Vječna iluzija

Dylan Dog

DD LEX 30 | 96 str.

Misteriozni lik zvani Fallen se šeta po Londonu i zabija svoj nož u naizgled nepovezane ljude. U međuvremenu, Dylan prolazi kroz krizu u vezi sa svojom devojkom za ovaj mesec, Diane. Kako su te dve priče povezane? I gde je Dylan ranije sreo Fallena?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 10

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vječna iluzija
    DD LEX 30

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'eterna illusione
    DD SR 193

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je u originalu izašla kao broj 193 regularne serije, a u Hrvatskoj se našla u Extra seriji zbog problema sa autorskim pravima oko objavljivanja "Šestog čula", odnosno zbog spora koji crtač Claudio Castellini ima sa Bonellijem (ili SAF-om?)
  • Gaze na engleskom znači pogled, te nije ni čudo što se doktor Gaze bacio na iskopavanje očiju svojih žrtvi
  • Koncept "male smrti" je prvi ubacio Sclavi u "Tri puta nula", a Ruju ga je već koristio i u *shudder* "Nesmiljenom Hooku"
  • Bloch bez povraćanja gleda u iskopane očne jabučice Gazeovih žrtava
  • Na strani 26, jedna od Fallenovih "žrtava" nailazi na njega u haustoru i on je tu izbode, a na sledećoj strani vidimo telo "žrtve" na pločniku, na sred ulice
  • Fallenov nož veoma često menja svoju krivulju. Možda je to njegova tajna moć? ;)
  • Stepenice u Dianinoj zgradi su različite na stranama 60 i 64
  • Na strani 94, Dylanova fleka na košulji nije na istom mestu na kome je bila ranije

"I can’t take my eyes off of you
I can’t take my mind off of you
’Til I find somebody new"
Damien Rice

Neko bi pomislio da posle Marchesellija i Sclavija u Dylanu nema više šta da se kaže o ljubavi. Međutim, Pasquale Ruju smatra da ima, i to pokušava da nam dočara sa Vječnom iluzijom. Da li je u pravu taj mali Ruju, lik koji nam je podario "Nesmiljenog Hooka" i "Svemirca", epizode čije se nakaradnosti ni Chiaverotti ne bi stideo?

Da, začudo, u pravu je. Ne zaboravimo da je to isti Ruju koji je napisao i "Komšiju" i "Drugog", dve veoma inovativne kratke priče za Gigante. I Vječna iluzija ima veoma ingenioznu ideju, uz malko slabiju, ali sasvim solidnu razradu. Naime, Ruju nam ovde ne priča, kao Marcheselli i Sclavi, o večnim ljubavima koje ostavljaju trajne rane na našim herojima i nikada ne išćezavaju iz sećanja, a iz srca još manje. Ovo nije novi "Dugački pozdrav" ili "Dok vas smrt ne rastavi". Ne. Ruju nam priča o mnogo svakodnevnijim stvarima. O ljubavima koje umiru. Ne usled toga što su nemoguće, ne usled toga što su likovi nezreli, ne usled nekog drugog tragičnog i uzvišenog razloga. Ne. Te ljubavi umiru iz najbanalnijih razloga, onih koji su se svima desili, pa smo ih možda i zaboravili... jer voleti, a onda prestati voleti je i normalno, zar ne? Ništa ne traje večćno, pa ni ljubav. Zato je u pitanju večna iluzija, zato što smatramo da će neka veza živeti večno, a onda se zanaveka raspadne zbog svađe ko će danas da opere sudove. I onda ta ljubav umre. A za to se brine Fallen.

Sam početak epizode nam govori da je reč o nečemu neubičajenom. Naime, obračun sa doktorom Gazeom bi sasvim lepo mogao da bude kraj neke klasične mad doctor DD priče. A onda, kada je zlikovac pobeđen, i Dylan odvede devojku kući, a mi ne vidimo reč "kraj", stiče se utisak da smo zašli iza kulisa samog stripa. Zaista, šta se dešavalo sa svim tim devojkama za jedan mesec, ima ih sada već značajan trocifren broj, kada se epizode završe? Kako su se rastale sa Dylanom? Je li bolelo? Da li je bilo tragike? U Vječnoj iluziji dobijamo odgovor na ta pitanja: da, bolelo je, malo. Ali nije bilo tragično. Bilo je banalno.

Fallen kao motor za pripovedanje što većeg broja prizemnih prekida ljubavi dobro funkcioniše, i genijalna je ideja. Ipak, ono što fali je malo veća doza emocija, malo veća doza sete. Bilo bi lepo da imamo Dylana koji lamentira nad time što je smrt ljubavi postala svakodnevna stvar, od tako male važnosti da izvršilac te smrti vozi bicikl. To na žalost nije slučaj, i naš omiljeni Istraživač natprirodnih pojava i sam je donkle srećan što će bol prestati. A to je i normalno, zar ne? Ko bi želeo da pati više nego što mora? Osim nas mazohista, naravno. No, i bez emotivne dubine i sete, scenario nam nudi nekoliko genijalnih momenata, od kojih je svakako najbolji kada Diane kaže da želi normalan život i decu (i uopšte ceo njen monolog), kao i Dylanova reakcija na to. Jeste kliše, ali je veoma dobro iskorišćen kliše. Drugi dobar momenat je Grouchova klijentkinja. Lepo je videti da je Ruju našao način da dobro iskoristi Groucha, i da to utiče na celokupnu priču. Doduše, sve bi bolje funkcionisalo da je brutalan kraj Grouchove ljubavi premešten par strana unazad i da se strip završava tačno u momentu kada Fallen zabija Dylanu nož u srce, te zato i ocena manje za scenario, ali dobro, setimo se samo "Svemirca", i bićemo oduševljeni ovakvim rešenjem.

Roi je čudan izbor za priču u kojoj nema tame, ni čudovišta. Pa ipak, on uspeva da se izbori sa scenariom u kome se prevashodno ne dešava ništa posebno, osim evolucije, i nakon toga, detioracije Dylanove veze sa Diane. Njegove standardne boljke, tipa nezgrapnost u prikazivanju pokreta, i dalje su tu, no, pošto mnogo naglih pokreta i nema, to se da otrpeti. Još samo da nije napravio toliko grešaka... Naslovnica, pak, na prvi pogled izgleda smešno – smrt na bicikli. Pa ipak, posle čitanja samog stripa, ona veoma adekvatno prikazuje ono što je njegova srž. Zagrljaj, ljubav, smrt koja nailazi, i Dylan koji je više čežnjivo gleda, nego što i pomišlja da joj se suprotstavi.

Dakle, u pitanju je nesvakidašnja priča, kojoj fale emocije da bi bila odlična, ali ipak je sasvim zadovoljavajuće odrađena. Rujuova ideja da nam prikaže oh tako tipične situacije za raspad veza (koliko puta smo kao Carol rekli sebi "Ma pozvaću samo još ovaj put..." ?), i to ne kao nešto uzvišeno, već kao nešto prolazno, na žalost (ali, problem je baš zato što se to "na žalost" u Vječnoj iluziji baš i ne oseća puno). Večnost ljubavi je iluzija. Čak ako se nekom greškom desi da za vjek i vjekova ostanemo sa istom osobom, to ne znači da Fallen neće doći. Ima i gorih osnova za zajednički život od ljubavi koja je umrla.

Ali ništa ne traje večno.

Naprijed

DD LEX 27 Sunčeve pjege

DD LU 112 Vještica iz Brentforda

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Nakon 192 epizode treba stvarno znati napisati nešto novo, zanimljivo, dobro a da se to na kraju ne svede na recikliranje starih epizoda. A još kada nešto takvo novo i dobro napiše Ruju, e onda to stvarno treba pohvaliti i priznati da je Ruju ponovno uspio nadmašiti samog sebe. Meni ne smeta manjak emocija u ovoj priči, ali ja to niti ne očekujem od Rujua, jer mi se nekako čini da bi se to u njegovu slučaju pretvorilo u patetiku. Sasvim umjereno (a opet solidno) priča ovu priču, a posebno treba pohvaliti nepredvidivi i sasvim neočekivani rasplet pri kraju. Ipak najsnažniji (ali ujedno i najtužniji) trenutak u ovoj epizodi je emocionalni udarac koji doživi Groucho na kraju epizode, gdje malo koji čitatelj u sebi sa sažaljenjem neće reći "O, jadni Groucho!". I stoga koliko god ova priča bila nepredvidiva, jednako tako je nepredvidiv i dobri stari Ruju, koji tako zna razočarati ponekad... ali opet zna i tako ugodno iznenaditi.
    04.02.2005
    15:28:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Naslovnica mi je simpatična, priča dobra, crtež odličan. Mene samo zanima da li ova epizoda nije objavljena prije par mjeseci kada je trebala, zato što se čekao drugi mjesec, točnije njegov četrnaesti dan-Valentinovo da podsjeti sve kako ljubav ima i svoju tužnu stranu.:-) Ne znam je li to netko gdje spomenuo i ispričavam se ako se ponavljam, no jeste li primjetili da (bar sam to ja tako primjetio, ispričavam se ponovo ako griješim) da Bloch puši cigarete samo kad ga Roi crta.
    05.02.2005
    22:01:00 sati
    Mx2
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 8, 7

    Ruju i dobar strip? Do jučer sam mislio da je to nemoguće ali na sreću - prevario sam se. Ideja mi je savršeno legla iako njena razrada nije uspjela zadržati zadanu visoku razinu. No ipak, neću cjepidlačiti. Uloga Groucha u ovoj epizodi pravo je osvježenje! Roi je svoj dio posla odradio jako dobro, a posebno sam se oduševio načinom kako je ovoj ljubavnoj tematici udahnuo pravu Dogovsku atmosferu. Naslovnica me nije previše očarala. Čisti prosjek. Zaključak: Obavezno pročitati!
    08.02.2005
    00:13:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 7, 6, 6

    Već sam se praktički odvikao od DD s ovoliko jasnom poantom. Ovo je toliko jasno, da je zbunjujuće;) Ipak, nije moj tip priče, jednostavno mi nije prezanimljivo. Ruju je skroz ok ovaj put odradio posao, ali di baš s ovakvom pričom... Ljubav je vječna iluzija? – pa, nije, jebemu, nije
    09.02.2005
    14:40:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    dobra priča, ne znam da li bernard pomno bira ove 'uljeze' u extra seriju, ali ova kao da je iz početnog perioda
    13.03.2005
    01:01:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Sasvim OK epizoda za razliku od "Sunčeve pjege".Dakle kad ljubav umire pojavi se Fallen.E sad ne znam zašto baš na biciklu ali u svakom slučaju je zanimljivo.Epilog je nešto najbolje što sam pročitao u poslednje vrijeme i samo zbog njega dajem jednu ocjenu više za scenarij i crtež.Stvarno genijalno,nabijeno emocijama i sjajano crtački odrađeno.Što se Roia tiče,on me još uvijek na momente oduševljava mada mi se čini da polako ulazi u fazu gdje samo odrađuje epizode i ne trudi se previše.A komentar kolege Mx2 o Blochu i cigaretama je zakon i baš zbog takvih stvari su recenzije i komentari najbolji dio sajta.Naslovnica je super,Smrt ljubavi na biciklu,jako efektno za ovu priču..A vjerojatno smo svi sreli Fallena,samo ga se možda ne sjećamo..
    15.03.2005
    23:22:00 sati
    Aco
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 84%

    10, 9, 6, 9

    Slazem se sa kenom. Nikada ne bih rekao da je ovo jedna od novijih epizoda. Posebno sam odusevljen raspletom price.
    22.03.2005
    09:00:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Lepo je videti ovaj tip price kod Dylana. Ideja je savrsena, mala smrt nam zarije noz u grudi i jos jedna ljubav je mrtva. Idemo dalje, mozda sledeca bude bolja, uspesnija, bezbolnija... Kakva god bila nas Fallen ce nas pronaci sa svojim skripavim biciklom, autom, ili je mozda dzoger, i ubiti je ponovo. I ponovo. I ponovo. I tako sve do...
    Koliko god Roi bio dobar crtac, emocije nisu njegov adut. I koliko god Ruju hteo da prikaze potpuno ovozemaljsku, prosecnu vezu, Roi ne uspeva cak ni u tome, hladnoca se siri sa svih strana. I zato epilog daje ekstra draz ovoj prici, Dylan samo pokaze Fallenu gde je Groucho, a da biste to doziveli u sebi, crtez vam i nije neophodan.
    25.03.2005
    03:12:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Zaista se čovjek upita šta je ovdje bolje: Rujuova priča ili Stanina naslovnica?
    30.04.2005
    12:00:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Jadno,dosadno i monotono.Ovo ne sliči ni jednom Dylanu dosad.Roi je gori nego ikad,a Ruju je totalno odapeo.I sljedeća epizoda nije "Ukleta kuća",nego"Veliki Guignol".
    08.05.2005
    19:23:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 5, 4

    Koji je ovo *urac?!?!? Love story? Slomljena srca? Jel ovo Ljovisna ili *ebeni Dilan Dog? Jesam li ja navikao na uzase i more, vampire i nakaze, krv... i sve sto uz to i DDa ide (islo, bejase islo, idjase - koje prokleto proslo vreme da upotrebim????) ili na ljubavna trabunjanja?!?! Na ovo prvo. I sta smo ovde dobili? Paloga, koji ide okolo i "ubija" nesrecne ex-ljubavnike, Dilana i onu-kako-se-vec-zvase plavusu i njihovu "ljubavnu bajku", devojcinu kevu-kucku i... i suludog doktora na samom pocetku price. Pocetak price, rekoh? Da, super, drama, ono kao on ce da kopa oci i tako to, super za pocetak, ni ne da se naslutiti uzas od price koji sledi. Gospodin doktor Kopac Ociju koji ima san (jao Boze, ovo je tako originalno - Ruju, majstore!) da ostane upamcen zauvek (!!!!) u Zenici-:P ociju njihovijeh. I? Osta covek urezan ki slicica u ocima zrtava. Majmun Ruju ni ne objasnjava kako to da je on stekao neku vrstu vecnosti, zar oci ne trule??? Majmun ne objasnjava ni to kako se uopste poslednji doktorov pogled nasao zaledjen u povadjenim ocima. To izgleda nije tema za DDa. Bolje da mu dam curu da *ebe (jao Boze, ovo je tako originalno - Ruju, majstore!), bice da nam je junak zapao u apstinencijsku krizu, sta li... Diki, ajde predji kod mene, Diki ajde da pravimo decu, Diki ovo Diki ono... Stvarno, ljuba i zaljubljenost zasigurno spadaju u horore i uzase svakodnevice. Bas kao i raskidi, i ponasanja vec bivsih ljubavnika u novim okolnostima. [sarkazam kakav ne mozete ni da zamislite] Srecom, to nije nikad ni obradjeno nigde pre [/sarkazam kakav ne mozete ni da zamislite] (jao Boze, ovo je tako originalno - Ruju, majstore!) I na kraju se ispostavlja da Pali je zapravo dobar momak, a ne suludi serijski ubica, njegove zrtve ostaju zive, zahvaljujuci njemu nastavljaju sa svojim zivotom, upoznaju nove ljubavi, Pali stize u pomoc, upoznaju nove ljubavi, Pali stize u pomoc... Kakav obrt!(jao Boze, ovo je tako originalno - Ruju, majstore!) Ne, zaista sam ostao bez reci danas. RUJU, MAMJUNE!!! Zbog ovog orangutana/krokodila/klokana cu lepo da batalim Dilana, *ebo mu pas Ruju mater, i lepo se bacim na citanje Moje ljubavne tajne. Mozda tamo nadjem neki horor... U sivilo, cuj sivilo, CRNILO epizode se bas lepo uklopio i Roi (pljuc!) a i Stano sa naslovnom. Svaka cast momci, zgadili ste mi citav serijal!!!
    10.05.2005
    00:43:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Ruju je napisao odličnu priču. Nema se šta pametnog dodati osim da mi je lik Gazea bio nedoumica jerbo mi je bilo prejeftino uvođenje Dylana u krevet kod Diane.

    No, Gaze je ovdje samo metaforički ubica. Gaze je svaki čovjek koji na silu želi ostati upamćen kod osobe koju je volio, čovjek koji prkosi zakonima prirode.

    Sve i da ništa u epizodi ne valja (a valja, Ruju je uspio napraviti ono čemu i Sclavi teži - užas od nečeg što je svakodnevno), bar smo doznali da je naš senka vatreni fan i sjajan poznavalac ženskih časopisa. ;-) :-P
    10.05.2005
    15:32:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    21.05.2005
    17:19:00 sati
    esse
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 3, 8, 6

    vrlo dosadna epizoda
    01.06.2005
    14:31:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Zanimljiva priča.Istina da je ovo neobično za Dylana,kao neka love story,ali obrađena je na dylandogovski način i unosi svježinu u sveukupni strip-serijal.Jedino mi je naslovnica malo lošija ali sve skupa je prilično zadovoljavajuće.
    20.07.2005
    17:10:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda. Namjerno sam dao sve desetke (iako sam namjeravao davat devetke) ali to je iz razloga što su neki namjerno davali sve jedinice (ili skoro sve) i pretjerali u gađenju ove zaista dobre priče. Očito da neki imaju predrasude prema Rujuu pa se nemogu pomiriti s time da i on zna napisati dobre scenarije. Jedina stvar koja mi se baš nije svidjela u stripu je sam lik Fallena. Zar nije mogao biti malo maštovitiji (pošto je on kao mitsko biće) od čovjeka s konjskim repićem, sunčanim naočalama, u komandosici na biciklu?! Tu su trebali malo poradit, a ostalo je sve super!
    11.08.2005
    16:44:00 sati
    Godza
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 74%

    9, 9, 4, 8

    Napokon nešto novo u Dylanu. Roi mi je malo odvratan, ali skoro sam se već navikao na njega. Nakon Nove vrste, ovo je još jedna dobro osmišljena priča u kojoj se ne ponavljaju uvijek iste pizdarije sa serijskim ubojicama.
    10.10.2005
    10:07:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    4, 4, 9, 10

    Meni se ova ideja i nije posebno dopala. Stvarno, da sam htela ljubavne price i patetiku, ne bih kupovala DD nego ljubavni roto-roman (daleko bilo!). Na stranu uvod, koji kao da nema nikakve veze sa pricom osim da nam predstavi tacku upoznavanja DIlana i njegove nove zenske (jos jedan neuverljiv i lako zaboravljiv nevazan lik kojoj ni ime nisam upamtila), i da postavi bar jednu sitnu splater tacku u ovoj epizodi. A sto neko rece, ostati kao lik u mrtvim ocima i nije neka vecnost, duze traju fotografije. Besmislica! Ruju je s ovim uvodom zabrljao nevidjeno.
    Zatim sledi na prvi pogled niz ubistava koja to zapravo nisu, a objasnjenje je dirljivo do povracanja. Dilanova unutrasnja bitka u stilu "ostati za zenskom ili pobeci" nesto je toliko vec izlizano da je i ovde nepotrebno. Citaocima je jasno da od toga nece biti nista pa cemu uopste neoriginalni i ofucani dijalozi o odrastanju Dilana, osnivanju porodice, zenidbe i slicno.
    Sve u svemu, more klisea, srcedrapateljnih scena i prilicno kilavo objasnjenje za kraj uz saharinsku tugaljivu Grucovu ljubavnu pricu koja je takodje promasaj.
    31.10.2005
    12:48:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    Kada sam video naslovnu stranu koja je standardno dobra odmah sam poceo da citam ali me prica nije odusevila jednostavno sam ocekivao mnogo vise.Isuvise "bezopasno" za D.D.
    15.11.2005
    16:14:00 sati
    alien hunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    Roi me odavno iritira svojim otaljavanjem, ali je ovde stvarno prevrsio svaku meru. Doduse, ovakve price ne treba mu ni davati da radi. Broj 155-Nova vrsta je bio propustena sansa za dvojac Ruju/Roi da naprave tri fenomenalne epizode iz tri pokusaja, tako da ova storija zauzima mesto broja 155. Procitajte redom brojeve 135-Skener, 147-Zvjezdana prasina i ovaj. Pravi dozivljaj. Ja sam to sinoc uradio i nevidjeno sam se proveo. Napominjem (ako je to nekome uopte vazno) da je bitan navedeni redosled citanja.
    21.12.2005
    19:25:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 6, 10

    "Zar je ovo napisao Ruju?" pomislio sam kad sam završio s čitanjem ove odlične epizode. Mislim da mi je ovo bila prva dobra epizoda od njega. Tko zna, možda nas u budućim brojevima očekuje ovakav Ruju umjesto onoga kojeg čitamo u zadnje vrijeme. Kraj mi je malo tužan zbog Groucha, jadan on...Crtež nije tak loš, ovdje se čak sve i može razaznati, ali mislim da Roi ne bi smio raditi ovakve greške. Naslovnica odlična.
    18.08.2007
    23:31:00 sati
    Akul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Pročitao sam ponovo ovu priču, 6,7 godina kasnije, te mi je i dalje dobra. Ne bih joj nadijelio najviše ocjene kao i prije, ali mislim da je ovo jedno od Rujuvih najboljih ostvarenja, poprilično neočekivana priča od njega. Nekako mi ostaje dojam da, premda će mi uvijek Ruju biti možda tek osrednji scenarist, u kasnijim Dylanovim epizodama se ipak malo popravio. Ono što napravi u suradnji s Roijem, dosta često urodi barem solidnim rezultatom. Uglavnom, jedna lijepa romantična horror priča, a epilog s Grouchom jest dirljiv.
    Stanova naslovnica predivna i sasvim pogođena za priču.
    03.11.2007
    13:56:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 70%

    9, 6, 5, 10

    Joj joj, naš mali Ruju i njegove ljubavne pričice. Ideja je skoro (pa) genijalna, ali provedba u djelo mi nije baš nešto. Male ljubavi i mala smrt, ima nešto i u tome, međutim baš da ću Rujuu skidat kapu jer je to uspio skužit nakon toliko epizoda - e to neću. Rečeno je već dosta puta (i u komentarima za ovu recenziju) - dajte nam horror akcije, to nam treba, ovo ostalo je sporedna stvar. A tu je i Roi, za kojega sam se uvijek do sada uspijevao uvjeriti da je dobar crtač, ali mi to sve teže polazi za rukom... Mutan i nejasan crtež, to je kao neka radionica - zamisli sam šta je to Roi nacrtao, užas. Naslovnica odlična, Stano je legenda (kad mu se da).
    18.12.2007
    00:31:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Jako dobro prica sa odlicnim, iznenadujucim krajem! Roi--majstor atmosfere je standardno dobar, malo slabiji nego na sto sam navikao. Naslovnica je super!
    11.01.2008
    03:20:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    teško mi je vjerojavti da je autor ove priče ista osoba koja je napisala možda i najgljuplju epizodu DD (naravno, "nesmiljeni Hook") pa moram priznati da me Ruju nevjerovatno ugodno iznenadio! neki su, vidim, izblatili ovu epizodu i davali nekakve jedinice, pa zar svaki dylan dog mora imati isti kalup?! ne, i zato je  odlična ova epizoda i dat ću joj i veće ocjene nego li zaslužuje jer je nedopustivo da ima tako malen prosjek (što inače nikad ne bih učinio, ne volim da išta utječe ne moju konačnu ocjenu). po meni, ovo je ruju-ova najbolja priča, roi je crtač koji ima svoj j....i stil i uvijek ga se drži i to cijenim (iako je malo čudno vidjeti u ovakvoj nazovimo-to-ljubavnoj-priči). meni je odlična, pogotovo razgovor dylana i diane i njegov "napadaj panike" (kužim te, brate). vidimo dylana u nekom osobnijem izdanju, gdje se po prvi put suočava sa činjenicom da mora odrasti... zanimljiva epizoda... pa čak se i groucho u ovoj epizodi zaljubio!!!! i ispalio masu odličnih viceva. razumijem, stvar ukusa, svi mi manje-više volimo dylana, svako na svoj način, ali meni je ova epizoda (za razliku od nekih drugih koji su je izblatili) odlična.
    12.01.2008
    15:59:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Meni skoro odlična priča, pogotovo kraj. Roi odličan, kao i uvijek. Naslovnica mi se baš sviđa, ovako siva.
    13.03.2008
    11:00:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ja mislim da prozirna senka u stvari uopšte ne voli Dylana i da ne propusta priliku da svima kaže kako je skoro svaka epizoda smeće, dok kod MM i za prosečne i dosadne epizode daje visoke ocene. Mislim OK, svako ima svoj ukus, i naše različitosti nas i čine posebnim, uredu je kad ti se nešto ne sviđa, ali pljuvanje i blaćenje je bespotrebno. Posebno ove epizode, koja ima svoju priču, dubinu, početak, kraj! Ajde za Rujua, svašta se može reći iako je u ovoj epizodi dobar, ali omalovažavati Roia i Stena nije uopšte pošteno.Brate, nemoj više čitati DD, vidiš da ti ne ide.
    22.03.2008
    04:05:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Čitanje drugi put....(trebalo mi nešto uputstava za jedan članak)....savršena priča!Odlična epizoda!
    23.03.2008
    08:14:00 sati
    kico
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Početak priče zaista je bio zbunjući, nastavak neočekivan, nisam slutio ovu ljubavnu priču, ali na kraju, same pohvale!! Nek je DD, al' svi junaci imaju pravo na izlete van njihove normale, a još kad je ovako fenomenalna priča, e onda stvarno... Priča s Grouchom me zaista dirnula...
    08.06.2008
    13:34:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    Više - manje sranje... Iako fin epilog s Grouchom. Roi je ODličan!
    28.08.2008
    19:30:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 22%

    2, 1, 3, 4

    @Senka je u pravu. Teški promašaj. Nije mi pomoglo ni to što sam priču pročitao dvaput. Ne valja ni ideja, a ni sama izvedba. Dosadno i nezanimljivo... Patetično do bola. "Dylan kao metrosexualac" - to me uvijek odbijalo od ovog serijala.
    25.10.2008
    10:18:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Jako dobro, fantastično! Jednostavno sam oduševljen ovim stripom! Skidam kapu Rujuu za odličan scenarij i Roiju za fantastičan crtež. Eto, iako izostade originalni DD 30, umjesto toga imamo uvid u to kakvi nas Dylani čekaju u bliskoj budućnosti. Naslovnica bi također bila odlična da nije previše sivila.
    17.01.2009
    02:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 78%

    10, 9, 5, 6

    Pravo osvježenje! Tečna i zanimljiva priča, naše likove prikazuje u malo drukčijim situacijama. Nije baš savršeno, možda su neki detalji mogli biti drugačiji, ali nečemo cjepidlačiti...
    Crtež mi se ne sviða. Roi ima zanimljiv stil, nije loš, ali neke vinjete su mu katastrofa. Sporedne likove crta odlično, npr. Gručovu "klijenticu" (mmmmm) ali glavne likove katastrofa, kao i neke situacije.
    Koncept naslovnice je dobar, kao i boje, ali loš crtež; Stano mi se nikad nije previše sviđao.
    10.02.2009
    00:15:00 sati
    Klukas
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    ovo je jedan od rijetkih dylana koji nema zbrzan kraj.ako se strip ne gleda u kontekstu horora sam po sebi je stvarno dobar.naslovnica solidna,naslov baš paše u radnju,a roi je daleko najbolji od svih (kao i uvijek)
    02.04.2009
    21:31:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 81%

    10, 8, 7, 6

    Iznenadjenje od ''Boze sacuvaj nas'' Rujua... Uvod sa Gazeom bezveze, ali od tog momenta skoro sve na mjestu. Roi se nije bas uklopio u pricu, ali mi je ipak medju omiljenim crtacima, tako da ga nikad nije na odmet. Naslovnica solidna.

    03.10.2010
    16:44:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 75%

    9, 6, 7, 9

    Solidna epizoda, ipak ne razumijem zasto je izbor bas na ovu pao da se objavi umjesto originalnog broja 30.

    06.10.2010
    17:47:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Šta reći, čitljivo i ništa posebno. Dugački pozdrav mi je puno bolji od ovog, hoću reći ona ljubavna priča je puno dirljivija, ma u biti i sve ostalo je bolje u spomenutom osim naslovnice.

    18.10.2010
    01:35:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

     U moru Rujuovih trash epizoda iz tog perioda, ova stvarno odskače tematski,  izvedbom i

     dobrim Roijevim crtežom.

    01.02.2011
    15:32:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Mislim da je ovo sigurno najbolja epizoda koju je napisao Pasquale Ruju.  Scenario je originalan, nepredvidljiv, i iznenadjujuci emotivan.  Roiev crtez je podnosljiv; mislim da je sam on mogao imati ovaj utjecaj na ovu epizodu.  Da ju je crtao neko drugi, moguce da bi sve ispalo totalno glupo, ali ovako se nekako sve uklapa.  One scene kad Fallen zabija noz u grudi svojim zrtvama su zanimljive; covjek uopste nikoga ne ubija, nego ih oslobadja od boli ljubavi i slomljenog scrca.  Opet, veoma zanimljivo.  Ona mala radnja u vezi Groucha i one male Paulette, koju on citavu epizodu pokusava da nasmije, mi se isto tako puno svidja.  Kraj epizode je super: Dylan je kod kuce, a neko zvoni na vrata.  On otvori, a ono Fallen stoji na stupu.  Dylan mu jednostavno kaze, "On (Groucho) je u svojoj sobi."  Odlicnan kraj epizode.  Naslovnica je fenomalna.  Ovo me je stvarno lijepo iznenadilo, jer stvarno nisam ocekivao nista narocito, ali sam dobio pravo osvezenje.

    31.07.2011
    16:57:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    21.05.2012
    18:31:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pa ovo je najbolji dokaz da Rujo za i iznenaditi pozitivno.

    10.06.2012
    12:27:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 9, 9

    Roi i Stano spašavaju priču. Kao štoje netko rekao gore, ovo je kao neki ljubić, a ne horor. Bezveze.
    09.08.2014
    18:08:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Super epizoda.

    29.09.2014
    20:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 42%

    3, 4, 5, 6

    Loše, konfuzno, niti je horror niti ljubić!

    27.12.2014
    14:25:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Roi ubija sa crtezom,naslovnica isto dobra ali smrt je trebalo malo bolje nacrtat!

    10.03.2016
    02:05:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 76%

    8, 9, 5, 10

    Nakon katastrofalnog uvoda, iznenađujuće dobra priča, pogotovo kad je prirodni antitalent Ruju u pitanju. Roiju ću ovdje s zadovoljstvom dati lošije ocjene, jer njegov odvratan i nejasan crtež  svakako i ne paše ovakvoj priči. Naslovnica odlična - prava "dilandogovska"!

    13.10.2017
    05:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    Iznenađujuće dobro.

    09.09.2019
    15:29:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Nedavno sam čitao u Politikinom zabavniku o tim odrazima ubice koji navodno ostaju u zjenicama žrtava, da se tom temom bavio i Žil Vern u djelu Braća Kip. Nije mi baš jasna uloga svega toga na početku, kakve veze to ima s ostatkom priče, ali dobro, ne kvari utisak. Priča u stvari počinje krajem neke neispričane priče. Evo i poslije toliko godina kad sam ovo drugi put pročitao utisak nije lošiji. Samo, Folen bi morao da posjećuje Dilana mnogo češće.

    24.07.2020
    15:24:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 188
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 311
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 231
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 763
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 754

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1814
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1701
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1317
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1248

Aukcije

Forum