S druge strane smrti

Dylan Dog

DD HO 1 | 96 str.

Dok Nevidljivi čovek ponovo napada, Dylan pravi pakt sa Smrċu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 92%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • S druge strane smrti
    DD HO 1
  • Iznad smrti
    DD LEX 88
  • Onkraj smrti - Vitezovi vremena - Titanic
    DD LIB 30
  • S druge strane smrti
    DD SC 12

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Oltre la morte
    DD SR 88

ZANIMLJIVOSTI

  • Na neki način, ovo je nastavak priče “Uspomene Nevidljivog”.
  • Ponovni susret Dylana sa prostitutkom Bree Daniels.
  • Prvi broj izdavačke kuċe “Horus” (nekako svi vole da startuju sa Dylanom) i ako se ne varam, jedan od brojeva koji se najteže nabavlja.
  • Pesma za ovaj broj: “Nowhere Man” – The Beatles.
  • Jedini Soldijev rad na Dylanu.

( You, I thought I knew You …)

Čitanje stripova i knjiga, kao i slušanje muzike i gledanje filmova je ono što volimo da radimo u slobodno vreme. I to je uglavnom jedan opuštajuċi i zabavan proces. Uglavnom. U tom okeanu slova i zvuka sigurno postoje obale do kojih rado doplivate i kojima se rado vraċate, ali znam i da postoje mesta koja biste rado zaobišli a ipak nemožete. Razarajuċi Maelstromi koji vas vuku na dno, mutne i nemirne vode koje vas tresnu o dno svom snagom i drze vas tamo priklještene danima i danima. To je to, onaj potpuni down koji se eto pojavi niotkuda. Bez mnogo razmišljanja i listanja prijavljujem: “Nightswimming”-REM; “Agaetis Byrjun”-Sigur Ros; Lemov “Solaris”; “Sanjaju li androidi elektricne ovce” Filipa Dika; “Plavo” Kieslovskog......I ovaj strip. S druge strane smrti. Ovo je jedna od onih priča zbog kojih mi uvek postane jasnije zašto volim da čitam Dylana (iako ovih dana trubim da bi komotno mogao da postane i dvomesečnjak).

(...You I can not judge…)


Naravno, u pitanju je ljubav. I naravno kad je on upleten onda je to nešto epsko, veċe od života. I dok smo sa Marinom u “Dugačkom pozdravu” putovali nazad, ali ipak sa povratnom kartom u džepu, ovog puta stvari su tu pred nama. Ovde i sada. Ljubav i smrt. Smrt i život. Život za ljubav. Dok Londonom ponovo hara Nevidljivi, Dylana muče strašne more. U snove mu dolazi stara prijateljica Bree. A ipak je nema na staroj adresi. I ako je Dylan udarao recke na svom krevetu, neke je sigurno urezao malo dublje. To se videlo još u prvom susretu kada je on bio spreman učiniti nemoguċe – ostati sa njom, ne pitavši ni zašto ni kako, ni jednom rečiju je ne osuditi, ni jednom ne pomisliti de se (ne)poznaju. Dok su ih izlazeċe sunce, suze i telefon povezivali na kraju te avanture, sada su tu samo sneg, suze i igle za infuziju. Konačno je pronalazi. Adresa je prihvatilište za obolele od AIDS-a u odmaklom stadijumu. Recka na krevetu se urezala i na srcu sečuċi ga do boli dok ga koščate ruke dodiruju i nejaki glas moli da ode zauvek i ne gleda je takvu.

(...You, I thought You knew me)


Oh, pa zar ona ne zna s kim ima posla? Da je ostavi? I koga bi sad bilo briga za Nevidljivog? Pa možda baš Dylana. U svom tom patosu uspeo je da gane i samu Smrt. Ona mu daje šansu, život za život. A kažemo da je smrt neumoljiva. Cena za pakt je sigurno visoka, ali šta mari. Ako u roku od 24 časa ubije nekoga, Bree ce živeti. So simple. I jos kažemo da je smrt nemilosrdna?! Bah, šta je smrt naspram života. Ova jeftina filozofija „a la Dylan“ ovde nalazi svoje uporište. Nekome infarkt, nekome slučajni metak u grudi. Gladnima glad, Snešku Beliċu sunčani dan u januaru, nekome virus AIDS-a, a nekome ipak i deal. Izbor je velik, prevelik, na putu do one koje se svi boje. A kosačica u ovoj priči krade svaki momenat u kojem se pojavljuje. I svojim izgledom (aplauz za Soldija) i naravno vrcavim dijalozima oči u oči sa Dylanom, a onda i sa Blochom. Pa jos i bizarni hint negde na pola priče, i za kraj materinsko naručje na dnu reke. Ovo je po mnogo čemu neuobičajeni Dylan. Ne samo što smrt dominira i na neki bizarni način plete celu priču, veċ imamo i najžesċi, najsuroviji i najkrvaviji dvoboj u celom serijalu. A dali uopšte i postoji mesto za komentar kad Dylan u svom očaju krene da udari Blocha? I zato, kad odložite ovu svesku, dopustite da budete savladani. Predajte se melanholiji i volite nekoga više nego ikada. Ili pokušajte da nadjete nekoga koga ċete voleti više od života. I biċe Vam baš dobro.

A kako isplivati iz svega toga? Ma daj Dailane (Birkeru, ili ko veċ) ne gnjavi. Zar se tako pozdravljaju stari prijatelji? Proċi ċe samo. Ili odvrnite do maksimuma Walking On Sunshine. I pevajte. Kod mene pali.


You, I thought I knew You
You I can not judge
You, I thought You knew me
This one laughing quietly
Underneath my breath
(“Nightswimming”-R.E.M)

Naprijed

DD SC 11 Krvavi praznici

DD SD 11 Konjanici vremena

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • dexa pantelejski

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovo je ubedljivo jedna od najboljih epizoda Dilana. I jedna od najemotivnijih. Moj favorit.
    12.08.2005
    18:13:00 sati
    dexa pantelejski
    uredi
  • magirus

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 10, 7

    Odlicna epizoda, ali samo jedna mala ispravka: ovo je cetvrto izdanje Horusa, najpre su se pojavili Blek i Zagor, zatim Komandant Mark a nakon toga Dylan.
    12.08.2005
    23:13:00 sati
    magirus
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 76%

    6, 9, 8, 7

    O stripu necu. Ovo je NAJLJEPSA recenzija do sada, jedna od najboljih ali svakako najljepsa!
    13.08.2005
    00:09:00 sati
    Curunir
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Izuzetna epizoda! Horus je startovao sa jednim sjajnim Dilanom, i ova epizoda zasluzuje najvise ocene. Sjajna prica, sjajan crtez, sve spakovano onako kako se samo pozeleti moze. Kada sam je prvi put citao, zmarci su me prozimali, bas kao i sada dok pisem ovaj komentar. Zali Boze sto je kasnije krenuo da izdaje epizode koja je Slobodna vec bila objavila.
    14.08.2005
    01:27:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Mislim da ovo nije toliko dobar strip koliko drugi pričaju čak i gori od "uspomene na nevidljivog.
    26.08.2005
    15:07:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    :-) O epizodi sve najbolje, potpuno zasluzeno. Medjutim, ova recenzija... Mozda zaista nije najbolja, ali meni svakako najdraza od svih objavljenih na siteu. Nakon ove recenzije mogu reci: Strip is not dead!
    05.12.2005
    17:49:00 sati
    luda krava
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 8, 5

    Marina može proći. Pa i Lillie. Ali Bree, Bree kod mene ne prolazi. Nisam je podnosio ni u Sjećanjima na nevidljivog, a ovdje još manje. Obje te priče sa Bree izvlače /dobri/ manijaci. Emocije za nju nemam, to mi je tako izvještačeno, prijetvorno, lažno. Patetika s kurvom. Dylane idiote! Marina, o da, to je bila ljubavna priča. Lillie. A Bree je stara ofucana kanta, izbušena. Bloch je to znao.
    26.12.2005
    22:27:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Barkeru, svaka est na recenziji! Priea je genijalna i ubrzo ae izaai u izdanju SC i napokon ae svi dylanoljupci imati moguanost da se dokopaju ove genijalne epizode. Ovo je bio prvi DD kojeg sam nabavio na njemaekom jeziku.
    14.02.2006
    18:40:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    9, 6, 8, 8

    Konačno je i System objavio ovu toliko hvaljenu epizodu.Što reći nakon čitanja?Priča je odlična,intrigantna-u biti sve priče u kojima se pojavljuje Smrt su nadprosječne.Kad smo već kod dame sa kosom,ona je centralni lik,odlično nacrtana od strane Soldija,a njena izjava "..ubijati mrtve gubljenje je vremena" je zakon.Također plus za ponovnu pojavu Bree i Tabite,likova iz moje možda najomiljenije epizode #19.Međutim,ono što mi strašno ide na živce je enormna količina nepotrebne patetike.Prvo se grle Dylan i Bloch(plač),pa Dylan i Bree(plač),nakon toga Dylan u maniri najjačeg glumca moli Smrt da poštedi Bree(plač) a na kraju vrhunac kad Dylan polumrtav (plačući,naravno)moli Blocha da ga odvede kod Bree.Dugački pozdrav i Johhny Freaka sam još progutao,ali ovdje je puklo.Može proći kod fanova meksičkih sapunica,ali mene ovakva doza patetike i pretjerane tuge jednostavno odbija.Ili mi Dylan jednostavno više nije tako dobar kao prije,tko zna..Sama borba između Dylana i Džeka izgleda više na tučnjavu Marvelovih super-heroja da o curi koja padne van iz auta kroz vrata nakon što zakoči i ne govorim.I nerviraju me te Dylanove "najveće"ljubavi među kojima je sad i Bree(dobrodošla u klub).Crtež je na momente odličan,posebno scena kad Dylan sjedi u onom parku dok snježi i šteta što je Soldiju ovo jedini rad.Kapa dolje i recenzentu.Pisanje recenzija na ovakav način je prava umjetnost.
    27.03.2006
    11:02:00 sati
    Aco
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Vrlo dobar Marchesellijev uradak, a u kolikoj mjeri je to utjecalo na Sclavijev scenarij, teško je razlučiti. Killer je originalan, uzorak ubijanja originalan, pakt sa smrću interesantan (mada je Chiaverotti ljepše to uklopio sa partijom šaha), dok mi je najveća boljka Dylanova ljubavna patetika spram Bree (što su i Aco i Stinky primijetili). Dylan je spreman totalno zapasti u depresivu, ubiti se, samo da spasi onu koju voli dok s druge strane, cijelo vrijeme ostaje indiferentan prema djevojci koju su zaklali i razmesarili na desetak dijelova i slali komade poštom, a sat prije je sa njom vodio ljubav i hodao tri mjeseca. Vrlo selektivna osjećajnost koliko vidim... Ajde, ko je tu sad sentimentalan??? Da se uspjeli na koji način riješiti ili zatomiti taj element, Dylan bi ostao dosljedan sebi, a priča bi dobila recimo 85%. O preobraćivanju kurvi imam drugu teoriju...
    29.03.2006
    11:09:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Nakon senzualne Barkerove recenzije i nekoliko vrlo pohvalnih komentara konačno nabavih svoj primjerak dotične epizode i bacih se na čitanje, samo da bih nakon toga uvidjeo da kada se iz nje otklone elementi Uspomena Nevidljivog ostaje samo jedna sasvim prosječna horror pričica o jednom krvavom i pokvarenom ubojici. Ali nije baš da i spomenuti elementi Uspomena Nevidljivog ovdje funkcionišu na nekakav zadovoljavajući način. Mogu samo ponoviti već spomenuto od strane nekih komentatora kako je odnos Bree i Dylana, koji u Uspomenama Nevidljivog bijaše vrlo dobro prezentiran, ovdje prelazi u stanje zamorne patetike. Dobra, štoviše odlična strana ove epizode je Soldijev crtež koji je odličnim kadriranjem i vješto izbalansiranim odnosom crno-bijelog itekako dobro shvatio onu «manje je više».
    05.04.2006
    19:05:00 sati
    kiky
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Čitajući ovu recenziju nakon pročitanog stripa vrlo je teško utvrditi da se recenzija odnosi na dotičnu epizodu; u tome nam pomaže tek naslov, i spminjanje Bree Daniels i Smrti.
    Volim 'Uspomene nevidljivog', dobar mi je i osporavani Barbatin specijalac 'Izbor', dok 'S druge strane smrti' svrstavam u teški prosjek. Marcheselli kao da je svojoj, već poslovičnoj patetici pridodao trash elemente kakve često viđamo u Chiaverottijevim radovima (npr. 'Krvavi praznici'), što se najviše očituje u liku Johnnya Darka. A taj spoj se doima loše jer je trash bezveze zato što pokušava djelovati ozbiljno, a patetika je također isfurana, neam tu one emotivnosti viđene u 'Uspomenama nevidljivog'.
    16.05.2006
    10:24:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odlična epizoda, svaka čast autorima, valja imati hrabrosti ubiti jednog od lika koji se urezao u srca DD fanova diljem svijeta te koji su vidjeli Bree kao jedinu pravu osobu za Dylana. Ja ne spadam u tu grupu, po meni je Lille jedina prava, ali ipak mi je bilo žao zbog Bree.  Marcheselli je, kao i u svakoj epizodi u kojoj je pripomagao, uspio podignuti priču na jednu nedostižnu razinu do koje Sclavi ne umije doći. Šteta što nije napravio neku vlastitu priču. Soldi mi se u nekim scenama svidio,a u nekim manje, ali ipak se odlično prikazao.  Stano je odlično prikazao radnju svojom odličnom naslovnicom...
    08.09.2007
    01:38:00 sati
    Akul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Ponovo sam pročitao strip i ovog puta dojam je još bolji. Mrvicu me i dalje zasmetala patetika, ali nekako je i u službi priče, dosta dirljivo je sve to ispripovijedano, volim i kad Sclavi unese dašak poezije u priču, a opet sve to dosta ovisi o subjektivnom dojmu čitača, tj. njegovom stajalištu o Bree (onaj sukob u parku između Dylana i Blocha odlično ocrtava i taj sukob gledišta). Ovo je inače jedna od najkrvavijih Dylanovih epizoda ikad, toliko koljaže, mržnje i manijakalnosti rijetko vidimo u Dylanu i po tom pitanju je Soldi sasvim odgovarajući crtač za ovu priču. Završni (pa i onaj prošli) obračun između Dylana i Darka je zbilja odličan, uzbudljiv, okrutan, kadriranje fenomenalno, sve u pravom DD stilu. I apsolutno bi se moglo reći da je nasilje pretjerano, ali kao što Sclavi kaže: Dobro i zlo su besmrtni... Samo još nisam vidio takvu interpretaciju tog izraza. I uopće nije poanta to što je nemoguće da netko, nakon što je proboden nožem i pet-šest puta propucan s pištoljem (doslovno izmasakriran i polomljen do jedne tolike mučne, izopačene krajnosti...) ustane na noge te, i dalje rešetan mecima, zubima pridržavajući nož u letu ga zabije manijaku u glavu. Nije ta scena nikad ni trebala biti realistična, baš suprotno, bitan je intenzitet sukoba koji prelazi granice stvarnosti.
    I dalje osobno jedna od ponajboljih DD epizoda.
    03.11.2007
    13:55:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Ne pali to kod mene, ta patetika, a pogotovo ne ova sa kurvama. Kako je @stinky prvi rek'o - to je sranje. Bree je stara zbužana drolja, koja je davno shvatila da je lakše širiti noge nego trošiti leđa, samo priglupi Dylan to ne kuži. Bloch, naprotiv, kuži stvar, hehe, stari lisac. ;)) Čak i Smrt nije toliko luda da žrtvuje poštenog čovjeka za jednu oronulu kurvu. Plus i za nju. Crtež je odličan, mada ponekad (pre)jednostavan. Što se tiče Villine naslovnice - vidio sam i bolje.
    31.01.2008
    21:46:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • SuperHik Srbija

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    System Comics je napravio ogromnu gresku dupliranjem epizoda. Da su ispreskakali "Horusove" epizode, verujem da bi duze trajali. U sustini dobra prica.
    25.03.2008
    14:46:00 sati
    SuperHik Srbija
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najdrazih epizoda Dilana Doga. Necu nista reci, ocena govori sve. :)
    02.04.2008
    20:17:00 sati
    Madcat
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    jedan od najboljih dilana meni..fantasticna neizvesna,jeziva i tuzna prica koju prati prelep crtez....svaka cast
    03.05.2008
    22:24:00 sati
    weljko94
    uredi
  • Sandman.

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlicna epizoda.Steta sto isti crtac nije nacrtao jos koju epizodu Dylana...
    16.11.2008
    01:02:00 sati
    Sandman.
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jos jedan medju 20 najboljih Dilan Doga svih vremena. Povratak Nevidljivog je odradjen na vrhunski nacin, a Smert kaze DIlanu: "MOZES SE POHVALITI DA SI GANUO I SAMU SMRT, NIJE TVOJE VREME, ALI PRIHVATAM ZAMENU". Jedino mi je zao sto je Bri umrla, ali ovo je Dilan Dog. Vise puta se desava da umrli ozive, pa se nadam da ce se i Bri ponovo pojaviti
    11.05.2009
    13:33:00 sati
    misa
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    Puno lošije od genijalnih "Uspomena nevidljivog". Nije da je epizoda loša, ali ima stvari koje smetaju. Osim nelogične i pretjerane patetike smeta mi i Dylanov odnos prema Bree. Nakon što je nije vidio više godina, odjednom bi dao život za nju, a uopće ga nije ni dotaklo ubojstvo njegove trenutne ljubavnice. Crtež je dobar, ali ponekad prejednostavan, a ponekad nerazumljiv.
    15.05.2009
    17:17:00 sati
    Spock
    uredi
  • sinister

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Korektna i lijepo odrađena priča, ali crtež me zaista oduševio!
    09.06.2009
    20:29:00 sati
    sinister
    uredi
  • E1 Letteri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    E, ovo je strip! Svaka čast za recenziju..
    28.09.2009
    16:31:00 sati
    E1 Letteri
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 81%

    9, 10, 5, 9

    Volim price u kojima je glavni junak nateran da pati, a pogotovo kad je rec o epizodama gde glavnu ulogu igra Dilan. Ovo je definitivno jedna od mojih omiljenih epizoda. Ona cuvena recenica: Mislis da je smrt nepravedna, ali zivot je takav… Velika je steta sto je ova epizoda upropascena Soldijevim crtezom.

    11.01.2010
    19:44:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    22.01.2010
    23:41:00 sati
    Winter
    uredi
  • nolo contendre

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nema boljeg!

    08.02.2010
    19:44:00 sati
    nolo contendre
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    NAJBOLJA EPIZODA IKADA!!!! NEMAM RECI. REMEK DELO!

    10.08.2010
    02:05:00 sati
    dragan94
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Jedan od najbljih Dylana svih vremena, sigurno u Top 10.  Sve je odvje savrsno (jedino prici sam dao 9, zato sto smo slicno vec vidjeli u "Iza Ogledala" i u "Uspoemene Nevidljivog"): crtez odlican (steta sto je Soldi nacrto sam ovu jednu epizodu, covjek je stvarno talentovan!), scenario je vrhunski - u smislu tuzan, poetican i nezaboravljiv; a naslovnica vlada!  Ovo sam nekoliko puta vec procito, i stalno nalazim nove stvari koje su mi profurale kad sam je cito prijasni put.  One scene gdje smrt razgovara s Dylanom su odlicne, bas me podsjeca na film Ingmar Bergmana.  Ova epizoda je visoka umjetnost, ne samo u Dylanovom serijalu, nego i u svijetu stripa; ovo bi moglo da bude vrhunska novela, i ostavilo bi isti utisak.  Za par godina dobicemo ovo u Ludens Extra seriji, i to ce bit razlog sa slavu.  Bravo Sclavi & Marcheselli!

    21.10.2010
    19:11:00 sati
    acestroke
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Dosta dobar strip iako moram reci da su uspomene nevidljivog bile dosta bolje.Opet ovaj nastavak je vrijedan citanja i vrijedan pozitivnih komentara koje dobija.

    29.05.2011
    10:17:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Sve skupa mi je glupo. Dylanove velike ljubavi mi stvarni idu nekamo. Da je to jedna ili dvije, ajde. A ne u svakoj priči druga. Još glupja mi je zaljubljenoist u prostitutku. I sva ta pateitka. Pa ona borba na kraju kada Dylan sa nožem u ustima zabode "nevidljivog" u glavu.

    21.05.2012
    17:17:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Naježio sam se čitajući priču.

    20.07.2013
    11:03:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Simpaticna i tuzna prica,sa mozda malo pretjeranom dozom krv,tj. nasilja. Dok je se Dylan borio sa "Nevidljivim",ocekivao sam svake sljedece stranice, da ce se Dylan probuditi iz ove nocne more. Al nije,bila je stvarnost. Dylan je bio izresetan kao svicerski sir,al skupio je snagu da zada konacni udarac.Rambo greets! Ovo smatram tezom manom scenaria. "Smrt",lik,skoro kostur sa kapuljacom,kosilica obavezna,duboki dialozi sa Dylanom, cak se "big deal" skolpi, to je vec odjahalo u predaleku dimenziju,humor mozda. Bree,simpaticna djevojka,sa tuznom sudbinom i jos tuznijim krajem. Dobra pouka,give no chance for AIDS!

    10.11.2013
    11:13:00 sati
    Tutta
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Cijela epizoda je solidna, a najveci minus je uzasno los glavni negativac. Zapravo, jedan od najlosijih otkad citam stripove,

    20.03.2014
    17:40:00 sati
    supermark
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Slažem se s nekim komentarima iznad (stinky, flamboyant, Aco, Dee...), Bree mi je uvik bila bezveze, Marina i pogotovo Lillie su moje favoritkinje. Zbog nagodbe sa Smrću veća ocjena za priču, to je zanimljiv element. Akcijske scene netipične za serijal i pomalo smiješne (npr. kad Dylan zubima zabije nož ubojici u glavu). Crtež i naslovna dobri.

    23.03.2014
    09:47:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Enat

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Jedna od najboljih epizoda mog omiljenog strip-junaka, no ne i savršena - iz tog razloga što je lik Nevidljivog općenito ljigavo i blesavo prikazan, iako djeluje misteriozno i opako u tom šeširu i kaputu; te (opet) Dylanovi ljubavni jadi zbog žene koja ga apsolutno ne voli kao on nju, plus: prostitutka je. Mnogo vike ni za što, moglo bi se reći. Naslovnica i crtež su, meni osobno, ovaj put dominantniji od samog scenarija i priče.

    Pohvale recenzentu.

    09.04.2014
    12:59:00 sati
    Enat
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična priča sa fantastičnom atmosferom.

    29.09.2014
    10:26:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 68%

    9, 6, 6, 5

    Na stranu sada Dylanova neobjasnjiva smrtna ljubav prema jednoj prostitutki, mislim da je ovo odlicna ideja za jednu pricu. Nazalost, Dark je ovdje suvisan, isto kao i propratna ubistva. Prica bi ispala mnogo bolja da je jednostavnija, tj. da je Dylan trebao nekoga da ubije zauzvrat za Brijev zivot. 

    13.11.2014
    13:53:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Čak mi se sviđa što čitam Dylana kao "padobranac".Što se tiče ovih starijih epizoda, nisam ih puno pročitao, samo manji broj klasika poput "Dugačkog pozdrava", "Dok vas smrt ne rastavi" i naravno "Uspomene na nevidljivog".Kada sam se uhvatio ove zaista nisam očekivao ono što ću naći. Naravno, nastavci su često problematični jer rijetko kad uspijevaju oduševiti poput originala, ni "Iznad smrti" nije iznimka. Ipak, priča je vrlo dobra, situacija sa Bree me uspjela emocionalno angažirati, Sclavijev scenarij je baš kompaktan, nepredvidiv, pun njegovih "trademark" elemenata, jedan od onih koje Ruju i većina novijih scenarista ubodu svake prijestupne godine. Kraj je neočekivan i što je važno, ima dublju poantu.Priča kojoj ću se u budućnosti sigurno vratiti.

    23.02.2015
    12:20:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Masterpiece 

    11.08.2015
    01:20:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    ....iako mi je ova epizoda odlično sjela, dosta toga mi je zbunjujuće...ne znam jel sve u redu s prijevodom, pa mogu jedino reći da jedva čekam libellusovo izdanje kako bih uklonio svaku nejasnoću u ovoj priči;) Crtež je inače jako dobar, ali radi nekih aspekata jednostavno ne odgovara Dylanu...
    21.09.2015
    21:06:00 sati
    Oki
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Jako dobra epizoda!!

    09.02.2016
    21:11:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Odličan početak, Ali onda počienje razvodnjavanje. Previše patetike u odnosu Dylana i smrti.

    22.09.2016
    08:57:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 74%

    9, 3, 10, 8

    Sclavi i ovaj drugi, kako li mu je ime, su se opet uhvatili teme ljubavi i smrti kao u „Dugačkom pozdravu“ i opet je glavna svrha potresti i izazivati emociju u čitatelja. Da bi dodatno provocirali ubacili su prostitutku u centar priče.

    Primarna svrha prostitutki sigurno nije da bi se u njih zaljubljivalo i da bi ih se ženilo, ali vjerujem da su se i takve stvari događale tokom povijesti. A ta povijest je duga, ne zove se to za ništa „najstariji zanat na svijetu.“

    Dylan nikad nije imao neke visoke kriterije za odabir partnerice, on iz epizode u epizodu samo skače s jedne na drugu, oš psihopatkinju koja je iscijepala nekog satarom, oš Morganu zombija-leša. U pogledu emocija/seksa/strasti nikad nije pokazivao neku veliku stabilnost i mudrost. Sanjar je i budalast. Muke njemu takvom zaljubiti se u prostitutku, vjerovati da je ona prava i zaprositi je. Slika koju ja imam o njemu nije niti malo promijenjena činjenicom da je Bree prostitutka.

     

    Priča u kojoj glavni junak pravi pakt sa smrću da bi spasio ženu koju voli zvuči odlično, ali su u scenariju napravili puno grešaka koji su epizodu učinili plitkom.

    Najveća greška je u samoj Bree. Mi o njoj ne znamo ništa. Koja je njezina životna priča, zašto je ona prostitutka, koji problem ona u ima u glavi. Kad bismo to znali možda bismo mogli komentirati šanse za „preobraćenje“. Onda bi mi mogli teoretizirati, diskutirati, suosjećati, razumijevati, podržavati, vjerovati da ljubav mijenja stvari. Ovako ona zbilja ispada samo neka prostitutka koja umire od side.

    Ako već postoji potreba da se neke žene izdvoje iz krda i učine posebnima u Dylanovom svijetu onda je valjda treba i približiti čitatelju. Nije uopće čudno što se Bree nije svidjela mnogim čitateljima u smislu jedne od velikih Dylanovih ljubavi. Ni ne znamo tko je ona uopće. Oko nje se koplja lome,ona je srž priče, srž problema, zbog nje cijela drama. A tko je ona uopće?

     

    Ali tu greške ne prestaju. Ne samo da smo zakinuti za dojmove o njoj, koji bi je malo odmakli od pečata „kurva“,nego smo zakinuti i za Dylanov proces zaljubljivanja. Kod Marine smo vidjeli njihov flert, kemiju, slatke razgovorčiće. Shvatili smo zašto je i koliko voli. U slučaju s Bree, njegova se ljubav samo od jednom stvorila. Kao da je pala s Marsa. Od jednom on nju sanja, traži, pravi pakt sa smrću, luduje, plače, umalo lupi Blocha. Pa stani malo čovječe! Jesi li stisnuo neki botun za modus „ajmo poludjeti za nekim iz čista mira?“ Imala sam utisak da sam preskočila jedno 3 broja kojima je ovo nastavak.

     

    Da bi stvar bila još dvodimenzionalnija, čitatelj se može prikloniti ili opreznom i mudrom Blochu ili ludo zaljubljenom Dylanu. Totalno crno-bijelo.

    Dylanova ljubav mi je neobjašnjiva jer mi je samo od jednom servirana zdravo za gotovo. Za sve ono što se nalazi između crnog i bijelog, što bi priči dalo dubinu, potrebno je okarakterizirati Bree. Pa naravno da sam se onda priklonila Blochu i njegovom pogledu na stvari. Njegov strah za prijatelja i želja da ga zaštiti su jedine stvari u priči koje imaju veze s realnošću.

     

    Ženska koju je Dylan dejtao u ovom broju pomakla je granice pojma „topovsko meso“. Prvo je Dylan nategne i dok spava s njom sanja drugu. (Bree) Zatim je ubiju, raskomadaju, šalju njene dijelove okolo. Sva Dylanova angažiranost i potresenost po pitanju nje svela se na komentiranje i zbijanje šala s Blochom dok je identificirao ruku u njegovom uredu. Koja degradacija! Pa čekaj malo, ne možete prodavati emocije, ljudskost i suosjećanje u nekoj epizodi u kojoj se dogodi ovakav propust.

    Crtež je odličan, ima dirljivih scena, a jedna od najboljih je kada Dylan sjedi na klupi tužan i zadubljen u misli dok ga snijeg pomalo pokriva. Emocije na licima su jako dobro prikazane, a akcijski dijelovi pršte energijom.

    Naslovnica je mogla biti bolja. Cijevi koje su nacrtane na njoj daju dojam kao da su u svemirskom brodu.

    Ne znam jesam li imala prevelika očekivanja, al meni ova epizoda ima previše propusta da bi stavila visoke ocjene. Nisam ostala hladna, dirnuli su me neki momenti. Al kada bih pokušala zaroniti u neke dubine lupila sam glavom u plićak.

    18.08.2017
    12:57:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Grofica Varga se dotakla jedne jako važne teme, a to je slabija karakterizacija lika Bree. 
    Koliko sam ja razumeo, ovo je drugo pojavljivanje Bree... Iz Grofičinog komentara stekao bih (možda i pogrešan? ali svakako jak) utisak kako je ona zaboravila da se Bree već pojavila i bila vrlo upečatljiva mnogo ranije, u Uspomenama nevidljivog.
    (''Imala sam utisak da sam preskočila jedno 3 broja kojima je ovo nastavak.'', ''Ne samo da smo zakinuti za dojmove o njoj, koji bi je malo odmakli od pečata „kurva“,nego smo zakinuti i za Dylanov proces zaljubljivanja.'' ''U slučaju s Bree, njegova se ljubav samo od jednom stvorila. Kao da je pala s Marsa. Od jednom on nju sanja, traži, pravi pakt sa smrću, luduje, plače, umalo lupi Blocha.'' itd)
    Možda je to razlog one Grofičine ocene 3 za scenario? 

    Citiram sebe sa foruma Darkwood:
    ...
    Uh, dobro pitanje - zašto je Bri tako popularna. Postavlja se pitanje, da li je Bri postala popularna nakon Uspomena ili tek nakon S druge strane smrti... Logičnije je posle druge. Ali opet, Dilan u 19.epizodi odlučuje da se ženi.. Možda je to bio šok za one prve Dilanove čitaoce (u koje ne spadam pa ne bih znao), neviđen do tada u prvih 18 epizoda i naznaka nečeg većeg, nekog 'pomaka' u vezi sa Dilanovim životom, što se kasnije smrću Bri nije ostvarilo. Čitajući Uspomene Bri ne deluje kao velika ljubav. Ali tragedija u 'S druge strane' je definitivno osmišljena sa ciljem da pokaže kako je ljubav prema Bri bila velika.
    ...
    Kod mene je drugačija situacija nego kod grofice Varge, jer sam prvo čitao S druge strane smrti, u izdanju System Comicsa, pa tek dosta kasnije Uspomene Nevidljivog. Dakle, bio sam svestan da je Bree vrlo značajna žena u Dylanovom životu (u S druge strane smrti me je zaista oduševila na prvo, drugo i svako čitanje) i čitajući Uspomene Nevidljivog, odmotavao sam klupko unazad, da vidim zašto tj kako je sve počelo. Posledica toga je da i Uspomenama i S druge strane dajem dve 10 i za priču i scenario, ali zaista nedostaje još jedna priča sa Bree, koja bi hronološki došla nakon Uspomena a pre ove priče, i koja bi malo bolje razradila njen lik. 

    Što se Uspomena tiče, nakon čitanja sam bio mišljenja da se nije išlo u dalju razradu Bree zbog nedostatka stranica. A u S druge strane smrti je Bree prikazana u takvom kontekstu, okruženju, atmosferi i melanholiji (pretpostavljam da je za to zaslužan Marchiselli, s obzirom da većina stripova koje je i on radio ima tu neku melanholičnu crtu) da sve pršti od toga kako je ona na neki način posebna. Gledajući tako, pre bih rekao kako je zakazala epizoda Uspomene Nevidljivog, nego ova, i to samo zbog ograničenja u broju strana... A uticalo je i ne pojavljivanju Bree opet između ove dve epizode...

    Da budem iskren, meni se ova epizoda toliko svidela na to prvo čitanje, da može da se posmatra kao 'isečak iz života', tj. Ljubav koja izaziva Smrt je toliko jaka i van svakog vremena i mesta, da ne moramo da znamo ni ko su Dylan ili Bree... 

    U ovom stripu bih izdvojio momenat kada Dylan u mraku nišani bakicu kroz prozor, kako bi je ubio u roku od 24h, ali ne uspeva da učini to. Ta scena mi je uvek bila neki odraz životnosti Dylana kao lika, koji ga je izdvajao od nekih (super)junaka. Sama činjenica da je došao na ideju da upuca neku nesrećnu staru osobu koju nikada pre nije ni video, kako bi spasio osobu koja mu znači - to mi je jedna od najboljih karakterizacija Dylana, i njegovog 'oživljavanja', tada sam imao osećaj da on nije samo lik na papiru, jer je očajan, bedan u svojoj tuzi i malodušnosti koliko i svako od nas....
    Druga upečatljiva je scena koju je Grofica spomenula, kada Dilana prekriva sneg na klupi... Ma epizoda vrvi od pamtljivih scena.
    A onaj okršaj sa nakaznim ubicom mi, baš kao ni Bonjovi4ever-u nije smetao zbog toga što je na granici da bude nerealan. Baš naprotiv.
    Crtež je super a naslovnica bi bila bolja da Smrt nema glupo plavo svetlo oko nje.

    18.08.2017
    17:19:00 sati
    Jocko
    uredi
  • FINALLE

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    06.05.2018
    15:30:00 sati
    FINALLE
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih I najmoćnijih epizoda cijelog serijala vrh svih vrhova nevjerojatno do samog kraja.Epizoda epskih razmjera,scene za sjećanje naklon do poda.

    Odlična recenzija.

    20.05.2019
    11:27:00 sati
    benx40
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    07.08.2019
    12:07:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Strip kojeg uvijek rado čitam!Vrhunski!

    02.10.2019
    12:57:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Emotivna priča, jedna od najemotivnijih u serijalu. Na kraju jedan betmenovski obračun da upotpuni doživljaj Dilanove borbe.

    21.07.2020
    10:39:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 294
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 523
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 859
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 456
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 343

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2766
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1870
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1438
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1272
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1193

Aukcije

Forum