Ispisano krvlju

Dylan Dog

DD LEX 47 | 96 str.

Nakon što serijski ubica započne obimnu akciju slanja njenih pacijenata u vječna lovišta na najmaštovitije i najkrvavije načine, psihoanalitičarka Christina Schneider unajmljuje Dylana da ulovi ubicu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 35%

Priča 1

Scenarij 6

Crtež 2

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*5

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Ispisano krvlju
  DD LEX 47
 • Zapisano krvlju
  DD ZS 47

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Scritto con il sangue
  DD SR 47

ZANIMLJIVOSTI

 • Jedan od likova se zove Fairley Finnegan - baš kao i negativac iz epizode Kita Telera "Rendžer u Njujorku".

Iako je ovo je veoma loša epizoda, apsolutno je vrijedna recenziranja. Bez sarkazma. Ova epizoda je mali (majušni, sitni, mikroskopom jedva vidljivi) korak za Dylana Doga, a veliki za stripočanstvo. No, krenimo redom...

Claudio Chiaverotti... Kreator ponajbolje epizode Dylana Doga svih vremena (govorim, dakako, o "Igri sa smrću") je istovremeno autor najvećeg broja promašaja u DD-serijalu ("Pobuna automobila", "Šuma ubojica"...). Klišejiziranost, predvidljivost, patološka fasciniranost minucioznim naturalizmom i površnost u gradnji likova i priče su njegove najbitnije karakteristike. Splatter "Zapisano krvlju" je objedinio sve te elemente i predstavlja kliše i u kontekstu horrora kao žanra i u kontekstu DD-serijala. Pojava psihoanalitičarke kao Dylanove klijentice obećava puno više dubine no ostavite svaku nadu, vi, koji pođete čitati ovu epizodu. Chiaverottiju je ona samo opravdanje za uvođenje 20487. manijakalnog ubice u horror-serijale. Priča ne bi bila ni zehru dublja da je Dylanova klijentica bila pravnica, liječnica ili vozačica tramvaja. Još kad sa njim surađuju doajeni sterilnosti (izvinite, gospodine Sclavi, ako mislite da je ovo bolesna šala na vaš račun) Montanari i Grassani, C.C. postaje prava CC-muha i uspavljuje na duže razdoblje.

Vjerovatno se pitate otkud onda scenariju čak 6. Ne, nisam pio; ne, nisam ni feštao sa degmanom. Jednostavno sam oduševljen ekscesom zvanim Chiaverottijeva kreativnost! Da se razumijemo, sam scenarij kao sredstvo za predočavanje priče je i ovdje manje-više nikakav i vrvi od do bola glupih dijaloga. Glupost na strani 32 gdje muž na samrti hvata ženu za nogu (?!!) i tako je stavlja na pladanj ubici pokazuje koliko je Chiaverotti bio očajan što ne može naći iole logičan način da ubica uhvati Babs. Način na koji Dylan otkriva ubicu je ravan gluposti - mene ovih dana muči nekakva kihavica, možda bih i ja trebao rješavati neki slučaj. Sam Dylanov lik je uobičajeno katastrofalno obrađen, ovako površnog i antipatičnog može ga napraviti samo Chiaverotti (zlobnik u meni poručuje: "Jadna njegova djeca!") no eksces na stranici 16, na zadnjoj sličici, predstavlja gorepomenuti veliki korak za stripočanstvo. Dylan izlazi iz WC-a i govori antologijsku rečenicu:

"Ne mrštite se! I veliki detektiv ima fiziološke potrebe!"

TO!!! To smo čekali!!! Svih ovih godina, autori su se ubijali da dočaraju svoje likove što životnijima, što realnijima no nikom od njih (mislim na Bonellijeve scenariste) nije palo na pamet prikazati kako naši junaci rješavaju problem vršenja nužde (op. ur. Nije točno. Ken Parker #14 "Ranchero" ima scenu u kojoj Ken piški, samo što ju je Dnevnik izrezao!). Po kuloarima se već uveliko priča o tome da mjesta na koja je Zagor postavio lubanje u "močvari" ne sakrivaju opasnost od živog pijeska već od nečeg drugog što je "živo, ali nije pesak", što reče jedan Novosađanin. Tako je mediokritet Chiaverotti jednom rečenicom učinio Dylana gotovo jednako životnim kao i genije Sclavi sa cijelim svojim strip-opusom. Bravo, Claudio! A vi, milioni DD-fanova koji nosite transparente sa natpisima "Chiaverottijev Dylan je sranje" bar za trenutak promijenite natpis u "Chiaverottijev Dylan sere". I može biti ponosan na to!

Drugi elemenat koji vadi scenarij su Grouchovi vicevi od kojih onaj o apostolima i holivudskom producentu poprima jezivo proročanski karakter u kontekstu nedavno snimljene Pasije. Još su mi se svidjeli neki načini ubijanja (onaj sa paukom i onaj sa cirkularom).

I to je sve što vrijedi od Chiaverottija u ovom stripu (zlobnik će reći i šire).

Crtež? Montanari i Grassani spadaju u donji dom tabele DD-crtača. Gorih od njih ima, Cossu i Coppola su grozni, Dall’Agnol je katastrofa kad slijedi pravilo "bolje loš original nego dobra (Stanova) kopija" no MG su definitivno najsterilniji. Njihovi likovi su beživotni, anemični i crtani "u visokoj rezoluciji". Mene je pak uplašila njihova očigledna seksualna opsesija biljkama! Kosa Christine Schneider (koju je Dylan, naravno, odveo u krevet) podsjeća na nekakvu krošnju drveta, baš kao i kosa Mary-Ann u Noći punog mjeseca na vinjeti u kojoj ona gola ulazi u grad. Simbolika je jasna. Osim toga, spomenuti duet kvalitetno crta samo mrtvu prirodu, pogotovo drveća (na tu je kvalitetu ukazao jedan od rijetkih štovatelja njihovog djela zeljko u svojoj recenziji "Glasa u magli"). Nažalost (?), za spomenuti oblik sodomije ne postoji stručni izraz pa moju tvrdnju uzmite sa izvjesnom dozom skepse. U svakom slučaju, čak i da moje sumnje nisu opravdane, Montanari i Grassani svojim radom zaslužuju počasno mjesto u crtačkoj Hall of Shame, odsjek: sterilnost - rame uz rame sa svojim pokojnim kolegama Donatellijem i Galepom.

Naslovnica je najbolji dio ove epizode (nakon posljednje vinjete na strani 16, naravno). Angelo Stano je uradio jako dobar posao, Dylan je iznenađen, a ne mutav. Osim toga, Dylanovo lice ne djeluje kao na većini Stanovih naslovnica kao isušeno tuberkulozom pa je i to dodatni plus za većini DD-fanova najboljeg crtača Dylana Doga.

Zaključak: iako je epizoda nuspojava Bonellijeve širokogrudnosti kod zapošljavanja scenarista i crtača, vrijedi je pročitati zbog par gorenavedenih kvaliteta.

Eh, da: kad se sublimiraju Dylanove fiziološke potrebe i poškropljenost epizode krvlju, mislim da bi idealan naslov za ovu epizodu, naslov koji obuhvata sve elemente ove epizode bio "Zapišano krvlju"...

Naprijed

DD LEX 46 Pakao

DD ZS 48 Direktni prenos

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • realist

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Nisam svadljiv tip,ali ovdje nikad dosad nisam pročitao tekst s kojim se apsolutno NE slažem.Krenimo redom...Crtež?Montanari i Grassani su možda sterilni,ali su i precizni,detaljni i upravo takav realan crtež potencira stravu i užas koja se događa u priči.To je portret sasvim normalnog svijeta,koji je miran i tih,a kad počnu teći slapovi krvi,onda je to potresnije kod njih nego kod nekog autora koji je groteskan od samog početka.Meni su M&G najbolji crtači Dylan Doga,s čim se,siguran sam,nitko drugi neće složiti,but,Scarlett,frankly I don't give a damn.Priča?Ako izađete iz okvira prosječnog strip-fanatika i zaboravite sve unified teorije,i ako prestanete raščlanjivati svaku epizodu na autora i crtača,nego se prepustite ukupnom dojmu,ova epizoda funkcionira kao vrlo dobar kriminalistički film.Napetost,teror,cinizam,nihilizam,lažni osumnjičenici,sve to nije previše originalno,ali je ful zabavno.Meni se osobno puno više Dylan sviđa u ovakvom izdanju,nego u onim "vašim" pričama.I zato,po meni,ovo je jedna od tri najbolje epizode Dylana Doga.
  14.06.2004
  16:16:00 sati
  realist
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Iako stvarno ne treba sumnjati u heyokinu sposobnost recenziranja, ja se isto ne mogu složiti sa ovim što je napisano.
  Ovo je sasvim solidna epizoda, koja se sastoji od dobre priče i dobre akcije... a ako i ovdje ima nekih mana, one su ipak neusporedive sa nekim sranjima koja smo morali trpjeti u nekim drugim DD-ovima.
  Meni je tako ovdje interesantno način na koji se u toku priče namjerno navodi čitatelja na krivi trag, ubacivanjem psiho-labilnog Ferli Finegana, jednog od pacijenata dr. Schneider, naizgled otmjenog gospodina, ali nevjerovatno arogantnog, za koga bi zacijelo svatko najprije posumnjao da je ovdje ubojica. On to doduše i je, ali druge vrste... A scena u školi sa troje nevinih obješenih učenika koje je dotični Finegan i objesio, samo zato da bi im na svoj bolesni način pokazao kako "zapravo treba odgajati djecu", i kad saznamo da je tako ubio i svog sina, samo zato jer nije bio dobar učenik, te tako "navodno" ukaljao ugled svoje obitelji, meni je jedna od najokrutnijih scena u DD-u uopće. Ovaj dio u priči je napravljen jako dobro, šokira...
  A način otkrivanja glavnog krivca pomoču mirisa parfema, kao što rekoh bilo je i gorih (rdjavijih) scenarističkih rješenja. Glavno da su ubojice ljudi od krvi i mesa, skrenuli umom, a ne neki samosvjesni virusi, bljeskovi svjetlosti, ili šta ja znam već sve nije bilo...
  A proglasiti crtež M&G-a lošim je glupost, jer ako to nije dobar crtež,
  onda ne znam koji je. Stari, dobri majstori osvojiše moje simpatije pedantnim, jasnim, čistim i fluidnim crtežom.
  14.06.2004
  18:25:00 sati
  kiky
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  3, 3, 4, 10

  Kao obozavateljka Stanovog crteza, naravno da odlicnoj naslovnici dajem deset. sto se tice dueta M&G, na zalost, moram da se slozim sa autorom recenzije. Nisu mi omiljeni, a pre svega bi im prebacila sterilnost i neprirodnu ukocenost likova. Njihov crtez nema duhovitosti i mada je zaista precizan i vidi se da je ulozeno mnogo truda i rada, nedostaje maste u kreiranju likova. Tela likova su veoma slicna, i dodajem, nekako cudno zdepasta, sa zenskim likovima koji nemaju grudi, nego nesto nalik na dve tvrde kosarkaske lopte. Takodje, lica likova su previse medjusobno slicna (narocito zenska, mada je to mana velikog broja crtaca, npr da li Picatto uopste ume da nacrta velik nos?). Sto se Dal Agnola tice (valjda se tako pise), meni je on sasvim OK. Ima puno zivosti u njegovim crtezima pa se greske mogu ignorisati. Cosu mi je kao i vecini los. Sorry.
  Sto se price tice, moram da priznam da je moglo i bolje. Lik doktorice Kristine nekako je sporedan. Njeno znanje psihijatra uopste nije iskorisceno, a moglo je sjajno da posluzi. Takodje, uvodjenje njenog bivseg muza je sasvim besmisleno i nepotrebno kao i njegovo ubistvo. Ubistvo Babs je najblaze receno-smesno. Potpuno besmislen nacin da se zena stavi u "bezizlaznu" situaciju. Takodje, bas me zanima kako je krhki ubica sredio ogromnog dobermana. Zatim, obasnjenje na kraju je nategnuto i isfabrikovano tek da bi se dobio element iznenadjena ali nema uospte nikakvu psiholosku podlogu. Ne drzi vodu.
  Kad se uzme u obzir KO je ubica, i vrati traka unazad, jasno je da su sva ubistva prakticno neizvodljiva. Ne svidja mi se ideja splatera radi splatera sa ne bas smislenim obasnjenjem na kraju tek da bi bilo objasnjenja. ZA mene, losija epizoda.
  15.06.2004
  07:29:00 sati
  Bilja
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 9, 6

  Heyokine recenzije mi se sviđaju (ko što sam već nekoliko puta napomenuo), tako je i ovdje sprdanje zabavno budući da on ima potrebnu dozu humora u sebi. Ali se u ocjeni epizode ovaj put dosta razilazimo (nakon malenog odstupanja u pogledu Simfonije smrti, ovdje je veći raskorak). Jer meni je ova epizoda skroz solidna. Osim apstraktnih Dylana, volim i one najobičnije, čisto «niskobudžetni horor» usmjerene. Ovakve priče, ubojica psihopata na kraju iznjedri iz totalne anonimnosti ni kriv ni dužan iako je cijelo vrijeme imao minornu ili nikakvu ulogu u priči, tipične su za talijanski horor sedamdesetih i osamdesetih, posebno toga ima kod majstora Argenta. Tu nije cilj da se sve stvari poslože na mjesto na kraju (pa da, ko što reče Bilja, vraćanjem trake unazad, sva ubojstva budu logična i izvodljiva), već se kod takvih priča uvijek ide na nepredvidivost ubojice do zadnjeg trena, namjerno stavljajući druge očitije krivce (kao u ovom slučaju Finegan). Jednostavno se ide na taj element iznenađenja i nemogućnost razrješenja na početku i tokom priče, budući je praktički nemoguće pogoditi ubojicu ako on ni ne sudjeluje u radnji. Drugi adut koji se poteže, su načini ubojstava, koji moraju biti ili najmorbidniji ili nakrvaviji ili najnemogućiji. Ovdje je to umjereno solidno, ima cirkulara, bušilice, strijela u usta, ništa specijalno (ipak su u tome kraljevi Fulci i Argento). Od samog scenarija, sviđa mi se što je lik kao Finegan ubačen u radnju, fanatici su mi uvijek zanimljivi, također i sukob Dylan VS Finegan, koji se pokazuje kao čvrst momak. Iako na prvi pogled izgleda onako pompozan gospodičić, svejedno u par navrata dobro odjebe DD-a (i umno i tjelesno; šakom u nos i na sudu). Crtež? Montanari i Grasani su meni uvijek OK, još nisam vidio epizodu koju bi oni loše uradili. Nije baš da su sterilni, možda u nekim momentima pomalo, ali često i fascinantno dobro izraze likove, kao ovdje recimo ponosnog Finegana nakon što je dobio sud protiv Dylana (str. 66, donja sličica – ako to nije čovjek koji je jednostavno zadovoljan sobom i nadasve se prekrasno osjeća jer je očitao laganu lekciju svom suparniku, onda ja ne mogu pogoditi 10 trica zaredom). Najlošije nacrtano od svega je upravo ono što je Heyoka primjetio – Christinina kosa. Zbilja nemogući tip kose, čak nije to ni krošnja drveća (za krošnje je majstor Cossu, kao što sam već napomenuo, pogledajte Cossuove krošnje i onda pogledajte neke naše naivce, nema razlike, možda je Cossu iz Hlebina), ovo bi bila neka mješavina žice i konca. Usporedba M&G sa Donatellijem, uvreda koja bi se u dobrim starim vremenima riješila dvobojom sjekirama i buzdovanima, nakon kojeg bih Heyokinoj udovici poslao pismo zapisano krvlju (njegovom, naravno). Dok je Donatelli uistinu mlitav, M&G u najgorem slučaju variraju, a u najboljem znaju pojačati sliku. Naslovnica mi nije najbolja, e ona je malo mlitava, mrvicu je snaži bušilica, ali fale boje, boje su u kurcu.
  15.06.2004
  12:01:00 sati
  stinky
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 25%

  1, 2, 4, 4

  Chiaverotti u svojoj punoj bedi, M&G u svojoj punoj ne-posebnosti, Dylan koji se neuspešno bori da se udalji od svojih splatter početaka... može i gore, ali ne puno. Borgisovi brojevi Alan Forda su zabavniji od ovoga.
  16.06.2004
  15:26:00 sati
  Djole
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 64%

  6, 7, 6, 7

  Više puta prožvakana tema,već smo čitali dosta sličnih epizoda.Klasični horror ali meni se i kao takav sviđa.Brutalna ubojstva,zgodna klijentica,London u strahu,Dylan kao nešto "istražuje" i na kraju potpuno "iznenađenje" - ubica je sasvim netko treći.Dajem plus za Groucha i za njegove dobre viceve o Isusu i Apostolima te o 80-godišnjem frajeru koji dođe kod doktora zbog problema sa pišanjem.Minus za Finegana,on je nepotreban u cijeloj priči a kako je Dylan otkrio ubojicu mi je nekako na nivou Zagorovih fora.M&G?Meni su oni dobri u scenama ubojstva,znaju dočarati horror-scenu ali njihovi likovi su kao lutke,meni su prestatični.Što se kose doktorice Schneider tiče,tu se slažem sa prethodnicima.Sve u svemu,ništa posebno ali još uvijek bolje od većine DD-a koje trenutno izdaje Ludens.
  16.06.2004
  20:47:00 sati
  Aco
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 34%

  3, 3, 4, 4

  Ovaj broj, kao i "Odbleske smrti" pamtim samo po tome sto su mi ih ukrali neki vojnici dok sam bio u JNA i zatim sam ih godinama ganjao da bi popunio kolekciju.
  17.06.2004
  03:20:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 43%

  5, 4, 3, 7

  Prosjek...
  20.11.2004
  11:43:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 59%

  4, 3, 10, 8

  Heyoka kako si mogao dati dvojku za crtez? Sram te bilo! :-)
  22.03.2005
  14:33:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Joj stvarno ne znam koji je vama kriterij u ocjenjivanju stripova. Svjesni smo da nije riječ o Šekspiru, Dostojevskom ili Danteu. Jedna od zanimljivijh epizoda, smijem se usuditi i reći boljih epizoda sa odličnim crtežom i naslovnicom, manijakalnim ubojicom, obratom i fantastičnim završetkom koji ozvanja u svijeti čitatelja dugo nakon čitanja.
  22.03.2005
  21:02:00 sati
  zeljko
  uredi
 • dubac

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Prvo M&G su najbolji crtaci Dilana Doga.Uvazavam Stana i Brindisija.Moze da prodje i Ambrosini.Volim jasan crtez i nije mi sterilan zato sto tacno znam sta vidim za razliku od Roia kada zaista nisam siguran da li sam kupio Dilana Doga ili nekog drugog junaka.Drugo mozda je prica banalna ali je meni ipak zanimljiva kotrlja se dobro od pocetka do kraja.
  10.12.2005
  11:17:00 sati
  dubac
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 52%

  5, 4, 5, 10

  Legendaran trash. Neprocjenjivo.
  08.03.2007
  03:17:00 sati
  Vorador
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 6, 9

  Ako idemo ovu epizodu uspoređivati sa najboljim epizodama Dylana, onda je ona loša, ali ako ju idemo uspoređivati sa epizodama koje danas izlaze, onda je ova epizoda remek djelo. Dakle istina je na sredini. Solidna epizoda sa stupidnim krajem koji mi nikako nije legao.
  18.03.2007
  23:38:00 sati
  Godza
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  Uobičajena epizoda sa ubojicom. Scenarij ima nekoliko nedostataka, a najveća glupost je kad onu Babs zaustavi vlastiti muž i tako omogući ubojici da je ubije. Za naslovnicu ocjena osam, sve je dobro nacrtano osim one ženske. Pohvale Heyoki na genijalnoj recenziji, dobro me nasmijala.
  31.03.2007
  00:03:00 sati
  mpavin
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 39%

  3, 3, 5, 6

  Hehe, Heyoka je sasvim uspesno prikazao Kjaverotija u svojoj punoj bedi, a samim time i Kjavijevog Dilana. Iako sam je kao klinac u izdanju Dnevnika voleo, valjda zbog krvi koje ima na tone (pardon, hektolitre), ipak Ispisano krvlju spada u jedne od najgorih epizoda DDa ikada, zahvaljujuci dicnome scenaristi.
  28.05.2007
  21:00:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 57%

  4, 4, 8, 9

  Ha,ha,ha, Chiavierotti je luđak! Još jedna predvidljiva super glupost. M&G su skroz u redu. A i naslovnica mi je dosta dobra...
  29.06.2007
  18:03:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Digging Bill

  Ukupna ocjena 62%

  4, 7, 8, 5

  Klasična priča s serijskim ubojicom, dok Bloch cjelovrijeme zuji o izgubljenoj penziji..pa ipak, posve zabavna epizoda..crtež je dobar, mrvicu prestatičan..naslovnica - Dylan je dobro nacrtan, a drugo malo manje..
  12.08.2007
  14:25:00 sati
  Digging Bill
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Ovo je jedan od Chiaverottijevih boljih radova na DD-u. Stvarno odlična epizoda u kojoj se horror prikazuje nasiljem i krvavim scenama, a ne natrprirodnim što je malo češći slučaj u Dylanu. Zamjerka je što je sve malo predvidljivo (čak je i moj bratić koji ima 6 godina znao tko je ubojica). Crtež je standardno dobar kad su u pitanju M&G. Što se tiče naslovnice, rekao bih da je ovo jedna od boljih naslovnica koje je Stano napravio nakon što je Villa prebačen u Texov staff.
  31.08.2007
  02:19:00 sati
  Akul
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Ma,dobra epizoda,ali...ne tako dobra.Ali dobra!
  18.11.2007
  12:12:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  jedna od dd epizoda koja definitivno spada u žanr trilera, a ne horora, što, izgleda, uvijek izaziva ovakvu razliku u ocjenama čitača-jednostavno, nekima se sviđa ovaj, manje natprirodan, zapravo, običan dylan, što pak, kod drugih izaziva negodovanje jer smatraju da to nije pravi dylan, istraživač noćnih mora. meni osobno ova priča kao nekakav triler ili kriminalistički film, funkcionira sasvim pristojno, ali opet, neštu tu fali kada se sve zbroji. svrstao bih ovo u neku srednju kvalitetu dylana-ugodna lektira, ali ne i neka nezaboravna epizoda. pohvala za naslovnicu koja diže prosjek ukupne ocjene, lijep crtež koji ocrtava radnju i atmosferu stripa. dok su montanari i grassani po mom ukusu nekakva srednja klasa crtača (iako imaju i nekoliko pogodaka poput "dame u crnom").
  16.01.2008
  19:01:00 sati
  blackport8
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 42%

  4, 4, 4, 6

  Kako je ovo glupa i nepotrebna epizoda. Čak je i naslovnica bezvezna, iako je korektno nacrtana. Kao, svi bi se trebali bojati cvikeraša s bušilicom.
  13.03.2008
  22:48:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 8, 4

  Scenarij varira od fenomenalnih do katastrofalnih dijelova s glupim i bezidejnim rješenjima. Posebno mi se sviđa sporedna priča s Finneganom. Ma kakva čudovišta, zar nije ovaj samodopadni bolesnik jedna od najstrašnijih spodoba u ovom serijalu? M&G su lošiji nego inače, ali još uvijek je to vrlo dobro. Naslovnica nije baš dobro nacrtana (pogotovo ženska koja ima noge kao nosorog), ali to je Stano, pa se nije za čudit.
  25.03.2008
  13:45:00 sati
  Spock
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 31%

  2, 3, 4, 4

  Hehe, dobra recenzija, a epizoda je - dosadna (u najmanju ruku). Chiaverottijeva opsjednutost sadističkim zabadanjem oštrih predmeta u sve moguće dijelove i predjele tijela, je donekle i interesantna, da ne kažem čak zabavna (kulminacija na 94. stranici). M&G klasično bezidejno zamorni. Naslovnica jadna. Izbjeći snagom volje ako postoji i najmanja mogućnost.
  17.04.2008
  20:43:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Ovo je prvi DD kojeg sam pročitao, stoga mi je ova epizoda posebno draga, iako je obična krimi-priča.
  30.12.2008
  21:29:00 sati
  Panon
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  Jedan od jednostavnijih brojeva koji uopće nije loš. Slažem se da je više krimi nego horror ali meni je ok. Jedina mi je mana naslovnica koja po meni malo odudara od onih odličnih ali nije loša. Crtež je dobar
  18.01.2009
  20:07:00 sati
  supermike
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 7, 6

  Zabavna epizoda, iako ništa posebno. Dilana imamo prilike vidjeti u nekoliko novih situacija, npr. sud ili wc.
  Neki dijelovi su mi malo nategnuti, a to da je na kraju ubojica žena, to mi je malo too much, s obzirom na na  načine na koje su izvedena.
  Crtež solidan, M&G su mi uvijek bili ok. Naslovnica niš' posebno.
  09.04.2009
  22:10:00 sati
  Klukas
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 33%

  2, 3, 3, 9

  ovo je teško sranje,pogotovo kraj
  27.04.2009
  23:12:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 50%

  5, 5, 5, 5

  prica ispod prosijeka, sto je najgore ponavlja se vise puta u toku serijala, samo ubica ima drugu masku i drugu vrstu oruzja
  17.07.2009
  23:14:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Aster

  Ukupna ocjena 61%

  4, 4, 9, 10

  Evo upravo sam procitao strip posle 15 godina ponovo! Pa da napisem koju rec dok mi je svez utisak.

  Naslovnica je pun pogodak! Montanari&Grassani opet 10-ka.

  Prica pocinje dosta sadisticki, sto ne volim kod Dylana. Malo je "ko je ubica?"-klasicnog tipa, zato sam i imao déja vu dojam. Cim pocne da bude i samo malo "uzbudljiva", posle nekiloko stranica citatelj gubi radoznalost. Medjutim interesantna je kao tema sa dve ubice.

  Ali se zavrsava bas glupo (aj necu sad da otkrijem ko je bio ubica), a 94. stranica kad Dylan udari ubicu, a on pada kroz prozor pravo na sipke od ograde, ova scena mi je najglupja...

  Hej Chiaverotti, zar nije moglo drugacije???

  30.01.2010
  20:43:00 sati
  Aster
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Uopste se ne slazem sa recentatom, i iskreno se pitam: je li covjek uopste procitao isti strip sto sam ja citao?  "Ispisano Krvlju" je super epizoda, u odlicnom stilu Dylan Doga: krv, nasilje i twist na kraju, koji nam otkrija pravog ubicu posle onolikih sumnji na pogresnu osobu.  Crtes je dobar, a naslovnica super.  I scenario je vrlo dobar: sve epizode gdje Dylan trazi nekog ubicu su, u vecini slucajeva, dobre.  Ni ovoj nista toliko ne fali.  Stvarno ne shvatam recentata; mozda je i krajnje vrijeme da ova epizoda dobije i kontra-recenziju, od nekog ko ce jod dati ocjene koje zasluzuje, a ne pisljivih 35%   :(

  20.08.2011
  16:03:00 sati
  acestroke
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 76%

  7, 9, 7, 7

  Jedina mana ovoj priči je način na koji je ubojica otkriven i klišejasti razlog zašto dotični ubija, ali sve ostalo je u redu; sve scene krvavih smrti imaju nekog smisla, ubacivanje Finegana je dodatni plus koji priču čini zanimljivijom. Montanari&Grassani sterilni, ali uredni, precizni i detaljni.

  14.01.2012
  17:15:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  5, 7, 8, 7

  Sasvim solidna Dylanova priča, odnosno jedna od boljih Chiaverottijevih.

  23.07.2014
  10:54:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 40%

  4, 4, 4, 4

  02.08.2014
  12:26:00 sati
  Peci
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 51%

  6, 5, 4, 6

  Loše i predvidljivo.

  28.09.2014
  17:15:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 32%

  3, 3, 3, 5

  Zabavna recenzija! 

  22.11.2014
  11:18:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Ovo je možda i najbolji rad M&G na Dylanu. Crtež apsolutno prelijep, čist, precizan i oku ugodan. High Definition rekao bih. Priča je sasvim ok, svakakvih budala ima koje neko iskustvo u životu može totalno preobratiti, jedino nije baš najbolje izdefinirano zašto su ubojstva toliko okrutna, jer razumijem - strah od smrti, ali tu po meni više strah od prizora koji ostane poslije masakra. Uglavnom, volim epizode ovakvog tipa - tko je ubojica - makar bile viđene na sličan ili drugi način, meni je to ok.

  16.12.2014
  20:39:00 sati
  caramba
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Nisam čitao (nažalost) prije, i baš mi je lijelo legla ova epizoda u jedno hladno zimsko veče. M&G uvijek dobro nactaju ove krvave priče s puno makljaže.

  09.03.2015
  20:51:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  Ne znam zašto, ali odmah sam znao/pretpostavio tko je ubojica:) Je da je ova epizoda dosta "neuvjerljiva", ali ocjene recezenta su nerealne...
  19.06.2015
  08:48:00 sati
  Oki
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 49%

  4, 4, 6, 7

  Slabo, loša epizoda.

  12.03.2017
  21:21:00 sati
  karlitos
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 69%

  7, 6, 7, 9

  Ne smatram ovu epizodu remek djelom, ali ipak smatram da je previše ocrnjena u recenziji. Nije ponuđeno ništa novo i originalno stoga se ne čudim da su se ljudi u komentarima uhvatili debatiranja o kosi. A što onda kazati o stripu ako ga pamtimo po nečijoj frizuri?! Haha

  Epizoda ima nekoliko zanimljivih elemenata, na primjer ideja o šok terapiji za ljude s samoubilačkim tendencijama. Ne cijeni se život dok se ne dođe u situaciju da ga se izgubi. Sviđa mi se i kako su nas odvukli na krivi trag s Fineganom. 

  Riješenje s parfemom je blago rečeno naivno, plus što je sve skupa na momente bilo dosadno.

  Oko M&G se uvijek lome koplja. I u mom slučaju je tako. Od mene isto dobivaju širok raspon ocjena, od 7 do 10. Odlično crtaju vremenske uvjete, sniježni krajolik u 'Dama u crnom' kao i maglu u 'Glas iz ništavila'. Al lica nemaju ni bora ni osobnosti. Zbog toga mi njihov crtež zna biti dosada živa. Samog Dylana mi dobro crtaju. I ono što me možda najviše nervira, iskaču iz paštete. Previše su tih početnih epizoda nacrtali tako da nije čudo što su dodijali.

  30.05.2017
  14:22:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 69%

  6, 7, 8, 6

  Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


  Ne znam šta ću sovom epizodom. Ne sećam se skoro ničega, na listanje mi je već malo jasnije, i pamtim to da mi epizoda uopšte nije bila loša, ali prosto nema to nešto po čemu bih je upamtio. Mada, kada pročitah Drogsijev komentar setih se u čemu je kvaka: Jedina mana ovoj priči je način na koji je ubojica otkriven i klišejasti razlog zašto dotični ubija, ali sve ostalo je u redu. Jedna od onih više krimić nego horor epizoda. A za takve su često zaduženi MG, koji su ovde odlično odradili posao.
  Naslovna odlično realizovana ali avaj generična ideja.

  Jedna od onih realističnih priča, poput Opsesije ili Prokletog dana, samo rekao bih bolja od pomenutih. 
  Setih se sad - jedna od reakcija nakon čitanja ove epizode je da Chiaverotti fino piše likove, i odnose između ženskaća i Dilana, i ume to da začini humorom i zabavnim dijalozima.

  11.12.2018
  11:56:00 sati
  Jocko
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 8, 10

  Slozio bih se s drogsyevom ocenom ove epizode 

  Jedina mana ovoj priči je način na koji je ubojica otkriven i klišejasti razlog zašto dotični ubija, ali sve ostalo je u redu; sve scene krvavih smrti imaju nekog smisla, ubacivanje Finegana je dodatni plus koji priču čini zanimljivijom. Montanari&Grassani sterilni, ali uredni, precizni i detaljni.

  Ono sto bih ja jos izdvojio je da sam odmah provalio ko je ubica kada se taj lik prvi put pojavio. Prvo ubistvo me je i najvise zaintrigiralo za ovu epizodu, interesantna poza kako je devojka vezana. I ne moze se osporiti da je jako zabavna i pomalo sarmantna epizoda i nije imala preteranu kolicinu gluposti koja cesto ume da krasi scenarije koje potpisuje Klaudio Kjaveroti. Glupa i nepotrebna poslednja stranica.
  Stanova naslovna strana odlicna! 
  04.06.2019
  01:28:00 sati
  going going
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 45%

  3, 2, 7, 9

  Jako predvidljiva prica s dosadnim scenarijem. Daleko previse teksta i glupih viceva. Crtez neki prosjek, nije lose.

  15.06.2019
  21:37:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 32%

  2, 2, 5, 5

  Potpuno promašno. Osmi ako ne volite horore s više krvi nego rečenica.

  10.09.2019
  10:58:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 8, 8

  Da se razumijemo, ova epizoda nije baš nešto zbog nekih svojih nelogičnosti (prvenstveno tu mislim na rješenje slučaja mirisom / parfemom), ali nije niti blizu toliko loša koliko je prikazana u recenziji.. Epizoda spada u neku sredinu Dylanovih epizoda.. Ima zanimljivu radnju, sa x-puta viđenim serijskim ubojicom, ali opet sa nekim brutalnim scenama ubojstava (bušilica, pauk).. Isto tako, M&G.. Netko ih voli, netko ih ne voli.. Uvijek je tako.. Meni su ok, nisu ništa posebno, ali mi je njihov crtež čitljiv i nimalo mi ne smeta.. Naslovnica mi se sviđa, Stano je donekle uspio prikazati taj neki strah iz same epizode..

  Ako bih već morao izdvojiti neku primjedbu na epizodu, onda je to ipak malo previše nepotrebnog teksta..

  20.04.2020
  13:27:00 sati
  allessi
  uredi
 • Beren

  Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  Za razliku od prethodne Kjaverotijeve (Goblin), koja je bila "angažovana", ovdje se autor angažovao da pruži čitaocima samo pokolj od prve do posljednje stranice. Iako ovakve epizode dobro dođu s vremena na vrijeme kao odušni ventil serijala, autor mora biti pažljiv da ne pretjera, kako ne bi tolika krv postala sama sebi svrha. 

   

  A ovdje je Kjavi debelo pretjerao i sa pokoljem i sa ubistvima djece i sa (pre)banalnim "rješavanjem" slučaja i komičnom završnom borbom. Jednostavno, ovdje je sve "pre", a to rijetko ispadne dobro na kraju.

  17.05.2020
  20:36:00 sati
  Beren
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Ovo sam prvi put čitao prije više od 20 godina i mislim da je to bila prva epizoda Dilana Doga koju sam pročitao i sam lik Dilana Doga mi se nije svidio. Tada priču nisam baš razumio, ali sad kad sam ponovo čitao utisak je sasvim dobar.

  29.07.2020
  15:12:00 sati
  delboj
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2759
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1848
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1379
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1265
 • Proteus
  Kod: TX ZS 33/984/985
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1190

Aukcije

Forum