Priviđenje Anne Never

Dylan Dog

DD EXT 4 | 96 str.

Postoje li duhovi? Može li postojati duh žene koja je živa? Pred Dylanom Dogom je još jedna zagonetka koja će ga odvesti do samoga dna ljudskog uma gdje ga, u dubokoj tami, očekuje prividjenje Anne Never…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*7

S*7

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Život Anne never
    DD EXT 4
  • Sablast Anne Never - Ubojice - Ljepota demona
    DD LIB 2
  • Prividuvanjeto za Ana Never
    DD MP33 4
  • Duh Ane Never - Ubice - Demonska lepota
    DD VCKI 2
  • Priviđenje Ane Never
    DD ZS 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Fantasma di Anna Never
    DD SR 4

ZANIMLJIVOSTI

  • inspirirano romanom Richarda Mathesona «Ja sam Helen Driscoll»
  • inspirirano i noir-filmom «The Lost Weekend» redatelja Billya Wildera
  • upoznajemo Annu Never, koju ćemo susretati i ubuduće
  • prva pojava i dr. Bronskog, koji će se takodjer pojavljivati u nekim narednim epizodama
  • zašto je Slobodna Dalmacija pogrešno otisnula prijevod ove epizode na naslovnici kao «Život Anne Never», možemo samo nagadjati (no smatram da se ipak radi samo o nenamjernoj pogrešci)

Guya Rogersa, zvijezdu niskobudžetnih horror-filmova, proganja prikaza plavokose djevojke, djevojke koja pred njegovim očima biva masakrirana od strane nepoznatog napadača sa sjekirom. Uplašen, obraća se prijatelju Dylanu Dogu za pomoć. No, Guy je takodjer i teški alkoholičar, što je poprilično otegotna okolnost za njega, jer je stoga teško povjerovati u istinitost njegovih vizija, za koje Dylan odmah utvrdi da su samo posljedica delirium tremensa (stanja sličnog transu u koje padaju osobe pod utjecajem alkohola). Tu tezu i sam Guy isprva nevoljko prihvati, no kada se ubrzo na filmskom setu pojavi Anna Never, djevojka koja frapantno nalikuje prikazi djevojke koja ga progoni, i sam Dylan postane zainteresiran za cijeli taj misteriozni slučaj i upušta se u istragu…

Iako se možda tako ne čini, «Prividjenje Anne Never» je značajna epizoda, i to zbog nekoliko stvari. Kao prvo, upoznajemo Annu Never, mladu, nadobudnu glumicu u potrazi za filmskom slavom, nevjerovatno nespretnu, ne odveć bistru, no sve u svemu jednu bezopasnu, slatku i simpatičnu osobu. A koliko je Anna zapravo posebna osoba, dokazuje činjenica što je jedna od uistinu rijetkih Dylanovih ljubavnica koja sa završetkom ove epizode neće pasti u zaborav, nego će se susresti sa Dylanom i u budućim epizodama, a što je, s obzirom na Dylanov hiroviti ljubavni život, podatak itekako vrijedan pažnje. No, to i nije tako čudno jer se stvarno radi, zbog maloprije nabrojanih karakteristika, o itekako jedinstvenoj i interesantno osmišljenoj ženskoj osobi koja se očito toliko svidjela scenaristima DD-a da su njezin lik odlučili, nakon ove epizode, vratiti u serijal još nekoliko puta.

No bez obzira što je po Anni Never i nazvana ova epizoda, ipak je glavna zvijezda u ovoj priči Guy Rogers. Kao i većina alkoholičara, cijelo vrijeme balansira po rubu propasti, da bi se onda na kraju priče strovalio (doslovce) u samo dno. Sclavi jako vjerno dočarava njegov lik i njegovo psihičko (i fizičko) propadanje, propadanje čovjeka koji se u svojoj jalovoj borbi protiv ovisnosti obraća psihijatru Bronskom za pomoć te ide tako daleko da se podvrgava i hipnozi kao posljednjoj slamci spasa. No, pomalo nespretni tretman hipnozom kod Guya postiže ponešto drugačiji efekt nego što se očekivalo. Njegov ionako krhki i nestabilni um dodatno biva izmanipuliran do te mjere da Guy nesvjesno dobiva sposobnost vidjeti budućnost, ili barem jednu od mogućih verzija budućnosti, no na čovjeka već totalno uništenog raznim opijatima, takova sposobnost djeluje razarajuće, i nemogavši više spoznati razliku izmedju stvarnosti i vizije, dovodi do Guyevog totalnog uništenja. To poigravanje sa ljudskim umom Sclavi će koristiti i u buduće pri stvaranju nekih od svojih najboljih epizoda Dylana Doga, igrajući se sa raznim aspektima ljudskog uma, uvidjevši da se radi o izdašnom materijalu za stvaranje priča, prikazujući ga kao moćno oružje kreativnosti sposobno da svojom snagom stvara različite paralelne svjetove i dimenzije (kao primjerice u «Priči ni o kome» ili «Jezero na nebu»). Stoga bi se «Prividjenje Anne Never» u neku ruku moglo smatrati kao svojevrsna preteča takovih epizoda.

Corrado Roi jednostavno je bio predodredjen da crta Dylana Doga, i jedan je od meni najomiljenijih crtača. Njegov mračan, hladan i donekle depresivan crtež savršeno vizualno dočarava Guyevo ludilo i halucinacije stvarajući time hladnu i klaustrofobičnu atmosferu koja se provlači kroz cijelu priču. Njegov crtež je tako ponekad efektan da je čak sposoban i neku slabiju epizodu podići na nešto viši nivo nego što bi to ta dotična epizoda i zaslužila.

«Prividjenje Anne Never» predstavlja dojmljiv prikaz (studiju) ljudskog uma i podsvijesti, s jedne strane kao misterioznog i još uvijek nedovoljno istraženog područja nepojmljivog potencijala, a samim time ujedno i kao opasno nestabilnog i krhkog dijela ljudskog bića. Iako je ovu epizodu Sclavi napisao pod utjecajem poznatog romana R. Mathesona i filma B. Wildera, te se samim time baš ne može pohvaliti sa originalnošću, ipak se radi o iznimno uspjeloj i kvalitetnoj priči, vrijednoj pažnje i čitanja.

Naprijed

DD ZS 3 Noći punog mjeseca

DD EXT 5 Ubojice

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • johnhartson

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicna epizoda koja bi lagano mogla da prodje kao strip-komedija jer je neverovatno koliko je Anna blago receno trapava. Moje misljenje je da je do danas ona jedna od najboljih Dylanovih "ljubavi".
    09.03.2005
    11:39:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    Dosadno, nista posebno...
    09.03.2005
    12:30:00 sati
    hua
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    ništa specijalno, po meni jedana sasvim prosješna epizoda dylan doga. ne bih se složio da je prijevod naziva epizode "slobodne dalmacije" jedna "nenamjerna greška". mislim da se radi o previše proizvoljnom i svojevoljnom prijevodu naziva ove epizode u stilu "dnevnika".
    09.03.2005
    16:07:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Teško je biti objektivan jer ipak je to jedan od prvih
    dylandogova koji sam pročitao(davno je to bilo), pa mi je kao takav ostao u lijepom sjećanju. Roi mi je uz Freghieria(koji se je pojavio nešto kasnije) najdraži Dylanov crtač, a Sclavi je već odavno postao legenda. Naslovnici desetka iz sentimentalnih razloga; prvenstveno mislim na talijansku(zbog izraženijih boja).
    09.03.2005
    22:23:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastično, možda izlizano zvuči kada se kaže ''jedna od najboljih epizoda'', ali Priviđenje Anne Never zaslužuje taj prestižan epitet i to zbog slijedećih razloga: Naslovnice koja je fenomenalna, Dylan Duh, i oni prozori i hodnik koji me podsjećaju na interijere u kojima su obično ''uslikavani'' duhovi na fotografijama. Roiev crtež, gdje se dylanu i grouchu vide normalna lica, a ne sjenovite siluete i groucho nema one lude rogove od frizure (u stilu Njegove Visosti- Broja Jedan iz Alan Forda) kako ga Roi zna crtati. Priča koja leži na granici psihopatologije i nadnaravnog, nenametljiva posveta horrorcima, par dosta nepredvidljivih scena (čudovište koje progoni Guya na kraju se ispostavlja da je to snimanje, isto kao sa Annom, pa i Gruochom koji se oblači u duha. Kad smo već kod Groucha on ovdje nije u funkciji majordoma koji kuha čaj, nego dylanovog prijatelja koji ga prati u slučajevima, što mi je isto pozitivna stvar, pa sve do naslova koji stvarno pogođen (za razliku od ubojica, zla, među nama, prokleti dan-bezvezni naslovi, super epizode). I naravno kraja koji me je oduševio, bar onako kako sam ga ja protumačio-od sudbine se ne može pobjeći, sve je ipak zapisano, makar je dylan na guyevom pogrebu drugo rekao. I da, i Anna je ljepotica po mojoj mjeri.
    10.03.2005
    20:15:00 sati
    Mx2
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Zaista sjajna epizoda. Ovde se i Sklavi pokazao u odlicnom svetlu (kako taj covek ume da napravii vanserijske epizode, ali isto tako i i golo djubre... dobro, umeo je;)) poniruci u dubine ljudskoga uma, moze biti i da je iz iskustva pisao;); bas kao i Roi, ali to ne treba posebno naglasavati, ovakve epizode mu leze, pravi je horor majstor. A recenzent je uglavnim sve vec kazao, tako da ja necu ponavljati iste ocene o Prividjenju...
    11.03.2005
    08:25:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Te prve epizode su svima nama koji smo onih davnih dana rasli uz DD, uglavnom odlične. Ovdje imamo par stvari koje će se još koristiti u serijalu, hipnoza i doktor Bronsky, Anna Never, i naravno, ono što će biti često, Roi (iako nije moj omiljeni crtač). A u neku ruku, ovo je i preteča Sclavijevih omiljenih paralelnih dimenzija, s kojima će vrhunac dostići u Priči ni o kome. Također bitna epizoda, u pokušaju sklapanja cjeline oko DD, jer tu već počinje poigravanje sa slučajnostima i zapisanom ili nezapisanom sudbinom, što će i biti jedna od glavnih tema serijala. U zanimljivosti bi trebalo dodati da je SD pogrešno stavila ime epizode na naslovnici (Život Anne Never), dok je u stripu stavljen ispravan naslov, Duh Anne Never. U svakom slučaju, MOJ DUH JE SLOBODAN!!!
    11.03.2005
    11:09:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    sasvim solidna epizoda, draga mi je, a crtež roia je poseban, uvijek mi se sviđao njegov stil
    11.03.2005
    22:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    U stilu početnih epizoda,dakle ništa posebno spektakularno.Vidi se da tu serijal nije još u potpunosti definiran i da će trebati oko 15-ak epizoda da se DD iskristalizira.Sama priča je dobra i zanimljiva ali čini mi se da je jednostavno previše razvučena.Sve skupa je moglo stati na recimo 30-ak stranica i efekt bi bio puno bolji.Ovako kroz cijeli strip gledamo samo Annine nespretnosti(baš su fora),Grouchove zajebancije i Guyev delirij,i to ponovljeno više puta do samog kraja koji ipak osjetno podiže ukupni dojam.Dobro mi je to sa hipnozom koja je Guyu omogućila pogled u budućnost a ovaj vidio scenu sa snimanja i poludio.Roi je i meni jedan on najdražih,ali ovdje još nije u onom svom prepoznatljivom ultra-mračnom stilu(nažalost)i crta Dylana sa normalnom frizurom(nasreću,jer kasnije nije tako).Naslovnica je zakon zakona!
    15.03.2005
    11:01:00 sati
    Aco
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Ovo je po meni ubjedljivo najlosija od prvih 20-tak epizoda DD-a. Najlosiji element epizode je dakako Roi sa svojim ultra hladnim,mracnim i nekako "praznim" crtezom,sto zajedno sa donekle razvucenom pricom daje jako los efekat...Dobro, ovo je sam pocetak Dylana i kiksevi su dozvoljeni, a od Sclavija i Roia smo vidjeli (kasnije) puno,puno bolje.
    21.03.2005
    11:47:00 sati
    SSM
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 6, 9

    Sve mi se dopada osim crteza. Prica je zanimljiva (kao i sve price na pocetku serijala)a sto se tice pogresnog prevoda SD, tu nije potrebno puno vremena da se shvati zasto se to desilo.
    22.03.2005
    07:37:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Ovo je meni jos onda bila izuzetno ozbiljna epizoda. Jer posle #2 i #3 gde smo se susretali sa "klasicima" horora, Jackom i vukodlakom (iskljucujem #1 jer nismo svi znali za zombije tad), ovde je isto tako "klasik"-duh zene, iskoristen samo da bi zapleo pricu oko licnih strahova, propadanja i neuspeha, sto ce kod Dylana vremenom postati motiv puno strasniji od samih cudovista.
    25.03.2005
    02:51:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Epizoda koja mi je srcu prirasla...
    03.04.2005
    19:00:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Epizoda prirasla srcu kao što rekoše... sjećam se šprinta kad sam ugledao ovu epizodu kod jednog dede sada vec daleke 1992. 100 metara za 8 sekundi nazad u stan po strip za razmjenu koliko se sjećam dedi sam podvalio fenomenalnu epizodu Miki šerif :)
    Horor komedije su mi oduvijek bile drage a u ovoj epizodi se spajaju na odličn način
    15.05.2005
    02:10:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 5, 7, 10

    O.K.strip.Mogu se kladit da će se Dylan više puta susresti u krevetu s Annom Never.
    31.05.2005
    13:14:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 10, 7

    Priča je solidna iako mi se naslovnica baš ne sviđa.Roi je ok.
    17.09.2005
    19:21:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Kad je u SFRJ poceo da izlazi DD bio sam teenage-er i omiljeni strip mi je bio Ken Parker (sto nije bio cest slucaja kod decaka tog doba). Prema DD-u sam bio poprilicno ravnodusan do pojave ove epizode, za kojom sam prosto odlepio. Procitao sam je sinoc ponovo po ko zna koji put i opet mi je bila skoro pa savrsena (ipak je to Roi u embrionalnoj fazi). Znaci da mi se nije desilo da mi je sa sadasnje tacke gledista pomalo smesna kao neke koljacke storije s pocetka fransize. Doduse, tek sa brojem 61-Uzas beskonacnosti sam odlucio da imam DD kolekciju. To je bilo to, Sclavi je ovde hrabro zagazio na neosvojene teritorije i mene je osvojio za sva vremena. Vremenom sam, kad sam dovoljno sazreo, otkrio i Corto Maltese-a i formirao svoje sveto trojstvo (zanimljivo da su sva tri stripa dela italijanskih autora). Do dana danasnjeg ovako profilisane DD price su mi najdraze.
    10.12.2005
    14:20:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Sasvim solidan strip sa dobrim crtežom...
    08.06.2007
    22:14:00 sati
    Akul
    uredi
  • gumiflex

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uz bok DD 19. Ukratko- fantastično."Tvoj um je slobodan. Da..., konačno je slobodan."
    19.06.2007
    12:39:00 sati
    gumiflex
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Nije mi baš nešto extra ova epizoda, tek uvod i experimantiranje za ono što će doći kasnije. Glavni problem je da je prerazvučena i prenatrpana događajima koji su totalno nebitni. Anna Never je pomalo simpa ali u isto vrijeme i pomalo dosadnjikava, recimo da je tipični sclavijevski "neželim nikad odrasti" lik, moj mali svijet i slična sranja. Crtež mi se sviđa, naslovnica genijalna.
    30.08.2007
    15:59:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Jako dobro i dosta drugačije od prve tri epizode. Atmosfera je, ponajviše zahvaljujući izvrsnom Roiju, mračna i napeta. Jedino što, za razliku od velike većine Dylana, komični djelovi su ostali na pokušaju i stvarno me iritira ta nespretnost i glupost Anne Never. Roi nije još na svojoj najboljoj razini, ali unatoč tome odličan. Iako dobra, naslovnica nije pretjerano atraktivna i nije me baš privlačila da pročitam strip.
    16.11.2007
    14:16:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Dok sam bio mlađi, ova epizoda mi se nije sviđala, ali danas vidim njen puni potencijal. Odlično.
    13.03.2008
    10:52:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Ništa posebno. Ima previše teksta i ponovljenih scena, pa je sve to pomalo dosadnjikavo i naporno. O duhovima nema ni riječi... U prvom planu su podsvijest, delirična stanja, pishološke traume, napušenost i da ne nabrajam... Sclavi je nanizao par horror štoseva koja su zbilja palila prije 20 godina kad je ovaj junak bio nešto novo, ali mene danas to čini prilično ravnodušnim. Ili ono preklapanje scena stvarnosti sa snovima, maštom ili filmskom radnjom... To će Sclavi korisiti još sto puta, tako da mi je i taj štos... proziran... Roi je dobar kao i naslovnica.
    17.03.2008
    23:27:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Moram priznati da sam tek sad pročitao ovu epizodu. Frendovi su je uvijek hvalili ali je se nikako nisam mogao dočepati. I evo nakon toliko godina...
    Tipična dilanovska priča (naravno, to se primjeti tek sad nakon toliko epizoda). Humor kao i uvijek odličan, atmosfera, crtež, priča... sve prolazi.
    Iako, moram priznati, malo mi je doživljaj pokvarilo to što sam prije čitanja pročitao recenziju,pa nije bilo nikakvih iznenađenja. :-|
    12.10.2008
    00:22:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 9, 5, 10

    ne sviđa mi se roi
    03.12.2008
    15:27:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Solidna priča čiji kvalitet uvelike podiže Roijev sjajan crtež. Iako su scene sa šeprtljavom Annom Never smiješne, Roijev crtež uvelike doprinosi turobnoj atmosferi.
    02.01.2009
    22:05:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Villa je stvarno radio remek djela naslovnice u Dylanu. Ova je jedna od tih. Pošto sam kupovao Dylana za vrijeme prvog izlaženja prije više od 20 godina, tako su mi ove prve epizode posebno drage.Ova dobra epizoda koja zaslužuje dobre ocijene za scenarij malo mi je premračno nacrtana ali opet dajem dobru ocijenu za crtež.
    13.01.2009
    17:41:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Još jedna od mitskih epizoda u mom stripovskom iskustvu i posvećenosti. Objektivno bile bi devetke.
    25.04.2009
    11:27:00 sati
    farrar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sta reci, klasika!Najsmjesniji Dylanov strip.Roi mi je prije bio puno bolji,skoro perfektan!
    27.06.2009
    13:18:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 58%

    4, 5, 7, 10

    Priča o pijančinama, pušačima, ovisnosti, halucinacijama, hipnozi i nepostojećim duhovima. Dosadno ko proliv. Jedino Groucho rastura, a i Anna je pomalo simpatična. Roijev debi solidan, naslovnica fenomenalna.

    12.01.2010
    14:43:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Obican horor, obicnih ljudi doveden do savrsenstva majstorijom Sclavija.... koji je tada bio cvrsto na zemlji.

    Ne prave ga vise ko nekad.

    15.03.2010
    15:17:00 sati
    kasper
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Ma, nista posebno

    29.09.2010
    09:18:00 sati
    doktor78
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Atmosferična epizoda s jednako atmosferičnom naslovnicom. Roi se s godinama dosta promijenio, no ovaj njegov početni stil je meni osobno najefektivniji.

    08.04.2011
    21:57:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Sasvim solidna prica i scenario, ali ono po cemu se ova epizoda svrstava u sam vrh serijala jeste briljantan crtez, kojem je grijeh dati bilo koju drugu ocjenu osim 10. Apsolutno uzivanje je samo prelistavati ovu epizodu, i bilo bi tako i da je prica mnogo losija. Cestitke majstoru. Corrado Roi je sa ovom epizodom startovao i skoro sve sto je uradio u prvih 100 brojeva DD, bilo je na maksimalno visokom nivou.

    09.04.2011
    17:21:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 62%

    4, 4, 10, 8

    Prilično nezanimljiva priča,radnja se odvija sporo,razvlačenje i vrti se u isti krug.Imamo Rogera koji ima problem s alkoholom koji mu pak izaziva noćne more i stanje slično transu,jednom riječju lebdi između sna i jave.Dosta loše je Sclavi napravio radnju kada se nešto događa,svaki puta je prekinuto snimanjem scena na filmskom setu.Dosta mi je nejasna i nepotrebna uloge nespretne Anne Never,jedino kraj je donekle dobar u smislu nastavaka,tj. povratka Rogera kao duha ili zombija.

    Scena vrijednih pamćenja ima jako malo,npr. odsječena glava Anne Never i zadnja stranica stripa.

    Roi je napravio fenomenalan posao s crtežom, posebno mu je lijepo nacrtana Anna,Roger i Dylan.

    Naslovnica vrlo dobra,malo fali da bude vrhunska,da je Dylan okrenut više sablasti i da je sablast nacrtana malo strašnije bila bi desetka.

    Dosadnjikava priča isto takvog scenarija,ali zato odličnog crteža.Dosta dobra poruka na koju stranu hipnoza može otići i kakve sve vidike može proširiti,definitivno tema za istraživanje.

    02.07.2011
    17:29:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Fantastičan crtež.

    09.12.2011
    15:02:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobra psihološka epizoda.

    02.01.2012
    23:46:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja od početnih epizoda Dylana.

    03.02.2012
    17:46:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Dobra epizoda, osim zadnje dve užasne stranice. 

    10.04.2012
    00:21:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Ispravljam nepravedno nisku ocjenu koju sam dao kad sam ovaj strip prvi put pročitao. Pogotovo za crtež.

    26.04.2012
    02:28:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    Crtež i naslovnice su vrlo dobri, lik Ane mi je simpatičan a sama priča, iako neobična, mi nije najbolje sjela. Nekako je naporno pratiti Sclavijevo mješanje stvarnosti i sna.

    21.05.2012
    18:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    05.10.2012
    13:45:00 sati
    coszinus
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Sclavi se u ovoj epizodi bavio potencijalom ljudskog uma i što bi se moglo dogoditi da ga koristimo u većem postotku nego što ga koristimo inače. Također se poigrao paralelnim svjetovima i situacijama kada se oni sretnu u jednoj točki. To je u 4. epizodi DD bilo nešto relativno novo i svježe i zato dajem visoke ocjene. Ali 20 godina kasnije ta je tematika već mali milijun puta iskorištena u raznim stripovima, pa i u Zagoru "Demoni ludila" da se čovjeku više bljuje od toga. Roi crta depresivan crtež koji svemu doda neku težinu i mučnost. Jako ga cijenim zbog te atmosferičnosti koja pogotovo paše za DD i Juliju.

    02.11.2012
    10:25:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    ...a kako to da sablast iliti duh Anne Never nije "spretan" poput stvarne Anne? Sve u svemu,jako dobra epizoda.
    13.11.2012
    21:50:00 sati
    Oki
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Prvih 60 strana strasno dosadno i razvuceno, tek posle krece da se razvija prica.

    Volim psiholoske epizode u DD ali mi ova nije legla kao naprimer Alfa i Omega, zato sto se ovde preplice neki horror i neka Guyeva ludost.

    Anna Never je simpaticna i lepa ali me nije nesto posebno odusevila.

    U ovj epizodi me je najvise odusevio Gruco sa svojim forama i humorom.

    Crtez je dobar, atmosferican, naslovna takodje.


    EDIT 13.9.2020.

    Reprizirao Prividjenja Ane Never. Imam isto misljenje kao i onda kada sam je citao prvi put pre 8 godina. Dosadnjikava i ne toliko upecatljiva prica. Kao sto neki rekose u recenziji, ova epizoda je preteca mnogih dilanovih prica; spominju se paralelni univerzumi; alkoholizam kao jako bitna tema (treba pogledati Wilderov Lost Weekend jako dobar film na tu temu, a meni je jos drazi i bolji Leaving Las Vegas); preplitanje sna, maste, stvarnosti i filma u jednu nerazdvojivu i nejasnu ali poeticnu celinu. Sve to ce Sclavi primenjiavti u kasnijim pricama ali s mnogo boljim rezultatima.
    Rani Roi jako dobar.
    Naslovna strana efektna iako i ona nije nista posebno. Najbolji prevod (a mislim i najtacniji jer u originalu epizoda glasi Fantasma di Anna Never) ove price mi je Prividjenje, umesto Duh, Sablast i Zivot(?!) Ane Never.

    7/10 (na misice)

    30.12.2012
    12:13:00 sati
    going going
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    Sclavi i ponori ljudskog uma... Zanimljiva epizoda o alkoholizmu i depresiji, dvije stvari u koje se Sclavi, čini se, jako dobro razumije. A i leže mu humoristične scene, neki dijalozi u ovoj epizodi su zakon, a najbolja je scena kad Dylan baca novčić. Vidim da su neki od gegova "preuzeti" iz drugih izvora kao onaj padajući model kuće iz nekog filma Bustera Keatona, i Grouchova fora s kartama iz filma "Duck Soup", a kad već pričam o filmovima, moram priznati da je dosta jadno kad usred neke horor scene u stripu odjednom se začuje "rez" i otkrije se da je sve ustvari filmski set. Daj, pa ta fora je postala izlizana u 60-ima, i Sclavi je uporno i dalje oživljava. To je u biti sve što imam za reći što se tiče ove epizode.

    Roijev crtež mi je ovdje čak i dobar, nekako mu paše ta turobna atmosfera priče. Naslovnica mi je čisto OK (zašto je SD krivo prevela naslov?

    08.08.2013
    10:21:00 sati
    Opti
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 9, 7

    Prica mi nije bas nesto. Nekako se centralizirala oko Guy'a.Totalno nezanimljiv tip. Zaboli me za njegove probleme. Anna Never,simpaticna/smijesna,imala je nesto kao sporednu ulogu. Hvala Bogu,Groucha smo bili poprilicno postedjeni. Znaci,na kraju smo vidjeli,mozemo ocekivati Guyev povratak,kao Zombi. Crtez je vrlo daobar.

    18.10.2013
    01:11:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Solidno. Odličan vic Groucha s rimskom dvokolicom.

    02.04.2014
    20:10:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 4, 4

    05.08.2014
    15:38:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Meni je ova epizoda super sa fantastičnim humorom.

    27.09.2014
    17:21:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    31.10.2014
    14:38:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    15.11.2014
    19:23:00 sati
    El Niño
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Prvi klasik u serijalu!

    Svi su odlični, takođe mi se mnogo svidela karakterizacija likova. 

    08.01.2015
    18:35:00 sati
    sergej773
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno klasik Dylana Doga.. Ovo je po meni epizoda koju se isplati i više puta pročitati.. Crtež odličan, naslovnica također.. Veoma dojmljivo..

    10.03.2015
    18:36:00 sati
    allessi
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    06.02.2016
    15:31:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 62%

    4, 6, 8, 8

    Meni je ovo bio jeftin rasplet. Samo na kraju dobijemo objašnjenje do kojega sami nikako nismo mogli doći čitajući strip. Upoznajemo Annu Never i doktora Bronskog. Roi tek pronalazi svoj stil za Dylana.

    13.07.2016
    22:09:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Ovo je prva Dylan Dog epizoda koju sam ikad procitao, i prije susretom s njom nisam nista ni znao o ovom junaku, niti o ovom serijalu.  Bilo mi je mozda 9 godina, i prva impresija sa naslovnicom i Roievom crtezu mi je strah ugurala u kosti.  Naravno, sto se tice price, nisam puno toga razumio u to doba, i bez daljnjeg je da je ova epizoda sve bolja i bolja sa svakim novim citanjem.  Guy Rogers je zanimljiv lik, i ja sam uvijek ocekivao da ce se ovaj lik jednog dana vratiti ponovo u DD serijal, mozda opet kao neki alkoholicar, mozda kao ubica, ili sta vec.  Naslovnica je vec legenda koja ima kult status, i uz "Ljepotu Demona", definicira ovaj serijal vise nego bilo koja druga.  

    17.05.2017
    15:22:00 sati
    acestroke
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo!

    18.05.2017
    15:59:00 sati
    karlitos
    uredi
  • FINALLE

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Dobra epizoda, ali daleko od remek djela po mome mišljenju.

    06.03.2018
    00:02:00 sati
    FINALLE
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    29.03.2018
    21:09:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Naslovnica jedna od dražih u osobnoj DD kolekciji.
    Priča jednostavna te zanimljiva, sa manjim primjedbama.
    Roiev crtež fantastičan kao i obično.
    Kraj stripa odličan, sa "oživljavanjem" negativca (u ovoj ili pak nekoj drugoj stvarnosti).

    04.11.2018
    21:28:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)

    Neverovatno mi je da su epizoda Džek Trbosek i ova nastale iste godine. Koliko god oba crteža bila oldskul, Roijev je kul, jeziv i evergrin, dok je Trigov jadan. Vidi se čija je škola 'starija'. :)
    Istina, Roijev crtež u toj prvoj fazi mi je nekako retko za 10. Više mi se sviđa u onom malo kasnijem periodu (Partija sa smrću, Poslednji čovek na zemlji...)

    Ove priče se sećam kao jedne od onih pozitivno konfuznih, sa jakim negativcem i neodređenom (to be continued ali nikad se ne nastavlja) završnicom - kakva će krasiti i mnoge kasnije epizode. I naravno vrlo upečatljiv sporedni lik u vidu meni jako drage Ane Never, s tim što sam se s njom prvi put sreo u Poslednjem čovi na zemlji. Žao mi je što se ne pojavljuje češće.

    Naslovna jedna od najboljih Villinih. Tako treba nacrtati duha (i enterijer) da izgleda jezivo.

    11.12.2018
    08:04:00 sati
    Jocko
    uredi
  • DividerOfShadows

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Na početku svoje ću recenzije reći da sam sad, nakon gotovo 12-godišnjeg čitanja Dylana Doga, tek danas pročitao ovu priču. Razlog tome je taj što nigdje nisam mogao nabaviti ovaj strip sve do prije godinu-dvije, a bilo je mnogo drugih Dylana koje je trebalo pročitati prije njega. A sad na recenziju:

    Prva stvar, holy shit, ta naslovnica. Jeziva i odlična. Istina je da se Anna Never nikad ne prikazuje Dylanu kao duh, ali toliko je upečatljiva i izvrsno nacrtana da joj jednostavno moram dati desetku. U nekim je stvarima Claudio Villa neopjevani heroj Dylanovih naslovnica, stalno se hvali Stana, ali i ovaj čovjek zaslužuje priznanje.

    Priča je vrlo zanimljiva, a scenarij odličan. Drži čovjeka na prstima do samoga kraja. Kako je već netko od recenzenata primijetio, ima i vrlo humorističnih elemenata (kao onaj skeč s "crnim čovjekom" i Dylanova primjedba da mu je lice crno samo uvečer). Također se vidi da je Sclavi najviše talentiran u pisanju psiholoških priča. Pogotovo žalosno, ali majstorski opisano, jest Rogersov pokušaj popravljanja svojeg života koji se na koncu sruši u duboki ponor bez izlaza.

    A sad konačno i na crtež: Roi je napravio izvrstan posao. Njegov stil savršeno pristaje Dylanu jer je vrlo atmosferičan, podsjeća na kakav horor film koji se poigrava svjetlom i sjenom. Nije jedan od mojih omiljenih crtača, ali njegov crtež uvelike pridonosi napetosti stripa; netko poput Brindisija ili para Montanari/Grassani ne bi baš bio toliko prikladan.

    09.02.2019
    13:46:00 sati
    DividerOfShadows
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Jako dobro.

    06.09.2019
    13:31:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    13.03.2021
    13:00:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlicna epizoda.

    30.03.2021
    09:50:00 sati
    GrouchoDrugi
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Pomalo mi je bila zbunjujuca epizoda. Doslovce sam svaku scenu gledao i razmisljao je li to scena iz filma ili za prave.  Nekako mi nije ostalo jasno ni kako to da Guy nije Dylana na kraju pogodio sa sjekirom. Iduca scena Dylan se samo normalno dize i udara ga. Ima mi par rupa, ali nije losa epizoda. I ono sto uvlike izvlaci epizodu je crtez koji je bas sjajnu atmosferu stvorio.

    11.08.2021
    23:40:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Pih...šta reći? Jedan od klasika serijala, vrlo upečatljiv scenario koji ljulja iz zbunjole u delirijum, odnosno nosi čitaoce u čizme svakog alkoholičara pomiješano sa laganim horor-triler elementima. Ne mogu reći da je moj favorit, baš kao ni Zona sumraka - iako su sve one suština Dilanovog serijala; jednostavno nisu vrhunske po mom ćejfu. Međutim, mora se podcrtati koliko je vanserijski taj Roi, pa svaka mu je zlatna. Nevjerovatno koliko je crtež bitan u nekim pričama.

    01.03.2022
    11:59:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jako dobra i zanimljiva priča iz razloga što su neki dijelovi za koje se je ispostavilo da su sa seta snimanja zapravo izgledali kao da su dijelovi same priče.Anna Never je dosta simpatičan lik, Groucho je bio fenomenalan u filmskom studiju posebice kad je htio zamijeniti Guya.  LOL  .  Crtež je odličan.

    01.07.2022
    15:42:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 10, 8, 8

    Odlična epizoda! Miješanje alkohola i hipnoze, psihologije i duhova, savršena kombinacija za Dylana! Posebno me oduševio sam tempo priče, ima dovoljno humora (Anna je jako smotana i simpatična) i strave, u savršenom su balansu. Zato se i jako brzo čita... ma sve u svemu, jedna od najboljih (manje razvikanih) epizoda. Crtež je super, kao i naslovnica.

    24.09.2022
    22:56:00 sati
    Macbeth
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.01.2023
    00:39:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Zadatak u Euroaziji
        Kod: AA LIB 15
        Ocjena: 65%
        Vrijeme: 1.11.2022. 0:44:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1790
      • Otok prokletih
        Kod: KM LU 17b
        Ocjena: 98%
        Vrijeme: 6.11.2022. 19:24:00
        Autor: Hercule Poirot
        Broj komentara: 5
        Broj pogleda: 1616
      • Novi život
        Kod: MN MX 8d
        Ocjena: 81%
        Vrijeme: 21.12.2022. 0:44:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1544
      • Moctezuma!
        Kod: TX VEC 60
        Ocjena: 68%
        Vrijeme: 10.12.2022. 13:54:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1485
      • Bijeg
        Kod: TX LU 190/191
        Ocjena: 72%
        Vrijeme: 8.11.2022. 19:47:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1392

      Aukcije

      Forum