Oštrica britve

Dylan Dog

DD LEX 28 | 96 str.

Zabrinuti muž iz Stepforda dolazi k Dylanu da mu ovaj pomogne riješiti slučajeve naglih promjena u ponašanju svoje žene. Dylan dolazi u njihovu kuću samo da bi prisustvovao jednoj, za njega zabrinjavajućoj i grotesknoj, sretnoj obiteljskoj idili. Ponukan neobičnom idiličnom situacijom na tragu je velike zavjere, dok uokolo Stepforda evidentno divlja fetishoidni manijakalni ubojica. Što se to dešava u Londonu, u mirnom predgrađu Stepford?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 63%

Priča 5

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*6

S*6

C*5

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Oštrica britve
    DD LEX 28
  • Oštrica britve - Dok grad spava - Opsjednuta kuća
    DD LIB 10
  • Oštrica brijača - Dok grad spava - Posednuta kuća
    DD VCKI 10
  • Oštrica brijača
    DD ZS 28

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Lama di rasoio
    DD SR 28

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča o Stepfordu rađena je prema književnom predlošku «The Stepford Wives» pisca Ire Levina 1970., 1975. god. napravljen je istoimeni film pod palicom redatelja Bryana Forbesa, no i ove godine (2004.) također imamo novi remake sa Nicole Kidman u glavnoj ulozi, a redatelj je Frank Oz
  • Drugi film, iz kojeg nalazimo tragove u epizodi je «Blade Runner»; 1.) Sam naslov je engl. «Razor Blade» iliti oštrica britve
    2.) Dylanovo undercover ime je Blade (engl. oštrica)
    3.) Ime industrijalca je Ridley (ime redatelja Blade Runnera, Ridley Scott)
    4.) Sekretarica Rachel iz stripa se zove kao Rachael, Tyrellov replikant iz Runnera )...onaj japanac sto kreira udove za Murrayeve robote se zove Harrison-Li (Harrison Ford, je li)...a takodje u Blade Runner imas lik onog Japanca koji radi transplante ociju, koji je bio ocigledna vizuelna inspiracija za ovog iz stripa. Vidi sliku. (dodao Mairosu)
  • Predgrađe Londona zvano Stepford još postoji u Dylanovom svijetu, a u epizodi SD DD #30 «Granica» Dylan susreće jednog androida koji je zaboravio da nije čovjek
  • Ovo je prvijenac crtača Ferdinanda Tacconija na DD, a u predgovoru stripu predstavljen je kao jedan od boljih talijanskih crtača (Dnevnik DD #47 "Hijena", Vannini #6 «Crna magija» te SD DD #28 «Pobuna automobila»)
  • U epizodi Dnevnik DD #36 »San ljetne noći», posljednja vinjeta je jednaka coveru filma «The Stepford Wives» iz 1970.
  • Svi roboti u Stepfordu (kolektiv) pod vodstvom su jednog mozga, nazovimo ga Veliki brat (Big brother) koji sve vidi i sve zna
  • Crpi li Sclavi uistinu inspiraciju iz SF i horror filmova pedesetih? Dylan spominje «Invazija ultratijela» Donalda Siegela iz 1956.
  • U LU DD #13 «Oni su među nama» Dylana je zaposlila žena koja je vjerovala da se njezin suprug promijenio i da to više nije on (za razliku od ovog broja gdje je pak suprug zabrinut)

Što muškarcima čini dobru ženu? Da li prosječni moderni čovjek rađe preferira poslušnu, uslužnu, «podatnu» u svako vrijeme i svakom mjestu, te recimo defeminiziranu i šabloniziranu kućanicu kojoj će glavni i temeljni prioritet biti kako zadovoljiti svog muškarca koji je usto i Bog i batina? (op. aut. Ovo je uopćena tvrdnja, autorova namjera nije bila da zanemari vrijednost žene.) Budući da je ovo ipak novo stoljeće koje nam je donijelo i demokraciju i globalizaciju te donekle sređenu ravnopravnost spolova, siguran sam da moderni čovjek ne želi ispraznu ženu čiji će se svakodnevni život svoditi na jednostavni automatizam: čisti – peri – zadovoljavaj. Žena nije stvorena da bude rob muškarcu, no povijest sama i društvo ženi je davalo jednu te istu ulogu, da rađa, održava dom i pruži muškarcu zadovoljštinu. Teško da će jednom muškarci u potpunosti razumijeti žene i vice versa, kad svaki prolazi kroz različite načine u svojem odgoju, a tu su također i biološke razlike.

Myrtle: «Ali... Jessica... Ne shvaćaš... Ponašaš se kao u reklami. Ja ti govorim o životu! O pravome životu!»


S jedne strane možda ovako imamo način postizanja savršenog braka. Situacija - muž i žena iz nekog razloga nisu zadovoljni jedan s drugim pa nastane naigled nesnošljivi i nerješivi konflikt. Kad ta netrpeljivost dosegne klimaks, nezadovoljni supružnik jednostavno drugom može prerezati vrat (banalizirano i krajnje morbidno, no na taj način je to prikazano u stripu). Budući da su i jedan i drugi ili cyborzi ili androidi (ili replikanti izražavamo li se runnerovski), jednostavnim mehaničkim pregledom i popravkom situacija je riješena i brak može početi iz svog novog sretnog početka. No nažalost, u stvarnosti situacija nije takva, statistika nam govori da u svijetu postoji veliko mnoštvo zlostavljanih i obespravljenih žena u obitelji, te znamo da još uvijek postoje države u kojima status žene u braku i dalje važi kao roblje.

I roboti to rade... by Tacconi

Uzet ćemo za primjer (iz stripa) dva ženska lika, dvije najbolje kućanice na svijetu (iz dominantnog mužjačkog aspekta naravno), Mirtle Winefield i Jessicu Ritt. Predivne žene, vole svog muškarca/Boga/oca, savršene kućanice koje bi svaki muškarac poželio (Balkanac sigurno). Možda je to uobičajan pojam u Stepfordu, ali za Dylana Doga gadljiv je sav taj šablonizam i ta patetična savršena sreća i je neizdržljivo u velikoj mjeri za čovjeka kome je taj život nepoznanica. Evidentne su razlike između ženinih i muškarčevih prioriteta kod raznih stvari. Što su djevojčice, žene, djevojke, majke čitav život učene, mi muškarci ne možemo shvatiti za kratko vrijeme (doduše, neki, ili većina, nikad ne dosegnu tu razinu shvaćanja). Gdje su dvije savršene kućanice, tu su također i dva predivna muža, Jason Winefield (agresivac) i Tay Ritt (poslovni tip). Tayeva majka je bivši super-star (nijemih filmova, rekao bi Groucho) imenom Joan Ritt. U našem jeziku ovo analno prezime još baš stoji (popunjenija u guzici – fat-ass). Ti muškarci su nesavršeni, ne baš sposobni, a niti previše zgodni (tako ih je Tacconi prikazao, što se može), ali opet cure ih obožavaju. Koja je njihova tajna? Možda potajice intenzivno posjećuju teretanu, konstantno vježbaju svoje verbalne i sexualne vještine? Ili su možda jednostavno posegnuli za nekim manje napornijim načinom?

Dylan: «Da. Užasna i zastrašujuća večer. Večera s Drakulom bila bi manje grozna od te... Od tog užasa!»


Posebna kategorija je naš dobri stari nekonvencionalni Dylan Dog. On ovdje savršeno pokazuje u kolikoj je mjeri nesposoban za normalni život (prema standardima tadašnjeg čovjeka Engleza), koliko on prezire i odbacuje skladan obiteljski život. Ako pojmimo glavnog lika kao piščev alter ego, onda nam taj lik mnogo može reći o karakternim crtama samog pisca. Sclavijevo manično ja prezire normalu (ili možda samo njegova tamnija strana ličnosti), ne osjeća se nimalo ugodno kod uobičajenog. Zanima me kakav je stvarni Sclavijev odnos prema vlastitoj obitelji i dal’ bi njegovo podsvjesno ja na jednak način izražavalo tu unutarnju frustraciju na način da se kod preopterećenja, naravno u podsvijesti, tako manijakalno odnosi prema najbližima (s aspekta seksualnog manijaka s britvom). Sclavi je htio dovesti u vezu Dylana i Rachel (prekrasna Ridleyeva sekretarica), i tu vezu uspostavlja na ono - prvi poljubac ili ljubav na prvi pogled. I dosljedan samome sebi, Dylan se opet zaljubljuje. Rachel, izazvana tim novim čudesnim emocijama koje izazivaju suze, nekim urođenim instinktom za određivanje dobra i zla prelazi na stranu pozitivaca. Kliše ljubavnih priča – ljubav uvijek pokazuje pravi put. Kliše horroraca – eliminacija vrištećih plavuša.

U Stepfordu postoji tvrtka «Murray Company» pod vodstvom Ridleya Murraya, starog i sposobnog ludog znanstvenika (u stilu klasičnih horror filmova). Tvrtkina domena proizvodnje spada u područje izgradnje automobilskih dijelova i to na najmoderniji način, ali istovremeno bavi se eksperimentima koji prkose samoj prirodi. Postoji tajanstvena ličnost, mudri žućo Harrison-Li čija uloga nija previše objašnjena, ali malo dodaje onaj misteriozniji istočnjački štih (hommage Orijentu kao pradomovini robota).

Groucho: «Ha! I još mrtvi hladni govorite: Nisam to bio ja! Dragi moj gospodine, i vi biste urlali da vas netko pritisne!»


Stepford je svijet dominacije muških primitivaca u malom. Osim klasičnog nasilja nad ženama koje smo imali prilike vidjeti, Sclavi ne bi bio Sclavi kad ne bi ubacio i nekog serijskog ubojica podijeljene ličnosti, i to seksualnog manijaka i fetišistu. Serijski ubojica očito je odgajan u nježnom materinjem krilu kao jedinac pa je sva majčina ljubav bila usmjerena na njega i to je izazvalo neku vrstu pogrešne seksualne usmjerenosti. No tko bi zapravo znao kako se stvaraju ubojice. Da li se takvi rađaju ili ih nešto/netko stvara?

Dobro mi došli Dylan-san!

Ideja je clash dvaju filmskih klasika («Stepford wives» meets «Blade Runner» vs. serial killer), no scenarij nije toliko loš, izvlače ga cinizam i nekonvencionalnost glavnih likova te onaj klasičan Sclavijevski tok priče karakterističan za te prve epizode. Jedan bedasti kliše su suze koje je Sclavi iskoristio kao anomaliju u savršenom umjetnom sustavu koja je izazvala preopterećenje, a potom i obrambeni mehanizam kod kolektiva. Vidljivo je da je htio pokazati da su svi ti replikanti nekad bili ljudska bića sa vlastitim osjećajima mržnje i ljubavi i makar su im i sjećanja i osjećaj nezadovoljstva zatomljeni, kod eksplicitnih situacija te osobine se vraćaju. To su te suze, a sam Ridley govori da im jedino ta nejasna sjećanja na vlastitu prošlost mogu štetiti u ovom novom i boljem životu. Ali to je možda podkontekst koji nije previše vidljiv, uz mnogo prisutnih ideja ovaj kontekst teško je došao do izražaja jer se Sclavi markantno usredotočio na scene sodomije i mučenja (Sclavi je trash freak, što ćeš).

Navali limena kanto!

«Oštrica britve» je još jedna od onih nedorečenih priča u kojima kraj zapravo i nije kraj. Šteta što se niko nije sjetio da Dylan još malo počeprka po tvrtkinim tajnama u kasnijim brojevima, tu bi se još štošta interesantnog dalo izvući. Po meni Sclavi nikad nije bio na tragu nekom standardnom kontinuitetu koji je odlično vidljiv primjerice u NN te je tako svaka Dylanova priča univerzum za sebe. Postoji nekolicina priča koje uokviruju cijelu tu sagu o njemu, njegovoj prošlosti i obitelji, ali za to bilo bolje pogledati jedan stari topic na forumu stripovi.com – DD Unified Theory. Za one najzagriženije, izvolite...

Tacconi je napravio svega četiri epizode za Dylana, a teško bi mi bilo reći gdje je još sudjelovao. U Horror Clubu (tal. original) ove epizode Tacconi je najavljen kao jedan od boljih crtača no nije se previše istaknuo niti prešao s onog standardnog na bolje. Svi likovi su dosta sličnih crta lica pa neki izgledaju poput blizanaca (Tay i Dylan, cure). Scene sado-mazo mrcvarenja su zato dosta detaljne i slikovite i na dosta mjesta se vidi dinamično kadriranje scena (scene napada na žrtve). Naslovnica je jednostavna i jasna, sa dvojicom glavnih aktera u prvom planu. Završavam s posmrtnim Ridleyevim citatom koji zvuči kao da je preuzet iz neke tragične poeme (ako je, koja?)...

Murray: «Ne... Plači... Kćeri moja... Suze su... Samo... Sjećanja na prošlost... Jedina stvar... Koja nam može... Štetiti...»


Naprijed

DD ZS 27 Vidio sam kako umireš

DD LEX 29 Dok grad spava

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Uhh... volim deecayeve recenzije, ali se skoro pa nikada sa njima ne mogu složit. Ako se malo bolje promotri ova priča i ako se promatra sa gledišta kako ja na nju gledam, dolazim do zaključka da je ovo jedna od najbolesnijih, najperverznijih, najizopačenijih epizoda ikada napisanih, i to je ono što je meni ovdje odlično napravljeno (naravno, bez da netko ne pomisli da se i ja furam na perverziju i izopačenost, ma bože sačuvaj;))... i da, to je trash, ali trash u svom najboljem obliku! A priča te hipnotizira od početka do kraja! Likovi su blesavi i ludi do besvjesti (a to je ono što je tako zabavno u svemu tome), od prokleto iritantne i neurotične Tajeve supruge, preko njihovih susjeda, pa Tajeve odvratne majke itd, itd... Ta neka neugodno-ljigava atmosfera koja se provlači kroz to stepfordsko naselje, ali i kroz cijelu priču meni je neobično zabavna i uspjela. I na kraju nemam šta drugo za reći, nego konstatirati da je "Oštrica britve" jedna prokleto zabavna epizoda (opet riskirajući hoće li se još netko složiti sa mnom ;))!
    27.10.2004
    16:53:00 sati
    kiky
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 6, 9

    Posle Zone sumraka, u kojoj su ideje o užasu svakodnevnog, normalnog života stidljivo izražene, Sclavi nastavlja da ovde razvija motiv koji će postati jedan od osnovnih postulata - da je moderan život sterilan, neljudski, i užasniji od svih čudovišta zajedno. Da bi iskazao taj egzistencijalni užas, Sclavi opet koristi jedan literarni predložak (ili ipak filmsko-literarni), kao da nije previše si guran da govori svojim glasom, već mu trebaju pomagala. Vremenom, ona će nestati, i Sclavi će bez pozajmljivanja narativne strukture ili elemenata iz drugih priča moći da nam pripoveda o svojim fobijama. Ovo je značajan napredak u odnosu na Zonu sumraka, i fundamentalna epizoda u razvoju serijala, ali još uvek to nije to...
    28.10.2004
    13:45:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    Ovu sam epizodu jedva dočekao i kad sam ju pročitao, razočarao sam se. Priča je ukradena iz originalnog filma kojega sam davno gledao, tako da ova priča nije ništa posebno. Očekivao sam nekakav horor slučaj za tim manijakom, ali na kraju je ipak ispala loš plagijat za seksualnim manijakom. Crtež je dobar, ali u ponekim dijelovima nasilja (kada se žene iskaljuju na svojim muževima) je vrlo loše, kao da se slika zamuljala. Slaba epizoda od koje sam očekivao nešto više.
    31.10.2004
    20:03:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 52%

    6, 7, 3, 4

    Ah te idealne zene. Kad bi se bar stvarno tako "lako" dobijale :))
    Ali posle bi morali da je trpite do pakla i nazad dok se divi novom deterdzentu. Ili platite onog manijaka. Ma , dobra je ovo prica, jedna od seksualno najeksplicitnijih u DD opusu. I kad svemu tome dodate malo Blade runnera eto zabave. Taconi je odvratan, likovi su mu grozni, pogotovo muskarci.
    04.11.2004
    02:59:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    Slabašna epizoda, bila i ostala. Priča koja služi jedino da si Sclavi da malo oduška u svojim bolesnim seksualnim fantazijama (SM, android pervert) i depresivnim egzistencijalističkim stavovima («samo sam htio reći da su mi miliji moji zombiji, moji vukodlaci… ako je to život, draža mi je noćna mora…užas koji sam vidio je beznadan, to je svakodnevan užas»), i pri tome, naravno, pretjeruje. Život nije ni užasan ni najsretniji ni beznadan ni fenomenalan, jednostavno je tu, postoji, i pruža mogućnosti – pa kako ko zagrize. Radnja je sklepana polubezveze, Stepford Wives nisam gledao, ali Blade Runner je puno moćniji i pomalo je uvreda što je «korišten» u ovako priglupom kontekstu.
    05.11.2004
    13:41:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    4, 5, 3, 9

    Dugo sam čekao ovu epizodu. Očekivao sam neku nabrijanu priču na temu serijskog ubojice, a dobio nešto potpuno lijevo. Tacconi je katastrofa. Pola likova izgleda isto kao i likovi iz Pobune automobila. Naslovnica je izvrsna, jedno malo remek-djelo od Ville.
    12.11.2004
    17:44:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Nista mi se ovde nije svidelo. Paranoidna prica o tajnom vladinim projektima tipa sad cemo ove kilave smrtnike zameniti sa savrsenim androidima, andoridi koji kao i Data u ST zele da budu ljudi, pa npr. kolju svako malo svoje zene, komsije, slucajne prolazinike, uzasni Takoni... Ma, prica koju ne vredi citati vise od jednog puta, a i to slucajnoga.
    20.11.2004
    18:39:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Eto,Dylan je nakon zombija i vampira opalio i androida.Baš me zanima gdje će stati.Sama epizoda u duhu početnih-dakle citiranje svega i svačega sa poznatim Sclavijevim dodacima.Opet imamo tipa(Tay) koji zaboravlja i odlazi kod Dylana da ga podsjeti da je on u stvari seksualni manijak.Dobro,nekome će se i to svidjeti..Sama epizoda podjseća ne epizodu "Zona sumraka".Dobra mi je Grouchova rečenica nakon što mu Dylan govori kako je bilo na večeri kod Taya i Jessice "užas,koji neki nazivaju životom".Moram reći da i mene takav "idealan" život užasava.Crtež tako-tako,Tacconi je dobar u perverznim seksualnim scenama ali nekako mi sve njegove žene izgledaju jednako i previše(kao lutke) lijepo.
    05.12.2004
    20:26:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    5, 7, 7, 8

    Da je prica plagijat, to svi znamo. VEcina DD epizoda su samopriznati plagijati (cesto Dilan i sam u epizodi napominje na sta ga dogadjaji "podsecaju" a veoma cesto se koriste ista imena ili likovi iz maznutof filma/romana) i to je u redu. Ali kad je vec plagijat, moglo je to i bolje da se osmisli, tako da zaskoci original bar donekle. Prica je malo "drtava", ima dosta nedostataka, pateticnih i nepotrebnih delova, preterivanja i preuvelicavanja. Ali, ipak je mali plus to sto su likovi tako blesavi. Bar to je originalno, nadam se.
    Crtez nije nista posebno, ali nije ni los. Smeta mi sto se pomalo ne uklapa u koncept DD. Ne "vuce" na tu tematiku.
    I da, Dilan ponovo preteruje sa svojim gadjenjem prema "obicnom, svakodnevnom" zivotu. On koji izigrava coveka-toleranciju, koji se zalaze za prava zivotinja, prava ljudi koji su ni krivi ni duzni na margini drustva (vidi npr Johnny Freak), antirasistu i sl, a ovamo ne moze da podnese ljude (iako to na kraju ipak nisu ali on to ne zna odmah) koji su odabrali da zive na neki "uobicajen" nacin i neki televizijski zivot. Zbog cega? Cemu taj prezir "viseg bica" Dilana koji sve tolerise ali ne moze da tolerise porodicni i poslovni zivot koji vecina ljudi zivi?
    06.12.2004
    08:31:00 sati
    Bilja
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 8, 5

    Ne bih rekao da se radi o palgijatu ili "prenošenju filma u strip" već je možda riječ o postmoderni, autoironiji, ili jednostavnom pokušaju da se natuknu smjernice, prosječnom čitatelju, djeci i generalno onima koji nisu naklonjeni filmu ili književnosti, što bi vrijedilo pogledati ili pročitati.
    22.03.2005
    13:53:00 sati
    zeljko
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 72%

    9, 7, 6, 6

    Zabavna prica. Dopada mi se ova ideja o robotima.
    22.03.2005
    14:09:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 13%

    1, 1, 1, 4

    Katastrofa od epizode.Kad sam kupio ovaj broj i primjetio da je to neki novi crtač pomislio sam da će to biti ugodno iznenađenje,a kad tamo,da ni ne kažem.Naslovnica je dosta dobra,a sve ostalo totalni šit.Šteta onih 16kn.
    07.05.2005
    18:11:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    7, 7, 1, 8

    Tacconijev crtež = totalno sranje.On crta Dylana kao da je starac. Na naslovnici je prikaz seksualnog manijaka,a njega kao da nema.Ipak mi se svidjela ova priča o robotima.
    01.06.2005
    14:24:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 4, 8, 4

    I EVO JOŠ JEDNOG BLESAVOG STRIPA SADRŽAJA ISTRAŽI-POVALI-UBIJ,IZ SCLAVIJEVOG URATKA.PRIČA I CRTEŽ SU JEDINA STVAR ZAŠTO BISTE OVO TREBALI PROČITATI(NEMOJTE),DOK JE SCENARIJ TOTALNI SHIT!!!PRVO IMAŠ DOJAM DA SE RADI O SERIJSKOM UBOJICI(ZBOG JEBENE NASLOVNICE KOJA NEMA VEZE S VEZOM),PA O INDUSTRIJSKOJ ŠPIJUNAŽI(USPUT,ISTRAŽIVANJE U TVORNICI TRAJE 30 STRANICA,BEZVEZNO TRAČENJE LISTA),PA DA BI ONDA UBACILI ROBOTE.A,NA KRAJU,ONA Joan Ritt KOJA NAPADNE DILANA BEZ RAZLOGA....JEDNOSTAVNO SE NE SLAŽE S NIČIM.NASLOVNICA TE PAK PRIVUČE,ALI NEMA VEZE SA RADNJOM UOPĆE(NEMOJTE ME KRIVO SVATITI,LIJEPO JE NAPRAVLJENA,DAO BI JOJ 8 DA SE UISTINU I RADI O SERIJSKOM UBOJICI(ČITAJ:Tay Ritt).UGLAVNOM;REZULTAT JE NEUJEDNAČENA PRIČA SA JOŠ GORIM SCENARIJEM I ŠUPLJIM DIJALOZIMA(VRLO ŠUPLJIM,JOŠ JEDNA RUPA U "PREKRASNOM" SCENARIJU,TE SA NASLOVNICOM KOJA NEMA NIKAKVE VEZE SA RADNJOM(OSIM SAMOG KRAJA,KAO DA SE CRTAĆ I SCLAVI NISU MOGLI DOGOVORILI...)PRIČA JE DOBRA ZA JEDAN DAN,ALI SAMO ZA JEDAN,A KAD JE PROČITATE NE TRUDITE SE SA DUBOKIM MISLIMA DA JE SKONTATE,JER IH U OVOM ROMANU NI NEMA.DODAJTE U KOLEKCIJU I KUPITE NOVI I PAMETNIJI ROMAN!!!!!!
    TOLIKO OD MENE.
    28.06.2005
    01:02:00 sati
    Sasa_Killer
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Radnja je fenomenalna,ta priča o robotima koji zamjenjuju prave ljude kako bi bili savršeni mi je baš odlična,film nisan gleda ali nastojat ću šta prije.Jedina slaba karika je crtež koji je dosta loš ali mi nije opet toliko smeta.
    20.07.2005
    17:01:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Jedna prilično dobra epizoda. Meni je ovo bilo zabavno čitati!
    14.08.2005
    12:30:00 sati
    Godza
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Strip je ?ista perverzija.Kad pogledam ove druge ocijene...stvarno vridi ona latinska, o ukusima se ne raspravlja.
    30.08.2006
    13:00:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    7, 6, 3, 10

    Priča se već može kak-tak progutati, ali crtež nikako. Tacconiev najlošiji rad na DD. Ni kasnije nije nešto, ali je bolje nego ovo.
    13.08.2007
    16:33:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 41%

    3, 4, 4, 8

    Kakva idiotska epizoda, što drugo reći. Mislim da je nepisano pravilo da se u kultna djela (filmove, knjige, itd.) ne dira ukoliko se nema inspiracije. Međutim Sclavi je besraman, bio i ostao, i plagirat će sve što mu bude potrebno da napiše priču, što samo po sebi nebi predstavljalo problem da ima neku ideju što s tim dalje napraviti. Mislim koja je poanta ove epizode? Svakodnevni život je strava? Kad dođeš doma umoran s posla trebaš izigravat nekog nezrelog tipa poput Dylana Doga (odnosno Sclavija), sastavljat maketu galije i svirat flautu da bi bio 'jedinstven', da bi bio cool tip, dečkić sa svojim stavom? Ma daj Sclavi molim te, ne kenjaj kvake! Kraj je nikakav, Dylan se tek tako miri sa situacijom, kao jebiga, možda je to budućnost. Da su psi u pitanju, ili neke druge životinje, srušio bi tvornicu, ovako pošto se radi o ljudima - nema problema, se-la-vi, ko ih jebe... Crtež loš, naslovnica odlična.
    04.10.2007
    18:25:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    čestitke autoru na odličnom postu, jako dobro je povučena paralela sa Scott-ovim Blade Runner-om.  Sclavi se, ni prvi ni zadnji put, hvata filmova za uzor sa svoja djela, i isto tako, čini to i u ovom broju prilično vješto. ova epizoda je vrlo dobra, ali samo to, nije i odlična. priča je dobra, scenarij je zanimljiv, ne mogu mu naći neku rupu, ali nije odličan i zato što ga izvlačim iz konteksta vremena serijala u kojem su nastali neki od ponajboljih dylana ikada. malo je netipična i nerazrađena veza između dylana i rachel, a i zanimljivo je da u ovoj epizodi nema toliko grouchovih viceva već nekoliko zanimljivih rečenica poput dijaloga na str. 33.naslovnica je za majstora villu tipično odlično nacrtana, samo, po mom skromnom mišljenj, nije baš pogođena ako je usporedimo sa sadržajem stripa, nitko ne bi rekao da se radi o androidima, više je prigodna za priču u kojoj dylan lovi nekog manijaka. još samo da dodam kratak osvrt na crtež - Tacconi je solidan, ima svoj poseban stil, i to je ok, ali nikako mi ne leži za dylana, na sva 4 dylana na kojima je radio, dylan mi se čini nekako iskrivljen, vražji, ne liči na dylana na kojeg sam navikao, tako da crtež po meni ne može dobiti više od 7...sve skupa, prilično dobro, ali ne i odlično.... za dylana, rekao bih srednja kvaliteta....
    07.01.2008
    00:29:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 5, 10

    Zanimljivo, ali nakon čitanja ostaje dojam nedorečenosti. Osrednje. Tacconi ovdje još i dobar.
    11.02.2008
    13:53:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 25%

    2, 2, 1, 10

    Ovo je takvo smeće, nešto najgore što sam čitao. Ovaj Tacconi mi je gori čak i od Cossua. Jedino je Villa (opet) napravio savršen posao.
    13.03.2008
    20:59:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    ova epizoda spada u grupu onih koje nisam prokužio, ako i postoji nešto dublje za prokužiti, šta da radim, nije mi se išlo u ponovno čitanje
    15.10.2008
    18:45:00 sati
    ken2
    uredi
  • bora81

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Prica je potpuno blesava i do onog trenutka kad Dilan saznaje istinu je fantasticna.I ja sam se malo razocarao kad sam video sustinu price.Mada oducio sam se da dam ocenu 8 za pricu i scenario jer mi je prica jako zanimljiva.Jedina znaci zamerka je ta fabrika i roboti.Mislim da je tu autor uprskao.Da je stavio nesto drugo moja ocena bi definitivno bila 10.Sto se tice crteza on mi se dopada samo sto je Dilan mogao malo lepse da bude nacrtan.Naslovnica je pun pogodak i bas je originalna
    17.10.2008
    15:25:00 sati
    bora81
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Moram reći da je bila stvarno dobra ideja spojiti "Stepford wives" sa slasher-filmovima...ali ne toliko dobra.
    19.10.2008
    11:19:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 5, 10

    Izvrsna priča, iako je Taconnijev crtež bezveze!
    19.10.2008
    18:48:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 4, 9

    tacconi je užasan
    02.01.2009
    12:52:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    Dosadno ali na kraju prosječno, naslovnica je odlična
    17.01.2009
    17:04:00 sati
    supermike
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 57%

    7, 5, 5, 6

    Priča možda i nije loša, pomalo intrigantna, sa scenama koje bi mogle biti kontroverzne. Međutim, sve je nekako nespretno složeno u cjelinu, morao sam pročitat dvaput da bih složio kockice.
    Da je malo drukčije izvedeno, možda bih dao i maksimalne ocjene. Osim crteža, crtež je poprilično neujednačen. Neke vinjete fenomenalne, neke katastrofa.
    Nikad nisam ulazio u to da Sclavi ideje crpi iz filmova ili knjiga i da je sve već zapravo viđeno. To zanemarujem, jer u suprotnom bi rijetko Dilan Dog od mene dobivao dobre ocjene.
    28.01.2009
    16:01:00 sati
    Klukas
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 6, 10

    Iako je plagijat, priča je jako jako dobra i odlično se uklopila u DD serijal. Tu je i zanimljiva paleta likova s dobro izraženim kakrakterom i osobnostima; Murray, debela kuja Joan Ritt, Rachel i ostali roboti... Dvije stvari ne valjaju. Prva je ta što Sclavi opet po tko zna koji put iznosi svoje stavove o "užasu svakodnevnog života". Sviđa mi se ta tema ali dosadno je kad se toliko puta ponavlja, a i ovdje nije tako dobro odrađena kao u nekim drugim epizodama. Druga stvar je kraj, tj. rasplet o maskiranom ubojici. Previše banalno. Ima još jedna nelogičnost - Dylan na kraju zove Groucha koji je u autu da mu pomogne, a u početku kad dolazi jasno se vidi da je sam u autu. Meh, nema veze...  Dakle, ovo je jedna dobra epizoda sa malo lošijim scenarijem, ali ipak ima dovoljno dobrih scena i trenutaka, a ima i tu neku jačinu karakterističnu za DD serijal. S druge strane crtež je slab. Iako su scene sadističkog mučenja nacrtane i više nego korektno likovi u većini slučajeva izgledaju groteskno. U 90% slučajeva faca im je nacrtana sa nekim debilnim smješkom iako se zapravo ne smiju. To je neka karakteristika Tacconija, vjerojatno je kao mali bio veliki Jokerov fan. Evo mu šestica iako je nije zaslužio. A Villa je opet nacrtao genijalnu naslovnicu.
    20.08.2009
    11:33:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 8, 5, 9

    Lepo, citljivo, opustajuce. Jedna mala prica koja se savrseno uklapa u Sclavijev svet DD.

    13.09.2010
    11:33:00 sati
    kasper
    uredi
  • boris84

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Fantasticna i jako zanimljiva prica, jedna od mojih omiljenih!!!

    26.11.2010
    00:55:00 sati
    boris84
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Stepfordske supruge u Dylanu. Ne znam što je Sclavi želio reći ali da ja živim životom iz reklame vjerovatno bi pukla kao što su pukli i ovi androidi. (Doduše brijač je bio munjen i kao čovjek). Totalno se slažem s D. da je to horror nad horrorima. I uistinu ne mogu točno utvrditi jesam li se više ježila na taj umjetni život ili kasapljenje britvom. Crtež je loš. Dylan ima čeljust kao Kirk Douglas.

    16.02.2011
    14:33:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Zanimljiva adapcija filma "The Stepford Wives", ali sa malo vise ubacenim horor temama.  Likovi mi se svidjaju, a pogotovo ona sekretarica Rachel, koja se zaljubi u Dylana, a i on u nju.  Ovo sam procitao vec nekoliko puta, i ne vjerujem da sam ikad prije skuzio ko je u stvari onaj ubica koji je obucen kao neki fantom.  Nakon sinocnjeg citanja, napokon znam ko je, iako je to otkrice malo prebrzo objasnjeno, kao da nije uopste ni vazno.  Tacconijev crtez mi se svidja, cako bi rekao da mi je on bolji crtac nego Freghieri, ali eto, to je samo moje misljenje, vjerujem da sam s tim u manjini.  Naslovnica odlicna.  Vidi se da ovaj serial, makar u ovim ranijim epizodama, kopira radnje iz filmova.  Ili je samo inspririan njima?  Hmm... ko ce znat.  Kako god, epizoda je prilicno dobra.

    27.07.2011
    16:45:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 57%

    7, 2, 7, 9

    Dosadno, predvidljivo. Kao mali, imao sam broj prije, i gledajući naslovnciu mislio kako je ovo odlična epizoda, ali jako bi se prevario, jer bi mi očito onda bila još nejasnija i nezanimljivija...

    16.09.2011
    13:11:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 2, 7, 8

    To, da Sclavi traži inspiraciju u Stepfordskim ženama mi ne smeta toliko, koliko je sam neoriginalan. Opet imamo temu strah od svakodnevice, običnog života, opet imamo klienta koji traži pomoč od Dylana, a kasnije se izpostavi, da je sam krivac. I kao obično taj klient ima problema s pamčenje. Dakle Sclavi nam servira jedno te istu ideju, u jednoj i istoj strukturi, ali samo sa drugom književnom ili filmskom predložkom.

    21.05.2012
    18:55:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 80%

    10, 10, 4, 8

    Znači i androidi isto mogu puknuti sa živcima.

    15.07.2012
    17:05:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    4, 2, 3, 7

    Ovo je stravično... zbrčakano i dosadno

    14.05.2013
    13:23:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Ovo mi više vuče na parodiju nego na plagijat...epizoda ima svojih svijetlih trenutaka,ali kada zbrojimo sve,ipak jedna ispodprosječna priča. Tacconi crta previše buljooke likove.
    07.08.2013
    23:38:00 sati
    Oki
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 44%

    5, 4, 3, 8

    Onako, mlako i dosadno. Crtež je katastrofa. Nemam pojma što ljudi vide u ovom stripu. Sclavi debelo pretjeruje s tim "svakodnevni život je stravičan" sranjima. Zaista, flamboyant soul je sve rekao. ^

    Naslovnica je malo zbunjujuća iz prve; naime dugo sam mislio da su one dvije sjenčice nad očima maske ustvari oči, a ova sjena ispod nosa ustvari brkovi, tako da je izgledalo kao neki brkati robot.

    20.01.2014
    16:14:00 sati
    Opti
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Ok,da se procitati. Crtez,vrlo dobar.

    06.02.2014
    21:55:00 sati
    Tutta
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    Meni je ovo odlična epizoda,

    usudio bih se čak reći Dylan klasik!

    Jedino me naslovnica nije nešto impresionirala.

    05.04.2014
    23:07:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 6, 10

    Može se pročitati.

    28.09.2014
    16:37:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 47%

    5, 5, 3, 8

    Naslovnica je jedino sta ovdje valja,priča slaba crtez je uzasssss....
    06.02.2016
    15:49:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 75%

    9, 8, 5, 9

    Priča veoma dobra, crtež ispod proseka.

    22.09.2016
    10:33:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 40%

    4, 5, 2, 7

    Loš Sclavi i nepodnošljivi Tacconi. Jako slaba epizoda.

    23.01.2017
    13:10:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 59%

    6, 7, 5, 5

    Meni je ova epizoda bila sasvim zabavna. Dilanov seks sa robot(k)om, velika količina perverzija i nastranosti, seksualni manijak, kao i čudna atmosfera serije ''Twin peaks'': prokletstvo i misterija malog mesta gde je sve to što nije a nije ono što jeste i obrnuto i gde se likovi ponašaju ekscentrično - kao da su nadrogirani, ludi ili kao da su izašli iz nečijeg sna. Na kraju ispade da su roboti.
    Vezu sa Stepfordskim ženama nisam uočio jer isti film nisam ni gledao, ali se oseća neka žensko-palanačka aroma u stripu, a što se Blejd Ranera tiče, nisam obratio pažnju na sličnosti sa filmom, tako da mi se strip činio dosta originalnijim nego što to jeste. Doduše najviše mi zaličio na kopiju Dilanove 'Zone sumraka' - ali na drugačiji, digitalizovani način. Momenat sa suzama mi se dopao. Kao i odnosi između muškaraca i žena u stripu. Ne naravno, na nivou primenljivosti, ali da se vidi kako ne treba. Kao što reče Bilja ''Ali, ipak je mali plus to sto su likovi tako blesavi. Bar to je originalno, nadam se.''. Takav sam i ja imao osećaj tokom čitanja. Zabavni likovi i simpatičan scenario napraviše nešto i od ove jedva prihvatljive priče o malom mestu sa robotima.

    Čak mi je ovde Tacconijev crtež prihvatljiv (što ne znači da je dobar). Dok npr u Hijeni nikako nije, tamo bi bolje odgovarao Freghieri. Ovde mi, iz ko će ga znati kog razloga, ne smeta, stoga može i viša ocena nego što na osnovu nacrtanog zaslužuje. Mada ova epizoda ko da je napisana za M&G.

    Ova naslovnica me uopšte ne tera da kupim strip (i nisam ga kupio, posudio sam ga iz biblioteke). Dilan, neki nezanimljivi lik u plaštu, isprazna pozadina i kliše naziv stripa. Čak sam po pitanju priče dobio više nego što sam od naslovnice očekivao.

    Na kraju sam očekivao da će ukupna ocena biti oko 45-50% (uglavnom zbog crtača), ali ispade da mi je ovo, iako ne dobra, a ono prilično simpatična epizoda. Jedna od onih koje se zaborave brzo ali se uvek mogu pročitati ponovo, i iznenade u nekim aspektima kao prvi put.

    09.06.2017
    17:39:00 sati
    Jocko
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 2, 6

    Uzasno losa adaptcija "Zena iz Stepforda". Sclavi ocigledno preko klinca uradio ovu pricu. Mozda i najgora epizoda medju prvih 100.

    Tacconi na nivou Cassarovih.

    20.06.2017
    09:35:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    Vrlo zanimljiva epizoda s mnoštvom motiva. Zanimljiv prikaza užasa svakodnevnice, ali mislim da je Dylanu ipak bio najstrašniji. Nije mi se svidjela ta ideja o apsolutnom podvojenju Tajove ličnosti, te sama naivnost o tome što mu je uopće žena, trebali su Dylana na neki zanimljviji način uplesti u klupko radnje. Tacconi poprično jednostavan ali i surov. Relativno nepravilan crtež mi je sjeo za ovakav tip priče, kao ruganje "savršenosti" androida.

    26.05.2018
    23:03:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 4, 10

    26.08.2018
    14:16:00 sati
    velka031
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Procitajte Djoletovu analizu na kraju VCove DD knjige broj 10 i ova epizoda ce vam onda biti jos bolja ako vam nije bila odlicna pri samom citanju.

    Uzivao sam u svakoj stranici ove epizode. Perverzija, sadizam, uzas idealne svakodnevice u pitoresknom predgradju Londona, zivot bez problema, roboti, androidi, edipovski elementi, Rejceline suze (koje su fin omaz Blejd Ranerovom kraju Tears in rain, zajedno sa svim ostalim referencama na taj film)

    I opet koliki god depresivac bio Sclavi i koliko god mu bile mracne epizode, on nam uvek ostavlja nadu, jedini izlaz iz uzasa a to je - ljubav. Izmedju ljudi ili coveka i androida, nije ni bitno. Nevazno je razumeti. Bitno je voleti. 

    Maestralna epizoda. 

    31.01.2019
    20:22:00 sati
    going going
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Sviđa mi se detalj kada Jessica kaže da se Tay uvijek iznenadi koliko mu je dobra juha od povrća iz konzerve. Kako i ne bi, i sam je konzerva. Crtež mi se baš svidio, prvi Tacconijev rad na Dylanu i najbolji. Naslovnica je fantastična. Sve u svemu vrlo dobra epizoda.

    10.02.2019
    18:29:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Ništa vrijedno spomena.

    09.09.2019
    15:27:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Jedna izopacena i prilicno nasilna epizoda.

    29.09.2019
    15:55:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    01.11.2019
    02:22:00 sati
    benx40
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 67%

    8, 7, 5, 7

    Sanjaju li androidi električne ovce u Sklavijevoj interpretaciji nije baš uspješno djelo. Srećom što je nauka još daleko od stvaranja takvih robota. Crtež užasan.

    25.07.2020
    15:11:00 sati
    delboj
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Solidna priča nabijena nekakvim horror seksipilom.. Sclavi je ovdje malko nadmašio samog sebe pruživši nam horror nad horrorima u vidu životne svakodnevice.. Taj najveći horror je pomiješao sa ubojicom sa britvom i androidima i dobili smo ovu priču.. Priča ima dosta obrata (kada se sazna da je Tay zapravo manijakalni seksistički ubojica) ili kad se sazna da je zapravo cijeli Stepford naseljen robotima.. Sve u svemu, nije mi bilo ni malo dosadno prilikom čitanja.. 

    Tacconi me nije nimalo oduševio.. Njegov crtež nije toliko loš, ali je malo karikaturalan i (za moj ukus) previše lepršav.. Fizionomija i sama lica likova mu previše odudaraju iz vinjete u vinjetu i nekako mi ne daje ozbiljnost priči koju bi ona trebala imati.. Ali je zato u seksualnim scenama prilično solidan.. Naslovnica je ok, dosta jednostavna, bez kompliciranja..

    27.10.2020
    19:15:00 sati
    allessi
    uredi
  • Rev

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Solidno.

    12.01.2021
    00:59:00 sati
    Rev
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    14.03.2021
    13:22:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    6, 6, 2, 9

    Nemem komentara...

    30.03.2021
    10:04:00 sati
    GrouchoDrugi
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 55%

    6, 6, 3, 10

    Nije me se bas dojmila prica, iako nije ni tako losa kao crtez... Crtez je stvarno bio ocajan. Vidim u komentarima da mnogi pisu kako Tacconi lijepo crta scene mucenja, a losije likove. To i je glavni problem. Meni je u stripu uvijek i najbitnije kako su likovi nacrtani, a oni su nacrtani katastrofalno. Najgore je nacrtan Bloch kojeg skoro pa nisam ni prepoznao. Zanimljivo kako je ovakva epizoda omotana prekrasnom naslovnicom! Villa je stvarno sjajno ju nacrtao! 

    21.09.2021
    10:38:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 687
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1056
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1095
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1621
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1112

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2527
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2039
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1763
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1644
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1621

Aukcije

Forum