Mrak

Dylan Dog

DD LEX 34 | 96 str.

Kelly Walsh proganja duh Filipa Krejna koji mučki ubija drage joj osobe. Preplašena Kelly obraća se za pomoć Dylanu Dogu koji se upušta u istragu u kojoj se sukobljava sa misterioznim ubojicom koji obitava u tami

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*6

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Mrak
  DD LEX 34
 • Tama
  DD ZS 34

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Buio
  DD SR 34

ZANIMLJIVOSTI

 • prva epizoda Dylana Doga napisana od strane Claudia Chiaverottia
 • Filip Krejn inspiriran Freddy Kruegerom
 • Dylan će se još jednom sukobiti sa Krejnom u epizodi «Sablast u noći» (SD #4)

Nakon što recenziraš jednu epizodu Claudia Chiaverottia to je kao da si ih recenzirao sve. A moglo bi se reći i kada pročitaš barem jednu epizodu DD-a koju scenaristički potpisuje Chiaverotti, to je takodjer kao da si ih pročitao sve. Ovakve moje smjele izjave i nisu baš tako daleko od istine. Svoje priče je Chiaverotti, nažalost, većinom stvarao po jednom te istom principu, onako kako je to najbolje znao i umio, a rezultat toga je bio da se njegov sveukupni stvaralački rad može ukratko opisati riječima kao «vrlo loše» a u najboljem slučaju kao «osrednje». «Tama», koja predstavlja njegov svojevrsni debi kao scenarista Dylana Doga, služi samo kao mizerna prezentacija obrasca po kojemu će dotični Chiaverotti i u budućnosti stvarati svoje priče, a koje će povijest pamtiti kao najgore epizode DD-a ikad napisane, a Chiaverottia kao najgoreg scenaristu koje je Bonelli ikada zaposlio.

Početna zamisao je solidna, imamo čudovište koje se pojavljuje samo u mraku i kojega se najbolje možemo riješiti na način da samo upalimo svijetlo i on nestane. To čudovište je duh Filipa Krejna, a jedan duh i nije zapravo pravi duh osim ako ne proganja neku nesretnu žrtvu, a to je u ovom slučaju mlada i zgodna Kelly Walsh, koju je nesretni Filip već toliko isprepadao da ona jedini spas vidi u tome da se obrati Dylanu Dogu za pomoć. Daljni tok radnje je standardan, izmjenjuju se scene istrage sa scenama nasilja, koje u ovoj epizodi nisu ništa posebno niti originalno, kao niti glavni negativac Filip Krejn, pljunuta kopija Freddya Kruegera, i još jedan pokazatelj Chiaverottieve nesposobnosti da sam stvori nekog originalnog zlikovca bez da, radi toga, poseže za nekom poznatom horror-ikonom kao inspiracijom. No, bez obzira na donekle dobar početak «Tame» i više-manje pristojnog tijeka priče, pri kraju se sve raspada, Chiaverotti ne uspijeva zadržati priču u svojim rukama, ubacuje nepotrebne obrate i počinje izmišljati sve i svašta valjda samo zato kako bi cijela priča samim time dobila na nepredvidljivosti, a niti ne uvidjajući da time «Tama» zapravo postaje sve nelogičnija i da cijeli taj traljavi, i pomalo isforsirani rasplet je, u neku ruku, i u koliziji sa ostalim dijelovima priče. Na kraju ispadne da Chiaverotti koji je toliko toga želio reći na kraju ne kaže ama baš ništa, a osobito ništa pametno.

I koliko god podbacila u scenarističkom dijelu, na vizualnom, ironično, ova epizoda skoro pa briljira. Dall’agnolov crtež je odličan, dinamičan, jasan i fluidan i jako ga je lijepo gledati. No, Dall’agnol je svoj stil crtanja radikalno promijenio i to na gore (jer bolje, čini mi se, i nije mogao), pa je njegov stil crtanja koji je primijenio u primjerice «Granici» (SD #44) neprepoznatljiv u odnosu na «Tamu». Villa je dodatno poboljšao dojam nacrtavši besprijekornu naslovnicu, detaljnu i efektnu i još jednom dokazao da se Stano sa svojim minimalističkim stilom crtanja naslovnica nikako ne može mjeriti s njim.

I tako… Chiaverotti će uvijek biti loš scenarist, a i u najboljem slučaju teško da će uspjeti prijeći rang mediokriteta. Pa, vi koji to volite, barem uživajte u ponekim trash scenama kojima Chiaverotti dobrano začini svoje uratke. Očito da se radi o čovjeku koji je svoj zanat učio gledajući previše onih krvavih, nakaradnih, loših horror filmova C kategorije… pa zašto onda, zaboga, uopće očekivati da njegova (ne)djela budu išta bolja?

Naprijed

DD LEX 33 Jekyll

DD ZS 35 Senke prošlosti

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • dexa pantelejski

  Ukupna ocjena 73%

  5, 6, 10, 10

  Od koga je - dobro je. Meni se epizoda svidela tada kada je izasla. Tja... Bio sam mlad i zelen a sad nisam ni jedno ni drugo i zato znam da legendarni scenarista za svoj rad na DD zasluzuje u najmanju ruku streljanje. Medjutim, ova epizoda je obecavala nesto... Osrednje. Shteta shto je posle pokvario utisak. Bar bismo bili poshtedjeni mucjenja kakvo je recimo VILA ZLA i slicne nebuloze...
  28.02.2005
  17:23:00 sati
  dexa pantelejski
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Ako me pamet ne vara ovo je bila prva epizoda dylan doga koju sam ja procitao negdje prije petnaest-šesnaest godina. Bio sam tek krenuo u prvi osnovne i taj me je strip zainteresirao, jer su se u njemu, za razliku do tadašnjih mikijevih zabavnika i tom i jerryja koje sam gutao, pojavljivale gole ženske sise (makar mi to tada i nije bilo bog zna kako važno, ali da se osjetila jasna promjena sa mikija, paje i šilje na dylana, je). epizoda mi je dobra, crtež možda najbolji koji sam ikada vidio, za naslovnicu u originalu ne znam kako je ispala, na mome primjerku je nekako maglovita, nejasna, ali mislim a je to problem tiska. Isto tako zanmljiv mi je detalj godišnji susret dvojinka na koji groucho odlazi, a sam kraj i rukavice sa otiscima su mi, u najmanju ruku, naivni rasplet. Volio bih još napomenuti da ime duha vošteni čovjek mi je sto puta bolje, od stupidnog Groze Strašnog (možda je to bliže originalu, ne znam) kako se zvao u Slobodnoj Dalmaciji.
  01.03.2005
  11:07:00 sati
  Mx2
  uredi
 • SSM

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  <>>

  E jebiga sad. Chiaverotti sigurno nije toliko los, makar nije napisao nebuloze poput usisivaca ubice koji usput postaje krvnik zbog nesrece u tvornici usisivaca u kojoj nam autor (uzasavam se njegovog imena pa ga necu ni navesti) pokazuje topljenje celika !??? usisivaci se prave u zeljezari??? Ali da se vratim na naseg Chavija. U 15-tak godina Dylana, citali smo sve i svasta, od fenomenalnih epizoda (uglavnom iz radionice majstora Sclavia) do najbesmislenijih ispljuvaka nazovi autora koji vlastite frustracije lijece na nama najdrazem junaku. Da, i Chiaverotti je imao krupnih promasaja, ali imao ih je i sam Gazda. A tek onaj cije ime ne spominjem. Ali Chiaverotti je napisao Igra sa smrcu. I Granicu. I Prodavac vremena. I Zapisano krvlju. I tako dalje. Sve je to dovoljno da ga svrstamo u kategoriju SOLIDNIH autora, nikako najgorih i to jos svih vremena.
  U skladu sa ovim, i Tama je solidan rad, sa sjajnim crtezom i naivnim raspletom. Nije u rangu sa Dugacki pozdrav i sl., ali ima gorih. Mnogo gorih.
  02.03.2005
  11:57:00 sati
  SSM
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  7, 3, 9, 5

  Sam ideja je sjajna, ali ju je Chiaverotti uništio svojim ''briljantnim'' preokretima i ''šokantnim'' završetkom. Dall'Agnol je sjajan u ovoj svojoj ''Kopiram Stanu'' fazi, ali kasnije... Naslovnica je super, ali prema Sablast u noći je nula, pa zato 5.
  02.03.2005
  18:43:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 45%

  1, 3, 8, 9

  Chiaverotti. Nuff said.
  03.03.2005
  17:57:00 sati
  Djole
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  7, 6, 8, 6

  7.3.2005. (3,3,5,6) 39%
  Očito je Strava u ulici brijestova bio megapopularan film krajem 80-tih. U razmaku od samo 5 brojeva, dva puta korišten u DD serijalu, prvo Serra i Medda u DOK GRAD SPAVA, i sada Chiaverotti u TAMI. Utjecajan film, valjda i inovativan, iako mi nije nešto (sada), no moram priznati da sam i sam u ono vrijeme ludovao za njim. Međutim, strip je loš, Chiaverottijev debi slab. Vidim da su mišljenja podijeljena, i o samoj epizodi, a i o Chaviju. Ja bih se složio s kolegom SSM-om, ima Chiaverotti sasvim dobrih priča, ja ga ne bih razapeo. Gori mi je, recimo, Ruju. Dall`Agnol mi se ne sviđa ovdje, iako je tu koristio dosta tinte, čak mi je bolji u onoj «bijeloj» fazi u Sotoninom pogledu. Nightmare on Elm Street je tvrda kost za DD, oba puta očajno.============ 20.1.2006. Pročitao sam ponovo Mrak, ovaj put u extra izdanju, i moram se zapitati: koji mi je bio??? Sasvim mi je ok epizoda, odmjeren spoj nadnaravnog i običnog ludila. Ne znam jel to zbog boljeg izdanja, ali i crtež mi se prilično svidio, tako da sam i to pogriješio u prijašnjem komentaru. Te također i sam film, Strava u ulici brijestova, pogledao sam ponovo cijeli serijal, nemam prevelikih zamjerki. Očito mi je potrebno prevrednovanje vrijednosti.
  07.03.2005
  16:15:00 sati
  stinky
  uredi
 • kitaric

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  Strip je sasvim solidan,ali ako ga citas samog za sebe. Problem nastaje
  kada se uporedi sa ostalim Caverotijevim epizodama. Po meni je ovde
  zavrsetak identican kao u npr. Kraljici noci. Glavni zlocinac je upravo onaj
  koji se i obratio Dilanu za pomoc i na poslednjoj stranici se pretvara u
  cudoviste... Inace palo mi je na pamet nesto u vezi ove epizode: da li je
  Sclavi sugerirao scenaristi da se makar na trenutak spomene Morganino ime,
  cisto da bi ispostovao famozni broj (34, 3+4=7)?
  10.03.2005
  15:52:00 sati
  kitaric
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 54%

  6, 4, 5, 9

  POčetak i zaplet su sasvim solidni i pomislio sam da bi ovo ipak mogla biti solidna epizodu.Nažalost,kraj je poražavajući.Očekivao sam puno a dobio vrlo malo,tj. neku zavrzlamu u kojoj mi skoro ništa nije bilo jasno(posebno koja je uloga voštanog čovjeka).Moram reći da mi je pun k...c djevojaka koje zaboravljaju tko su i tek na kraju shvate da su ubice one same!!Nije mi jasno zbog čega je taj fenomen toliko interesantan scenaristima DD.Vidim da se većini svidio crtač.Meni nije,posebno mi je katastrofa sam Dylan.Nslovnica je najbolji dio ovog stripa.
  28.03.2005
  00:51:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  4, 4, 9, 10

  Strip počinje sjajno ali završava očajno. Posebno glupi rasplet! A najgluplje od svega mi je konvencija dvojnika na kojoj pogine Groucho koji nije Groucho, onda glupost s otiscima. Dao sam ocjenu 4 samo radi početka! Inače ostatak je čista 0! Crtež po mom ukusu, a najbolji dio ovog broja je naslovnica!
  12.10.2005
  00:37:00 sati
  Godza
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izvrsna epizoda!Ovdje je Chiaverotti presegao svoje mogućnosti.Dall'Agnol rastura.
  16.10.2005
  11:40:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 57%

  4, 4, 8, 9

  Chiaverotti u svom stilu. Prosjeean kao i uvijek. Crtež mi je dobar ali je šteta što je baš Chiaverotti morao da napiše ovu prieu. Ovo se moglo puno bolje napraviti.
  14.02.2006
  10:01:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  2, 4, 8, 10

  Vise je obecavao kao debitant. Crtac je vrlo dobar, kasnije, kad izgradi sopstveni stil, jos bolji.
  13.03.2006
  18:56:00 sati
  jovandd
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 82%

  7, 8, 9, 10

  Koliko sam se nadao da ce biti dobar,pomalo mi je opao moral nakon čitanja,no svejedno nije katastrofa...
  13.03.2006
  22:41:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 68%

  7, 7, 6, 8

  solidna
  24.07.2006
  20:46:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Ne najbolje, ali dosta fino odrađena epizoda od Chiaverotija ( valjda se ovako piše ), samo je glupost kraj sa onim rukavicama, draže bi mi ilo da je ubica bio stvarno duh tame, bolje od mnogih Sclavijevih nejasnoća!!!
  20.08.2006
  10:31:00 sati
  jasa
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 60%

  5, 5, 8, 6

  Ne mogu reci da mi je bilo dosadno citati Tamu. U stvari, sve ide prilicno dobro do samog kraja. I to bi bilo to, kalup je spremljen i za Goblina i Mumiju koje je crtao upravo Pietro. Nesto se prisecam da mi je nastavak ove price cak i bolje ispao. Secate se Sablasti u noci?
  21.09.2006
  04:26:00 sati
  Barker
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 40%

  3, 1, 7, 7

  Pocetak je dobar, ali kako sve vise i vise okrecemo stranice, ulazimo u jedan svet presadjenog iz bolesnog Kjavijevog uma. Ukoliko bih sad krenuo da seciram pricu i nabrajam sve nelogicnosti, ostao bih do ponoci, a ne mili mi se, moram da hvatam prevoz za posao (bem ti nocnu). No to je Kjavi. Crtez je ovde dosta dobar, u odnosu na Dall'Agnola kakvog znamo. Los debi loseg scenariste.
  01.10.2006
  04:06:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  10, 7, 10, 10

  Odličan Chiaverottiev debi. Chiaverotti je odlično prenio ideju iz svoje brutalne mašte na papir, jedino je kraj malo zbunjujuć (pomalo i nelogičan ako se uzme u obzir nastavak ove priče Sablast u noći). Također mi se svidjela ideja sa Grouchovi dvojnikom( što se također koristilo u još jednoj epizodi koje se ne mogu sjetiti...). O Dall'Agnolu mogu reći sve najbolje. Također perfektan debi. Nemam nikakve zamjerke na njegov crtež iako se negdje primjete sličnosti sa Stanovim. Naslovnica je jedna od najljepših u Villinom periodu. Svaka čast Villi na odlično odrađenom poslu, a pogotovo što je perfektno uspio dočarati kako se sablast pojavljuje izlazeći iz dimnjaka.
  29.08.2007
  00:52:00 sati
  Akul
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 75%

  6, 7, 9, 9

  09.12.2007
  20:01:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  meni je osobno prvi susret sa Grozom Strašnim (Phillipom Craneom) ostala u sasvim dobrom sjećanju... novi crtač mi nijebaš sjeo, ali je solidan, dok su mi priča i scenarij sasvim dobri, imao je Chiaverotti kasnije i puno gorih, i ne bih njegov debi nazvao neuspješnim... 
  15.01.2008
  21:37:00 sati
  blackport8
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 69%

  6, 6, 8, 9

  moralo je to biti bolje, kruger to zaslužuje
  03.02.2008
  22:06:00 sati
  ken2
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 64%

  4, 5, 9, 10

  Ovdje imamo dvostruki debi i da nije neobjašnjivo lošeg kraja, bio bi odličan. Priča ima zgodnih trenutaka, ali kraj cijeli trud baca u vodu. Za razliku od scenariste, Dall`Agnolov debi je odličan. Vidi se da kopira Stanu, ali nema veze. Šta reći za Villu nego - opet desetka.
  20.02.2008
  14:42:00 sati
  Spock
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 8, 10

  Dobri stari Freddy Krueger uvijek upali. Nije loša ova epizoda, ali ima previše bezizlaznih situacija iz kojih se Dylan čudom izvuče (npr. kad je na podu, i onda papučom pogodi mali prekidač za svijetlo).
  13.03.2008
  10:55:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  Prolazna epizoda (tada) početnika Claudia Chiaverottija. Očito je dobri stari Freddy Krueger bio prevelik zalogaj za tog mladog scenarista, pa mu je na kraju epizode čak oduzeo slavu i psihoanaltički ga onako pristojno odjebao. Hrabar mladić je bio taj Claudio Chiaverotti, a bogami i mi smo dosta hrabri, pošto iznova i iznova otvaramo brojeve koje on potpisuje.
  06.07.2008
  20:34:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  9, 8, 1, 10

  02.01.2009
  13:14:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Još kao klincu mi je bilo zanimljivo vidjeti brojalicu koja je sigurno preuzeta iz filma "Strava u ulici brijestova". Meni je ovaj pokušaj bolji od onog drugog a jako mi je bilo zanimljivo prije par godina vidjeti film koji neodoljivo podsjeća na ovaj broj. Inače je film originalnog naziva "Darkness falls" ali naši su mu dali 2 glupa naziva prvi u videotekama je glasio "Legenda o gradu tame" a drugi koji se mogao kupiti uz novine se zvao "Zubić vila". Film nije nešto posebno ali za pogledati može proći i jako podsjeća na ubojicu iz mraka u ovom broju.
  16.01.2009
  00:07:00 sati
  supermike
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Meni je ova epizoda stvarno odlična, te ju svrstavam u deset najboljih DD-a! Iako se inspiracija vuče iz ''Straha u ulici brijestova'', u stripu je radnja stvarno dobro razrađena i nije dosadna. Lako štivo za čitanje. Naslovnica također među top 10!
  18.01.2009
  15:26:00 sati
  Panon
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Hm, nisu mi jasne ovako loše kritike. Meni je ovo jedna od najboljih epizoda.
  Iako ništa originalno, istina, a postoje i neke nelogičnosti, to također stoji. Ali, autor nam kroz Dilanove riječi kaže jedno od mogućih rješenja; Kelly možda nije ubojica, već je opsjednuta. Sam zloduh je govorio da je on njihov najbolji prijatelj, a na kraju se javlja i njegov ženski pandan.
  "Racionalnim" objašnjenjem sve pada u vodu, ono s rukavicama je bezveze, zatim Dilanovo paljenje svjetla papučom, a nejasno je i kako Dilan nije skužio sa se bori sa Kelly. A i borba na krovu je nejasna, ako je Kelly ležala u nesvjesti. Ako bi tako gledali na cijelu priču, prilično je neuvjerljivo.
  Ali na puno mjesta i na puno načina Chiaverotti nam daje naznake što se zapravo događa. Zloduh se saživio sa Kelly i mislim da ona ne zna razlučiti stvarnost od onog u njenoj mašti.
  Priča je dinamična, napeta, odlično je saživljena sa crtežom. Iako Dilan na trenutke izgleda grozno, Dal'Agnol zaslužuje 10.! Slike su vrlo žive, a posebno briljira crtajući Kelly, izvrsno se nadopunjujući sa Chiaverottijem. Kelly je očaravajuća...
  Još jedna bitna stvar kod ove epizode, Chiaverotti je na puno mjesta za svakog našeg junaka istaknuo neke njegove značajke pa ovu epizodu na neki način shvaćam kao rezime dosadašnjih. Osim toga, Dilan i crtežom liči na dr.Ksabarasa: oči i uvojci iznad čela.
  Također, veza sa Freddy Kruegerom mi je malo nejasna, čitajaći nisam ni u jednom trenutku pomislio na njega. Osim što na jednoj vinjeti imamo nešto što izgleda kao dijete Freddy, i naravno brojalica. Ali brojalica nije izvorno iz Freddyija.Možda sam nešto propustio... Ali svejedno, bio mi je gušt ovo čitati, možda zbog priče, možda zbog Kelly, tko zna...
  24.02.2009
  22:30:00 sati
  Klukas
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  6, 5, 10, 10

  Objektivno, zaista je bila nemoguća misija pisati za Dylana, a da niste Sclavi i da ga ne podražavate do neukusa. Stoga ne znam šta da zamerim autoru scenarija, koji je inače čisti zanatlija (uz nekoliko iskakanja). Za prvi rad solidno, ali zaista neverovatno koliko je nelogičnosti i nedoslednosti demonstrirano u pokušaju da se da neka dublja dimenzija čitavoj priči. Chiaverotti, drži se trivije, moj je iskreni savet.
  25.04.2009
  11:33:00 sati
  farrar
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 67%

  7, 2, 10, 10

  Mpff, slično kao i prošla epizoda, tj. Jekyll. Početak dobar, a kraj užasno loš jer je Chiaverotti napravio tešku zavrzlamu koju je onda objasnio na najgluplji mogući način. Glavno da nam je dao do znanja da duh iz mraka stvarno postoji. Također, scena kad ubiju lažnog Groucha je nepotrebna a i 200% je isforsirano ono gađanje prekidača za svitlo šlapom. To more jedino Čak Noris. Crtež je odličan, prepun detalja i šteta što je Dall'Agnol kasnije promijenio stil. Naslovnica također odlična.
  15.07.2009
  17:21:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 55%

  4, 3, 8, 10

  Dolazak Govneta u punom sjaju.

  15.03.2010
  15:14:00 sati
  kasper
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 81%

  7, 9, 8, 9

  Čini se da ni najbolje Chiavijeve priče ne mogu proći nepopljuvane, ali dobro. Ionako sam siguran da bi ova priča, da ju je kojim slučajem Sclavi samo potpisao, dobila zelene ocjene jer, u čemu je stvar? Chiavi je jednostavno bio taj prvi "nesretnik" koji je za DD-a počeo pisati veći broj epizoda, a kako on nije Sclavi, niti ga može oponašati, Sklavoljupci će ga žestoko popljuvati. Očito da neki ljubitelji horror stripa DD ne vole masakriranje u njemu već one jezive priče od kojih se doslovno usereš od straha poput "Dugački pozdrav", ma da. Ista stvar i s Rujuom.

  Od mene: Svaka čast Claudiju na vrlo dobrom debiju.

  03.07.2011
  19:22:00 sati
  drogsy
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 58%

  5, 4, 7, 10

  Ok epizoda.  Kad je u pitanju inspriracija od "Nightmare of Elm Street", imali smo epizodu "Dok Grad Spava".  Ovdje, u neku ruku, imamo tipa koji je inspriran Fredijem Krugerom (ovaj Phillip Crane), ali nemamo bas snove i nocne more.  Znaci obe epizode nam nekako daju sve elemente iz toga Wes Craven filma, dok nam pojedinacno oba daju samo nekoliko, tu i tamo.  Crtez je ok, a scenario mi nekako ide na zivcu, po tome da mi je pun kurac vise ovih 'twist-ova' gdje vidimo osobu koja ja angazovala Dylana kao ubicu na kraju epizode.  Prijasnja epizoda, "Jekyll", je imala slican scenario, ali ako mene pitate, ta je puno bolja od ove.  Ova nam daje one klasicne Dylan Doge elelmente: krv, nasilje, mrak, i monstruma koji zivi u tami.  Jedino sto nam je daje je dobro objasnjenje za sve sto se dogodilo, i sve ostalo sto smo do sad svjedocili.  Kraj mi je puno glup, i u stvari jos uvijek ne kontam kakve veze ima ovaj Phillip Crane, i Kelly Walsh, i ko je od njih dvoje ubio koga u ovoj epizodi, i zasto... sumnjam da ni Chiaverotti o tome nema pojma, na zalost.

  07.08.2011
  20:50:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  8, 4, 9, 9

  Kao što je več spomenuto priča sjajno počinje ali je kraj sa puno nelogičnosti ubitačan.

  21.05.2012
  18:29:00 sati
  tekumze
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Priča je odlična, možda njegov najbolji rad.

  20.07.2012
  10:47:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  5, 4, 8, 10

  22.11.2012
  13:23:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 68%

  6, 5, 9, 8

  Kao da nije (bilo) dovoljno to što je Sclavi pokušavao da čiste plagijate p(r)oturi kao omaže filmskim horor klasicima, pa se time pozabavio i Chiaverotti... No, generalno, to samo po sebi ne mora da bude loša polazna tačka - primeri su Zora živih mrtvaca, Posle ponoći i dr. - ali uglavnom scenario bude loš, barem za moj ukus.

   

  Ovde nije sve toliko loše, ali zar Chiaverotti nije mogao ništa novo da smisli, nego da bukvalno prekopira onu poznatu:

   

  "1, 2, Freddy's coming for you,
  3, 4, you better lock your door,
  5, 6, grab your crucifix!
  7, 8, stay up late,
  9, 10, never sleep again..."

   

  ???

   

  Zato je Dall'Agnol, taj zanemareni crtački genije, razbio, kao i uvek! Nažalost, najveći deo DD epizoda koje potpisuje - a nema ih mnogo - radio je baš sa Chiaverottijem... Njegov crtež je za mene pure magic; bilo ovaj stari stil, između Brindisija i Stana, bilo onaj kasniji, daleko više artistički, između Picatta i Marija, pa zato mogu da zažmurim na jedno oko glede priče i scenarija...

  05.12.2012
  19:36:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 78%

  9, 5, 9, 9

  Legendarni Dylanov neprijatelj u kultnoj epizodi...šteta što je kraj ove epizode bezidejan i zbrkan -Kely pokušava ubiti Dylana nožićem ko' sa grickalice,a Dylana spašava nož iz plišanog medvjedića!!!...pišurija koja ruši ocjenu scenarija.
  09.03.2014
  09:03:00 sati
  Oki
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Budući da sam veliki fan Nightmare On Elm Street ovo mi je jako dobra epizoda.

  28.09.2014
  16:48:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  Dobra priča! Ne čita se tako brzo kao neke ostale. Bogata tekstom. Malo me razočarao kraj. Naslovnica odlična. Što se tiče crteža, jako odgovara ovoj priči. A negativca susrećemo opet u počecima SD-redovnih epizoda...

  05.01.2015
  19:39:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Ovo i ne bi bio rip-off Strave u Ulici Brijestova da nema dječje brojalice koju je Chiavi besramno prekopirao bez nekog naročitog efekta. Dalje, rasplet mi je s jedne strane loš (to da je Kelly ustvari ubojica, jer onda ostatak stripa nema smisla), a s druge dobar (to da je Philip/Kelly ustvari samo obličje nedefiniranog zla) što je malo čudno. Priča je jako dinamična i što je najbolje, obiluje dobrim forama. Čini se da epizode koje su pisali Chiavi, Sckavi i Toninelli imaju najviše dobre zajebancije. Crtež i naslovnica su mrak (no pun intended).

  17.10.2015
  16:45:00 sati
  Opti
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  27.01.2016
  10:05:00 sati
  TenthNazgul
  uredi
 • zackoljicofil

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uvek zanimljiv Kjaveroti, fantastični Dal Anjol i Vila.

  Klasik! 

  19.07.2016
  21:34:00 sati
  zackoljicofil
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 84%

  9, 7, 9, 9

  Meni je ova epizoda super. Chiaverotti je napisao vjerojatno najstrašniju epizodu Dylan Doga i jednog od boljih likova Grozu Strašnog. Scenarij ima puno nelogičnosti, kraj je blesav, no kao trash horor ova epizoda je odlična. Dallagnol je ovo fantastično nacrtao, sigurno njegov najbolji rad na Dylanu.

  31.10.2016
  14:13:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 79%

  7, 6, 10, 10

  Jedan od najbolesnijih DDogova, sa jednim od najstrašnijih čudovišta, po meni. Malo podseća na Stravu u ulici brestova ali onaj zeleni stvor kako god da se zove ne podseća me previše na F. Krugera, naprotiv deluje dosta originalno.
  Skroz je opičeno kako je glavna junakinja uspevala da spava sve te godine u sobi obasjanoj svetlom, kako ovaj ne bi ''došao''. Sećam se da je Gručo ovde odličan i da je dobra fora onaj skup, maskenbal ili šta več?...
  Ima tu više od nekoliko dobrih scena ali ipak dajem sedam za priču a šest za scenario jer je kraj sranje i nema logike. Greota je uništiti onako dobrog lika i priču glupim krajem.

  Dall Agnol skoro svaki njegov rad mu je za 10, od Daleko od svetlosti se iskvario. Šteta što mu je većina stripova u saradnji sa Chiaverottijem nesretnim. Baš je brutalno nacrtana scena kada Zeleni drži otfikarenu glavu onog dečka, i dalje pamtim.
  Na naslovnoj Dilan u odličnoj pozi a i ovo čudovište izgleda jezivo.

  25.11.2016
  23:02:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Andrey

  Ukupna ocjena 69%

  6, 5, 10, 6

  Znači ovdje se više prica o Kjaviju kao takvom, hvala kolekcionarskom izdanju (pristojni eufemizam za ispravno izdanje) veselog cetvrtka sto mi je otkrio da je rijec o propalom studentu zubotehnike i prava. Nisam ni znao da je nevjerojatno mlad 1965. godište, znači ovo je napisao sa 23. To mi još više pobuđuju foru da je on dobio priliku objave scenarije preko neke teške veze i privilegije, ili se ja samo opravdavam što ja u istim godinama ne radim ništa lukrativno kao on.

   

  Scenariji mu djeluju kao nešto u stilu "Gledaj me sad kako ću jednostavno prekopirati Sclavijeve formule jer narod ionako sve puši i sve ce kupiti jer ionako ne citaju zbog podteksta vec zbog povrsne atmosfere" Kao da je sclavi stvorio kjavija jer mu je trebao netko ko ce pokazati da narod zapravo ne razumije o cemu sclavi piše ali svejedno ce kupovati. I taj je znanstveni projekt samo donekle uspio

   

  Nikako ne mogu razumjeti kritike dall angola. Pa jedan od najboljih, MG i Brindisi su puno inferiorniji. Prekrasne žene .. tj cure crta, mislim sad mi je razumljivo zasto su kod Kjavija tako mlade kad je i on bio mlad tada, a i ja sada, pa je odusevljenje legitimno i ne-efebofilično. Natprosjecno ima golotinje u ovom broju i izvrsno je nacrtana.

   

  Villa je dosadni predviljivi pozer.

   

  p.s. Inače u KIDD kazu da je kraj inspirran filmom Candyman iz 92, ali ovaj strip je dosta ranije izašao.

  14.01.2017
  13:57:00 sati
  Andrey
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 82%

  8, 6, 10, 10

  Strip je upropašten u zadnjih 10 stranica. Sve do tada je štimalo. Čak i gađanje prekidača papučom. Svašta se pokuša samo da se preživi, pa ako treba i šlapom gađati stvari okolo. Pa i ono prerušavanje nekog lika u Grucha. Nekako sam i to prožvakala. Razumijem i to da je ona postala opsjednuta, razumijem i da je ona zaboravila da je ludi psihopat, jer svaki drugi Dylanov klijent zaboravlja. Zaboravljivost u Londonu je valjda ko gripa u nas. Zaraziš se u javnom prevozu. Al rukavice s otiscima?! To me je jednostavno uništilo! Takav rasplet je riješenje žnj kategorije.

  Da budem jasna i dalje ovo može stati i uživala sam čitajući. Za prvijenac nije loše, al da crtež nije vrhunski ukupna ocjena bi bila puno niža.

  10.05.2017
  19:22:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  Na pocetku epizode imamo jednu mali neposlusnu djevojcicu, podsjetila me na danasnja raspustena derista. Za ono vrijeme i nije bas bilo normalno da se dijete ponasa raspusteno i bezobrazno, kao sto je to slucaj kod danasnje djece.

  Ovdje dolazi do izrazaja jos jednom autorska perverzija. Djevojka koja moli Dylana za pomoc ima devetnaest godina, na pocetku joj i sam Dylan kaze da joj moze otac biti, ali onda ne ustrucava se da je pojebe. Ne samo to, jos je malo prije toga izgubila tragicno svog momka , sto Dylana cini jebenim lesinarom. Tako gledajuci, glkavni negativac ove price je Dylan, tip kojim se za svime fucka, vazno mu je samo da pojebe. Poprilicno bijedno od autora da je tako nesto napravio u stripu. Tako Dylan na kraju ne ispada jebac, vec perverzni lesinar. Dno dna. Da rezimiram: Sclavi jeste scenaristicki genije u okvirima SBE, ali je i istovremeno asocijalni bijednik i seksualno frustrirani pacenik.

  Ostatak price je ok, isto kao i crtez. 

   

  29.06.2017
  13:19:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  18.11.2017
  21:38:00 sati
  miloslaske
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 64%

  4, 7, 7, 10

  Pa sve je bilo okej do glupih objašnjenja na kraju. Nije bio dosadan. Očito kopiranje Strave u Ulici Brestova naravno....k'o je vidio imat' originalnu ideju...

  21.07.2018
  20:48:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 58%

  3, 5, 8, 10

  Pocetak i sredina stripa su obecavali zabavan strip s dosta trash i splasher elemenata. Negativac originalan i zanimljiv. Medjutim sve je otislo dodjavola kako se strip priblizavao kraju. Uzasnih poslednjih 15 stranica. 

  Dall’agnolov crtež mi je interesantan, zensku je nacrtao vrhunski takodje i cudoviste ali mi ne prija previse. Vise mi se svidja njegov novi stil koji smo imali prilike da vidimo u Na kozi i pogotovo u Muskom srcu u onirickim scenama.

  Villina naslovna strana maestralna i daleko bolja u odnosu na pricu unutar tih tako lepo nacrtanih korica. 

   

  02.02.2019
  03:13:00 sati
  going going
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 38%

  2, 2, 7, 5

  Užas.

  09.09.2019
  15:33:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Voštana maska
  Kod: KT LU 9/10
  Ocjena: 65%
  Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 406
 • Prvi ciklus: Iza i Oel
  Kod: NV STKON 1
  Ocjena: 97%
  Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
  Autor: koze123
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 537
 • Seminole
  Kod: TX SA 17
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 869
 • Zamak ludila
  Kod: DRGN LIB 13b
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 464
 • Posljednja bitka?
  Kod: AF SS 418
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2768
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1878
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1446
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1275
 • Proteus
  Kod: TX ZS 33/984/985
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum