Komšija

Dylan Dog

DD GIG 4 | 16 str.

Geoffrey M. Gideon je mlad, ambiciozan i perspektivan. Doselio se u London i ceo život je pred njim. Ali napravio je samo jednu grešku… uselio se kuću pored izvesnog Istraživača natprirodnih pojava…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*9

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kronika izvanrednog ludila - Bila je mrtva - Zločin plesnog koraka - Susjed
    DD LUGG 8
  • Hronike nepodnošljivog ludila - Bila je mrtva - Zločini u ritmu muzike za ples - Komšija
    DD SCG 4
  • Izgubljeni svet - Bila je mrtva - Putevi boja
    DD SUPB 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Cronache di straordinaria Follia / Era morta / Delitti a passo di danza / Il vicini di casa
    DD GI 4

ZANIMLJIVOSTI

  • Dylan se uopšte ne pojavljuje u celoj epizodi
  • Geoffrey se kratko pojavljuje u epizodama "Cativi pensieri" (DD SD 60 Loše Misli) i "Il cane infrernale" (DD LU 67 Pakleni Pas)
  • Dijalozi koje Geoffrey čuje su iz epizoda "Alba dei morti viventi", "Jack lo squaratore", "Gli uccisori", "Diabolo il grande", "Jekyll", "Storia di nessuno" i "Storia di un povero diavolo"
  • I sam Sclavi se pozabavio komšijskim odnosima, mada na mnogo apstraktnijem nivou, u "L’Inquilino del terzo piano" ("Susjed sa trećeg kata, objavljeno u drugom gigantu u Italiji, kod nas naravno neobjavljen)
  • Ne treba mešati Rujuovog "Komšiju" sa više stotina puta gorom Chiaverottijevom pričom "Komšije"
  • Op. ur. Ova epizoda, kao i još nekoliko kratkih Dylanovih priča JE objavljena u piratskom izdanju u Srbiji i Crnoj Gori, ali je mi nismo uvrstili u našu bazu podataka, iz raznoraznih razloga.

"Postoje osobe koje ne trpe svoje komšije. Ima ih svugde. Starice koje lupaju u zid svaki put kada zaškripi stolica.. Činovnici koji zovu policiju čim se muzika pojača malo iznad normale.. Ljudi koji vam prete telefonom nakon svake svađe u kući. Ja ne želim da budem takva osoba. Izdržaću. Izdržaću"

Moja malenkost je tokom odrastanja imala nesreću biblijskih razmera koja je ostavila trajni mentalni ožiljak na mojoj krhkoj psihi: iznad mene je živeo komšija harmonikaš. Tužna je to priča, sa srećnim krajem: svako jutro sam se budio uz nespretne pokušaje "Žikinog kola" i svake večeri lezao da spavam uz očajne zvuke neke od drndavki koje su bile aktuelne u to (neki kažu srećno) vreme. Naravno da sam se bunio, naravno da sam se svađao, naravno da sam zvao miliciju. Ali ništa nije vredelo, komšija je uporno istrajavao u svojoj fix ideji da postane leading man "Slatkog greha", "Južnog vetra", ili neke slične grupacije pijanih ljudi koji sebe nazivaju "bendom". Komšija se na kraju ipak odselio. Lično se nadam da ga je negde zgazila volovska zaprega, nakon čega je ostao u načelu živ, ali u pojedinostima nepokretan, i da ga sad neko muči celodnevnim preslušavanjem sabranih dela Hiliusa Creeda i Diamande Gallas. Tragovi tog malteritaranja su ipak i danas vidljivi na meni: napadi besa i tikovi po celom telu kada se začuje bilo šta što podseća na narodnu muziku su učinili da nisam baš najomiljeniji posetilac na svadbama, slavama, ispraćajima i sličnim događajama populističke prirode. O pretećim pismima znamenitijim srpskim harmonikašima da i ne govorimo.

Čemu cela ova priča, čiji je dobar deo istinit?

Da pokaže da nam komšije oblikuju živote, menjaju nas, utiču na naše ponašanje. A ako vam je komšija Dylan Dog, sve to poprima značajno drugačiju dimenziju.

"Mogu li da uđem? Želim da razgovaram sa Dilan Dogom."
"Dilan Dog? A ko je Dilan Dog?"

Geoffrey M. Gideon je profesor matematike. Geoffrey se doselio iz malog seoceta u London i zakupio kuću u Craven Roadu 5. Što je ogromna greška. Geoffrey sada mora da trpi zvuke klarineta, sexa, pucnjave, šašavog pomoćnika i još gomilu stvari koje bi svakome zagorčale život. Geoffrey je ostao bez verenice i živaca, ali je rešio da se ne buni, da sve zadrži u sebi. Sve dok mu nije pukao film…

Kada bi pričali o boljim Dylanovim scenaristima, Pasquale Ruju ne bi bio spomenut. Jer njegove priče nisu čak ni osrednje. U stvari, kada bi nekom greškom Chiaverottija zgazila gorespomenuta volovska zaprega, Ruju bi najgori. Ali Ruju je sa "Komšijom" napravio nešto što će ući u anale DD-a kao potencijalno najsvežiji pristup jednom već izanđalom strip junaku čiji šarm odavno kopni. Ova kratka epizoda ima ogromnu količinu duha u sebi. Sama ideja je naravno daleko od originalne, svi se sećamo barem čuvenog komšije Grupe TNT, ako nikog drugog. Celokupan Maison Ikkoku je baziran na komšijskim odnosima. Ali Ruju uspeva da napravi ovu priču originalnom, mešajući stereotipe sa klasičnim Dylanovskim elementima i praveći nešto sasvim novo. Scena kada Smrt zvoni na pogrešna vrata, a siroti Geoffrey se dere na nju je legendarna, kao i onih par panela sa zlosrećnom verenicom.

Ali nije samo to u pitanju. Na jednom suptilnijem nivou, ovo je velika tragedija. Ruju nam pokazuje kako se ludi, kako čovek bez ikakvih halucinacija, droga i paralelnih dimenzija postaje ljuštura samog sebe, kako povučeni profesor matematike postaje manijak koji priča sa svojom mrtvom majkom. Ironično je da je u Gigantu u kome je ova priča originalno izašla takođe i Chiaverottijeva "Cronache di straordinaria follia" koja bi trebala da se bavi ludilom. Chiaverotti spektakularno ne uspeva da kaže išta vredno slušanja, kao i uvek, ali Ruju nas tera da se zapitamo: šta bismo mi uradili u ovakvoj situaciji? Koliko bi naš zdrav razum izdržao? I pride, koja je cena koju plaćaju ljudi, obični ljudi, koji žive oko naših omlijenih junaka? Nisu svi greškom iskasapljeni ili kidnapovani. Neki jednostavno šiznu.

Završna scena je takođe revolucionarna. Ne samo što nam u njoj postaje jasno da je siroti Geoffrey poludeo, već i stavlja znak pitanja na celokupan dalji tok serijala i sam Dylanov život. Ruju nam ovde sugeriše da Dylana neće odneti Galija, neće se pretvoriti u zombija, neće poginuti u spektakularnom spasavanju sveta. Ne; razneće ga komšija koga nikada nije ni upoznao. Jednog dana, bez ikakve najave, Geoffrey će opaliti svoj top, i to će biti to, kratak kraj o kome ne može ni strip da se napravi. Originalno? You bet your ass it is.

U tom kontekstu, crtež Eneje Riboldi je jedini koji je mogao da ispriča ovu priču. Bliži Magnusu nego Stanu, Riboldi uspešno doslikava transformaciju paorskog profesora matematike u histeričnog manijaka. Komika je tu, u njegovim linijama i izrazima lica, kadriranju, postavkama. A ispod toga se nazire tragika i ludilo.

"Strpljivo, marljivo. Sve sam izučio, sve sam pronašao. A ono što nisam mogao da nađem, napravio sam. Trebale su mi četiri godine..."

Uraditi nešto novo i sveže sa Dylanom je toliko jalov posao da je i sam Sclavi na kraju digao ruke od njega. Ruju je međutim to uspeo na samo šesnaest strana. "Komšija" je priča koja se lako čita, uz koju se čovek smeje, ali nakon koje ostaje gorak ukus u ustima. Zabavlja i zabrinjava istovremeno.

A to nije lako postići.

Naprijed

DD LUGG 6a Stanar s trećeg kata

DD LUGG 9d Noćna mora na tavanu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Kao prvo moram reći da su Kratke priče super!Nadam se da neće stati na ovom jednom broju i da će biti još ovakvih izdanja.Komšija je luda priča.Dylan se uopće ne pojavljuje i to nosi neku dodatnu draž.Miran,povučen profesor matematike,klasičan mamin sin(podsjeća me na mog profesora u srednjoj školi koji ima 40 godina,neoženjen je i živi sa majkom)dolazi u London i to baš na Craven Road.Jebote,nije mogao odabrati gore mjesto,jer uz Dylana čovjek jednostavno ne može ostati normalan!Ne moraš biti njegov prijatelj,dovoljno je samo slušati što se sve događa u njegovom stanu(Groucho,Bloch,lude klijentice itd..) pa da poludiš.Kraj priče je očekivan,neko će umrijeti jer ovako stvarno ne ide!Crtež je jako zanimljiv,pomalo komičan(scena sa verenicom kad se čuju pucnjevi) i stvara sajnu atmosferu ali pitanje je kako bi to izgledalo u "ozbiljnijim" epizodama.Nadam se da će Djole obraditi i ostale kratke priče.Stvarno,u recenzijama Dylana nema mu ravnog.
    06.11.2003
    12:13:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Susjed je zanimljiva ideja. Napokon i totalni autsajder, čovjek koga ne primjećuješ na ulici, obični prolaznik, dobiva svojih pet minuta i igra glavnu ulogu, i to ne samo kod sebe, već i pred velikom publikom. A velika zvijezda je sporedna, čak i u podređenoj poziciji, što vidimo na samom kraju, kod scene sa topom, kad kao sve ovisi o ćudi susjeda. Prilično dobra kratka pričica.
    21.11.2003
    20:06:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno genijalno! Ova prica me totalno odusevila, i nadam se da ce uskoro izaci drugi dio kratkih prica posto nas dragi Berni nema namjeru da izdaje Gigante. A svi koji su procitali kratke price znaju sta smo propustili.
    29.11.2003
    14:10:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna recenzija odlicne epizode. Djole je sjajno odradio posao i cini mi se kao da sam ja pisao, jer 100% se slazem sa napisanim. Prvi put se srecem sa Riboldijem i taj njegov Bunker stil je bas osvezavajuci, a sama prica odise duhovitoscu( pogotovu kad smrt zazvoni na vratima :))) )koja jedva ceka da predje u tragediju. Proradice taj top jednom. Dylane cuvaj se.
    18.12.2003
    21:00:00 sati
    Barker
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    po meni najbolja od kratkih prica koje su izdate u piratskom izdanju. samo ideja da se svijet jednog junaka pogleda kroz oci nekoga ko je tako blizu a tako irelevantan za avanture junaka, je genijalna. na malom broju stranica odlicno uradjena pricica, koja stvarno ima i poruku i sadrzaj. i glavu i rep.
    28.12.2003
    15:42:00 sati
    Top
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda za poznavaoce Dylana. Najbolje mi je ono: BANG!... (otvara vrata) NIKO! Mozda sam ovoga puta zaista sanjao?
    11.01.2004
    22:38:00 sati
    zosko
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Genijalno!!!
    Kratke price rasturaju.
    19.03.2004
    22:05:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 5, 9

    simpaticno, nista vise od toga.
    Riboldi je bez veze.
    Naslovna giganta super, Kratkih prica ne.
    01.08.2004
    02:43:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jednom recju - genijalno. U potpunosti se slazem sa nasim uvazenim recenzentom.
    04.10.2004
    03:15:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična epizoda sa dojmljivim crtežom. Napokon da se uvjerimo da je Rujuova majka pametno uradila kad je odlučila zadržati bebu. Kakogod, ova epizoda nije high-point Kratkih priča, tu laskavu titulu svakako nosi "Bela Rada".
    09.11.2004
    01:40:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Izvanredna priča. Čini se još boljom kad saznamo tko ju je radio. :-) Crtež je dosta dobar, a što se tiče naslovnice, ocijenio sam onu pirata.
    19.11.2004
    19:30:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Veoma uspeo iskorak iz uobicajene matrice serijala (za razliku od epizodice UFO), u potpunosti primeren i svrsishodan izdanju tipa Giganta. Osvezavajuce za serijal. Bas me je obradovala vest da ce biti i kod nas giganata.
    10.12.2005
    13:49:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Odličan Rujuov debi na DD.  Stvarno zanimljiva priča, a najbolje je što se Dylan uopće ne pojavljuje u njoj,tj. glavnu ulogu ovdje ima njegov susjed. Zamisao da je prava strava biti Dylanov susjed mi se sviđa do bola. Mislim da priča ipak mogla dobiti još kojih par stranica jer mi je bilo stvarno žao kad sam je pročitao do kraja. Ovo mi je prvi susret sa riboldiem i mislim da njegov humoristični stil crtanja nije baš za Dylana, ali se savršeno uklapa u ovu epizodu.
    15.09.2007
    18:24:00 sati
    Akul
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Iako mu standardna forma od 96 stranica i nije jača strana, kratke Rujuove pričice poput "Komšije" ili "Drugi" impresioniraju... Dylan Dog epizoda, no bez Dylana (fizički) dok psihički on je ipak toliko prisutan i toliko važan faktor u pokretanju, utjecaju, transformaciji ličnosti svoga komšije Džefrija M. Gideona. Solidna količina humora plus odličan blagokarikirani crtež Eneja Riboldija, k'o šečer na kraju ovog četvrtog po redu, ali cjelokupno, ipak slabašnog Giganta.
    20.09.2007
    11:52:00 sati
    kiky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 8, 1

    Tragikomična priča o liku ''della porta accanto'', anonimcu kojega čovjek nikad ni ne upozna, a živi na dva metra od njega. Genijalno. Kao klinci smo znali za zajebanciju pratiti stanare iz zgrada u ulici, da vidimo tko šta radi i tako to (znatiželjni balavci, you know how it is) i oh boy, bilo je tamo itekako materijala za ovakve epizode!
    26.09.2008
    04:56:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Ha, ha odlična epizoda s velikom dozom tragikomedije. Fantastično je kako se na tako malo stranica može ispričati tako dobra priča. Mislio sam da su DD Giganti s 2-4 epizode glupost, ali nakon ove epizode jedva čekam da Ludens krene s njihovim izdavanjem. Već sam lik je karikatura, a kamoli likovi koji ga okružuju, od Dylana sa svojim noćnim avanturama do ludih učenika u školi. A Riboldi je jako dobar kao crtač u crno-bijeloj tehnici, dok je, kad se radi o Dampyrovim naslovnicama, malo slabiji.
    26.04.2009
    11:43:00 sati
    Panon
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Odlično, osvježavajuće, samo mi crtež baš i ne paše, ali preživjet ću :)
    10.08.2009
    23:07:00 sati
    Beva
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    23.09.2009
    19:50:00 sati
    Brdar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    fenomenalno, originalno, neponovljivo. Dylan ne hvata samo ubice, on ih i stvara :)

    09.08.2010
    16:46:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Za razliku od velike većine Ruju-ovih epizoda koje ostaju u pamćenju po gluposti, ova ostaje po dobrom - originalnosti. 

    19.09.2010
    18:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odlicna kratka prica,najbolja!Ne volim mnogo Rujua zbog njegovog previse religioznog stila koji obuhvata pale andjele,vampire i takve...Iskreno do sada nisam procitao dobru njegovu pricu.Ali vreme je da prestanem da ga kritikujem vec da kazem da se ovom pricom bukvalno izvadio iz sve ''moje'' odbojnosti i dokazao zasto jos radi u Bonneliu.Jednom recju remek-kratka-prica!! - Najaca scena ono sa smrcu pred vratima xDDDD -

    25.10.2010
    01:10:00 sati
    dragan94
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Nije mi se ovo sad baš jakojakjako svidjelo, ali nije loše za kratku pričicu.

    09.02.2011
    15:33:00 sati
    drogsy
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Simpaticno.

    19.03.2011
    19:06:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično,kao i ostale priče u gigantu.

    13.09.2011
    19:43:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Prica pocinje dobro, ali je kraj totalni fail.  Kad samo pomislim kako se bolje ovo moglo zavrsit, ali umjesto lijepog kraja, dobijemo... sta u stvari?  Prica i radnja se jednostavno zaustave, kao da je neko pritisnuo "STOP" dugme na remote controlu.  Crtez je ok, nista posebno, scenario imam odlicne momente, ali previse rupa.  Tema mi se svidja (kako Dylan lijeci od cudovista, ali bogami i stvara ih), ali kao sto vec rece, kraj je veoma vazan, a ova prica kao da nema kraj kakvog zasluzuje.

    13.10.2011
    18:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 9, 3

    Blesavo i urnebesno. Dobar mu je topić hihi.

    21.10.2011
    13:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Znači u zadnjoj epizodi Dylana Doga susjed će ga raznijeti. :) HAHAHA!

    03.01.2012
    12:24:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Neočekivano dobar strip!

    24.01.2012
    03:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Kratka i zabavna pričica s problemima koje gotovo svi koji žive u gradu imaju... Očekivao sam ipak puno puno više...

    20.12.2012
    09:04:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    Da, zaista zabavna epizoda. Glavni lik je totalno simpatičan, i one aluzije na prijašnje epizode su "nice touch", a najjači dijelovi su kad Geoffrey odgovara onim kucačima na vrata koji traže Dylana, i naravno preokret s balistikom. Dobra mi je ta fora da Dylan neće skončati od ruke nekog čudovišta, manijaka, jezovite pogibelji itd., nego će mu ovaj totalni neznanac jednom pokucati na vrata s topom. Ta ideja je genijalna.

    Crtež je odličan, volim čist i pregledan crtež u DD-u. Nisam siguran kojoj priči pripada naslovnica (mislim da je to jedna naslovnica za sve priče).

    18.09.2013
    16:54:00 sati
    Opti
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Dylanov susjed je tempirana boooomba!!!!

    ....a mi to do sada nismo znali.

    19.03.2017
    20:39:00 sati
    Oki
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kratko a slatko! Recenzent i komentatori su sve već rekli, al' da reknem i ja koju.

    Komšija podseća na Alana Forda, a i sam crtež takođe. Da nisam ljubitelj Alana Forda možda mi se ovaj karikaturalni stil ne bi svideo (U DILANU DOGU... a ko zna, možda i van njega?) ali je, imajući u vidu i priču i da obožavam AF crtež, sasvim odličan.
    Svidela mi se scena na 117 strani Superbooka kada crtač ''zumira'' knjigu (strana na kojoj se priča o geometriji, pravim linijama i odlasku napred ili nazad a zatim se priča vrača upravo unazad, u '86 godinu). I naravno sve aluzije na prethodne epizode, naročito Ubice, Ničija Priča, Priča jednog sirotog đavola, pojavljivanje Smrti i naravno pucačina iz Vampira... Jebote ta pucnjava u Vampirima u sred kuće u Craven Roadu mi je bila tako dobra ali se ni jednog trenutka nisam zapitao: kako li je Dilanovim komšijama?!
    Lepo rekoste u jednoj jedinoj rečenici celu srž ove priče: Dilan ne ubija čudovišta, on ih i pravi.
    Priča baca potpuno novo svetlo na Dilanov ''univerzum'' i zaista je fascinantno posmatrati sve to iz jednog drugog ugla, sa druge strane - zida.

    27.09.2017
    07:01:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Setih se one naše stare "staviću te u top"! A da stvar bude još smešnija, jedan od komentatora ove recenzije ima nick Top... XD

    22.04.2018
    03:15:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Nisam očekivao ovakvu kvalitetu na ovolikom broju stranica.

    18.09.2019
    11:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    25.09.2019
    11:17:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2234
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1911
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1644
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1438
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1363

Aukcije

Forum