Oni su među nama

Dylan Dog

DD LEX 13 | 96 str.

Zabrinuta Dylanova prijateljica Cindy Robbins dolazi k njemu kako bi mu povjerila da njezin muž nije onaj pravi muž za kojeg se udala. Dylan prihvaća slučaj te se uskoro nađe u spletu misterioznih događaja koji ga navode da posumnja u postojanje vampira. No to je točno, oni jesu među nama...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 50%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 54%

P*5

S*5

C*4

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Oni su među nama
    DD LEX 13
  • Oni su među nama - Između zivota i smrti - Kanal 666
    DD LIB 5
  • Oni su među nama - Između života i smrti - Kanal 666
    DD VCKI 5
  • Među nama
    DD ZS 13

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Vivono tra noi
    DD SR 13

ZANIMLJIVOSTI

  • Posljednji Trigov crtački rad na DD, radio je #02 «Jack Trbosjek», #06 «Ljepota demona» i #13 «Oni su među nama»
  • Ovo je prva priča o vampirima u Dylana, slijedi Vannini #2 «Vampiri», LU #69 «Zvjezdana prašina» te #180/181 i #214 «Manila», itd. Uglavnom, pojavljuju se više-manje redovito.
  • Prigodno se spominje strip "Vampires Fly At Dusk!", a to je kratki strip od 6 strana Archiea Goodwina (scenarij) i Reeda Crandalla (dizajn) objavljena od strane američkog časopisa Creepy (u Italiji uncle Creepy je nazvan zio Tibia, a tu «mitsku» antologiju «Le spiacevoli notti di zio Tibia” objavio je stari Oscar Mondadori mnogo godina ranije). Ovaj strip eksplicitno je prikazan unutar stripa (2. strana, 1. i 3. vinjeta)
  • Naslovnica je inspirirana kultnim talijanskim hororom "Demons" kultnog redatelja Darija Argenta.
  • Za više o Bonelli vampirima vidi tekstove: "Zagor Vs. vampiri" i "Zagor i Vampirova nevjesta".

«Ah, mašta! Da nema nje, bio bi ovo bijedan svijet!»

Ozloglašene noćne krvopije, famozna djeca noći, vampiri, grof Dracula (čitaj Drakjula – Balkanac je ko i mi ljudi) iliti Vlad Tepesh zvani Kolconabijač, sve su to pojmovi povezani jednom karakteristikom, a to je da su oni najpoznatija čudovišta koja već stoljećima raspiruju maštu tisućama i tisućama ljudi. Od srednjovjekovne usmene predaje o noćnim krvosasima, preko Stokerove Dracule, Murnauovog Nosferatua, malicioznih vampira Anne Rice, "Sumrak sage" Stephanie Meyer, pa sve do redovne godišnje vampirske produkcije u svim mogućim medijima. Najpoznatiji klasični uprizoritelji Dracule su Max Schreck (Nosferatu), Christopher Lee (Dracula), u «Draculi» F. F. Coppole glumio je Gary Oldman, a čak su se i mlađahni ljepotani Brad Pitt i Keanu Reeves uhvatili tih uloga (sad čekamo još i Leonarda De Caprija). Sjećamo li se Bladea Daywalkera, nesvakidašnjeg crnog vampira, u filmskoj trilogiji «Blade» s nepobjedivim Wesleyem Snipesom u glavnoj ulozi?

Vampiromanija je zahvatila i još drži naš veliki Bonelli univerzum. Počevši od nadvampira baruna Bele Rakosija, velikog Zagorovog arch-neprijatelja koji je u više navrata zagorčao Zagorov miran život zaštitnika Darkwooda (Dnevnik #611/612/613 «Zagor protiv barona», SD #61/62/63 «Vampir», te od Dnevnika nikad objavljeni «Zagor protiv vampira», objavljen od LU EX 93/94/95). Dobri stari stric Martin je također sreo Draculu u New Yorku (Dnevnik #13/14 «Vampir u Njujorku») i kasnije vječnog vampyrekillera Van Helsinga (SD #34 «Jackov povratak»). Povampireni na neki drugačiji način, krvopije te razmažena djeca budućnosti ometali su Nathana u njegovom pohodu za pravdu u epizodama SD #24 «Vampyrus» i SD #35 «Djeca noći». O Dampyru da i ne govorimo, sinu bastardu moćnog nadvampira koji je najuže od svih Bonelijanaca povezan s vampirskim svijetom i tematikom.

Dylanovo dobro jutro
: «Ako išta mrzim, onda je to usamljeničko rano ustajanje!»

Pošto se ovdje radi o Dylanu Dogu, spomenimo da i on povremeno sreće vampire, no svaki put u drugim slučajevima. U ovoj epizodi Dylan se prvi put susreće sa vampirima, a sljedeći sastanak je u «Vampiri» by Sclavi (koji tu i tamo podsjeća na Carpenterov horror o izvanzemaljcima među nama «Oni žive!») gdje vampiri žive među nama u svim slojevima društva, a samo rijetki ih mogu vidjeti. Nedavno smo mogli vidjeti i Rujuov vampirološki uradak (LU DD #69 «Zvjezdana prašina»). Ruju je napravio dvodijelnu priču o vampirima u tal. orig. #180/181 «Noći lova» koja je na uBC ocjenjena sa 91% (Ruju, što se to dešava?). U #214 «Manila» možemo pročitati nastavak spomenute dvodijelne epizode o vampirima. I tako unedogled, vampiri su vječni i uvijek se vraćaju...

Kako smo već napomenuli, vampiri su nezaobilazni dio horror kulture, a kako je ovo horror strip, čast mi je da najavim prvu pojavu vampira u Dylana. Vampiri su dobri, fini ljudi, koji su uspjeli zatomiti svoje ubilačke nagone i suptilno žive jedući mrkvicu i kelj kao i mi (barem vampiri obitelji Turner iz stripa). Oni su među nama, kako nam sam naslov kaže, i žive! S vremena na vrijeme nađe se neki neprilagođeni vampir, no taj neće preživjeti, jer je adaptacija i potiha integracija postala nezaobilazna za preživljavanje u sadašnjoj civilizaciji. Sem toga što su besmrtni, što nemaju odraz, što se hrane ljudskom krvlju (doduše dobra im je i krvna plazma iz bolnica), oni su beskrajni ružni da ružniji ne mogu biti ispod onih ljudskih maski. Gustavo Trigo je uspio stvoriti najružnijeg i najodvratnijeg vampira kojeg sam vidio u cijeloj svojoj vampirološkoj pseudokarijeri. Sclavi je u kasnijem «Vampiri» stvorio prave vampire koji su mentalno mijenjali sliku u čovjeka za razliku od ovih koji se igraju kao da je bal pod maskama. Ruju nam u svojoj «Zvjezdanoj prašini» priča da se samo u ogledalu može vidjeti prava priroda i pravo lice vampira. No tamo je bio Corrado Roi da pripomogne dojmu.

Poljubac vampira by Trigo

Vic iz stripa. Gledaju dva oronula ružna vampira Jerryja Lewisa kako se krevelji: «Ha, ha! Zbilja! Kako čovjek može ići uokolo sa takvom facom?»

Priča se vrti oko obitelji Robbins. Cindy Robbins je lijepa i mlada zabrinuta kućanica kojoj jednog dana muž počne izgledati nekako drugačije i ona osjeti neobjašnjivu potrebu da to povjeri svom prijatelju Dylanu nek on to malo istraži. Ona voli svog supruga, u to nema sumnje, samo što ni ona sama ne zna što radi. Derek Robbins je glava obitelji, prosječan zaposleni suprug koji voli svoju ženu, svoje dijete i naravno, kad ih tako voli spreman je sve učiniti za njih. Bi li počinio zločin za svoju obitelj, bi li ubio za njih? Mnogi vele da treba poštovati i braniti svoju obitelj do kraja. To nije univerzalni moralni kodeks, to je samo vraćanje duga svojoj zajednici (braku) za sve one lijepe stvari koje je ta zajednica pružila. Najmlađi član obitelji (kao...) je kćer Carol koja studira negdje vani na uglednom koledžu. Crne kose, lijepe puti, mlada i kao stvorena da se stvori žrtva od nje koju će spašavati za akciju uvijek raspoloženi spasitelj Dylan. Derekova osebujna sekretarica, a možda i bolji prijatelj obitelji, Vera Barrett je osoba koja ponekad teško obuzda svoje nagone (kad je Dylan blizu, ko bi se mogao obuzdati?).

Bloch
: «Uboden, pogođen u glavu, izvučena mu je i zadnja kap krvi i na kraju bačen u Temzu... Pokupio ga je jedan noćni ribar.»
Groucho: «A na koji mamac?»

Tu su i sveprisutni inspektor Bloch i talentirani Groucho, uvijek zaokupljeni u svojem nadmetanju u komedijaštvu. Bloch svojim cinizmom i uvijek prisutnom ravnodušnošću, a Groucho svojim budalastim šalama. Da slučajno rade u cirkusu, mislim da bi se odlično nadopunjavali kao nerazdvojni klaunski dvojac (a i Dylan bi mogao upasti pa bi bili trio fantastikus). Saznajemo da Groucho voli kao i Mr. Bean spavati uz svojeg medu (vidi sliku). Dylan pak zadivljuje svojom oštroumnošću i sivim ćelijama, a da ne spominjem i njegovu okretnost u akcijskim scenama ove i «one» druge vrste. Sada se čak može pohvaliti da je poševio ružnog i ogavnog vampira (poslije će to raditi i s duhovima i mrtvacima, no sve u svoje vrijeme dragi moji).

Vidim da je ovo Ferrandinijev scenarij s koautorom Sclavijem, dok će poslije Ferrandino napraviti i nesretni #27 «Vidio sam kako umireš» koje je bio preskočen u novoj Extra seriji očito radi nekih autorskih prava. Vidjet ćemo što će biti s posljednjim njegovim radom #39 «Gospodar tišine». U početnom razdoblju malo je drugih autora jer Sclavi radi sve. Atmosfera epizode je mučna, a stalno se nizaju zbunjujući preobrati koji mijenjaju tok priče. Priča u sebi sadrži mnoštvo skrivenih hintova koji nas vode do konačnih zaključaka koji to nikad nisu. Na samoj drugoj stranici autor nam odmah govori kako uvijek završavaju vampiri (s kolcem u srcu), no poznavajući način izrade scenarija u DD znamo da će završetak biti nemoguć. Mome srcu jako je drago što priča skriva mnoštvo onako suptilnih ciničkih komentara, koji ubacuju malo vedrine u mučni sadržaj. Svaki lik ovdje je misterija koja će se razotkriti tokom priče. Ovo je posljednje Trigovo pojavljivanje i mogu reći da mi nije žao što je odustao od crtanja Dylana. U prve dvije priče izdavač je bila SD čija izdanja su bila malo veća od Ludensovih i koliko mogu primijetiti, svjetlijih nijansi koje su mogle bolje pružiti igru sjena koje je Trigo koristio. Ovaj broj je nešto tamniji pa tako opada i sama jasnoća crteža. Ah da, i Blochova faca je oblikovana poput ogromnog krumpira, tu je stvarno mogao napraviti nešto bolje.

Sve u svemu, kad se malo bolje pogleda to i nije neki super interesantan strip, ali pruža dovoljno zabave i prosječnom Bonelli čitatelju (sad kako se uzme). Neka lijepa misao, dobra doskočica, uglavnom u stilu prvih Dylanovih epizoda. Nema tu nekih klasičnih borbi Dylan vs. vampiri a la Zagor, vidimo skoro pa normalne ljude koji žele preživjeti i pritom biraju neuobičajena sredstva. Na više mjesta možemo vidjeti kako likovi stavljaju obitelj u prvi plan, tj. žele nam dokazati koliko je obitelj važna. Glede naslovnice... Likovi su u prvom planu, vampirica te mrtav ladan Dylan su jalovi u uspoređenju s pozadinom groblja i punim mjesecom. Mala posveta Demonima i tako. Crtež ne baš uredan, ali dao sam Trigu slabu ocjenu najviše zbog ružnoće tih vampira (pa nek se drugi put zamisli!). Završavam s jednom zanimljivom mišlju iz stripa...

«Iako, naposljetku, svi smo mi jadnici... I usuđujemo se sanjati i zavaravati...»


Naprijed

DD EXT 12 Ubojica

DD LEX 14 Između života i smrti

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 61%

    7, 6, 5, 7

    Ovu epizodu sam prvi put pročitao tek kada se pojavila u Ludensovom izdanju. Nekako mi je promaknula u Zlatnoj Seriji, a kasnije ju je opet bilo jako teško nabaviti. "Medju nama" je sasvim obična i poprilično jednostavno napisana priča, ali priča koja u svoj svojoj jednostavnosti sasvim dobro funkcionira. Nema tu ništa što oduševljava, ali na sreću niti nema nekih zamjetnijih mana. Kada bi se ocjenjivalo školskim riječnikom, dao bih joj 3 (dobar)... epizoda po ničemu posebna, samo jedna u nizu, dobar uradak ali ništa više... Trigov posljednji Dylan Dog, nakon kojega je prešao u Nick Raider tim, i nekako mi njegov crtež tamo malo bolje paše nego kod Dylana, ali je svejedno slab crtač.
    06.11.2004
    18:30:00 sati
    kiky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 29%

    3, 3, 2, 5

    Strava. Uzas. Katastrofa. Ovo je djubre od epizode. Pocev od scenarija, preko vise nego odvratnog crteza do jako lose naslovne strane. Najgora epizoda DDa u prvih par godina izlazenja. Cemu bal pod maskama? O kakvom je zaboravlajnju rec kod Sindi? Zasto je Derek ubijao za nju? Zbog ljubavi?!?!?!?! Hahaha, ma daaa... Zasto je Derekova koleginica htela da ubije Dilana? Iz cista mira? Ljubomore? Pa zar i to ima medju vampirima??? Plus, dijalozi su na nivou imbecila, Grucove sale tragicne a Dilan suntav, cak nije ni resio ovaj slucaj... Drago mi je da je ovo bila poslednja Trigova epizoda, odvratan je crtac. Ali me je Ferandino neprijatno iznenadio sa neinventivnim scenarijem, Video sam kako umires je super epizoda, ali ce prava poslastica doci sa Gospodarom tisine (brrr, vec sam se najezio pri pomisli na tu epizodu). Los dan, sta li?
    07.11.2004
    07:28:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 5, 5

    Najlošija epizoda u početnom periodu DD. Spoj Ferrandina i Sclavija je katastrofalan, dok će Ferrandino kasnije napraviti dvije vrhunske epizode (Vidio sam kako umireš i Gospodar tišine). Zašto su obojica radila na ovoj priči (i to tako loše!!!), ostaje misterija, no primjećujem klasičan Sclavijev trik (scenarij) sa «zaboravljanjem» - Cindy zaboravlja da je vampir (kao što u Posljednjem čovjeku na zemlji Dylan zaboravlja da je pobjegao iz Zone sumraka, kao što u Morgani ona zaboravlja da je zombi). Iz ovog Cindynog zaboravljanja, razvija se nekakav slučaj, koji kao Dylan istražuje, međutim, sve je to pomalo debilno. Recimo, i Bloch se upetljava u slučaj, jer istražuje smrt «pet žrtava u dva mjeseca»; a što je bilo prije ta dva mjeseca, zašto se policija nije ranije angažirala da istraži prijašnje žrtve (jer, ako Cindy ima barem 40 godina, vjerojatno je za to vrijeme bilo i mnogih drugih ubojstava na sličan način). Zbog čega Carol ne zna da joj je majka vampir, a zna da postoje drugi vampiri, itd. Jednostavno, prilično glupava priča. Fala Bogu da je Trigo otišao.
    07.11.2004
    14:51:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 3, 10

    Od ove epizode sam previše očekivao, pošto sam ljubitelj vampira, tako da sam se razočarao tom nemaštovitom epizodom. A još sve to kvari i odvratan crtež. Ali dobro je dočarana bizarna ljubavna veza između smrtnika koji je ubijao za nju i vampirice. A i za svaku pohvalu je ona scena ubojstva one dugokose plave vampirice, koja je na kraju ostala bez glave. A taj Dylan Dog se uopće ne može suzdržavati od seksa. Spava s prijateljičinom kćeri, a on sam je ubio njezinu majku. A to njoj nimalo ne smeta. Baš bi volio vidjeti njegov izraz lica kad bi uopće vidio njezino pravo lice.
    07.11.2004
    15:10:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Ukupna ocjena 25%

    2, 2, 3, 4

    Na zalost, moram se sloziti sa ostalim komentatorima. Losa epizoda. Na stranu sto NE VOLIM Trigov crtez, sa svim onim njegovim identicnim zenskama i umuljanim linijama gde je zaista tesko videti sta je tu sta i ko je tu ko, ali prica je jako losa. Vampiri su u stvari gadni zivi lesevi, skroz raspadnuti ali setaju sa maskama okolo da bi nesmetano pili krv? Alooooo, je li Sclavi ikada citao legende o Vampirima? A sta je sa rukama? Nose rukavice stalno? I prsa, vrat? Ako onaj stari vampir radi u bolnici, kako dovraga pere ruke? I niko ne primeti da nesto nije kako treba, npr da smrde (pa mrtvi su, je li)? Sindi je vampir ali ne zna da joj je majka vampir, a Dilan u svom starom bizarnom maniru cak spava sa Sindi i to posto joj je ubio majku ne primecujuci da spava sa vampirom, gadnom trulom, okostalom kreaturom? Da ne budem sad prosta, ali zamislimo tu scenu. hmmmm... Alo, da li nekom ovo smeta?
    Mislim zar je na listu grehova sirotog Dilana osim spavanja sa maloletnicama (od 18, u UK je granica punoletstva 21), rodjenom majkom, mrtvom devojkom (cesta za nigde), raznim poremecenim ubicama, moralo da se doda jos i ovo?? Dilane, Dilane na sta si spao...
    Da vidimo, crtez-los, rupa u scenariju-mnostvo, tekst-strasan, prica-nikakva, logika-ispod nule... Ne mogu da kazem da mi se dopalo uopste.
    Ali nesto razmisljam, sta da je crtao Roi, recimo... Mozda bi bilo sasvim drugacije.
    09.11.2004
    10:57:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 42%

    4, 3, 5, 6

    Razočaranje.Možda jedan od najgorih Dylana koje sam ikad pročitao.
    09.11.2004
    20:52:00 sati
    Logan
    uredi
  • Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 2, 6

    Jedan od najgorih i najdosadnijih Dylana koje sam čitao. Drago mi je da je Trigo otišao iz Dylana nakon ovoga. Što se tiče naslovnice, osrednja je. Ma ni Villa nije znao šta bi uradio od ovog očaja...
    12.11.2004
    17:52:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 24%

    2, 3, 1, 6

    Ništa reći osim fuj. U poređenju sa ovim mi i film Lovac na vampire sa Donom "The Dragon" Wilsonom djeluje kao remek-djelo.
    19.11.2004
    13:03:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    Kakvo mi je ovo bilo razocaranje dok sam citao zavaljen u krevet kod babe i dede (laka im zemlja) tog davnog letnjeg raspusta. Pa vampiri su trebali biti u pitanju, i to jos Dylanov prvi susret sa njima ( pa kod Zagora je sve bilo super, a ovde...). Za toliko godina ovaj broj sam procitao svega jos 2-3 puta. Nista ga ne moze spasiti zaborava i propasti.
    20.11.2004
    12:48:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 43%

    4, 4, 4, 7

    Oduvijek sam bio fasciniran vampirima i njihovom pojavom ali,baš kao i u novijoj epizodi "Zvjezdana prašina",interpretacija vampira u ovoj epizodi mi se uopće ne sviđa.Vampiri se druže u ekskluzivnim klubovima i imaju opskrbljivače krvi u bolnicama?Ma dajte..I kao što kaže Bilja,šta je sa njihovim rukama i sa ostalim dijelovima kože,čime oni to pokrivaju?Scenarij je pun rupa.Svi nešto zaboravljaju i trebaju Dylana da ih podjseti tko i šta su.Opet se javlja ono što me kod DD užasno nervira,a to je njegovo "istraživanje".Mislim,te njegove istrage su stvarno nešto posebno.Ono kao sluša klijenta i intenzivno razmišlja uz sviranje klarineta ali u biti nema pojma jer mu u većini slučajeva ili ubica sam dođe na vrata ili sasvim slučajno naleti na njega.
    05.12.2004
    18:41:00 sati
    Aco
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    Definitivno najlosija epizoda u prvom periodu!Ipak(meni)ima i par zabavnih(duhovitih)trenutaka(narocito Grouchovi komentari i njegovo podbadanje Blocha)!Potpisujem sve sto je ranije naveo Stinky,a pogotovo ono da je ovo klasicni Sclavijev scenarij sa njegovim "zaboravljanjima"!Prica je dobro zamisljena,ali lose odradjena!Sve mi je nekako previse naivno,da kazem "djecije"(kad se sjetim da mi je 80-tih ovo bila odlicna epizoda :)),u scenariju puno rupa(narocito vezano za njih njihov fizicki izgled i "socijalizaciju",sto je najbolje opisala Bilja),ali meni mozda najgore od svega je Trigov odvratni crtez!
    Medjutim bilo je kasnije i puno vecih DD bisera(Pobuna automobila,Stravicna invazija,Nesmiljeni Hook...)Sve u svemu,lose ali ne i najgore!
    06.12.2004
    00:33:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    .
    22.12.2004
    07:42:00 sati
    marvin
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 49%

    6, 4, 3, 10

    Uzasan crtez, slaba prica. Slabo sve osim naslovnice, nije mi jasno zasto drugima nije dobra. (Mislim uzasna je po stravi, ali ne po kvaliteti). Pri kraju epizode kad se Cindy pretvori u vampira izgleda bezvezno, bezlicno. Stvarno mi je tesko naci bolje rijeci od ovih.
    07.01.2005
    00:16:00 sati
    D.J.
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 45%

    4, 7, 1, 9

    Volim price o vampirima, a ovo je prva DD epizoda u kojoj se pojavljuju vampiri. Slabo, za prvu epizodu o vampirima su mogli izabrati bolju pricu.
    22.03.2005
    12:53:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 5, 9

    Ma dajte molim vas nije tako loša epizoda, crtež jeste loš ali se nekako uklapa u priču o vampirima i paranoji
    22.03.2005
    13:36:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    4, 3, 3, 6

    Vampirske teme mi nisu nikad bile drage,pa nisu ni sada.Priča je konfuzna i paranoična i zbog toga sam dao višu ocjenu.Ako pak ni tih sastavnih dilanovskih elemenata ne bi bilo,ništa ne bi bilo za višu ocjenu od jedan(osim naslovnice).
    22.05.2005
    08:59:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    Strip je dobar.Loše što više svjetlo ne pali na vampire.Za prvi Ludensov Dylan Dog je dobro prošao.Nadam se da će biti još vampira kod Dylana.
    31.05.2005
    16:15:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 5, 7

    Srednja žalost Dylan Doga. Crtež prilično loš, naslovnica također pod prosjekom i opet priča o vampirima, jedna od lošijih
    18.11.2005
    20:34:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 50%

    6, 6, 2, 8

    Nije baš nešto ova epizoda. Scenarij uistinu ima puno rupa! Stara prijateljica kaže Dylanu da smatra kako nešto nije u redu s njezinim mužem(da nije "svoj" u zadnje vrijeme). Iz toga Dylan zaključi da je ona luda. Dylane, istraživaču noćnih mora, zar je zbilja tako teško povjerovati u priču stare prijateljice?! Kao da se s takvim stvarima već nije susretao. Glavno da joj poslije poševi kćer! Također mi se ne sviđa pretjerana melankoličnost (scenaristi su očito jako razočarani ovim svijetom) koja se ipak pokušava ublažiti iritantnom pričicom o nekoj vrsti pjesničke, nesebične ljubavi (muž zna da je žena vampirka, iako ona sama toga nije svjesna, te ubija umjesto nje). A ovaj Gustavo Trigo nije crtač, nego kriminalac! Naslovnica je dobra! Recenzija je jako dobra.
    22.04.2006
    18:49:00 sati
    Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    5, 5, 4, 5

    Nikad mi se nije sviđala ova epizoda. Koliko sam je već puta pročitao, a dojam je uvijek isto:SLABO! Čak ni trigo nije kakav je bio u ljepoti demona.
    26.06.2007
    20:25:00 sati
    Akul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 37%

    2, 3, 5, 7

    Ne mogu se načudit glupostima i nelogičnostima kojima ova priča obiluje, a koji su već navedeni u ranijim komentarima. Za razliku od prošla dva uratka Trigo je ovdje, također, loš. Ukratko, jedan od lošijih Dylana koje sam pročitao.
    18.12.2007
    19:13:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 5, 9

    Loša epizoda o vampirima i loš crtež. Jedino Villa nije iznevjerio.
    13.03.2008
    20:50:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    fenomenalna prica.secam je se jos iz detinjstva a i skoro sam je opet procitao.super
    12.04.2008
    23:04:00 sati
    dzoni
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 54%

    6, 4, 6, 6

    morao je prvi susret s vampirima biti bolji, ovo je zaista loše, a da u bonelliju znaju obraditi književne vampirske klasike dobar primjer MMipak, nisam umro od dosade, pa zato i solidne ocjene
    18.04.2008
    07:28:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 31%

    3, 3, 3, 4

    Ovdje neznaš šta je gore, dali scenarij ili crtež... Idiotska priča o vampirima, puna rupa i nelogičnosti, a još i nacrtana da gore ne može (dobro ajde, Cossu je isto tu negdje). Stvarno prava trinaestica. Ni da su planirali nebi gore ispala... Ustvari, čekaj malo...
    25.08.2008
    12:34:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    OVO JE SIGURNO NAJBOLJI DD
    04.09.2008
    09:30:00 sati
    ninny
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Odličan prikaz vampira u sasvim drugom svjetlu. Crtež mi se nekako ne dopada. Villi kao i obično čista desetka!
    29.10.2008
    16:56:00 sati
    Panon
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 50%

    7, 3, 5, 5

    Priča i nije tako loša. Dobro je zamišljena, ali loše izvedena. Ima previše rupa, mnoge su već spomenute. Mene najviše bode način kako su umrle tajnica i Cindy.  Mač zaboden u zid (?!?) i Dilan gurne tajnicu koja padne preko mača i precvika si glavu. Ma da?! Također, teško mi je zamisliti kakva je to sjekira i Dilanova snaga da jednim udarcem sjekire odreže Cindy glavu.
    Osim toga, trebalo je malo razraditi lik tajnice, ovako je ispalo malo bezveze. Zatim, cura ostane bez oca i majke ali svejedno se može tucati?! Istina, prošlo je nekoliko mjeseciu, ali svejedno...
    Glupo je i to što se istražuje nekoliko smrti u zadnjih 2 mjeseca. A šta je bilo prije kad je očito da je Cindy malo duže vampir i da je ubijala?
    Nespretno su izvedene i vampirske maske kao što je već i rečeno. Vjerujem da su je tu riječ o nekakvim metaforama i aluzijama s obzirom na kritike na vanjski svijet koje često možemo čitati kod Dilana.
    Crtež nije nešto, premalo detalja, ali vampiri mi sasvim dobro izgledaju. Neke scene čak izgledaju i stravično, npr. scena na groblju.
    Sve u svemu, prosječna priča.
    01.12.2008
    14:39:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 6, 4

    03.12.2008
    15:29:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Fenomenalna naslovnica. Uzor je bio film Demoni.Prvo pojavljivanje vampira moglo je i spekatakularnije da se napravi.
    27.06.2009
    13:25:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 43%

    4, 4, 3, 10

    Crtež odvratno loš a priča ništa posebno gotovo jedva čitljiva. Jebiga ona nije znala da vampir? Naslovnica remek djelo!
    16.07.2009
    16:36:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 44%

    6, 3, 3, 8

    Pa eto, priča ko priča. Nije najgora, a sigurno nije ni najbolja. Ipak su to vampiri i tu ne očekujem puno originalnosti. Sclavi se je potrudio ubaciti neke nove činjenice o njima (npr. to da po danu nose masku, a ispod su raspadnuti leševi), ali ti njegovi pokušaji su u ovom slučaju ujedno i promašaji. Rupe  u scenariju su već svi proanalizirali. Ima ih mnogo i neke od njih su jako glupe tako da nema potrebe tražiti još novih. :D Crtež mi nije napet, u nekim trenucima je i odvratan. Dylan ponekad ne liči na samog sebe, a Groucho i Bloch izgledaju smiješno. Naslovnica malo slabija nego inače, malo prestatična za moj ukus.
    12.08.2009
    10:19:00 sati
    mpavin
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Nista spektakularno. Moglo je i bolje. Bar za prvo pojavljivanje vampira u DD-u. Naslovnica super! Crtež Trigga nije nesšto posebno-bolje mu ide N.Raider. Jako je čudno nacrtao Blocha.

    06.07.2010
    10:47:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 3, 5, 7

    Ma bezveze, nista posebno. Najgori Dylan u ovom pocetnom periodu. Crtez je takodjer los, jedino naslovnica malo dize prosjek. Inace ovaj kraj me podsjeca na The Howling, samo sto su tamo "među nama" vukodlaci. E da, ovaj Derek mi slici na bivseg susjeda, sreca da vise nismo susjedi...

    18.08.2010
    14:53:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Jedan od najboljih.

    24.02.2011
    11:21:00 sati
    Darkoman
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Jednostavno ne mogu biti objektivan ovdje. Imao sam samo devet godina kada sam prvi put pročitao ovu epizodu koja je bila jedna od mojih prvih kontakata sa stripom.

    Epizoda ne nudi ništa novo, ali je solidno zabavna. Trigo u biti i nije toliko loš koliko se nekima čini, a naslovnica razvaljuje.

     

    08.04.2011
    22:55:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 76%

    7, 9, 6, 10

    Ovo je za mene najbolja Dylanova prica o vampirima, mada mogu iskreno reci da je crtez veoma los.  Da je ovo crtao Piccato ili Casertano, mogu samo zamislit kako bi dobra bila ova epizoda.  Prica nam na kraju daje ne samo jedan, nego i dva 'twista'.  Sve ostalo je dobro uradjeno, podsjecalo me je na film "Let the Right one in".  Dobar je fazon bio to sto je Cindy pravi vampir, a ne njen muz.  A onda ona scena na kraju, kad njihova kcerka Carol ode na onu party, i onda skida svoju 'masku'... odlicna scena, i dobar scenario.  Naslovnica je vrhunska, jedan od Villinih najboljih.  Steta sto vi pljuju na ovo, ipak je puno bolje nego ove ocjene koje je prica dobila.

    21.07.2011
    15:43:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 10, 4, 10

    Sve je super osim na brzinu našvrljanog crteža.

    21.07.2011
    15:53:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    6, 2, 7, 8

    Priča mi je solidna. Smeta mi pretjerana doza patetike. Recimo na kraju kada Cindy priča sa grobom svog mrtvog muža o ljudskoj nepravdi i svim patnjama ovog svijeta. Glupa mi je i to, da zaboravlja, da je vampir. Ta gubitak pamčenja kod žena u Dylan Dogu je stalnica. I to, da se na kraju raztkriva, da su one same ubojice. A kod Dylana su došle, da otkrije, ko je ubojica.  Pa nategnuta su i sva ubojstava nje i muža za nju, da joj nabavi krv za jelo. Pa valjda bi policija več odavno bila upozorena na ta umorstva.

    Svejedno ima nekoliko dobrih scena. Najbolja mi je ona sa sekretaricom koja se spetlja s Dylanom. Crtež mi je dobar. Sjajno dočarava jezivu atmosferu. Meni je to jača strana ove priče. Naslovnica mi je također odlična. Netko je već komentirao, da je iz filma Demoni.

    21.05.2012
    18:52:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Sclavi je ovdje bacio novi pogled na vampire.

    19.07.2012
    22:42:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 5, 10

    Tu nedostaje još 50 stranica da bi priča imala neki jasniji smisao. Najgora epizoda među prvih 20, sasvim sigurno. Naslovnica genijalna.

    19.01.2013
    21:31:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Zašto toliko loše ocjene? Dylanovski klasik sa vampirski dobro ispričanom pričom, tečnom, punom dobrih dijelvoa i situacija ( manjih nelogičnosti ali to je uvijek tako ), 3 lijepe žene za koje se pitaš koju će Dylan okrenuti ( na kraju završi na 2/3 heh ), Grouchov humor koji je na razini, specifičan artistički crtež koji te na prvu odbije idt. vrlo dobro, evo baš danas 

    13.02.2013
    12:54:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 24%

    1, 1, 4, 6

    Gledajući na ovaj početni period,definitivno najlošija Dylanova epizoda do sada! Jedino me nasmijalo ono kada je Dylana "napala" gola Vera...Dylanova izjava: "kako bilo...nikad se ne povlačim"!
    10.03.2013
    23:21:00 sati
    Oki
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    Sve je solidno osim crteža! Trigo užasan kao i uvijek!

    Dobro da nije crtao više Dylan Dogova jer njegovi radovi 

    su stvarno donja klasa.

    19.09.2013
    23:56:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 45%

    7, 3, 2, 9

    Pucanj u prazno. Način na koji su vampiri prikazani na ovoj epizodi izaziva podsmijeh, nose gumene ljudske maske i okupljaju se u vilama gdje piju krv iz svojih rezervi? Isuse. To na stranu, ova epizoda zaista i nije nešto posebno.

    Trigov crtež je apsolutna katastrofa, možda bi i priča dobila bolje ocjene samo da je crtao netko drugi, jer mi Trigov crtež zna i radnju zgadit. Poslije Marraffe, definitivno najgori Bonelli crtač. Naslovnica je dobra.

    25.09.2013
    15:30:00 sati
    Opti
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 26%

    3, 3, 2, 2

    05.08.2014
    15:45:00 sati
    Peci
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 6, 10

    Naslovnica je odlicna. Crtez nazalost, nije uspio, konstantno visoku razinu odrzati. Prica/scenario,ok,al nije me bas nesto odusevilo.

    29.08.2014
    09:24:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 46%

    5, 4, 4, 7

    Ja nemogu da verujem kako je ovo katastrofalno loše.

    28.09.2014
    09:48:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    17.07.2015
    22:44:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 47%

    6, 2, 5, 8

    Dobro je počela priča al onda je Sclavi usro,jedino je naslovnica dobra!!
    25.01.2016
    20:26:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 6, 10

    Ovo nije ispunilo moja očekivanja. Objašnjenja u drugoj polovici epizode i nemaju baš nekog smisla. Prenaivno je to riješeno. Sveukupno ništa novo, ništa pamtljivo, ništa što iskače iz okvira. Crtež je poprilično zbrzan, autor je imao nekakvu ideju da stvori atmosferu, ali nije se potrudio u ostvarivanju iste. Naslovnica jedna od najboljih u serijalu.

    09.10.2016
    15:39:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 34%

    2, 1, 6, 7

    Sclavi kao da nije znao šta bi strpao u toliko stranica pa radi besmislene preobrate i bira glupa rješenja. Ne vrijedi trošiti vrijeme na pljuvanje.

    07.12.2016
    20:27:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Slažem se s većinom komentara, ovo je loše.

    U jednom dijelu je strip čak bio i obećavajuć. Svidjelo mi se u kakvu su poziciju autori smjestili Dereka i twist koji su napravili kada se sazna da je zapravo Cyndi vampir. Izgledalo je kao da je on glavni đavo, do te mjere da se sama Cyndi požalila Dylanu na njegovo ponašanje. U ime tog preokreta čak bi i prožvakala što je zaboravila da je vampir.

    Al onda su pretjerali... Sekretarica, pa onda Cyndina kćer i odjednom je London pun vampira koji nose gumene maske.

    Trigo je bio probavljiv u Jacku Trbosjeku i Ljepoti demona, jer su to bile neke ajmo reči triler/noir istrage. Crtanje horora mu ne leži.

    14.02.2017
    20:21:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 4, 8

    Dosta slaba, ali nikako katastrofalna priča s užasnim crtežom. Možda bi bila bolja da ima više stranica.

    18.05.2017
    15:51:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 28%

    3, 3, 2, 4

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


    Ovo pamtim kao žešće njesra od stripa, s vrlo nelogičnom pričom punom rupa, i odvratnim crtežom. U top 5 najgorih u prvih 100 sigurno, vrlo verovatno i u top 3. Gore od ovoga u prvih 100 je, onako na prvu epizoda ''Zlo'', ali ona bar ima neuporedivo bolji crtež. Stranica br. 60 je jedna od najglupljih koje sam video. Na sve to, ima i debilnih dijaloga (Dilan i vampirka).

    Neverovatno, ali Trigu sam u lepoti demona dao 7, ovde 2. Koliko mi je tamo bio podnošljiv, i čak ok, toliko je ovde crtež ogavan. Dobru priču ne može da usere ni loš/prosečan crtež, dok loš crtež na lošu priču ostavlja utisak utrošenog vremena i ugaza u govno.
    Naslovna dobro zamišljena ali loše realizovana. Vampirka u ovoj pozi izgleda kao da kukumavče nad nečijim grobom, dok Dilan sve to ravnodušno gleda.

    11.12.2018
    09:19:00 sati
    Jocko
    uredi
  • DividerOfShadows

    Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 4, 7

    Uvjeren sam da je ovo trenutno nanjiža ocjena koju ću dati nekom Dylanovom stripu. Sama mi je priča prilično zbrčkana, a neki likovi bili su mi previše over-the-top u svojim "Sad ćeš umrijeti, želim tvoju krv" komentarima. Znam, ovo je horor strip, ali izvedba mi je bila nekako traljava i nimalo stravična, što je posebno čudno jer je scenarist dobro nam poznati Tiziano Sclavi. Priči bi dosta pridonio veći kontekst i složeniji likovi jer ovako izgleda kao kakva nedorađena skica koju je Sclavi donekle pokušao skockati za neki mjesec jer nije baš prštio od nadahnuća. Crtež mi se također nije svidio, ali dat ću mu manji plus zbog zadnje stranice na kojoj Carol doista izgleda jezivo. Naslovnica je još i najbolja, Villa je vrlo estetičan

    03.02.2019
    01:43:00 sati
    DividerOfShadows
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 5, 6

    Loše. Plastično.

    07.09.2019
    10:56:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    8, 6, 4, 8

    Meni sasvim solidan strip sa par jezivih scena. Prica drzi paznju od pocetka do kraja i zaista predstavlja djelimicno drugaciji i osvjezavajuci strip u odnosu na novije brojeve Dylana koje sam u posljednje vrijeme citao. Tema stripa se naravno mogla mnogo bolje razraditi, i mislio sam da ce prica biti bazirana na istoimenom filmu ali sam se prevario... Crtez jako los sto je i razumljivo za ovaj pocetni period Dylana kada se dosta ekspermintisalo kako sa crtezom tako i sa pricom. Naslovnica solidna.

    02.07.2020
    23:43:00 sati
    Joker_1389
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum