Zločin

Dylan Dog

DD LEX 18 | 96 str.

Dylan Dog poštom dobiva 5000 dolara i poziv na tajanstveni izazov, no mora putovati čak u Ameriku. Dylan prihvača izazov, iako niti sam ne zna o čemu se tu radi, te prvim brodom dolazi u New York i nadje se usred pravog užasa.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Zločin
  DD LEX 18
 • Njujork, Njujork
  DD ZS 18

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Cagliostro!
  DD SR 18

ZANIMLJIVOSTI

 • Dylanovo prvi prekooceanski slučaj
 • kratko pojavljivanje Martina Mysterea i njegove družine
 • iako se u ovoj epizodi nisu sreli, Dylan i njegova potencijalna ljubavnica i čarobnica Kim konačno su se sreli u kasnijoj epizodi "Maelstrom"

Moram priznati da mi je bilo teško napisati i sam sadržaj ove epizode, jer mora se priznati da se ovdje radi o stvarno neobičnoj priči. Već i sam početak stripa nam govori da se ovdje ne zna što je stvarnost a što san, sve jednostavno gubi smisao i kao da su se sve zlo i dobro ovog svijeta spojilo u jedno, a mašta i stvarnost više ne poznaju granice. Ovog puta je, čini se, autor stripa Sclavi stvano pustio mašti na volju jer kako inače objasniti scenu gdje mrtvaci mirno hodaju ulicama New Yorka i nitko se na njih ne obazire, pijanca u baru kojega tako jako svrbi oko da ga on iz čista mira iskopa iz glave, ili naizgled mirnu staricu koja ubije susjeda te ga motornom pilom razreže na komadiće samo zato da bi ga kasnije mogla spremiti za obrok? Po meni stvarno antologijske scene (ako ih mogu tako nazvati) te najbolji dijelovi stripa, i kada sam prvi put čitao ovu epizodu mislio sam si: "E, ludilo, totalno ludilo!" A takvih sličnih scena u ovoj epizodi ima napretek i na trenutak se čini kao je cijeli ovaj strip samo skup kratkih horror-pričica koje sa glavnom radnjom u cijeloj ovoj priči nemaju nikakve veze. A i oslanjanje na poznate likove i dogadjaje je takodjer zanimljivo iskorišteno u ovoj epizodi, npr. Dylanu ponudi prijevoz nitko drugi do Marion Crane iz "Psiha", pojavljuje se tu i LeatherFace iz "Teskaškog masakra", te pisac Lovecraft kojega poždere jedno od čudovišta iz njegovih romana.

A tko je zapravo uzrok ovakvoga ludila? Pa, čarobnice koje su opet, nakon priče "Noći punog mjeseca", Dylana uhvatile u koštac. Čarobnica Kim samo je željela upoznati Dylana te ga je dozvala u Ameriku pomoću ritualnog obreda, no njezina starija (i ne tako atraktivna) kolegica madam De Passio učinila je to isto samo sa nešto drukčijim namjerama. Ali sve krene po zlu, jer umjesto Dylana čarobnici Kim na vrata pokuca nitko drugi no Groucho, a Dylan pristane brodom na krivom mjestu te put do zakazanog odredišta mu postane pravom nočnom morom (ne u horror-smislu, nego u smislu Dylanovog nepoznavanja američkih običaja i američkog načina života). Baš je po tome zanimljiva pozicija Dylana Doga u ovoj epizodi. On tu ništa ne rješava, nego je zapravo pravi junak u cijeloj ovoj priči nitko drugi nego mačak Cagliostro, kučni ljubimac čarobnie Kim, čija je uloga od početka tajanstvena a na kraju se ispostavi da taj mačak ima zapravo pozitivne namjere, te na kraju čak spašava i Dylanovu glavu. Taj mačak posjeduje nevjerovatne moći i postaje u neku ruku Dylanov andjeo-čuvar kroz cijeli tijek priče. A što reći o Dylanu? On ovdje ima više sreče nego pameti, provlačeći se kroz splet suludih dogadjaja i raznolikih likova koje sreče na putu. Zanimljivo je rješena i situacija kako se na kraju, spletom okolnosti, Dylan i Kim nikada nisu ni sreli (barem ne u ovoj epizodi), pa je tako i u ovoj epizodi Dylan, u sexualnom smislu, "ostao na suhom".

Crtež Luigi Picatta je dobar, ali nije jedan od mojih omiljenih crtača. Osobno mislim da se njegovo crtanje kasnije pogoršalo, npr. u "Zovu šume" i "Prema dalekom svijetu" se vidi da je njegov crtež dosta izgubio na detaljima, linije su nemirne i grube, vidi se da su te epizode nacrtane na brzinu. Dobro, nakon godina crtanja Dylana Doga čovjeku to jednostavno postane i dosadno i više to ne radi sa jednakim žarom kao ranije, ali svejedno...

Iako će ovaj nastavak malo tko proglasiti jednim od najboljih, ipak mora se priznati da se radi o dobroj epizodi koja zbog svoje neobičnosti i zanimljivih dijelova na trenutke skokne i iznad prosjeka.

Naprijed

DD LEX 16/17 Dama u crnom

DD ZS 19 Uspomene nevidljivog

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Ova epizoda se nalazi na mojoj top 5 listi DD. Jedino sto mi smeta je glupi dnevnikov a jos gluplji Ludensov prevod stripa. Zar im je bilo tako tesko umjesto Njujork, Njujork odnosno Zlocin napisati Cagliostro??
  Ta misterija ce nazalost zauvijek ostati nerijesena. :-)
  09.01.2004
  15:30:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 8, 8

  Ha, totalni košmar od stripa, koji baš ne slijedi nekakvu logiku. Sclavi si je priuštio razne američke horor face, Leatherfacea, Lovecrafta i Cthulhu (nek mi neko kaže kak se ovo čita), Psiha (Marion i Bates motel), čak se i The Hitcher pojavljuje i, naravno, stopira. Iako je fora s tim isječcima, a i Gručo valja dobre finte kad sleti u Ameriku, ipak je nekako prebesmislena, ustvari, nedovoljno uvjerljiva priča. Među slabijima u tom početnom periodu DD-a, ali, s obzirom da su to uglavnom vrhunske epizode, i to "slabije" je ustvari dosta dobro.
  09.01.2004
  19:44:00 sati
  stinky
  uredi
 • Logan

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Mmmmm...jaaako dobar strip.Sviđa mi se.Pogotova onaj prizor kad Charles Bronson ucmeka onog tipa.:-)
  09.01.2004
  23:39:00 sati
  Logan
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dok nisam otvorio stranu sa recenzijom, skoro da sam se zabrinuo ne prepoznajuci koja je to sad epizoda "Zlocin", kad ono...., jedna od mojih ol-tajm-fejvorit epizoda Cagliostro. Neverovatno-kosmarno razuzdana prica, splaterski krvava i odlicna. Bas volim kad delim desetke favoritima.
  Piccatovi rani radovi su mi slaba strana, a da se danas pokvario to je fakat(a ko nije u DD timu! :(( )
  Kao sto sam negde vec pomenuo Dylanove avanture na moru i izvan Londona su mi oduvek bile privlacne i uvek dobre.
  E da, u svim tim cameo pojavljivanjima zaboravili ste da pomenete i res pecenog Keri Granta (valjda bese on) kod sestrica iz price "Arsenik i stara cipka. Ne mogu sada da proverim, ali ako me secanje ne vara i taksista de Niro vozi Groucha gradom. Judo plesacu! Sta vam jos treba!
  10.01.2004
  01:10:00 sati
  Barker
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Dobar strip, sa mnostvom raznih likova iz pop-kulture
  10.01.2004
  16:14:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Ukupna ocjena 37%

  3, 4, 2, 10

  Ja baš ne bi dijelio mišljenja drugih da je to dobra epizoda. Naslovnica je starno izgledala dobra i pomislim da će se pojaviti navedeno i maštovito čudovište, a što je već to? Cijela epizoda je zbrkana i nabacana gomilom poznatih likova iz knjiga i filmova. Znam da je to uobičajeno za Dylan Doga, a i da je bolje od tajanstvenog otoka, ipak sam se razočarao. Najgore je što to sve kvari loš crtež, posebice onu scenu nasilja u zatvoru za mačkom i posljednjim zatvorenikom. Ali dobra je ona scena za Leatherfaceom i ta mi se najviše dopala.
  11.01.2004
  10:59:00 sati
  jura
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 10, 8, 10

  Jedna od najboljih Dilanovih priča. Osi,m navdenoga , čini mi se da nitko nije primjetio jednu bitnu činjenicu koja se provlači kroz cijelu priču, a to je dokolica koja je u biti i pokretač apsurda. Dosadana dekadenstna stvarnost u kojoj vještica Kim ne zna više čega bi se "igrala" toga dana
  15.01.2004
  11:15:00 sati
  branimir
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  13.02.2004
  13:34:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 8, 9

  Kad sam prvi put pročitao ovu epizodu,bila mi je dosta loša.Međutim,pošto je Gaston jednostavno zaluđen njome,odlučio sam pokušati još jednom i baš mi se svidjela.Na prvi pogled sasvim otkačena priča ali ima neku atmosferu svojstvenu za Dylana.Ispočetka ima nekoliko stvarno bizarnih situacija koje su ipak legendarne(pogotovo starica koja motornom pilom raskomada onog tipa) a i Groucho je dobar kad dođe u Ameriku.I Cagliostro je zanimljiv.Dajem plus i za pojavu Martija Misterije(dobru guzu ima ona ženska pored njega)i Charlesa Bronsona.Picatto mi je sasvim OK.
  16.02.2004
  12:37:00 sati
  Aco
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  kul
  23.02.2004
  20:06:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 49%

  4, 4, 6, 7

  Možda sam pod dojmom ostalih Dylana pa mi se više ni jedna njegova epizoda ne sviđa pa ni ova. No Dylan je moja prošlost, okrećem se Mister Nou.
  23.09.2004
  09:10:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Zanimljiva priča, ali opet na momente naporna.
  20.11.2004
  11:17:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Prva epizoda meni licno najdraze trilogije u DD-u, koju je veoma zanimljivo pratiti jer se kroz nju savrseno vide varijacije Sclavi-jevog talenta, izrzaja i umeca. Do ove storije Sclavi je kroz svoj rad stidljivo najavljivao jos jedan rukavac serijala koji je zacet ovom epizodom (epizode br. 16 i 17-Dvorac straha i Dama u crnom, sa nekonvencionalnim pristupom Agata Kristi pripovedanju, nisu slucajno odabrane kao prethodnica). Porusio je sva (znana?)stripovska pravila i onda sagradio nova u kojima se igra bez pravila, a Sclavi je tu car. Revolucionarno. Piccato ima i boljih radova od ovog, ali je ovde potpuno srastao sa pricom. Definitivno u TOP 5 DD-a po kvalitetu uz br. 43-Prica ni o kome, br. 66-Lov na vestice, br. 74-Dugacki pozdrav i br. 136-Netko nas zove odozgo!
  02.12.2004
  14:59:00 sati
  jovandd
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  7, 9, 3, 9

  Jedna sasvim osrednja priča.Crtež je živa katastrofa. Vjerojatno su zato Piccattu dali moralnu i tehničku podršku u Ružičasti kunići ubijaju(tj.Valeri). Šta radi ona stvar na naslovnici,(mislim na ono čudovište koje davi Dylana)ako se u stripu pojavljuje možda 2 ili 3 puta?
  07.05.2005
  17:25:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Nije baš najbolji Dylan Dog jer je glupo da treća Blucherica učini pokolj,a na kraju uopće ne dobije osvetu.Strip mi se sviđa jer se spominje Cagliostro koji pri kraju presječe onom zatvoreniku glavu na pola.
  31.05.2005
  19:29:00 sati
  Pierce
  uredi
 • VALTER

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

  Vrlo dobra prica prepuna apsurda, trasherskog nasilja i odlicnog humora (nezaboravna scena kad Groucho izlazi iz aviona). Piccatov crtez vrlo dobar, narocito blista u grotesknim scenama kakva je ona u kojoj starica hladnokrvno sjece susjeda na komade i sprema ih u frizider.
  Autoru recenzije zamjeram sto u Zanimljivostima nije natuknuo stogod o povijesnom Cagliostru, jednom od najpoznatijih svjetskih proucavatelja okultnog, tim prije sto ga pred kraj stripa Dylan spominje ("sahranjen je u tvrdjavi Svetoga Leau Italiji...") ne znajuci da se macak koji ce mu potom spasiti zivot jednako zove.
  20.08.2005
  16:18:00 sati
  VALTER
  uredi
 • Vega

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  U kojem stripu glavni junak iznajmi auto od Lovecrafta koji ubrzo crkne, pa ga pokupi Marion Crane i odvede u motel Bates (usput još ugledaju Rutgera Hauera iz kultnog filma The Hitcher)? U kojem stripu Leatherface juri s motorkom u rukama, Cary Grant biva raskomadan, a Isaac Hayes vozi taksi? Baš u ovom! Pojavljuju se i Charles Bronson iz filma Death Wish, Robert De Niro iz Taxi Driver te Martin Mystere, Java i Diana. Ludnica od epizode! Groucho rastura na aerodromu JFK-a! Piccattov duhoviti crtež super zaokružuje cjelinu. Mislim da je vještica Kim nastala prema liku Kim Novak iz filma Bell, Book & Candle. Ne rade više ovakve epizode!
  30.08.2006
  23:56:00 sati
  Vega
  uredi
 • Vjeko1980

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  23.09.2006
  09:57:00 sati
  Vjeko1980
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunac!! Epizoda prepuna odličnog humora sa genijalnom scenom sa Grouchom na JFK-u i sprdanjem na račun Engleza, njihove umišljenosti i osjećaja nadmoći. Zanimljiv zaplet sa fenomenalnim raspletom, prepun poznatih antologijskih likova i scena. Saznajemo i da Marti vara Dijanu i da njezina ljubomora nije bez razloga. Travis baca Dylana u zatvor ni kriva ni dužna nakon što se ovaj detaljno upoznao sa Amerikom i običajima Amerikanaca(na svoju nesreću). Samo mi jedna stvar nije jasna; zašto je strip preveden kao "Zločin", kad ima odličan talijanski naziv "Cagliostro!"???
  11.02.2007
  19:20:00 sati
  Spock
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Trebalo je ostaviti izvanredan Dnevnikov naslov : Njujork,Njujork!
  14.02.2007
  06:32:00 sati
  kico
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Odlicno. Ova mi je epizoda draga i iz razloga sto je Sklavi sjajan, bas kao i Pikato, ali i zbog one Sklavijeve sale sa nevernim Martijem i gologuzom Dijanom koja se seta po Javinoj sobi. I sam lik Kim mi se svideo, tako da mi je njena smrt u specijalu povodom 20 godina DDa prilicno tesko pala. Tako je valjda uvek kada te napusti neko mio i drag...
  28.05.2007
  21:07:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Jedna od onih epizoda koje ti dugo ostanu u sjećanju, najviše zahvaljujući svom apsurdu koji je ubačen u strip. Piccato na vrhuncu svojih stvaralačkih moći, kasnije je malo "oslabio" ali je još uvijek jedan ob boljih crtača u Dylanovom staffu.
  29.06.2007
  12:23:00 sati
  Akul
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  7, 6, 10, 9

  crtež fenomenalan, naslovnica također. ne znam što reći o ovom dylanu, vidim da ga neki stavljaju među najbolje ikada i to je ok, cijenim svačije mišljenje, i ova epizoda je definitivno posebna, s tim ću se složiti. ali za moj ukus, jednostavno je tu previše toga nabacano, zbrčkano, teško mi je pratiti cijelu priču, čitavu plejadu poznatih (posuđenih) likova i pomalo neočekivan (i za mene nedovoljno dobar kraj). nekako mi je prečudan skok sa nekakve krimi-horor amosfere koju smo imali u dvorcu strave, gdje se pazi na svaki detalj na ovakvu priču, puno čudnih stvari.... ma ne znam.... ali to je dylan... osim crteža, moram pohvaliti i Groucha koji ja na američkom tlu još žešći! sitnica: maleni detalj - onaj tamnoputi vozač taksija (bytheway-odlično nacrtan) mi i ima istu facu kao i Louis Armstrong, isti pogled! (a možda i počinjem umišljati stvari od previše čitanja stripova...) i da, katastrofalan prijevod, slažem se sa svima... 
  08.01.2008
  00:06:00 sati
  blackport8
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Pomalo konfuzna i luda priča, ali luda na dobar način. Sviđa mi se i pojavljivanje Martina i ekipe. Naslovnica odlična, ono čudovište baš COOL izgleda.
  14.03.2008
  10:09:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Priča je odlična, ali ipak nema snagu nekih drugih epizoda u kojima isto sve pršti od apsurda (htio sam reći da nema toliko smisla, ali to bi onda tek bio pravi apsurd). Ovo je inače Scalvijeva pomalo šovinistička vizija Amerike, one Amerike iz filmova (dakle Amerika kakvom ju sami Amerikanci prikazuju). Čak je i Dylan u nekoliko navrata pregrub u ocjenjivanju američkog društva, što nije svojstveno takvom liku (koji 'baca' na Corta Maltesea), pa čovjeka uhvati nespremnog. Epizodu također krasi odlični humor, Groucho briljira, ali i ostali raznorazni omaži, minijaturice i situacije u kojima se likovi (ne svojom krivnjom) nalaze - funkcioniraju besprijekorno. Odličan Dylan Dog, svakako nabaviti i pročitati.
  17.04.2008
  22:05:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Kao klinac, nikako da nabavim ovaj strip! Naslovnica mi se cinila fantasticnom(imao sam broj prije)-ogromno cudoviste, New York, oluja... Ali, sad mi sam se ipak malo razocarao. Moglo je mozda malo i bolje, no ok prica!
  28.08.2008
  12:15:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  mmm...kim novak, to su bile glumiceinače, sjajna epizoda, s bezbroj gostujućih likova, sada to možda izgleda isfurano, ali kada je nastala nije bilo
  28.08.2008
  19:39:00 sati
  ken2
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od 5 najboljih ikad. Potpuno luda priča, fenomenalan crtež - sve je kako treba. Zbog ovog stripa sam i ludo zavolio Dilana. Stripovski naravno.
  29.08.2008
  22:09:00 sati
  vope
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ultrakul epizoda. Posebno mi je bilo super kad Dylan susreće Lovecrafta. Odlična epizoda prepuna apsurda i iracionalnosti, bez čega DD kao strip ne bi imao smisla :)
  23.11.2008
  02:00:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  9, 8, 7, 6

  sclavi se iživljavao
  03.12.2008
  15:34:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 35%

  3, 2, 5, 5

  Kad sam bio klinac, ova naslovnica i naslov "Njujork, Njujork" stvarao mi je jezu, dok priču nisam shvatio. Sada, mogu reć da mi je priča bezveze.
  Kod Zlatne serije je grozno to što su mačka nazvali Frensis a ne pravim imenom pa sve gubi na smislu. Kod Ludensa mi nije jasno zašto se epizoda zove "Zločin".
  Možda zbog serije zločina? Kad smo već kod te serije zločina, inspektor Travis istražuje seriju zločina, koji se događaju oko Dilana, međutim Dilan tek na kraju dolazi u NY.
  Kako je Travis saznao za sve te zločine kad je Amerika, kao prvo, velika, a kao drugo, kao što se to tijekom cijelog stripa i ističe - prepuna nasilja?
  Zašto su Travisu baš ti zločini zapeli za oko?
  Nemaštovito i predjetinjasto. Imam osjećaj da se ova priča mogla i puno bolje ispričati.
  Svjetle točke su neke od "nepovezanih" scena, npr. čovjek kojeg svrbi oko, Charles Bronson, ili neki dijelovi, npr. Gručuv izlazak iz aviona, ili Dilanovo putovanje brodom.
  17.12.2008
  14:21:00 sati
  Klukas
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  U ovom broju su mi fora horror zločini koji idu jedan za drugim u stripu dok se radnja bez problema mogla produžiti u 2 broja pa bi bila još bolja. Crtež je odličan a naslovnica čista 10ka. Ovo je pravi Dylan!
  14.01.2009
  17:30:00 sati
  supermike
  uredi
 • bora81

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Posto je Dilan Dog Zlatna serija a ja mnogo volim svih 59 brojeva ZS moja ocena za pricu i scenarij ce biti malo veca nego sto bi ovaj DD zasluzio.Najsvetlija tacka ovog stripa jeste naslovnica koja je super.Crtez manje vise nije fantastican ali sam zadovoljan sa njim.E sad prica.Uh.......Previse zbrkana sto rece jedan kolega pre mene.Ne mislim komplikovana nego previse bezvrednih situacija i prica nema ni zrno logike.Kraj je nevidjeno bzvz.Autoru je bas falilo ideja kad je pisao ovaj strip.Maste je imao na pretek ali ideja nikako.Ocekivao sam mnogo od ove avanture u USA a od toga nismo dobili nista nego jednu prosecnu pricu.Posto je ovo ZS dao sam ocenu 7 mada realno ocena je slaba 6 ili mozda cak i 5.
  04.02.2009
  10:01:00 sati
  bora81
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Prva epizoda sa Kim, Marty.Crtez na nivou, Villa pripremio naslovnicu za nastavak Muhe???
  27.06.2009
  13:32:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 82%

  7, 8, 9, 10

  Vrlo dobro, štoviše i dapače! Sclavi u elementu. Poigrava se sa svim i svačim i to na samo njemu svojstven način. Apsurdno, irealno, otkačeno, nenametljivo i komično - tim riječima se može opisati ovaj uradak. Ne bih se složio da je ovo neka nelogična zbunjoza, posebno ako "Zločin" usporedimo s kasnijim Sclavijevim "filozofiranjima". Logika ovdje nije bitna; samo se zavalite i uživajte u čitanju. U početku je DD još uvijek bio pretežno horror strip, pa tako dotičnih elemenata ne manjka ni u ovoj priči. Piccatto briljira u prikazima eksplicitnih scena. Nakon toga imamo hrpu hommagea kultnim filmovima i književnim djelima (op. sve je to nabrojano u recenziji i u komentarima poviše mog) kojima je zajednička točka ta što svi imaju veze sa Sjedinjenim Američkim Državama. Eh, da, Amerika... Ja mislim da nitko nikad nije ovako dobro sprdio Amerikance (i Engleze) kao Sclavi. Posebno se to vidi u onom genijalnom Grouchovom gegu na aerodromu (koji je bio za popišati se od smijeha:))). Ne smijem zaboraviti spomenuti vješticu Kim i njenog misterioznog mačka Cagliostra. Tu je i 3. sestra Blucher kojoj možemo zahvaliti za sva ta irealna događanja, a pojavljuju se Martin i Travis, haha (uistinu hrpa referenci). I što je najluđe, na kraju se čini kao da se sve navedeno uopće nije ni dogodilo! Ma teška zabava, ljudi moji! Od zamjerki, istaknuo bih samo to da se malkice odlutalo od teme osvete, tj. vještičine čarolije nisu toliko gadne da se s njima moglo napakostiti Dylanu (čak i bez mačka). Ali nema veze; to sasvim odgovara opičenosti priče u cjelini (čitava osveta i putovanje u Ameriku je paravan za Sclavijeva poigravanja). Za Piccatta sam već rekao da briljira, a to isto vrijedi i za Villu i njegovu naslovnicu. Znači, zaključak je taj da "Zločin" ne spada u rang onih "velikih" "genijalnih" priča, ali svakako služi kao i više nego dobar primjer što bi jedan kiosk strip trebao pružiti čitateljima. Preporuka.
  17.07.2009
  17:20:00 sati
  Inferno
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 82%

  9, 6, 9, 10

  Zna se da mačak ima ogromne moći te da je većinu onog užasa sam stvorio za zabavu, ali ponekad se s time pretjeruje jer se gubi smisao epizode (ako ga je uopće ikad i bilo). Zbog toga se više nije ni znalo što je stvarnost, a što iluzija i noćna mora. I na kraju sam imao osjećaj da ona osvetoljubiva vještica nikako ne spada u ovu epizodu, da je neka vrsta uljeza. Možda se je s njom želio dati dodatni smisao ovako zbunjujućoj epizodi, ali to mi se ipak nije svidjelo jer scena kad Cagliostro izlazi iz Dylana i spašava ga je opet pomalo pretjerana. Uglavnom, zaključak je ovakav: zanemarite da je epizoda hrpa besmislica, nemojte pokušavati pronaći nekakvo logično objašnjenje i uživat ćete! Jer epizoda je jako zabavna, sa puno krvavih scena i još više humora. A tu je još i nezaboravna scena kad Groucho dođe u Ameriku i počne sprdati svih živih. Npr. ovaj dio: "Ti Bik koji sjedi? Ti se ustao slučajno?" Neprocjenjivo. :DD Piccato je ovdje bolji nego u prošlom broju (Između života i smrti).
  13.08.2009
  10:04:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Andrey

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Totalno luda epizoda,bizarno,apsurdo hommage svačemu,cool i jako zabavno.Jako se lako pročita ali se dugo pamti.Ipak,moram reći da je Maelstrom smješniji,ali jedan od najjačih trenutaka cijelog DD opusa je onaj Grouchov razgovor s novinarima na aedromu,apsolutno legendarno i prejako.Grocuho ima važnu ulogu u ovoj priči.Sclavi se igra sa svačim,ismijava SAD i engleze(ma zapravo sve),prikazuje svoje mezimce mačke kao najmoćnija bića na planetu.Picatto napreduje,super je u grotesknim scenama.Naslovnica je izvrsna premda nema puno poveznica s pričom,atmosferična i dobro kadirana.
  15.11.2009
  16:11:00 sati
  Andrey
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Među mojim omiljenim epizodama DD.
  17.01.2010
  04:12:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Wicked

  Ukupna ocjena 82%

  10, 9, 5, 10

  Odlicno. Ovakvo ludilo samo Sclavi moze da smisli. Da ne bude sve tako sjajno, pobrinuo se Piccatto. Mada je ovde jos i podnosljiv. O naslovnici ne treba trositi reci. Savrsenstvo.

  15.02.2010
  13:30:00 sati
  Wicked
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Jedna od Top 10 Dylanovih epizoda, sigurno!  Sve je ovdje novo, frisko, svjeze i originalno: Dylanov prvi (i jedini?) put u Ameriku, i takva cudna i nezaboravna avantura da je nikad necu zaboravit.  Ovo sam prvi put procito kad mi je bilo 10 godina, i tad sam znao da je Dylan Dog nesto vise nego obican strip.  Masta ovih ljudi koji ga stvaraju - Sclavi i njegovi crtaci, i u ovom slucaju Piccato - su pravi profesionalci umjetnosti, i niko ne bi mogo da kaze da ne zasluzuju isto postovanje kao i najbolji slikari, film reziseri i sportisti na svijetu.  Zlocin (ili da ga zovem po njegovom originalnom naslovu, "Cagliostro!") je epizoda kao nesto iz Twilight Zone, ili neke cudne serije ili horor filma gdje je sve moguce, i gdje se iza svakog ugla skriva neki ubica ili monstrum koji je spreman da nekom odkine glavu.  Ocito je sta Sclavi ovdje misli o Americi i njenim stanovnicima: vole oni nasilje vise neg ista drugo, i covjek je toliko u pravu da je to strasljivo!  U ovo vrijeme, kad je ovaj broj prvi put izaso, imali smo 4 vrhunska djela jedan iza drugog: Dvorac Strave, Dama u Crnom, Zlocin i Uspomene Nevidljivog.  Da cemo bogdom danas dobit 4 broja, jedan za drugim, ovog istog kvaliteta . . .

  28.07.2010
  00:30:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Potpuno ludilo!

  28.07.2010
  11:21:00 sati
  kasper
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  8, 10, 8, 9

  Slazem se s vecinom, rijec je o izuzetno zabavnoj epizodi s dosta legendarnih scena. Dobri stari Sclavi i posveta mnogim popularnim likovima iz svijeta filma i knjizevnosti, uz dozu humora i "ruganja" na racun Amerike - super.

  18.08.2010
  13:33:00 sati
  Manetola
  uredi
 • PJ24MKD

  Ukupna ocjena 80%

  9, 8, 7, 8

  Vrlo zanimljiva i autenticna prica koja ce se sigurno dugo pamtiti. Grucove sale su vrh, posebno njegovi prvi kontakti sa amerima kad je sishao sa aviona na americko tlo.

  08.09.2010
  01:33:00 sati
  PJ24MKD
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  28.09.2010
  22:24:00 sati
  El Niño
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  5, 6, 8, 8

  Nije baš nešto.Crtež je dobar kao i naslovnica.

  21.12.2010
  14:38:00 sati
  Patrix
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 80%

  9, 8, 7, 8

  Vještice mi nikad nisu bile osobito draga tema u DD-u (možda zato što su gotovo sve priče s njima loše), ali mačor Cagliostro je taj koji ovdje svojim morama i uplitanjem spašava stvar. Piccatto mi se u ovim svojim počecima baš i ne sviđa previše.

  15.01.2012
  15:11:00 sati
  drogsy
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 37%

  4, 2, 4, 7

  Gubi smisao čitati ovako zbrkane i glupe epizode, praćene lošim crtežom.

  03.02.2012
  17:51:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Priča koja i nema neku glavnu nit. 

  21.05.2012
  20:14:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prema mom mišljenju, ova epizoda je za klasu bolja od toliko hvaljene "Dame u crnom". Zanimljivo je i zabavno vidjeti Dylana u New Yorku, gdje ga bombardiraju stvarima moderne pop-kulture od kojih on bježi. Crtež izvrstan, naslovnica također.

  19.01.2013
  21:46:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prvi puta vidimo Kim i njezninog dlakavog prijatelja, kud ćeš bolje čovječe!

  21.06.2013
  21:46:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 88%

  7, 10, 9, 10

  Epizoda puna posveta Holivoodu. Piccatto u najboljim danima. U Libellusovom izdanju konačno i pravi naslov za ovu epizodu.
  02.07.2013
  01:04:00 sati
  Oki
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ova epizoda je umjetnost, sama po sebi. Koliko ima rezanja i kidanja tkiva, toliko ima i humora. Presmješna mi je scena bila kada Lovecraft nahrani čudovište samim sobom. A i totalno sam se iznenadio kad se onaj preljubnik Martin pojavio u stripu. Baš mi je bio wtf moment - predobro kako ga je Sclavi ubacio u scenarij. I Charles Bronson je odlično prenesen iz Death Wisha, a i dijalog se savršeno poklopio. Uglavnom, savršena epizoda. Svaka čast Sclavi.

  17.07.2013
  23:02:00 sati
  caramba
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Ovo je jedan od zabavnijih DD-ova koje sam imao prilike pročitati. Najbolji dio su Grouchovi razgovori s Kim i pojedini likovi (onaj lord s broda). Jedina mana je što Sclavi zaista pretjeruje s aluzijama na pop-kulturu u ovoj epizodi. Istina je da se radnja odvija u Americi, domu najpoznatijih filmova, romana itd., ali ne kužim uopće čemu te reference. Kao neka Sclavijeva potvrda da je pogledao neki film i sad ga nekako treba ukomponirati u scenarij. Šteta što radnja ne teče glatko, već je ispresijecana tim nepotrebnim krvavim scenama koje daju dojam nekakve skeč serije. Inače, vidim da nitko nije primijetio da je ona lutka s početka preuzeta iz filma Trilogy of Terror.

  Na crtež u DD-u nikad nisam obraćao previše pažnje pa mi ni tu ništa ne smeta. Naslovnica je OK, možda je mogao biti bolji izbor motiva.

   

  @stinky - koliko je meni poznato, čita se K-tulu, s naglaskom na K i prvo U. Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn!

  22.07.2013
  11:32:00 sati
  Opti
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  30.08.2013
  14:40:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 69%

  7, 6, 8, 6

  Prolazna prica,dovoljno razlicitih likova,sa koje kakvim ulogama. Malo smijeha,malo dosade,cica mica,gotova prica. Najjaci su mi bili Dylanovi i Grouchovi "Veliko Britanski komentari". Naslovnica van domasaja. Crtez,dobar.

  14.11.2013
  11:33:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 80%

  9, 8, 7, 8

  Dosta otkačena i neuobičajna priča.

  28.09.2014
  10:00:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 7, 6, 8

  20.12.2015
  11:53:00 sati
  TenthNazgul
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 52%

  6, 3, 6, 7

  Jedna od glupljih epizoda Dylan Doga koje sam cito,crtez je slab,naslovnica je solidna ali nije nešto previše maštovita!!
  06.02.2016
  15:43:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Priča odlična, puna crnog humora i posvetama horor filmovima. Grouchovi vicevi su sjajni, a neke scene s Calgiostrom su legendarne. Rani Piccattov crtež je odličan, jedan od najboljih u serijalu.

  30.10.2016
  11:49:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 10, 6

  Jedna od prvih 5 epizoda Dilana koje sam pročitao. I dan danas imam raskupusan primerak koji sam pozajmio od druga i srećom mu nikada nisam vratio. Srećom, jer bi on ovu hororčinu od stripa bacio, prodao ili spalio.

  Hororčina od stripa - baš onakva kakav ovaj strip treba da bude - lonac pun izvađenih očiju, odsečenih glava, rasporenih stomaka, iseckanih creva.... pun apsurda poput zombija koji se mirno šetaju ulicama Njujorka ili lika koji se prekrsti, pomoli i propadne kroz krevet jednom zauvek...

  Zatim pojavljivanje Lovecrafta koga jede svoj sopstveni lik iz knjige i Martija Misterije švalera, brojnih američkih glumaca i glumica u sporednim ulogama i omaža svemu i svačemu... Moderna veštica i njen mačak koji može uništiti svet samo ako to poželi. Dilan koji u celom tom amalgamu apsurda i ludila ne zna dal' je doš'o il' je poš'o te zašto je uopšte tu gde jeste. Cagliostro je ovde centralna figura.

  Prva od onih opičenih epizoda poput Golconde, Na granici vremena, Maelstroma itd. Većina su vrlo dobre do odlične i većinu je radio Piccatto.

  Ovo je po meni Piccattov najbolji crtež a ujedno i jedan od najboljih crteža u Dilanu. On mi je najdraži Dilanov crtač, mada je primetno da se od broja 50 do 100 malkice iskvario dok ovi noviji crteži sve manje liče na njega.

  Naslovna mi je bezveze.

   

  23.11.2016
  02:22:00 sati
  Jocko
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 79%

  6, 7, 10, 10

  Čitajući ovu epizodu imala sam isti feeling kao kod Kanal 666. Scena za scenom kasapljenje i gadarije, te zbunjenost i nerazumjevanje što se  to zapravo događa. Međutim, svidjelo mi se tu dosta stvari. Pojavljivanje silnih likova i scena iz raznih filmova i literature. Preokret u kojem saznajemo da je Cagliostro zapravo imao dobre namjere. Scena u kojoj on rascjepi glavu onom liku u zatvoru da spasi Dylana. Kanđom ko u Wolverina. Humor je na razini, a crtež savršen. Naslovnica pobuđuje nostalgiju. Iako se kao dijete ovo nisam usudila čitati jer mi je brat rekao da je to jedan jako strašan strip od kojeg ću ružno sanjati. 

  07.05.2017
  10:57:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Poprilično solidna epizoda s dosta kvalitetnog humora. Piccatto je ovdje dosta dobar.

  25.07.2017
  14:37:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  15.12.2017
  03:53:00 sati
  wele
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 7, 10

  17.03.2018
  21:58:00 sati
  velka031
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalno nadrealna i suluda Sclavijeva Americka odiseja! Odlicna epizoda, jako zabavna, Gruco na vrhuncu, Dilan na brodu, zatim kod Lavkrafta, pa ga voze bajkeri kao ispali iz Golih u sedlu (easy rider). Kaljostro je jako interesantno bice, Kim privlacna i zanosna. Genijalna epizoda. Jedva cekam da procitam Maelstrom! 

  28.08.2019
  00:57:00 sati
  going going
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izvrsna priča iz izrsnog Dylanova razdoblja!

  07.09.2019
  11:01:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Otmica
   Kod: NR LIB 7a
   Ocjena: 92%
   Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
   Autor: ReemCP
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 151
  • Ice Cream Man
   Kod: ICM IMG 1/5
   Ocjena: 80%
   Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
   Autor: Paka01
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 359
  • Proteus
   Kod: TX ZS 33/984/985
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 797
  • Njihalo strave
   Kod: VB PO 1
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 852
  • Božji sud
   Kod: KP SA 7c
   Ocjena: 82%
   Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 9
   Broj pogleda: 579

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2448
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1981
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1575
   • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1372
   • Dame sumnjiva morala
    Kod: FB KP 41
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
    Autor: luxi68
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1254

   Aukcije

   Forum