Kanal 666

Dylan Dog

DD LEX 15 | 96 str.

Val neobjašnjivih samoubojstava se širi Londonom. No, kakve veze s time imaju televizijski programi i reklame, i što je to zapravo Kanal 666?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*7

S*6

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kanal 666
    DD LEX 15
  • Kanal 666
    DD ZS 15

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Canale 666
    DD SR 15

ZANIMLJIVOSTI

  • Po prvi (i mislim jedini) put se u jednoj epizodi DD-a slavno zvonce na Dylanovim vratima oglašava običnim ˝driiiiinnn˝ umjesto ˝AAAAAAUUUUURRRGGGHHHRRRRR˝.
  • Str. 24; pojavljuju se poznata televizijska lica; James Dean, Telly Savalas (Kojak), Raffaela Carra, Henry Winkler (Fonzie)…
  • Tražeći zanimljivosti za ovu epizodu, našao sam podatak da je direktor World-Networka koji se pojavljuje pri kraju epizode inspiriran Berlusconijem (omraženim talijanskim političarom).
  • Cijela epizoda inspirisana filmom Davida Cronenberga "Videodrome", u kojem satelitski TV kanal tera ljude na samoubistvo. Takodje, na samom pocetku epizode, TV voditelj "Howard Beale" izvrsi samoubistvo on-air - ovo je referenca na legendarni film Sidneya Lumeta "Network", u kojem jedan od glavnih likova Howard Beale ima nervni slom tokom emitovanja. (dodao Mairosu)

Mala djeca su vam nevjerovatna! Evo moja sestrična ima petnaestomjesečnog sina, koji se jednak kao i većina njegovih vršnjaka, ali ima jedna stvar koja mi je jako zanimljiva na njemu. Kada ponekad dodjemo u goste, sjednemo i pričamo, televizija je upaljena, mali se igra na podu… i sve je u redu dok se na tv-u ne pojave reklame. Tada mališan jednostavno stane pokraj televizora i k’o hipnotiziran gleda te mu ništa mu ne može odvući pažnju, ali kada reklame prodju, kao da se mali vrati iz nekog stanja transa i ode se dalje igrati, i ništa drugo ga na tv-u tada više ne zanima. I ako se ponovno, nakon nekoliko minuta pojave reklame na tv-u, opet ista stvar…

Televizija vam je vražja stvar, rekli bi neki. Ja je osobno smatram zacijelo najvećim izumom do dana današnjeg. I uz radio, kompjutere, internet još uvijek suvereno vlada na tronu kao najjaći i najmoćniji medij današnjice. I čini se da je to ono čime se Sclavi u ovoj epizodi poigrao, tom ljudskom opsesijom televizijom i televizijskim programom uopće. No, ovdje je, na tipično sclavijevski način, ta opsesija dovedena do stanja groteske. Gomila samoubojstava očito potaknuta prevelikim gledanjem tv-programa, neki čudni, nadrealni tv-kanali prepuni zombija, te nasilnih, krvavih reklama… jednostavno tv-pakao! I kako stoga tumačiti ovu priču nego možda kao kritiku na loš, površan, neki bi rekli i poguban utjecaj televizije na ljudsku osobu? Ili kritika onih koji po cijele dane sjede pred tv-om i trate svoje dane gledajući dosadne latino-američke sapunice? Ili kritika jeftinog potrošačkog društva koje je svakodnevno bombardirano svakojakim proizvodima kvazi-kvalitete upakiranih u obliku raskošnih i skupih tv-reklama? Ili kritika velike moći informacije koju televizija kao medij posjeduje?

A opet, s jedne strane, ˝Kanal 666˝ načinom priče jako nalikuje epizodi ˝Ubojice˝, i kao da je Sclavi ponovno htio primijeniti (doduše, na nešto drugačiji način) tu uspješnu formulu o masovnom ludilu, njegovom tajanstvenom uzroku, te opet nekim mračnim i moćnim tipovima na visokim položajima koji su opet smislili neki dijabolični plan kako da zavladaju svijetom. I mislim da je ta formula ponovno Sclaviju uspjela. Uspio je ispričati jako uzbudljivu i ˝cool˝ priču, sa jakom i mračnom atmosferom masovnog ludila, protkanu efektnim deliričnim sekvencama (posebno izdvajam odličnu scenu gdje televizijski lik navodi Dylana na samoubojstvo), koja od početka do kraja drži čitatelju pozornost, koliko napetom pričom, toliko i pomalo crnohumornim scenama samoubojstava, te karikiranjem tv-reklama. Volim ovu epizodu, baš po mome ukusu, luda, otkačena, jako zabavna… tražio sam i neke mane, neke nedostatke koje bih možda mogao navesti, ali moram priznati da nisam uspio naći neke veće zamjerke. Jer smatram da ova priča ima sve elemente koji su potrebni za stvaranje uspješne epizode, a to je u ovom slučaju i ostvareno. ˝Kanal 666˝ je uspješna epizoda.

Naprijed

DD LEX 14 Između života i smrti

DD LEX 16/17 Dama u crnom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Kanal 666 je jedna od "najodvratnijih" epizoda DDa koje sam citao. Moram priznati da me je od iste hvatala muka onomad kada sam je citao u izdanju Dnevnika, a bejase to jako davno. Verovatno zbog izuzetne majstorije Ambrozinija da u detalj prikaze scene samoubistava: preseceni vratovi, iseckane roznjace, ..., brrrr! Prica je sasvim ok, bas kao i crtez. Iako ja Ambrozinija ne da ne volim, sta vise, spada u red najgorih crtaca, rame uz rame sa NO1 Henryjem, npr, crtez u ovoj epizodi mi je vrhunski! Sto bi kazao nas narod, i corava koka ubode zrno.
    03.02.2005
    17:37:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicna epizoda!Opsjednutost ljudi televizijom,kontrola pomocu sublimiranih poruka...Sclavi i Ambrosini su po meni ovdje vrhunski odradili posao!
    04.02.2005
    04:17:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Dobra epizoda. Odlican Ambrosinijev crtez kao i obicno. Scenario je, po meni, sasvim dobro odradjen, sama prica je zanimljiva i likovi su dobro smisljeni. Za promenu, zenski lik, Tesa, je cak simpatican. Inace, Tesa se pojavljuje u jos jednoj epizodi Dilana Doga (mislim da je to ona grozno losa epizoda Zena koja ubija proslost).
    Ovo je jedna od boljih epizoda.
    04.02.2005
    07:39:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 54%

    6, 2, 7, 9

    Ne mogu se složiti sa uvaženim prethodnicima.Da pod "priča" ne piše Sclavi,pomislio bih da je ovo još jedan biser Rujua ili Chiaverottija.Što radi Dylan?Prvo trči kod Tess iz samo njemu poznatih razloga a nakon toga glumi doktora i pomaže joj u detoksifikaciji(ovaj dio me jako podsjeća na posao koji radim preko ljeta za agencije koje se bave maturalnim izletima).Zatim naš šampion trči za njom u filmski studio jer je ova zbunjena i ne sjeća se(kao i 90% ostalih žena u DD serijalu).Nakon toga,Dylan opet trči za Tess,ovog puta kod odašiljača,da bi ju na kraju posjetio u bolnici i tako završio "slučaj".Divota od "istraživača",stvarno.Sviđa mi se ideja o skrivenim porukama putem TV programa,čitao sam da se nešto slično događalo(ali u blažem obliku,naravno) i u pjesmama starih Heavy-Metal bandova,bila je to prava afera,ali ne znam što je sve od toga ispalo.Da skratim,mogla je ovo bito dobra priča,međutim scenarij je za mene potpuni promašaj.Nekoliko dobrih scena samoubojstava(posebno mi je zakon ona sa guranjem glave u mikropećnicu)je ujedno sve što mi se svidjelo kod ove epizode.Ambrosini tako-tako,vidi se u to doba još nije snašao kod Dylana,ali horror scene su mu OK.
    04.02.2005
    16:05:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 6, 6

    Iako volim delirične Dylanove epizode, ova mi je ipak prekonfuzna za moj ukus. Ambrosini i Villa su me ovdje jako razočarali...
    05.02.2005
    12:19:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 3, 9, 10

    Ja bih se ovdje potpuno složio sa Acom i onim što je on napiasao. Ipak kada sam dobio dojam da je priča izgubila smisao i odlutata u stvarno jednom nedefiniranom smjeru, sjednica tv kuće koja zapravo otkriva što je uzrok valu samoubojstvava, mi je znatno popravila konačnu ocjenu. Mada je blo i boljih epizoda o valovima samoubojstava i ubojstava u Londonu, moj favorit je Zlo, epizodu mi spašavaju crtež, naslovnica, a bome i one kratke najave iz prethodnog broja ''Između života i smrti'' na zadnjoj korici kojim se najavljuje kanal 666.
    05.02.2005
    21:55:00 sati
    Mx2
    uredi
  • dexa pantelejski

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Bah... Meni je bilo odvratno svo ono bljuvanje, a to je bogami ostavilo i najveci utisak. Korektno odradjena epizoda sa nekim dubljim implikacijama ali ima puno boljih. Izgleda da je u prvih tridesetak epizoda cilj bio obraditi sve bitnije teme, tako su preko zombija, vampira, vukodlaka, masovnih ubica itd. na red dosli i nista manje opasni monstrumi - masovni mediji. Shto bi reko svetski mega car Rambo Amadeus - ugasi TV, vidish da te truje. Meni je isti rikno jos letos pola sata pre pocetka finala u Portugalu i jos ga nisam popravio tako da nema bojazni da ce iz njega da me zgrabe pipci...
    11.02.2005
    00:45:00 sati
    dexa pantelejski
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Sama epizoda mi se nije svidjela, vjerovatno zbog toga sto je na momente bas premracna... Citavo vrijeme se osjeca neki gorki okus mraka i krvi, neka mucnina citave atmosfere, ali pretpostavljam da je (i) to horor
    15.02.2005
    13:48:00 sati
    SSM
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 9, 5

    Secate li se pesme "TV the Drug of the Nation" ...breeding ignorance and feeding radiation... neponovljivih Disposable Heroes of Hipocricy. E pa to je to, ovde zavijeno u oblandu jezivih samoubistava. Moc televizije je neverovatna i cini se da nikako nece oslabeti ili ustuknuti pred nekim drugim mas-medijumom. U vreme danasnjih tzv. reality show-a gde su gledaoci namamljeni da gledaju namamljene idiote u svim "realnim" zivotnim situacijama ova epizoda dobija na aktualnosti. Kad bi samo znali sa koliko smo subliminalnih poruka bombardovani verovatno bi se svi okrenuli pesacenju, poljoprivredi, sexu, drogama i r'n'r.
    26.02.2005
    14:01:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    OK epizoda, Ambrosini mi se baš sviđa (a Tess još i više). Ima dobrog trasha i nekih naznaka koje pomalo vuku na Videodrome. Jedna od rijetkih naslovnica na kojoj je Dylan bez sakoa.
    21.03.2005
    16:17:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Kao klinac sam bio odusevljen ovom epizodom, 15ak godina poslije imam drugo misljenje. Jedva sam cekao da dodje kraj epizode, toliko sam bio "ocaran" ovom pricom. Jedan od rijetkih promasaja u prvih 20ak Dylanovih epizoda.
    22.03.2005
    08:58:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Daj ne bulaznite!Ovo je najbolji Dylan Dog kojega sam ikada
    itao.Imam ga 5 godina u svojoj kolekciji i brizljivo ga
    cuvam!Prica 10 jer je odlicna.Niz misterioznih samoubojstava povezanih sa sumljivim horor filmom.Scenarij 10,jer je Sclavi sve odlicno poslozio ukljucujuci i radnju i dijalog.Crtez je briljantan,bolji nisam vidio,a naslovnica je fenomenalna.Jedva sam cekao da netko napravi rezenciju na moj najdrazi DD.I evo nas STRPLJEN SPASEN!
    31.03.2005
    00:07:00 sati
    Sasa_Killer
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je najbolji Dylan koji sam ikad citao!!!Sve je i bolje
    od prosjeka.Fantastican crtež osobito.Prica isto i naslovnica isto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    11.05.2005
    18:05:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bolji Dylan još nisam čitao!!!!!!!!!!Ambrosini se zbilja potrudio nacrtati ovako odličan strip pun pokolja.Kanal 666 stvarno pristaje kao naslov.
    31.05.2005
    16:22:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Solidna priča. Ambrosini me stvarno ugodno iznenadio. Ako se pitate zašto onda pogledajte njegov crtež u epizodi "Tajanstveni otok" i crtež u ovoj epizodi pa ih usporedite! Naslovnica je dobra i odmah me je posjetila na "Videodrom"!
    11.08.2005
    16:55:00 sati
    Godza
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Kao i za mnoge druge dylane, vrijedi isto ili slično. Epizoda ipak nesto vrijedi, mozda bi mi bila i bolja da sam DD fan. Ali nisam. Dojam osrednji za sve skupa...
    18.11.2005
    20:30:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    7, 3, 4, 4

    Meni ovo izgleda bas kao da je Ruju radio: odlicna ideja, odvratna realizacija. Najgori Sclavijev scenarij otkad radi Dylane. Prica o manijakalnoj ljudskoj opsjedutosti televizijom zasluzuje bolji tretman, uz malo vise inspiracije od ovoga je moglo biti cudo. Crtez pregrub i nedetaljan, preprosjecan. Naslovnica pomozi Boze.
    01.12.2005
    16:42:00 sati
    luda krava
    uredi
  • Oz

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Za mene je Kanal666 jedna od najdražih epizoda Dylana uopće! Ambrosini je legenda! A o Sclaviju da i ne govorimo..Krvave scene su perfektne i uz Ubojice i Sunčeve pjege ovo je sigurno jedna od najkrvavjih epizoda. Njam-njam! Pa je li Dylan horror-strip ili nije? To je ono pravo!
    Zaključak-televizija je zlo!:)
    P.s. Muzika koju demon iz TVa sugerira Dylanu da pusti kao savršenu podlogu za samoubojstvo : J.S. Bach, Arija iz Suite broj tri pojavljuje se i u Jeckyllu, a Walk like an Egyptian od Banglesa u Mumiji.
    14.01.2006
    14:02:00 sati
    Oz
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 61%

    4, 5, 8, 10

    "Ubojice" sa samoubojicama! Čista reciklaža. Opet imamo biznismene sa dijaboličnim projektom. Završetak je na istu foru kao ranija (peta) epizoda, samo što je u "Ubojicama" odrađen frajerskije! Sclavi je previše izravan sa kritikama potrošačkog društva i televizije. Do izražaja dolazi i usiljena ironija. Takve stvari treba odraditi suptilnije! Sclavi to može. Pokazao je to već i pokazati će kasnije, ali ovdje je fulao. Slabo! Ambrosini je jako dobar, baš kao i Villina naslovnica, pa dižu prosjek ovoj epizodi.
    15.06.2006
    20:04:00 sati
    Vega
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 54%

    5, 3, 8, 6

    Ubjedljivo najlosija epizoda od prvih 15!Ne vjerujem da cu je ikada vise procitati sto samo za sebe sve govori.
    27.08.2006
    21:08:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 8, 10

    Još jedna epizoda koja mi nije sijela. Priča nit smrdi niti miriše. Jedino su crtež i naslovnica dobri.
    26.06.2007
    20:27:00 sati
    Akul
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 5, 10

    Stvarno dobra epizoda,ali malo groteskna zbog crteža.Ali dobra!
    23.09.2007
    11:11:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 54%

    8, 2, 6, 6

    Odlična ideja u katastrofalnoj realizaciji. Naravno da je televizija za idiote, s tim se apsolutno slažem. Pogledajte ljude koji žive vjerujući u sve što vide na televiziji, djeluju zatupljeno, barem meni. Ova epizoda ne nudi baš ništa, tek seriju krvavih besciljnih (samo)ubojstava, dakle ništa. O ovome za podsvijesne poruke sam čitao mislim u Nexusu, bilo je interesantno, šteta da ovdje nije bolje obrađeno. Ambrosini mi se ne sviđa previše, naslovnica prosjek.
    28.09.2007
    21:07:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    nije mi jasno zašto su neki dali loše ocjene naslovnici i crtežu? villa je standarno obavio odličan posao, a o ambrosiniju da i ne govorim, mislim da je ovo bez sumnje njegov najbolji crtež za dylana! priča je ok, ne sad najoriginalnija što sam vidio u dylanu, ali dsasvim prihvatljiva... jedino sam očekivao neki suvisliji kraj, ovo me užasno podjseća na onaj iz DD extra broj 5 - ubojice. eto, jedna dobra epizoda dylana, čiji je najjači adut sjajna atmosfera i prikazi samoubojstava, što ostaje dosta upečatljivo i nakon dugo nakon čitanja, dok je sve ok. vrlodobar dylan..... 
    08.01.2008
    00:17:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Mračna, stravična atmosfera, puno bolje odrađena od one u epizodi "Ubojice" s kojom je većina uspoređuje. Istina, fali humora, ali zato imamo dosta scena koje se ne zaboravljaju (AmBRRRRosini). Naslovnica  genijalna, najbolja od najboljih.
    08.01.2008
    13:45:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    televizija je vrag, to je istina, i baš zato je ova tema trebala biti jače obrađena, ne znam, meni je ovo što je kiky napisao na početku recenzije, o tom malom koji gleda reklame, stravičnije od svega u stripu
    03.02.2008
    22:11:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    OK epizoda. Uz nju me vežu posebne uspomene, jer je prvi Ludensov strip koji mi se u rukama potpuno raspao nakon prvog čitanja.
    13.03.2008
    11:02:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    SUPER ALI MALO PREVISE FANTAZIRANJA
    04.09.2008
    09:32:00 sati
    ninny
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    Solidna epizoda, puno bolja od "Ubojica". Jezovita priča, jednostavno vam ne može biti svejedno kad na tako malo prostora naiđete na toliko samoubojstava, ili pak sama ideja zlih subliminalnih poruka.
    I ovdje imamo nekoliko antologijskih scena, moj favorit je probadanje čovjeka antenom nakon čega on kaže da ide u raj, da mu je antena usmjerena prema nebu.
    Naslovnica odlična, a crtež tako tako. Ljigave scene su mogle biti bolje izvedene, pogotovo samoubojstvo u mikrovalnoj.
    Kao i u većini epizoda, vidimo Sclavijev cinizam prema svijetu, društvu, pa možda i životu općenito.
    19.12.2008
    13:14:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Iako naslovnica puno obećava, nadao sam se dinamičnijoj radnji sa više prštanja krvi uokolo. U svakom slučaju, strip mi se svidio.
    23.12.2008
    19:38:00 sati
    Panon
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 50%

    4, 5, 5, 8

    Slaba priča. Ne mogu je progutat. Vjerovatno se mnogi sa mnom ne slažu, ali možda najgori Sclavijev rad na Dylanu. Ne mogu je progutat. Ambrossini prosječan. Villa dobar!
    13.01.2009
    21:28:00 sati
    cibalia
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 77%

    9, 6, 8, 8

    Svako fantaziranje ima svoje granice.Mislim da je tema super, ali uopste mi se ne svidja kako je izvedena.
    27.06.2009
    13:30:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 43%

    3, 4, 4, 10

    Glupo, kako drugačije ovo opisati. Akcija nikakva a priča zanimljiva samo u početku. Naslovnica je odlična i odlična kamuflaža za ovaj strip!
    16.07.2009
    04:56:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 31%

    4, 1, 2, 10

    Ovo je malo jači shit! Počnimo od činjenica da se u cijeloj priči nije dogodilo ništa posebno i da je Sclavi ovdje potpuno promašio sa svojim filozofijama i porukama. 98% stvari u ovom stripu nema smisla. Također, scene samoubojstava možda i jesu dojmljive, ali to jednostavno nije dovoljno. Nikad nisam bio Ambrosinijev fan, ali moram reći da je ovdje nadmašio samog sebe. Pa ovo ne liči u ništa: iskrivljene face, Tess izgleda ko neka ružna grdobina, ma užas... Jedino što valja je naslovnica i šteta što je potrošena na ovakvo smeće.
    24.07.2009
    14:25:00 sati
    mpavin
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 76%

    9, 6, 8, 7

    Kad zbrojim davni (Dnevnik) i današnji doživljaj (Ludens) čitanja, ipak mislim da se zamisao o subliminalnim porukama mogla iskoristiti BOLJE.  Šteta. Zanimljiva je ideja da nas "likovi" iz TV-a mogu gledat (tko tu koga).
    15.11.2009
    18:23:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    4, 6, 8, 7

    Ima mnooogo gresaka...

    08.08.2010
    17:17:00 sati
    dragan94
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    6, 4, 3, 10

    Sclaviju ću dat veću ocjenu zbog drugih njegovih uradaka koji su bolji od ovog.Ambrosini u nekim djelovima crta kao Alessandrini,pa mu zbog tog dajem ocjenu veću nego koliko bi trebala biti.Villa je zaslužio čistu desetku za ovu perfektnu naslovnicu,bravo Villa!!!

    27.12.2010
    11:44:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 9, 9

    Opet imamo slucaj gdje su crtez i naslovnica odlicni, dok je scenario slab.  Pa da je ovo i Martin Mystere epizoda, bila bi losa, ali ipak smatram da bi ovo vise godilo Detektivu Nemoguceg nego nasem omiljenom Istrazivacu Nocnih Mora.  Ova prica meni djeluje kako neki nastavak pete epizode, "Ubice".  Ambrosini je uradio fenomenaln posao, samo je steta sto Sclavijev rad nije na istom nivou.  Lijepe su fore one sa Howard Bealom, i sa onim Sidny Lumetom (jedan je lik iz filma "Network", a drugi je rezier tog slavnog filma), ali sve ostalo je nekako dosadno, i iskreno, veoma konfuzno.  Ko je taj "ON" koji hoce da ljudi ucine samoubistva?  Satelit u svemiru koji lebdi oko planete?  Hmm... glupo mi to sve zvuci, i strip uopste nema nikakvu atmosferu ili tenziju, samo gomile konfuznih scena koje se tesko uklapaju na jedni druge.  Villina naslovnica je odlican, nju se totalno sjecam kad sam je prvi put vidio na kioscima kao desetogodisnjak krajem 1988 godine.  Ovaj strip sam procitao gomilu puta, ali svaki put ostavlja isti utisak na mene: mediokritet koji se lako zaboravlja. 

    23.07.2011
    16:05:00 sati
    acestroke
    uredi
  • co11ector

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Moram priznati da pri pogledu na naslovnicu i naslov očekivao sam puno više ali na kraju moram priznati da me priča malo razočarala!

    02.12.2011
    08:13:00 sati
    co11ector
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    prosecna epizoda

    04.01.2012
    23:44:00 sati
    dimmuforlife
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    4, 1, 6, 9

    16.04.2012
    19:28:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Ovo je prerada 5 broja: Ubojice. Ipak ova priča mi je bolja i ima više smisla i jaču poruku. Zlo dolazi iz televizije, a ne iz nekih predmeta nabijenih nekakvom energijom kao u broju 5.

    21.05.2012
    18:33:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    Zanimljiva i vrlo konfuzna epizoda. Neke stvari sam trebao par put pročitati jer među tim kaosom od Kanala 666 se nisam mogao snaći (vjerujem da je to Sclaviju bila i namjera, da time uvuče čitatelja u priču i upali mu žarulju u glavi). Ambrosini dobar, ali ne i odličan. Naslovnica legendarna.

    19.01.2013
    21:38:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 63%

    4, 6, 8, 9

    Pa i nema ovdje baš neke priče ali ima mnogo dobrih ideja i scena....
    12.03.2013
    20:07:00 sati
    Oki
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Zanimljiva priča, ali Sclaviju ovdje još nešto fali.

    21.06.2013
    21:48:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 68%

    8, 4, 8, 8

    Kritiziranje televizije i te subliminalne poruke su izlizana tema (vidi recimo MM - Sekta asasina) ali većina tema u DDu su takve pa nema veze. :P Zaboravljiva priča, ima nekoliko OK scena, ima nekoliko (puno) glupih, a nažalost ovdje čak ni Grouchovi vicevi nisu baš najsjajniji.

    Crtež i naslovnica su dobri.

    22.09.2013
    14:38:00 sati
    Opti
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 7, 10

    Dobra tema, ali neke stvari su prilično traljavo objašnjene, a neke i nisu uopće, npr. što je ona glumica htjela od Dylana. Strip je pun  vrlo dobrih scena i Sclavijevih filozofija o životu i televiziji, i u globalu to čini solidnu cjelinu. Ambrosinijev crtež prikladno odvratan za DD-a, i više nego dobro za prvi rad. Naslovnica je odlično nacrtana i u paru s naslovom stvara dobar efekt.

    28.09.2013
    20:52:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 3, 5

    28.07.2014
    20:44:00 sati
    Peci
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 61%

    5, 4, 8, 10

    Vrlo dobar crtez i odlicna naslovnica. Sto se price i scenarija tice, prosjecan b-movie. Da je kojim slucajem,scenario ostao na razini prvih petnaestak,dvadesetak stranica,ocjena bi bila puno bolja. Nazalost, odjedanput postade sve kao kupus salata.

    08.09.2014
    00:17:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    10, 7, 8, 9

    Odlična idea za priču mada nije baš dobro realizirana.

    28.09.2014
    09:56:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Imao kao mali, i nakon 25 godina, još se savršeno sjećam nekih detalja sa sličica. Vrlo dobra epizoda, odličnog crteža i naslovnice.

    05.01.2015
    19:29:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 77%

    8, 5, 10, 8

    17.07.2015
    22:42:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Slabo...
    10.02.2016
    22:48:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    Zanimljiva kritika televizije i naroda koji slijepo gleda sve što mu ista servira. Neke stvari nisu dovoljno objašnjene, a neke su čak i nelogične. Iako ima rupa u scenariju, može se vidjeti glavna misao. Ambrosini malo prljaviji i brutalniji nego inače, ali nije loše ispalo. Volio bih da se više produbila psihologija iza svega toga, pogotovo od Tess jer o njoj i njenim motivima vrlo malo znamo. 

    23.10.2016
    14:17:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 78%

    6, 8, 9, 9

    Uff kakav odličan početak stripa! Od samog početka ludo, sa čudovištima koja iskaču iz ekrana i brojnim psihodeličnim momentima...  Voditelj koji se ubija u sred prenosa, radnik u produkciji koji se zaključava i samoubija ponavljajući jedne te iste reči, čudovišta koja deklamuju napamet reklame za deterdžent i sl...
    Zaista luda kuća! Sama priča nije ništa naročito, oko onog satelita, ali scenario ima toliko dobrih i opičenih momenata da diže prosek. Super je i ''TV molitva'' na kraju kao i uloga Gruča, koji za malo da strada.

    Ambrosini je ovde najbolji, posle je sve lošiji... Ova epizoda bi najviše legla Piccattu, bolje da je on crtao ovu umesto ''između života i smrti'' koja mu manje leži... Mada je ovde Ambrosini sjajan, brutalan, ima puno detalja, nije onako jednostavan i zbrzan crtež kao kasnije.
    Naslovna jedna od boljih Villinih, odlična ideja da TV bude okrenut kontra u odnosu na onoga ko gleda.

    24.11.2016
    12:44:00 sati
    Jocko
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 9, 9

    Koliko tu ima gadnih scena za povratiti. Žiletom izrezala oko, rukom isčupao komad mozga. Odvratno nešto. Nizaju se takve scene jedna za drugom i dobar dio čitanja sam se pitala - gdje je tu uopće priča, kud sve to vodi i koliko čvrknut mora biti Sclavi kada mu takve gadosti padnu na pamet. Na kraju je priča ipak dobila smisao. U današnje doba još više dolazi do izražaja koliko nam mediji peru mozak, ali mi svejedno strip nije sjeo. Namučila sam se dok nisam stigla do kraja.

    05.05.2017
    22:33:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odličan strip, obožavam ovakve epizode. Jedino crtež baš nije nešto predobar, ali nije loš.

    18.05.2017
    15:47:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 2, 8, 9

    Meni se ova epizoda nije svidela. Priča o kontroli ljudi putem masovnih medija ima smisla, mada mi ni to nije baš problem za istraživača noćnih mora, ali ajde može da prođe. Međutim, sam razvoj događaja mi prilično mršav  Dilan bez jasnog cilja trči po gradu, a o rešenju samog slučaja nema ni naznake. Scene se ređaju bez jasnog sleda, a pojedini delovi su previse spori. Dilan je više svedok nego sam akter. Atmosferi opšteg ludila treba da doprinese veliki broj samoubistava. Izbrojao sam ukupno 14, ne znam da li je to previse, ali mi je jedno svojom glupošću skrenulo pažnju. To je situacija u kojoj lik u sobi za emitovanje rukama otvori svoju glavu i prospe mozak. Pred sam kraj Dilan i Tes se drže za ruku, a ona izgovara ljubav… moglo je i bez toga.

    Sta mi se sviđa? Par detalja, scena u kojoj Dilan drži pištolj na svojoj slepoočnici; žilet na očnoj jabučici (mislim da je to preuzeto iz Bunjujeovog filma „Andaluzijski pas“); komšija koji zvoni kod Tes i liči na Hitlera i samoubistvo gde lik stavlja glavu u mikrotalasnu peć. Naslovna strana i crtež su mi OK, ali to nije dovoljno da popravi loš utisak koji sam imao i posle drugog čitanja.

     

    28.08.2017
    21:49:00 sati
    miloslaske
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jako dobro.

    07.09.2019
    10:58:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.05.2020
    17:38:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1488
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1488
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum