Uspomene nevidljivog

Dylan Dog

DD LEX 19 | 96 str.

Misteriozni napadač ubija prostitutke po Londonu. Policija je nemoćna, te se stoga Bree Daniels, i sama prostitutka, obraća za pomoć Dylanu Dogu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sjećanja na nevidljivog
    DD LEX 19
  • Uspomene nevidljivog
    DD ZS 19

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Memorie dall'invisibile
    DD SR 19

ZANIMLJIVOSTI

  • na naslovnici ubojica je ljevoruk, no u stripu je dešnjak
  • dijalog Hirama Baileya na stranicama 61/62 je zapravo citat iz filma Charlia Chaplina «Monsier Verdoux» vna stranici 57 Dylan spominje svoga oca koji ima natprirodne moći
  • još jedna epizoda u kojoj je slavna maketa galije ponovno uništena (na stranici 93)
  • vezom izmedju Dylana i Bree na svoj način se pozabavila i Paola Barbato u DD specijalu «Izbor»

«Uvijek sam vjerovao da čovjek može živjeti samo ako netko drugi vjeruje u njega.»

Malo tko bi mogao a ne složiti se sa ovom izjavom. Sclavi već u samom startu kroz monolog «nevidljivog čovjeka» sažima samu srž i bit cijele priče, koju na sljedećih devedesetak stranica samo još temeljitije razradjuje te oblikuje u jednu od najdojmljivijih i ponajboljih epizoda Dylana Doga uopće.

«Uspomene nevidljivog» je hladna, tužna i okrutna priča. Priča je to u kojoj nema ničega lijepog, niti ne počinje lijepo a niti će tako završiti. Pogledajmo Dylana i Bree… svima nam je dobro poznat odnos Dylana i njegovih klijentica, svi znamo što se ovdje u 99% slučajeva dogadja. Sve one padnu na njegov šarm, završe s njime u krevetu, a i sam Dylan u svojoj glavi sa svakom od njih planira vjenčanje i budući život. No sa svakom novom epizodom dolazi i nova klijentica i cijela se ta «orgija» zaljubljivanja i odljubljivanja ponavlja. Pa ipak je Sclavi vezu izmedju Dylana i Bree uspio podići na neku višu razinu. Spojio je dva osobenjaka, dvije individue, dvije persone u najmanju ruku kontroverznih zanimanja. Dylan je istraživač natprirodnih pojava, proglašavan kao šarlatan i neprihvačen u širem društvu… s druge strane tu je Bree Daniels, koja se bavi najstarijim zanatom na svijetu; prostitucijom. A od to dvoje marginalaca Sclavi je uspio isplesti prilično dirljivu i snažnu ljubavnu priču. Jer iako nam već ispočetka mora biti jasno da takova veza neće uspjeti opstati, i to ne samo zbog toga što po običaju sa novom epizodom mora doći nova ljubavnica, nego stoga što svejedno različitosti i okolnosti u njihovim životima su prevelike da bi ih mogle zadržati zajedno. No ti njihovi trenutci koje provode zajedno toliko su dobro ispripovijedani da čovjek jednostavno ne može a da ipak podsvjesno bar malo navija za njih, da uspiju, da ostanu zajedno…

No, ovdje su svi zaljubljeni u prostitutke, od našeg Dylana, Blocha, sve do «nevidljivog čovjeka». Sclavi je prostitutkama ovdje udijelio pomalo karizmatičnu ulogu te bi se čak usudio reći da ih je prikazao pomalo kao čarobnice, a njihove mušterije opet s druge strane kao pomalo bijedne, slabiće i teško iskompleksirane muškarce, muškarce koji ne plaćaju prostitutke samo za seks, nego da barem na trenutak osjete ženu, bliskost s ženskom osobom… a opet prostitutke su tu da im to omoguće, da ih vole, da ih maze, da im čak kažu «dragi» ili «volim te», naravno za odredjenu sumu novaca. Ali tim muškićima je i to sasvim dovoljno da barem na trenutak budu sretni.

Karakteristično je za Sclavija što je i ovu epizodu prošarao cijelom paletom neobičnih i osebujnih sporednih (a opet toliko važnih) likova, a cijelu priču protegnuo od jeseni, preko zime pa sve do proljeća. Sam Casertano nije mogao odabrati bolju epizodu kojom se priključio crtačkom DD-timu, te tamo ostao do današnjih dana. Mnogi crtači izazivaju različite impresije kod čitatelja, no čini mi se da je upravo Casertano jedan od rijetkih koji uživa naklonost svih.

Budimo realno okrutni i recimo da uistinu, ali uistinu odlične epizode Dylan Doga možemo jedva nabrojiti na prste jedne ruke… ajde dobro, na prste dvije ruke. :) «Uspomene nevidljivog» spada upravo u tu kategoriju. Nevjerovatna je to epizoda, koja bi vas, ako se pri čitanju zadubite u nju, potencialno mogla baciti u depresiju, ali fuck it, takav je Sclavi, barem takva je njegova vizija ljubavi, otudjenosti, samoće. Ovdje nemilosrdno udara i ne štedi nikoga kako bi nam rekao kako on vidi svijet, ljude i medjuljudske odnose. Kolega Djole je jednom rekao da ako želite prijatelje navući na Dylana Doga, dajte im neka pročitaju «Dugački pozdrav»… ja samo mogu dodati da ako slučajno nemate «Dugački pozdrav» pri ruci, dajte im neka pročitaju «Uspomene nevidljivog», nećete pogriješit.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

ZANIMLJIVOSTI

  • Naslovnica Dnevnikovog izdanja je obrnuta sto se da zakljuciti po tome sto je Dylan na njoj ljevak, a i po tablicama na "bubi".
  • Ralph Ellison je u knjizi "Nevidljivi covjek" pisao o ljudima koji ne znaju svoje mjesto u drustvu koristeci izmedju ostalog i seksualne devijacije koje snazno dotice i Sclavi.
  • Ovo je prvi susret Dylana i Bree Daniels.
  • Hiram Bailey izgledom podsjeca na likove spojenih zivota iz "Covjek sa 2 zivota".
  • Gay-sale na relaciji Dylan-Groucho su kopija onih koje u praksi primjenjuju Marcheselli-Sclavi (thanks, Zox!)
  • U hrvatskom izdanju Groucho cestita Uskrs iako se cijelo vrijeme govori o Bozicu.
  • U jugoslovenskom izdanju nije bilo spominjanja Boga u monologu Madam Tabithe.
  • Ako se ne varam, radnja epizode se proteze kroz jesen, zimu i proljece.

Ko god je imao nekog ko mu je bio smisao zivota ili bar svjetlo na kraju tunela, pricu o Nevidljivom moze uzeti kao svoju autobiografiju. Ko god u svom zivotu imase Aileen (Ajlu, Ljiljanu, Marinu...kakogod hoćete) kojoj je u 3 ujutro pisao pjesme koje joj nikad nece dati i ostase bez Nje, ovo je prica o njemu.

Nevidljivi je otprilike u pravu. Postojimo onoliko koliko osoba u koju vjerujemo vjeruje u nas. I tu se ja ne slazem sa Sclavijem - Nevidljivi (necu reci Sclavi jer zelim Nevidljivom pokloniti onoliko individualiteta koliko mu Tvorac nije dao) nikad ne bi rekao da smrcu Aileen nije nestao svijet. NIKAD! Jer, svaka osoba predstavlja jedan svijet - rat i mir, proslost, sadasnjost i buducnost, ljubav i mrznja.

Ono sto Sclavi radi sjajno jeste njegov odnos prema dehumanizaciji koju konstantno ismijava od momenta kad kaze za Nevidljivog da radi u katastarskom uredu pa preko glupavog policajca kojeg Bloch natjera da ne razmislja svojom glavom.

Za razliku od gorepomenutog Ralpha Ellisona kojeg su optuzivali da u isto vrijeme uzdize i denuncira drustvo iz kojeg je izrastao, Sclavi svoje okruzenje iskljucivo denuncira. On sa sazaljenjem, tim najbolnijim oruzjem, udara po onima koji ne vide ljude oko sebe samo zbog novca. Sclavi daje razumijevanje spram svih osim onih koji ne vide Nevidljive zbog par penija. Ostalima ce Sclavi na ranu nanesenu sazaljenjem staviti oblogu razumijevanja. Jer, kako ne sazalijevati ljude koji zele novac s kojim ce pobjeci od dijela sebe - Blocha kojem je na prvom mjestu njegova penzija, Miriam koja ubije da bi pobjegla od Miriam-prostitutke, kolportera koji bi razbio njusku onom kojeg ne gleda kao osobu nego kao nekog ko mu je maznuo nekoliko penija...? Dylan je covjek kao i oni, i Dylanu treba novac no njemu je novac sredstvo, a ne cilj.

Tako Sclavi spasava i Blochovu dusu - i on na nekoj tacki zaboravlja penziju i postaju mu vazni ljudi.

Sclavi ne propusta i ovu priliku da se osveti svojoj majci. Svaki poremeceni lik u ovoj epizodi, svako cudoviste (a pored njih, i Nevidljivi), za svoj izvor psihickih smetnji ima majku. Hiram Bailey je obicni serijski ubica, iznimka koja potvrdjuje pravilo. Edipov i Orestov kompleks se ovdje mijesaju, Sclavi zeli i voditi ljubav sa svojom majkom i ubiti je. Tim redoslijedom.

Odnos Bree i Dylana? To je najslabija tacka u cijeloj prici, ali se da nesto izvesti kao zakljucak: Bree je kao i svi drugi likovi - osim Dylana - opterecena karijerom i novcem. Svojom potvrdom u drustvu. Dylan je ne razumije, bas kao sto nije razumio ni Lillie i njene vjersko-nacionalne ideale.

Naslovnica - Villa mi je drazi od Stana. Crtez - Casertano je najbolji crtac Dylana e basta. Ovakvu gorko-slatko-gorku pricu je mogao crtati samo on.

Nevidljivi? On je ionako za zivota bio niko. Poslije zivota cak ni to. No, zavidim mu jer je onog ko je otjerao njegovu Aileen iz njegovog zivota ubio. Ja to ne mogu jer bi to bilo samoubistvo.

Naprijed

DD LEX 18 Zločin

DD LEX 20 Iz dubine

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • ken2

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    savršenstvo, jedna od najboljih priča, meni uz još par njih najdraža
    jedino mi naslovnica nije za 10
    16.05.2005
    14:41:00 sati
    ken2
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    jedna od najboljih dylanovih epizoda svih vremena. must have story!
    16.05.2005
    18:34:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno, meni najdraža epizoda DD , Sclavi na vrhuncu potpomognut odličnim Casertanom (koji je inače debitirao več u DD 10), nije ni čudno da scenarij baš ove epizode u Bonelliju davaju novacima da vide kako se to radi.
    16.05.2005
    20:10:00 sati
    Tomas Otto
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Okej, i ja ću se složiti da je ovo dobra epizoda, i da je i meni dirljivo (ako ovo tako mogu reći bez ikakvog podsmijeha ili navodnika) takav pristup ljubavi, životu, smrti, usamljenosti i ostalim elementima koje pokreću život. Međutim, jednom sam to rekao, ali nije loše da to još jednom ponovim, meni su najbolje epizode gdje dylan se u koštac hvata sa dijaboličnim, poltergeistom, vampirima, zombijima i ''ostalim likovima iz zone sumraka'', kako je nekad dylan bio najavljivan. Dylan dog je za mene u osnovi horror strip, doduše horror sa posebnim stilom, ali uvijek horror i toga bi se trebao držati. Priznajem, ima epizoda gdje se dylan posredno ili ne, bavi temama ljubavi, smrti, života i koje su mi odlične, ali to nije ova. Kiša koja lije u cijelom stripu, vjerovatno predstavlja ono što bi trebala, ali daje pretjerano tužnu, jesensku atmosferu, epizoda mi je prespora, dylan umoran, grucho nezanimljiv, da, tu se mislim spominje i Božić, a koji ćeš drugi blagdan uzeti kad želiš pokazati da smo mi ljudi usamljena bića. Dylan plače, bree plače, bloch plače, svi plaču, vjerujete malo je falilo da i ja ne proplačem. Čim sam vidio ovu recenziju vjerovao sam da će joj svi dati velike ocjene. Sorry ekipa, bez ljutnje, ali meni je ovo jedan od najprecijenjenijih dylanovih epizoda. Dobra je, štoviše vrlo dobra je, ali za mene nema takav kultni status.
    19.05.2005
    22:41:00 sati
    Mx2
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 79%

    7, 9, 8, 7

    Mislim da je kolega Mx2 napisao sve sto sam i sam zelio reci: jako precjenjena epizoda. OK,znam da su ukusi razliciti, ali mislim da je prica previse u 'crnjaku' da bih joj dao sve desetke, pa i ta atmosfera kise je (zijeeeev) jako dosadna. Odnos sa Bree? Da nismo vidjeli toliko puta bilo bi zanimljivo.
    Dakle necu se sloziti sa (cijenjenim) recezentom, ako se zelite navuci na Dylana nemojte (prvo) citati Uspomene na nevidljivog...
    20.05.2005
    10:34:00 sati
    SSM
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Dobar strip, jedan od prvih DD koje sam procitao.
    Nije ni cudo da ddfan ima sig iz ovog stripa :-) !
    20.05.2005
    14:06:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Bravo Sclavi!Bravo Casertano!Kad se napokon netko sjetio napisati recenziju na ovaj strip,vidio sam da i drugi misle slično kao i ja.Začudila me naslovnica Zlatne serije!Naime,tamo je slika okrenuta na drugu stranu.No svejedno Villina naslovnica je izvrsna.
    22.05.2005
    09:09:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Hmm, prica nije losa, lepo tece i nije nikako dosadna. Scenario je jako dobar. Crtez odlican. Ipak, moram da priznam da ima puno klisea, dosta patetike i poznate DD-ovske "jeftine filozofije" (kako je lepo rekla Marina Kimbal). Ne bih se slozila da su prostitutke ovde prikazane kao harizmaticne carobnice. Pre mi se cini da su prikazane kao tuzne usamljene zene, koje posle nekog vremena vise ne vide izlaz. To je veoma ocigledno kad jedna od ubijenih zena kaze ubici da bi zelela da nevidljivi dodje i ubije je i oslobodi je njenog zivota. Takodje je ocigledno i u podprici o sudbini Mirjam. One su ocigledno i lak plen za ubicu, jer im je lako pristupiti. Tu ocigledno nema carolije koju samo prividno oslikava zivot Bree Dainels. Mislim da postoji lik iz filma koji se zove Bree Daniels i prostitutka je, a tumaci je Dzejn Fonda. Ne znam o kom filmu je rec ali se secam scene u kojoj Fonda u strasnim trenucima dok ohrabruje ljubavnika raznim uzvicima, iza njegovih ledja hladnokrvno gleda na sat...
    26.05.2005
    08:42:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Uz Poslije ponoći i Sa druge strane zrcala,vjerojatno i najbojlji DD i jedini kojeg imam u nekoliko primjerka koje dajem prijateljima da pročitaju i vide da stip ipak nije "budalaština za djecu".Očito je da je tandem Sclavi/Cassertano daleko najbolji u DD-staffu i baš su mi njihove epizode najbolje."Nevidljivi" je(blago rečeno) - zakon zakona,to je tip priče koji mi najviše odgovara kod Dylana;dakle sa puno zanimljivih sporednih likova,dosta emocija i dobrih krvavih scena.Scenarij je maestralno odrađen,atmosfera u stripu je sjajna(kiša,zagonetni ubojica itd.) a ima i nekoliko antologijskih scena.Posebno bih izdvojio momenat kad ubiju kurvu sa kojom je i Bloch bio a Dylan istovremenu prizna Groucho da se ženi a Groucho ga sasvim ozbiljno(!!!) pita "sa kim?" i "zna li ona?".Nevjerojatna scena,možda i najbolja u cijelom serijalu.
    Cassertano možda nije toliko dobar kao u npr. POsle ponoći ali zbog cjelokupnog dojma ipak mu dajem 10.Što se naslovnice tiče,jasno je zbog čega ju je Dnevnik okrenuo(ubojica je dešnjak ;-)))
    29.05.2005
    12:59:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 10, 2

    Evo nekih sranja koja su scenaristi napravili:1.gdje je uopće nevidljivi,ja vidim samo nekog čudaka.2.ubojica je dešnjak
    31.05.2005
    19:41:00 sati
    Pierce
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Vrh epizoda!Jedna od mojih najdrazih Dylana!
    04.06.2005
    05:33:00 sati
    zveky
    uredi
  • boris.predic

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Kao i ostali sve najbolje ako igdje vidite ovaj strip kupite ga
    08.06.2005
    17:55:00 sati
    boris.predic
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    3, 7, 2, 2

    Pa, dobro, ja cu biti ovdje vrazji odvjetnik, prljav posao, ali netko ga mora raditi. Prica je kao ideja ok, ali ljudi kada je zadnji puta nekome od vas palo na pamet da je rijec o HORROR stripu? Mislim, nikako ovu epizodu nemogu povezati sa rijecima kao sto su strava i uzas. Mozda jadne kurve i usamljeni ocajnici mogu biti tema za neku dobru pricu, depresivnu i tuznu itd. ali ni na jedan trenutak nisam mogao osjetiti zaljenje za likovima, vise emocija osjecam prema aparatima za kavu. Definitivno smatram da je ova epizoda krajnje smece, slobodno me mrzite, ali zbilja nemam drugih rijeci da ju opisem.
    08.06.2005
    20:14:00 sati
    poshtar
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Ako se ikad snimi Dylan Dog film,,volio bi da to bude prema ovom broju.
    11.06.2005
    14:47:00 sati
    Stribor
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ha, tek sam sad video da je Dnevnik "okrenuo" naslovnicu, ludnica :)
    A o stripu sta reci? Ultimate Dylan za svakog ko ga voli u tom izdanju, znaci kisa, melanholija, hookers i jedna ljubav koja je mogla to i ostati
    Fenomenalna atmosfera na 96 strana koju ne preporucujem u vrelim letnjim danima ;)
    05.07.2005
    20:49:00 sati
    Barker
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Zaista jedna odlicna epizoda. I sama prica je izvrsna (konacno do samog kraja nemas pojma ko je zapravo ubica), a Kasertano maestralan. Sigurno da Uspomene nevidljivog spada medju DD Top Ten.
    12.07.2005
    17:00:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda! Obavezno pročitati! Nemam baš niti jednu zamjerku!
    12.08.2005
    01:35:00 sati
    Godza
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Najdraza Dylan epizoda.
    20.08.2005
    14:40:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Nije loše, ali ipak ne u mojim omiljenim DD-ovima. Klasični Sclavijev crnjak, s čime mi je pomalo dosadnjikav. Najdosadniji mi je odnos između Dylana i Bree, bez te patetike epizoda bi bila puno bolja. Sama priča je skroz OK, čuveni Sclavijevi obrati.
    29.08.2005
    13:09:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik u svakom slučaju. Eh da, i Cassertano je car.
    03.09.2005
    01:10:00 sati
    dejd
    uredi
  • chado

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stvarno jedna od najboljih Dylanovih epizoda. Ali nakon što sam tu epizodu pročitao dvaput onda mi je stvarno sjelo.
    18.09.2005
    19:44:00 sati
    chado
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Kad sam prvi put pročita ovaj strip nisan ništa skužija a kasnije san svatija da je ovo najbolji dd ikada obožavan ga
    10.10.2005
    21:09:00 sati
    Dane
    uredi
  • dubac

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Jedan od boljih.
    12.10.2005
    16:10:00 sati
    dubac
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Sta ja znam... Svakako odlicna epizoda, ali nije takvo remek djelo. Bez Bree bi svakako bilo bolje.
    30.11.2005
    23:05:00 sati
    luda krava
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda i broj 74-Dugacki pozdrav bi trebali da budu obavezna lektira u srednjim skolama (pusti snovi, nazalost), jer u sustini predstavljaju veoma bitno stivo u sazrevanju adolescenata. Sta je sve Sclavi pokrenuo u prvih 19 brojeva, to je cudo! Ne samo zbog Casertana, ova storija je neodvojiva od brojeva 10-Iza ogledala i broja 26-Posle ponoci. Imaju neku zajednicku nit. Dok se u broju 10 zahuktava, a u broju 26 (prema mom misljenju) preteruje, ovde je njegovo velicanstvo nasao pravu meru i sve savrseno funkcionise. Neopisivo je uzivanje citanje ove price. Veoma pametno je odradjen i (uslovno receno) nastavak ove price, broj 88-S druge strane smrti, pocev od scenarija koji pored fantasticne ideje (u smislu nastavka, koji to u stvari nije), super osmisljenog nasilja (nisam zagovornik istog, jednostavno smatram da mu je mesto u stripovima i filmovima), koje je sproveo u delo odlicni Soldi (jedino pojavljivanje u DD-u, svaka cast na izboru), ima i dobro odmerenu dozu patetike (bas kao i ovde), sto se ne moze nazalost reci i za broj 81-Johnnu Freak, najocekivaniju epizodu DD-a. Prevelika ocekivanja? Mozda je i to u pitanju.
    21.12.2005
    19:12:00 sati
    jovandd
    uredi
  • tony starks

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    odlicna epizoda s jakom i razradjenom pricom koja citavo vrijeme drzi vodu...
    ipak, javljaju se i oni koji ju hvale kao jednu od najboljih i oni koju ju ne mogu provarit jer je otklon od 'klasicne DD price'... ja se priklanjam prvima i cini mi se da ono sto stinky naziva legendarnim jakim prvim epizodama jesu upravo ti otkloni kad je serijal jos trazio svoj glas i nije se libio meandrirat medju razlicitim glasovima, zanrovima, citatima, etc... kasnije sve postaje rutina unutar nekakvih predodredjenih zakona...
    super su i kikijevo i biljino vidjenje prostitutki: rekao bih da se radi o dva jednako valjana citanja:po meni strip nudi uporista za oba!obrati su odlicni, elementi nestvarnog, oniricnog poput stare patuljcice su na najnizoj razini, tek toliko da golicaju mastu- sto je meni super, jer se ne mijesaju agresivno u pricu, a opet ovjeravaju dylandogovsku romantiku...crtez je bas kako zamisljam(o) da bi trebao izgledati idealan DD crtez..
    sami zapisi nevidljivog, koji su umetnuti u pricu su mi najdraze mjesto u stripu, najsvijetliji trenutci 'sclavijeve poezije' (u prijevodu koji cini se malkice steka, al svejedno super zvuci..): nikad nisam bio netko.dok sam bio mali ,mama me cesto brkala s bratom, iako sam bio jedinac. dakle nisam bio ni jedinac. s druge strane, moja majka i danas vjeruje da je moj brat jedinac.':)))
    08.02.2006
    12:13:00 sati
    tony starks
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Recenzija + kontrarecenzija = 100 %! To sve govori. Ova epizoda definitivno spada u top 5 DD epizoda svih vremena!
    14.02.2006
    07:09:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedan od najboljih
    03.06.2006
    16:14:00 sati
    CAGLIOSTRO13
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Jedna od boljih, pache fantasticna epizoda. Ne bi joj dao najvise ocjene, ali vrlo visoke zasluzuje. Strip koji se bez problema moze procitati svakih par godina i u njemu uzivati.
    26.07.2006
    13:46:00 sati
    alen
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Aco je dobro rekao - ova epizoda spada u top epizode Dylana Doga!Francuski filmovi novog vala u stilu istraživača noćnih mora!Inspektor Bloch dolazi do izražaja (činjenica da posječuje prostitutke čini ga nekako ljudskijim i kompleksnijim likom). Cool završetak:"...nisam bio umro na stranici 65..." Ne bih se složio sa Stinky-em oko Bree Daniels. Vjerojatno zbog Jean-Luc Godarda, odnosno njegovog filma "Vivre sa vie" sa Annom Karinom u glavnoj ulozi. Nakon što odgledate taj film dobijete totalno drugačiji pogled na prostituciju (barem je tako bilo u mom slučaju). Pašu mi "kišne i noćne" priče! Casertano rastura! Prve četiri epizode koje je crtao zaslužuju čiste desetke. Uistinu izvrsna epizoda!
    30.08.2006
    20:53:00 sati
    Vega
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Priča za razmišljanje. Top 5 DD definitivno!
    06.01.2007
    00:39:00 sati
    manhunter
    uredi
  • gumiflex

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Užasno dobar strip. "Učiteljice, zapišite da sam odsutan."
    19.06.2007
    12:33:00 sati
    gumiflex
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Riječi su nepotrebne, sve je već rečeno o ovom remek-djelu...
    29.06.2007
    12:25:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Odlična epizoda, sa scenarijom koji drži vodu i koji je višeslojan. Međutim, ono što je meni uvijek smetalo je to koketiranje između horrora i Sclavijevog ispraznog filozofiranja i bavljenja klišejima, sladunjavim završecima gdje sunce probija oblake a ljudi uvijek priznaju da su pogriješili (a što je @Bilja dobro primjetila)... To nije tako u pravom životu nažalost, jer ljudima je najteže priznat da su pogriješili... Ova Bree je čudna, iako se mora priznat da objašnjava samu pojavu Dylana Doga, koji se zaljubljuje i prosi prostitutku... "Ja glupa?! Ti si glup! Izgledaš kao srednjoškolac!"E moj Dailane...
    14.07.2007
    20:23:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 8, 9

    A ja ću samo reći: DRAGO MI JE DA NISAM JEDINI! Jednostavno me nisu mogle dirnuti te scene, žaljenje za likovima, tužne odnose, Casertano je pomogao malo u tome ali ne dovoljno. Pet-šest komentatora su isto tako rekli... pa više emocija osjećam prema aparatu za kavu kao što je jedan član reka. Možete govoriti što oćete, da ne poznam DD serijal i tako dalje, ali ako je ovo najbolji dylan onda stvarno... šteta velika...
    18.09.2007
    00:10:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Odlična priča i vrlo dobar Casertano.
    09.12.2007
    19:56:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    mogao bih tražiti dlaku u jajetu i naći sitnu zamjerku (naslovnica je jako dobra ali nešto mi fali, priča je za mrvu rastegnuta na kraju, na zadnjih par stranica) ali sve to ću zanemariti i dodijeliti ovom stripu čistu desetku, jer radi se o jednoj od epizoda zbog koje smo zavoljeli dylana, vrhuncu serijala... brindisi mi je jednostavno kvalitetniji crtač, ali i casertano je odličan, pogotovu o ovoj epizodi. sclavi također, možda nikad bolji, ovaj strip ima jednostavno toliko toga dobroga da ne mogu nagurati u jednu recenziju a da ne zamaram nekoga,jednostavno-pročitajte i uvjerite se sami..."što se događa na ovom svijetu? čini se da smo svi jedan drugom nevidljivi?" epizoda koju svaki fan dylana mora pročitati... ma i oni koji to nisu... malo remek-djelo u svijetu stripova... 
    07.01.2008
    01:12:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ove stare epizode Dylana su nešto ponajbolje od stripa uopće. Žanr varira od jednostavnih horora,  krimića preko komičnih trilera sve do kompleksnih i sumornih krimi-drama kao što je ova. Ne mogu vjerovat da se ovo nekome ne sviđa, a nekima bi trebalo zabranit komentirat općeprihvačena remek djela kao što su antologijske epizode Dylana i Alan Forda. Casertanu je ovo druga epizoda koju crta i ponovno zaslužuje desetku kao i Villa već šestu epizodu za redom.
    17.01.2008
    13:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    uz ničiju priču i poslije ponoći moj top 3
    12.02.2008
    15:20:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Više volim Sclavijeve luđačke epizode (kao Pakao i Golconda), nego ove melankolične. Epizoda je korektna i nema nekih grešaka, ali meni nije dovoljna da me ostavi zamišljenog.
    13.03.2008
    10:44:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Hmm, pa nije loša epizoda, zanimljiva je, ima odličnu atmosferu. Vrlo mračnu. Priča nije napeta, čak je pomalo predvidljiva.
    Mislim da je ova epizoda više za one kojima je mašta vezana za svijet oko nas. Mrvicu precijenjena epizoda.
    Najjači adut epizode je svakako crtež. Odlično!

    Izdvojio bih par stvari. Dilan ponovo spominje svog oca koji ima paramnormalne sposobnosti. Zatim, oni koji su se pitali zašto je Dilan uvijek jednako obučen, odnosno ne promijeni jaknu (i pod zimskim uvjetima) - da mu ne pokvari imidž.
    Odlična scena: Dilan dođe kod Blocka i nudi ga vodom iz automata. Međutim, Block unutra ne drži vodu već gin!
    11.12.2008
    14:27:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    U ovoj se epizodi više govori o malom čovjeku kao nevidljivom, tj. o onim ljudima koje svaki dan viđamo i koje nitko ne zapaža. Tako ovaj DD nije ispao priča o stvarnom nevidljivom čovjeku, koji koristi svoju nevidljivost za razne opačine, nego potpuno melankolična i dirljiva priča.
    02.01.2009
    21:55:00 sati
    Panon
    uredi
  • dr strangelove

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ne piše u zanimljivostima da je Bree Daniels lik prostitutke iz filma Klute (1971) koju glumi Jane Fonda.
    07.01.2009
    19:14:00 sati
    dr strangelove
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Dobra stara priča ali nije dobra kao one najbolje. Čak mi ima puno boljih brojeva. Naslovnica je super!
    14.01.2009
    01:35:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    14.01.2009
    17:35:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 10, 6

    Svojevrstan vrhunac pocetnih epizoda serijala. Neobicna i subverzivna epizoda. Iako je deklerativno uzasno tuzna, prepuna je humora koji kao da to zeli kompenzirati. Cita se dosta brzo i gotovo akcijski. Subverzivna je jer gotovo da se radi o parodiziranju psiho-drama koje se bave detaljnim istragama slucajava serijskih ubojstava. Subverzivna je i jer ima nekoliko elemenata koje se inace ne vidjaju u DD, spominjanje masturbacije, jedan od glavnih junaka Bloch sa prostitutkom (dio sa njegovom curom je toliko brzo kadriran da gotovo da je parodijski), dylanova ritualna epizodna kopulacija nije prikazana kako je inace u DD (genericki missionarry, ovdje samo noge)


    Za ovu epizodu postoji pdf na talijanskom Sclavijevog scenarija gdje se moze vidjeti koliko je on opsezan za ultrahiperprodukcijski mjesecni pulp strip.

    Ovdje kao da je sclavi meta svijestan, sto mozda i naznacuje u nekim forama (rupert everett kao facijalni model za dylana)

    Scena kada dylan srece patuljicu u cou trysideu je dojmljiva. Jel to popaljeno iz nekog filma? Jedino me podsjeca na swimming pool . Francuski film isto dijelom o istrazivanju ubojstva. Ali on je iz 2003 a tada je jedino izasao ludensov reprint haha. Zna netko jel to reczrring hommage necemu?


    Pamtit cu epizodu po odlicnoj filmskoj montazi. Casertano je takodjer odlican kod facijalnih ekspresija. Na kraju je nadlovnica toliko predvidljiva ideja ("samo stavi akciju") da je gotovo i ona parodijska. Iako dobro nacrtana.

    Crno bijela tehnika savrseno pristaje i jos to na ludensov otisak krhkih korica ali bolje kvalitete papira.


    Komentar ispod sam napisao sa 17 godina i dao sve desetke. Ne cu ga citati opet


    p>Izvrsna epizoda,još jedno Sclavijevo remek-djelo.Ovaj strip ima izvrsno dočaran ugođaj(zasluge idu i Casteranu).Melankolična,višeslojna,alegorijska,ali i optimistična epizoda.Humor,nepredvidljivost,osjećaj,dijalozi,likovi...ma genijalno.Prije čitanja sam mislio da će se priča bazirati na pronalaženje serijskog ubojice,pa nisam previše očekivao,ali ispalo je drukčije,Sclavi izvrsno vodi radnju i uvodi likove.Možda i je odnos između Bree i Dylana slaba točka,ali baš me briga,ionako me njihov odnos nije ono što me dirnulo u ovoj epizodi,uostalom Dylan je samo bedasti zaljubljeni srednjoškolac;) Još da dodam onu izvrsnu scenu govora Hirama Baylia i govora Madame Tabithe.Casterano je u ovoj fazi genijalan,izvrsno paše uz ovu priču,ona scena kada se ubojica preda Blochu i Dylanu...Izvrsna i atmosferična naslovnica. Vi obični ljudi nemožete ni zamisliti koliko je tužan Božić,kada silom treba biti sretan,a toliko je nesretnih ljudi...
    28.02.2009
    22:30:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

     Čista poetika. Sasvim yadovoljavajuća priča i fantastičan scenario, sa ingenioznim metaforama. Ovde je potpuno nebitno, koje sve refernce vuče autor, da bi izgradio sopstvenu autentičnu priču.
    21.03.2009
    08:52:00 sati
    farrar
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odličan strip
    01.04.2009
    23:20:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    scenario za jedan dobar film, odlicna epizoda
    11.06.2009
    16:10:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Sclavijev cilj je bio pokazati na one "nevidljive" ljude za kojih nitko ne mari i prema kojima se svi odnose ravnodušno, kao da ne postoje. Tu je Sclavi napravio pun pogodak, a briljantna mu je ideja uvođenje onog dnevnika kojeg piše Nevidljivi. Međutim, drugi dio priče, onaj s ubojicom prostitutki nije ispao baš dobro jer se rastegnuo i Sclavi više nije znao kako ga riješiti. Tu se samo nižu pretpostavke dok se pravi ubojica sam ne preda Dylanu i Blochu i tako prepusti mjesto novom ubojici, svom nasljedniku koji će se pojaviti prije ili kasnije. Zato se i događanje ove priče razdužilo na cijelu godinu i u tom dijelu vidiljivo opada dinamičnost. Međutim, Sclavi na kraju opet pokazuje iskru genijalnosti i daje nam do znanja da su i te ubojice samo još jedna skupina nevidljivih ljudi koji samo traže malo pažnje, ne žele biti sami. Tako su se na kraju te dvije poveznice (nevidljivi - zločini ubojica) na kraju dobro uklopile jedna u drugu. Ono što mi se ne sviđa je pretjerana doza patetike na nekim mjestima. Odnos Dylana i Bree je predosadan i viđen već podosta puta u serijalu, samo što ovdje njih dvoje cmizdre naveliko pa bi to kao tribalo biti dirljivo i upečatljivo i drukčije od svih takvih situacija dosad. Dakle, teška marmelada i to je negativna strana ove priče. Inače, Bree mi je najgora Dylanova ženska. Totalno je iritantna i glupava. A još ona njezina otupljena faca i frizura, neš ti lipote...bah. Crtež je pogođen, dobro nacrtana kišna atmosfera. Jedino malo likovi štekaju. Naslovnica je fenomenalna.
    18.08.2009
    09:35:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je netipicna epizoda Dylana Doga, netipicnog broja 19...:) Ne bih se u mnogo cemu slozio sa recenzentom ( sa kontra-recenzentom se slazem ali i on je malo tendenciozan )...Prvo, Casertano se prikljucio crtackom timu stripom "Iza ogledala", isto tako jednim vanserijskim Dylanovim stripom. Drugo, odlicnih epizoda Dylana Doga ima barem 30...Trece, ako se zelite upoznati sa Dylanom Dogom, necete citati na pocetku niti "Dugacki pozdrav" niti "Uspomene nevidljivog" vec tipicne hardcore-zombi stripove, te epizode sa vampirima, duhovima i raznoraznim monstrumima...Preporucujem : "Noci punog mjeseca", "Povratak cudovista", "Ruzicasti zecevi ubijaju", "Dvorac straha", "Morgana", "Zora zivih mrtvaca", "Golkonda" itd...Ispade da samo kritikujem recenzenta, te cu se pozabaviti malo i samim Nevidljivim...Zar moze covjek biti toliko osjecajan kao sto je Nevidljivi? To sam pitanje sebi odmah na pocetku postavio...On je nevjerovatan covjek, ljudina u pravom smislu rijeci...Pogledajte samo njegov odnos prema zenama, pa potom i prema svima ostalima...Sa koliko suptilnosti, emocija, duhovne snage govori i razumjeva svijet oko sebe, sa koliko osjecajnosti prilazi ljudskom bicu. Normalno da je ovakva ljudska gromada na marginama, jer je svijet svakako naopak, to nije nista novo niti strano. Mozemo svi uciti od ovog sjajnog covjeka. Sclavi me je ostavio bukvalno bez teksta, ucinivsi ovu epizodu posebnom, atipicnom. Nigdje ne vidimo monstrume koji se krevelje kada otvorite ormar, niti gledamo duhove kako izazivaju srcane udare...Ali zato imamo sjajnog Nevidljivog covjeka koji trazi ubicu Aileen...Ne znam, ova epizoda ostavlja bez teksta, doslovno je ubitacna. Casertano, taj manijak...jedino on moze crtati ovo, jedini on zna docarati sivilo i tezinu ove epizode. Villina naslovnica je za cistu desetku, ekstremna, mocna naslovnica, u koju je ubacena i cuvena londonska kisa...Scenario i pricu ne treba ni spominjati...Ovo je vrijedan strip, zaista.

    30.12.2009
    13:44:00 sati
    Winter
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunac.

    31.03.2010
    15:39:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Sam koncept "Sjećanja nevidljivog" je toliko složen i dobar da on sam po sebi diže ovu epizodu na jedan veoma visoki nivo kvalitete, no popraćena uz solidan scenarij i odličan crtež daje mu status jednog od najpamtljivijh stripova koje ćete pročitati u životu. 

     

    šteta što će kasnije "S one strane smrti" pokvariti sveukupni dojam.

    23.07.2010
    17:50:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo Dylanovog serijala, kao i "Dugacki Pozdrav", "Posle Ponoci", "Morgana" i "Dok vas smrt ne rastavi".  "Uspomene Nevidljivog" pada kod tih ostalih vrhunaca, i ne samo da je jedan od 5 najboljih stripova Dylana, nego i jedan od najboljih stripova ikad.  Ovdje imamo ozbiljne i nezaboravne teme (ljubav i gubitak onog koga volis), kisu koja samo vise dise atmosferu tuge i jada nad Londonskim ulicama, i naratora koji je toliko kompleksiran i usamljen da se covjek moze rasplakat kad mu cujes glas.  Veoma tuzna i mracna prica, ali tu nista ne fali - da je i neki film vako vrhunski napisan i snimljen, i taj bi bio 'masterpiece'.  Cassertano i Sclavi su ocito super kombinacija, a sa ovakom naslovnicom koju je Villa nacrto poboljsavaju sve drugo sto se moze reci.  Ovaj strip bi i mogo da dobije neko nagradu koju inace dijele radovima literature, i ja ne bi nimalo bio iznenadjen.

    27.07.2010
    23:57:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Neznam shto je ova epizoda toliko hvaljena,veliki sam fan DD-ga,cuo sam za ovu epizodu kao jednu od najbolijh i kad sam je procitao nije mi se uspostavilo da je bas nesto! - uostalom, moja omiljena epizoda,koja je po meni najbolja od svih je ''S Drgue Strane Smrti''. sto je nastavak ove-!

    06.08.2010
    19:24:00 sati
    dragan94
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Zbog prevelikih ocekivanja koje sam imao o ovoj epizodi, nisam bio fasciniran do te mere kao ostali koji su je citali u vremenu Zlatne Serije a nisu znali nista o njoj. Tako je uvek najbolje, i za film, i za strip, kad jednostavno ne znas detalje, ne znas nista i ne ocekujes nista pa ako je dobro ili odlicno, jednostavno te pogodi kao uragan i pamtices dok si ziv. Ipak, radi se o jedno malo remek delo, epizoda koja se jednostavno ne moze zaboraviti i koja je vrh scenaristickog majstorstva cika Sklavija.

    18.09.2010
    03:03:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • boris84

    Ukupna ocjena 50%

    4, 3, 7, 8

    Izvikana epizoda, kao malo koja. Klasican primjer bespotrebnih ulazaka u dubiozu!

    30.11.2010
    03:52:00 sati
    boris84
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Pa nema se što pričati o ovom broju,osim toga da je izvrstan.

    27.12.2010
    11:37:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedna od najboljih prica

    04.01.2012
    23:40:00 sati
    dimmuforlife
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    Uh...

     

    Često kada se vratim nekoj od Sclavijevih starih (najveći ljubitelji serijala rekli bi klasičnih) priča, sve veći utisak imam da ih je pregazilo vreme... To ne mogu da kažem za svaku od njih, naravno, ali glede Uspomena nevidljivog, priča me zaista nije preterano dirnula.

     

    Casertano je odličan, napravio je tešku, tmurnu atmosferu, ali Sclavi definitivno nije autor koji meni odgovara... Čak i onda kada je ideja dobra, ne dopadne mi se izvedba (scenario)...

    21.01.2012
    03:42:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Ova priča me nije dotakla. Previše je patetike, plakanja. Pa šta je ovo? Sapunica! Dylan bi se ženio sa prostitutkom Bree. Da se skoro u svakom broju ne zaljubljuje u drugu curu možda bi me to i dirnulo ali tako mi ide samo na živce.

    21.05.2012
    18:24:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Jebeno dobro...

    01.06.2012
    23:22:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nevjerojatno. Na strani 65-oj je već sve rješeno kada ono twist i to ubitačno dobar twist.

    19.07.2012
    19:05:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    05.10.2012
    13:44:00 sati
    coszinus
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.01.2013
    23:49:00 sati
    velka031
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican. Uvijek budi uspomene.

    17.03.2013
    19:13:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zasigurno u top 10 Dylanovih epizoda. Sclavi je ovdje naprosto maestralan. Već te samim početkom tresne u glavu i uvuče te do srži u priču. I kako dobro plasira emocije... Sjajno. Casertano je ovdje genijalan, čudno mi je kako se u kasnijim epizodama pogoršao (kao jednim dijelom i sam strip).

    04.06.2013
    16:07:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 60%

    7, 3, 7, 9

    Patetika na n-tu. Jesam malo dosadan s tim, ali Sclavi je u pogledu recikliranja jednog te istog još gori. Opet jedna dirljiva priča o tome kako su "obični" ljudi nakaze, čudovišta, blabla. Jedni te isti motivi. Brzo dosadi. Da nema Grouchovih viceva, sumnjam da bih dogurao do kraja. Vidim da je Sclavi opet uspio ugurati svoj Edipov kompleks (posljednje misli onog Breeinog ljubavnika koji joj je valjda sin). Ne kužim mitologiju iza nevidljivog tipa. Očito je to neka metafora, kao "on je još jedan običan čovjek kojeg nitko ne primjećuje pa je zato nevidljiv". Ali onda zašto su vidljivi oni ljudi u baru? I kako to uopće možeš vidjeti tog tipa? Ugraditi si Oči 2.0?

    Casertano je deset puta bolji ovdje nego u ostalim radovima, čestitke. Naslovnica je fantastična.

    26.07.2013
    10:43:00 sati
    Opti
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Previše je "ubojica" u ovoj epizodi i zato ova priča "ne drži vodu"....inače lako se čita jer je ispričana na neki ljep način uz malu dozu morbidnog humora. Šteta što je "nevidljivi" na naslovnici pogrešno nacrtan.
    27.07.2013
    15:18:00 sati
    Oki
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Vakih DD trebamo vise. Za cistu 10'tku , nije . Neceg bijase previse , neceg je moglo vise. Crtez/Atmosfera, odlicno. 

    03.02.2014
    12:12:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Dosta dobra priča sa gorkim okusom.

    28.09.2014
    10:02:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Nekako mi je ova epizoda ostala u sjećanju 'da je gotovo savršena', tako da sam se dosta razočarao na kraju. Solidno, ali ništa posebno.

    05.01.2015
    19:31:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    VRH!!Prica je fenomenalna,crtež odličan jedna od najboljih epizoda a i Bree je dobra picka puno bolja nego Lille!!Naslovnica jedna od najboljih u Bonelliju.
    08.01.2016
    09:33:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda. Bree mi je jedna od najdražih Dylanovih djevojki, onako nagla i čvrstih stavova. Casertanov crtež se jako poboljšao i ovdje zaslužuje ocjenu 10.

    30.10.2016
    11:53:00 sati
    karlitos
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jedan od ponajboljih DD koje sam pročitala ali ipak neću opaliti 100%. 

    Početak je vrhunski. Nakon što je ubijena jedina osoba koja ga primjećuje, protagonist postaje nevidljiv. Ono što slijedi nakon toga je napet Noir od kojeg se teško odvojiti makar na sekundu. Turobna i kišovita atmosfera, nesretne okolnosti i sudbine, prostitutke i klijenti s bizarnim željama.

    Ali, što jest jest previše je tu limunade i patetike, previše obrata tako da se kao cjelina ipak malo razvodnilo. Crtež i naslovnica vrhunski.

    07.05.2017
    14:11:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moja prekopirana analiza sa Darkwood.com, od pre godinu dana... Svašta sam nalupetao ali neka je ovde.

    Celokupni dijalog odličan, bez i jedne nepotrebne reči viška. Naročito dobar monolog/memoari nevidljivog:
    ''Dok sam bio mali, mama me je često brkala sa bratom, iako sam bio jedinac... S druge strane, moja majka i danas veruje da je moj brat jedinac.''
    pa kad on kao nevidljivi čovek upita čitaoce: ''zaboravili ste me? O ne, ne vređam se ja, navikao sam na to...''
    ''S prozora sam gledao kako je (mrtvu prostitutku) odvode na poslednje putovanje, a ja sam bio niko. Kao i ona sada.''
    ''Onda sam osetio zastrašujuću bol, kao da umirem... Ali kako može umreti onaj koji nikad nije bio niko?''

    I mnogi drugi citati... Ceo taj deo stripa o nevidljivom čoveku podseća po ideji na Ničiju priču. O neprilagođenoj osobi, koja ne zna i ne vidi svoju svrhu na svetu. Koju drugi ne vide, ili ne žele da vide. Lepo je na cravenroad7 forumu jedan rekao ''kako to da se prema nevidljivom u stripu neki ponašaju kao da je zaista nevidljiv a drugi kao da ga ipak vide (na primer barmen ili prodavac novina)?'' To iz određenih razloga nije scenaristička greška ili se bar tako meni ne čini. Ne vide ga jer se nisu potrudili da ga vide. Ravnodušni ljudi kojima su svi neznanci nevidljivi. ''Čini se da smo svi jedni drugima nevidljivi'', kaže, na pomalo kliše način, glavni akter ove epizode, diskretni heroj, dok ispija svoj viski u baru Nighthawks.

    Nažalost, objašnjenje o nevidljivom i njegovom bratu na kraju epizode je pomalo bezveze zakomplikovano i kvari scenario. Iz onoga što sam pročitao, svi hvale ovaj scenario kao najbolji Dilanov ikada. Po mom skromnom mišljenju ima dosta ''rupa'' u scenariju, ali ne u vidu tipičnih propusta već na drugi način, razrešava se ko je ubica već oko 60 strane a zatim dolazi Božić, pa proleće... Ta vremenska distanca u Dilanovim stripovima mi se nikada nije sviđala, isti je slučaj sa epizodom Džekil. Srećom, na kraju shvatamo da postoji još ubica, u ovom slučaju još dvojica do samog kraja stripa, što je sasvim kul i u Dilanovom stilu. Oseća se neizvesnost i ludilo do samog kraja poput epizoda kao ''Posle ponoći''.

    Čak su i slične, obe je crtao Kasertano i obe govore o sličnoj tematici - grad, noć, plejada raznoraznih likova čiji duhovni trulež i moralni pad uništava taj isti grad. Opet moje mišljenje je da je Posle ponoći manje ''pretenciozna'' epizoda, sa mnogo ''opuštenijom'', da ne kažem jednostavnijom radnjom tj. glavnom premisom, ali da je za jednu malu nijansu bolja od ''Uspomena nevidljivog''.

    Uspomene se dotiču mnogih tema. Sa jedne strane to je triler u kome se traži ubica, a pronalaze tri. Jer grad nikad ne spava, kopiket ubice kopiraju jedni druge i nastavljaju nizove zločina. Kao što kaže poslednji od ubica prostitutki Bri - ''Smatraj me jednim od mnogih nevidljivih ljudi koje si upoznala''. Zato a i zbog mnogo čega drugog ovo nije tipičan triler, već balada o mnogobrojnim Džekovima Trbosecima, o ludilu kome se ne zna početak, a kraja mu nema - jer će trajati dokle postoji ljudski rod.

    Bri je svakako jedna od naj. Ne bih to ni znao da nisam pročitao davno nastavak ove epizode, Sa druge strane smrti, gde Bri umire. Sa te ljubavno emocionalne strane, ta epizoda me je pogodila mnogo više od ove, iako tada kad sam je čitao nisam znao pozadinu priče tj. ko je zapravo Bri Danijels. Što ima logike, jer je toj epizodi scenario radio Marchiselli, o kome veći Dilandogofili verovatno znaju nešto više (Sve što znam je da se SVE epizode koje je on sa Sklavijem napisao, a koje sam do sada pročitao, kotiraju visoko na lestvici mojih omiljenih Dilana).

    Iz ove epizode se baš i ne da zaključiti zašto je Bri toliko draga Dilanu da (maltene) naprasno odlučuje (veoma klinački) da se ženi. Jesu te scene sa Bri emocionalne, ali fali taj neki element koji će izneti taj ljubavni odnos na viši nivo. Zato smatram da je (sa te strane) S druge strane smrti mnogo bolje odrađena epizoda, naprosto plačeš iako: ili ne znaš ko je Bri ili ti nije jasno zašto je Dilan TOLIKO voli od svih 120312849032 devojaka.


    Zato mi se mnogo više svideo momenat kada Blok tuguje za mrtvom kurvom, koju je poznavao i kojoj je povremeno išao. Pa kaže ''A zamalo se nisam bio zaljubio u nju! Baš je smešno!'' a Dilan će na to ''Ne, uopšte nije smešno''. Idući logikom da su sve žene koje nas ostave / napuste / prevare  ili sa kojima se jednostavno - raziđemo - u životu jer nas život razbaca svakog na svoju stranu, ili jednostavno ta čuvena prva PRAVA ljubav (od koje pati većina nas) sa kojom poredimo sve druge i koju nikada ne zaboravljamo... Dakle, idući logikom da su sve te žene koje su nas napustile i prevarile kurve, može se zaključiti zašto svi muškarci u ovom stripu vole kurve. A i sudbina koja nam ih uzima, koja nas razdvaja, koja nam ne dozvoljava da NJU zaboravimo, i ona je kurva. E takva je ova epizoda... Prikazuje zavisnost ljudi od kurvi. Ljude kojima je potrebna ljubav, među njima i Broku. Čak se i Dilan upecao. Ljude koji su očajni, isfrustrirani, i svi odreda (sporedni likovi) nacrtani nakazno, kao rugobe ili u najmanju ruku, ljudi neprijatnog izgleda. A takva im je i unutrašnjost. Neprijatna i tužna. Nakaze velegrada koje noću izlaze da zadovoljavaju svoje porive (za ubijanjem), potrebe (za seksom, ljubavlju).

    Kurve su sa jedne strane prikazane kao Amazonke, ratnice: tzv. Slobodne profesionalke, sa Bri na čelu. Bri je ličnost za sebe: deluje jako, nezavisno, prava Amerikanka, ne razume Gruča i njegov humor niti želi da razume, hladnokrvna, racionalna... Ukratko - profesionalka u životu i svom poslu. Što se vidi i iz odnosa prema svom redovnom klijentu, onom mršavcu koji nikako da dođe na red, a Bri ga odjebava pola epizode. Ona je i preduzimljiva, smislila je celu foru sa voki tokijima kako da uhvate ubicu. Na kraju je lepo rekla Dajlanu (tako ona izgovara njegovo ime) da je detinjast i glup, njihova veza/brak nikada ne bi uspeli. I u pravu je. Inače, iako deluje snažno i nezavisno, ta predstava o njoj se gubi pred kraj epizode kada pokušava da je ubije ne jedan, već čak DVE ubice! A Dajlan tu uskače kao njen zaštitnik prvi put, Nevidljivi drugi put. Tada Nevidljivi umire zbog nje. Odlazi svojoj Ajlin.

    Sa druge strane, kurve su prikazane kao, preterano je i sigurno nepravedno reći: šljam ovog društva, isti onaj kao nakaze i čudaci koji ih posećuju. Ali da, svi su oni čudovišta ovog surovog grada, žrtve nemilosrdnog života. Tako je jedna kurva prikazana kao ubica (ubija klijenta zbog novca) pa za nju Nevidljivi kaže: ''Jadna Miriam, šta će ti taj novac? Misliš da je dovoljno za beg? Teško je, gotovo je nemoguće pobeći, ako taj beg nije potpun. Mirijam se nekoliko dana kasnije obesila. Možda iz griže savesti. Ili zato što je odabrala potpuni način''. To umnogome kvari sliku o prostitutkama koju stvara Bri na samom početku epizode svojom zavodljivo-hladnokrvnom pojavom. Druga kurva pak želi da je neko ''izvede iz ovog usranog života'' što ubica i čini. Da se zaključiti da su i prostitutke prikazane kao osobe u teškom položaju, bezizlaznom, čija je sudbina žalosno neprijatna... Gorčina ova dva gore navedena primera jasno ruši iluziju koju stvara Bri.

    Jedna od mnogobrojnih čudak(inj)a je i Tabita Madam, majka ubice, patuljčica. Odličan scenaristički potez što je ona ubačena u priču, i sam taj odlazak u ruralni deo Britanije. (Malo smanjuje nelagodnost uzrokovanu naglim promenama godišnjih doba u stripu). Ona se kasnije pojavljuje i u 'S one strane smrti'.

    I moglo bi ovako u nedogled o ovoj epizodi, što samo potvrđuje njen kvalitet, ali izdvojiću neke kul scene (ne po hronološkom redu):

    - Kiša koja neprestano pada (povećava depresivnost epizode)

    - Bar Nighthawks (nacrtan po istoimenoj slici)

    - Dilan uništava galiju, obarajući je na pod.

    - Gručo ima do jaja fore kao i uvek i iako ne dobija zasluženu minutažu ipak ga ima dovoljno.

    - Većina dijaloga Bloka i Dilana, a naročito onaj u kafani, kada Blok naručuje pivo i viski za Dilana.

    - Predavanje prvog ubice Hirama Bejlija i njegov monolog na sudu (uzet iz nekog filma)

    - Dijalog Gruča i Dilana kada mu Dilan kaže da će da se oženi sa Bri.

    - Scena kada Blok odlazi sa mesta zločina gde je ubijena prostitutka koju je poznavao. Odlazi dok pada kiša, pognute glave a voda spira belu kredu sa asfalta kojom je označeno mesto gde je nađeno telo. Spira kredu i čitalac ne može da se ne seti one čuvene rečenice Nevidljivog: ''Ja sam niko, kao i ona sada''. Od nje je ostala samo bela kreda na asfaltu. A zbog ove u**ane kiše koja ne prestaje da pada više ni to...

    - Coldwater, novinar, piše: ''Izgledalo je kao da se na Božić sve završilo, baš kao u nekom Dikensonovom romanu. A sad sve počinje iznova...'' E, takva je ova epizoda. Traže ubicu, nađu verskog ludaka. Napokon nađu ubicu, pojavi se drugi. Ubiju i drugog, za sve kriv - neko treći. To jest - onaj na koga su prvog sumnjali. Sve se vrti u krug... Samsara, uroboros... Jedan ubica umre, drugi ga nasledi. Zločinima nema kraja.

    I još nešto... Naslovnice pogrešno prikazuju ubicu u belom mantilu kao nevidljivog čoveka, iako to nije on. To je malo razočarenje, jer verovatno svi očekuju da je ubica nevidljivi čovek u mantilu, al eto ispade da je ubica čovek u mantilu. I da, originalna naslovnica je u top 10 svih Dilanovih ikada.
    Crtež nisam komentarisao ali nema ni potrebe, Kasertano je najbolji kao i uvek. Eh, kad bi svi crtali prirodu sa toliko detalja i lica sa toliko tuge u očima kao on...

    Hteo sam više pažnje da posvetim Nevidljivom ali moram priznati da je veoma težak za analizu. Da je njegova nevidljvost čisto fizička ova epizoda ne bi ni bila to što jeste, ali pošto je više metaforička, nije nimalo lako objasniti sve. Naročito deo na kraju sa -bratom-, komplikovan...

    Onda ovde ima elemenata platonske ljubavi i pomalo nesvesnog mazohizma. Zapravo svako normalan bi bio proglašen za mazohistu da oseća to što Nevidljivi naizgled oseća. I Dilan je u ovoj epizodi (naivni) mazohista. A Nevidljivi oseća bezuslovnu ljubav prema nekome ko maltene i ne zna da postojiš. Ali njemu je taj na prvi pogled beznačajni osmeh podario nadu u to da postane vidljiv, po prvi put u životu. Iako smatram da on ili jeste oduvek bio vidljiv ili je oduvek nevidljiv. To prešaltavanje iz nevidljivosti u vidljivost (kada ga ona primećuje) i opet u nevidljivost (kada ona umire) smatram za metaforu.

    Definitivno vodi bitku za prvo mesto sa Nikom iz ''Ničije priče'' Deluje da je Niko mnogo bolje razrađen od Nevidljivog jer Sklavi nije morao da mu uskraćuje prostor za razliku od 'Uspomena' gde je, kao što si rekao, morao da misli i o Bri i o ubicama...

    Uh, dobro pitanje - zašto je Bri tako popularna. Postavlja se pitanje, da li je Bri postala popularna nakon Uspomena ili tek nakon S druge strane smrti... Logičnije je posle druge. Ali opet, Dilan u 19.epizodi odlučuje da se ženi.. Možda je to bio šok za one prve Dilanove čitaoce (u koje ne spadam pa ne bih znao), neviđen do tada u prvih 18 epizoda i naznaka nečeg većeg, nekog 'pomaka' u vezi sa Dilanovim životom, što se kasnije smrću Bri nije ostvarilo. Čitajući Uspomene Bri ne deluje kao velika ljubav. Ali tragedija u 'S druge strane' je definitivno osmišljena sa ciljem da pokaže kako je ljubav prema Bri bila velika.

     

    03.06.2017
    20:12:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Jako dobra epizoda. Rekao bih čak i dirljiva. Sclavi prema "slobodnim profesionalkama" ima poseban odnos, baš se pitam zašto ;) 

    Samo sam imao dojam da je možda ovo trebalo imati malo više od 96 stranica, dosta radnje je zgusnito.

    25.07.2017
    14:41:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • FINALLE

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najdraža Dylan Dog epizoda. Remek djelo.

    24.02.2018
    18:17:00 sati
    FINALLE
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Baš sam se uhvatio Uspomena nevidljivog u ove kišne dane po tko zna koji put i dojam je uvijek odličan. Na samom početku epizode nevidljivi je dešnjak dok piše ljubavno pismo Aileen, a nakon njenog ubojstva pa do samog kraja priče daje se naslutiti u dosta scena da je ljevak. E sad, je li nakon njenog ubojstva postao samo sjena (odraz) onog što je nekad bio i je li on onda smaknuo prostitutku koju je Bloch posjećivao, kao osvetu za traljavo obavljen posao sa Baileyem. On je zvijezda ove epizode pa je i red da je na naslovnici. To su bila neka razmišljanja dok sam čitao, a možda nemaju veze s vezom. :)

     

    13.04.2019
    00:03:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrh vrhova.

    21.05.2019
    10:40:00 sati
    benx40
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunska priča za više čitanja! Čak i onima koji Dylana ne vole nešto pretjerano.

    09.09.2019
    15:12:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 243
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 335
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 235
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 756

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2753
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1818
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1702
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum