Veliki Guignol

Dylan Dog

DD LEX 31 | 96 str.

Gospodin Crabb poziva Dylana u Grand Guignol, kazalište koje je izgradio po uzoru na slavni pariški teatar. Crabb namjerava prisustvo istraživača noćnih mora iskoristiti kao dodatni publicitet svoga opskurnog teatra. Zbog toga je izmislio priču za novinare o istjerivanju duha prije velikog otvorenja. Dylan odbija biti promidžbeni trik, ali pošto je Crabb njegov stanodavac, mora pristati na pravila igre ako želi zadržati krov nad glavom. Ubrzo na pozornici tokom probe umire ostarjeli glumac. Nesreća ili ubojstvo? Izraz «daske koje život znače» dobiva doslovni smisao!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 89%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Veliki Guignol
  DD LEX 31
 • Grand Guignol - Opsesija - Jekyll
  DD LIB 11
 • Gran-ginjol - Opsesija - Džekil!
  DD VCKI 11
 • Zavesa pada
  DD ZS 31

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Grand Guignol
  DD SR 31

ZANIMLJIVOSTI

 • kontroverzno pariško kazalište «Grand Guignol» (Velika Lutka u doslovnom prijevodu), bilo je otvoreno od 1897. do 1962. godine, a dobilo je naziv po tradicionalnom lutkarskom liku iz Lyon-a
 • priča podsjeća na dramu Luigija Pirandella «Šest lica traži autora»
 • spominju se tragedije Williama Shakespeara: «Julije Cezar», «Macbeth» i «Hamlet»
 • gorastas Spenalzo nosi majicu rock grupe «Blue Oyster Cult»
 • str. 38, plakat za show mađioničara Diabola (s njim se Dylan obračunao u epizodi 11: «Veliki sotona», orig. «Diabolo il grande»)
 • str. 39, Kathleen kaže Dylanu da liči na Ruperta Everetta (dobro je poznato da je za lik Dylana Doga autor odabrao fizički izgled upravo tog britanskog glumca)
 • str. 72, lutka identična liku Lona Chaneya iz horror klasika «The Phantom of the Opera» redatelja Ruperta Juliana
 • str. 75, Groucho tvrdi da izvodi «Hamleta» bolje od Laurence Oliviera (Olivier je glumio naslovnu ulogu i režirao filmsku verziju čuvene tragedije iz 1948. godine)
 • str. 75, rekvizitne glave na polici sliče na ikone horror filmova : Leatherface, Jason Voorhees, Freddy Krueger
 • str. 86, Dylan se prisjeća drame «Život je san» Pedra Calderona de la Barce
 • str. 88, na radnome stolu vidimo poznati časopis «Fangoria» posvećen filmovima strave i užasa
 • Kathleen Douglas nastala je po uzoru na Kathleen Turner (u ono doba supruga slavnog Michaela Douglasa)
 • Gloria Jackson temelji se na liku Glorije Swanson iz klasika «Sunset Boulevard» Billya Wildera
 • pomoćnik Spenalzo podsjeća na slavnog tumača Frankensteinovog čudovišta – Borisa Karloffa
 • temu teatar unutar teatra ponovno ćemo susresti u epizodi SD 19: «Iza zavjese», orig. 97: «Dietro il sipario»

«Ah, fikcija kazališta! Krasne li čarolije!»

Početkom dvadesetog stoljeća siromašna obitelj oplakuje ženu koja je podlegla gripi. Muž je fotograf, te odluči uslikati beživotno tijelo lijepe žene prije pokopa. Kada kasnije razvije fotografiju, ugleda lice pokojne supruge razgolićenih očiju. Brzo naredi da se lijes otkopa. Liječnik nakon eshumacije potvrdi mužu da je žena uistinu bila mrtva. Odluči mu prešutjeti stravičnu istinu: siromasi ne mogu dobiti kvalitetnu medicinsku uslugu, te je žena pokopana živa i ugušila se u grobu. Ovaj prolog nije vraćanje stotinjak godina u prošlost, već kazališna uvertira u glavni program Grand Guignola! Teatar apsurda i užasa vam ponosno predstavlja igrače velikog kalibra:

Dylan Dog – samozvani istraživač noćnih mora. Budalast tip. Uvučen u teatar pod prisilom, ali ipak ne odlazi kad mu se pruži prilika. Naime, dogodila se smrt (ubojstvo, štoviše čak) i naš junak od načela mora istjerati pravdu. Ako ništa drugo ova farsa na kraju će mu donijeti godinu dana besplatnog krova nad glavom (tj. ako izvuče živu glavu).

Julius Crabb – gospon gazda kazališta. Istinski zaljubljenik u «daske koje život znače». Prije izlaska na scenu obavezno skida svoje prave brkove. Preminulom glumcu radije priređuje scenski pogreb, nego da pohodi onaj pravi. Na kraju možete ga smatrati svime pomalo: impresarijem, glumcem ili pak jednostavno luđakom.

Ralph Richards – jadni starac propuhanoga mozga. Najsimpatičniji član zvjezdane ekipe. Uvijek će vam rado ispričati o svom velikom uspjehu sa «Julijem Cezarom» u Old Vicu. Ipak, večeras sreća ga nije pratila. Baš on je žrtva ubojstva i predmet istrage. Postoji utjeha da će barem njegove spaljene misli poslužiti kao gnojivo za travu koja će se obnavljati u vječnost.

Gloria Jackson – velika glumica (izgleda da je kazalište ono što se smanjilo). Pred kraj života i karijere tješi se održavajući vezu sa puno mlađim kolegom. Živi u vlastitom svijetu, koji nema puno doticaja sa stvarnošću. Arogantna škrtica koju zasigurno ne biste poželjeli za susjedu!

Kathleen Douglas – rasna plavuša. Bahata spletkarica i sarkastična droljica. «Troši» Dylana Doga i mladog kolegu Williama. Iako najvjerojatnije neće unijeti «dubinu»u ovo djelo, moći ćete uživati gledajući njene fizičke atribute.

William Swanson – mladi žigolo. Slabić, čovjek bez principa i dostojanstva kojeg uzdržava stara raža. Glavni osumnjičeni za ubojstvo jadnog Ralpha. Očajan, mogao bi se odlučiti na poduzimanje drastičnih mjera…

Groucho – slavni brat Marx. Duhovit momak! U kamuflaži dolazi na mjesto zbivanja. Iako očitog židovskog porijekla s lakoćom uskače u Hamletove čizme, nakon upokojenja glumca kojemu je uloga prvobitno bila namijenjena.

Inspektor Bloch – čovjek od zakona. Uvijek u blizini kada ga zatrebate! Voli zapovijedati i ne prihvaća dobro šalu. Sa nestrpljenjem očekuje trenutak kada će konačno krenuti u zasluženu penziju.

Spenalzo – kazališni pomoćnik. Velik momak! Uvijek je tu negdje iz ugla kada se dogodi nešto značajno. Čovjek od malo riječi, koji možda i nije onoliko glupav, koliko se na prvi dojam može učiniti. Uostalom, dobro nam je znana stara izreka: «tiha voda brege gloda»!

Ovo su glumci koji nastupaju u predstavi apsurda nastale iz pera Tiziana Sclavija. Netipično za autora u ovom djelu gotovo da nema tragova depresije (osim mrve u obličju probe za Klub Hampton iliti Klub samoubojica). Priča je prepuna duhovitih one-linera («Osrednji tekst, ali savršena interpretacija»), ali i pravih slapstick elemenata začinjenih horror atmosferom. Netipično za avanture Dylana Doga ova epizoda ne vrvi leševima ili eksplicitnim prizorima ubojstava. Zapravo jedina smrt je (samo)ubojstvo starčića Ralpha. Čini se da je autor stripa koristio obrnuti koncept pariških pisaca stravičnog teatra. Dok su Francuzi koristili komične elemente da ublaže eksplicitnost programa ( teme tipa: odrubljivanje glave giljotinom, skalpiranje, davljenje, silovanje, bičevanje, proždiranje od divlje zvijeri, komadanje kirurškim priborom i slične stvari koje su ljudi uživali gledati na pozornici u prvoj polovici dvadesetog vijeka), izgleda kao da je Sclavi koristio horror elemente da ublaži komičnost svog djela. Da komedija bude potpuna crtač je izvrsni Luigi Piccatto! Ovo je zasigurno vrhunac njegova rada na Dylanu Dogu. Taj crtač može i najpodliji lik učiniti simpatičnim. Uz to, još je i vrlo detaljan. Naslovnica, iako kvalitetno odrađena, nije pogodila bit epizode.

Kazalište je život i život je kazalište. Uđite u svijet izvrnute stvarnosti i dopustite da vas prevare. Ako nekad, sasvim slučajno, dođete u priliku uživati u apsurdnom teatru «Grand Guignola», prihvatite izazov. Isplati se, obećajem!

plakati popularnog pariškog teatra«Život se, naposljetku, sastoji od sitnih zadovoljstava»

Naprijed

DD ZS 30 Šesto čulo

DD ZS 32 Opsesija

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Pozoriste jr zivot, zivot je pozoriste. Sklavo se ovde igra, i to veoma uspesno, pa nije jasno sta je java a sta masta, bar ne do samog kraja. Lepa prica, odlicni Pikato.
  27.09.2006
  18:23:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  iako vrijeme izlaska ove epizode spada u najbolje doba dylan doga, kada su izlazili sve sami biseri od epizoda ovog stripa, ne mogu a da ne primjetim kako mi je ovo jedna lošijih. kao što prozirna senka reče, sklavi se ovdje igra, ali meni se ta njegova "igra" u ovom konkretnom slučaju ne sviđa.
  27.09.2006
  19:37:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Odlična epizoda, odlični Piccatto!
  27.09.2006
  20:40:00 sati
  Deers
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Tek sam u Ludensovom izdanju pročitao ovaj broj ali moram reći da sam vrlo zadovoljan.Jedna baš vesela epizoda u kojoj vješto isprepliću stvarni događaji sa glumom(a možda je sve bila gluma)i tu se Sclavi stvarno dobro snašao te napravio jednu vrlo intrigantnu i inteligentnu priču.Ima nekoliko baš uspjelih komičnih scena,npr. kad se u kazalištu pojavi Groucho i krene sa vicevima,zatim zbunjeni Bloch pa ona starija gospođa koja stalno viče...Piccato kao da se specijalizirao za ovako otkačene priče(Zločin,Golconda,Peto godišnje doba..)Vrlo dobra recenzija sa zanimljivom prezentacijom glavnih glumaca u ovoj drami.
  27.09.2006
  22:50:00 sati
  Aco
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  dobra, interesantna priča. crtež je malo slabija strana.
  28.09.2006
  11:43:00 sati
  Koresh
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 66%

  7, 6, 7, 6

  Ispoprosjecna epizoda za to doba. Odličan početak.
  29.09.2006
  11:07:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Pravo malo neopjevano remek-djelo! Praktički bez mane; Sclavi ponovno briljira kao savršeni manipulator, što je htio reći rekao je savršeno... odlično se poigrava sa situacijama, jednako kao i sa nama čitateljima. A mi čitatelji u tome uživamo... pa, barem ja uživam.
  01.10.2006
  20:17:00 sati
  kiky
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Pa... zanimljivo, nikako da je savršeno, ali može se reći da je zanimljivo. Eto toliko, nemam nekakvih drugih dojmova vezanih za ovu epizodu.
  02.10.2006
  20:58:00 sati
  Mx2
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Ha, teatar u pozoristu. To nikako ne moze biti lose, videli smo kasnije i kod Ambrosinija u "Iza zavese", a vidimo i ovde u Grand Guignolu. S tim sto je ovde odnos celog ansambla na tapetu, a likovi iako su kliseizirani kao u svakom putujucem pozoristu kojeg smo vidjali ovde-onde po filmovima, serijama ,romanima, ipak drze paznju i lako nas uvlace u pricu. Picatto briljira.
  13.11.2006
  21:30:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 6, 10, 7

  Kazalište apsurda ili parodija na sve živo, od Shakespearovih komada do Agathe Christie. Zanimljivo, ali ne više od toga, slažem se s kolegom Mx2. Sclavijev prepoznatljiv delirij i poigravanje, čuveni obrati - možda i mrvicu prenaporno. Da nema izvrsnog Piccatta, strip bi sigurno bio dosadniji. Savršena izvedba.
  12.07.2007
  15:48:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  8, 10, 9, 8

  Zanimljiva epizoda koja me zbunila tijekom prvog čitanja. Nakon drugog sam već pohvato konce o čem je riječ...jedan od zanimljivijih likova je i Crabb(za kojeg se sazna da je vlasnik Dylanova stana) sa svojom šminkom. Ideja priče da je život gluma(i to puna apsurda) mi se svidjela zbog načina na koji je prikazana:kazalištem. Piccatto odličan, naslovnica također dobra...
  29.08.2007
  00:36:00 sati
  Akul
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Komična epizodica blago začinjena horrorom - je definicija koja stvarno najbolje opisuje ovaj čudni broj. Zanimljivo Sclavijevo poigravanje životom i teatrom, koje vode interesantni i šaroliki likovi, odnosno glumci Grand Guignola. Piccatov crtež nekakav prosjek, naslovnica dobra.
  26.10.2007
  19:14:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 60%

  5, 4, 10, 3

  Ponovnim čitanjem nakon duuugo vremena, malo toga je ostalo od mog oduševljenja ovom pričom. Likovi su isklišeizirani, humor pomalo usiljen, a scene u kojima se ne zna što je stvarnost, a što predstava poprilično naporne. Sclavi se malo poigrao i prezentirao jednu "who did it?" komediju sa mnoštvom preokreta, u kojoj su najbolje početne scene (šokantne, iako nerealne) s djevojkom koja navodno umire od gripe. 
  Piccatto na svojem vrhuncu uvelike pomaže Sclaviju u stvaranju dojma boljeg stripa nego to po scenariju zaslužuje, dok je Villa dobro podbacio.
  EDIT: 25.12.2020.
  13.02.2008
  13:43:00 sati
  Spock
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 56%

  4, 5, 7, 8

  Žao mi je, ali ne mogu shvatiti bit ove epizode. Jednostavno mi je dosadna i zamorna.
  12.03.2008
  22:52:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 9, 6

  20.03.2008
  23:49:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  kazalište je jedan poseban svijet, i često je obrađivan na ovakav način, ali sclavi je to i pored toga napravio na zanimljiv načinepizoda koja se teško zaboravlja
  19.04.2008
  08:37:00 sati
  ken2
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 76%

  6, 8, 9, 7

  Solidan strip sa pričom na bazi Ionescovog i Beckettovog kazališta apsurda. Villina naslovnica slabo, može on i bolje!
  20.12.2008
  01:49:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  solidno.
  05.01.2009
  13:56:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 71%

  6, 5, 10, 8

  Nije mi baš sjelo, valjda sam propustio "poantu", pomalo naporna epizoda. Glupo mi je ideja sa Dilanovim stanodavcem.
  Najbolji dio epizode i jedini zaslužnik zašto je bio užitak ovo čitati je Luigi Piccatto. Svaka čast majstore! Dilan je malo neujednačen, ali nema veze. Svaka vinjeta je odlična.
  Najbolji dio priče je uvod - najzanimljivije i najbolje nacrtano. Scena sa otvorenim očima uslikane mrtve žene - stravično!
  10.02.2009
  00:17:00 sati
  Klukas
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 10, 6

  Epizoda poprilično različita od drugih ali za mene i ona spada u prosjek. Kao i Hridine duhova i ovu san mora čitati ponovo jer se nisan sjeća gotovo ničega. Najjača karika ove epizode su likovi, samo što neki ipak nisu razrađeni do kraja kako triba. Završetak nije uobičajen kao i uvik, ali unatoč tome, opet je ispalo bezvezno. Piccatto je ovdje odličan, slažem se s većinom. Naslovnica jedna od slabijih Villinih, nije atraktivna ni maštovita ni ništa.
  13.04.2009
  09:47:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 50%

  4, 3, 7, 8

  Prica-slaboScenasrio-bljakCrtez-SjajanNaslovnica-OdlicnaSve u svemu-DOSADNO!
  11.05.2009
  13:39:00 sati
  misa
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 8, 6

  Neloše. Teatar apsurda, obrati, opičene kreature... Ipak, ideja nije baš najoriginalnija.
  08.07.2009
  20:06:00 sati
  Inferno
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Tek nedavno sam pročitao ovog Dylana. I ovo je definitivno jedna od ponajboljih priča. Hrpa preokreta i humornih situacija, baš onaj pravi Dylan. A o Piccattu da nit ne govorim. On je ovdje savršen, šteta što mu se kasnije stil promjenio. Jedino mislim da Villa nije baš pogodio naslovnicu najbolje.
  23.08.2009
  13:10:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Andrey

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Možda najpodcjenjeniji DD strip.Neznam zašto, možda zbog previše teksta i raspleta.Ovaj strip ima sve što Sclavijeve scenarije čini prpoznatljivim: genijalan (crni)humor,na trenutke melankoličnu atmosferu,zanimljive i simpatične likove,mješanje sna i stvarnosti.I sve je to ovdje dovedeno do savršenstva.Uz to imamo i Sclavijevo razmišljanje o životu,o imitaciji života("Da,predstava se nastavlja.. mora se nastaviti,samo je to važno,").A Sclavi majstorski uvlači depresiju kada Ralph naglas čita svoj vlastiti,promašeni život.Apsolutno svi likovi su ultrazanimljivi i simpatični.Ona fora s vlasnikom(glumcem) koji prije izlaska na scenu skida svoje prave brkove i tako se zamaskirava je genijalna.Picattov detaljan i deliričan crtež savršeno pristaje a Villa je totalno promašio bit s naslovnicom jer po njoj možemo zaključiti da se radi o nekom jeftinom horror-trileru a nakon prve trećine shvatimo da imamo u rukama nešto puno više.Izvrsna recenzija(zanimljiv koncept!!Ovo spada u top-10 DD.

  10.01.2010
  15:17:00 sati
  Andrey
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 65%

  5, 5, 10, 5

  Najbolje u ovoj epizodi je crtez, Prica me poprilicno smorila.

  26.02.2010
  12:50:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  EDIT: 

  Posle skorog prevoda ove epizode i detaljnog citanja svakog oblacica i recenice, iskreno bi htjeo ovdje javno da priznam da je ova prica puno vise kvalitetnija nego sto sam je prosli put ocjenio.  Ne samo da je puno bolja, nego je sigurno jedna od najboljih u cijelom serijalu, i nesto sto drzi Dylan Doga iznad obicnog stripa, stavise dize ga u ozbiljnu umjetnost na slicnom nivou kao najboljim romanima/knjigama.  Ovo je Sclavi u svom najacem dobu, kad je bio najvise inspririan i motiviran da da sve od sebe i da Dylana pretvori u pravog dragulja izdavacke kuce SBE.  Teme smrti, ljubavi i tuge koje se ovdje pojavljuju su maestralno uradjene.  Smatram da bi cak i Jean-Paul Sartre bio ponosan da ovo proglasi remek djelom, a takodje i Tennessee Williams i Norman Mailer.  Masterpiece od stripa!

  27.07.2010
  21:45:00 sati
  acestroke
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Super humor. Crtež je prva liga. Osobno mi je ovo top 20. Sclavijev način pripovjedanja je jedinstven, kao i mnogim drugim epizodama vratim se ponekad vinjetu,dvije ili stranicu unazad pomišljajući jesam li nešto preskočio? Sclavi je među 3 najbolja scenarista u Bonelliju! Villa niti jednu naslovnicu nije nacrtao loše, ova je meni 9.

  17.08.2011
  14:59:00 sati
  supermike
  uredi
 • Umri_Muški

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

   Dylan Dog u teatru apsurda plus Piccattov crtež, kako bi to uopće moglo biti loše?

  23.08.2011
  22:09:00 sati
  Umri_Muški
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Sviđa mi se!Horror s elemntima komedije?Ili komedija s elementima horrora?Zašto ne oboje!

  19.09.2011
  01:19:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  6, 5, 9, 8

  Ne mogu navesti nikakve greške u scenariju i sama priča je prilično originalna, ali svejedno mi je prilično dosadno i zamorno sve skupa. Crteži naslovnica su mi odlični.

  21.05.2012
  14:46:00 sati
  tekumze
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Teatar apsurda u Dylanu Dogu. Zna Sclavi svoj posao.

  19.07.2012
  22:46:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 51%

  5, 2, 7, 9

  18.02.2013
  14:05:00 sati
  coszinus
  uredi
 • luxi68

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  11.03.2013
  17:58:00 sati
  luxi68
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  Definitivno jedan od najpodcjenjenijh DD-a. Priča je ovo koja predstavlja pravi primjer izvrsne Dylanove epizode, ne rađene po klasičnoj DD formuli, već se sastoji od niza odličnih minijatura sa Sclavijevim filozofijama o životu, sve vizualizirano od strane Piccatta kojemu je ovo, ako ne najbolji, sigurno jedan od najboljih radova na DD-u. Jedna od onih jedinstvenih i neponovljivih epizoda u serijalu.

  08.10.2013
  14:49:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 82%

  6, 9, 10, 7

  Priča mi se ne sviđa,ali sam uživao u čitanju:) Piccatov vrhunac karijere.
  30.11.2013
  19:16:00 sati
  Oki
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 8, 5

  Odlična i zabavna epizoda!!

  Naslovnica bezveze.

  05.04.2014
  22:50:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Dudley Smith

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Velika, velika priča, meni među najboljim epizodama Dylana Doga. Briljantna priča o životu i smrti, smislu i besmislu, snu i javi. Podcijenjeno remek-djelo, nažalost vrsta priče kakva nije popularna među širokim čitateljstvom. Odličan crtež samo pojačava dojam. Genijalno.
  02.08.2014
  21:28:00 sati
  Dudley Smith
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 9, 6

  Vrlo dobra prica. Scenario nas takodjer ne ostavlja ravnodusnim. Crtez je absolutno fenomenalan. Naslovnica nazalost kvari ukupnu ocjenu.

  29.08.2014
  09:35:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Prosečna epizoda.

  28.09.2014
  16:43:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 69%

  8, 6, 7, 6

  Ova epizoda mi se svidjela kad sam je prvi put čitao ali sad mi nije nešto. Iako volim Sclavijev trknuti humor i njegove zvrkave likove, previše je zagušio s količinom teksta i sama misterija glede smrti onog glumca mi nije uopće bila zanimljiva. Piccattov crtež mi nije loš, ali nije ni išta posebno, jednostavno je prolazan. Villa ovaj put nije imao inspiracije za naslovnicu.

  17.10.2015
  16:39:00 sati
  Opti
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 7, 10

  20.12.2015
  11:54:00 sati
  TenthNazgul
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Najbolji rad Piccata!!

  06.02.2016
  15:52:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 10, 6

  Sjajno! Vrlo dobra priča sa još boljim scenarijem. Tera te da pomisliš kako se nešto veliko krije iza svega dok je zapravo sve vrlo jednostavno i pomalo tužno. Scenario je namerno napisan zbrkano, da se zbuni čitalac, takav sam bar utisak stekao. To navođenje na pogrešan trag može da bude malo zamorno, otud i neke slabije ocene verovatno.
  Momenat kada se ostareli glumac ne može setiti kako beše ide ''biti ili... ili šta?'' je super! :) Ima humora ali i tužnih trenutaka, samo je potrebno od početka se uživeti u priču i brojne likove.
  Piccattov crtež ovde sjajan, to je njegova najbolja faza, Golconda, Zločin, Ginjol, Na granici vremena...
  Villa bezveze, baš prozaična naslovna. Pritom izgleda kao da se bori sa Kju Kjuks Klanom. Bolje da je prikazan Dilan sa svojom glavom u ruci, to je poetičnije.

  EDIT:

  + Triler komedija sa horor elementima, drži pažnju do samog kraja
  + Karakterizacija brojnih i raznovrsnih likova je veliki plus ove epizode. Iako nisu svi likovi originalni i pomalo su klišeizovani, veoma su specifični i čitalac oseća da mu je ''stalo'' do njih.
  + Odlični dijalozi, mnoštvo duhovitih fora, upadica, Gručo i Blok odlični.
  + Scenarista ''voza'' čitaoca iz jave u san i obrnuto; ponekad je teško razlučiti šta je stvarnost, šta san a šta predstava.
  + Scenarista se od prve do poslednje strane koristi varkama kako bi naveo čitaoca na pogrešan trag.
  + Radnja se kreće veoma brzo, scene se munjevito smenjuju i stoga čitanje nije dosadno.
  + Možda i najbolji Pikatov crtež (uz ''Zločin''). Detaljan, odlično kadriranje i prikazivanje emocija na licima likova. Na momente crta Dilana malo slabije i pred kraj mu crtež posustaje, ali ništa što bi pokvarilo ukupan utisak.
  + Omaž Gran Ginjolu, Šekspiru (Hamlet, Magbet, Julije Cezar); čudovišta iz pop kulture (Frankenštajn, Fantom iz opere...), giljotina... i brojni drugi.

  - Potrebno je obratiti pažnju na detalje i pojedine scene od ključnog značaja jer zbog brzog tempa promaknu.
  - Previše dijaloga i brojne scenarističke varke umeju da ubiju u pojam.
  - Naslovnica mogla mnogo bolje

  25.11.2016
  22:15:00 sati
  Jocko
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 83%

  7, 8, 10, 8

  Ovo ide u sam vrh Dylanovih epizoda, premda mogu razumjeti da se mnogima ne sviđa. Nema ovdje nadnaravnog i krvi u potocima što čitatelji očekuju. Ali baš zato što se Sclavi udaljio od standardnog koncepta ovo može funkcionirati kao nešto posebno i što nas neće ostaviti ravnodušnima.

  Strip je napet, intrigantan i s velikom dozom poetike. Likovi imaju osobnost, možda malo izklišeiziranu ali količina humora i komičnost nadomjesti i taj nedostatak.

  Najbolji detalj je činjenica da je Grucho odmah na početku riješio misterij ubojice. 'Za mene je krivac ovaj na tlu. Ubojica je uvijek onaj koji je najmanje sumnjiv!' I prstom pokaže na mrtvog Ralpha na podu.

  Crtež je savršen. Već neko vrijeme dajem Piccattu malo bolju pozornost prilikom čitanja (i kod drugih junaka) i mirne duše mogu izjaviti da je među najboljim crtačima u SBE.

  09.05.2017
  10:25:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od najpodcjenjenijih Dylana... Briljantna epizoda!

  18.05.2017
  16:07:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 56%

  4, 5, 7, 8

  Filozofska drama, a ne horor. Crtež vrlo dobar. Sama radnja je malo konfuzna, te se i scenarist malo pogubio, no temeljna ideja je uspješno prenesena.

  16.06.2018
  15:25:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Nula

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  06.06.2019
  21:28:00 sati
  Nula
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 9, 2

  Šteta što nikakva naslovnica umanji odličnu priču i crtež.

  09.09.2019
  15:31:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  01.11.2019
  02:24:00 sati
  benx40
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  14.03.2021
  13:25:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Onako...Nisam bas najbolje shvatio.

  30.03.2021
  09:40:00 sati
  GrouchoDrugi
  uredi
 • Dexters

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Gomila teksta je često kamen spoticanja u stripovima, no ovo je grand kompozicija u svakom pogledu  Svojim izvrsnim pripovjedačkim umijećem Sclavi koristi gomilu teksta kao zavjesu kroz koju čitatelj naslućuje što se zbiva, ali ne vidi sve detalje. Slagalica ničega, tjeskobno i golemo- istinska strava. Kazališni glumci irl su inače neke od najčudnijih pojava koje možete zamisliti. Ovdje su odlično prikazani, pogotovo u crnohumornim situacijama. Piccatto savršen. Ah, tako je lijepo ponavljati ove priče.

  19.04.2021
  19:49:00 sati
  Dexters
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 83%

  7, 8, 10, 8

  Jedna od onih epizoda za koje, dok ih citas, nisi siguran sto se stvarno desavalo, a sto je gluma. Sasvim solidna epizoda, no ipak falio je neki interesantniji zlocin. Na kraju smo dobili samo jedno samoubojstvo, odnosno ubojstvo za koje je krivac bio onaj u koga nitko ne sumnja, tj. mrtvac kako je i sam Groucho primijetio. Nisam neki fan Piccatta, zna on cesto brljaviti previse, pogotovo Dylanovu facu zna crtaci izrazito cudno, a Bloch mu ima neku duguljastu, ali ovdje je bio izvanredan. Sam pocetak je bio veoma zanimljiv i scenaristicki, a crtalacki je sjajno odraden. Nakon sto sam procitao prvih 5-6 stranica, vratio sam se na pocetak da se jos jednom uvjerim kako je rijec o Piccattu. Stvarno me ugodno iznenadio u ovoj epizodi!

  23.09.2021
  20:04:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Sjajna referenca na relaciju pozorišta i života općenito, prije svih ostalih hvala. Crtež je zaista odličan: Pikato zaista (evo, predajem se) varira iz krajnosti u krajnost. Tačno da mu čovjek opali šamar za neke radove kad nas ovako razgali preciznošću koja graniči sa savršenstvom. Naslovna: kultna, kao i mnoge, mnoge, u ovom prelijepom razdoblju serijala. Čak se ni luđaku Sklaviju ne može naći bitnija zamjerka. 

  26.04.2022
  20:09:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 50%

  5, 4, 6, 5

  Razumijem šta se htjelo postići, ali meni osobno ovaj strip ne predstavlja ništa posebno.

  14.06.2022
  19:38:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Obožavam teatar apsurda, pa kako onda ne bih i ovo? Jako zabavno i otkačeno! Crtež je dobar, na trenutke malo prečudan (iako to i odgovara sadržaju), a naslovnica je super.

  09.10.2022
  11:54:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 61%

  4, 4, 9, 10

  Jaoj kako je ovo dosadno ubitačno naporno...samo pričaju bla bla bla bloni ko kobasice se nadovezuju jedni na druge... nikad kraja... jedva sam se probio do kraj

  a prije... prije se ne sjećam ove epizode što znači da sam je potisnuo u sjećanju kao loše iskustvo

  20.03.2023
  17:36:00 sati
  zeljko
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Dragulj Akbara
  Kod: TX LU 93/94
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 7.6.2023. 0:16:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 940
 • Incident u Fullertownu
  Kod: TX SAGK 42b/43a
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 5.6.2023. 15:31:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 921
 • Mater Dolorosa
  Kod: DD VEC 152
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 4.6.2023. 0:10:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 989
 • Stare rane
  Kod: NR LIB 25c/26a
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 3.6.2023. 0:12:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 757
 • Aya iz Yopougona
  Kod: AYA FB 1&2
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 1.6.2023. 0:24:00
  Autor: Markos
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 658

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Eternaut
  Kod: ETER ORKA_SP 31
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 6.4.2023. 18:46:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 18
  Broj pogleda: 22330
 • Zlatni kanjon
  Kod: TX SA 16
  Ocjena: 44%
  Vrijeme: 11.3.2023. 10:10:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1563
 • Misija u Meksiku
  Kod: TX VEC 63/64
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 1.4.2023. 14:58:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1551
 • Normin princ
  Kod: KP FB 60
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 16.3.2023. 21:33:00
  Autor: Macbeth
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1418
 • Naručeni izdajnik
  Kod: KM LU 31b
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 24.3.2023. 14:11:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1401

Aukcije

Forum