Na granici vremena

Dylan Dog

DD LEX 50 | 104 str.

Slučaj ukletog nebodera - Skyglassa u luksuznoj četvrti težak je zalogaj za Dylana. Upravitelj Skyglassa je Talijan Carluccio, stari Dylanov poznanik iz vremena dok je još bio policajac, a Carluccio kriminalac. Štoviše i dapače, vlasnici tog futurističkog zdanja, a time čak i Dylanove nove mušterije su nitko drugi nego japansko ugledno udruženje Yakuza! Previše je to za samog Dylana, koji traži pomoć od svog čudnog prijatelja H.G. Wellsa, a kad je on u pitanju - humor je zagarantiran.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 77%

Priča 5

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*6

S*7

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Na granici vremena
    DD LEX 50
  • Misterij Temze - Na granicama vremena - Zlo
    DD LIB 17
  • Misterija s Temze - Na granici vremena - Zlo
    DD VCKI 17
  • Granice vremena
    DD ZS 50

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Confini del tempo
    DD SR 50

ZANIMLJIVOSTI

  • Za razliku od standardnih 94., ova epizoda ima deset stranica više. Možda je razlog tome i činjenica da je ovo 50. broj serijala, svojevrsni mini-jubilarac.
  • Epizoda je originalno objavljena u 11. mjesecu 1990., dok ju Dnevnik izdaje već osam mjeseci kasnije, u 9. mj. 1991., a Ludens Extra je izašao u 9. mj. 2007. Imamo još dva izdanja u formi trobroja: kolekcionarsko izdanje Veselog Četvrtka izašlo u 5. mj. 2012., a za sada posljednje je luksuzno tvrdoukoričeno Libellus izdanje izašlo u 11. mj. 2014.
  • Na 12. str.: pojavljuju se svima dobro poznati Ghostbusters (Istjerivači duhova) iz istoimenih filmova. Ovdje se zovu Bug Busters, dok je u Ludens izdanju tipfeler, pa piše Big Busters.
  • Izumrla bića koja se pojavljuju u ukletom neboderu su redom: pterodaktil, tiranosaur rex, sabljozubi tigar, trilobit, iguanodon, cijela ekipa neandertalaca,triceratops, brontosaur, a tu je i polarni medo u kupaonici, samo on još nije izumro.
  • 41. str.: Neandertalac slučajno upali radio na kojem baš svira pjesma „Neanderthal man“, grupe „Hotlegs“ (kasnije preimenovane u „10cc“) iz 1970.
  • 44. i slijedeće str.: Wellsov majordom koji Dylana na nekoga podsjeća je Obelix ;-), dok Wells ovog puta glumi druida Čudomixa, a ne trebam ni napominjati iz kojeg su stripa preuzeta ta dva lika.

Sclavi nam je za ovaj mini-jubilarac, po svom starom dobrom običaju servirao jednu otkačenu epizodu prepunu suludih zamisli kakve samo njemu mogu pasti na pamet.
Kako sam već u kratkom sadržaju napisao, glavna zvijezda priče je luksuzni ukleti neboder, centralni dio novosagrađene moderne četvrti pod imenom London Two. Budući su se mediji raspisali o čudnim događajima u Skyglassu, naš Dylan se osjetio pozvanim da dođe malo pronjuškati.

Budući da je riječ o prilično čudnoj epizodi koja dosta odskače od većine Sclavijevih majstorija, red je da i moja recenzija bude čudna.
Teško je reći da priča nije upečatljiva, pa i zanimljiva s dosta humora, ali nije slučajno da baš ova priča još nema recenziju.
I sam pišem ovu recenziju na nagovor dragog kolege Sarghana. Bez njegovog poticaja, ne bi mi palo na pamet ovo recenzirati.
Sada kada sam se malo ogradio u slučaju loše napisane recenzije, red je da počnem s paljbom!

Ajmo prvo o ozbiljnosti priče:
Priču bih svrstao u kategoriju horor komedije s naglaskom na parodiju. Ponajviše je to Sclavijeva parodija vlastitog serijala - Dylan Doga, koliko god to ludo zvučalo. Nekim rješenjima me Sclavi podsjetio na Bunkerova rješenja u Alan Fordu. Toliko o ozbiljnosti priče!

Pa malo o dubini priče:
Nula, čista nula. Praznina nakon čitanja! Znate onaj osjećaj: "Što sam to upravo pročitao?“ ili „Sclavi, jesi ti normalan?"!
Kakav završetak? Pa ni današnji Bunker se takve gluparije ne bi sjetio! Završnih desetak stranica je vrhunac ove parodije i sprdnje s vlastitim likom i serijalom. Ta Sclavijeva sklonost uništenju vlastitog djela je razlog što moje ocjene nisu niže. Jednostavno sam shvatio ovu epizodu kao parodiju, bez ikakve ozbiljne pouke. Netko će možda reći da je u pitanju kritika modernom društvu koje ne poštuje prirodu i sve nas vodi sigurnom uništenju, ali ne - nije to bio Sclavijev cilj. Ovo je bliže suicidalnom pokušaju zbog depresivnog stanja samog autora. Normalno, to je moje mišljenje, a na vama je da se ne složite sa mnom.

Druid Wells

Kontinuitet:
Još jedna nula. OK, opet je tu stari znalac H.G. Wells, ovaj put u liku druida Čudomixa iz planetarno popularnog stripa. Tu je još nekakav bivši kriminalac kojeg naš junak jako dobro poznaje zbog čestih privođenja u vremenu dok je još bio policajac. Ovo mu je prvo i posljednje pojavljivanje u serijalu. U biti, likovi nisu ovdje ni bitni. Vrhunac nekontinuiteta je famozni London Two, luksuzna četvrt kakvoj nema mjesta na prostoru današnje Engleske, barem ne u obliku s kraja ove priče.
Pitanje je kojoj paralelnoj dimenziji pripada ovaj Dylan i ovaj London Two?

Financije:
Tu se opet vraćamo na temu paralelnih dimenzija. U jednoj dubljoj priči, nakon koje danima mozgaš, bila je situacija gdje jedna funta iz naše dimenzije vrijedi bogatstvo u drugoj.
Normalno, riječ je o priči s Hamlinom i Safarom!
Naime, Dylan je za svoje usluge "ghostbustera" dobio ček na 50000 funti, što se kosi s njegovim standardnim životarenjem. Nema razloga da ga nije unovčio, pa je ovaj Dylan konačno dobro zaradio. Dakle, ovo nije naš Dylan!

Horor:
Ima jezivih smrti i situacija, ali u kontekstu ovog "monty-pythonovskog" scenarija ne mogu se shvatiti ozbiljno. U najboljem slučaju kao doza crnog humora.

Sreća pa je Groucho barem na sigurnom!

Humor:
E tu je Sclavi bio u elementu. Skoro na svakoj stranici ima neka komična situacija, zgodna dosjetka ili geg. Svega tu ima, od klasičnih, milijun puta viđenih gegova, preko standardnih Grouchovih viceva, paradoksa, snobovskih i klasnih izrugivanja do ubacivanja poznatih komičnih likova iz drugih stripova i filmova. Kao da nam je stalno davao do znanja da ne očekujemo nikakav pametan završetak. Kad tako gledam, taj lakrdijaški završetak je potpuno u stilu cijele epizode, a onda i cijela priča ima smisla.

Originalnost:
Sclavi se sigurno dobro zabavljao pišući ovaj scenarij i zamišljajući nevjericu na licima svojih fanova naviknutih na nešto s porukom, pa i poukom na kraju. U biti, cilj je postignut. Teško da će nekoga ova epizoda ostaviti ravnodušnim, a sigurno se neće ni utopiti u sivilu priča koje temama sliče jedna drugoj. Originalnost se ne može poreći!

Žene:
Jedna, ali vrijedna! Zanosna Kay Wen je zavrtjela glavom Dylanu, pa i čitateljima - ponajprije zahvaljujući Piccattovoj interpretaciji. Iako je sve ostalo na pokušaju poljupca, naš Dylan, ponovno zaljubljen na prvi pogled, je odlučio riskirati sve za spas zanosne djeve. Pravi moderni Don Quijote, zaluđeni vitez bez straha!

Kay Wen

Crtež:
Kako sam već u prethodnom ulomku napomenuo, Piccatto mi je najbolji u prikazu žena - barem po mom ukusu. Tu mi je (pazite sad) broj jedan u Bonelliju općenito.

Sada je na zlu glasu među Zagorovim fanovima nakon ne baš uspjelog jubilarca (Zenit 666). Čak se spominje kao najgori crtač Zagora, iako je nacrtao samo tu jednu epizodu. I to je uspjeh!

Dylanovi fanovi su malo slobodniji po tom pitanju, pa ne uzimaju odmah sjekiru u ruke kod malo drugačijeg prikaza svog omiljenog junaka. ;-)
Upravo suprotno, Piccatto je crtač s redovito najvišim ocjenama.

Šalu na stranu, ovaj rani Piccatto je neusporedivo bolji od kasnijeg, kada je, s vremenom, počeo sve više brljati. Ovdje je još u svojoj najboljoj fazi. Može se naći koja zamjerka u vidu promašene perspektive i dubine crteža, pa i poneka nejasna scena, ali u globalu odlično.

Naslovnica:
Efektno kolorirana, prikazuje više-manje stanje stvari unutar korica, iako ne daje dojam neozbiljnosti koja prevladava u stripu. Atraktivna je! Osmica!!

Zaključak:
Nakon što sam nadrobio gomilu gluposti, šta pametno reći na kraju? Baš ništa, kao i Sclavi ovom pričom!
Sad ste vi na redu. Ajmo, da vidim vaša mišljenja! Strip u ruke, pa komentar! :-)

Naprijed

DD LEX 49 Misterij Temze

DD LEX 51 Zlo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 6, 8

    Solidno za prolistati, ali kako ovo nisam nikad ranije čitao u starom izdanju nego tek u extra, očekivao sam više. Kao mali imao sam broj prije, i nikako nisam mogao nabavitii ovaj. Od nekog sam saznao da je malo duži, da ima vezu s Asterixom, još je i naslovnica privlačna...

    Vrlo zanimljiva recenzija!

    07.08.2019
    10:10:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 60%

    4, 4, 10, 6

    Ima nekih kvalitetnih scena i trenutaka, ali u cjelini loše. Sviđa mi se lik Carluccia koji se ovdje prvi puta pojavljuje. Piccato u najboljem izdanju
    07.08.2019
    14:08:00 sati
    Oki
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    Pomalo luda i otkačena epizoda sa komičnim elementima. Ne treba je shvatiti ozbiljno. 

    07.08.2019
    14:54:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • ziro

    Ukupna ocjena 66%

    6, 8, 7, 3

    07.08.2019
    20:08:00 sati
    ziro
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 83%

    6, 10, 10, 5

    Darkwood forum, 19. jun 2016


    Jubilarna 50. epizoda, na nešto većem broju stranica. I to kakva epizoda!
    Osnovne teme i scene: ukleti soliter, sudar dva vremena (sadašnjice i praistorije), isterivanje ''demona'' iz zgrade (prilično urnebesno!), pojavljivanje lorda Wellsa kao druida iz Asteriksa itd itd

    Scenaristički maestralno odrađena, scene se prepliću jedna za drugom, scenarista nas 'voza' i navodi na pogrešan trag - u stilu epizoda poput ''Grand Guignol''. Ništa nije kao što se čini, ima mnoštvo manjih i većih twistova, tempo kojim se scene odvijaju je užasno brz, što samo doprinosi pozitivnoj haotičnosti ove epizode.
    Mnoštvo upečatljivih scena i nakaznosti se ovde viđa - najezda bubašvaba (koje izlaze i iz očiju), padaju žabe, neandertalci koji slušaju pesmu ''ja sam neandertalac'' preko vokmena, dinosaurusi, sabljozubi tigrovi i medvedi koji izleću iz kade te čudovište-oblak koje se sveti ljudima jer su mu nabili antenu u dupe (Golkonda fazon?!). Omaž ghost bustersima u vidu bug bustersa, te omaž Asteriksu i Obeliksu.

    Interesantno, čitajući sam bio u nekoj vrsti čuda, pitajući se kada će epizoda poprimiti ozbiljnu notu, da bih na nešto više od pola stripa shvatio da do toga neće doći. Jubilarna epizoda namerno je urađena kao sprdnja, prepuna interesantnih komičnih likova (svojstvenih Sklaviju), Gručovih zavrzlama (evo jednog citata:  Osim toga, šta ima loše u siromaštvu? To je porodična tradicija: tata je bio siromašan, mama je bila siromašna, naš je majordom bio siromašan, kao i vozač i baštovan; kuvarica takođe…)...

    Cela epizoda je u stilu Golkonde, jedan rolerkoster ludorija, a kraj sa 'čudovištem' je svojevrsni vrhunac. Epizoda koja je vrlo inteligentno napisana i ako se čita iz ugla dobre zabave i šege, neće razočarati. Nepretenciozno, duhovito - baš onako kako jedna od onih šaljivih epizoda Dilana i treba da izgleda. 

    Pikatov crtež je možda i najbolji ikada, imajući u vidu kakva je sve stvorenja, enterijere, pejzaže i nakaznosti (često u krupnom planu) morao da nacrta, i to na većem broju stranica od uobičajenog. Primetno je da se crtači 'iskvare' na poslednjih 10-ak stranica, kao da izgube volju, ali ovde to nije slučaj - Pikato briljira od prve do poslednje strane.

    - Ko voli isključivo dubokoumne Dilane, ovo mu je glupo. Ko voli Golkondu, Maelstrom ili Kanal 666, voli i ovo.

    ....


    3 godine od prvog i jedinog čitanja, ovo mi je i dalje urezano kao sasvim dobra i zabavna epizoda. Sećam se da je početak scenaristički savršeno vođen a da je priča totalno zabavna sprdnja koju sasvim očekivano mnogi neće svariti. Ne bih ni ja, da je ovo urađeno na drugačiji način. Ali mislim da je u pogledu scenarija i crteža od ove mršave priče izvučen maksimum, a to je za Sklavija očekivano. Naslovna mi je i dalje bezveze.   

    08.08.2019
    18:31:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 78%

    6, 9, 9, 6

    Oni retki momenti Sclavijevog "dobrog" raspolozenja i humoristicnosti. I lepo primecuje Jocko- sasvim je jasno kojoj ce se ekipi ovo svideti. Obratite paznju kako je dinamika price ovde savrsena, ni sekund praznog hoda koji je tu da samo popunjava strane, ovde se uvek nesto desava ("spektakularni " egzorcizam zgrade, Wells na vrhuncu, Gruco malo manje- za to vreme uobicajeni "stosevi" na racun starijih) Piccatto razbija koliko je dobar osim par skroz neuobicajenih gro-planova Dilana, kao da je pokusavao da mu promeni izgled (i srecom odustao od toga). Stano sasvim prosecan, rekao bih da je naslovnica u klasicnom Boneli maniru, odstupa od uobicajenih koncepta za serijal.

    Kad sam kod Gruca, jedna zanimljiva opaska iz Dnevnikovog prevoda, kad Dilan saopstava japanki da je zaljubljen:

    Ludo! Napustas me? Pre nego sto postanes homic, barem promeni pol.

    10.08.2019
    14:15:00 sati
    Barker
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    Epizoda koja slavi broj koji nosi. Možda je pogodno tako reći? E te mi se teško mogu dopasti. I onda ima još tih "epizoda-proslava" ili "epizoda u kojima se odaje poštovanje" u kojima se autorima u scenariju dopušta ta neka šašavost pa sve kao trebamo shvatiti "izvan okvira serijala", ne vezati za kontinuitet, ne mozgati je li se stvarno dogodilo... meni se nigdje ne sviđa takvo nešto ali se bar najlakše može "progutati" u Dylanu. 

    Do posjeta druidu, dakle prvih 40-ak stranica, mi je prilično zabavno i zanimljivo ali nakon toga postupno ali bez milosti postaje prilično naporno a sama završnica je krš. 

    11.08.2019
    23:22:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    Parodija od price s glupim raspletom, ali s par pamtljvih gagova. Nije dosadno, crtez vrlo primjeren za ovakvu neozbiljnu epizodu.

    12.08.2019
    18:34:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 80%

    6, 10, 9, 5

    Parodija o sukobu između svega onoma što je davno prošlo te onog što će tek doći. Pradavno protiv budućeg, biblijske pošasti protiv tehnološke nadmoći, keltsko protiv inžinjerskog....to su samo neki sukobi kojih se Sclavi ovdje dotiče, no ovdje nije bitno što želi reći nego način na koji to kaže.

     

    Doista, sve te sprdnje, nebuloze i (pretjerani) humor koji se nizaju jedan za drugim nemaju nikakvog većeg smisla osim da se proslavi ovaj mali jubilej, i jasno odražavaju, kako je to Barker rekao, trenutak Sclavijevog "dobrog" raspoloženja (što je osobito vidljivo u scenaristički besprijekorno lepršavom vođenju radne). To je vjerojatno i glavni cilj ove priče: naglasiti važnost sadašnjosti, trenutka. Težiti savršenstvu i većoj razini spoznaje ništa ne znači ako živimo opterećeni prošlosti ili budućnosti. Nije grijeh živjeti u sadašnjosti, na koji god način želimo. Nije grijeh dati si oduška i tu i tamo si povremeno dozvoliti da budemo neozbiljni.

     

    A takav je i Sclavijev pristup tijekom gotovo cijelog broja, no ipak na samoj zadnjoj stranici zaokružuje sve ono što je unistinu bitno i što je izrekao kroz (scenaristički savršeno odrađen) parodijski pristup ovoj priči: da sve te teške, kompleksne, velike, epohalne događaje i pojmove nema potrebe shvaćati previše ozbiljno kad će sve prije ili kasnije doći svome kraje, i to ponekad u jako kratkom vremenu. Stoga, Sclavi ovdje ne želi ništa reći, već si je prigodom ovog malog jubileja dao oduška da neozbiljno uživa u trenutku i miljokazu do kojeg je serijal stigao.

    16.08.2019
    17:28:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Meni je ova priča odlična. Ima puno humora, parodije na sve i svačeg, od Asterixa, Ghost busterse, uklete zgradbe... U konačnici ništa ne treba shvatiti preozbiljno, pa tako ni ostale Dylanove priče. A i puno ostalih Dylanovih priča je komičnih. Ta je sigurno jedna od boljih. Crtež je isto odličan.

    20.08.2019
    14:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    26.08.2019
    23:23:00 sati
    benx40
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 78%

    6, 9, 9, 6

    Parodično, na trenutke i karikaturalno, ali zanimljivo.

    29.08.2019
    11:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Sta se dobije kad se spoje dinosaurusi, moderna arhitektura, H.G. Wells, bivsi Italijanski gangsteri, i bogati Japanski biznismeni?  Rezultat je "Na Granici Vremena", jedan od Sclavijevih smijesnijih i vise satiricnih scenarija na ovom serijalu, prica koja je duhovita koliko je i cudna, ali uvijek zabavna.  Piccatto je ovdje moguce uradio svoj najbolji rad, jer crtez koji ovdje predstavlja je na vrhu svoje umjetnosti: nikad Dylana nije bolje crtao, niti prije, niti poslije.  Sve je ovdje super, a pogotovo mi se svidja ona Brinidisijeva naslovnica ove price (koja je objavljena za italijansku kolor ediciju), dok je ona originalna Stanova nekako bezveze.  Ovo se nikad nece zaboravit, a bogami moze se i cesto citati, najmanje jednom godisnje do kraja zivota.  Carlucci i njego assistent su cirkus zivi, i jedina je steta sto se ne pojavljuju cesce u Dylanovom serijalu.

    27.12.2019
    13:19:00 sati
    acestroke
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 702
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 502
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1798
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 685
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 665

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2558
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2438
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1798
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1293

      Aukcije

      Forum