Iz dubine

Dylan Dog

DD LEX 20 | 96 str.

U gradiću Dartfordu postoji motel zvani Bates u kojem se pak dešavaju strahovito brutalna ubojstva. Inspektor Bloch istraživaču noćnih mora dodjeljuje zadatak da otkrije da li se nešto natprirodno ipak skriva iza svega toga. No on već prihvaća isti posao od poludjele Janet Crane. Ispod motela Bates dešava se nešto vrlo neobično i užasavajuće. Budite svjedok nevjerojatne priče sluzavog čudovišta iz kanalizacije....

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 6

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Iz dubine
  DD LEX 20
 • Uspomene nevidljivog - Iz dubine - Prokleti dan
  DD LIB 7
 • Uspomene nevidljivog - Iz dubine - Prokleti dan
  DD VCKI 7
 • Motel Bejts
  DD ZS 20

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Dal profondo
  DD SR 20

ZANIMLJIVOSTI

 • Na samom početku istovjetna kultna scena tuširanja iz filma "Psycho" Alfreda Hitchcocka iz 1960. uz drugačiji završetak.
 • Likovi iz filma "Psycho": Norman Bates (glumi ga Anthony Perkins) – ubojica koje se preodjevao u majku i ubijao, Janet Crane – Janet dolazi od Janet Leigh, glumice koja glumi u Psychu, a Crane od lika Marion Crane iz filma

Krupni plan. Uočavamo poznatu kuća na brijegu umotanu u tamu. Na tabli piše: motel Bates. Ovo mi je nešto poznato. Ulazimo unutra i približavamo se tušu. U kadar ulazi nepoznata razgolićena djevojka. Posmatramo u tišini djevojku kako se tušira. Ovo je još poznatije! Polako, netko lagano pomiče zavjesu... Nečija sjena, zatim bljesak noža, vrisak! Ne, ne, ne!!!! Ne! Ne nalazite se na mjestu snimanja remake filma «Psycho» i nećete upoznati glavom i bradom samog Alfreda Hitchcocka. Vi se ipak nalazite u reinventiranom «Psychu» rađeno na dylandogovski način poznatog nam Alfreda Castellija. E pa bar su imenjaci. Na samom početku imate dojam kao da ulazite u sam film Alfreda Hitchcocka, no već na sljedećoj strani slijedi obrat. Norman Bates u majčinoj perici umire na samom početku. Jadan mali, žrtva Edipovog kompleksa. I što sad? Dalje slijedi Psycho in DD way .

Glavni lik ove neljudske drame je čudovište. Gadno, odvratno, sluzavo, nečovječno i metamorfno čudovište. Povrh toga što je tako odvratno, on još i prebiva u kanalizaciji. Ono živi, osjeća, hrani se... Da, hrani se... Doktor Hannibal bi rekao da se to čime se stvor hrani, da ima okus po piletini. Pa sad vi pogodite čime. Da ne zaboravim, stvor ima svoju priču, on zna kako je nastao i što je zapravo on. Ima i ime. Zove se George. Neobično ime za tako neobičnog stvora. U njegovoj priči punoj užasa, saznajemo da je on drugo dijete jedne stare plemićke obitelji, no sudbina i njegovi roditelji su se okrutno poigrali s njime. No njega to nije shrvalo, on je cijelo svoj život istraživao, bio je radoznao poput djeteta. I takav je ostao i eksperimentira i dalje. Jedan običan sat za njega je čudo. Tik-tak. No i on se slomio kao i sve što George primi u ruke. On je tragična ličnost i nije imao drugi izbor u životu nego postati ogromno metamorfno kanibalističko stvorenje. Za to moramo kriviti neodgovorne roditelje koje je više interesiralo ljubakanje s ljubavnicima nego briga o djetetu. Kako bi njima bilo da se djeca tako ponašaju prema njima? Da se malo smirite, pogledajte malo «Djecu kukuruza» i biti će vam lakše. No ni njihov kraj nije lijep. Svi su tragično završili.

Drugo čudovište je Janet Crane, koja je prošla naizgled istu sudbinu kao i George. Ostavljena u kanalizaciji (izgleda i malo smiješno, ali scene komadanja u stripu nisu nimalo komične za njihove žrtve), trenutačno odbjegla luđakinja kojom završava strip. Taj kraj je pomalo čudan i zagonetan, no nije li to uvijek tako? Saznajte sami. I Norman Bates bio je čudovište. Radio je sve što je radio njegov original u «Psychu». Spominjem ga samo tako jer je i on još jedan izdanak te lude familije iz koje potječe i George. Točnije rečeno, njegov stariji brat.

Dylan, Groucho i Bloch su baš fantastični u svojim ulogama. Kad je već toliki užas prisutan u stripu, potrebna je i velika doza humora da se strane nekako izjednače. Ponekad vrlo dobre, a ponekad i glupe i djetinjaste šale, no uvijek treba život i strip također gledati s ljepše strane. Evo ova mi je najjača. Kad George «The Čudovište» raskomada tamošnjeg inspektora, Dylan živo pregledava što se moglo desiti, a Groucho će na to:» Pa što čekamo? Uvucimo se u cijevi... Sve u svemu, Thomas mi je bio simpatičan i hoću uhvatiti gada koji ga je ubio!» Groucho je u životu samo par puta bio ozbiljan, stoga je i ovo sigurno bio sarkazam.

Ovo je kažu jedini pravi Dylan Dog koji je Alfredo Castelli napravio (uz »Posljednja stanica užas»). I mislim da se ovdje i jest iskazao. Likovi, priča, skoro sve je originalno... A ono posuđivanje iz Psiha samo dodatno zaslađuje stvar. Znamo da je njegov matični junak Martin Mystere, no ne znam kako je došlo do toga da se pozabavio scenarijem Dylan Doga. Kad pogledamo, trojac koji je napravio ovaj broj jesu: Castelli, Sclavi i Roi. Tri vrhunska majstora. Mada je Dylan u ovom Roijevom stadiju nešto drugačiji od onog u kasnijim brojevima. A i crtež mu je nešto mekši. No to ne mijenja stvar da je Corrado Roi – istančani majstor užasa. Uz njega mi je ova priča još dodatno užasnija nego bi izgledala kod nekog drugog. Ne crta previše, al kad crta, onda crta fantastično morbidno...

Strip je prepun originalnih dosjetki i iznenađenja. Nisam previše pisao o radnji, jer bolje da ga doživite na svoj način. Znamo da većina stripova uvijek uzima podlogu ili crpi inspiraciju iz drugih sličnih djela koje se bave sličnom tematikom. I kad jednom uzmeš to djelo u ruke, preinačiš ga na svoj način, tj. dodaješ mu stvari koji bi ti htio da budu unutra i prilagodiš ga vrsti stripa za koji ga pišeš. U epizodi koju sad recenziram podloga je kultni film "Psycho", tj. likovi i mjesto gdje se radnja dešava. Ne moram objašnjavati što se dešava u tome filmu, ne? U DD #18 «Cagliostro» bio je prikazan čitav jedan niz kultnih horror djela, iz filma i iz knjige. To što je nešto kultno, ne znači i da se to sviđa svim obožavateljima horrora. Horrori iz osamdesetih se puno razlikuju od onih u novom tisućljeću. U svojim ranijim epizodama Dylan Dog je užasan bolje na nekoj primitivnoj razini. Želim reći, da je puno više odvratnijih scena nego u novijim brojevima. Više je scena klanja, komadanja i užasnih sudbina sporednih likova. Novije epizode su ponešto rafiniranije i stvarno mislim da je Dylan kao strip vrlo mutirao. Na bolje ili na gore, ne znam. To odlučuje svaki za sebe, tj. što mu se više sviđa. Da su prijašnje priče bile originalnije, to je istina. Kako se dalje nizaju brojevi istog junaka neke stvari se počinju i ponavljati, a tako i priče gubiti svoju čar. No po meni to nije ništa strašno jer uvijek se pojavi neka iznimka koja potvrđuje pravilo. A to pravilo jeste da je DD stvarno izniman strip.

Ova je priča objavljena i od Dnevnika prije nekih petnaest godina. U to vrijeme jesam još bio balavac i mislim da mi je to bio prvi Dylan Dog kojega sam pročitao. Otad mi život više nije isti. Kako je taj broj djelovao na mene, to je nevjerojatno. Mene je stvarno bilo strah jedno poduže vrijeme otići na zahod. Imao sam noćne more od toga. Čudovište koje živi u kanalizaciji, hrani se ljudskim mesom i može se provući kroz kanalizacijske cijevi. Ni sad me nije ostavio ravnodušnim, vjerujte. Zato i jesam odlučio recenzirati ovaj broj. Ovdje je horror strip stvarno obavio svoju funkciju. Uspio je dočarati užas i užasnuti čitaoca...

Naprijed

DD ZS 19 Uspomene nevidljivog

DD LEX 21 Prokleti dan

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izvrstan strip. Za sada nešto bolji od prošlih, a jedva čekam onu: Oštricu brijača ili Dok grad spava. Samo crtež je nešto dosta slab, ali dobar. Naravno, uz Dilan Doga je obavezan stravičan završetak. Jadan ja, sad neću moći na zahod.
  25.05.2003
  18:30:00 sati
  jura
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jako dobro. Već sama scena iz "Psiha" otvara odličnu priču. Slijede majstorska rješenja, degenerična obitelj, jedan brat šizofrenični psihopat, a drugi groteskno čudovište. A sve se događa u Motelu "Bates". Nemojte tamo voditi svoje ljubavnice ni jeftine kurve - netko vas promatra iz lavaboa!!!!!!!!!
  26.05.2003
  00:47:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  6, 5, 8, 8

  pa dobro, strip je ok, ali nije da cu ga se sjecati dugo. Iako je sve u Dilanovom svijetu moguce, objasnjenje o nastanku cudovisnog oblika kod malog Georga mi je dosta neuvjerljivo, ali dobro, ipak je to tada pravljeno za manje zahtjevno citateljstvo. Ah, da, i gospodjica Crane (ako se ne varam) se nikako nije uklopila u strip, na pocetku je bila uvisna a na kraju se samo pojavila da malo zaplete radnju-traljavo.
  26.05.2003
  15:30:00 sati
  Stevica
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Nista posebno...
  28.05.2003
  00:22:00 sati
  Preacher
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Uvijek sam se ložio na priče u pričama. U ovom stripu ne funkcioniše objašnjenje transformacije u čudovište. Nekako mi je morbidna radnja.
  29.05.2003
  22:36:00 sati
  zeljko
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Slažem se sa Željkom
  02.06.2003
  17:31:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  5, 7, 10, 5

  fantastičan crtež roia, ali priča mi je bila jednostavno odvratna
  pogotovo ono čudovište iz odvoda.
  12.06.2003
  19:03:00 sati
  ante
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 8, 7

  Degutantno. Neke granice se prelaze sa dobrim razlogom koji ovde ne postoji.Iako je DD zamisljen i koncipiran kao potpuni opozit MM-a, sama ta cinjenica nije dovoljna za pisanje price, sto se vidi iz ove hrpe neukusa. Verujem da je Castelli hteo da pomeri napred navedene granice ali za to treba mnogo vise od ponudjenog. Roi jos uvek u embrionalnoj fazi, a pravo uzivanje je gledati njegov rad kad se radnja odvija iz perspektive coveka-crva (?!), sto je ustvari anticipacija stila koji ce usvojiti u kasnijoj fazi razvoja. Eto neke koristi od Castellijeve brljotine.
  30.06.2003
  21:13:00 sati
  jovandd
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Izvrsno. Možda je nekima preperverzno, ali meni je ova priča zakon!
  31.07.2003
  11:37:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 7, 10

  Prosjecna prica, ali ipak puno bolja od ovih novijih!
  02.08.2003
  21:48:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  fantasticna epizoda.roi je zakon citao sam je u sfrj izdanju i ponovo nedavno u ludens izdanju tad mi je bila dobra sad jos bolja
  30.08.2003
  17:33:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  Početak je jednostavno fenomenalan.Motel i kasnije scena kod Dylana,sve to je za čistu 10.Kasnije je sve to dosta lošije.Trebali su malo više razviti radnju u samom motelu,npr. ubaciti još koju kurvu,perverzan sado-mazo par,pedere ili nešto slično.Tako bi epizoda još više dobila na rejtingu.I taj George i njegova priča ,(iako vrlo zanimljiva ideja) mi nekako nisu dobro sjeli.Groucho je ovdje fantastičan,šteta što ga nema i na kraju.Što se crteža tiče,nije to onaj Roi na koga sam navikao.Vidi se da ovdje još nije definiran.Sve u svemu - moglo i moralo je bolje.
  08.09.2003
  15:08:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  15.11.2003
  12:48:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Logan

  Ukupna ocjena 75%

  6, 7, 9, 9

  Odličan crtež i naslovnica,ali prazna priča i scenarij.
  03.12.2003
  19:56:00 sati
  Logan
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  fantastičan strip o odbačenosti s gotskim elementima sablasnog motela. dobra stvar je i vezivanje kultnog "Psiha"
  19.12.2003
  15:58:00 sati
  branimir
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Malo premorbidna epizoda za moj ukus :)) Metamorfoza u cudoviste mi je slabija, a i sami kraj mi je takoder neshvatljiv. Na dan na koji sam procitao NN Bratstvo Sjene druge stvari citane isti dan se jednostavno cine nedovoljnima :))
  31.01.2004
  05:59:00 sati
  D.J.
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Kada sam po prvi put procitao ovu epizodu, a bilo je to jako, jako davno totalno sam odlepio za istom. Sve je bilo na mestu: i horor i morbidnost i sarkazam i ostale divne stvari... Medjutim, sada, mi i nije nesto. Malo je bolja od proseka. Cak ima i nekih nelogicnosti, tipa koja su to nova dva cudovista koja se pojavljuju na poslednjoj strani, ili kako to da Dzorzd zna da je pio majcino mleko a ne zna svoje ime, i t d... Beh, sve je to proces odrastanja, vremenom drugacije gledas na iste stvari...
  24.10.2004
  21:16:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Uvijek sam volio te početne epizode DD-a za koje je Sclavi večinom crpio ideje za svoje priče iz poznatih filmova, romana i sl... da bi ih zatim modificirao i izvrtao u nekakve svoje verzije i zamisli. I "Iz dubine" je jedna takova epizoda. "Psiho" kao podloga za priču je odlična ideja, razradjenja na morbidan i bolestan način baš onako kako to Sclavi najbolje zna, a kad to još onda nacrta najmorbidniji crtač Corrado Roi, rezultat je u najmanju ruku impresivan!
  30.10.2004
  19:47:00 sati
  kiky
  uredi
 • kitaric

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Nisam gledao psiho, ali rekao bih po ovome da je i TT sindrom nastao po tom filmu. Dobar strip
  31.01.2005
  18:03:00 sati
  kitaric
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  DeeCay, recenzija ti je dobra, ali je najstrasniji spoiler koji sam procitala. Da nisam ovu epizodu citala jos pre desetak godina, ne bi mi bas bilo pravo da ovde procitam celo razresenje.
  Meni je ovo solidno smisljeno, prica je dobra, scenario dobro napisan, iako zameram sto ima stvarno, ali stvarno odvratnih delova (ali to je delom i zbog odlicnog crteza), dobro uklopljen crtez (Roi sa svojom mracnom atmosferom) itd.
  Dobro, iako scenario tu i tamo malko skripi, dobra epizoda.
  07.02.2005
  12:17:00 sati
  Bilja
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  10, 10, 7, 9

  Izvrsna priča i scenarij.Sclavi je to stvarno dobro zamislio.Jedina stvar koja mi se stvarno ne sviđa je Roi.Naslovnica mi je malo previše jednostavna.Nešto što mi se zbilja sviđa je ime "Iz dubine".Čovjeka počne ludo zanimati o čemu se tu radi.Zbog toga sam rekao da je naslovnica prejednostavna.Odmah oda o čemu je riječ:-))
  08.05.2005
  09:29:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odlično iskopirani Dylan Dog prema filmu "Psycho"
  31.05.2005
  19:46:00 sati
  Pierce
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Ima dosta gadnih scena ka kad to čudovište dok je još bilo dite ide štakora.Roi je pravi za Dylana-mračnjak i uz Brindisija mi je najbolji Dylanov crtač.
  17.07.2005
  19:43:00 sati
  vice
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Koliko god volio strip - film je bolji :)
  18.11.2005
  20:51:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 61%

  5, 6, 8, 4

  Na danasnjem repertoaru, ovaj sam broj ostavio za kraj. Prvo, da malo pokrijem M&G brljotine i drugo, da se malo potsetim kako DD zna da bude grozan (u pravom smisli reci) strip. Svasta se moze naci po kanalizacijama danas izgleda. Pa i ovakva kreatura nije iznenadjenje za Dylana koji uspeva da je "kupi" satom i uz put sazna strasnu/tragicnu/ne bas uverljivu pricu o napustanju i prezivljavanju. Psiho tribute povecava ocene.
  15.12.2005
  05:17:00 sati
  Barker
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 87%

  8, 10, 8, 9

  Ovo je dobra epizoda. Da se radilo samo o rip-ofu Psiha bila bi podbacaj, ovako je fantasticna! Uzivam u njoj svaku put kad je procitam, posebno mi je interesantan onaj dio s pricom cudovista (djeteta) iz kanalizacije.
  26.07.2006
  14:43:00 sati
  alen
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  6, 5, 8, 8

  Priča mi nije baš sjela...Vjerojatno zato  što je ova epizoda poslije Sjećanja na nevidljivog...Uglavnom, priča mi se čini nekako zbrzana, a onda skoro 30 strana potrošeno na priču o tome kako je nastalo to čudovište. Jedino su crtež i naslovnica dobri, iako ni priča nije baš tako loša.
  29.06.2007
  12:30:00 sati
  Akul
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  Nije me baš oduševila ova epizoda, pomalo zamorna za čitati. Crtež dobar.
  07.11.2007
  15:10:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 56%

  5, 5, 7, 5

  Meni ova priča nije baš sjela. Ja bih rekao da je scenarij za prvi dio priče napisao Castelli dok je drugi dio Sclavijeva zamisao. To je ustvari i mjerilo kvalitete, prvi dio je odličan, akcija, horror, ima i dosta dobre zajebancije, a onda drugi dio očajan, sa patetikom i bedastoćama. Već čovjek, dok prvi put čita ovu epizodu, može nagađati šta će se dogoditi sa tim monstrumom iz kanalizacije - Sclavi će vam pokušati prodati jeftinu pričicu o čudovištu koje nije krivo za to što je postalo, roditelji su ga se odrekli jer su željeli otići na odmor, pa ga je zločesti vrtlar bacio u kanalizaciju da ga se riješi, gdje je ono jelo štakore i ostale gadosti, te je sve okončano sa, naravno čim drugim nego, klasičnom, priglupom, jeftinom trash-horrorskom tkivnom degeneracijom... Baš su ti ljudi govna, zar ne? Sclavi je to već odavno skužio, i nema namjeru mijenjati mišljenje. Odvratno u pravom smislu riječi, najbolje izbjegavati.
  06.01.2008
  19:13:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  čitam recenzije i vidim različite komentare za ovu epizodu... krenimo od crteža - slažem se sa jovandd-om da je roi ovdje još u razvoju, da se njegove izvedbe s vremenom dižu, ali ipak, iako je riječ o slabijem Roi-ju nego kasnije, meni je njegov rad ipak drag, ima svoj specifičan stil koji se po mom mišljenju itekako uklapa u svijet dylan doga, barem ga ja tako zamišljam, no nekima crtež u ovoj epizodi jednostavno nije sjeo jer se nisu navikli. dalje, elementi iz psiha, što reći, neki optužuju sclavi-ja za plagijatorstvo, pa bi se isto moglo reći i za castelli-ja, ali ja sam već istaknuo da nisam takvog mišljenja, jer da je riječ o plagijatu, onda bi se to činilo diskretnije, a ne ovako otvoreno. ja na to više gledam kao na svojevrstan tribute određenim filmovima... pa koji će strip bolje u sebe unijeti elemente Hitchkock-a ili Poe-a nego veliki dylan dog? dajem 4 osmice, po meni je to nekako realno, jedna dobra, prosječna priča dylana, koja nije ni razočarala ni oduševila... 
  07.01.2008
  01:24:00 sati
  blackport8
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 9, 7

  Planirao sam nešto pojesti nakon čitanja, ali shvatio sam da je to bila ogromna greška jer nakon ovoga se ne može jesti. Svaka čast majstorima Casteliju, Sclaviju i Roiju, ali ovdje su prešli granicu dobrog ukusa. Sad ne znam kakve bi ocjene dao jer ipak je ovo horror strip i trebalo bi biti odvratnih, stravičnih pa i morbidnih scena. U tome ova epizoda dobiva primat od svega što sam do sada pročitao, a isto tako sam siguran da ga više neću čitati, ali isto tako ni zaboraviti. Znači, epizoda nije loša jer je ovo ipak horror strip i moj je problem što nemam želudac za ovako nešto. Zbog toga dobre ocjene, a ne zato što mi se sviđa.
  PS. Objašnjenje nastanka čudovišta je glupo i nelogično, pa zbog toga mogu dobrano smanjiti ocjene. Hehehe
  PPS. Roi je prebolestan i da je bilo tko drugi ovo crtao ne bi bilo ni upola ovako strašno i uz najbolju volju ne mogu mu dati manje od devetke.
  20.01.2008
  22:39:00 sati
  Spock
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  uz sve gadosti meni je ovo lijepa priča, reference su dobre i dobro su modificirane, zanimljivo je na koji način su se autori poigrali s psihomšto se tiče crteža, roi je maestralan, dio koji 'čudovište' priča posebno
  27.02.2008
  22:07:00 sati
  ken2
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 75%

  6, 6, 10, 9

  Priča mi nije baš legla, ali je zato crtež odličan. A naslovnica, kao da Dylana napada divovsko govno
  14.03.2008
  10:38:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  dostojno castellia!
  23.07.2008
  13:12:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalna priča o odbačenom djetetu koje postaje odvratno čudovište iz kanalizacije. Iako takvo, ono je opet željno ljubavi i ljudske pažnje. Dijete je inkorporirano u priču o tome kakva je ''preuzvišena aristokracija'' s druge strane medalje. Roi i Villa - formula za genijalan crtež!
  29.10.2008
  17:00:00 sati
  Panon
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 55%

  7, 5, 4, 7

  Istovremeno, i odlična, i tako-tako epizoda. Priča je dosta intrigantna, crtež je na trenutke dosta dobar... Međutim, ima toga što mi ne leži.
  Npr. George je dobačen još kao beba i odrastao u kanalizaciji a svejedno je naučio pričati. To još nekako mogu progutati, ali da je naučio čitati?
  Također, ima poprilično dobro pamćenje... Zatim, nije mi jasna Janet. Došla je kod Dilana da pronađe čudovište a na kraju je on kompica s njim i pokušava ubit Dilana.
  Da se vratim na crtež; neke scene su odlično nacrtane, pogotovo Priča čudovišta. Ali, lica glavnih likova, Dilana, Gruča a pogotovo Blocka su katastrofa.
  Osim što ne liče na sebe, ni izrazi lica ne odgovaraju trenutku.
  27.12.2008
  18:09:00 sati
  Klukas
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 33%

  2, 2, 5, 6

  Jedan od užasno glupih Dylana i to do bola. Ne znam šta je tu smješnije čudovište koje u jednoj vinjeti ima gotovo lice čovjeka a u drugoj liči na hodajuću hobotnicu sa ustima i okom dužim nego u pinokiju ili sama ta priča u kojoj je ono odrastajući u kanalizaciji poprimilo takav izgled. To ne može biti od fekalija i sirovih štakora i sličnih stvari koje se mogu pojesti dole. Prebrijali su toliko da nije niti smješno nego strašno koliko je glupo. Jedina pozitivna stvar je motel i to što je radnja na tragu filma "Psiho" a ovo ostalo Bože sačuvaj!
  11.01.2009
  20:49:00 sati
  supermike
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 25%

  1, 2, 4, 4

  Najgluplja i najodvratnija epizoda svih vremena. Uopće nema smisla, teško smeće. Srića što Castelli nije napisao više priča jer mogu zamisliti kakve bi bile. Čak je i naslovnica očajna.
  13.04.2009
  09:25:00 sati
  mpavin
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 10, 6

  Ova mi je prica dobro legla.Mada sa elementima Psycha ,ima par iznendjujucih stvari.Naslovnica je mogla da bude atraktivnija.
  27.06.2009
  13:35:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  Zanimljiva epizoda. Ove stare epizode su zaista bile drugačije. Teško ih je uporediti sa novim.
  08.07.2009
  13:10:00 sati
  delboj
  uredi
 • Beva

  Ukupna ocjena 63%

  6, 5, 8, 6

  Ne znam, nije ostavilo neki dojam na mene... Što bi se dogodilo sa svijetom kad bi sva deformirana čudovište željna ljubavi počela klati po motelima :) Roi ovdje paše, a Villa je bolji kod Texa... 
  10.08.2009
  22:08:00 sati
  Beva
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 85%

  9, 7, 9, 10

  Kao klinca ova me epizoda nikad ni u jednom trenutku nije zastrašivala, naprotiv, bio sam lud za njom. Tek danas primjećujem neke nedostatke u scenariju tipa da Dylan prerano odlazi u kanalizaciju i onda se potroši dvadesetak stranica na priču tog čudovišta, koja je super, btw. U svakom slučaju, iako radnja nije baš blistava, ovo je i dalje vrlo, vrlo dobra epizoda.

  18.02.2010
  19:18:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  :)))) Dobri, stari Roi...I to baš u „starom izdanju“, te je „IZ DUBINE“ praktično njegov tek 3. strip koji je nacrtao „za Dylana Doga“. I to ga je baš majstorski nacrtao...Čak sam volio Roi-ja tada. Danas ga malo manje volim, jer je danas ipak malo pretjerao sa scenama „iskrivljavanja stvarnosti“. IZ DUBINE je jedan od najboljih Dylan Dogova ikad. Kratko i jasno. Pogledao sam komentare na recenziju, mišljenja su podjeljena, što nije loše za demokratski razvoj naših prostora, bla, bla...Dakle, priča o monstrumu iz kanalizacije je sigurno jedan od najljigavijih i najodvratnijih stripova ikad, strip koji miješa fekalije, smrad kanalizacije i proždiranje ljudskog mesa...Ukratko, sve gadarije na jednom mjestu su ovdje. Ako ikada pomislite da je život lijep i čist poput tek opranog rublja sa „Persilom“, uzmite IZ DUBINE i počnite povraćati u veselju...Predivno, prekrasno...Najzanimljiviji dio stripa je definitivno onaj kada George priča svoju priču. Praćenje razvoja, metamorfoze, evolutivne transformacije ljudskog stvorenja u bezličnu mješavinu hobotnice i ljigavih naslaga mi je sigurno jedna od najuzbudljivijih priča u Dylanu ikad. Forever. And ever. Dakle, savjetujem svima koji nisu čitali bljutavo remek djelo da uzmu gumene rukavice, dezinfikuju sobu u kojoj borave i upuste se u avanturu sa Dylanom i Georgeom. Biće vam super, ali samo ako niste gadljivi.

  01.06.2010
  22:09:00 sati
  Winter
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 19%

  1, 1, 2, 7

  Jao, kako degutantno. Ovo je bez sumnje nešto najodvratnije što sam ikada pročitao. Markiz de Sade ne bi mogao smisliti ovakva odvratna sranja da ima pedeset godina na raspolaganju. Jedina pozitivna stvar u vezi ove gadosti je da se može komotno iskoristiti kao laksativ ili sredstvo za povraćanje, pa tako barem ima dobru medicinsku primjenu.

  Roijev crtež je tako mračan da se često ne može ni razaznati što je nacrtano. Naslovnica je još i u redu.

  09.07.2010
  19:35:00 sati
  Opti
  uredi
 • boris84

  Ukupna ocjena 45%

  2, 2, 8, 9

  Epizoda koja je upamcena samo po tome sto je jedina koju je Kasteli pisao za DD. Meni je kompletna prica pomalo idiotska, ogavna, morbidna... Roi je pokusao stvar izvuci dobrim crtezom, ali sta vijedi kada je kompletna prica za povracanje!

  26.11.2010
  01:03:00 sati
  boris84
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Ovu epizodu niko drugi ne bi mogao da ovako nacrta osim Roia.  Jednostavno ne mogu da zamislim ni jednog drugog crtaca Dylana koji moze onako odvratno da nacrta ono cudoviste iz kanalizacije, i njegove papke, koji u nekim slikama izgledaju kao ogromni kurac.  Prica ima dosta inspiracije iz filma "Psycho"; stavise, ovo je druga epizoda iz zadnje tri koja imaju reference iz tog Hitchcokovog filma; likovi se isto tako pojavljivaju u epiozdi "Zlocin/Cagliostro!".  Crtez mi je iz onih odozgo razloga dobar, prica je dosta misteriozna i zanimljiva, a naslovnica mi se puno svidja, jer je jedna od rijetkih u kojoj vidimo citavog Dylana, a Villa ga je u stvari uvijek super crtao.  Prica koja se nece lako zaboravit, pa mozda i iz pogresnih razloga, ali ipak: ona mala 'bajka', prica koju cudoviste prica Dylanu u kanalizaciji, je stvarno lijepo uradjena.  Roi mi je stvarno osvijezio i lijepo iznenadio.

  24.07.2011
  15:26:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 59%

  6, 2, 9, 8

  Sviđa mi se što je priča posveta Hitckokovum (ne znam ako sam točna napisao) Psihu, ali ima puno gluposti. Najglupja je ona priča u priči. Majka iz višeg društva tek tako baca svoju bebu u kanalizaciju. Ovo je teška glupost. Sclavi sugerira, da su oni, koji su društveno više, nemoralni, bez ikakvog zadržka. i bez problema  svoju djecu zlostavljaju i bacaju u kanalizaciju.  Ako bi imao priliku ja bi Sclavia i njegovu idiotsku ideju bacio u smeče. Dalje, idiotsko je kako djete proživljava u kanalizaciji i postaja čudovište. Nije učilo ni pisati, ni govoriti, ali svejedno sa Dylanom čak i filozofira. Idiotski je kraj. Kad malo bolje razmislim cijela priča je idiotska, a još veči idiot sam ja, koji ovo sranje čitam i čak i komentiram.

  21.05.2012
  20:27:00 sati
  tekumze
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uživancija!!!!

  17.06.2012
  11:04:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Cevap

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Napokon još jedna fino "morbidna" epizoda u kojoj ima svega; ubojstva, humor, tribute Psychu, čudovište i naravno apsurdni uzročnici neke tragedije (u ovom slučaju, kako je to čudovište postalo čudovište - nigdje veze, ali možda je tako i bolje). Čak je i kraj malo konfuzan, ali nema nekih pokušaja da se objasni - jer nije niti potrebno. Atmosfera na mjestu, crtež mi je nekako... ajde dobar, ali "ljulja se" u kvaliteti, naslovnica super. Dylan kakav bi i trebao biti.

  14.08.2012
  14:49:00 sati
  Cevap
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 31%

  2, 2, 6, 1

  Sad kad bih imao vremena da pogledam, i kad me ne bi mrzelo, šta sam sve u komentarima DD recki napisao o Sclaviju, verujem da bih sigurno pronašao nešto kontradiktorno... Taj čovek je mahom pisao Dylana u skladu s godinom izlaženja, ovde je to druga polovina 80-ih, a najveći broj epizoda je i ostao na tom nivou. Prevaziđeno, za moj ukus. A još kada neko uporno pokušava da proturi plagijat kao hommage...

   

  Ima Sclavi radova koje bih mogao da izdvojim kao neke od najboljih stripova koje sam pročitao, ali Iz dubine je grozomorna epizoda, iako se oseća Castellijevo sudelovanje. A ona priča u priči, to je tek "priča" za sebe; boli koliko je glupa.

   

  Roija generalno ne volim, iako ima on svojih trenutaka kasnije, no - ovde je uspeo da stvori megajezivu i bizarnu atmosferu...

  22.11.2012
  15:45:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uzbudljivo. Odvratno. Dirljivo. S te tri riječi bismo mogli najbolje opisati ovu epizodu. Kapa dolje svima. 

  04.06.2013
  16:08:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 68%

  5, 7, 8, 8

  Poput nekog trash horror filma...
  27.07.2013
  17:21:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  30.08.2013
  14:41:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 75%

  9, 8, 5, 9

  Fina epizoda sa posvetom jednom od mojih najdražih filmova.

  28.09.2014
  10:06:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 65%

  7, 5, 7, 8

  Kao i kod ranijih čitanja, nisam se previše oduševio s ovom pričom. Možda je malo i prerazvučen dio s monologom čudovišta.

  05.01.2015
  19:41:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 8, 8

  Solidno!
  08.01.2016
  09:34:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Vrlo dobra priča s odličnom atmosferom i perfektnim crtežom.

  23.03.2017
  11:16:00 sati
  karlitos
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 69%

  5, 6, 10, 6

  Imamo dijete kojeg su bacili u kanalizaciju i koje je tamo jelo govna, proljev i pišaku. Da bi se s vremenom pretvorilo u hrpu govana koje se kreće i ubija ljude. Gadna gadarija da ne može biti gadnija.

  Na kraju je bilo ah jadni George, zapravo si bio dobar, imao si tešku sudbinu, bio si u govnima do grla.

  Crtež je odličan, kao i humor. Osobito mi se svidio dijalog između Blocha i Dylana, dok je DD bio vezan. Naslovnica mi se ne sviđa.

  07.05.2017
  15:59:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  Priča iz zanimljive perspektive. Jako atmosferičan crtež.

  12.08.2017
  14:18:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Zanimljiva epizoda uz odličan crtež i naslovnicu...priča o negaticu je najbolji dio ovog stripa.

  15.12.2017
  23:46:00 sati
  TenthNazgul
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Lepo je kolega Zagor12 opisao ovu pricu s tri reci: Uzbudljivo. Odvratno. Dirljivo. Slozio bih se.

  Kao najbolji i najefektniji deo price bih izdvojio pricu Dzordza cudovista iz kanalizacije. Vrlo groteskno, morbidno, mucno a emotivno i tragicno istovremeno. I lepo je povezao Dzordza sa ostalim likovima Castelli.

  Medjutim ima i vidnih nedostataka previse neinteresantnih dijaloga, tempo price je los i epilog price je zbunjujuc i prebrzo izveden.

  Roi je savrsen izbor za ovakve morbidne price. Villina naslovnica interesantna. 

   

  10.06.2018
  15:10:00 sati
  going going
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


  E ovo je jedna prava hororčina! Nikada mi plagiranje u DD serijalu nije bolje leglo kao ovde Psiho. Pa još i potresno-ogavna priča o stvorenju iz dubine. Sve to začinjeno Roijevim brutalnim crtežom. Hardcore! Samo za prave ljubitelje serijala!

  Naslovna od onih koje izgledaju bezveze, ali sam je zgotivio u međuvremenu, baš zato što je u nedrečavim nijansama i čudovište je neupečatljive boje te se stapa s okolinom.

  11.12.2018
  09:51:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  Priča koja nije za svačiji želudac. Doslovno.

  09.09.2019
  15:15:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  01.09.2020
  21:33:00 sati
  benx40
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  4, 5, 10, 6

  13.03.2021
  13:21:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 79%

  6, 8, 9, 10

  Tesko je pronaci prave rijeci kojom bi se opisala epizoda. Ima dosta odvratnih stvari, pa sam taj motiv djeteta bacenog u kanalizaciju mi je grozan, a onda jos i ona njegova hranjenja... No, unatoc tome, nije ni losa epizoda. Bilo je dosta humora na pocetku s Grouchom, ali i s Blochom. Sam pocetak s onim scenama u tusu je bio veoma intrigantan i obecavajuci. Nekako imam dojam da, da su malo neke scene izbacili i malo preradili ove odvratnije dijelove da bi mi prica bila legendarna. Roi vrlo dobar, no nije mi ovdje tako sjajan kao npr u drugom broju Julije koji sam neki dan citao. Iako vidim da se vecini nije svidjela naslovnica, meni je sjajna, vjerojatno i najbolji dio ove epizode.

  12.09.2021
  15:09:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 84%

  9, 7, 10, 6

  Trash hororac, ali na dobar način. Jednostavno ili prihvatiš ovaj strip za ono što je ili ga lako možeš popljuvati. Meni je crtež vrh.

  01.02.2022
  19:38:00 sati
  Deki86
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Još jedna u nizu odličnih Dylanovih epizoda iz tog ranog perioda.. Epizoda svakako nije za svačiji ukus, jer je poprilično odvratna, ali ako prihvaćamo ovo kao strip, onda je stvarno odlična.. Psiho nisam gledao, ali znam za poznate scene i mislim da je Sclavi napravio jako lijepu posvetu filmu.. Georgea niti žalim, niti osuđujem.. Jednostavno uživam u ovom remek djelu..

  Roi je druga dimenzija.. Od ovih starih radova, pa do nekih novijih, crtež mu je uvijek mračan i pun užasa, sa 80% crnila kroz cijelu epizodu.. Naslovnica mi je tako tako, prosječna.. Sam izgled čudovišta mi i nije nešto..

  15.08.2022
  15:55:00 sati
  allessi
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  Teški trash, ali je zabavno pa ajde... ne sviđa mi se objašnjenje porijekla čudovišta i ima tu nekih nelogičnosti. Kraj je glup. Crtež i naslovnica solidni.

  05.09.2022
  10:49:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 86%

  7, 9, 10, 8

  Ah, ta mladost i ushićenje kad se novi broj Istraživača noćnih mora pojavi na trafici. A između maštanja o curicama iz razreda i ponekoj nastavnici, maštanja o bujnim sisama i savršenim ženskim tjelesima by Roi...klasik serijala, ultimativni treš i slešer i bljuvotina blablabla, kakogod...ali apsolutni klasik serijala. Jako, jako dobar broj.

  24.09.2022
  21:20:00 sati
  Salkan
  uredi
 • fabriano

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  29.08.2023
  18:50:00 sati
  fabriano
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  Nije mi baš najbolje sjeo ovaj broj.
  Ima par nelogočnosti, tipa kako je čudovište naučilo govoriti? I to govoriti vrlo razgovijetno i kvalitetno?
  Drugo, njegovi starci "idu na odmor" i odluče ga se riješiti?!
  Pa kakav je to odmor da se moraš riješiti djeteta?
  Osim toga ono se sjeća zabave povodom svog rođenja koja se dakle sigurno desila ubrzo nakon što je došao na svijet. Kako se toga može sjećati?
  Što se tiče crteža, on varira od vrlo dobrog (kada čudovište priča) do odličnog (ostatak stripa).

  06.01.2024
  17:09:00 sati
  mladjo
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Čovjek Sjena
   Kod: KM LU 14a
   Ocjena: 91%
   Vrijeme: 23.6.2024. 13:51:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 663
  • Planina tajni
   Kod: TX ALM 3b
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1374
  • Odjeci iz prošlosti
   Kod: JU DRKW 9/10
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1404
  • Granica
   Kod: SRVL 33
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1216
  • Svjetlucanje zvijezde
   Kod: LL SD 3
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1303

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1945
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1713
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1685
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1623
   • Crni Lav
    Kod: KM LU 7c
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1614

   Aukcije

   Forum