Dok grad spava

Dylan Dog

DD LEX 29 | 96 str.

Inspektor Bloch ima velike probleme sa noćnim morama te je uvjeren kako ga netko želi usmrtiti u snu pa tako unajmljuje iznenađenog Dylana da malo istraži pozadinu takozvanog slučaja. Pratimo Blochove i Dylanove besane noći, smrti u snu se nastavljaju, a naši junaci nemaju previše vremena otkloniti opasnost koja vreba nad njima dok grad spava...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 57%

Priča 7

Scenarij 4

Crtež 5

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*5

S*5

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dok grad spava
    DD LEX 29
  • Dok grad spava
    DD ZS 29

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Quando la citte dorme
    DD SR 29

ZANIMLJIVOSTI

  • Premisa i cjelokupna atmosfera pokupljena je iz «Nightmare on Elm Street» iliti «Strava u ulici brijestova» Wesa Cravena iz 1984., čak se i eksplicitno spominje dotični redatelj s filmom; ne znam dal je vrijedno spomenuti da je franšiza izrodila 7 nastavka plus jedan crossover s Jasonom iz «Friday 13th» maestralnog naziva «Freddy vs. Jason»
  • Ime jednog od likova je Fred Englund – Robert Englund je utjelovio lika Freddyja Kruegera, get it?
  • Na strani 31., kada ide Blochov flashback o napadu na Englundovu kuću, saznajemo da su policajci koji učestvuju u akciji "Sting", "Copeland" i "Summers"... ovo je očigledna aluzija na čuveni bend "The Police", gdje su svirali Sting, Stewart Copeland i Andy Summers. (dodao M. Jovanović)
  • Dylanu nije strana horror film tematika, pa je možda san s muhom podsvjesna aluzija na Cronenbergov film «The Fly» iliti «Muha», a ima i elementa «Videodroma» istog redatelja
  • Ovo je prvijenac Trojke na serijalu o Dylanu Dogu, radili su još #35 i #48, a poslije je jedino Medda ostao na ovom serijalu (pogledaj u fenomenalan Meddin LU #76 «Otkucaji vremena»)
  • Soundtrack ovog broja: str. 67., Neil Young - «Like a hurricane» (I am just a dreamer, but you are just a dream...); str. 46., Bob Dylan – «The gates of Eden» (At dawn my lover comes to me and tells me of her dreams...)
  • Pojavljivanje Xabarasa u trenutku Dylanovog tripovanja u nekakvom snu ekspresionističke prirode
  • Tematika o snovima nije rijetkost u DD i ostalim Bonellijevim edicijama koje su naravno dostupne nama (LU EX DD #29 «Dok grad spava», SD DD#39 «Beskrajna noć», LU DD spec. #2 «Snovi», LMS MM #103/104/105 «Osveta mister Džinksa»)
  • Str. 10. – huligani Rock & Roll tabanaju nevinčad
  • Kuća u kojoj se desila pogibija Freda i Jillian Englund slična je zloj opsjednutoj kući iz horror serijala «Amityville», a u takvoj kući dešavala se i priča iz MM #04/05 «Kuća na granici sveta»
  • Na 64. stranici Bloch spominje agenta Georgea Smileya, glavni lik iz špijunskih romana Johna le Carrea. Najpoznatije djelo je trilogija “Quest for Carla”, a prvi dio te trilogije «Dečko, dama, kralj, špijun» je Večernji list objavio u sklopu svojeg II. kola - krimića, orig. naziv «Tinker Tailor Soldier Spy» ... ljubaznošću Verfalka2003
  • Ovo je vjerojatno jedina epizoda Dylana u kojoj mu je klijent Bloch ... ljubaznošću Verfalka2003
  • Riječ je o jednoj od epizoda koja je DeeCay-u promakla u njegovom valu recenzija sa telepatskom tematikom;))) (op. recen., prvotna namjera uopće nije bila obuhvatiti sve epizode te tematike, but thanks for the tip, maybe next time! ) ... ljubaznošću Verfalka2003

U vremenima kad još nisu pronašli i prepoznali sebe kao stvoritelje serijala NN, trojac sa Sardinije radio je sve i svašta, a između ostaloga i Martina i Dylana. Kako je nemoguće razabrati tko je što unutar trojke uopće radio odnosno kako se ideje i scenarij mogu napraviti udvoje ili čak utroje to i dalje ostaje misterija. Na MM su napravili svoj mali doprinos jednim serijalom o Nurazima te tajnim Atlantidskim oružjima, obradili su temu o patuljcima, a u DD više manje stripiziraju velike filmske ideje (što tehnika još više izraženija u NN). Ne moram niti spomenuti da opće poznata činjenica tko je Freddy, kakva je tehnika ophođenja Dylana sa svojim ženskim klijentima, da je u snovima moguće raditi svašta pa i ubijati, da je san samo jedna druga i to nekima nepristupačna dimenzija (Martin i priče sa Aboridžinima, dimenziji sna, Jinksova aparatura za snove) i da svi znate što je to fenomen ESP... Ukoliko ste upoznati sa svim prije navedenim pretpostavkama priče, tada odlično poznajete gradivo ove epizode! Well done!

Groucho: «Malo si spavao? I ja. A lijepo su mi rekli kad sam kupovao krimić na trafici da je toliko dobar da od njega neću uspjeti oka sklopiti. E pa bio je toliko dobar.»

Dok grad spava odnosno dok spavaju svi njegovi žitelji osim onih ekstrovertiranih noćnih ptica, egzotičnih djevojaka noći, ljudi koji plove između života i smrti te ljudima sa dijagnosticiranom kroničnom nesanicom, u zraku iznad grad nakuplja se velika količina sanovne mase. Dylan šeće snovima raznih ljudi kao da šeće ulicom, a ponad grada lete prolupali anđeli. Ovo je kao jedan drugi scenarij, točnije DD #39 «Beskrajna noć» by LaNeve/M&G, no spomenuta epizoda daleko je bolja od ove kojom se bavimo sada. U «Dok grad spava» imamo jedan interesantni fenomen kojeg sam već spomenuo u recenziji LMS MM#32/33/34 «Telepatija» s Mr. Mindom, a tiče se pretpostavke da samo ljudi sa izraženom natprosječnom osjetljivošću te telepate mogu ući u astralnu ravan i odvojiti svoje astralno tijelo i putovati astralnom ravni. Ovdje se pretpostavlja da su san i astralna ravan (zvjezdani plan) jedno te isto ili barem dvije dimenzije odvojene nečim što se može prebroditi. Tako Alexis vodi Dylana astalnom ravni do njezinog sna u koji imaju pristup i ostali telepate. I onda Dylan na kraju konstatira da telepatija nije ništa neuobičajeno, da kod adolescenata nisu rijetkost telepatske sposobnosti. Ne baš dokazana pretpostavka! Dylan također sanja i svog oca Xabarasa u snu, a možda Dylan podsvjesno zna da njegov otac (ili bar njegov jedan dio) boravi u drugoj dimenziji. Onirička putovanja najčešće prikazuju fragmente nečeg što dolazi pa snovi u više navrata imaju proročanski karakter.

Groucho sekretarici: «Imate li svoje gole slike? Nemate? Želite li ih kupiti?»


Radnja se vrti oko obitelji Englund, počevši od oca kriminalca Freda Englunda koji je okidač radnje u prošlosti čija posljedica su strašni događaji koji muče naše sadašnje junake. Otac je troje djece, ali teško da bi se moglo reći da je bio uzoran obiteljski čovjek jer nemamo nikakvu socijalno-psihološku pozadinu. Jedino mogu reći da se ne libi postaviti pištolj pred svoje vlastito dijete. Sin je John Englund (uobičajeno englesko ime, kao Ivan u nas), moja pretpostavka bi bila da je sličnog karaktera i težnji poput svojeg oca. Dvije su sestre blizanke, Jennifer i Jillian Englund, s time što je Jillian poginula u požaru sa svojim ocem jednog kobnog dana kojeg se sjećaju žrtve u ovoj epizodi. Jennifer ostavlja dojam krhke, povodljive djevojke koja vrlo ovisi o drugima, a puna je svojih unutrašnjih frustracija, straha i krivnje. Uz ovako malo podataka ne možemo suditi o postupcima koje je provodila obitelj Englund koji su pak doveli do tragedija mnogih glavnih likova. Motiv osvete se provlači cijelim djelom, ali ne dolazi tako do izražaja, kao da se osveta sama provodi nesvjesno, odijeljena od postupaka likova u ulogama egzekutora. Oni su samo materijalna veza za astralno tako da naši junaci lakše dokuče razrješenje tajnovitih ubojstava. Zapravo to nisu ubojstva nego infarkti u snu, a Bloch provodi svoju osobnu istragu nad takozvanim slučajem.

Dylan: «Pa, Bloch, što se događa? Izgledaš mi nezadovoljan. Gdje je tvoj engleski mir?»


Neuobičajena neskeptičnost Dylanove bliske «obitelji» odnosno inspektora Blocha početna je karika gdje počinje pucati lanac tajanstvenih ubojstava u snu. Bloch je osoba sa bogatim policijskim iskustvom – u «Ljepoti demona» saznajemo da je njegova policijska karijera započela osudom nevinog čovjeka, a u DD «200» saznajemo Blochovu obiteljsku tragediju iz pera scenaristice Barbato. U prvi mah Bloch shvaća uzorak ubojstava i povezuje ih sa svojim vlastitim noćnim morama te kao čovjek od akcije poduzima nešto, za razliku od nove Dylanove prijateljice Alexis Quaid, tipičnog engleskog tipa mizantropskog karaktera. No strah pred smrću prevladava većinu predrasuda, a znamo što se dešava kad usidjelice preplavi karizma našeg dragog Dylana. Alexis je bivša socijalna radnica sa natprirodnom osjetljivošću kojoj je očito karijera bila važnija, a od ostalih ljudi držala se na distanci zbog svojih sposobnosti drugačijeg poimanja svijeta oko sebe. Spomenimo i žrtve policajca Teda Summersa kojeg u izbatinali punkeri rock’n’rolleri te velečasnog Jasona Brownea kojeg su tipovi u kapuljačama raspeli na križ.

Alexis: «Ma u redu! Ne znam za duhove, ali prilike znate zgrabiti čim se pojave.»


Koliko god bila interesantna priča možda joj nedostaje malo vjerodostojnosti, a također imamo obilje natprirodnih pojava stavljeno u domenu scenarija. Imamo ESP-ovce, imamo žene sa natprirodnim senzibilitetom (mada mi ovo izgleda kao srodni pojam), ljude koji vladaju snovima i astralnim ravnima, telepatske moći neživih, natprirodna povezanost blizanaca te neko parcijalno psihološko objašnjenje za uzrok ubojstava u snovima. Zbrkanosti epizode doprinosti sveprisutna tripoidnost sadržaja. Stvarnost i noćna mora se konstantno izmjenjuju. No sa svim tim tripoidnim elementima rješenje je jasno i možda neočekivano sa nestandardno sretnim krajem za jedan horror tipa DD. Trio se očito suzdržavao izrazito nasilnih smrti pa smo dobili nježniju varijantu Sclavijevog trash krvoprolića. M&G su standardni, tko ih voli opet će im dati višu ocjenu. U ovom broju su možda malo više detaljniji nego obično te ima dosta atmosferičnih vinjeta koje priči daju dojmove tajanstvenosti te nekog mračnog prisustva. Naslovnica je dovoljno interesantna da privuče potencijalnog čitatelja, a i moram priznati da je muha na naslovnici ne baš tako uobičajena stvar. Najava za sljedeći EX broj nije onaj originalni DD#30 «Casa infestata» iliti objavljeno od Dnevnika DD #30 «Šesto čulo» by Sclavi/Castellini vjerojatno zbog konflikta Castellini vs. Bonelli. Umjesto toga opet ćemo poduzeti malo poveći skok u novije talijanske epizode odnosno uradak DD #193 «Vječna iluzija» by Ruju/Roi. Dakle, čekamo sljedeći Rujuov uradak...

Groucho: «Ne mogu vam reći zašto sam došao. Šef mi je preporučio da vam ne kažem kako vam treba podići moral. Hajde, idemo na gornji kat.»
Bloch: «Shvaćam. Pa ipak bi Dylan trebao znati da me tvoji vicevi uvijek uspavaju.»


Čisto radi male usporedbe prolistao sam i Dnevnikovo izdanje «Dok grad spava». Rečenice koje likovi izgovaraju su uglavnom različitih kontekstova i izmijenjenog sadržaja (za razliku od onoga što mi neko rekao). Grouchove šale su pak u potpunosti promijenjene na nekim mjestima. Da li su te kongruencije nastale iz različitih interpretacija teksta pojedinih prevodilaca – LU Ana Gaspar, Dnevnik Olivera Kovačević ili su prevodioci radili na različitim verzijama teksta scenarija, to mi nije poznato. Budući da je Dylan imao već dvije ristampe u Italiji, sigurno su modernizirali većinu dijaloga ili ispravili neke greške (kojih je sigurno bilo). Po izjavama mnogih, najteže za prevođenje su Grouchove šale jer koristi razne dvosmislene jezične forme, a i šalu treba znati shvatiti i prevesti. Možete provjeriti i uradak «200-tke» od Dushamana i ekipe koji se nalazi u elektronskom opticaju. Tek tolko da se vidi, uzet ćemo za primjer izvjesne citate koje sam redom postavio po recenziji da ih sami usporedite. U Dnevnikovoj verziji oni glase:

1) Gručo: «Niste spavali? Ni ja. Znate, imam jednog Kineza koji izvodi sva moguća čuda. Utrapili su mi ga u trafici rekavši da se radi o «malom žutom pored kojeg mi nikad neće biti dosadno».»

2) Gručo: «Imate li svoje aktove? Ne? Hoćete li da ih kupite?»

3) Dilan: «Dakle, Blok... Šta se događa? Izgledaš uzrujano. Kuda je nestala tvoj čuvena engleska hladnokrvnost?»

4) Aleksis: «Sjajno! Za čudovišta mi nije poznato, ali izvesne prilike hvatate u letu.»

5) Gručo: «Ne smem da vam kažem zašto sam došao. Šef mi je naredio da nipošto ne priznam da treba da vas ugnjavim. Dakle, da počnemo?»
Blok: «Shvatio sam. Ipak, Dilan bi morao znati da me tvoje šale uspavljuju.»

Recenzije čitatelja

  • ken2

    Ukupna ocjena 52%

    4, 3, 8, 7

    od dilana uvijek očekujem malo više, stoga kad me razočara slijede loše ocjene, iako je realno bolji od neke epizode zagora ocijenjene s recimo 8, ne mogu vjerovati da se od predloška 'strave u ulici brijestova' ne može izvući dobar strip
    13.12.2004
    16:14:00 sati
    ken2
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 8, 8

    "Strava u ulici Brijestova" i Freddy Krueger su zakon, a ova epizoda to nije! Slabašna kopirancija u koju je ubačena fora sa blizankama, od kojih je jedna unakažena (ona je kao ta neka Freddy-verzija), no sve u svemu nemaštovito, osrednje... bah, samo jedna epizoda u nizu!
    13.12.2004
    20:16:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 5, 9

    Istraživać noćnih mora je svoj na svome u ovome broju. Ili ne? Sudeći po meni kakve živopisne snove imam, noćne more glavnih junaka su lišene ikakve mašte, jedino mi je dobar onaj sa svećenikom kada ga zakrabuljeni otmičari pribiju na križ. Možda je Freddy Kruger uvjetovao ovu epizodu, ali ne vidim nikakvog dobrog utjecaja. Dok grad spava je sasvim prosječna epizoda, bez ikakve zanimljivijeg detalja, scene ili dosjetke, crtež prosječan, naslovnica odskače mi od prosjeka, a sama priča, zaplet, a pogotovo rasplet boluje od blagih klišeja. Ne bih ja bio ja da to ne spomenem, jedan od one dvojice huligana koji prebiju onu babu obučen je kao glumci iz filma ''Paklena naranča.'' Koliko ja znam spominjanje ovoga filma registrirao sam u još dva broja, Ubojicama i Džungli na asfaltu kada Bloch kaže kako je maloljetnička delikvencija postala ozbiljan problem, a sedamdesetih su film Paklena naranča smatrali preterano pesimističnim. Ima i boljih Dylana definitivno, a bara sam od istraživača noćnih mora očekivao da ovdje zasvijetli u punom sjaju.
    13.12.2004
    20:16:00 sati
    Mx2
    uredi
  • realist

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    To su bila vremena,bez pretencioznosti i kvazifilozofiranja.Dylan Dog u ovoj epizodi drma onako kako treba.Kad sam bio mali,epizoda mi je bila genijalna,a do dan-danas se dojam nije promijenio.Previše klišeja,potpuno neoriginalno?Svakako.Ali,to se traži.M&G standardno briljiraju,naročito u klaustrofobicnom prikazivanju nocnih mora.
    Autor recenzije nije primjetio jednu zanimljivost:imena policajaca koji upadaju u Englundovu kucu su imena clanova pop-grupe "Police".
    15.12.2004
    09:21:00 sati
    realist
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 5, 10

    Izgleda da extra Dylan Dog postaje sve loši i za samim "krađama" filmova. Nakon dobre epizode Iza ponoći, i katastrofalne Morgane i srednje epizode Oštrica brijača, sad je uslijedila još jedna loša epizoda Dok grad spava. A mislio sam da će to biti nekakva trash horror epizoda o divovskoj muhi koja svojim rilom siše ljudima mozgove. U svakom slučaju bi bilo bolje od te napisane epizode. Čak mi nije bilo niti čitljivo, nego sam više prolistao. Može proći. No, jedno je sigurno, iduću epizodu ako ne bude to Šesto čulo, neću nabaviti.
    25.12.2004
    14:56:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Nije toliko lose,ali moralo je puno bilje s obzirom na temu i inspiraciju!Zaplet price je skroz ok,dok je rasplet totalno isfuran i naivan!
    26.12.2004
    07:18:00 sati
    zveky
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 4, 4

    Eto konacno je i Bloch zatrazio pomoc od Dylana. Da ga spasi smrti tako sto mu nece dati da zaspi jer ih po snovima lovi jedna tuzna dusa zeljna osvete. Ovako u dve recenice cak i dobro zvuci ali kad to dobijete na 96 strana u M&G dizajnu postaje prilicno dosadnoooo, zzzzzzzzzzz...
    28.12.2004
    04:49:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 8, 6

    Slabo. U biti, ni Strava u ulici brijestova mi nije nešto, a ovo je još gore. Poslije će trojka napraviti bolje epizode, a posebno će Medda biti dobar u Tamnici i Otkucajima. Ovdje je sve promašeno, priča je bezveze, nema ideju, a nema ni pravog trasha koji bi bio zamjena za neku zanimljivu storiju. Jedino što valja su M&G koji su standardni. Naslovnica s muhom je tako, prolazna, iako nema praktički nikakve veze s radnjom, možda da privuče pažnju, jer je Muha krajem osamdesetih bio prilično popularan film (i to s pravom).
    28.12.2004
    14:58:00 sati
    stinky
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 56%

    6, 4, 7, 5

    Rekli bi zlobnici, "kakva je to epizoda kada je njen najbolji dio crtez M&G???". Ipak, nažalost, stvarno je tako. Ideja neinventivna (premda, da se razumijemo, otvara vrlo dobru mogućnost razrade koja nažalost nije dobro i pedantno napravljena), scenarij neuvjerljiv, a naslovnica bi bila dobra da ima barem ikakve veze s epizodom? Muha? Kakva muha čovječe??? Gledajući naslovnicu pomislili bi da će Dylan u stripu braniti London od invazije muha, a u stvarnosti od muhe ni m! Samo jedan bljesak unutar Dylanovog sna. Bah...
    09.01.2005
    09:33:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    5, 2, 3, 6


    Ne treba biti nikakav film-freak da bi znali da je osnovna ideja uzeta iz Strave u ulici Brijestova. No, za razliku od Freddya, ovdje nemamo tako karizmatičnog negativca. Ovdje smo dobili neku slabašnu zamjenu u liku neke pjegave djevojke. A takva je i čitava ova epizoda. Slabašna. Kroz cijelu epizodu stalno imam osjećaj da će nešto krenuti nabolje, i razočaram se. I prije nego što sam se snašao, epizoda je već gotova. Dobili smo neke negativce koji kao da su ispali iz trećerazrednih sapunica. Dobili smo rasplet koji nam je sve ovo objasnio koji je tako pažljivo osmišljen da imam osjećaj da je Banda sa Sardinije pisala scenarij i onda je netko od njih povikao:''Ej, momci! Evo nas na 94. stranici, a nismo rekli kako je ovo sve moguće.'' I onda je netko od njih povikao:''Ma, stavi da su bile telepate.'' Nelogičnost u raspletu mi je također činjenica da je cijelo vrijeme Džilijan pomagala Dženifer u njenoj osveti sve do momenta kad je zagustilo i baš u tom momentu je Džilijan počela da se osvećuje i priča o tome kako ju je sestra izdala. Bez veze. Što se tiče crteža, Montanari & Grassani su standardno loši. Možda je to do samo do mene, no, ja u svakoj epizodi koju oni crtaju imam osjećaj da su likovi lutke, a lokacije pozadine u lutkarskoj predstavi. Villa se potrudio i nacrtao dojmljivu naslovnicu, za koju se Dnevnik isto tako potrudio unakaziti. Riječ je o jednoj prilično lošoj epizodi Dylan Doga, jedna od onih koje se izdaju radi popunjavanja brojeva. Šteta samo što je tako dojmljiv naslov potrošen u tu svrhu.

    12.01.2005
    14:18:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 47%

    5, 3, 5, 8

    O snovima koji ubijaju mogla se složiti dobra priča ali nažalost to Bandi sa Sardinije nije uspjelo.Pohvalno što je u ovom broju Bloch predstavljen kao klijent a dobra scena je pribijanje svještenika na križ.I to bi ujedno bilo sve što vrijedi kod ove epizode.Čitanje dosadno i uz puno napora,kraj bezvezan(u stilu Chiaverottija i Rujua) a kao šlag na tortu - M&G i njihov drveni stil.Naslovnica nije loša a Gaston nije primjetio da se muha ipak pojavljuje u ovoj priči ;-)).Vjerojatno mu je popustila pažnja a s obzirom na kvalitet ove epizode to i nije tako čudno.
    16.01.2005
    16:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Jako losa strip inetrpretacija serijala Strave u ulici brestova. Banda sa Sardinije je pokazala da ume da napise i bolja stiva i u DDu, ali ovoga puta su zaista omanuli. Isuvise je zbrkana epizoda, sa stetmentima koji su u najmanju ruku sumnjivi ako ne i netacni (primer adolescenti su skoloni esp..., ma da), plus kada se doda ovaj sterilini crtacki dvojac dobijamo ocene koje bas i nisu za pohvalu. Istine radi, kada sam citao prvi put ovu epizodu, dakle u izdanju Dnevnika, dakle, 1988, dakle kad sam bio adolescent;), ista je ostavila dobar utisak na mene. Ali to je bilo onda, sa danasnje distance-nula. I za kraj jedna zanimljivost: postovani recenzent je dobro primetio da se sale srpskoga i hrvatskoga izdanja poprilicno razlikuju. Necu ulaziti u razloge zasto je to tako, nije ni vazno, ali cu vas podestiti na srpsku varijantu Grucove sale sa 61 strane, poslednja vinjeta. "Sta kaze zena policajac piletu? Peceno si, samo da te jos polijem sosom!":) A zanimljivost je ta da sam svojevremeno naterao sestru (mene je bilo blam, ona barem ne zna za taj pojam:)) da se prijavi na radio takmicenje za najbolju salu na valjevskom Radio Marsu. Uglavnom, epilog je bio sledeci: muk je zavladao u studiju, a kad se voditelj oporavio ista sala je proglasena za najgluplju salu u toj, kojojgodvecbilo godini;)
    13.03.2005
    03:17:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 82%

    6, 8, 10, 10

    Prica je sasvim ok, sa dobrom tematikom ali raja ponovo daje lose ocjene i to zbog crtaca. Neshvatljivo. :-(
    22.03.2005
    14:14:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    10.04.2005
    10:22:00 sati
    esse
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    2, 1, 8, 5

    Priča i scenarij su ubi bože.Crtež malo rasvjetljuje
    situaciju.Ona divovska muha na naslovnici nema baš
    puno veze sa pričom.
    12.05.2005
    20:31:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    3, 5, 10, 9

    Svi su dobro rekli..Prica pokradena iz "Strave"..Dosadna i monotona epizoda.Jedva sam docekao zadnju stranicu.Iskreno se nadam de ce uskoro izaci jedna dobra Dylanova epizoda.
    22.05.2005
    18:17:00 sati
    Zagorov ucenik
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 8, 4

    zanimljiva priča.Jedina je glupost ona muha na naslovnici.
    01.06.2005
    14:29:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 8, 4

    zanimljiva priča.Jedina je glupost ona muha na naslovnici.
    01.06.2005
    14:29:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 8, 4

    zanimljiva priča.Jedina je glupost ona muha na naslovnici.
    01.06.2005
    14:29:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Uživa san čitajući ovaj broj.Ona ubijanja u snu su baš stravična pogotovo svećenikova i sve skupa je odlično.
    20.07.2005
    17:05:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Nisam bila nesto posebno luda za ovom epizodom. Neoriginalna i neuzbudljiva, sasvim prosecna. Nije zapravo losa, jer komparativno ima zaista mnogo losijih prica, scenarija, cak i crteza u DD, ali bas da je sjajna-nije. Sve je stari, sigurni sablon, zgodna klijentkinja (koju Dilan vrlo brzo odvuce u krevet), plagijatorska veza sa filmom do nivoa sijamskog blizanca sa sve referencama na film, potpuno ocekivan i tipicam razvoj price i kraj... Sve u svemu, prosek. Mislim, od horor pricice ocekujem da me zabavi, a ne da naslutim sredinu i kraj cim procitam pocetak.
    21.07.2005
    07:45:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Solidna epizoda. Nije loše, ali moglo je biti i bolje. Bilo mi je fora vidjeti Blocha kao Dylanova klijenta, a groucho je također bio dobar. Crtež je standadan za M&G,a naslovnica je mogla biti i bolja da nije one muhe te da Dylan nije u tako čudnom položaju...
    18.08.2007
    23:24:00 sati
    Akul
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ne znam, možda sam nostalgičan, jer sam ovu epizodu čitao prije 15-ak godina, ali ostala mi je u dobrom sjećanju
    09.09.2007
    19:02:00 sati
    doktor78
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Bogme sam skoro i ja zaspao. Osrednje,baš ništa posebno. Tek kasnije će se Medda pokazati u punom sjaju.
    13.11.2007
    17:49:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 38%

    4, 2, 5, 5

    Zakasniti par godina sa komentarom na određenu recenziju ima i svojih pozitivnih strana. Naprimjer, kada je ovakva dosada od epizode u pitanju ne morate pisati svoj komentar nego samo pokupite što vam odgovara od prethodnika. ;)))

    1) @hellblazer: ''A mislio sam da će to biti nekakva trash horror epizoda o divovskoj muhi koja svojim rilom siše ljudima mozgove. U svakom slučaju, bilo bi bolje od te napisane epizode.'' 2) @Gaston: ''Rekli bi zlobnici - Kakva je to epizoda, kada je njen najbolji dio crtež M&G?! Ipak, nažalost, stvarno je tako.''

    Hvala.
    21.12.2007
    18:44:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    ne znam što ste svi navalili s toliko loših recenzija, pa nije ova epizoda toliko loša, dapače, sasvim je ok. mene je najviše razočarala naslovnica, kao da je iz filma The Fly sa jeffom goldblumom, a strip se referira na velikog freddie-ja... ok, naravno da je nekima film odličan pa nisu zadovoljni ovom interpretacijom, ali ipak mislim da je ova epizoda sasvim ok. crtež montanari i grassani je lošiji nego u dami u crnome, ali je dobar i ovdje. i lijepo je uočio u svom komentaru gospodin Mx2 onaj detalj vezan za paklenu naranču, ogroman sam obožavatelj tog filma (čisto remek-djelo!!) ali taj detalj nisam bio uočio... e, da, i zakon mi je ideja da je Bloch Dylanov klijet... i Grouco ima dobrih gluposti, tako da: sveukupno - dobra epizoda, ništa extra sada, ali zaslužuje dobre ocjene, bolje od ovih koje je postigla  u ovom glasovanju... 
    07.01.2008
    23:17:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 6, 10

    Iako ima zgodnih i zanimljivih scena, u načelu jako loša epizoda. Sama priča pušta vodu na sve strane, da bi sve kulminiralo zbrljanim objašnjenjima na kraju. M&G su mi ovdje lošiji nego inače. Villa je genijalac za naslovnice. Skoro sve njegove naslovnice su mi za desetku.
    11.02.2008
    18:54:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Meni ovo nije loše, ali po naslovnici i naslovu epizode očekivao sam nešto više.
    13.03.2008
    12:01:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    4, 4, 10, 5

    slabo...
    23.07.2008
    13:08:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Umorilo me čitanje ovog DD-a, a pomalo i M&G-ov crtež. Naslovnica fantastična!
    30.12.2008
    21:16:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Meni je "Strava u ulici brijestova" uvijek bila za jako široku publiku a to po meni koji sam stari horror fan nije baš pravi horror poput nezaboravnog "The evil dead" ili nešto manje strašnog ali krvavijeg "Braindead". Tako da i ovaj strip je jedan od mnogih koji mi nikad nisu bili nešto niti će mi ikad biti nešto posebno u D.Dog svijetu avantura.
    12.01.2009
    18:37:00 sati
    supermike
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Zabavna epizoda unatoč manjkavostima. Humor je odličan, ne toliko šale koliko razne situacije i scene - s te strane jedna od najsmiješnijih epizoda, sva trojica Dilan/Gručo/Block briljiraju.
    Čitao sam samo Dnevnikovo izdanje pa ne znam za spomenute razlike.
    Što se same radnje tiče, ništa senzacionalno i napeto, pomalo isfurano iako na trenutke jezivo. Neke stvari su mi nejasne, npr. odnos blizanki.
    Crtež dobar, kao i naslovnica. Ne znam zašto se nekima koji su komentirali ne sviđa koncept muhe. Pa Dilan je sanjao muhu, i njihov susret je na neki način 'higlight' epizode, a tek nakon tog događaja Dilan povjeruje Blocku.
    07.02.2009
    15:36:00 sati
    Klukas
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 6, 5

    Pa nije tako ni loša ova epizoda. Bar ne meni.
    23.07.2009
    09:08:00 sati
    delboj
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    Opet neuspjeli pokušaj plagiranja filma. Jedna prosječna epizoda sa slabašnim krajem, ESP moćima i Dylanovim ulaženjima u tuđe snove kako mu se prohtije. Baš neuvjerljivo. Jedino je dobro što je ovaj put Bloch Dylanov klijent, a i Grouchovi vicevi nisu loši. Crtež solidan, dosta mračniji nego uobičajeno. Naslovnica mi ovaj put nije toliko napeta. Bilo je i boljih motiva, a i boljih boja od one ljubičaste s kojom je obojano nebo.
    20.08.2009
    12:06:00 sati
    mpavin
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 48%

    5, 5, 5, 3

    jedna od rijetkih epizoda na pocetku koje su bile totalne promasaj

    22.03.2010
    17:35:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Meda, Sera & Vigna - mislim da je ovo njihov prvi scenario za Boneli. Kao za "pocetnike" kod Dilana, ovo je sasvim dobra stvar...

    15.09.2010
    00:57:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Ok je bilo do onog trena kada se Dylan ubacio u Alexin san. To je malo previše drame. Ne znam zašto su autori imali potrebu objašnjavati stvari. Bolje da se šuti nego da se cijela priča ide objasniti s izjavama tipa - adolescenti često imaju telepatske sposobnosti i slično. To poglupi cijeli strip i daje mu neku naivnu crtu. M&G lijepo crtaju Dylanovo lice a sve drugo mi je bilo previše ispeglano i slatkasto. Naslovnica je odlična.

    17.02.2011
    13:37:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Dylanova verzija "A Nightmare on Elm Street".  Nije lose, s obzirom da smo ovo skoro sve vec vidjeli u filmovima Wes Cravena.  Dobar stos je bio ono ime oca, onog koji je umro u onok kuci koja je izgorila: Freddi Englund.  Freddie Kruger + Robert Englund = Freddie Englund.  He he ... eh.  Crtez je prilicno dobar, ali ocito je scenarij slaba tacka ove epizode.  Najbolja scena u citavoj epizodi je ona kad Dylan sanja, pa kad vidi Xabarasa.  Xabaras u ruci nosi Grouchovu glavu, i onda skida masku da otkrije da je on u stvari Groucho.  Ova scena je fenomenalna, steta sto nije bilo vise slicnih scena u ovom stripu.  Naslovnica je ok, Villin Dylan mi se uvijek svidja, ioak ova nije bas najvise mastovita.

    29.07.2011
    17:59:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 6, 9

    Ma nije ovdje problem u posuđenoj ideji koliko u scenarističkim propustima. Npr. ne dobivamo nikakav korektan razlog zašto su Bloch i policija tražili Freda Englunda prije četiri godine. Usput, on još odvede i sebe i svoju ćer u smrt, koja onda zatim zajedno sa svojom sestrom blizankom neobjašnjivo odlazi drugima u snove sprovesti svoju osvetu, a njihov brat ovdje služi samo zato da bi na kraju svi umrli i obitelj bila kompletna i sretna u drugome svijetu. Sve u svemu, neloše.

    12.01.2012
    17:25:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prosječna priča.

    29.04.2013
    11:54:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    04.05.2013
    14:54:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    13.06.2013
    11:04:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 7, 7

    07.07.2013
    10:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Prvenstveno,kako je i gore navedeno, ova epizoda je samo posveta gore spomenutoj "Stravi u ulici brijestova".
    18.10.2013
    17:34:00 sati
    Oki
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 52%

    3, 4, 8, 7

    Ništa, u biti shitna verzija Noćne more u Ulici Brijestova. Slijedeće.

    20.01.2014
    16:20:00 sati
    Opti
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Nije loše za pred spavnje.

    28.09.2014
    16:39:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Solidno za čitkaranje na plaži, ili u tolom domu dok vani sniježi...

    02.01.2015
    11:00:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 59%

    7, 5, 5, 8

    22.09.2016
    10:46:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Zbog odlične naslovnice i zanimljive tematike, očekivao sam puno više od ove priče. Priča je nezanimljivo razrađena i neorginalna. Kraj je isto bezveze. Crtež solidan.

    23.01.2017
    10:09:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 8, 4

    Jedna sasvim solidna epizoda.
    Izdvojio bih smrt sveštenika, noćnu moru sa Grouchom i Xabarasom, lepu setnu završnicu i intrigantnu radnju (sa snovima i sl...), Blocha i fine dijaloge. Sasvim ok. Mene nije podsećala na Stravu u ulici brestova jer sam dotične filmove gledao davno a neke i uopšte + mi nisu ostavili neki wow utisak, tako da mi je ovaj strip bio nešto originalniji nego ostalim čitaocima. Možda priča ili scenario zaslužuju i 8 ali neka ostane ovako.

    M&G su se ovde potrudili. Nekako im ova epizoda apsolutno odgovara.
    Naslovna mi je bezveze ali ne tehnički nego idejno. Nikad se nisam ložio na džinovske insekte.

    03.06.2017
    19:30:00 sati
    Jocko
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 8, 3

    09.12.2017
    07:19:00 sati
    wele
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 47%

    3, 4, 6, 8

    Bezvezna epizoda, kao da su je scenaristi pisali nakon burne noći vina i karata u nekoj birtiji. ESP tematika, kao loša epizoda Dosjea X. Crtež dosadan.

    01.06.2018
    20:23:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Krajnje dosadna i pomalo naporna epizoda. Jedino sto je malo bilo interesantije je Dilanov apsurdni san sa Ksabarasom i Grucom.

    Najveci plus epizode je paradoksalno crtez M&Ga.

     

    31.01.2019
    20:08:00 sati
    going going
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    Nikakva priča nije ni nudila više...

    09.09.2019
    15:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 344
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 779
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1306

      Aukcije

      Forum