Priviđenje Anne Never

Dylan Dog

DD EXT 4 | 96 str.

Postoje li duhovi? Može li postojati duh žene koja je živa? Pred Dylanom Dogom je još jedna zagonetka koja će ga odvesti do samoga dna ljudskog uma gdje ga, u dubokoj tami, očekuje prividjenje Anne Never…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*7

S*7

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Život Anne never
  DD EXT 4
 • Sablast Anne Never - Ubojice - Ljepota demona
  DD LIB 2
 • Prividuvanjeto za Ana Never
  DD MP33 4
 • Duh Ane Never - Ubice - Demonska lepota
  DD VCKI 2
 • Priviđenje Ane Never
  DD ZS 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Fantasma di Anna Never
  DD SR 4

ZANIMLJIVOSTI

 • inspirirano romanom Richarda Mathesona «Ja sam Helen Driscoll»
 • inspirirano i noir-filmom «The Lost Weekend» redatelja Billya Wildera
 • upoznajemo Annu Never, koju ćemo susretati i ubuduće
 • prva pojava i dr. Bronskog, koji će se takodjer pojavljivati u nekim narednim epizodama
 • zašto je Slobodna Dalmacija pogrešno otisnula prijevod ove epizode na naslovnici kao «Život Anne Never», možemo samo nagadjati (no smatram da se ipak radi samo o nenamjernoj pogrešci)

Guya Rogersa, zvijezdu niskobudžetnih horror-filmova, proganja prikaza plavokose djevojke, djevojke koja pred njegovim očima biva masakrirana od strane nepoznatog napadača sa sjekirom. Uplašen, obraća se prijatelju Dylanu Dogu za pomoć. No, Guy je takodjer i teški alkoholičar, što je poprilično otegotna okolnost za njega, jer je stoga teško povjerovati u istinitost njegovih vizija, za koje Dylan odmah utvrdi da su samo posljedica delirium tremensa (stanja sličnog transu u koje padaju osobe pod utjecajem alkohola). Tu tezu i sam Guy isprva nevoljko prihvati, no kada se ubrzo na filmskom setu pojavi Anna Never, djevojka koja frapantno nalikuje prikazi djevojke koja ga progoni, i sam Dylan postane zainteresiran za cijeli taj misteriozni slučaj i upušta se u istragu…

Iako se možda tako ne čini, «Prividjenje Anne Never» je značajna epizoda, i to zbog nekoliko stvari. Kao prvo, upoznajemo Annu Never, mladu, nadobudnu glumicu u potrazi za filmskom slavom, nevjerovatno nespretnu, ne odveć bistru, no sve u svemu jednu bezopasnu, slatku i simpatičnu osobu. A koliko je Anna zapravo posebna osoba, dokazuje činjenica što je jedna od uistinu rijetkih Dylanovih ljubavnica koja sa završetkom ove epizode neće pasti u zaborav, nego će se susresti sa Dylanom i u budućim epizodama, a što je, s obzirom na Dylanov hiroviti ljubavni život, podatak itekako vrijedan pažnje. No, to i nije tako čudno jer se stvarno radi, zbog maloprije nabrojanih karakteristika, o itekako jedinstvenoj i interesantno osmišljenoj ženskoj osobi koja se očito toliko svidjela scenaristima DD-a da su njezin lik odlučili, nakon ove epizode, vratiti u serijal još nekoliko puta.

No bez obzira što je po Anni Never i nazvana ova epizoda, ipak je glavna zvijezda u ovoj priči Guy Rogers. Kao i većina alkoholičara, cijelo vrijeme balansira po rubu propasti, da bi se onda na kraju priče strovalio (doslovce) u samo dno. Sclavi jako vjerno dočarava njegov lik i njegovo psihičko (i fizičko) propadanje, propadanje čovjeka koji se u svojoj jalovoj borbi protiv ovisnosti obraća psihijatru Bronskom za pomoć te ide tako daleko da se podvrgava i hipnozi kao posljednjoj slamci spasa. No, pomalo nespretni tretman hipnozom kod Guya postiže ponešto drugačiji efekt nego što se očekivalo. Njegov ionako krhki i nestabilni um dodatno biva izmanipuliran do te mjere da Guy nesvjesno dobiva sposobnost vidjeti budućnost, ili barem jednu od mogućih verzija budućnosti, no na čovjeka već totalno uništenog raznim opijatima, takova sposobnost djeluje razarajuće, i nemogavši više spoznati razliku izmedju stvarnosti i vizije, dovodi do Guyevog totalnog uništenja. To poigravanje sa ljudskim umom Sclavi će koristiti i u buduće pri stvaranju nekih od svojih najboljih epizoda Dylana Doga, igrajući se sa raznim aspektima ljudskog uma, uvidjevši da se radi o izdašnom materijalu za stvaranje priča, prikazujući ga kao moćno oružje kreativnosti sposobno da svojom snagom stvara različite paralelne svjetove i dimenzije (kao primjerice u «Priči ni o kome» ili «Jezero na nebu»). Stoga bi se «Prividjenje Anne Never» u neku ruku moglo smatrati kao svojevrsna preteča takovih epizoda.

Corrado Roi jednostavno je bio predodredjen da crta Dylana Doga, i jedan je od meni najomiljenijih crtača. Njegov mračan, hladan i donekle depresivan crtež savršeno vizualno dočarava Guyevo ludilo i halucinacije stvarajući time hladnu i klaustrofobičnu atmosferu koja se provlači kroz cijelu priču. Njegov crtež je tako ponekad efektan da je čak sposoban i neku slabiju epizodu podići na nešto viši nivo nego što bi to ta dotična epizoda i zaslužila.

«Prividjenje Anne Never» predstavlja dojmljiv prikaz (studiju) ljudskog uma i podsvijesti, s jedne strane kao misterioznog i još uvijek nedovoljno istraženog područja nepojmljivog potencijala, a samim time ujedno i kao opasno nestabilnog i krhkog dijela ljudskog bića. Iako je ovu epizodu Sclavi napisao pod utjecajem poznatog romana R. Mathesona i filma B. Wildera, te se samim time baš ne može pohvaliti sa originalnošću, ipak se radi o iznimno uspjeloj i kvalitetnoj priči, vrijednoj pažnje i čitanja.

Naprijed

DD ZS 3 Noći punog mjeseca

DD EXT 5 Ubojice

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • johnhartson

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlicna epizoda koja bi lagano mogla da prodje kao strip-komedija jer je neverovatno koliko je Anna blago receno trapava. Moje misljenje je da je do danas ona jedna od najboljih Dylanovih "ljubavi".
  09.03.2005
  11:39:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • hua

  Ukupna ocjena 70%

  5, 5, 10, 10

  Dosadno, nista posebno...
  09.03.2005
  12:30:00 sati
  hua
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  ništa specijalno, po meni jedana sasvim prosješna epizoda dylan doga. ne bih se složio da je prijevod naziva epizode "slobodne dalmacije" jedna "nenamjerna greška". mislim da se radi o previše proizvoljnom i svojevoljnom prijevodu naziva ove epizode u stilu "dnevnika".
  09.03.2005
  16:07:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Teško je biti objektivan jer ipak je to jedan od prvih
  dylandogova koji sam pročitao(davno je to bilo), pa mi je kao takav ostao u lijepom sjećanju. Roi mi je uz Freghieria(koji se je pojavio nešto kasnije) najdraži Dylanov crtač, a Sclavi je već odavno postao legenda. Naslovnici desetka iz sentimentalnih razloga; prvenstveno mislim na talijansku(zbog izraženijih boja).
  09.03.2005
  22:23:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fantastično, možda izlizano zvuči kada se kaže ''jedna od najboljih epizoda'', ali Priviđenje Anne Never zaslužuje taj prestižan epitet i to zbog slijedećih razloga: Naslovnice koja je fenomenalna, Dylan Duh, i oni prozori i hodnik koji me podsjećaju na interijere u kojima su obično ''uslikavani'' duhovi na fotografijama. Roiev crtež, gdje se dylanu i grouchu vide normalna lica, a ne sjenovite siluete i groucho nema one lude rogove od frizure (u stilu Njegove Visosti- Broja Jedan iz Alan Forda) kako ga Roi zna crtati. Priča koja leži na granici psihopatologije i nadnaravnog, nenametljiva posveta horrorcima, par dosta nepredvidljivih scena (čudovište koje progoni Guya na kraju se ispostavlja da je to snimanje, isto kao sa Annom, pa i Gruochom koji se oblači u duha. Kad smo već kod Groucha on ovdje nije u funkciji majordoma koji kuha čaj, nego dylanovog prijatelja koji ga prati u slučajevima, što mi je isto pozitivna stvar, pa sve do naslova koji stvarno pogođen (za razliku od ubojica, zla, među nama, prokleti dan-bezvezni naslovi, super epizode). I naravno kraja koji me je oduševio, bar onako kako sam ga ja protumačio-od sudbine se ne može pobjeći, sve je ipak zapisano, makar je dylan na guyevom pogrebu drugo rekao. I da, i Anna je ljepotica po mojoj mjeri.
  10.03.2005
  20:15:00 sati
  Mx2
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Zaista sjajna epizoda. Ovde se i Sklavi pokazao u odlicnom svetlu (kako taj covek ume da napravii vanserijske epizode, ali isto tako i i golo djubre... dobro, umeo je;)) poniruci u dubine ljudskoga uma, moze biti i da je iz iskustva pisao;); bas kao i Roi, ali to ne treba posebno naglasavati, ovakve epizode mu leze, pravi je horor majstor. A recenzent je uglavnim sve vec kazao, tako da ja necu ponavljati iste ocene o Prividjenju...
  11.03.2005
  08:25:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Te prve epizode su svima nama koji smo onih davnih dana rasli uz DD, uglavnom odlične. Ovdje imamo par stvari koje će se još koristiti u serijalu, hipnoza i doktor Bronsky, Anna Never, i naravno, ono što će biti često, Roi (iako nije moj omiljeni crtač). A u neku ruku, ovo je i preteča Sclavijevih omiljenih paralelnih dimenzija, s kojima će vrhunac dostići u Priči ni o kome. Također bitna epizoda, u pokušaju sklapanja cjeline oko DD, jer tu već počinje poigravanje sa slučajnostima i zapisanom ili nezapisanom sudbinom, što će i biti jedna od glavnih tema serijala. U zanimljivosti bi trebalo dodati da je SD pogrešno stavila ime epizode na naslovnici (Život Anne Never), dok je u stripu stavljen ispravan naslov, Duh Anne Never. U svakom slučaju, MOJ DUH JE SLOBODAN!!!
  11.03.2005
  11:09:00 sati
  stinky
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  sasvim solidna epizoda, draga mi je, a crtež roia je poseban, uvijek mi se sviđao njegov stil
  11.03.2005
  22:26:00 sati
  ken2
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  U stilu početnih epizoda,dakle ništa posebno spektakularno.Vidi se da tu serijal nije još u potpunosti definiran i da će trebati oko 15-ak epizoda da se DD iskristalizira.Sama priča je dobra i zanimljiva ali čini mi se da je jednostavno previše razvučena.Sve skupa je moglo stati na recimo 30-ak stranica i efekt bi bio puno bolji.Ovako kroz cijeli strip gledamo samo Annine nespretnosti(baš su fora),Grouchove zajebancije i Guyev delirij,i to ponovljeno više puta do samog kraja koji ipak osjetno podiže ukupni dojam.Dobro mi je to sa hipnozom koja je Guyu omogućila pogled u budućnost a ovaj vidio scenu sa snimanja i poludio.Roi je i meni jedan on najdražih,ali ovdje još nije u onom svom prepoznatljivom ultra-mračnom stilu(nažalost)i crta Dylana sa normalnom frizurom(nasreću,jer kasnije nije tako).Naslovnica je zakon zakona!
  15.03.2005
  11:01:00 sati
  Aco
  uredi
 • SSM

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  Ovo je po meni ubjedljivo najlosija od prvih 20-tak epizoda DD-a. Najlosiji element epizode je dakako Roi sa svojim ultra hladnim,mracnim i nekako "praznim" crtezom,sto zajedno sa donekle razvucenom pricom daje jako los efekat...Dobro, ovo je sam pocetak Dylana i kiksevi su dozvoljeni, a od Sclavija i Roia smo vidjeli (kasnije) puno,puno bolje.
  21.03.2005
  11:47:00 sati
  SSM
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 87%

  10, 10, 6, 9

  Sve mi se dopada osim crteza. Prica je zanimljiva (kao i sve price na pocetku serijala)a sto se tice pogresnog prevoda SD, tu nije potrebno puno vremena da se shvati zasto se to desilo.
  22.03.2005
  07:37:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Ovo je meni jos onda bila izuzetno ozbiljna epizoda. Jer posle #2 i #3 gde smo se susretali sa "klasicima" horora, Jackom i vukodlakom (iskljucujem #1 jer nismo svi znali za zombije tad), ovde je isto tako "klasik"-duh zene, iskoristen samo da bi zapleo pricu oko licnih strahova, propadanja i neuspeha, sto ce kod Dylana vremenom postati motiv puno strasniji od samih cudovista.
  25.03.2005
  02:51:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Epizoda koja mi je srcu prirasla...
  03.04.2005
  19:00:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Epizoda prirasla srcu kao što rekoše... sjećam se šprinta kad sam ugledao ovu epizodu kod jednog dede sada vec daleke 1992. 100 metara za 8 sekundi nazad u stan po strip za razmjenu koliko se sjećam dedi sam podvalio fenomenalnu epizodu Miki šerif :)
  Horor komedije su mi oduvijek bile drage a u ovoj epizodi se spajaju na odličn način
  15.05.2005
  02:10:00 sati
  zeljko
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  8, 5, 7, 10

  O.K.strip.Mogu se kladit da će se Dylan više puta susresti u krevetu s Annom Never.
  31.05.2005
  13:14:00 sati
  Pierce
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  5, 5, 10, 7

  Priča je solidna iako mi se naslovnica baš ne sviđa.Roi je ok.
  17.09.2005
  19:21:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Kad je u SFRJ poceo da izlazi DD bio sam teenage-er i omiljeni strip mi je bio Ken Parker (sto nije bio cest slucaja kod decaka tog doba). Prema DD-u sam bio poprilicno ravnodusan do pojave ove epizode, za kojom sam prosto odlepio. Procitao sam je sinoc ponovo po ko zna koji put i opet mi je bila skoro pa savrsena (ipak je to Roi u embrionalnoj fazi). Znaci da mi se nije desilo da mi je sa sadasnje tacke gledista pomalo smesna kao neke koljacke storije s pocetka fransize. Doduse, tek sa brojem 61-Uzas beskonacnosti sam odlucio da imam DD kolekciju. To je bilo to, Sclavi je ovde hrabro zagazio na neosvojene teritorije i mene je osvojio za sva vremena. Vremenom sam, kad sam dovoljno sazreo, otkrio i Corto Maltese-a i formirao svoje sveto trojstvo (zanimljivo da su sva tri stripa dela italijanskih autora). Do dana danasnjeg ovako profilisane DD price su mi najdraze.
  10.12.2005
  14:20:00 sati
  jovandd
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 8, 8

  Sasvim solidan strip sa dobrim crtežom...
  08.06.2007
  22:14:00 sati
  Akul
  uredi
 • gumiflex

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uz bok DD 19. Ukratko- fantastično."Tvoj um je slobodan. Da..., konačno je slobodan."
  19.06.2007
  12:39:00 sati
  gumiflex
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Nije mi baš nešto extra ova epizoda, tek uvod i experimantiranje za ono što će doći kasnije. Glavni problem je da je prerazvučena i prenatrpana događajima koji su totalno nebitni. Anna Never je pomalo simpa ali u isto vrijeme i pomalo dosadnjikava, recimo da je tipični sclavijevski "neželim nikad odrasti" lik, moj mali svijet i slična sranja. Crtež mi se sviđa, naslovnica genijalna.
  30.08.2007
  15:59:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 9, 7

  Jako dobro i dosta drugačije od prve tri epizode. Atmosfera je, ponajviše zahvaljujući izvrsnom Roiju, mračna i napeta. Jedino što, za razliku od velike većine Dylana, komični djelovi su ostali na pokušaju i stvarno me iritira ta nespretnost i glupost Anne Never. Roi nije još na svojoj najboljoj razini, ali unatoč tome odličan. Iako dobra, naslovnica nije pretjerano atraktivna i nije me baš privlačila da pročitam strip.
  16.11.2007
  14:16:00 sati
  Spock
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Dok sam bio mlađi, ova epizoda mi se nije sviđala, ali danas vidim njen puni potencijal. Odlično.
  13.03.2008
  10:52:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  Ništa posebno. Ima previše teksta i ponovljenih scena, pa je sve to pomalo dosadnjikavo i naporno. O duhovima nema ni riječi... U prvom planu su podsvijest, delirična stanja, pishološke traume, napušenost i da ne nabrajam... Sclavi je nanizao par horror štoseva koja su zbilja palila prije 20 godina kad je ovaj junak bio nešto novo, ali mene danas to čini prilično ravnodušnim. Ili ono preklapanje scena stvarnosti sa snovima, maštom ili filmskom radnjom... To će Sclavi korisiti još sto puta, tako da mi je i taj štos... proziran... Roi je dobar kao i naslovnica.
  17.03.2008
  23:27:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Moram priznati da sam tek sad pročitao ovu epizodu. Frendovi su je uvijek hvalili ali je se nikako nisam mogao dočepati. I evo nakon toliko godina...
  Tipična dilanovska priča (naravno, to se primjeti tek sad nakon toliko epizoda). Humor kao i uvijek odličan, atmosfera, crtež, priča... sve prolazi.
  Iako, moram priznati, malo mi je doživljaj pokvarilo to što sam prije čitanja pročitao recenziju,pa nije bilo nikakvih iznenađenja. :-|
  12.10.2008
  00:22:00 sati
  Klukas
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  8, 9, 5, 10

  ne sviđa mi se roi
  03.12.2008
  15:27:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Solidna priča čiji kvalitet uvelike podiže Roijev sjajan crtež. Iako su scene sa šeprtljavom Annom Never smiješne, Roijev crtež uvelike doprinosi turobnoj atmosferi.
  02.01.2009
  22:05:00 sati
  Panon
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Villa je stvarno radio remek djela naslovnice u Dylanu. Ova je jedna od tih. Pošto sam kupovao Dylana za vrijeme prvog izlaženja prije više od 20 godina, tako su mi ove prve epizode posebno drage.Ova dobra epizoda koja zaslužuje dobre ocijene za scenarij malo mi je premračno nacrtana ali opet dajem dobru ocijenu za crtež.
  13.01.2009
  17:41:00 sati
  supermike
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Još jedna od mitskih epizoda u mom stripovskom iskustvu i posvećenosti. Objektivno bile bi devetke.
  25.04.2009
  11:27:00 sati
  farrar
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sta reci, klasika!Najsmjesniji Dylanov strip.Roi mi je prije bio puno bolji,skoro perfektan!
  27.06.2009
  13:18:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 58%

  4, 5, 7, 10

  Priča o pijančinama, pušačima, ovisnosti, halucinacijama, hipnozi i nepostojećim duhovima. Dosadno ko proliv. Jedino Groucho rastura, a i Anna je pomalo simpatična. Roijev debi solidan, naslovnica fenomenalna.

  12.01.2010
  14:43:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Obican horor, obicnih ljudi doveden do savrsenstva majstorijom Sclavija.... koji je tada bio cvrsto na zemlji.

  Ne prave ga vise ko nekad.

  15.03.2010
  15:17:00 sati
  kasper
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Ma, nista posebno

  29.09.2010
  09:18:00 sati
  doktor78
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Atmosferična epizoda s jednako atmosferičnom naslovnicom. Roi se s godinama dosta promijenio, no ovaj njegov početni stil je meni osobno najefektivniji.

  08.04.2011
  21:57:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Sasvim solidna prica i scenario, ali ono po cemu se ova epizoda svrstava u sam vrh serijala jeste briljantan crtez, kojem je grijeh dati bilo koju drugu ocjenu osim 10. Apsolutno uzivanje je samo prelistavati ovu epizodu, i bilo bi tako i da je prica mnogo losija. Cestitke majstoru. Corrado Roi je sa ovom epizodom startovao i skoro sve sto je uradio u prvih 100 brojeva DD, bilo je na maksimalno visokom nivou.

  09.04.2011
  17:21:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 62%

  4, 4, 10, 8

  Prilično nezanimljiva priča,radnja se odvija sporo,razvlačenje i vrti se u isti krug.Imamo Rogera koji ima problem s alkoholom koji mu pak izaziva noćne more i stanje slično transu,jednom riječju lebdi između sna i jave.Dosta loše je Sclavi napravio radnju kada se nešto događa,svaki puta je prekinuto snimanjem scena na filmskom setu.Dosta mi je nejasna i nepotrebna uloge nespretne Anne Never,jedino kraj je donekle dobar u smislu nastavaka,tj. povratka Rogera kao duha ili zombija.

  Scena vrijednih pamćenja ima jako malo,npr. odsječena glava Anne Never i zadnja stranica stripa.

  Roi je napravio fenomenalan posao s crtežom, posebno mu je lijepo nacrtana Anna,Roger i Dylan.

  Naslovnica vrlo dobra,malo fali da bude vrhunska,da je Dylan okrenut više sablasti i da je sablast nacrtana malo strašnije bila bi desetka.

  Dosadnjikava priča isto takvog scenarija,ali zato odličnog crteža.Dosta dobra poruka na koju stranu hipnoza može otići i kakve sve vidike može proširiti,definitivno tema za istraživanje.

  02.07.2011
  17:29:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 84%

  8, 7, 10, 9

  Fantastičan crtež.

  09.12.2011
  15:02:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dobra psihološka epizoda.

  02.01.2012
  23:46:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolja od početnih epizoda Dylana.

  03.02.2012
  17:46:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Dobra epizoda, osim zadnje dve užasne stranice. 

  10.04.2012
  00:21:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Ispravljam nepravedno nisku ocjenu koju sam dao kad sam ovaj strip prvi put pročitao. Pogotovo za crtež.

  26.04.2012
  02:28:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  7, 5, 8, 9

  Crtež i naslovnice su vrlo dobri, lik Ane mi je simpatičan a sama priča, iako neobična, mi nije najbolje sjela. Nekako je naporno pratiti Sclavijevo mješanje stvarnosti i sna.

  21.05.2012
  18:27:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  05.10.2012
  13:45:00 sati
  coszinus
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Sclavi se u ovoj epizodi bavio potencijalom ljudskog uma i što bi se moglo dogoditi da ga koristimo u većem postotku nego što ga koristimo inače. Također se poigrao paralelnim svjetovima i situacijama kada se oni sretnu u jednoj točki. To je u 4. epizodi DD bilo nešto relativno novo i svježe i zato dajem visoke ocjene. Ali 20 godina kasnije ta je tematika već mali milijun puta iskorištena u raznim stripovima, pa i u Zagoru "Demoni ludila" da se čovjeku više bljuje od toga. Roi crta depresivan crtež koji svemu doda neku težinu i mučnost. Jako ga cijenim zbog te atmosferičnosti koja pogotovo paše za DD i Juliju.

  02.11.2012
  10:25:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 90%

  8, 10, 9, 9

  ...a kako to da sablast iliti duh Anne Never nije "spretan" poput stvarne Anne? Sve u svemu,jako dobra epizoda.
  13.11.2012
  21:50:00 sati
  Oki
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 73%

  6, 7, 9, 7

  Prvih 60 strana strasno dosadno i razvuceno, tek posle krece da se razvija prica.

  Volim psiholoske epizode u DD ali mi ova nije legla kao naprimer Alfa i Omega, zato sto se ovde preplice neki horror i neka Guyeva ludost.

  Anna Never je simpaticna i lepa ali me nije nesto posebno odusevila.

  U ovj epizodi me je najvise odusevio Gruco sa svojim forama i humorom.

  Crtez je dobar, atmosferican, naslovna takodje.


  EDIT 13.9.2020.

  Reprizirao Prividjenja Ane Never. Imam isto misljenje kao i onda kada sam je citao prvi put pre 8 godina. Dosadnjikava i ne toliko upecatljiva prica. Kao sto neki rekose u recenziji, ova epizoda je preteca mnogih dilanovih prica; spominju se paralelni univerzumi; alkoholizam kao jako bitna tema (treba pogledati Wilderov Lost Weekend jako dobar film na tu temu, a meni je jos drazi i bolji Leaving Las Vegas); preplitanje sna, maste, stvarnosti i filma u jednu nerazdvojivu i nejasnu ali poeticnu celinu. Sve to ce Sclavi primenjiavti u kasnijim pricama ali s mnogo boljim rezultatima.
  Rani Roi jako dobar.
  Naslovna strana efektna iako i ona nije nista posebno. Najbolji prevod (a mislim i najtacniji jer u originalu epizoda glasi Fantasma di Anna Never) ove price mi je Prividjenje, umesto Duh, Sablast i Zivot(?!) Ane Never.

  7/10 (na misice)

  30.12.2012
  12:13:00 sati
  going going
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 71%

  7, 8, 6, 8

  Sclavi i ponori ljudskog uma... Zanimljiva epizoda o alkoholizmu i depresiji, dvije stvari u koje se Sclavi, čini se, jako dobro razumije. A i leže mu humoristične scene, neki dijalozi u ovoj epizodi su zakon, a najbolja je scena kad Dylan baca novčić. Vidim da su neki od gegova "preuzeti" iz drugih izvora kao onaj padajući model kuće iz nekog filma Bustera Keatona, i Grouchova fora s kartama iz filma "Duck Soup", a kad već pričam o filmovima, moram priznati da je dosta jadno kad usred neke horor scene u stripu odjednom se začuje "rez" i otkrije se da je sve ustvari filmski set. Daj, pa ta fora je postala izlizana u 60-ima, i Sclavi je uporno i dalje oživljava. To je u biti sve što imam za reći što se tiče ove epizode.

  Roijev crtež mi je ovdje čak i dobar, nekako mu paše ta turobna atmosfera priče. Naslovnica mi je čisto OK (zašto je SD krivo prevela naslov?

  08.08.2013
  10:21:00 sati
  Opti
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 64%

  5, 5, 9, 7

  Prica mi nije bas nesto. Nekako se centralizirala oko Guy'a.Totalno nezanimljiv tip. Zaboli me za njegove probleme. Anna Never,simpaticna/smijesna,imala je nesto kao sporednu ulogu. Hvala Bogu,Groucha smo bili poprilicno postedjeni. Znaci,na kraju smo vidjeli,mozemo ocekivati Guyev povratak,kao Zombi. Crtez je vrlo daobar.

  18.10.2013
  01:11:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Solidno. Odličan vic Groucha s rimskom dvokolicom.

  02.04.2014
  20:10:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 34%

  3, 3, 4, 4

  05.08.2014
  15:38:00 sati
  Peci
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 7, 10

  Meni je ova epizoda super sa fantastičnim humorom.

  27.09.2014
  17:21:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 9, 10

  31.10.2014
  14:38:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  15.11.2014
  19:23:00 sati
  El Niño
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Prvi klasik u serijalu!

  Svi su odlični, takođe mi se mnogo svidela karakterizacija likova. 

  08.01.2015
  18:35:00 sati
  sergej773
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Definitivno klasik Dylana Doga.. Ovo je po meni epizoda koju se isplati i više puta pročitati.. Crtež odličan, naslovnica također.. Veoma dojmljivo..

  10.03.2015
  18:36:00 sati
  allessi
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 78%

  8, 6, 9, 9

  06.02.2016
  15:31:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 62%

  4, 6, 8, 8

  Meni je ovo bio jeftin rasplet. Samo na kraju dobijemo objašnjenje do kojega sami nikako nismo mogli doći čitajući strip. Upoznajemo Annu Never i doktora Bronskog. Roi tek pronalazi svoj stil za Dylana.

  13.07.2016
  22:09:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Ovo je prva Dylan Dog epizoda koju sam ikad procitao, i prije susretom s njom nisam nista ni znao o ovom junaku, niti o ovom serijalu.  Bilo mi je mozda 9 godina, i prva impresija sa naslovnicom i Roievom crtezu mi je strah ugurala u kosti.  Naravno, sto se tice price, nisam puno toga razumio u to doba, i bez daljnjeg je da je ova epizoda sve bolja i bolja sa svakim novim citanjem.  Guy Rogers je zanimljiv lik, i ja sam uvijek ocekivao da ce se ovaj lik jednog dana vratiti ponovo u DD serijal, mozda opet kao neki alkoholicar, mozda kao ubica, ili sta vec.  Naslovnica je vec legenda koja ima kult status, i uz "Ljepotu Demona", definicira ovaj serijal vise nego bilo koja druga.  

  17.05.2017
  15:22:00 sati
  acestroke
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek djelo!

  18.05.2017
  15:59:00 sati
  karlitos
  uredi
 • FINALLE

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Dobra epizoda, ali daleko od remek djela po mome mišljenju.

  06.03.2018
  00:02:00 sati
  FINALLE
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  29.03.2018
  21:09:00 sati
  Zagorfan01
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Naslovnica jedna od dražih u osobnoj DD kolekciji.
  Priča jednostavna te zanimljiva, sa manjim primjedbama.
  Roiev crtež fantastičan kao i obično.
  Kraj stripa odličan, sa "oživljavanjem" negativca (u ovoj ili pak nekoj drugoj stvarnosti).

  04.11.2018
  21:28:00 sati
  TenthNazgul
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)

  Neverovatno mi je da su epizoda Džek Trbosek i ova nastale iste godine. Koliko god oba crteža bila oldskul, Roijev je kul, jeziv i evergrin, dok je Trigov jadan. Vidi se čija je škola 'starija'. :)
  Istina, Roijev crtež u toj prvoj fazi mi je nekako retko za 10. Više mi se sviđa u onom malo kasnijem periodu (Partija sa smrću, Poslednji čovek na zemlji...)

  Ove priče se sećam kao jedne od onih pozitivno konfuznih, sa jakim negativcem i neodređenom (to be continued ali nikad se ne nastavlja) završnicom - kakva će krasiti i mnoge kasnije epizode. I naravno vrlo upečatljiv sporedni lik u vidu meni jako drage Ane Never, s tim što sam se s njom prvi put sreo u Poslednjem čovi na zemlji. Žao mi je što se ne pojavljuje češće.

  Naslovna jedna od najboljih Villinih. Tako treba nacrtati duha (i enterijer) da izgleda jezivo.

  11.12.2018
  08:04:00 sati
  Jocko
  uredi
 • DividerOfShadows

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Na početku svoje ću recenzije reći da sam sad, nakon gotovo 12-godišnjeg čitanja Dylana Doga, tek danas pročitao ovu priču. Razlog tome je taj što nigdje nisam mogao nabaviti ovaj strip sve do prije godinu-dvije, a bilo je mnogo drugih Dylana koje je trebalo pročitati prije njega. A sad na recenziju:

  Prva stvar, holy shit, ta naslovnica. Jeziva i odlična. Istina je da se Anna Never nikad ne prikazuje Dylanu kao duh, ali toliko je upečatljiva i izvrsno nacrtana da joj jednostavno moram dati desetku. U nekim je stvarima Claudio Villa neopjevani heroj Dylanovih naslovnica, stalno se hvali Stana, ali i ovaj čovjek zaslužuje priznanje.

  Priča je vrlo zanimljiva, a scenarij odličan. Drži čovjeka na prstima do samoga kraja. Kako je već netko od recenzenata primijetio, ima i vrlo humorističnih elemenata (kao onaj skeč s "crnim čovjekom" i Dylanova primjedba da mu je lice crno samo uvečer). Također se vidi da je Sclavi najviše talentiran u pisanju psiholoških priča. Pogotovo žalosno, ali majstorski opisano, jest Rogersov pokušaj popravljanja svojeg života koji se na koncu sruši u duboki ponor bez izlaza.

  A sad konačno i na crtež: Roi je napravio izvrstan posao. Njegov stil savršeno pristaje Dylanu jer je vrlo atmosferičan, podsjeća na kakav horor film koji se poigrava svjetlom i sjenom. Nije jedan od mojih omiljenih crtača, ali njegov crtež uvelike pridonosi napetosti stripa; netko poput Brindisija ili para Montanari/Grassani ne bi baš bio toliko prikladan.

  09.02.2019
  13:46:00 sati
  DividerOfShadows
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Jako dobro.

  06.09.2019
  13:31:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  13.03.2021
  13:00:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Odlicna epizoda.

  30.03.2021
  09:50:00 sati
  GrouchoDrugi
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 73%

  5, 6, 10, 10

  Kratak sadrzaj:

  Guy Rogers, glumac alkohlicar, budi Dylana usred noci vjerujuci da ga progone cudovista sa sjekirama i duh lijepe djevojke. Dylan vjeruje da je to zbog alkohola, ali kada otkrije da je djevojka iz sna Anna Never, glumica za koju Guy nije znao da postoji, shvati da se nesto cudno dogada.

   

  Komentar:

  Iako je mnogi svrstavaju medu klasike serijala, ja osobno nisam nikad vidio neki potencijal u njoj. Fora je postavio Sclavi scenografiju jer se u nekim scenama ne zna desavaju li se dogadaji u filmu ili za pravo (ili mozda u snu). Zavrsnica nudi neocekivano pojasnjenje vezano uz Guyevu terapiju, vjerujem da bi malo tko ocekivao takvo obrazlozenje. Sve se na kraju svelo na Guyevo psihicko stanje i tajnovitost ljudskog uma. S druge strane vizualno je ovo bilo odlicno, i crtez i naslovnica. Roi u svom debiju jos nema onakav mracan crtez kakav je kasnije stvorio. Bas mi je nekako zanimljivo promatrati kako je njegov crtez kroz godine evoluirao, definitivno je jedan od najboljih crtaca sa serijala!

   

  Zanimljivosti:

  - Kronoloski gledano 5. avantura

  - 5. Sclavijev rad i prvi Roijev te naravno prva kolaboracija izmedu njih dvojice

  - Likovi: Dylan Dog (5), Groucho (5), Anna Never, doktor Bronsky, Guy Rogers

  - Mjesto radnje: London

  11.08.2021
  23:40:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 80%

  7, 7, 10, 8

  Pih...šta reći? Jedan od klasika serijala, vrlo upečatljiv scenario koji ljulja iz zbunjole u delirijum, odnosno nosi čitaoce u čizme svakog alkoholičara pomiješano sa laganim horor-triler elementima. Ne mogu reći da je moj favorit, baš kao ni Zona sumraka - iako su sve one suština Dilanovog serijala; jednostavno nisu vrhunske po mom ćejfu. Međutim, mora se podcrtati koliko je vanserijski taj Roi, pa svaka mu je zlatna. Nevjerovatno koliko je crtež bitan u nekim pričama.

  01.03.2022
  11:59:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Jako dobra i zanimljiva priča iz razloga što su neki dijelovi za koje se je ispostavilo da su sa seta snimanja zapravo izgledali kao da su dijelovi same priče.Anna Never je dosta simpatičan lik, Groucho je bio fenomenalan u filmskom studiju posebice kad je htio zamijeniti Guya.  LOL  .  Crtež je odličan.

  01.07.2022
  15:42:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 86%

  8, 10, 8, 8

  Odlična epizoda! Miješanje alkohola i hipnoze, psihologije i duhova, savršena kombinacija za Dylana! Posebno me oduševio sam tempo priče, ima dovoljno humora (Anna je jako smotana i simpatična) i strave, u savršenom su balansu. Zato se i jako brzo čita... ma sve u svemu, jedna od najboljih (manje razvikanih) epizoda. Crtež je super, kao i naslovnica.

  24.09.2022
  22:56:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  24.01.2023
  00:39:00 sati
  benx40
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Smrtonosna pesnica
  Kod: NR GOLC 14b
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 27.9.2023. 9:07:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 872
 • Za-Te-Nejeva senka
  Kod: MM VEC 57
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 25.9.2023. 0:37:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1212
 • Avantura u Utahu
  Kod: TX SAGK 19b/20a
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 23.9.2023. 9:17:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1211
 • Bijeli vrač
  Kod: TX SAK 3
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 21.9.2023. 19:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1283
 • Znak pantere
  Kod: TX SAGK 17b/18a
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 19.9.2023. 8:43:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1297

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1713
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1657
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1606
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1475
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1470

Aukcije

Forum