Jekyll

Dylan Dog

DD LEX 33 | 96 str.

Henry Jekyll je simpatičan, mlad i poprilično duhovit profesor psihologije. Prilikom incidenta na njegovom satu jedna od njegovih bivših učenica dolazi Dylan Dogu kako bi mu priopćila kako je Jekyll zapravo zao čovjek sa natprirodnim moćima. Dylan Dog se još jedanput upušta u istragu radi strasti, ne radi novca.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 62%

Priča 4

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Jekyll
    DD LEX 33
  • Džekil
    DD ZS 33

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Jekyll
    DD SR 33

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ova epizoda objavljena u lipnju 1989. godine
  • Inspiraciju za čitavu priču je roman „Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde” (“Čudan slučaj doktora Jekylla i gospodina Hydea”) djelo škotskog pisca Roberta Louisa Stevensona. Djelo je prvi put objavljeno 1886. godine. U djelu se radi o kemičaru doktoru Jekyllu koji pati od teškog psihičkog poremećaja tj. u ovom slučaju podvojene ličnosti. Njegova podvojena ličnost je Hyde okrutna i zla strana inače mirnog dr. Jekylla.
  • Dosad je bilo mnogo ekranizacija knjige "Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde" kako na filmu tako i na “daskama što život znače”. Dr. Jekyll and Mr. Hyde je film iz 1931., a zadnje pojavljivanje ovog djela na filmskom platnu je u filmu The League of Extraordinary Gentlemen ("Družba Pravih Džentlmena") iz 2003. godine iako u tom filmu Dr. Jekyll i Mr. Hyde ne drže središnju figuru filma.
  • Ovo nije prvi DD koji se bavi pitanjem podvojene ličnosti. To smo također susretali u broju DD LU 91 "Zrcalo duše", DD SD 3 "Čovjek sa dva života", DD SD 13 "Preobražaj", DD SD 35 "Mračna polovica", DD SD 45 "Phoenix"
  • Str. 19., stihovi iz pjesme "Gavran" Edgara Allana Poe. Još jedno pojavljivanje i spominjanje Poeove umjetnosti i ličnosti u DD stripovima.
  • Specijalno pojavljivanje nekog od ostale braće Marx s kojima je Groucho snimao komedije klasike u prvoj polovici prošlog stoljeća. Str.16. - Harpo Marx, str. 22. - Chico Marx.
  • Dylan se ponovo vraća u umobolnicu Harlech gdje se sreće sa starim prijateljom lordom Chesterom s kojim se upoznao u broju DD EX 8 "Povratak čudovišta", još se pojavljivao u brojevima koji slijede kao DD LU 62 "Prema dalekom svijetu". Podsjetimo da lord Chester uvijek kad ugleda Dylana pokušava ga zadaviti, ali nakon nekog vremena to je postao način pozdravljanja.
  • Str. 41. – pojavljuje se plakat filma "Hellraiser" ispred kina. Hellraiser je imao priliku postati horror klasik. No nakon prvog nastavka snimljenog 1987. godine uslijedilo ih je još 7 do godine 2007.
  • Str. 63. - Dylan pušta klasiku na gramofonsku ploču tj. skladbu od J.S.Bacha, Arija iz suite broj tri.
  • Str. 86. - Dylan čita "The times" vjerovatno najpoznatije britanske novine.
  • Str. 96 - zatvor Dartmoor stvarno postoji i jedan je od najpoznatijih engleskih kaznionica.
  • U jednom djelu stripa Dylan daje lažno ime Thomas Dylan (inače je Dylan Dog ime dobio po pjesniku Dylanu Thomasu)

Pročitavši broj "Jekyll!" tek prije nekoliko mjeseci odmah sam ga svojim subjektivnim mišljenjem prekrstio u remek-djelo, a ne jedan od DD stripova koje susrećemo svakih mjesec dana. Svibanj je 1988. godine. Radnja počinje u sveučilišnom amfiteatru gdje se održava prvo predavanje predmeta psihologije. Profesor Henry Jekyll, čovjek koji ima teret nositi takvo ime, je poprilično ljubazna i duhovita osoba.

"Zovem se, kako znate, Jekyll....a pretvaram se u mister Hyda u vrijeme ispita. Dakle, bolje vam je odma leći na knjigu..."

Prilikom njegovog predavanja dolazi do incidenta. Mlada učenica Fay otvara prozor i biva napadnuta od nasilnog gavrana koji joj zamalo teško oštećuje vid. Jekyll izbacuje Gavrana i od tog dana više nikad neće biti isti čovjek. Prošlo je godinu dana i Jekyll nastavlja sa radom na katedri psihologije još pamteći lanjski užasan događaj. U vezi je sa svojom studenticom Lesley Down koja je poprilično tužna što njihova veza nije javna.

Fay Doublet, lanjska Jekyllova studentica dolazi k Dylan Dogu sa priznanjem i pričom o svojoj nesreći koja joj je uzburkala život. Prepričava kako je nekoliko trenutaka prije otvaranja već spomenutog prozora ugledala kako se Jekyllove oči pretvaraju u oči gavrana. Nedugo poslje dolazi i Lesley dolazi također do Dylana i priča mu skoro jednaku priču. Ona se posvađala sa Jekyllom i isto je vidila gavranske oči. Dylan rijetko kad dobija dvije klijentice u danu, a ne pogotovo ovako lijepe. No nešto je u cijeloj priči smrdjelo. Dylan Dog kreće na sveučilište u potrazi za odgovorima, iako zna da neće biti plaćen.

"I stiže noć, noć crna,
Na krilima gvarana, leti lagana...
Dolazi noć, noć mračna,
I dolazi čovjek, užasan i strašan!"

Počinju umorstva. Prvo biva ubijena Lesleyina sestra koja je igrom slučajeva i Jekyllova bivša supruga. Njegovo i njezino djete preživljava napad osobe koja navodno neobično nalikuje na Mr. Hydea (Podvojena ličnost Dr. Jekylla - pogledaj zanimljivosti) Jekyll biva potresen umorstvom bivše žene i traumom koju je proživio njegov sin no činjenica da su na mjestu zločina nađena gavranova pera, koja su jednom prije nađena u Jekylla, i to da on nema čvsrt alibi dovodi ga iza rešetaka na rizik inspektora Blocha. Dylan u to vrijeme izlazi sa Fay koja još ostaje kod svoje priče i traži da Jekyll ostaje u zatvoru. No Henry Jekyll biva oslobođen zbog manjka dokaza.

Jekyllov bijes raste sve više nakon što gubi posao i njegov odnos sa Lesley se zahlađuje. Jedna noći Lesley biva progonjena od Hydea i bježi u bolnicu u posjet svom nećaku koji je još uzdrman majčinim umorstvom. Nakon što je Lesley otišla iz bolnice ubijen je i njen nećak. Ona poslje priznaje Blochu kako je dijete nekoliko sati prije smrti rekao kako je njegov tata zapravo Hyde. Hyde je ponovo udario, a kraj djetetovog trupla je nađeno gavranovo pero. Jekyll gubi razum i povlači se na selo, gdje ga svakodnevno terorizira narod sela osuđujući ga za ubojstvo obitelji. No on stoji do svoje priče da je nevin. Dylan ga odvodi u ludnicu Harlech gdje vidimo teško stanje Henrya Jekylla.

Prošlo je nekoliko dana. Jekyll je otpušten iz bolnice i sada živi mirno u svojoj kući od instrukcija te knjiga koje piše i koje postaju bestselleri. Događa se još jedno umorstvo, ovaj put nepoveznano sa slučajem Henrya Jekylla. Iako ponovo osuđen Jekyll se opet oslobađa optužba. Lesley je također nastavila svoj život. Jedne noći dobija posjet od nikog drugog nego Hydea osobnog. On je napada, ali Dylan dolazi u zadnji trenutak da je spasi. Puca u Hydea, ali on ipak pobjegne. Te iste noći Dylan odlazi u Jekylla i nađe ga u ozlijedama koje je mogao zaraditi samo u borbi koja se dogodila maloprije. Ovaj put je konačno, Jekyll je kriv i za to će ispaštat cijeli život u zatvoru...

Iako se čini kraj priče, Dylan još nije zadovoljan jer ga kopka "peto i pol" čulo. Odlazi na mjesto sukoba sa Hydom i razmišlja i napokon shvati tko je u cijeloj ovoj tužnoj i stravičnoj priči bio Hyde, a tko Jekyll. Jeklly je bio profesor Henry koji je jednog dana otvorio prozor učionice i pustio gavrana unutra. Gavrana koji će osim fizičkih nanijeti i teške psihičke rane svojoj učenici Fay. A upravo ta ista Fay, žena koja zapravo ne postoji je Hayde. Žena željna krvi, željna osvete udružena sa Lesley spremna da raskrinka i izludi profesora Jekylla baš kao što je on izludio nju. U borbi sa Dylanom Fay pod maskom Hyda sama sebe probode tim pokazajući kako je ona ta koja pati od podvojene ličnosti a ne Jekyll. No grižnja savjest i ludilo koje se prenjelo na nedužnosg profesora sustiglo ga je u zatvoru, a posljedica je bila samoubojstvo vješanjem.

"...ne valja produljivati putove koje bog želi skratiti..."

Gavran?

Što volim kod ove epizode... Jedan savršen i idealan tok radnje koji kod čitatelja ostavlja dojam dugotrajnosti. Čita se u jednom dahu, ali ipak dugo. Fabula ne pada u ni jednom trenutku, kontinuirana je, napeta i savršeno sklopljena. Za ovakvu epizodu vrijedi dati svaku kunu. Naslovnica poprilično mračnog izgleda se izvrsno uklapa uz naslov romana, no ipak u oči upada loš stil odijevanja Jekyllove žrtve koji podsjeća na outfit Jokera, najpoznatijeg Batmanovog neprijatelja.

Naprijed

DD ZS 32 Opsesija

DD LEX 34 Mrak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Još jedna odlična epizoda iz zlatnog doba Dylana Doga. Sclavi je tada bio na vrhuncu...a sada...nije vrijedno spomena. Priča nije baš orginalna, ali je ispričana na Dylandogovski način koji samo Sclavi može napisatii zato mi se sviđa. Još i kad se doda odličan Roiev crtež i odlična Villina naslovnica...pravi biser u usporedbi sa onim šta danas izlazi...(ahem...mislim na rujuvog Dylana)
    01.10.2007
    21:11:00 sati
    Akul
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    ma skoro-pa-klasika, savim dobro...zanima me samo kako "odlicno", te "remek-djelo" i sl. moze dobiti ocjenu 4, unatoc "neoriginalnosti" (tja, pa koji DD uopce jest originalan - mozda samo oni najlosiji)...
    01.10.2007
    22:36:00 sati
    Curunir
    uredi
  • boromir

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Šta reći onaj period Dylana kad je bilo uživanje kupovati i čitati svaki broj skoro...Iako mi nije najdraži volim crtež Corado Roi a.. zato i 10 ka..
    01.10.2007
    22:46:00 sati
    boromir
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Apsolutno genijalno!.....ma što god neki govorili o tome :-)
    02.10.2007
    00:00:00 sati
    kico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 61%

    5, 7, 5, 10

    Poodvojene ličnosti i Jekyll-Hyde po (najmanje) stoti put , no može i tako. Nije mi ovo nikad bilo nešto posebno, ali nekih većih zamjerki nemam, barem je pristojno odrađeno do kraja. Naspram ovoga kasnije - vrhunsko ostvarenje. Što se tiče Roija; nikad nisam bio neki njegov fan, ali ovo mi je vjerojatno njegov najgori uradak. Villina naslovnica je genijalna, zaslužuje desetku bez razmišljanja.
    02.10.2007
    00:48:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Dzekil je objavljen u onom ranom DD periodu kada i gotovo da nije bilo promasaja. Daleko od toga da bih se mogao da slozim sa recenzentom da je ovo remek delo (koje je od njega dobilo 62%???), ali svakako je zanimljivo Sklavijevo delce, koje se, kako je i kazano ranije, cita u jednom dahu. Sasvim pristojno, zar ne?
    02.10.2007
    06:20:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 55%

    4, 3, 8, 10

    Don`t like it! Nije smeće, ali nije ni daleko. Sve tako zbrkano. Barem Roi & Villa znaju znanje...
    02.10.2007
    13:55:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Ovo je jedna od onih prica kod kojih uvek zaboravim kakav ce biti kraj. Citajuci je sinoc ponovo sam imao taj prijatni osecaj da iako je kraj sve blizi meni nije bas najjasnije ko je ko u svoj toj zbrci. A citanje stvarno ide lepo, a traje dugo kao sto i recenzent primecuje. Motiv podvojene licnosti je jos jedan od onih koji nikad ne dosade, ako autor zna znanje. Odlican scenario, duhoviti dijalozi bas kad im je mesto i vrhunska jeza kakvu Roi stvarno zna da ubode, te ocene idu visoko.
    03.10.2007
    12:38:00 sati
    Barker
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    U ovoj mizeriji Rujuovih promašaja i Barbatinih pokušaja koje čitam u redovnoj seriji, uvijek je lijepo vratiti se u prošlost i gledati Sklavišu na djelu kako plagira bez premca a Roi-a kako crta... To jest, bolje reći "modificira" J. L. Stevensona i Edgar Allana Poe-a. Uzeti za obrazac dvostruku, devijantnu ličnost, ubaciti elemente pomalo perverznog ljubavnog trokuta, traumu iz prošlosti, dijaboličnu osvetu, okrutnu dekonstrukciju (totalni brejkdavn) progonjene žrtve s jedne strane... te krajnji slom (psihički i fizički) višestruke ličnosti s druge... a sve zbog napada jednog gavrana. No, kako je ljudska (a posebno ženska) psiha tako krhka, slaba komponenta ljudske ličnosti sve na koncu konca i nije tako nevjerovatno, što je još samo jedan plus cijeloj priči.
    03.10.2007
    15:14:00 sati
    kiky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    JOš jedna epizoda koja potvrđuje da je samo Sclavijev Dylan dobar Dylan(barem meni).Stvarno,nitko tako dobro ne postavlja zaplet,uvlači čitatelja u srž radnje i prikuje ga za krevet/stolicu,tjera ga na razmišljanje, i nitko tako dobro ne zna voditi priču do kraja i ponudi rasplet koji šokira svojom genijalnošću i inovativnošću. Nakon bljuvotina redovne serije, mogu ponizno priznati da volim Sclavijevog Dylana.Volim i Roija u ovoj fazi (negdje između početne gdje je tako-tako i ove nove gdje je lošnjikav), majstora dočaravnja tjeskobne horror atmosfere. Odlične su mu scene masakriranja a i kod žena je ovdje jako jako dobar . Sve u svemu - "Jackyll" ne spada među najbolje DD-ove, ali još uvijek je miljama ispred Rujua i kompanije.
    09.10.2007
    17:40:00 sati
    Aco
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    vrlo dobar strip-istina da je već puno toga napravljeno na temu jekylla i hydea,ali ovo je meni bila odlična priča,a i naslovnica je ok
    03.11.2007
    13:19:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 18%

    2, 2, 1, 3

    Imam samo 2 riječi:Jekyll-debil!
    04.11.2007
    11:26:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Eh, da nam je danas ovakvih epizoda...
    08.11.2007
    15:35:00 sati
    Cool-G
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    roi je imao i boljih epizoda od ove, inače ga izuzetno cijenim, ali ovdje mi je tek dobar (fenomenalam mi je jedino crtež u kojem gavran drži očnu jabučicu onog beskućnika, strava)... naslovnica odlična. ne bih se složio ni sa tim da je ovo remek-djelo ali ni sa tim da je loša epizoda. vrlo je dobra, priča i scenarij su zanimljivi, dosta napeta radnja i (tipično) vrlo vješta sclavijeva naracija u kojoj nas drži u mraku do samog kraja... po tko zna koliko puta ćemo se još u dylanu susresti sa podvojenim ličnostima, ali što se može, ova priča je barem dobro isplanirana.ukupan dojam: jako dobro, nije sam vrh DD, ali nema ni nekih velikih mana 
    15.01.2008
    21:33:00 sati
    blackport8
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    složit ću se sa curunirom po pitanju originalnosti dilan doga, ali kada se dobro barata poznatim stvarima da se napravit nova vrijednost, možda ova priča i nije najbolji primjer toga, ima boljih, ali...
    04.02.2008
    16:36:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    Nisam impresioniran ovom epizodom. Prilično je konfuzna i teška za čitanje. Po završnoj priči bi se dalo zaključit da su Fay i Lesley bile jedna te ista osoba, što je nemoguće. Npr.: obje su bile upisane na isti fax (dokumenti, svjedožbe i slično); Zašto se Lesley (vidimo da ona stvarno postoji jer ima sestru i nećaka) prve godine upisala na fax kao nepostojeća osoba, umjesto obrnuto (bilo bi malo logičnije)?; Gdje je bila Lesley dok je Fay bila ozljeđena i u psihijatriji? itd... Možda sam je sve krivo shvatio, ali sumnjam.
    Nakon one odvratne epizode (DD EX 20: iz dubine) Roijev mučan i mračan crtež mi se sve manje i manje sviđa. Mislim da ne odgovara ovoj epizodi, a još je i lošiji nego inače. Čak ni Villa nije imao inspiraciju za dobru naslovnicu.Nemojte me krivo shvatit, nije ovo tako ni loše, ali daleko je od remek djela.
    16.02.2008
    15:17:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Vrlo dobra epizoda. Volim epizode na tematiku Jekylla/Hydea i drugih čudovišnih likova iz književnosti, ako se dobro prenesu u strip, što je ovdje slučaj. Roi-a netreba ni komentirati (majstor). Naslovnica bi bila odlična da onaj mrtvac nije obučen kao Jocker.
    12.03.2008
    21:52:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Jako, jako drag DD.
    04.04.2008
    00:28:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Nakon obećavajućeg početka priča se zapetljava, ali ne pozitivnom smislu. Konfuznost i pretjerana uporaba osnovnih motiva ("Jekyll i Hyde" i Poeov Gavran) osnovno su obilježje jednog po meni sasvim prosječnog djelca. Glavna zamjerka je sam lik ubojice - Hydea. Em je nacrtan kao neki manijakalni klaun (Joker?), em je o ustvari žena (bolje rečeno super-žena) koja, ispada, cijelo vrijeme ima nekakvu maskicu, stavlja sijedu periku i prijateljuje s gavranima...ccc
    02.09.2008
    01:47:00 sati
    titeuf
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 10, 5, 6

    bespotrebne komplikacije."conrad roy"je odvratan
    21.11.2008
    15:32:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Solidna obrada Jekylla i Hydea, ali ne na način da lik popije čarobni napitak, nego u svjetlu sasvim normalne krimi-priče. Villina naslovnica odlična!
    30.12.2008
    21:39:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Ne znam kako bih ovo opisao. Ovo je jedna od mnogih epizoda koje te navode od samog početka da pomisliš da je nešto izuzetno a kasnije slijedi razočarenje.
    11.01.2009
    04:28:00 sati
    supermike
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Ne bas laka epizoda za čitanje, na trenutke konfuzna. Nije loše ali me nije previše dojmilo.
    Crtež paše ali ništa specijalno, naslovnica po običaju 'the best part'.
    18.02.2009
    00:01:00 sati
    Klukas
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 57%

    6, 2, 8, 9

    Pa eto, moram reći da je tema svakako obećavala jer Jekyll&Hyde sigurno zvuče primamljivo i iz toga se mogu izroditi svakakve mračne i tajanstvene horor ideje. A obećavao je i onaj tajanstveni početak sa simpatičnim profesorom, gavranom... Međutim, na tome je i ostalo jer mi se ništa dalje nije svidilo. Sclavi je na kraju napravio tešku zavrzlamu u kojoj se ni ne zna tko je tu koga. Fay, Lesley, podvojene ličnosti itd itd, teška zbunjoza bez imalo misterije i napetosti. Ovo mi je više ličilo na neka Chiaverottijeva rješenja koja često upotrebljava u epizodama. Roi je, ja mislim, jedan od rijetkih crtača kojima sam dosad davao svakakve ocjene jer mi ne paše u svakoj epizodi. Ovdje je poprilično solidan, crtež mu je dosta jasan. Jedina zamjerka je da na nekim mjestima nije stvorio odgovarajući atmosferu. Naslovnica nije loša, ali ono svjetlo plavo nebo ubija u pojam jer ovako ne izgleda dovoljno mračno, kao da uopće nije noć.
    14.07.2009
    20:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična karakterizacija, napetost i prikladno situiranje konteksta. Izuzetan crtež i tehnički odrađena naslovnica.
    15.07.2009
    07:37:00 sati
    farrar
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Utisak od pre 10 godina kada sam ga zadnji put citao. Dilan kakav mi pashe, svidjaju mi se ta potpuna ludila, bolestine.... Moracu da obnovim gradivo, cim pre.
    07.09.2009
    15:18:00 sati
    kasper
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna priča! Srećom pa se scenarista upotrebio Stevensonov roman samo kao inspiraciju, bez ikakve plagijature. Sama priča je čitka u svojoj komplikovanosti i opštoj zbrci što se može naći samo u Dylanu Dogu. Čitalac je do poslednjeg uveren da je dr. Džekil ustvari spodoba što luta ulicama sa gavranom na leđima i ubija šta mu padne pod ruku, jedino ako slučajno primeti pre Dyilana onu malu nelogičnost. 

    Jedna od omiljenih!

    02.09.2010
    12:39:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    23.09.2010
    21:41:00 sati
    El Niño
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Veoma dobra adapticja price "Dr. Jekyll & Mr. Hyde", super napisana od strane Sclavija, i pravo mracno nacrtana od Roi-a.  Prica je dosta zanimljiva, za nekoliko twist-ova.  Likovi su odlicni, i puno stvari su ovdje nepredvidljive.  Fey i Lesly su dvije veoma zgodne zene, i ko bi rekao da su njih dvije iza svega ovoga.  Kad je sve receno, ipak mi je na kraju bilo zao profesora Henry Jekylla: dvaput je bio optuzen, jednom je proglasen nevinim, i drugi put krivim.  Osudjen na smrt, covjek se ubio u zatvoru, a nikog nije dirnuo.  I prije toga je prezivio ubistvo svoje (bivse) zene i svog malog sina.  Stvarno steta.  Naslovnica odlicna; Villa na vrhu svog talenta.

    06.08.2011
    15:49:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    8, 8, 2, 8

    Dobri stari Sclavi.Roijev crtež mrzim.Villa je super.

    12.08.2011
    22:48:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Prvi Dylan kojeg sam pročitao, i koji mi je utjerao strah u kosti. :D

    07.12.2011
    18:43:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Kao i kod večine drugih DD-a koji se bave "nemogućim" ubojicom, i ovdje je više problem konačnog rješenja nego sprovedbe, koja je u slučaju ove epizode dobra. Nisu loše scene s Jekyllom gdje on polako gubi razum, pa ni one gdje Hyde ubija (samo, ne kužim zašto je trebalo ubiti onog prosjaka negdje na početku priče). Roijev crtež je ispao sasvim solidan, ali je vidljivo koliko je od svojeg maksimuma, Villina naslovnica zanimljiva.

    12.01.2012
    17:01:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    Da ne bi bilo glupog, nelogičnog kraja, bilo bi sasvim ok.

    21.05.2012
    14:38:00 sati
    tekumze
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican strip.

    22.03.2013
    02:53:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Sclavi na vrlo zqnimljiv način kombinira Jekylla i E.A. Poevovog "Gavrana". Problematika podvojene ličnosti je često tematizirana, ali ovdje se krimić lijepo povezuje s iracionalnim.

    21.10.2013
    23:39:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 4, 8, 9

    Neš ti remek-djela... Užasno zapetljano...

     

    25.11.2013
    14:57:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    Priča se ljepo razvija i petlja,ali konačno rješenje iste je sve pokvarilo...
    17.12.2013
    01:59:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 4, 8

    Ova mi epizoda nije uopšte legla.

    28.09.2014
    16:46:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    11.10.2014
    22:27:00 sati
    velka031
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 81%

    9, 6, 9, 9

    Dobar spihološki horror, ali ipak prekonfuzan razočaravajuči kraj. Roi odličan za ovu priču.

    02.01.2015
    10:54:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    20.12.2015
    11:55:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    Roi je uvijek odličan,šteta sto scenariji nije!!
    06.02.2016
    15:54:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 60%

    7, 4, 6, 9

    Za potpuno razumijeti ovaj strip trebaju dva čitanja i onda se vidi da Sclavijev bombastični rasplet ipak ne proturječi radnji u uvodu i zapletu. Npr. nismo imali scene u kojima se Leslie i Fay zajedno pojavljuju. Međutim, to se sve jedva može provući kroz iglene uši i Sclavi nas vuče za nos. Npr. vinjeta za vinjetom su odustajanja Fay i Leslie iste noći od seksa (Fay s Dylanom, Leslie s Jekyllom). I sad, logično je pomisliti da se to odvija paralelno ALI na vinjeti ne piše "Istovremeno..." tako da je Sclavi čist, na kraju moramo interpretirati da su to bila dva odustajanja iste večeri ali ne u isto doba. Zatim dalje, ako joj je prava kosa crna, što možemo zaključiti jer je takva kad ju je napao gavran odnosno kad je sve počelo, zašto se pred nećakom pojavljuje s perikom i naočalama? Za svoju rodbinu je početkom projekta "Jekyll i Hyde" postala plavuša? Zašto tako komplicirano rješenje? Dalje... Kako ju sam Jekyll ne poznaje, pa to mu je bivša svastika? Njen monolog na kraju otkriva da je Jekyllova žena, njena sestra, na nju kao ubojicu počela sumnjati nakon prvog zločina i da je zato i nju trebalo ubiti. Kojeg prvog zločina? Skitnice na ulici? Kako je sestra posumnjala na nju? Ma daj, čisto izmišljanje razloga i "opravdavanje" tog ubojstva koje je ranije u radnji stripa bilo prijeko potrebno da se obruč oko Jekylla stegne. I vrhunac je da je na kraju konačno i stalno optuživanog Jekylla uhvatio bijes i želja da jednom zaista bude ono za što ga se stalno sumnjiči - Hyde pa se i on obuče potpuno isto i ide ju ubiti. To je završna varka servirana od Sclavija jer ako smo sumnjali u Leslie/Fay sad vidimo kako se jedva izvlači živa pred nakazom.

    Strip je napet, drži pažnju, ima dijaloga, dakle imamo osjećaj zadovoljstva/pravilno potrošenog vremena pri čitanju ali kad nam se servira rješenje onda bi trebalo da je manje prljavo i da se lakše može opravdati nego ovo ovdje.

    Crtež se uklapa i doprinosi mračnoj atmosferi ali na nekim mjestima je teško razabrati što je zapravo nacrtano.

    08.12.2016
    10:12:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 5, 10

    Smeće od epizode. Naslovnica jedino što valja ovde.

    25.02.2017
    12:14:00 sati
    writer
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 10, 5

    Solidno, no ništa posebno. Crtež je odličan, ali naslovnica katastrofa...

    12.03.2017
    21:18:00 sati
    karlitos
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 69%

    6, 5, 9, 9

    U potpunosti se slažem s @Dwayne_Looney. Strip drži vodu ali se Sclavi poslužio jeftinim podvalama, koje su na rubu Fair Playa, da bi čitatelji otišli na krivi trag. Na kraju sam ostala više izigrana nego iznenađena.

    I što je najbolje nisam vjerovala da je Henry ubojica jer je preglupo i preočito, te očekujem da će se nešto izvesti u DD stilu. Čak i pretpostavim da je netko od ove dvije jer nema ko drugi biti ako Henry nije. Al Sclavi uporno uvjerava, čak i nacrtaju Hydea s muškom fizionomijom.

    Uzmimo za primjer scenu kada gavran sleti na kip, pa na Henriyevo rame. U to dođe Lesley, ostane šokirana, Henry je grubo hvata za ruke i ljuto govori da ga uhodi. Zatim joj se ispričava, a kad ona spomene gavrana on odvrati - koji gavran? I tu scena završi. On se tu ponio ko luđak a mi smo kao trebali pomisliti da je zapravo Lesley luda. I da gavrana tu uopće ni nema. 

    Sve je puno takvih sitnih podvalica i Dwayne ih je manje više sve naveo pa neću ponavljati. Roia volim al me je i on umorio s crtežom.

    09.05.2017
    19:32:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Sclavi se posluzio sa dva knjizevna djela, Jekyll i Hide i Raven, sve to smixao u jednu pricu sa njegovim poznatim elementima i poznatim preokretom na kraju. Najveca mana je sto se pri kraju pripovjedanja pomalo pogubio, pa je ispalo konfuzno. Roi sa novim stilom dosta odbojan. 

    29.06.2017
    09:36:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 63%

    5, 7, 7, 6

    07 Avgust 2015

    Opet isti problem i sa ovom epizodom  - radnja se zapliće i mrsi da bi na kraju razrešenje bilo veoma neubedljivo, kontradiktorno i nemoguće. 
    priča je, iako se puno oslanja na Dr Džekila i Mr Hajda i Poovog gavrana, prilično interesantna i drži pažnju do samog kraja.
    kraj je užasno razočaravajuć iz prostog razloga što je nemoguć. Sklavi je suviše zamrsio stvar i nije uspeo da se otpetlja. Tipično razrešenje ''ubica je neko drugi'', samo što ovoga puta dotična gospođica (ko god da je) NE MOŽE da bude i Fay i Lesley. Cela ta stvar sa perikom i maskiranjem (iz Fay u Lesley i obrnuto) je amaterski odrađena. Epizoda puca od nelogičnosti.
    poslednja stranica mi je jedna od najboljih Dilanovih završetaka do sada i popravlja gorak ukus ove epizode. Henri Džekil sve do pred sam kraj zaista nije bio kriv za sve što se dešavalo. Njegov progresivni sunovrat, optužbe za četiri ubistva, od čega dva njegova bivša žena i dete, osuda okoline kada je proglašen deteubicom, flertovanje sa ludilom koje je uzimalo sve više maha, boravak u ustanovi Harlech... Da bi na kraju pukao pod pritiskom i postao Hajd, a zbog povezanosti sa svim prethodnim zločinima (koje nije počinio) dobio je konačnu presudu - vešala. Izbegao ih je - obesivši se u ćeliji. Jer, ''ne valja produžavati puteve koje Bog želi skratiti...'' 
    Gavran na naslovnoj strani očajan, a leš u odeći klovna.. bar je Hajd dobro prikazan.
    ...
    Uglavnom, moglo je mnogo bolje na svim frontovima. Glupa i nelogična priča koja svojim scenarijom odaje utisak da je mnogo bolja nego što jeste, crtež koji me nije bio impresirao, za razliku od drugih Roijevih, naslovna takođe.

    18.08.2017
    18:00:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Jako mi se svidio kraj epizode, mada sam sumnjao na nešto slično. Okej prikazana turobna i pomalo luda atmosfera kroz cijelu epizodu. Groucho imao nekoliko dobrih fora. Crtež možda malo precrn, ali primjeren.

    06.07.2018
    10:22:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 7, 3

    Kada imaš dojam da je sve već viđeno toliko puta, onda strip nije dobar.

    09.09.2019
    15:32:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Jedna od boljih epizoda iz ranijeg razdoblja po meni. Posebno u koloru. Jekyll sa zutim ocima i onih par jeza scena. Horor na razini.

    20.09.2019
    16:59:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1490
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1490
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum