Misterij Temze

Dylan Dog

DD LEX 49 | 96 str.

Izlazak brodićem na rijeku Temzu usred maglovite noći nije baš pametna stvar. U to se uvjeriše partijaneri na brodu mladog bogataša Petera Hamiltona koji bijahu masakrirani od strane zombija koji se pojavio na dokovima Temze. Na Dylanu je da otkrije kakvo klupko zločina se počinje odmotavati i tko su zapravo ubojice, nadnaravna čudovišta ili mi sami?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 74%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Misterij Temze
  DD LEX 49
 • Sto godina kasnije
  DD ZS 49

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il mistero del Tamigi
  DD SR 49

ZANIMLJIVOSTI

 • Najlakše bih ovu epizodu okarakterizirao kao kombinaciju "Magle" Johna Carpentera i "Tame" meštra Chiaverottija. Ludensov prijevod odvlači epizodu od sličnosti s "Maglom", dok bi Dnevnikov prijevod "Sto godina kasnije" mogao biti i podnaslov samog filma.
 • Dječja pjesmica " London bridge is falling down" govori o jednom od najpoznatijih lokacija u Londonu. Prvi most je bio građen od drva i gline, da bi svaki put bio dograđivan novim materijalom koji se spominje u pjesmici.
 • Odvjetnik Brett Murdock? (bio jednom jedan slijepi odvjetnik zvan Matt Murdock zvan Nebojša).
 • Prevoditeljicu bi trebalo poslati na tečaj poznavanja horrora budući da je opet! (3 ili 4. put) prevela "Teksaški masakr motornom pilom" u "Ne otvaraj ta vrata" samo zato jer se u Italiji taj kultni horrorac zove "Non aprire quella porta".
 • Str. 22., Patricia Reeves iz "Pakao"
 • Na stranici 45., 3. vinjeti Dnevnikovog izdanja Dylan govori da se nada da neće sanjati "prokletu podzemnu željeznicu", a dolje u kutu je popratni tekst "Ne shvaćate o čemu Dylan govori? Nabavite odmah specijalni broj Dylana Doga i Martija Misterije Posljednja stanica – užas." U Ludensovom izdanju Dylan samo govori "da se nada da neće sanjati čudovište s Temze". Očito je ono bila Dnevnikova ideja reklamiranja tog specijalnog izdanja!
 • Str. 47.-58. priča unutar priče - "Priča o čovjeku bez prošlosti".
 • Možda nevezano uz datu temu, no našao sam jednu dobru stranicu s urbanim legendama i jezovitim pričama uz logorske vatre

Basil se rodio, bez oca i majke, jednoga dana izvan vremena..."

Baš sam se opet razveselio kad sam na kiosku vidio jedan od svojih favorita iz prošlosti, i to kao ruku djelo ozloglašenog tandema - Chiaverotti & Roi. I jedan i drugi pristaše groteske, deformacija u tijelu i duhu, te ponajviše uobličavatelja užasa. Roi je svakako najbolji za prikazati gustu maglu Londonskog nokturna. Izrazito mračna epizoda, utopljena u tamu i maglu koja obavija Temzu. To se zove dobro iskoristiti specifičnost prirodne okoline u korist atmosfere priče i same priče generalno...

Glavna ličnost epizode je ozloglašeni Basil Whassen, zvan "čudovište s Temze", koji je obećao stanovnicima Londona da će se vratiti nakon 100 godina i ispuniti svoje obećanje osvete. Ponajviše se to okrenulo naSimona, dječaka koji mu se zamjerio do smrti. Na sličnoj priči se temelji i Carpenterova "Magla", da kao svakih 100 godina vraćaju se fantomski gusari da bi se osvetili onima koji su krivi za njihovu smrt. Basil je lik iz neke potencijalne lokalne urbane legende, a povijest starih gradova i gradića puna je starih, strašnih priča koje se pričaju po noći uz logorsku vatru. Ovaj nadrealni element nadnaravnog skoro uvijek je prisutan u Dylanu, a Dylanova skeptičnost, opet, u većini slučajeva raskrinka taj zamišljeni pokrov irealnosti, i uvijek krivci za zločin ili čudovišta ispadnu obični ljudi. Tama u ljudima se zna manifestirati na razne načine, bila to urođena malicioznost, naklonost nasilju, bolesti poput manične shizofrenija ili pak je situacija ta koja čovjeka natjera na ubojstvo. Natjera? Malo prejaka riječ. SVATKO ima izbor. Odnos između oca gospodina Hamiltona i njegovog sina Petera Hamiltona, prirođena je odanost u očinskom odnosu, kao i u roditeljskom odnosu općenito. Roditelj ponekad zna štititi svoje potomstvo po cijenu drugih. Ljubav ili jednostavno, nagon za samoodržanjem?

Klikni za uvećanje

Ples mrtvih

Ne zaboravimo i obvezatni asortiman u DD serijalu, a to je romantična veza i sex za jednu noć s privlačnom pripadnicom ljepšeg spola. Linda Grayson, mlada tajnica koja se slučajno uplete u pokušaj ubojstva te tako postane sporedni akter priče. Za spomenuti je i njezina veza za bahatim odvjetnikom Brettom Murdockom, antipatičnim tipom koji je tu samo da proširi dijapazon potencijalnih sumnjivaca.

Kako to biva kod svakog imalo uniformiranog slashera, sve počinje malim bezrazložnim masakrom. Kako? Kukom i ostalim kukastim predmetima. Tko je ubojica? Pa naravno – zombi! Shizofrenija, uroci, osveta, magla, zombiji. Magične riječi za jednog horrorofila. Chiaverottijev modus operandi poznajemo, puno zanimljive koljaže, krvav(o)i jednostavni plot, nelogični preobrat u kulminaciji i neminovan twist na kraju. No, ovaj put stari ima par iznenađenja u rukavu! Onirističke sekvence su u potpunosti zamijenjene scenama iščekivanja, vrebanja žrtve i Basilovog divljanja s ubodnim predmetima. Struktura scenarija je svako malo razbijena snolikim vraćanjem u mračnu prošlost čudovišta s Temze, Basila Whassena. Posebno vrijedi istaknuti Roijevu koncepcija priče u priči pod nazivom "Priča o čovjeku iz prošlosti". Nešto slično smo već vidjeli u Castellijevom "Iz dubine" kad Roi prikazuje povijest crvolikog čovjeka. Vrlo dobar atmosferični thriller s digresijama koje nas upućuju na prošlost, uzroke, a i na sam slasherski element! Neuobičajeno dobar Chiaverotti...

"Vražja magla! "

Naprijed

DD ZS 48 Direktni prenos

DD LEX 50 Na granici vremena

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlično,odlično,odlično,odlično......
  12.09.2007
  17:22:00 sati
  kico
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Izrazito cijenim ovu epizodu, kao pravi, čistokrvni horror/thriller/slasher koji mi toliko nedostaje u novijim epizodama. Odlično tempirana jeziva atmosfera (Roi jednostavno briljira prikazom Temze obavijene maglom), bogat scenarij koji najviše dolazi do izražaja u lepršavim dijalozima između Dylana i Blocha, te naizgled jednostavan ali opet savršen, efektan rasplet (roditeljska/očinska ljubav koja ne poznaje granice... rezultirajući samouništenjem). Mislim da čak niti Kjaveroti nije svjestan koliko je zapravo dobru priču napravio. Savršeno u svoj svojoj jednostavnosti.
  12.09.2007
  17:32:00 sati
  kiky
  uredi
 • Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  ODLIČNO! Jedna od Chiaverotievih top 5 epizoda! Ovakvih priča treba biti više, ovakvih "noćnih" istraživanja, ovakvih ludo osmišljenih ubojstava, ovako dobrog crteža... Priča je dodatno(i zasluženo) zaradila ocjene zahvaljujući odličnoj atmosferi , a tu je najviše zaslužan Roi sa svojim fantastičnim crtežom. Stanova naslovnica je najslabiji dio stripa i možda je ova ocjena malo nerealna, ali zbog atmosfere ocjene više...
  12.09.2007
  20:33:00 sati
  Akul
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Odličan horor/triler. Možda malo previše krvi za moj ukus. Većina očito voli krv do koljena. Ja sam pobornik horora koji užasavaju atmosferom. Puno je strašnije ono što se ne vidi, ali se osjeća (primjer:"Psiho", pa čak i u recenziji spominjana "Magla"). Sviđa mi se priča unutar priče, a i završnica bez fantastičnih elemenata. Roi je odlično dočarao jezovitu atmosferu i londonsku maglu, ali kao što sam već napisao, moglo je to s manje krvi. Jedna od boljih naslovnica.
  13.09.2007
  17:36:00 sati
  Spock
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  dobra priča, odlična atmosfera i crtež, pravi dobri dilan iz prošlih vremena
  15.09.2007
  16:48:00 sati
  ken2
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 8, 7

  Stari Horror u svom naj obliku, puno ubijačine, ovoj priči adekvatan Roi naravno, iako mu zamjeram kako je nacrta Grouchu zurku, pa našto to liči?
  17.09.2007
  18:21:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dobra i mracna prica, Roi je zakon!
  18.09.2007
  11:49:00 sati
  c64
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 68%

  6, 7, 8, 5

  Auuu, kakav arsenal siljatih i kukastih predmeta/oruzja na jednom mestu. To nismo odavno imali kod Dilana. I sve to u glavu, kroz nos, uvo, kao stvoreno za praktikante iz otorinolaringologije :) Dramaticno, napeto, klasicni hororac. Za solidnu zabavu.
  01.10.2007
  03:56:00 sati
  Barker
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Od koga je -  dobro je. Secam se da sam ostao pod impresijom jos onomad kada sam ovu pricu citao u Dnevnikovom izdanju, ali mi sinocnje iscitavanje u novoj opremi nije za mnogo promenilo misljenje o ovoj epizodi. Two thums up!
  01.10.2007
  20:02:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  dobri stari horror
  13.10.2007
  17:45:00 sati
  lwood
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  Stari dobri Dylan.Eh, da je više ovakvih i u redovnoj seriji...Chiaverotti se stvarno iskazao sa dobrim scenama ubojstva(mada je on uvijek u tome bio dobar - ustvari, to je jedino u čemu je dobar;-)), dobro vođenom pričom a čak mu ni kraj nije debilan kao inače. Ovakve priče volim, okrutna serijska ubojstva, magla, histerija u gradu, nekoliko sumljivaca te uspjeli twist na kraju. Barem 50% zasluga za dobar utisak nakon čitanja ima i Roi koji se u ovakvim pričama snalazi ko riba u vodi. Odlično crta masakriranje kukom ali kod Dylana i Groucha još se traži (posebno kod Groucha,jer kako mu crta frizuru je skandalozno-pa nije to Broj 1, pobogu). Naslovnica jedna od lošijih, Stano se nije najbolje snašao.
  15.10.2007
  17:57:00 sati
  Aco
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 73%

  10, 10, 1, 10

  ZAŠTO ROI?!?!?!!!
  04.11.2007
  11:22:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • LeeMan

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Roi kao i uvek na vrhuncu, Pricha o Bazilu chista 10-ka.
  20.11.2007
  18:02:00 sati
  LeeMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  roi je definitvno pravi izbor za crtača u ovoj epizodi... moram se složiti sa jednim od komentara da je unakazio groucha i njegovu frizuru, to mu je jedini minus, ali progledat ću mu kroz prste jer mislim da zaslužuje najmanje devetku. ubojstva su odlično zamišljena i nacrtana, cijela priča je prilično dobra, sve štima, iako mi nijedan element nije zadesetku.nitko nije spomenu grouchomaniju u ovoj epizodi jer i dylan, pa čak i bloch(!!!!) imaju odličnih viceva. epizoda koja spada meču bolje dylana, definitvno gornja polovica po kvaliteti. 
  17.01.2008
  15:52:00 sati
  blackport8
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 10, 7

  Svi hvale ovu epizodu, a meni nije ništa posebno. Ipak bolja je od novijih Dylana. Jedino što odskače u ovoj epizodi je Roi i atmosfera.
  12.03.2008
  22:00:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Kako je netko već rekao - priča iz nekih boljih vremena. Chiaverotti napokon uspijeva izbalansirati jezivu atmosferu sa svojim već poslovičnim scenama sadističkih iživljavanja i ubijanja šiljastim predmetima. (Bio bi red da plati kavu Carpenteru i ekipi.) Pravi Dylan Dog.
  24.08.2008
  20:29:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Čisto sam uživao u ovom stripu i stvarno zaslužuje da ga se uvrsti u bolje DD štivo. Roi je savršen za ovakav turoban ambijent Londona noću, obavijenog maglom i napučenog raznim ''mitološkim'' likovima iz urbanih legendi.
  23.12.2008
  19:17:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  6, 7, 6, 6

  05.01.2009
  14:16:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 66%

  7, 6, 7, 6

  Solidno.
  19.01.2009
  16:32:00 sati
  supermike
  uredi
 • morrison

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Briljantna epizoda, Roi maestralan. Sam finiš epizode je jedan od najboljih uopšte kod Dilana.
  27.01.2009
  11:04:00 sati
  morrison
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 83%

  9, 7, 10, 5

  dobar dd,roi prejeben,priča solidna,jedino naslovnica opet loša.jezivo je kad se vozi po temzi kroz maglu uz london bridge is falling down,roi je fkt dobro dočarao atmosferu stravičnih dokova okruženih maglom
  29.03.2009
  11:55:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 79%

  9, 8, 7, 7

  Odlično, odlično! Nemam potrebe previse komentirati, osim mozda Roija; crtež je fenomenalan, osim ljudi. Ljudi su ponegdje odlično ispali, a ponegdje katastrofa. Pogotovo Dilan i Gručo.
  13.05.2009
  20:46:00 sati
  Klukas
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 90%

  10, 10, 8, 6

  izvanredna prica. Stano u ranim danim bio jos u procesu razvijanja u velemajstora
  11.06.2009
  16:14:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Andrey

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izvrstan,pravi horror sa jezovitom atmosferom i jako dobrim crtežom.Nakon nekoliko neuspjeha,Chiaverotti je napokon uspio napisati nešto dobro.Ovdje on uzima motive iz Carpenterovog horrora "The Fog" ili "Magla",koji mi je osobno među najdražim horrorima(Preporučljivo uz strip slušati Carpenterovu glazbu iz filma:).Ali bitno je to što ovdje uzima motive,ali ipak ne kopira tako da ovaj strip nije ni blizu plagijat filma.Scenarist uzima lik gubavca(kojih je u filmu više) kao glavnog negativca,ubojice i koljača u stripu.Posveta filmu se vidi na strani 25 gdje žrtva sluša radio K.A.B,koji ima važnu ulogu u filmu.Magla je ovdje iskorištena samo kao atmosfera,dok u filmu ima puno važniju ulogu.Crtež je jako dobar,atmosferičan,ai kod likova se ne trudi previše,ipak dajem maksimalnu ocijenu zbog atmosfere,londonske magle,slash scena i priči o čovjeku bez prošlosti.Volim priče o urbanim legendama i osvetnicima,vrhunac priče je svakako vješanje Basila i trenutak kada on shvati tko je ubojica,tome doprinosi i Roi.Baš kad sam pomislio da će za sve opet biti kriva žena,Chiaverotti me ugodno iznenadio i napokon smislio dobar i logičan twist.S guštom ću ovo opet pročitati.Ocijene jesu nategnute za crtež i za naslovnicu ali mi je ovo jako drag strip,među najdražim.
  29.06.2009
  14:05:00 sati
  Andrey
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 8, 9

  Ova mi je uvijek ostala u dobrom pamcenju, ima toliko nezaboravnu atmosferu tako kad sam je prvi put kupio u Dnevnikovom izdanju bio sam odusevljen sa Stanovom naslovnicom.  Prica, kao i crtez, podsjeca me na druge epizode koje je Roi nacrto: Prividjenje Anne Never, Jekyll, Iz Dubine.  Crtez je nezaboravljiv, ali ipak meni nije omiljen, kao nekim drugim Dylanovcima; ipak, ovdje ostavlja dobar utisak.  Kraj je nekako malo 'klise', pogotovo kad otkrijemo ko je pravi ubica, ali eto, mogu ponovo da kazem ono sto sam ranije vec dva put reko: u ovoj epizodi, onaj raniji nepodnijetljivi crtez & twist oba super rade, i daju nam odlicnu pricu krajem 4-te godine Dylana.

  27.07.2010
  21:37:00 sati
  acestroke
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  07.11.2010
  18:14:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  8, 7, 3, 8

  U LEX izdanju piše "Priča O Čovjeku Bez Proslošti".Inače,jedna od boljih Chiavijevih epizoda.Roi mi je inače loš crtač,pa mi se ovdje ni ne razlikuje od drugih njegovih epizoda.Stanova naslovnica je dobra s obzirom da je to jedna od njegovih ranijih.

  02.07.2011
  20:59:00 sati
  Patrix
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 9, 7

  Dobra sprovedba još jedne Chiaverottijeve "krvave" epizode uz nezadovoljavajući kraj sa poluzadovoljavajućim objašnjenjem. No ovo je svakako bilo zanimljivo čitati prije svega zbog atmosfere za koju je Roi ovdje baš savršeno prikladan. Thumbs up!

  12.01.2012
  16:32:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 5, 9, 8

  Crtež i atmosfera su odlični. Jedna od boljih Chiavorottijevih priča.

  21.05.2012
  14:40:00 sati
  tekumze
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Sada sam primjetio kako Roi crta Gruchovu frizuru.

  02.08.2012
  00:37:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Ovo je jedna od najboljih epizoda Chiaverottija, a i u čitavom serijalu. Priča je pomalo uobičajena ali odlični dijalozi podižu ocjene maksimalno. Rasplet je također jedan od boljih, bez uobičajenih gluposti. Atmosfera savršena skroz, pogotovo u onoj magli na početku kad maskirani napada, mislin da nitko ovo ne bi bolje nacrta od Roija. Dylana je nekoliko puta čudno nacrta (pogotovo njegovu frizuru). Na Grouchovu frizuru se nisan obazira previše jer je očigledno da je to jedna dobra sprdačina. Stano je moga biti mrvicu bolji, on je najslabiji dio ove jedinstvene epizode.

  18.08.2013
  20:19:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 74%

  9, 8, 5, 8

  Dobra epizoda ali Roia nevolim.

  28.09.2014
  17:19:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Jako dobra priča. Paravi magloviti horrorac. Sjećam se kao klinac kad je susjed imao ovu epizodu. U zadnjoj trećini stripa, sve je nekako počelo tonuti. Roi mi je bio puno bolji kao klincu. Dnevnikova naslovnica puno bolja od LudExtra.

  19.03.2015
  21:51:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Maglovita atmosfera tako dobro dočarana da je se može gotovo rezati nožem! Roi kao da je stvoren za ovu epizodu.

  25.03.2015
  21:27:00 sati
  caramba
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Možda malo previše viceva između Blocha i Dylana, ali nemamo ništa drugo za prigovoriti ovoj epizodi...
  21.06.2015
  10:48:00 sati
  Oki
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 9, 7

  Solidna epizoda, no meni ovo nije ni približno najbolja Chiaverottijeva epizoda. Ovdje on radi klasičnu slash priču, kakvih smo vidjeli tisuću (i to ne samo od Chiaverottija). Ne dodaje ništa novo, ništa prezanimljivo, ništo po čemu bih pamtio ovu epizodu. Kraj je slab, pokvario mi je dojam cijelog stripa, a i čudno mi je da bogataš Hamilton sam krene ubijati, iako lako može unajmiti ubojicu ili slično. Isto tako, Dylan je bez ikakvog problema našao ubojičino skrovište, a ubojica je došao tamo odmah poslije Dylana. Roi je odličan crtač, no ovdje je smiješno nacrtao Grouchovu kosu, a i Dylanova usta često nacrta nekako čudno. Naslovnica slaba.

  13.11.2016
  20:56:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 69%

  7, 6, 7, 9

  Dobra epizoda, stvorena horor atmosfera i dosta sumnjivaca. Ipak, ne sviđa mi se sam završetak. Roi dobar za atmosferu ali ljude ne crta dobro

  12.12.2016
  23:47:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Napokon je Chiaverotti napisano savršenu epizodu. U dosadašnjim bi uvijek negdje kiksao, ili na samom kraju, ili mu je karakterizacija likova bila loša. Uglavnom sam mu davala ok ocjene jer su mi njegove epizode imale potencijal da budu izvrsne do te točke gdje nešto totalno ne usere. Ovaj put je sve tako lijepo posložio da nije mogao upropastiti ni da je želio.

  S druge strane, ne mogu vjerovati da je upravo Roi kojeg volim i kojemu nerijetko dajem 10, upropastio savršenu ocjenu. Haha

  London u magli, atmosfera, turobnost, gotovo osjećam tu hladnu vlagu u stripu i onda ga ukenja s facama likova. Šteta, al ne zaslužuje najvišu ocjenu.

  Naslovnica je remek djelo. Obratite pozornost na brod, maglovitu rijeku, sablasne galebove i na Basila. 

  30.05.2017
  19:26:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Ova priča mi je možda i u top 5 Chiaverottijevih Dilana (uz Igru sa smrću, Bogomoljkine zločine, Mumiju i još jedan-dva. Za sada!, ove kasnije njegove preko broja 100 i nekog nisam čitao).
  Razmišljanja:
  - ne preterano originalan ali izuzetno jeziv(o nacrtan) ubica. Glavni antagonist, izgleda sablasno i zbog pesmice koju pevuši ''London bridge is fallin down'' i modus operandija po kome dela - luta Temzom u svom čamcu i probada kukom za meso. Creepy.
  - priča koja se uglavnom odvija noću, uz Temzu i dokove - vrlo primamljiv ambijent! I to uglavnom u toku jedne noći. Volim kada se dobar deo priče zgusne u jednu noć, kao kod Posle ponoći. Kako ono kažu - dan donosi razrešenje ili dan tera duhove. Ali kad je u stripu uglavnom noć, čitalac oseti nelagodu - pa makar to bila noć odštampana na papiru.
  - retko ''horor'' priča kod Dilana - mnoge vrve od humora ali ova je baš hororistična. Ovde ni humor ne uspeva da umanji tu jezivost priče.
  - nadovezujući se na to: Atmosfera je toliko mračna i sablasna i Roi je ovde ne samo pogođen kao idealan izbor za crtača već je i fantastično sve nacrtao. Ima baš realan, mračan, jeziv crtež.
  - međutim: crtež mu često odlazi u drugu krajnost i postaje konfuzan - ne zna se koja je čija noga i ruka, sve izgleda kao crni oblačić iz koga vire glave, udovi, creva, sečiva, oči... Druga mana je što u epizodama sa više likova, često se dešava da mu neki od likova liče jedni na druge, al to je kod većine problem.
  - obrada stare, zaboravljene, (izmišljene) urbane legende.
  - rasplet koji nije zadovoljavajući sve do poslednje dve strane. Taj kraj mi se naročito dopao - celokupna priča je san dečaka (Simona) koji na kraju dobija ono što i zaslužuje. Neki elementi priče ukazuju da bi to možda mogao biti san, ili da je dečak u snu otišao sto godina kasnije u budućnost i dobio fizički oblik starog pijanca koji je pričao sa Dilanom... Preplitanje sna i jave, realnosti i iracionalnog, mračne prošlosti i još mračnije sadašnjosti, oaze trezvenosti i mora ludila...Nekad ti krajevi kod Chiaverottijevih stripova potpuno/delimično uspeju (Partija sa smrću, Mumija / ovaj strip...) a najčešće su jad i beda. Ne bih pogrešio ako bih rekao da bih i ja sam neke od krajeva nekih Dilana bolje napisao, jer prosto kod takvih stripova nije teško napisati bolje! (A i volim pisanu reč :)
  - Scenario je odlično odrađen - dijalozi su kvalitetni, Gručove fore dobre, odnos Dilana i Bloka sarkastično bratski... Prešaltavanje između scena veoma vešto al na momente i konfuzno... Primetio sam da Chiaverotti nema problema sa pisanjem dijaloga. Ovde je proseravanje svedeno na minimum i to pred kraj, ali sveukupno je i više nego dobro.
  Naslovna... Samo da je Stano čudovištu zatvorio razjapljena usta i uklonio tačkice od zenica da se vide samo beonjače - bio bi bolje. Ovako izgleda kao pijani Džek Torens (Nikolson) u spavaćici posle celonoćnog bančenja, koga su drugari potopili u reku da ga otrezne a u toku te noći je osedeo. U prevodu - čudovište u stripu je jezivije od ovoga na naslovnici. Ova pozadina i galebovi su sjajni!


  09.06.2017
  18:20:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 8, 7

  Predvidljiva epizoda s zanimljivim negativcem i dobrim scenama akcije. Crtez je savrseno pomogao ostvariti tamnu atmosferu epizode. Najvece zamjerke su slabi sporedni likovi, te to da je jos u prvoj polovici epizode poprilicno lako pretpostaviti tko je ubojica.

  24.07.2019
  22:01:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 74%

  5, 7, 10, 8

  Predvidljiva priča. Iako, crtež vrhunski daje joj ocjenu više na račun stvaranja atmosfere.

  10.09.2019
  10:59:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Dobre su ove stare epizode sa slasher tematikom. Ova bas ima onaj klasika horor stih 80-ih. Naslovnica mi je odlicna.

  29.09.2019
  15:44:00 sati
  karuro
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  13.01.2020
  18:27:00 sati
  benx40
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 8, 10

  Iznenadjujuce dobra prica. Medju najboljim Kjaverotijevim: dobra jezovita atmosfera, zabavno ispricana misterija, imamo i pricu unutar price, kraj sa neocekivanim duplim twistom koji ipak ne vredja inteligenciju a cesto ume bas to da uradi Kjaveroti, dobri dijalozi, ja sam stvarno zadovoljan. Ovo je nedostizno remek delo za vecinu Rujuovih ali i ovih postrekionijeverevolucioanrnih Dilanovih novih epizoda (cast izuzecima). Da su sve neambiciozne price ovako dobre gde bi nam kraj bio. Medju najboljim Kjavijevim pricama zajedno sa Partija sa smrcu, Ispisano krvlju, Strah od zivota itd.  Roi isto jako dobar ali ipak nije za najvise ocene. Stanova naslovna strana vrhunska! 

  28.07.2020
  05:05:00 sati
  going going
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Dosta dobra priča, ima glavu i rep, smisleno objašnjenje i taman dovoljno misterioznog. Čak je i ona pričica u priči simpatična.

  30.07.2020
  13:20:00 sati
  delboj
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Voštana maska
  Kod: KT LU 9/10
  Ocjena: 65%
  Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 294
 • Prvi ciklus: Iza i Oel
  Kod: NV STKON 1
  Ocjena: 97%
  Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
  Autor: koze123
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 523
 • Seminole
  Kod: TX SA 17
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 859
 • Zamak ludila
  Kod: DRGN LIB 13b
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 456
 • Posljednja bitka?
  Kod: AF SS 418
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 343

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2766
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1870
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1438
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1272
 • Proteus
  Kod: TX ZS 33/984/985
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1193

Aukcije

Forum