Prokleti dan

Dylan Dog

DD LEX 21 | 94 str.

Ranom zorom, zakrabuljeni maskirani osvetnik kreće u svoj krvavi pohod. Istovremeno, Dylan Dog biva unajmljen od zgodne poslovne žene koja ima viziju da će joj se nešto loše dogoditi. Stvari kreću svojim tokom, inspektor Bloch i Dylan Dog moraju pronaći osvetnika prije nego on izvrši i posljednju kaznu. Prokleti dan za Dylana i društvo, al za žrtve još i više...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 67%

Priča 8

Scenarij 5

Crtež 6

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*8

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Prokleti dan
    DD LEX 21
  • Prokleti dan
    DD ZS 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Giorno maledetto
    DD SR 21

ZANIMLJIVOSTI

  • Naslovnica je ocigledno inspirisana legendarnom Twilight Zone epizodom "Nightmare at 20,000 feet", u kojoj William Shatner misli da vidi gremlina kako unistava krilo aviona u kojem leti. Ista epizoda je rimejkovana za Twilight Zone : The Movie 1984., kada je Shatnera zamenio John Lithgow.(dodao Mairosu)

Pa... Svijet je lijep jer je raznolik. Pun je luđaka.

A gdje ima najviše neobičnih i raznolikih navika? Gdje se još vozi lijevom stranom ulice? Tko su najveći ksenofobi i tradicionalisti? E pa tako je, nalazimo se u Engleskoj, gdje je jednog lijepog jutra jedan od gorespomenutih luđaka lansirao svoj ubilački pohod. Maskiran poput Grunfa koji btw. izgleda kao pilot iz Drugog svjetskog rata. Pomalo smiješno, no njegova osveta je sve samo ne smiješna i lijepa. Ni ubojica ni žrtve nisu pošteđene. Pridružimo se i mi cijeloj toj priči.

Tema: serijski ubojica. Motiv: osveta. Manijakalni serijski ubojice uvijek imaju svoj uzorak po kojem funkcioniraju. Neki banalni razlog običnog čovjeka tjera da radi neke nepojmljivo okrutne stvari. Kad pogledamo s nekog generalnog aspekta, stvar koja ga je natjerala na ubojstva, sasvim je obična mala stvar. Neću reći koja, jer je i to jedan od razloga zbog kojeg se čita priča. Ali kad pogledamo s aspekta ubojice, tj. što je ta mala banalna stvarčica uradila od njegovog života čovjek se može zapitati da li je ova osveta uistinu bezrazložna. A i još jedna stvar. Kad čovjeku oduzmeš stvar ili čovjeka radi kojega živi, radi koga ili čega njegov život ima cilj i svrhu, njemu postaje svejedno. Ili živi da bi zaboravio, ili živi da bi se osvetio, ili neće niti živjeti. No moramo ipak prevagnuti na stranu žrtava zbog toga jer one ipak nisu bile svjesne svog čina. One ni pred sam kraj nisu saznale zbog čega su bile kažnjene.

Ono čime se odlikuje ova epizoda je neka jednostavnost. Jednostavna radnja, osvetnik ubija redom sve po planu i na kraju njegovog pohoda on se predaje. Jednostavan crtež, tj. kućice i ulice su nacrtane s tako malo detalja, čistim minimalističkim stilom. Ni ubojstva nisu baš previše maštovita (osim razmrskavanja glave brodskim propelerom). Kod takvih priča sa serijskim ubojicama, najvažnije mi je način na koji ubojica ubija, zatim njegov odnos prema žrtvama i ono najvažnije, motiv, razlog zbog kojeg ubija. Motiv i uzorak. Čovjek ne počinja seriju ubojstava radi nekog glupog razloga. A ovdje motiv možemo smatrati opravdanim. Motiv i uzorak. Uzorak je jasno predočen i on je karaktističan za serijske ubojice. Na samom kraju slijedi iznenađujući i fatalistički preokret. Neki kažu da su snoviđenja ogledala istine...

U ovoj epizodi poslije ubojice, najdominantniji lik je inspektor Bloch. On se ranom zorom suočava sa valom ubojstava koja ispočetka nemaju nekakve povezanosti, no kako dan teče, stvari postaju sve jasnije. A inspektor se prikazuje kao pravi istražitelj. Osoba puna ironija, no realna i deduktivnog razmišljanja. Što ne bih baš rekao za našeg junaka Dylana, koji se, naravno opet, zaljubljuje u prvi pogled u svoju klijenticu. A i ona se glupača odmah stara o svojim osjećajima prema njemu. «Tek smo se upoznali, a već je stradao u avionskoj nesreći. Jadni moj Dylane...« Sorry golubice moja, Dylan ti to radi sa svakom svojom klijenticom. Možda zato jer zna da nijedna neće imati sreće da dožive dublju starost. Dylana žele prikazati kao vrlo osjećajnog čovjeka, čovjeka koji se lako zavede svojim osjećajima. On se uvijek zaljubi na prvi pogled što je, moram reći, vrlo vrlo naivno.

Što se tiče naslovnice, ona je naprosto optimalno inventivna. Po meni naravno... Staviti ubojicu na krilo aviona kako sabotira avion, a Dylan sve to promatra sa prozora. Ta scena, ali s drugim akterima je već kultna iz Zone sumraka kad putnik paničar vidi na krilu aviona goblina kako pokušava tragati krilo. Desetka i plus za naslovnicu! A ostalo dobiva manju ocjenu zbog toga jer je epizoda doista siromašna detaljima, a i dijaloga je premalo.

Naprijed

DD LEX 20 Iz dubine

DD LEX 22 Tunel užasa

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 57%

    7, 5, 4, 9

    Zaplet nije loš, ali me rasplet ubio u pojam. Baš na njenu glavu da prizemlji boca?! Ma, daj! Pa, DD i njegovo idiotsko "Mislim da sam se zaljubio..." Ma, daj! Crtež? Ma,daj! Naslovnica je izvrsna, a color u ZS izdanju je možda jedini od Dnevnikovih izdanja koji mi je bolji od talijanskih.
    22.08.2003
    03:38:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Meni je ovo jedan od najboljih Dilana, s briljantnim završetkom. Ja ga shvaćam i kao jednu socijalnu priču, u kojoj običan čovjek kažnjava bogataše, a mi do kraja ne znamo razlog. Ubojica ih šalje u smrt bez da im otkrije krivnju, a kad je na kraju saznamo mnogi će pomisliti da ti jadni bogatuni nisu krivi, da nisu znali...ali samo na prvi pogled, njihova krivnja leži u potpunoj nezainteresiranosti za druge, niže ljude, preko kojih zgrću bogatstvo. Hazel na kraju priznaje kako joj je gotovo žao tog mladića, ali čim ga odvode zaboravlja ga, a sutradan se opušta skupim sportom i naravno slijedi kazna...izvrstan kraj, kao i cijela priča
    10.08.2003
    13:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Definitivno jedan od najboljih. Odmor od Sclavija ali taman pogodjen! Sve ove nabrojane "mane" meni su vrline. Cak mi i MG crtez ovdje jednostavno pase! Usporedimo li ga s novi(ji)m DD, otprilike 3,26x10^284 bolji:)
    10.08.2003
    20:33:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Briljantno. Prokleti dan sam čitao već 10-20 puta tokom svih ovih godina i svaki puta je odličan. Jednostavno spada među legendarne epizode DD. Nepredvidiv do kraja, ne znamo zašto ih onaj motorist ubija. A i onda kad slijedi objašnjenje, priča je vrhunska. Možeš si zamisliti tipa koji 5 godina smišlja osvetu, smišlja plan do najsitnijeg detalja, smišlja svako ubojstvo u vezi s avionima i letenjem, čak i rezervno, za svaki slučaj. To je fascinantno, genijalnost ludosti.
    11.08.2003
    17:50:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    evo upravo sada procitao...nije lose
    11.08.2003
    20:28:00 sati
    comicman
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dobar,dobar...
    15.08.2003
    17:13:00 sati
    doktor78
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 10, 6

    Priča je odlična, crtež također... naslovnica mi je pravi šund... :-(
    Nisam znao da u Danskoj voze lijevom stranom...
    16.08.2003
    17:43:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Nisam ja baš neki obožavatelj Dilana, ali ovaj se svidio čak i meni.Pogotovo ona ideja o rezervnim planovima.Samo što ubojica nije poštedio i nedužne, jer je umrla žena od onog čovjeka, kada je več neznamšto spila.
    16.08.2003
    17:50:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna i uzbudljiva prica sa neocekivanim zavrsetkom!
    17.08.2003
    14:30:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Ostalo u sjecanju kao fenomenalna epizoda kad sam ga citao prije nekih 15-ak godina. Ponovno sam ga procitao prije par tjedana sa istim osjecajima. Zakon prica koja se trajno pamati. Sami vrh piramide DD epizoda:-)
    18.08.2003
    16:25:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Pravo lice Dylana Doga! Perfekcija od početka do kraja. Jedan od najboljih stripova koje sam ikada pročitao.
    30.08.2003
    12:22:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 7, 7

    Ovo mi je jedan od najjacih Dylana. Nisam zadovoljan crtezom, jer moje misljenje je da bi se na Dylanu trebali smenjivati samo Stano i Roi. Prica nosi tu banalnost u vezi flase, ali zar zivot nije upravo takav. Neke neverovatne stvari koje se desavaju u zivotu, u umetnosti deluju prenaglaseno.
    02.09.2003
    22:21:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od meni rijetkih najboljih epizoda za neočekivanim motivom ubojstava. Izvrstan crtež, napetost i priča makar je naslovnica bila neobična. mogla bi stati uz bok Uspomene nevidljivog čovjeka ili veliki mađioničar makar ova epizoda nisu tako zbrkane kao ove dvije.
    03.09.2003
    18:20:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican......
    04.09.2003
    03:23:00 sati
    helindzen
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    10, 9, 3, 10

    odlicna prica, jedna od rijetkih koju mi cak ni crtez MG-a nije moguao upropastiti
    medju najboljim ranim epizodama
    26.09.2003
    01:26:00 sati
    thorgal
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    15.11.2003
    12:49:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Nakon ove epizode pada mi napamet jedan Bajagin stih koji glasi :"Nebitna,vrlo bitna stvar..".I baš tako,jedna minimalna sitnica,prazna boca whiskeya koje se žrtve i ne sjećaju da su je bacile,uništila je život jednog običnog čovjeka i maksimalno mu pomutila razum.Živi dokaz kako i iz najbanalnije stvari može nastati vrlo dobra priča.Sviđa mi se ova epizoda,uzbudljiva je,ima glavu i rep i kao cjelina djeluje jako dobro.Jednostavno prisiljava čitatelja da pročita strip u jednom dahu.Do samog kraja se ne zna tko je ubica i koji mu je motiv.Istina,likovi su nikakvi(mogu se sjetiti jedino klijentice) i uopće nisu razrađeni ali to u biti i ne smeta.Moram spomenuti i Blocha koji mi je u ovoj priči posebno zanimljiv.M&G standardni.
    01.12.2003
    23:02:00 sati
    Aco
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Ova nam epizoda prikazuje koliko i male stvari mogu imati veliku štetu.Jedna boca je bila dovoljna da pokrene osvetnički pohod.Pouka bi bila da pazimo što radimo u životu.Sve što napravimo vraća nam se,bilo loše ili dobro.M&G mi nisu toliko dobri za ovu epizodu.
    03.12.2003
    20:06:00 sati
    Logan
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Sto reci...Odlicna epizoda od pocetka do kraja, u svim elementima. Cita se u dahu!
    31.01.2004
    05:39:00 sati
    D.J.
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Velicanstvena epizoda! Ni sam ne znam koliko sam se puta njoj vracao. A ona recenica prodavca glisera "Svet je lep jer je pun razlicitih ljudi... i ludaka" je postala moj moto. Pa Dilan koji se po prvi put zaljubio, fenomenalna miss Douv (Dove), u koju sam se i ja takodje zaljubio (sta ces imao sam tada oko 16 god), buduca majka Dilanove dece (da li je to ikad Dilan vise ponovio?), sjajan zaplet i krajnje tuzan rasplet. Ma sta reci, bravo, bravo!!! E da nije Posle ponoci...
    02.05.2004
    21:26:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 4, 7

    Evo opet mene sa drugacijim misljenjem :)))))
    Ubapred se izvinjavam onima koji su pisali pre mene, i izvinjavam se ako se neko uvredi, ali sta da radim kad ovako razmisljam.
    Ovo je meni jedna od najgorih epizoda Dilana Doga ikad. ZAsto? Prvo, mada ne i najvaznije (ali vazno), nema gotovo niveg natprirodnog. Dilan je istrazivac natprirodnog, milion puta je odbio i cudnije slucajeve od ovog i usmerio klijente policiji (s pravom). Zasto ne i sad? Zbog dva Hejzelina sna koja kao predvidjaju?? Ma daj. Cela prica je zbrda-zdola sklopljena, neuverljiva, bleda, a dijalozi su ocajni. Jedan krajnje glup dijalog: "Mislim da sam se zaljubio" "Mislim da sam se i ja zaljubila". Kretenizam. Hejzelin lik je bled, bled, bez ikakvog karaktera, humora, stava, bilo kakavog pecata... naprosto jadan. Ubica je jos gori. Totalno bezvezan lik koji se ni iz cega pojavljuje na kraju sa ocajno glupim objasnjenjem. Boca pala iz aviona i ubila nekoga? Ma dajte, mogli su smisliti nesto bolje. Cak ovako je to ubistvo iz cistog nehata. Vrhunac kretenizma je kad ubica dodje do samog aviona na aerodromu i podmetne bombu pod tockove, direktno pred let. Onda dodje neki pandur i kaze mu da skloni motor sa piste. Da li je autor ovog cuda ikad bio na aerodromu? Drugi vrhunac (ili vrhunci) kretenizma su ostala ubistva, sve gluplje od glupljeg. Ubistvo Tagarta je preglupo, ubistvo Hejzel jos gluplje (zmajevi se vrlo pomno pregledaju pred sam let i veoma pazljivo cuvaju). I uopste cemu ta "mastovitost" sa nekakvim glupavim masinama, bocama sa gasom i slicno. SAmo bi brze otkrili ubicu. Ako neko hoce da ubija onda ide metak u celo i gotova stvar.
    Zatim kretenska maska. TIp ide sa sasvim prekrivenom glavom okolo i nikom to nije cudno? Bogatog magnata koji trci u parku zaustavi sasvim maskiran stranac i ovome to nije cudno????? BOgatom direktoru u kancelariju upadne maskirani ludak i bulazni kojesta o saobracajki i ovaj to proguta i ispadne kroz prozor kao budala?
    Ne znam, ali meni je ovo krajnje glupa epizoda, nesto sto se ne moze porediti ni trunke sa "Dok nas smrt ne rastavi", "Morgana", "Dugacak pozdrav" (eto ovo mi se sad svidja), "Dr Ksarabas", "broj 200", "neko nas zove odozgo" i sl sve odlicno napisane price sa odlicnim crtezima i puno truda ulozenim u likove, pricu i dijaloge.
    Zao mi je ali promasaj! Palac dole.
    25.08.2004
    11:49:00 sati
    Bilja
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Zanimljiva priča koja po meni nema neke veče mane vrijedne spomena. Razlog ubojstava meni i nije tako nevjerovatan, svakojake se čudne i nevjerovatne stvari mogu dogoditi, pa tako i da te sa visine od nekoliko stotina metara matematički precizno pogodi boca u glavu... sve je moguće. A čovjek može i te kako poludjeti kada tako tragično i bezrazložno izgubi voljenu osobu, te cijeli svoj budući život od tog trenutka nadalje nastaviti živjeti sa samo jednom jedinom misli; a to je OSVETA. Ubojstva su zanimljiva i maštovita, mislim da su tako okrutna da bi se snažnije prikazala ta mladičeva mržnja prema ubojicama njegove djevojke.
    06.09.2004
    22:42:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Hehe,Dylane!Sad znam zašto se bojiš aviona!
    22.05.2005
    09:12:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    100 posto jedan od najboljih Dylana do sada.Dylan je stvarno pizda kad su avioni u pitanju.
    31.05.2005
    20:19:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 7, 5

    Jedan od najboljih brojeva. Genijalna priča i završetak!.. Naslovnicam mi je losa, ne izgleda nimalo mracno(a to je kod Doga najvaznije).. crtez je ok,,,samo bi volio da ima malo vise detalja..sve u svemu jedan od legendarnih brojeva
    05.06.2005
    16:03:00 sati
    Stribor
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fenomenalna epizoda!
    06.06.2005
    21:28:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    1, 4, 2, 5

    Odvratno. Glupa epizoda od pocetka do kraja, kad sam vidio naslovnicu, mislio sam kako je rijec o nekom plagijatu zone sumraka (gremlin na avionskom krilu i tako to), da jue barem bio.
    08.06.2005
    20:26:00 sati
    poshtar
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    PA,OVO MI JE JEDAN OD NAJBOLJIH DILANA(OSIM KANALA 666).CRTEŽ JE FENOMENALAN,ALI NASLOVNICA MI SE NE SVIĐA.ON NIJE KIDAO AVIONSKE ŽICE,NO PUSTIMO SAD TO....UGLAVNOM,SUPER PRIČA,FENOMENALNA BLOCHOVA ISTRAGA(DETEKTIV I PO) I SUPER RADNJA.PA UŽIVAJTE.(PREDMA MI JE MALO ŽAO ONOG MOMKA)
    28.06.2005
    00:14:00 sati
    Sasa_Killer
    uredi
  • dubac

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Jedan od najboljih Dilana.MG kao i uvek najbolji bez konkurencije.
    12.10.2005
    16:04:00 sati
    dubac
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Jedan od najboljih Dylana, ako ne i najbolji kojega sam čitao. Nisam ih čitao puno, ali kakve sam čitao, ovo je prava milina. Nema primjedbi, ali malo smeta to kako je boca bačena sa aviona pogodila...
    18.11.2005
    20:46:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jos jedan dokaz da M&G znaju da crtaju i najocigledniji primer da ovakvim pricama najslabije stoje racionalna razresenja.
    10.12.2005
    13:43:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 4, 8

    Ne, ne i ne . Bas mi je naporno kad trebam procitati dve M&G price, pa jos i slicnih predlozaka. Neko tamani neduzne i postene gradjane, koji eto, ipak i nisu tako neduzni, a ni posteni. Tajna iz proslosti bice otkrivena, nekome ce se to dopasti, nekome nece. Ima li jos nekog osim mene u ovoj drugoj grupi?
    15.12.2005
    05:06:00 sati
    Barker
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Odlična priča! Lik ubojice je genijalan. Pomno planirana osveta. Žrtve ne smiju znati zašto zaslužuju smrt, baš kao što ni njegova djevojka(kao ni on sam) nisu znali što ih čeka onog kobnog dana kad je bezazleno bačena boca iz aviona. Sitnica koja je zauvijek odredila njegov život. U biti najveća žrtva u ovoj priči je sam ubojica. Montanari&Grassani mi nisu omiljeni crtači, no nekako funkcioniraju u ovoj epizodi. Naslovnica je savršena. Eh da, gospodin Bellamy je odličan sporedni lik i dobra je fora s gospodinom u navodnicima.
    23.04.2006
    15:40:00 sati
    Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 8, 9

    Ne pretjerano zanimljiva priča, kao ni kraj.
    Dosadna epizoda.
    01.06.2006
    00:32:00 sati
    Ranmi
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    ovo mi je bila jedna od najboljih epizoda, ali sada zapravo vidim da bas i nije... dosta je tu propusta, ali prica mi je nekako ok
    05.06.2006
    03:47:00 sati
    CAGLIOSTRO13
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Opet ona razlika u godinama. Strip koji sam pamtio kao nesto fenomenalno ispalo je sracka nakon ponovnog citanja. Malo sam pregledao komentare drugih forumasa i mislim da je Bilja napisala dobru recenziju. Potpisujem. Ocjene su moje, malo previsoke zbog proklete nostalgije.
    26.07.2006
    14:47:00 sati
    alen
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedna od najdražih epizoda. Plan ubojice je toliko genijalan i impresivan tako da je čak imao i pričuvni plan za svaku žrtvu. Predvidio je sve mogućnosti i dobio svoju osvetu. Poprilično me iznenadilo kad sam vidio zbog čega je ubijao. Međutim, kraj mi se baš sviđa, nije upropašten kao u većini DD epizoda.
    30.03.2007
    23:58:00 sati
    mpavin
    uredi
  • gumiflex

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    "I ti ćeš poput ostalih umrijeti ne saznavši razlog."Fascinira kako je ubojica smiren tijekom svih ubojstava i uvjeren da će plan privesti kraju.Zapravo, obzirom da ga je planirao, koliko ono, 4 godine - i nije čudo.
    19.06.2007
    12:25:00 sati
    gumiflex
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna epizoda sa tužnim završetkom. Čudno je kako ti samo jedna sitnica u jednoj sekundi može upropastiti život. Scenaristi nas odlično vode kroz priču sve do samog kraja. M&G su u fazi u kojoj su mi odlični, ali kasnije su se pokvarili. Naslovnica odlična. Iako ima sitnih mana, neću škrtarit sa ocjenama jer ova epizoda to zaslužuje.
    29.06.2007
    12:40:00 sati
    Akul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    VRHUNSKI!! Dylan Dog kakvog volim. Nitko u komentarima i recenziji nije spomenuo odličan humor koji se proteže kroz većinu stripa. Pitka priča za opuštanje i uživanje sa iznenađujućim i šokantnim završetkom. Crtež nije zaslužio deset, ali ovaj strip je zaslužio sve desetke.
    31.07.2007
    17:10:00 sati
    Spock
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    vrlo dobar dylan...nije remek djelo,ali sasvim solidno
    07.11.2007
    14:42:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    pridodajem se onima kojima je ovo odlična DD epizoda. istina, nema ničega natprirodnoga, ali u ovakvoj priči to mi nekako ni ne fali. ovaj dylan je više nekakav krimić, ali sa jako dobrim predloškom. naslovnica je dobra, crtež također, među najboljima od dvojca M&G, priča mi je odlična, ali jedino što snižava ukupni dojam je scenarij, koji ima nekoliko propusta koje su, vidim, drugi recezenti također uočili. ubojstva u ovoj epizodi su mi odlično osmišljena i nacrtana. obratite pozornost na str. 66., gdje kad se čiča raznese po cijeloj sobi i njegovo oko leti po zraku, a u sljedećem kadru asocira odmah na ručku od motora ubojice. jako dobar crtež kroz cijeli strip. groucho i bloch su na visokoj razni, kao i ostatak stripa, dakle, visoka ocjena za prokleti dan.
    07.01.2008
    23:53:00 sati
    blackport8
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 76%

    8, 9, 5, 10

    Osveta, vjerojatno jedan od najkorištenijih motiva u stripovima (koliko i u knjigama i filmovima), ali ovdje radi genijalnog načina na koji je iskorištena itekako dobro funkcionira. Dobro, ima dosta rupa u scenariju, ali taj genijalni crni humor koji se provlači kroz čitavu epizodu (a kojeg je, koliko sam vidio po prethodnim komentarima, jedino uvaženi kolega @Spock spomenuo) mi je jednostavno predobar. Općenito mi je ova epizoda uvijek uvijek puno više 'bacala' na crnu komediju nego na horror, prvenstveno radi tog tipa koji je ubojica. Lik je sve isplanirao do te granice da sad samo mora krenuti u pretpostavljenom trenutku i dalje će se sve takoreći rješavati samo od sebe. Piči zakrabuljen na svom motorinu, pokupi paket, ubije žrtvu i ide dalje. Baš king. Crtež M&G je u najmanju ruku žalostan, i ja jednostavno ne razumijem kako se nekome to može sviđati, I honestly don't. Villina naslovnica genijalna - Dylan: Koji kurac?! :))))
    01.02.2008
    01:39:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Vrlo zanimljiva i originalna epizoda u kojoj je Dylan skoro pola epizode 'mrtav'.
    14.03.2008
    10:35:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Zbog boce? ...koji shit!Ali dobra zabava!
    28.08.2008
    19:05:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Heh, lik na kraju ipak uspije ostvariti svoju osvetu, što mi je bio super preokret! Naslovnica odlična!
    23.12.2008
    19:33:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Meni je ova epizoda ok. Jedna od boljih u prvih 50 brojeva.
    11.01.2009
    04:02:00 sati
    supermike
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Jedna od boljih epizoda! Istina, nema čudovišta i natprirodnih pojava ali odlična priča. Zanimljivo, napeto, humor na mjestu, crtež solidan.
    Lik ubojice sa maskom pilota mi je stravičan. Malo su pretjerali sa načinom ubijanja, a ima i još nekih nelogičnosti, ali unatoč tome vrlo zabavno.
    A minusi su slijedeći: nitko nije znao gdje je nestala miss Dove, ali je zato ubojica znao kao i točno vrijeme te je baš tada tamo naručio isporuku posebne sprave.
    Zatim postavljanje bombe na avion; bilo bi efektnije da su samo prikazali ubojicu kako gleda polijetanje aviona a čitaoc bi lako upregnuo svoju maštu.
    I jedna light zamjerka: Dilan vozi svoju bubu Londonskim mostom po desnoj strani. Na istoj strani mu je i parkirana ispred kuće.
    Svejedno, epizoda koja se čita u jednome dahu.
    16.01.2009
    17:12:00 sati
    Klukas
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 6, 9

    Ova prica mi je odlicno legla, mada u trilerskom stiluMontanari&Grassani  mi nikako ne leze
    11.06.2009
    16:09:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 54%

    6, 2, 7, 9

    Priča i nije loša, ali scenario je glup.
    22.07.2009
    17:00:00 sati
    delboj
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 51%

    5, 6, 4, 6

    Imam osjećaj da 'a priori' ne volim M&G priče :) Taj njihov crtež, uf, i zanimljive priče pokvari... Sama ideja boce u glavu funkcionira, ali mi je nerealno da lik sazna točno koji avion je to bio... Mislim, moguće je, ali jako nategnuto... Naslovnica mi je smiješna, jer ima smisla samo ako avion stoji, a u tom slučaju bi luđaka lako maknuli s krila, a i njegov postupak bio bi besmislen... Ako je, pak, avion u zraku, luđak bi odlepršao sam od sebe :)
    10.08.2009
    22:20:00 sati
    Beva
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Nista posebno! Tema za N.Raidera. Ali nakon novog čitanja punooo bolji dojam. Godine i iskustvo čine svoje!
    16.12.2009
    17:05:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 8, 5

    "Prokleti dan" je odlicna epizoda Dylana Doga, koja u sebi sadrzi tek zrnce natprirodnog (vizije). To ne oduzima snagu ovoj prici, naprotiv. Ubica koji do perfekcije izvrsava ubistva...Mislim da ovakvog ubicu stripovi Dylana Doga jos nisu vidjeli. Pa covjek je genijalan, svaka mu cast na ultra-preciznom radu...S nogu me oborila cinjenica da je za sve koje je ubio imao i rezervni plan, u slucaju da planirana ubistva ne uspiju "iz prve"...Jos vise me odusevljava sto covjek iskreno vjeruje u ljubav i sto je spreman sve uciniti da se osveti, tako da sam u "Prokletom danu" iskreno navijao za negativca...Ne znam sta se zalite toliko na dvojac Montanari/Grassani...Oni sada lose crtaju, dok su prijasnje epizode crtali dobro...Bili su uredni, nisu "brljali" puno ko Roi, i iskreno, nisam nalazio nista sporno u njihovom crtezu. Meni je licno Piccato vrh, a M/G su bili korektni do 53. Dylanove epizode, kada pocinje njihovo "modernisticko pametovanje" s kojim su dogurali do trenutno najgorih crtaca...Ali pogledajte "Dvorac straha", "Dama u crnom", "Dok grad spava"...Naslovnica mi nije cemu, pretenciozna je, iako je Villa toliko mocan crtac, da i od shita napravi stvar sa prolaznom ocjenom...Ukratko, dobar scenario, dobra prica i solidan crtez za mali odmor od duhova i vampira...
    16.12.2009
    22:58:00 sati
    Winter
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    2, 7, 4, 2

    Jedna akciona epizoda sa MNOGO gresaka.Dok smo citali ranije epizode videli smo jednu neraskidivu vezu izmedju Blocka i Dylana.Kada se dogodila nesreca avionom u ovoj epizodi,jedini koji je iskreno patio jeste Groucho,dok kod Blockove patnje prema ''drugom sinu'',nije bilo nista,osim jedne tuzne face.Pa i kad ga je video da je ziv u vili,nije se ni iznenadio.Po meni ovaj mladic sto ih je ubijao je imao puno pravo! Ni u ovoj epizod M&G nisu dobro obavili svoj posao.Dobro zamisljeno ali lose realizovano!

    12.08.2010
    00:18:00 sati
    dragan94
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Jedan od mojih omiljenih Dilana. Scenario, ubica, rasplet same price, sve mi je ovde genijalno napisano.

    27.08.2010
    04:20:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    24.09.2010
    19:55:00 sati
    El Niño
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Osveta sa serijom ubojstava. I nije neka strava i užas, ali može proći. Još kad se uzme u obzir činjenica da ovo epizoda sadrži mnogo lijepih uspomena iz djtinjstva...

    10.07.2011
    15:28:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicna epizoda, i jedna kojih se najbolje sjecam iz djetinstva.  Prica je u neku ruku tipicna 'revenge tale', ali neke stvari koje se ovdje desavaju, u vezi ubice i kako ubija svoje zrtve sa stvarima iz aviona, je super.  Isto tako kraj epizode je fenomenalan, a i kad saznasmo zasto je u stvari covjek odlucio da poubija sve ove ljude.  Crtez je dobar, a naslovnica mi je glavna, podsjeca na jednu scenu iz filma "The Twilight Zone".  Epizoda koja je lako mogla da bude u Nick Raider serialu, ali ipak, bolje je da u ovdje u Dylanovom, jer zato ne bi dobili one krasne scene gdje ubica vozi svoj motor u malim Engleskim selima.  To su ipak lijepo nacrtane vinjete.  Sta vise da kazem, sigurno jedan od Top 20 Dylana svih vremena, absolutni klasik.  

    24.07.2011
    13:40:00 sati
    acestroke
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    jedna od starih najboljih epizoda.

    09.05.2012
    19:14:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 3, 8, 7

    Ima tu puno nelogičnosti.

    21.05.2012
    20:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    05.10.2012
    13:51:00 sati
    coszinus
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 8, 5

    Sclavi razvaljuje. Ovo mi je jedna od najboljih ne čudovišnih priča.

    18.05.2013
    20:35:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Užasno zabavna epizoda, ubojstva se redaju k'o od šale, svako je osebujnije od prethodnoga, a glavni koljač je ubitačno (hehe) tajanstven. Moglo je biti i bolje, no, vrlo dobra epizoda.

    04.06.2013
    16:11:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Meni je ovo genijalna epizoda. Konačno jedna koja NIJE "inspirirana" nekim filmom ili knjigom (bar tako mislim), kao što je obično slučaj u ovom stripu. I nema onih forsiranih "ljudi su govna" štihova, pa ni forsirane patetike. Sviđa mi se dizajn ubojice, baš izgleda prijeteće u tom pilotskom odijelu. Twist na kraju je neočekivan, i Grouchovi vicevi su na visini. Ukratko - nema čega nema. Recenzija kaže da je tekst pisao Sclavi, a u Libellus izdanju piše da je on s Toninellijem samo razradio priču, dok je scenarij napisao Toninelli. Trebao je napisati još epizoda, pravo je osvježenje van tipičnih DD šablona.

    Vidim da se mnogima ne sviđaju M&G, a meni su možda i omiljeni. Kod njih bar možeš prepoznat što je nacrtano, a ne kao kod nekih drugih crtača (Roi). Zanimljiva naslovnica.

    26.07.2013
    11:47:00 sati
    Opti
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Opuštajuća epizoda za laku noć...nije standardni Dylan,ali napeti triler sigurno je. ...iako vuče na neku drugu radnju koja nas starije podsjeća na određenu seriju u crno-bijeloj tehnici,naslovnica je izvanredna.
    27.07.2013
    23:40:00 sati
    Oki
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

    06.08.2013
    21:29:00 sati
    velka031
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Sasvim ok epizoda. Citljivo,crtez,minus sedam. 

    01.03.2014
    10:00:00 sati
    Tutta
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Odlična epizoda!

    05.04.2014
    23:09:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Dobra epizoda sa odličnom napetom atmosferom.

    28.09.2014
    16:10:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    08.01.2016
    09:35:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 76%

    7, 9, 7, 7

    Ova epizoda je fan favorite naroda, outsajderski underdog koji kritika ne uzdize ali narod svrsava (naravno kod nas je kritika isti ti fanovi jer doslovno svakome moze biti objavljena recenzija) Zašto je tome tako? Malo sam bio razocaran sto se tamo nije pozabavilo u KIVČ, od strane inace izvrsong ghoula, vec se bavilo grunfom i batmanom.

    Mislim da se narod jako pali na ovakve pravedni osvetnik, nepravedne elite priče, pogotovo na macho balkanu, i ova je epizoda kao case study kako takvu pricu napisati. A ima i fenomenalan twističan kraj, pa kao i partija sa smrcu, zbog toga ulazi  u underdog neSclavijevski DD kult (a zapravo bi tamo trebao spadati medda sa svoje prve dvije price)

     

    Ima bas cudnu atmosferu prica, Mrzim adaptacije ali ova bi bila dobra za neku televizijsku, nadogradio bi time da dylan pita tu posljednju žrtvu ko je bacio bocu, ona naravno sa bljeskom u ocima kaze nekoga ko nije ona, i onda nam dok rollaju ending creditsi pokazu flashback zabave u avionu, da saznamo ko je bacio bocu, ali onda baš naprasno prekinu i ne otkrije se, jer nije ni važno

    14.01.2017
    15:01:00 sati
    Andrey
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Toninelli u Dylanu?! Drago mi je da sam to doživijela, a još draže što sam to uspješno preživijela. Osobno mi je ovo jedan od najgorih DD koje sam pročitala. Ostala sam pomalo i šokirana koliko je ovo dobilo hvalospjeva u komentarima. Al svijet je lijep jer je raznolik. Tako je i u stripovskom ukusu.

    Ne smeta mi što ovdje nema nerealnog. Volim ja pročitati i prizemnije Dylane. Nego, ovdje nema ni realnog ni nerealnog, ima samo tupastog i naivnog. Sam osvetnik više paše u Alan Forda, način na koje je realizirao ubojstva su tešku naiva i komedija. Odlučio ubiti 5 ljudi pa se obukao što je upadljivije mogao. I onda se takav vozika po aerodromu. Na upadljivom motoru. I podmetne bombu.

    S druge strane epizoda ima humor, dinamičnu radnju, twist na samom kraju a i moram priznati da sam dobar dio stripa mislila da je Dove ubojica. Al, unatoč tome ovo je daleko od samog vrha.

    07.05.2017
    18:03:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Solidna i zabavna epizoda.

    18.05.2017
    16:03:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 6, 5

    Zanimljivi zločini, ali sam njihov razlog je prebanalan i jako nevjerojatan. Crtež malo sterilan.

    12.08.2017
    14:20:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Prokleti dan je prokleto zabavan strip! 

    Iako bi sablon ove epizode lako pristajao i Niku Rajderu uz neznatne izmene, ova prica savrseno funckionise kod Dilana! Glavni lik ove price je ubica,  najomiljenije scene u stripu su mi dok ,,kamera" prati kretanje i eliminacije suludog zamaskiranog zlokobnog ubice. A njegove zrtve su istovremeno i zlocinci mada to zavisi od citaoceve perspektive.  Bogati i bahati ne haju za one manje vredne i ispod sebe. A jedna onakva apsurdna, besmislena tragedija koja je okidac ubice je vrlo prikladna filozofiji serijala i bezumlju sveta u kom zivimo.

    Struktura price je vrlo zanimljiva, Dilana ima malo u prici samo na pocetku i finisu, dok sredisnji deo zauzima Blokova i Grucova istraga ubistava. Izdvojio bih kao najgnusnija ubistva ono s pocetka epizode s propelerom i ono sa napumpavanjem helijumom do eksplozije (jedan Dzejms Bondov neprijatelj je takodje tako skoncao). 

    Humor je smesan i ostar tokom citave epizode i sjajan iznenadjujuci fatalisticki kraj dodatno podize ocenu price.

    M&G su bili posebno inspirsani ili im prosto lezi ovakav tip price. 

    Naslovna strana vrhunska! 

    Treba jos spomenuti zanimljiv podatak koji Gruco ponovo iznosi a to je da je Dilan umro jos 1686 godine ali da se reinkarnisao. Sklavi to spominje vec u prvoj epizodi, tako da ne verujem da su teorije o slucajnom prekrajanju i sklapanju i nakndanom Sclavijevom povezivanju price o Dilanovom poreklu u #100 tacne. Imao je on to sve vreme u svojoj glavi sa svim zavrzlamama, rupama i nedoumicama koje nam je namerno ostavio nepopunjene. 

    13.06.2018
    18:28:00 sati
    going going
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 53%

    5, 6, 6, 2

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)

     

    Čudno da baš ova epizoda na 75 ocena ima prosek 80% a brojne bolje i dilandogskije epizode nemaju. 
    Ovo mi je sestrinska epizoda sa Opsesijom, obe se sviđaju ljudima a meni su težak prosek. 
    Ova epizoda je žešće naivna, ali joj se ne može osporiti da je (brutalno) zabavna. Svakako je upečatljiva po završnici u stilu bogova koji su pali na teme :)

    Naslovna može da ima veze s tvajlajtom koliko hoće, objektivno bedna je kao ideja - čak i ako avion ne poleće, a ako je avion u letu onda je to žešći nonsens i nešto najdebilnije što sam video. Ideja za nulu.


    11.12.2018
    10:08:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Baš dobar. Dylan kakav je;nekada; uvijek bio...

    09.09.2019
    15:16:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum