizoda.Zanimljivo je okruženje u kojem se ovog puta našao Dylan.Ne sjećam se da se još koji put susreo sa mađioničarom,tako da ostaje u sjećanju.Ko što kaže kiky,nema vampira,čudovišta i demona,užas potiče iz ljudske psihe ali to nimalo ne smeta - baš suprotno.Dobra je scena kad Dylan sudjeluje u triku sa mačem i kad Groucho namjerno polomi bocu samo da bi Dylan prestao piti.Crtač mi se sviđa,posebno dobro crta komade mada je kod samog Dylana malo neujednačen.Očito je da kopira Civitellija ali to mu nije za zamjeriti.
  15.02.2004
  12:37:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  8, 7, 5, 8

  Dobra priča, ali da je nešto posebno to nije.
  20.11.2004
  11:23:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  .
  03.12.2004
  13:11:00 sati
  marvin
  uredi
 • zveky

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Vrlo dobra epizoda!U potpunosti se slazem sa Kikyem da je ovdje dokazano da nisu potrebni vampiri i zobiji da bi se docarao uzas!Veliki plus je i Dell`Uomov crtez i prava je steta sto covjek nije nastavio dalje!Sve u svemu vrlo,vrlo dobro!
  03.12.2004
  13:52:00 sati
  zveky
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 60%

  5, 6, 6, 9

  Po meni daleko najlosiji Dylan do tada (prvih 11 epizoda). Dosadna prica, dosadan crtez. Jedino sto valja je naslovnica. Cak ce joj dvije epizode kasnije (DD13) parirati po kvaliteti :))
  06.01.2005
  23:08:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Strip je vrlo krvav,napet,uzbudljiv i odlično nacetan.
  31.05.2005
  15:49:00 sati
  Pierce
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 83%

  7, 9, 9, 8

  Slažem se u svemu sa recenzentom, ali ne mislim da je ovo vrhunac Dylana. Iako je vrlo dobra epizoda, Sotona je složen i zanimljiv lik, kao i cijela priča, a poremećaj dvostruke ličnosti je pun pogodak. Sclavi je vješto vodio konce epizode i to je epizoda u kojoj se još više dokazao. DellUomo je odličan crtač, ide mu "samo" devetka. Villina naslovnica je opet jako dobra. Nije spomenuto, ali zanimljivost je zadnja sličica na 59. strani kada DellUomo odlično kopira scenu iz filma Usijavanje, Jacka Nicholsona u poznatoj sceni.
  31.12.2005
  17:04:00 sati
  Koresh
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 71%

  8, 7, 6, 8

  Zanimljivo. Uobicajeno je za mene da kada se vratim posle toliko godina nekoj prici da dodje do razocarenja, jer nesto sto ti se svidelo u mladosti ne mora a priori da ti se svidi pod stare dane. Medjutim, sa Velikim Dijablom je slucaj potpuno drugaciji. Kada sam ga pre toliko vremena citao u Dnevnikovom izdanju, bila mi je najgluplja epizoda do tada izasla. Jutros, pak, procitah ponovo i svide mi se. Sasvim solidna prica, i da nije sterilnog crteza, ocena bi svakako bila visa.
  29.11.2006
  13:29:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Sasvim ok epizoda za to doba. Prije mi je bila bolja, sada kad sam je ponovno pročitao nekako mi je lošija , ali još uvijek ostavlja dobra dojam. Crtež predobar, naslovnica malo slabija(ali samo malo)...
  26.06.2007
  20:21:00 sati
  Akul
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  dobra epizoda, kao i kod senke, i meni je bolja na drugo čitanje, taj početni period dilana je utočište u koje je dobro svako malo pobjeći
  14.07.2007
  21:29:00 sati
  ken2
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 89%

  10, 10, 8, 5

  Ljudska psiha može biti nešto najstrašnije. Strašnije od svih zombija, demona, vampira... Ovo mi je jedna odlična epizoda sa jako zanimljivim scenama. Posebno bih izdvojio onu kod zadnje Diabolove predstave s lutkom i konačnog rješenja zločina. Dell`Uomo vrlo dobar. Usput, Bloch je opet sjedokos. Ovo je, inače, treći put u prvih 11 epizoda da je sjedokos.
  10.12.2007
  14:28:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  epizoda koju sam čitao tek naknadno, i moram reći da me prilično razočarala, definitvno za moj ukus spada među lošije, potovo počene, DD priče. del uomo je standardan kao i u ostalim početnim epizodama, dobar no ne i odličan, naslovnica solidna i to je to, priča me prilično razočarala. ima i par dobrih scena, poput one završne između ericha i dijabola, tu se potpuno slažem sa spockom. ukupan dojam - prolazna ocjena, ali to je ipak loše za to razdoblje DD, ispod prosjeka....
  08.01.2008
  00:44:00 sati
  blackport8
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 6, 9

  Meni je ovo dosadna i naporna epizoda. Jednostavno ne volim te epizode koje se odvijaju u kazalištu.
  14.03.2008
  09:58:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Ukupna ocjena 20%

  2, 2, 2, 2

     OVA PRIČA MI SE NIJE SVIDJELA JER FANTAZIRAJU I LOŠ JE CRTEŽ.
  01.04.2008
  14:34:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • bora81

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlicna prica!Posto ja obozavam Dilana ZS mozda sam malo subjektivan ali zaista mi se dopada prica.Crtez je odlican i voleo bi da Ludens i Veseli cetvrtak ima bar priblizno ovakav crtez.Ja kod Dilana mnogo vise volim ove price sa zapletom nego klasicne horor price.Svidja mi se sto do samog kraja ne znamo pravu istinu.Prava triler prica sa sjajnim zapletom.Sto se tice naslovnice i ona je odlicna.Steta sto novi DD nisu ovako dobri kao zlatna serija
  11.08.2008
  01:29:00 sati
  bora81
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Šta ja znam, nekako sam indiferentan prema ovoj priči. Nije da je loša, ali nema neku jačinu ni ugođaj. Svejedno, spada u taj odlični početni period, i to joj diže ocjenu. Crtež malo čudan (Bloch nacrtan sijed, što mi se ne sviđa). Naslovnica odlična.
  02.10.2008
  15:30:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 75%

  7, 6, 9, 9

  Malo slabija priča od dosadašnjih. Inače OK. Villa je mogao i bolje - ova naslovnica mi isprva nije bila najjasnija, ali ostale su genijalne.
  30.10.2008
  20:28:00 sati
  Panon
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Ovu epizodu sam u svojoj mladosti (djetinjstvu, he he) preskočio, pročitao sam je tek sad. I čini mi se jedna od najboljih Dilanovih priča. Zanimljivo, napeto, uvjerljivo, bez ijedne mane. Crtež solidan, atmosfera mračna, razvoj priče odličan - upravo kao da gledam film. I kraj je odličan, što nekad za pokvariti inače super epizode. ** Veliki Dijabolo mi na početku liči na Doktora Ksabarasa, a na str.57 na Jacka Nicholsona iz 'Isijavanja'. ** Dilan spominje svog oca za kojeg kaže da je imao paranormalne moći. ** Rijetko kad imamo priliku vidjet Dilana na pije alkohol ** Ovog puta, u kritičnom trenutku Dilanu pištolj dodaje Block umjesto Groucha ** Ne bih se čudio da je Sclavi imao problema sa svojom majkom s obzirom da mu je posesivna i prebrižna majka vrlo čest motiv
  25.11.2008
  13:53:00 sati
  Klukas
  uredi
 • Ukupna ocjena 22%

  3, 2, 1, 4

  loše previše fantaziranja ovaj put i jako loš crtež
  27.11.2008
  21:23:00 sati
  ninny
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 65%

  5, 6, 8, 8

  Nije mi ovo strip za 10 puta pročitati čak mi je među lošijim starima a i naslovnica je nešto lošija naspram kakve su ostale iz tog vremena koje je nacrtao Villa. 
  14.01.2009
  17:47:00 sati
  supermike
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 72%

  8, 5, 8, 9

  Nije ispalo loše iako nam Sclavi opet prodaje svoje dvosmislene filozofije. Jedino što mi se ne sviđa je kraj jer se ta stvar s dvostukom ličnošću mogla izvesti na mnogo bolji način. Plus epizodi je i okruženje i ugođaj kojem je pridonijelo kazalište i mađioničar. Toga nije bilo dosad. Crtež je veoma korektan, likovi su dobro nacrtani samo što mi se čini da ponekad fali detalja. Naslovnica zanimljiva, ali nije mi za deset.
  12.04.2009
  09:56:00 sati
  mpavin
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Prica koja je ostavila slab utisak na mene.Vjerovatno zbog toga sto je tema dosta odudaral od prethodnih deset brojeva.
  27.06.2009
  13:24:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Goran100

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

            Ovo mi je još bolje sada nego kad sam to prvi put čitao prije više od 20 godina. Dobra priča, dobar scenarij. Dell'Uomo ponekad crta pomalo ukočene likove ali ne u toj mjeri kao što to rade Montanari & Grassani, inače je crtež u redu. Naslovnica solidna.

            Pošto u rubrici zanimljivosti nema napomena ja bih dodao da je lik Ericha rađen prema starom glumcu Erichu von Stroheimu.

  01.07.2010
  23:01:00 sati
  Goran100
  uredi
 • PJ24MKD

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Prvi put gledam crtez Luca Dell''Uomo-a i dopao mi se, dobri kontrasti, dobro prikazane emocije, dopada mi se kako crta likove. Sklavi dobar, ali ne odlican, bar po mene mogao je da kraj malo bolje uradi, takodje prica mi je bila relativno predvidljiva pa zato ne bi pricu ubrojio u mojih omiljenih ali ipak sve na svemu solidan strip koji se treba procitati.

  26.08.2010
  18:36:00 sati
  PJ24MKD
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  16.10.2010
  17:09:00 sati
  El Niño
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 8, 9

  Dosta odudara od današnjeg DD-a pa mi se i nije baš svidjelo, a i s obzirom na to koliko puta ćemo još kroz serijal vidjeti krajeve identične ovome jest činjenica koja ne ostavlja baš dobar dojam. Luca dobar, naslovnica gotovo perfektna.

  24.04.2011
  14:27:00 sati
  drogsy
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Epizoda u slicnom stilu kao Jack Trbosjek i Uspomene Nevidljivog, gdje imamo jednog ubicu koji seta okolo i ubija zene/prostitutke (u ovom slucaju, zene koje izgledaju kao njegova stara ljubavnica).  Dall'Uomov crtez mi se puno svidja, i steta sto je covjek nacrto samo dvije epizode Dylana (ovu i broj 5 "Ubice").  Prica je dosta zanimljiva, i kad sam bio puno mladji nikad nisam mogao da skontam ko je u stvari ubica: je'l to onaj madjionicar Diabolo, ili onaj Erich Dummy?  Prica ima dobru atmosferu, i one scene sa trikovima su lijepo uradjene, pogotovo ona gdje Dylan sudjeluje u triku sa Dioabolom, i ubode ga macem.  Naslovnica je zakon: atmosfericna, sa odlicnim detaljima, i sa Dylanovom facom koju samo Villa moze da nacrta kako treba.  

  17.07.2011
  14:13:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  04.01.2012
  23:41:00 sati
  dimmuforlife
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 8, 7

  Prilično dobra slasher epizoda.

  21.05.2012
  20:08:00 sati
  tekumze
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Zanimljiva priča koja se lako čita.

  15.07.2012
  15:23:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Diabolo je luuudi šizofreničar...svaka ženska za kojom on počne gubiti glavu izgubi glavu. :) Mislim da je ova priča inspirirana onim filmom "Isijavanje" sa Jackom Nicholsonom,pogotovo ona jedna vinjeta u kojoj je Diabolo nacrtan poput Jacka Nicholsona kada "pokazuje zube"...
  03.12.2012
  15:52:00 sati
  Oki
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 8, 10

  Nije loše, ali nije ni fantastično. Odličan početak, sredina i kraj tako-tako. Respektabilna epizoda, ali ništa više. Naslovnica ima neki poseban šarm.

  19.01.2013
  21:27:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 69%

  6, 7, 7, 9

  Pročitala sam u životu puno uzbudljivijih Dylana. Tu se radi o jednoj poremečenoj relaciji sin - majka, koje me najviše podsjetila na film Psiho. Ponekad me živciraju momenti kada se na Dylanove djevojke namerače neki krvoločni idioti... I onda je on cijeli jadan što nema sreće. Ma kurac je on jadan! Jadne su one! Odu na cugu, večeru, kino, sex sa nekim likom i netko ih prikolje.

  04.02.2013
  00:11:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 88%

  9, 7, 10, 10

  Zanimljiva priča, Diabolo je odličan lik i krade svaku scenu u kojoj se nalazi. Opet kažem, ovakve bi po meni trebale biti idelane DD epizode; bez patetike i jeftine filozofije, samo horor-krimi priče s nekim završnim preobratom. Zaniljivosti u recenziji bi trebalo dodati, npr. lutak Erich je pljunuti režiser Erich von Stroheim, čak mu je i ime isto.

  Crtež je sjajan, šteta što Dell' Uomo dalje nije radio na serijalu. Naslovnica je super.

  25.09.2013
  15:23:00 sati
  Opti
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Jedna od najlošijih epizoda iz početne DD faze

  21.11.2013
  12:37:00 sati
  doktor78
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 70%

  8, 6, 7, 7

  Ok za pročitati. Ništa posebno, sasvim solibno.

  19.06.2014
  22:43:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • DragonSlayer

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Prilično dobra epizoda, šteta za Dell'Uoma, crta bolje od većine drugih...

  26.06.2014
  15:35:00 sati
  DragonSlayer
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 8, 7

  Izuzetno dobra epizoda iako meni za mrvicu lošija od predhodnik

  28.09.2014
  09:45:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  11.04.2015
  14:57:00 sati
  sergej773
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 67%

  7, 5, 7, 10

  Ne bih ovo nikako svrstavao u ponajbolje Dylanove epizode. Zamisao za priču je jako dobra, ali izvedba zapravo nije ni blizu onoliko uzbudljiva i intrigantna kao što to Sclavi inače zna uraditi, ovo je poprilično tanko, predvidljivo i završnica je nekako rutinski odrađena. Psihološka strana priče je neuvjerljiva i previše klišejizirana. Malo smeta i kako je Bloch prikazivan u tim početnim Dylanovim epizodama, a i skroz mi je čudno bilo vidjeti Dylana da doista pije. Mada se može prijeći preko toga jer očito tada još nisu bili postavljeni neki čvrsti temelji oko Dylanove i Blochove osobnosti, a ne može se ni poreći da je priča dovoljno uzbudljiva da se pročita u jednom mahu.

  Crtež skroz neujednačen i nerijetko sterilan. Većinom odgovara priči, ali Dylan je ponekad previše amaterski nacrtan i pojedine vinjete su preslabo ispunjene, kao da je dosta nemarno crtež odrađen.

  Naslovnica mi je pak jedna od najboljih Dylanovih, skroz pamtljiva, baš odiše onim giallo slasherskim ugođajem kakvog i cijela priča nosi, Dario Argento mi je prva pomisao.

  Sve skupa solidno.

  23.04.2016
  21:56:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 8, 9

  Epizoda s vrlo zanimljivim motivima koja se lako čita. Pomalo netipičan slešer ubojica. Crtež je jasan i čist, iako su tu i tamo malo promašene proporcije. Ima malo dobre filozofije na kraju, tako da ovo nije samo krv i britva!

  09.10.2016
  10:38:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 8, 7

  Meni je ovo vrlo dobra epizoda. Ima odličnu atmosferu, tužnog Dylana i jednog od najboljih negativaca u Dylanu. Kraj mi je odličan. Delluomov crtež je sjajan, šteta što nije crtao više epizodi. Naslovnica solidna.

  30.10.2016
  11:32:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 7, 6

  Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


  Epizoda s vrlo upečatljivim negativcem, i jako finom završnicom, jednom od onih kakve mooožda i najviše volim u serijalu. Psihološki triler/horor s dosta simbolike i u pozorišnom ambijentu - da čovek prosto pomisli da je ovo radio Ambrosini a ne Sklavi! Nema ovde čudovišta, samo jedan izvitopereni ljudski um, kao stvoren za analizu!
  Crtež možda i bolji nego u prethodniku, Ubicama, a naslovna od onih meni slabašnih.

  11.12.2018
  08:57:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Vrhunski!

  07.09.2019
  10:53:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2531
   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2425
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1557
   • Bokser Pat
    Kod: TX ZS 370/371
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1376
   • Dame sumnjiva morala
    Kod: FB KP 41
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
    Autor: luxi68
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1230

   Aukcije

   Forum