Crno prokletstvo

Dylan Dog

DD LEX 76 | 96 str.

Nakon što je jedne večeri izazove prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom Kirk Browers ostaje na licu mjesta te se predaje policiji. Kasnije Kirk biva oslobođen jer je sudac zaključio da se radi o nesreći, ali Kirka savjest progoni. Uz sve to dječakov otac je hungan te on odlučuje preuzeti stvar u svoje ruke.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 55%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 3

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 61%

P*6

S*6

C*5

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crno prokletstvo
    DD LEX 76
  • Crna magija
    DD VA 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Maledizione nera
    DD SR 76

ZANIMLJIVOSTI

  • Posljednja Dylanova priča koju je objavio Vanini.
  • Jamais Nonplus se ponovno pojavljuje u epizodi DD SD 50 „Zov šume“.
  • Hungan je muški svećenik u vudu religiji koji vodi obrede. Postoje još i žene svećenici koje se zovu mambo i vračevi (bokori) koji se bave crnom magijom.
  • Govi je bočica u kojoj se nalazi duša od zombija.
  • Pretposljednja priča koju je crtao Tacconi. Za svoj oproštaj je nacrtao nezaboravnu „Pobunu automobila“

Vudu rituali su omiljena tema kod SBE junaka. Nollita je u Zagoru i Mr. Nou iskoristio vudu motive u brojnim pričama pa čak i napisao kratki pregled vudu religije koji možete pročitati u MN SASP 2 „Crna magija“, uz njega ovu temu su između ostalog obradili Boselli koji je vratio vudu nazad u Zagora i Nizzi koji ju je iskoristio u Texu. Naravno i drugi junaci su se susretali sa vuduom. Dylanov serijal počinje s zombijima mada su oni produkt eksperimenta, a ne magije. Tek se u ovoj priči čitatelj napokon susreće s vudu zombijem, a ne s nekim Xabarasovim kunićem.

Kirk Browers je uspješni bijeli čovjek koji se jedne večeri vraćao kući sa suprugom i pregazio crnog dječaka. Unatoč mogućoj kazni ostaje na licu mjesta i predaje se policiji. Dolazi do suđenja na kojemu Kirk biva oslobođen, ali Jamais Nonplus, dječakov otac, odlučuje uzeti pravdu u svoje ruke te kažnjava Kirka s besmrtnošću. Glenn Borowers je uvjerena da njezin suprug sve to umišlja te se za pomoć obraća Dylan Dogu.

Sclavi nam servira još jednu priču o rasizmu i društvenoj nejednakosti. U priči možemo uočiti opreku između (ne)pravednog suda i osjećaja krivnje koji izjeda Kirka. Čudnovata je ta savjest pogotovo kada je Sclavi koristi. Bilo bi za očekivati da jedan imućni član britanskog društva neće ni trepnuti zbog smrti jednog malog crnca, ali Kirk dokazuje da novac ne mora nužno pokvariti osobu. Nakon nesreće većina ljudi razmišlja kako se izvući od kazne, ali Kirk se pomiruje sa sudbinom i odlaskom u zatvor. Ali ovdje dolazi do preokreta u priči jer koliko god Kirk bio pošten toliko je ostatak sustava iskvaren. Sudac koji protežira bijelce, crni tužitelj koji se uopće ne trudi tražiti pravdu, skupocjeni branitelj koji zna sve trikove iz rukava i ledena supruga koja gleda samo na uspjeh.

Tada na scenu stupa Nonplus koji odlučuje provesti osvetu, ali njemu nije dovoljno da oni fizički pate nego ih želi prije smrti uništiti i psihički. Želi ih smjestiti u najniži društveni sloj u onaj sloj koji oni inače promatraju s gađenjem i gnušanjem. Poput anđela osvetnika udara tamo gdje ih najviše boli, udara na njihov ugled i sliku koju oni imaju u glavi, ali ih ne želi osramotiti pred društvom nego ih osramotiti pred njima samima. Iako odvjetnika Harolda kažnjava na pomalo blag način, suca kažnjava grubo. Možda je odvjetnik još najbolje prošao jer je radio samo svoj posao mada nije najmoralnija osoba. Sudac Hamilton s druge strane nije izvršavao svoju dužnost pa je dobio prilično zanimljivu kaznu. Pošto se sudac bavi profesijom u kojoj bi jedina razlika trebala proizlaziti iz dokaza, a ne iz socijalno-ekonomski elemenata Nonplus se potrudio podsjetiti suca da „mali“ ljudi isto pate te da se kolo sreće okreće. Ova vrsta kazne bi vjerojatno bila i primjerena političarima koji često zaboravljaju na „male“ ljude, ali nažalost ovo nije strip pa se to neće dogoditi (duboki uzdah).

Unatoč tome što je glavni negativac u ovoj priči svećenik vudua, Sclavi nam ne otkriva previše o tim ritualima što je prava šteta. Sclavi daje samo naznake vezane uz ovu religiju, ali ona njemu služi samo u kontekstu kritike društvenog položaja koje pojedinac stječe rođenjem. U jednu ruku Sclaviju se ovo može tolerirati jer u njegovom svijetu zombiji nisu oživljeni drevnom magijom, već suvremenom koja se zove znanost. Xabaras je uspio medicinskom formulom oživiti trupla, ali i dokazati da se čovjek ne može igrati Boga. Ali opet čudovišta kod Dylana nemaju samo ulogu strave i užasa, već i nekakav metaforički zadatak. Ljudi mogu biti vampiri (DD LEX 62) koji predstavljaju ljudsku dušu ili vragovi koji rade u birokratskim uredima (DD LEX 46) i zabrinu se zbog greške tek kad im je ugrožena fotelja. Isto tako je Sclavi ipak trebao malo dublje i bolje poraditi na vuduu. Tako bogati folklor je trebao poslužiti nečemu boljem od običnog kažnjavanja dok smo ovako dobili kritiku društva uz određenu nedorečenost. Zašto kažnjavati Kirka? Očito je da se čovjek iskreno kaje. „Volio bih da sam umro!“ ili „Moraš obnoviti sudski proces i osuditi me za ubojstvo onog dječaka.“ ili „Nisam ja bio kriv… Oprosti mi… Volio bih da sam ja mrtav umjesto tebe. “ Očito je da se čovjek izjeda iznutra, a Nonplus je prilično moćan svećenik pa je trebao uspješno pročitati njegove misli. Grižnja savjest je prilično moćan saveznik u uništavanju osobe jer prije nego je izdahnuo Kirk kaže: „Napokon malo mira…“ Na taj način je Krik zapravo nagrađen i samim time Nonplusova osveta gubi smisao te Sclavi uskače s twistom koji je pokvario dojam cijele priče. Uz to ostaje i djelomično razočaranje što potencijal vudu magije nije bolje iskorišten i prilično bespotreban Dylanov delirij. Moćan hungan sam sredi četvoricu tipova, ali za sređivanje jedne žene mora hipnotizirati Dylana. Ovo spada u rang Nizzijeve priče u kojoj poluonesviještena žena bježi Texu i Kitu. Crtež potpisuje Tacconi. Uz Coppolu i Siniscalchi najgori crtač Dylana Doga. Gledajući ocjene i komentare na drugim recenzijama njegova prosječna ocjena je 4 pa nije ni u ovoj priči nešto bolji. Kada se sve pogleda u cjelini priča je dobra, ali joj potencijal nije iskorišten do kraja.

Naprijed

DD SD 9 Koljač

DD ABA 1b Noćna Mora

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Tutta

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 8, 5

    Sasvim ok prica. Scenario,kao sto je navedeno,nije iskorišten do kraja. Malo sve skuceno djeluje. Crtez mi je sasvim ok.

    06.09.2013
    20:50:00 sati
    Tutta
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 7, 4

    Nije lose.  Crtez je dobar za ovu epizodu, a prica je tipicna 'vudu proklestvo' horror story.  Podsjeca me na onaj Stephen King film "Thinner", ali ne totalno, samo u momentima.  Neki likovi izgledaju skoro isto kao drugi likovi u epizodama koje je crto isti tip (Hijena, Ostrica Britve, Pobuna Automobila), ali izgleda da je to uvijek slucaj kad je u pitanju istil stil crtanja.  Naslovnica mi je uzas; ne ostavlja nikakav utisak, niti je memorabilna.

    06.09.2013
    22:43:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Postoji mala rupa u recenziji, naime, Kirk nije uopće vozio auto već njegova supruga, koja je bila pijana. E sad kako tako moćan vudu svećenik to nije vidio odmah? Kaznjavao je Kirka(za kojeg se ne moze reci da je nevin jer je zastitio ubojicu/suprugu tako sto se sam predao), kako odmah nije uvidio kad eto ima te moći da je zapravo pravi krivac njegova zena..  Scenaristicki ima dosta rupa, crtacki meni nije lose...

     

    07.09.2013
    11:10:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 6, 3

    Doba kada je kvalitet DyD epizoda strmoglavo poceo da opada.

    07.09.2013
    13:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 53%

    6, 5, 6, 2

    Bilo je ovdje potencijala da ovo ispadne nešto dobro,ali se Scalvi malo izgubio slagajući djeliće ove priče,a pogotovo je kraj katastrofalan kada se ispostavilo da je pijana gospođa vozila auto i izazvala pogibelju maloga čime cijela priča pada u vodu...mada, epizoda ima dobru i mračnu atmosferu. Naslovnica je katastrofa...
    07.09.2013
    16:28:00 sati
    Oki
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 55%

    8, 6, 2, 7

    Priča još nekako prolazi, ali crtež ne. Ni naslovnica nije neka briljantna.

    13.09.2013
    20:03:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    moze biti da sam subjektivan kad je sclavi u pitanju, ali cak i njegovi slabiji radovi su nedostizne visine za veliku vecinu ekipe koja se mota oko dilana. naravno da on nije hteo da vudu iskoristi kako se to koristilo u zagora i texa, jednostavno je zacinio jednu pricu o ubistvu iz nehata, posipao socijalno-ekonomskim momentima i dao nam sasvim, sasvim dobru pricu. jer, ma koliko nam se cinili pateticni ti izlivi klasnog nezadovoljstva, nacin na koji on pravi scenario i slaze vinjete i table je jednostavno odlican(onaj neduzni pogled decaka koji u tri vinjete istrcava pred auto je prosto nemoguce preci bez knedle u grlu - a to bi bilo podjednako identicno i da je to dete bilo koje druge rasne i klasne pripadnosti, zar ne?). i naravno da je mocni nonplus mogao videti pravo stanje stvari, ali kaznu su zasluzili svi, pa i vise-manje neduzni kirk, a zavrsnica koja nije toliki tvist koliko je neocekivano brutalna je, rekao bih, sokantna ne samo za bonelija, vec i za sam serijal znajuci kako je koncipiran dilanov lik. takoni mi deluje zavisno od raspolozenje, od ocajnog do odlicnog, ovde je bas takav - odlican.

    16.09.2013
    00:22:00 sati
    Barker
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 6, 6

    recenzent i komentatori ponad mene dobro su primijetili scenarističke propuste i rupe u priči, toliko svojstvene uradcima koji se pišu strastveno i tendenciozno kako bi se još jednom osudio establišment i sitna buržoazija. nepravda i nejednakost su odvajkada aktualne i goruče teme na kojima ssu se generacijama lomila koplja, no bez obzira što ovdje pričamo o ubojstvu iz nehaja sklavi je nemilosrdan u svojoj slijepoj mržnji i posljedičnoj osveti. sklavi je i sudac i porota koja je svim osumnjičenima već odavno potpisala smrtnu presudu, i prije nego što je suđenje, takoreći, završilo. doduše, nazire se kratki trenutak gdje dylan propitkuje ovakav način borbe i traži mirnije rješenje, ali njega ovdje nema niti se na njega troši vrijeme, a sve što slijedi samo je sadističko iživljavanje crnaca iz geta koji na putu osvete ne biraju niti spol, niti rasu niti nacionalnost.

    21.09.2013
    15:18:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

    27.09.2013
    14:22:00 sati
    El Niño
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 6, 5

    Prosječno, uz pristojan broj scenarističkih propusta ali i nekoliko domišljatih vudu ubojstava. Crtež i naslovna isto prosječni.

    31.10.2013
    08:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Mnogo dobra epizoda.

    10.12.2013
    17:16:00 sati
    wele
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Ovo je jedna od preskočenih priča koje je tek sad extra serija objavila. Solidno ali ništa posebno. A da crtež je stvarno mogao biti bolji ali šta je tu je :)

    21.12.2013
    20:18:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    02.01.2014
    23:19:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 45%

    5, 4, 4, 6

    U želji da se napravi socijalno osviještena epizoda postignut je, nažalost ponovno, još jedan zamorni poluptoizvod koji nije ni sjena onoga što bi trebao biti. Motiv Vudua je zaista već odavno pročitana knjiga... Crtež mi se uopće ne sviđa, a naslovnica nije ništa drugo do prosječna.

    20.07.2015
    12:46:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Vrlo dobro. Ima priča rupa, ali solidno je za pročitati (još ako se čita po prvi puta). Tacconiev crtež mi se sviđa. Možda ovdje nije kao u 'Hijeni', ali sve ok. Naslovnica nekako uznemirujuća radi demosskog šišmiša.

    23.02.2016
    09:52:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 27%

    4, 3, 1, 3

    Jako loš i dosadan strip. Crtež užas!

    12.03.2017
    21:23:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 44%

    4, 6, 3, 5

    Da nije odvratnog crteža, epizoda bi dobila prolaznu ocjenu. Twist na kraju neočekivan i brutalan, ali ne umanjuje vrijednost priče, baš naprotiv... Tacconi mi stvarno ide na želudac! :-) Naslovnica OK.

    30.05.2017
    17:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 6, 9

    Inspiracija s vuduom je očigledno, ali se Sclavi maknuo od klasike i stavio fokus na tragediju dviju obitelji i na ljude koji su oni uvukli u priču. Dvije obitelji različitih staleža i različitih kulturnih korijena. Nastaje direktan sukob svjetovnog i duhovnog. Novac i utjecaj protiv magije. 

    Jedini problematičan detalj u scenariju je to što super-vještac sve kuži, može i zna, al ne zna da Kirk u biti nije satrao malog. Međutim, za potrebe tvista u scenariju takav kiks je opravdan. Kirk na kraju ispada tragičan junak koji samo nastoji zaštititi ženu koju voli i kao takav laže zakon,  te na jedan način štiti ubojicu.

    Imamo i klasičnu Sclavijevu inverziju u kojoj Kirka kažnjava životom a ne smrću. Bez inverzija Sclavi valjda ne može. 

    Tacconijev crtež ne mogu prožvakati, nezanimljiv je, a oči likova su staklene i bezdušne. Naslovnica mi je dobra. 

    12.07.2017
    15:21:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Priča mi je bila odlična ali je završnica upropastila ukupan dojam. I meni je malo tako - tako što se na kraju ispostavi, da je žena vozila, a ovaj vudu majstor što sve može, da vidi, to ne vidi.

    12.11.2017
    14:10:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


    Ima dobrih horor momenata, npr. onaj lik što se smanjuje, pa drugi koji gori u vodi i sl., ali u globalu nedovoljno. Neki delovi (poludeli crnac kanibal) me podsećaju na strip Marti Misterija.
    Priča popucala po šavovima od trenutka kada je Dilan upao u onaj vudu delirijum, a možda i pre.
    Tacconijevog namrštenog Dilana i ne smatram pravim - ono za mene nije Dilan. 

    Jedna od epizoda koje i nisu loše (čak mi 59% deluje premalo), ali nemam nikakve simpatije. Lepo reče Varga, hladne bezizražajne oči Takonijevih likova... a ja dodajem: i priča koja je ipak daleka dilanovom svetu. Ovo mi je kao neki ok-za-pročitati izrod u DD svetu.

    Osim dilanove ''grozim se'' face, sve drugo na naslovnoj strava, naročito onaj sexy šišmiš.


    11.12.2018
    13:41:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    07.03.2019
    08:08:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 7, 6

    17.05.2019
    07:39:00 sati
    benx40
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Na putu prema dolje epizode ovako počinju izgledati.

    10.09.2019
    11:16:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 378
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 540
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 624
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 753
    • Prijatelj u opasnosti
      Kod: KT VG 4
      Ocjena: 53%
      Vrijeme: 26.6.2020. 23:44:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 408

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2534
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2427
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1557
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1376
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1231

      Aukcije

      Forum