Dama u crnom

Dylan Dog

DD LEX 16/17 | 192 str.

Dvorac Blendings staro ruševno imanje izgubljeno u Engleskoj pustopoljini, pod snjegom. Lord Harold Blendings Treći , uštogljeni i umišljeni, završio je ovozemaljski život na osobit način: netko mu je s glave skinuo meso i to u sobi koja je herimetički bila zatvorena iznutra. Nemogući zločin…zločin koji je mogao počiniti samo duh…dama u crnom. Nesretna nevjesta prvog Lorda Blendings iz 19. Stoljeća, koju je ubio muž. Njezin zlobni smjeh još uvijek odjekuje starim zidovima dvorca, najavljujući smrt…Nasljednicima koji po oporuci moraju provesti tjedan dana u dvorcu, ako žele dobiti svoj dio…Možda je to najava smrti i Dylana Doga, kojeg je lijepa Petulia, Lordova nećakinja , unajmila za zaštitu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*9

S*8

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dvorac strave
    DD LEX 16
  • Dama u crnom
    DD LEX 17
  • Dvorac straha
    DD ZS 16
  • Dama u crnom
    DD ZS 17

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il castello della paura
    DD SR 16
  • La dama in nero
    DD SR 17

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o prvoj dvodjelnoj epizodi Dylana Doga
  • U Italiji je ova epizoda objavljena u 12. mjesecu 1987 i 1. mjeseca 1988 godine

Sjajno! Jedna od nadojmljivijih epizoda iz serijala Dylana Doga. Iako se punom svojom težinom oslanja na filmske horror klasike iz prve polovice prošlog stoljeća, maestralnom izvedbom Tiziana Sclavia uvrštava je u jedno od ponajboljih epizoda ovog junaka.

Golemi hladni zidovi starog dvorca, grupa pohlepnih nasljednika te u najmanju ruku čudno osoblje proživljavaju sedmodnevnu napetu situaciju, samo sa jednim ciljem, što prije odraditi vrijeme i ponjesti nakon toga dio svog kolača.

Montanari & Grassani odradili su crtež ove dvodjelne epizode u svojoj maniri i stilu koji nisu promjenili do danas. Osobiti nemam ništa protiv njihovog dosta jasnog i čistog crteža, no često se srećem sa drugim stripofilima kod kojih spomenuti dvojac baš i nema prolazne ocjene. Naslovnice su djelo Claudia Ville koji ih je fino odradio tako da s enemogu imati nikakve primjedbe.

Ovu epizodu imali smo prilike čitati vrlo brzo nakon talijana jer je tadašnji izdavač Dnevnik kasnio svega nekoliko brojeva za originalnim izlaženjem. Dakle radilo se o čitanju ove epizode prvi puta prije 15-ak godina, tada su dojmovi bili snažni i pozitivni. Danas nakon ponovnog čitanja nakon tolike vremenske distance osjećaj je isti što će reči da je strip zadržao svježinu i originalnost. Obavezno pročitati i zadržati u svojoj kolekciji!

Naprijed

DD LEX 15 Kanal 666

DD LEX 18 Zločin

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 7, 10

    Slažem se sa recenzentom.Radi se o klasici.Atmosfera u dvorcu je jednostavno savršena i napeta do kraja a i dama u crnom kao lik je fantastična.Sjećam se kao klinac dok sam čitao Dnevnikovo izdanje; epizodu sam pročitao u jednom dahu.Kraj je malo razočaravajući ali ipak nije bezveze.Ovo je omiljeni strip mog tate.Crtež tako-tako,uklapa se u samu radnju.U biti, bolje M&G i ne mogu.Naslovnice odlične.
    08.09.2003
    21:01:00 sati
    Aco
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

    super, uz malu zamerku, da mi na kraju sa racionalnim objasnjenjem sve to vise lici na krimic nego na horor.
    ipak sam vrlo zadovoljan
    08.09.2003
    22:45:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    prica odlicna,scenario pravo dobar crtez kaska ipak su to m&g ali eto i sto se naslovnice tice ipak je to villa:)
    09.09.2003
    21:08:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Sjećam se kada sam kupio prvi dio na kiosku 80 i neke, jedva sam čekao da nastavak dođe na kioske. Ova priča je mi je najbolja od prvih 20 DD epizoda.
    10.09.2003
    14:36:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Dobra epizoda s pravom atmosferom. Dvorac, snijeg, nasljedstvo. Klasični motiv zamka s duhovima. Završetak je OK, nije proziran. Solidan humor. Još jedna od mnogobrojnih odličnih početnih epizoda.
    11.09.2003
    19:14:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Scenario fantasticno dobar. Crtez upravo kakav je potreban za price o
    zamkovima i turobnoj atmosferi.M&G na vrhuncu zadatka..
    Epizode kojese MORAJU imati u kolekciji.
    Ziva KLASIKA...
    12.09.2003
    04:58:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticno ! Jedan od najboljih DD stripova
    23.09.2003
    17:43:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    8, 8, 3, 10

    nile los, ali prije petnaest godina puno impresivniji nego danas.
    MG bezveze kao i uvijek.
    i ja mislim da je sclavi malo pretjerao na kraju, sa onako racionalnim objasnjenjenm je uprospastio svu dobru atmosferu koju je stvorio do tada
    26.09.2003
    01:17:00 sati
    thorgal
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo dobra epizoda koja unosi stravu. To me čak podsjetilo i na jedan sličan stari horor za drukčijom izvedbom i završetkom. Priča je isto odlična, samo što ju kvari zbilja glupi završetak, ali to je uobičajeno kao u Duhu Anne Never.
    28.09.2003
    10:25:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 9, 4, 9

    Standardna Agatha Christie obogaćena izvrsnim logičnim završetkom, lošim crtežom i odličnim naslovnicama.
    29.09.2003
    01:11:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Davne 87 ovaj strip mi je bio dogadjaj meseca , a i sledeceg jer je to bila prva epizoda u nastavcima.Cak se i kioska secam odakle sam kupio i odjurio kuci.A i danas je ugodjaj isti. Kraj je fenomenalan.
    Cini mi se da se M&G bolje snalaze kada rade "ruralne" price (ova, Crna suma, Ramblin, Zona sumraka) nego urbanluk (Emet,Sukob).
    02.11.2003
    13:11:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    8, 6, 6, 4

    Ne svidja mi se preterano zato jer se ocekivani horor rasplet pretvara u Agatu Kristi, a nakon procitanog stripa zaklopila sam korice bez neke fascinacije, kao sto sam ocekivala od DD.
    12.11.2003
    22:22:00 sati
    Morgana
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    15.11.2003
    12:59:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    odlčna epizoda koja povezuje ljudsku gramzivost, klaustrofobiju i gotsku ugođaj
    26.11.2003
    14:30:00 sati
    branimir
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna priča sa još boljim crtežom. Ambijent je odličan, napetost je nevjerovatna.
    27.11.2003
    12:07:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Moram reći da su se M&G dobro uklopili u ove dvije epizode.Odlična priča,napeta i smišljena,a okolina ne može biti bolja.Odlično.
    04.12.2003
    18:53:00 sati
    Logan
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Odlicna epizoda sa dosta dobrim detektivskim krajem. M&G mi se ovdje manje svidaju nego u epizodama Tunel Uzasa i Prokleti Dan.
    11.02.2004
    23:35:00 sati
    D.J.
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Dobra atmosfera, napeta prica, bukvalno se do samog kraja ne zna ko je ubica. Mozda je sam kraj malo banalan, ah ti batleri, ah taj novac, ali od 180 i kusur strana stripa, 180 su odlicni, na onaj kusur mozemo da i zaboravimo, zar ne?
    02.05.2004
    21:20:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Kao klincu ovo mi je bila omiljena epizoda, a i nakon mnogo godina utisak je još uvijek isti! Zabavna, jezovita, napeta od početka do kraja, a još više zahvaljujući živopisnim likovima (akterima) cijele priče (npr. majordom Desmond je najsimpatičniji od svih njih tamo, šteta što se na kraju ispostavi da je zapravo negativac). Montanari & Grassani su cijelu atmosferu ukletog dvorca još jednom odlično prikazali svojim crtežom!
    27.09.2004
    17:35:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bravo!Braaaaavo!Najbolji strip odmah poslije Kanala 666.
    Crtež je fantstičan.Priča tako napeta i zapletena da
    čovjek sjedi na rubu stolice i grize nokte.Kad sam kupio
    Damu u crnom u kompletu sam već odmah htio napisati komentar ali sam odlučio da moram još pronaći Dvorac strave.Neki dan sam i njega kupio i sada pišem ko lud.Auu!
    Prsti me bole...;-)
    20.05.2005
    20:08:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    jedan od najboljih Dylana Doga koji sam ikad pročitao
    31.05.2005
    16:28:00 sati
    Pierce
    uredi
  • dubac

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajno.Izvrstan crtez.Sjajna prica.
    12.10.2005
    16:06:00 sati
    dubac
    uredi
  • tony starks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    dvorac straha je bio prvi dylan kojega sam procitao, jos kao klinasti klinac. posudio mi ga je bratic hrvoje(respect!) i tjednima je bio uz mene, citao sam ga stalno iznova. on je poput neke arhetipske epizode dylana doga iz moje podsvijesti. i zato dobija od mene maksimalnu ocjenu. sto se tice danasnjeg vrednovanja, i dalje mislim da je to jedna prokleto dobra epizoda! cinjenica jest da je podosta neuobicajena za 'klasicnog dylana' i u potpunosti se slazem s ljudima koji su napisali da ih asocira na agathu christie- doista poirotovski slijed price i rasplet dogadjaja! medjutim, iako u tom smislu pripada u potpunosti detektivskom zanru, atmosfera, prostor u kojem se radnja zbiva i nacin na koji je prica ispricana ostavljaju dovoljno snazan romanticni/goth/horror okus u ustima da bi se uopce primjetilo da nije rijec o 'jos jednom' dylanu dogu! politicko- socijalne potke iz desmondovih usta su takodjer super uklopljenje bez da i na trenutak smrdi na pretjerivanje! naslovnice su nenadjebive, a crtezu ne nalazim nikakve zamjerke! stovise petulija je mozda, koliko se sjecam bila moja prva stripovska ljubav!:)))
    08.02.2006
    09:45:00 sati
    tony starks
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Definitivno strip koji se može natjecati u kategoriji najboljih Dylan Dogova.Fabula je fenomenalna,duga,napeta,nabijena sexualnim strastima i akcijom.Što više treba.Činjenica da je Groucho cijelo vrijeme bio u dvorcu sve to poboljšava i dodaje notu humora.Likovi su odlično razrađeni i svaki je na svoj način misteriozan.Ubojice su žive legende.Žanska populacija dvorca je lijepa i zgodna što je zanimljivije za mušku publiku.Karaj je tužna i završava kao svi odlični horrori.Misterija ima na bacanje od toga ko je ubojica do toga kako zapravo izgleda Peter čudni franjevac koji stalno stoji pod krabuljicom.Dobra je stvar što ova recenzija nije preskočena.Pozdrav
    28.02.2006
    12:13:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    9, 9, 4, 9

    Dobra i zanimljiva priča u svakom slučaju. Kraj je bezveze al ostatak je dobar. Malo prerazvučeno. Crtež mi je loš. Desmond izgleda ko lik iz Alan Forda! Naslovnice su super, jedino je Ludens opet usro stvar sa ovim uokviravanjem samog logotipa stripa to jest natpisa Dylan Dog. Dobro je što su skužili da to na ništa ne liči, pa su to izbacili na novijim brojevima.
    18.03.2006
    15:00:00 sati
    Godza
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 86%

    9, 10, 7, 8

    Cistokrvni chiller! Odlicna epizoda, neizvjesna do samog kraja. Iluzionist Sclavi nam je dao razmisljati sto se desilo i kako se desilo, a onda nam sve to nabije na nos vrlo zanimljivim objasnjenima. Izvanredno, vrijedno visestrukog citanja!
    26.07.2006
    14:50:00 sati
    alen
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dylan Dog koga definitivno treba imati u svojoj kolekciji.
    17.09.2006
    15:43:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Mislim da bi ova priča izmamila smešak staroj dami Agati Kristi ;-)
    Odlična!!
    06.01.2007
    00:43:00 sati
    manhunter
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni definitivno jedna od najboljih Dylanovih epizoda(možda i najbolja). Volim priče sa ukletim i tajanstvenim dvorcima i kućama. U ovoj su me likovi oduševili, pogotovo onaj domar pijanac. Najjači mi je njegov izraz lica kad nađe vinski podrum, njemu je to isto kao da je dobio na lutriji:) Kraj je također fenomenalan. Svaka čast Sclaviju!
    20.03.2007
    00:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni među 5 najboljih Dylanovih epizoda ikad. Sclaviju se stvarno treba odati počast, ovakvu priču ne bi mogao napisati bilo tko. Naslovnica odlična( ipak je to Villa), a M&G su stvarno dali sve od sebe.  Strip koji se obavezno treba pročitatu, a svaki Dylanov fan bi ga trebao imati u kolekciji. 
    15.05.2007
    16:29:00 sati
    Akul
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    meni najjace epizode dylana razlog zbog kojeg i sad sakupljam dylan dogove. eto
    16.05.2007
    18:18:00 sati
    dijana
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 61%

    7, 6, 4, 10

    ...i na kraju se ispostavi da je ubojica batler! I to bi trebao biti jedan od naj dda? Dobar uvod sa crnom damom ali kraj je jeftin, jedonstavan, jednom rječju velika glupost! Puno mi se više sviđa Burattinijeva interpretacija Agathe u Demonskoj knjizi... M&G, iako na vrhuncu, nisu u stanju dovoljno pretočiti scenarij u stravu te tako snizuju konačnu ocjenu. Jedini plus ovome su Villine stvarno prekrasne naslovnice.
    18.09.2007
    00:02:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    odlična priča-napeta,puna preokreta-sve je odlično
    13.11.2007
    18:06:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Jeziva atmosfera koja drži čitatelja u napetosti i neizvjesnosti do samog konačnog rješenja zagonetke ukletog dvorca. Čak su i M&G nadmašili sami sebe, pogotovo kod ženskih likova.
    11.01.2008
    18:26:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    jednostavno obožavam M&G, a ovdje su odlični, priča je odlična, zanimljiva, možda predvidljiva, a možda mi je oko preletjelo preko kraja prije čitanja, ko će ga znat
    03.02.2008
    22:20:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Još jedan od odličnih klasika iz vremena dok su M&G bili dobri. Atmosfera fantastična, kao i naslovnice.
    14.03.2008
    10:30:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Odlična epizoda koja ostaje u živom sjećanju godinama, fenomenalna atmosfera strave, priča nimalo pretenciozna, a naslovnice za čistu 5!
    28.07.2008
    18:49:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ovo jedan od najboljih DD ikada!Kada sam procitao ovaj strip-mislio sam kako bi ovo moglo sasvim sigurno da se "pretoci" u film 
    29.07.2008
    00:03:00 sati
    alenuk
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 7, 8

    Jedna od rijetkih Sclavijevih epizoda koje uopće ne gube na kvaliteti uslijed (gotovo poslovične) raspletne racionalizacije. Odlična atmosfera, prava lokacija, zanimljivi likovi (majordom Desmond pogotovo), nema pretjerivanja ni patetike, sve je u ovoj dvodijelnoj epizodi kako treba. Čak su i M&G zaslužili sedmicu (možda i osmicu, ali pokvaren sam pa im nedam), kuda ide ovaj svijet...
    11.10.2008
    02:08:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Fenomenalna priča. Sviđa mi se proleterski sluga. Grr.. ubili su ga (to je sigurno kapitalistička urota). Inače, šteta što duh ne igra aktivniju ulogu u priči.
    18.10.2008
    23:12:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 7, 9, 10

    prvih 5
    03.12.2008
    15:31:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zanimljivo i napeto, odlična atmosfera; dvorac, snijeg, mmmmm...
    Iako, istina (možda sam kontradiktoran): ovdje nije ništa originalno i za nekog tko je ufuran u krimiće čak i predvidljivo.
    Ali dobro je izvedeno, Dilan je šef. Zapravo, pravi šarmer! Jedino Mildred nije osvojio.
    Crtež je solidan, pogotovo ženskog dijela. Osim Dilana, njegovo lice nikako nije dobro nacrtano.
    Humor na kakvog smo navikli ovdje nema, više ima komičnih situacija, npr. pronalazak tajnog podruma ili Dilanovo privlačenje žena.
    Više mi se sviđa Dilan na 190 stranica, veći doživljaj, bolja atmosfera, manje naivnosti.
    23.12.2008
    14:39:00 sati
    Klukas
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prava atmosfera za ovog junaka. Fora je kako se žene pale na Dylana, crtež odličan a naslovnice su za 10! Meni top 10!
    17.01.2009
    18:46:00 sati
    supermike
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Ovaj strip sam opet pročitao malo prije ovog komentara nakon još jednog uzaludnog pokušaja da mi ovi Dylani iz regulrne dobiju pozitivnu ocjenu. Ovo je bio kvalitet. Jedino da je još Stano crtao i epizoda za sva vremena. Svakako top 10 Dylana. Dojam jedino kvare M&G koji po meni imaju previše alanfordski crtež.
    04.02.2009
    22:16:00 sati
    cibalia
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 5, 9

    Agata Kristi prica. Dylanu stoji bolje pravi horror.Pojma nemam zasto su ovu pricu rastegi u dvije epizode
    11.06.2009
    16:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 5, 9

    Da sam sentimentalno vezan, vjerojatno bi ocjene bile kudikamo više... Fali mi ovdje one DD poetike, prisutne u kasnijim brojevima... Fali i bolji crtež, mada M&G solidno crtaju šumu... Ne znam, da je samo mrvicu drukčije ispričano...
    10.08.2009
    22:38:00 sati
    Beva
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična zimska dvodijelna epizoda! Perfektna! Napeta i zanimljiva od pocetka do kraja! Crtez kao i obicno kod M&G. No, jedina greska u crtezu je sto su i u ovoj epizodi zamijenili u Dylanovu autu stranu na kojoj je volan. I malena zamjerkica na naslovnice-steta sto na prvoj nema snijega, jer ipak pada kroz cijelu pricu!
    20.11.2009
    17:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    26.01.2010
    21:53:00 sati
    vknez
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    I read this story years ago, as a 10 year old, and it has stayed with me still.  It holds up marvelously, as the story is fantastic and the script is great for a character of Dylan Dog's type.  Back then, reading this and other early Dylan Dog stories, I got spoiled: I thought this high standard of storytelling excellence was going to stay with DD forever.  The castle is a great setting and place for a ghost horror story, and Dylan remains unfazed and unafraid of all those incidents which freak out the other characters and even the readers.  No wonder back then I wanted to grow up and be just like him; with stories and artwork like this, who wouldn't?

    The front covers are excellent, and they still remind me of the good old days, living and growing up in old Yugoslavia, and how I felt about the world at the time.  This is Montanari & Grassani's best work, probably, and makes a fan of Dylan Dog wish that there were more two-part stories out there.  Excellent stuff; too bad they don't make them like the used to anymore.

    02.03.2010
    23:48:00 sati
    acestroke
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda,zaista odlicna.Sve 10!

    21.03.2010
    21:51:00 sati
    okiboki
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    24.09.2010
    20:01:00 sati
    El Niño
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve je savršeno.Sve je za čiste desetke.

    21.12.2010
    14:41:00 sati
    Patrix
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Jedna od rijetkih epizoda koja me uspjela uznemiriti kao klinca, ali ne sa scenama s eksplodirajućim tijelima i topljenjima glava, već zbog izvrsne atmosfere, a uz to je i zabavna. M&G su ovdje odlični, i vrlo vjerojatno su dobrim djelom i oni zaslužni za tu atmosferu. Nekako sumnjam da bi drugi crtači to uspjeli.

     

     

     

     

     

     

    08.04.2011
    23:01:00 sati
    drogsy
    uredi
  • gandalf5000

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    10.08.2011
    00:43:00 sati
    gandalf5000
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    20.08.2011
    16:06:00 sati
    krem
    uredi
  • Hitchcock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prva DD epizoda koju sam pročitao (i odmah postao verni fan dotičnog junaka).
    Čista desetka! 

    13.09.2011
    23:26:00 sati
    Hitchcock
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nisam ljubitelj Dylana Doga, ali ova epizoda u stilu Agathe Christie mi je odlična. Sve pohvale za crtež i atmosferu i najvažnije za scenarij, jer priča sama po sebi i nije originalna, ali  je to Sclavi izveo maestralno. 

    24.09.2011
    02:58:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kako nitko nije shvatio da je batler ubojica?!

    11.12.2011
    09:42:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicna prica,montanari i grassani na vrhuncu

    04.01.2012
    23:43:00 sati
    dimmuforlife
    uredi
  • kazo3000

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovu pricu nije potrebno ocjenjivati!!!!

    05.01.2012
    21:08:00 sati
    kazo3000
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 7, 8

    Klasika...

     

    Zanimljivo je to što - i pored velike doze napetosti do samog kraja, sjajne atmosfere, ova epizoda ima i neki posprdni ton glede engleskih zamkova i svega što ide uz njih.

    26.01.2012
    16:39:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    Odličan početak, zaplet, ali opet jeftine horor gluposti na kraju. Šteta.

    17.04.2012
    23:06:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    I ubica je batler. Stvarno originalno! Zbog ovoga je strip malo upropašten. Šteta. Bolje bi bilo, da bi stvarno postojala Dama u crnom.

    21.05.2012
    20:23:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne mogu virovat da ovo prije nisam ocijenija. Eto, meni mislim najdraži dd.

    01.06.2012
    23:21:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    05.10.2012
    13:50:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 9, 10

    Kad bi pogledao samo naslovnice, čovjek bi rekao da je ovo sigurno jedna strašna, tjeskobna, ozbiljna epizoda. Dijelom jest, ali samo dijelom. Imamo comic relief u liku Desmonda koji na kraju ispadne glavni negativac. Iznenadila me smrt Petulije, to nisam očekivao. Epizoda je dobra, dinamična, napeta ali pomalo naivna. I sva ubojstva... Prebrzo se događaju. Ipak, likovi su (kao i uvijek) odlično napravljeni.

    19.01.2013
    21:43:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Nakon mnoooogo godina ponovo pročitao u izdanju Libellusa. Vrlo zabavna Dylanova epizoda i odličan Gruchotov vic za kraj!
    01.07.2013
    14:03:00 sati
    Oki
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi puta čitam ove prve Dylanove epizode, u izdanju Libellusa. Ne znam što da napišem osim da je ovo bila čista uživancija za pročitati. Petulia je u prvih 17 epizoda koje sam pročitao, najljepša treba.

    17.07.2013
    07:17:00 sati
    caramba
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 67%

    7, 4, 8, 10

    Nije mi baš sjelo. Likovi su uglavnom dosadni a radnja prerazvučena. Jedini imalo zanimljivi likovi su Desmond sa svojim šalama i onaj fratar (ne sjećam se imena). Sclavi kao i uvijek napravi neki pseudo-preokret na zadnjoj stranici. Kao, čini se da duhovi u dvorcu ipak postoje. Pa, trebalo im je dosta dugo da se jave.

    Crtež paše radnji, a naslovnice su najbolji dio cijelog "kompleta", iako mi se čini da su ih u Bonelliju zamijenili, s tim da ova za DD 16 pristaje naslovu DD 17 i obrnuto. Takve stvari već su im se prije događale sa Zagorom.

    22.07.2013
    11:22:00 sati
    Opti
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    12.01.2014
    15:33:00 sati
    velka031
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Dobra prica,dobar pocetak,al scenario se nije uspjeo odrzati na visokome nivou. Steta. Ok likovi, al ponekima je jako uskracena uloga. Dobro,radilo je se o nekih sedam il osam dana,ipak je se imalo skoro dvijesto stranica na raspolaganju,moglo je to bolje. DD posevi dvije buduce pokojnice,to nije bas moralo bit. Crtez sasvi ok, dobra atmosfera.

    18.01.2014
    00:37:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    05.08.2014
    15:48:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Fantastična priča sa super tajanstvenom i napetom atmosferom.

    28.09.2014
    09:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.06.2015
    17:44:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Solidna prica,vise bi volio da je bio stvarno neki duh i nesto vise horor,ovako vise vuce na krimic!!Uvjek je bolje da kraj ima neko nadnaravno rjesenje nego racionalno!!Crtez je dobar najbolje od MiG,naslovnice su solidne!!

    16.11.2015
    00:33:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    20.12.2015
    11:52:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 88%

    10, 6, 10, 10

    30.10.2016
    11:45:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Predivan dvodelni DD. Nema veze što nije sasvim paranormalna epizoda, tako je i bolje. Priča je odlična ali nekako obična pa nekom ko je čitao puno stripova / knjiga o misterijama, detektivima i ukletim dvorcima ili gledao puno sličnih filmova ovo možda neće biti tako originalno. Ali ipak atmosfera je ovde ključna! Kao i u filmu Isijavanje (Shining) - zabačeno zavejano mesto u nedođiji sa nekoliko likova... u ovom slučaju: koji moraju da se međusobno trpe i reše misteriju a neko ih ubija jedno po jedno.
    Što se raspleta tiče, odvio se na najbolji mogući način, bez obzira što je ''običan''. Nije mi ni malo patetično iako bi mi da je scenarista Chiaverotti bilo.
    Obično više volim paranormalne krajeve ali ovde je običan, krimi, odlično legao. Mada onaj pokušaj paranormalnog na poslednjoj stranici samo kvari doživljaj.
    Crtež jeste M&G ali su oni idealni za ove epizode. Pritom se vidi da su se potrudili da lepo dočaraju horror triler atmosferu. Oni su crtači čije stripove sa najmanje oduševljenja iščekujem da pročitam a opet su vrlo dragi. Valjda zavisi od toga da li im epizoda 'legne'. Ovde je to sigurno slučaj. Roi bi npr ovde udavio na 200 strana iako mu više leže zamkovi i duhovi.
    Naslovne su ok. Baš su old skul, prva je super dok druga i nije nešto.

    25.11.2016
    20:38:00 sati
    Jocko
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Volim ovu epizodu. Stari dvorac u zabiti i lokalna legenda o osvetoljubivom duhu. Kud ćeš bolje?!

    Atmosfera jako napeta s konstantnim uplitanjem humora i duhovitih dijaloga. Likovi su me svi redom oduševili premda su neki od njih čisti stereotipi. Može se kazati da je čitava epizoda ima jedan steteoptipni šmek koji vuče na horror Aghatu Christie, ali meni to uopće ne smeta. Čak štoviše, to smatram udarnim šarmom u ovom slučaju.

    Crtež M&G je odličan. Možda bi to netko drugi nacrtao i bolje, ne znam, ali nama je strip došao u ruke ovakav i smatram ga savršenim. Nema smisla da i njima ne dam visoku 10-ku.

    06.05.2017
    22:54:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Dokaz da i dvodijelne epizode mogu uspijevati na ovom serijalu. Odlično.

    18.07.2017
    12:00:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • SuperHrvoje

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 10, 6

    Priča ko iz Agathae Christie, dvorac ko iz Hammerovih horora, osoblje ko iz britanskih komedija, prokletstvo, lubanje, eksplozivni meci i crna dama na konju sve su to elementi koji čine ovu epizodu zabavnom. Ipak s obzirom da je ovo i detektivski strip činjenica da mi je poznat rasplet smanjuje dojam sljedećih čitanja. 

    Crtež pun sjena stvara izvrsnu atmosferu za priču.

    25.02.2018
    23:45:00 sati
    SuperHrvoje
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od boljih priča. Top 10.

    04.09.2018
    22:34:00 sati
    Mummy
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Interesantna, zabavna, poaroovska prica. Ali ipak od Dilana ocekujem vise, pogotovo kada je u dva nastavka. Ima ovde nemali broj pamtljivih scena i dobrih obrta i pre svega odlicna snezna, sablasna atomsfera. Medjutim potpuno racionalno objasnjenje sa nepotrebnim mogucim obrtom na poslednjoj strani banalizuje epizodu. I iako ovde ima svega sto odlikuje pravu DD epizodu misterija, dosta seksa, horor, lobanje, crni humor, nedostaje ono najbitnije Sclavijeva poetika koja bi se odlicno uklopila u ovu epizodu. 

    M&G u top tri rada na serijalu zajedno sa Povratkom u Zonu sumraka i Prokletim danom. 

    Villa skoro pa perfektan. 

     

    27.08.2019
    16:53:00 sati
    going going
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izrsna priča za više čitanja. Dylan kakav je nekada bio!

    07.09.2019
    11:00:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U svakom slučaju čisti klasik od epizode koji se svakim pravom smatra jednom od najboljih Dylanovih epizoda ikada.. A ono što je najzaslužnije za to je odlična jeziva atmosfera koju je Sclavi zajedno sa M&G uspio stvoriti.. Stvarno čovjeka u nekim trenucima prolaze trnci prilikom čitanja.. Napetost se osjeća u zraku.. Ovo je u svakom slučaju epizoda za više čitanja.. M&G, kao što rekoh, odlični, jedan od njihovih najboljih uradaka.. Naslovnice su također vrhunske, nemam zamjerki..

    Epizoda je izašla u mjesecu mojeg rođenja, normalno da mi je odlična  :)

    14.04.2020
    08:23:00 sati
    allessi
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 175
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 310
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 230
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 763
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 753

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1814
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1701
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1317
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1248

Aukcije

Forum