Broj 200

Dylan Dog

DD LU 118 | 94 str.

Dylan prepričava svoju prošlost i otkriva nam kako je upoznao Groucha, gdje je kupio maketu galije, kako je riješio svoj prvi slučaj i još puno dosad nerazjašnjenih stvari koje su postala opća mjesta serijala.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Broj dvjesto
  DD LU 118

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il numero duecento
  DD SR 200

ZANIMLJIVOSTI

 • Broj 200 je broj na kojem se nalazi kuća inspektora Blocha.
 • Kao i ostali "slavljenički"(100, 200, 300...) brojevi u Bonelliju, i ova epizoda je objavljena u boji
 • Ova epizoda je direktan nastavak priče "Dok nas smrt ne rastavi" te direktan prethodnik prvog broja "Zora živih mrtvaca", a i sadrži citate iz epizode "Dugački pozdrav"

…nemaš pravo govoriti sa mnom tako… nisi mi otac…

D.D. broj 200. Lijepo zvuči, zar ne? Za jedan strip serijal to je zaista uspjeh. Posebno ako uzmete u obzir da osim ovih 200 «redovnih» epizoda postoji još skoro pa stotinjak epizoda objavljenih što u almanasima, što u gigantima, što u specijalnim brojevima, što u maxijima… Takav uspjeh se u Bonelliju uvijek posebno obilježava «slavljeničkim» epizodama u boji, neka vrsta poklona vjernim čitateljima. U ovisnosti od serije do serije, slavljenički brojevi i nisu počesto uspijevali opravdati velika očekivanja čitatelja (kao najočitiji primjer uzeti ću samo Tex br. 400 i 500 oko kojih su se lomila mnoga koplja u Italiji), ali su i znali polučiti izvanredne rezultate (TX 100, MN 100, ZG 200, 400, DD 120). Na sreću, ovaj broj spada u ovu drugu skupinu! Proteklih godinu dana u talijanskim strip krugovima najvruća tema je bio upravo ovaj DD 200. Obavijen velom tajne ovaj broj je mjesecima golicao maštu čitatelja i fanova i raspirivao raznorazne teorije i prognoze od onih tko će biti autori do toga što će se dešavati i nekako se moglo osjetiti isčekivanje u zraku i sve veće nestrpljenje. To samo potvrđuje koliko vjernu publiku Dylan ima i kakav značajan događaj u svijetu stripa predstavlja ovaj broj. Nasuprot ogromnom pritisku fanova i najavama da će nakon dugo vremena neku epizodu Dylana napisati famozni Tiziano Sclavi koji uživa kultni status kod Dylanovih fanova, priču i scenarij potpisuje mlada scenaristica Paola Barbato (koju u zadnje vrijeme proglašavaju legitimnom Sclavijevom nasljednicom, a što ona i pokazuje ovom epizodom!) tako da Sclavi gotovo da nije imao veze sa ovom epizodom (osim što je napisao nekoliko Grouchovih rečenica – kako kaže sama Barbato :»…ja bi se s tim mučila nekoliko dana, a on to napravi odmah, tako prirodno…» i što je napisao uvod, na kojem se i pojavljuje u zgodnoj Brindisijevoj ilustraciji, u stolici nasuprot Dylana).

«…nadam se da vam nije bilo previše teško rastati se s njim… imao je emocionalnu vrijednost…»
«…nije važno… moj sin se ionako ne bi igrao s njim…»


Ova priča nam opisuje Dylanov život nakon Lilliene smrti u «Dok nas smrt ne rastavi» do «Zore živih mrtvaca» i na taj način nam objašnjava mnoge stvari iz Dylanove prošlosti: odakle toliko prijateljstvo sa Blochom, kako je upoznao Groucha, gdje je kupio maketu galije i tko je njen stvarni vlasnik, odakle zvono na vratima, odakle mu buba, kako je prestao piti, kako je zadržao staru iskaznicu Scotland Yarda i još puno toga. Sve u svemu prilično puno rupa za popuniti i konaca za pohvatati za jedan strip od 94 stranice. Ja sam odlučio ne prepričati vam sadržaj stripa u ovoj recenziji. Nekako mislim da to ne bi bilo pošteno prema svima koji će je pročitati kad-tad i pokvariti vam iznenađenje. I sam sam bio na mukama da li čitati komentare talijanskim fanova dok sam čekao da mi strip stigne, ali sam odlučio da se ipak strpim i sretan sam zbog toga jer bi tako samo sebi pokvario doživljaj. U svakom slučaju moram reći da je Paola Barbato napravila jako dobar posao i da je uspjela napisati jednu dopadljivu i tečnu priču koja se lako čita i koja će sigurno biti visoko na top listama Dylanovih epizoda. Ostaje pak par nejasnoća i nelogičnosti vezanih za brojeve 100 i za «Posljednju stanicu:Užas» jer se neke stvari preklapaju (npr. razlog zašto Dylan svo vrijeme nosi istu odjeću, Dylanova starost…), neke su problematične u samoj postavci ove epizode (kako je moguće da nitko u policiji nije znao za Blochove porodične probleme, pomalo šećerast opis Dylanovo ostavljanja pića – kao da je dosta samo reći «odlučio sam prestati»), a i mišljenja sam da se možda nije trebalo baš sve to vrijeme obuhvatiti u samo jednoj epizodi, tj. da se to moglo podijeliti na nekoliko brojeva u kojima bi možda otkrili i više detalja. Neki će možda i prigovoriti zbog malo prebrzog završetka sa možda previše puta viđenih i banalnih rješenja, ali ćemo joj oprostiti na tome.

«Groucho, reci mi da si to bio ti!»
«Da si to bio ti!»


Drugi dio autorskog tandema predstavlja Bruno Brindisi koji je nacrtao ovu epizodu. Brindisi je jedan od onih crtača koji se sviđa širokoj publici. Veliki je profesionalac i nesumnjivo dobar crtač, pa je tako i ovu epizodu nacrtao zaista dobro, gotovo da nemam zamjerki na njegov rad. Crtež je elegantan, jasan i siguran, sa uvjerljivim krupnim planovima ali i sa prilično popunjenim trećim planom (gdje se vidi da je uložio dosta truda) , likovi su prepoznatljivi i ne variraju od stranice do stranice, uspio ih je podmladiti a da ne izgube na karakteru i prepoznatljivosti. Generalna zamjerka ide na račun stila; naime, meni je njegov crtež nekako prehladan, osjeća se neka distanca, ne znam ni sam kako bih to opisao. Ja više volim «mekše» i «lepršave» crtače tipa Milazzo, dok se ovdje može primjetiti određena doza ukočenosti. Ako je vjerovati glasinama iz Italije, Brindisi se prebacio u Texov staff i ovo mu je zadnja epizoda Dylana koju je nacrtao, i ako je tome zaista tako, onda je izabrao definitivno najbolji trenutak da ode, ova će epizoda sigurno biti jako zapažena i zapamćena i zbog njegovog crteža između ostalog. Za svaku pohvalu (a i služi mu na čast) je posveta ostalim Dylanovim crtačima na zadnjoj stranici, gdje možete prepoznati Roija, Ambrosinija, Casertanoa, Trigoa, Venturija i naravno Stana. Sve pohvale idu i koloristima koji su i ovu (kao i «Dok nas smrt ne rastavi») epizodu odlično obojali, tako da ni tu nemam nekih posebnih zamjerki. Naslovnicu je kao i obično nacrtao Stano i po običaju ju je napravio jako dobro (a i posebna je jer se po prvi put Groucho i Bloch pojavljuju na naslovnici), međutim u redakciji su napravili katastrofalan posao dodavanjem žućkaste pozadine koja izgleda kao da je skinuta sa nekog trećerazrednog web sajta. Zanimljivo je da naslovnica nosi potpis i datum 2002, dakle napravljena je još prošle godine.

«Groucho, vrijeme je da ti nešto priznam: ne vjerujem u duhove!»
«I ja tebi moram priznati jednu stvar: ne vjerujem u predizborna obećanja!»


To bi ukratko bilo to. Dalo bi se tu još štošta pametno reći i napisati, i siguran sam da će ostali kolege recenzisti dati svoje mišljenje o ovoj epizodi kad je pročitaju, pa neka ostane i malo materijala za njih:-) Umjesto nekih velikih riječi i pompoznih i bombastičnih slogana za kraj nekako mi se najprimjerenije čini završiti ovu recenziju sa još jednim lijepim citatom iz ovog broja:

«Još uvijek tražim Lillie u svakoj ženi koju sretnem. Vječne priče koje ne traju dugo. Ali ne predajem se. Svaki put kad krene loše ponavljam sam sebi jednu stvar…Sa svakim novim krajem dolazi i novi početak!»Predgovor #200
"I tako, drage nakaze, prođe dvadeset godina. Kad pomislim da su u pismu koje sam vam napisao povodom broja 200 bile reči, kao da se odnose na utopiju: "... ako nastavimo ovako, proslavićemo i dvadeset godina". Ko me je upitao kako se osećam zato što je Dilan napunio dvadeset godina, dobio je odgovor: "Matoro! Imam dvadeset godina više od njega!". Zato što on, kao skoro i svi ostali likovi iz stripova, ne stari. Već godinama ima manje-više 33 godine (koliko sam i ja imao kada sam ga osmislio, pa vi sami sračunajte). A vi, koliko ste vi godina imali? Četrnaest, sedamnaest...? Sigurno ste bili buntovnici (praktično nezaobilazno u tim godinama). A sada? Da li ste proćelavi činovnici? Menadžeri? Električari? Radnici...? Pratite li Dilana i dalje, ili ste odavno napustili njegovu stazu? Pre neki dan je kod mene došao jedan vodoinstalater. Imao je 38 godina, simpatičan, obrijane glave. Popravio je šta je trebalo, i počeo da skuplja svoje alatke. "Sklavi..." rekao je, skoro za sebe. "Ticijano Sklavi... to ime mi je poznato, kao da sam ga već negde video...". Tjah, ispalo je da ima kompletnu kolekciju Dilana, i da ni danas ne propušta nijedan broj. A takvih sam upoznao mnogo, iz svih društvenih slojeva. Hvala vam što ste ostali uz nas. A tu su i mlade snage, današnji akrepi, koji možda za reč "akrep" nikada nisu ni čuli. Tu su i momci koji na sreću svakog meseca otkrivaju Dilana, i koji se vezuju za njega, a kupuju i reprinte. A mi, i pored krize izdavšatva i laganog pada prodaje, nastavljamo da postojimo. Ako nastavimo ovako, proslavićemo i trideset godina... A bogami, ovaj jubilarac je (o, kako volim da pišem ovakve gluposti!) proslava u velikom stilu. Dva broja u koloru od nas. A potom i slavljenički članci po čitavoj italijanskoj štampi i more intevrjua sa mnom, da, baš sa mnom, koji sam donedavno bio zatvoren u mom sobičku i nigde niste mogli da me vidite. Eh, lepa vremena. To se promenilo, i sada pričaju o meni, i pokazuju mene, nakazu, čak i na fotografijama. Tokom dvadeset godina, postane čovek prijatelj sa raznim novinarima, fotografima i njima sličnima, i sve teže je reći im ne... Čitam na jednom internet forumu stvari koje mi puno znače: "Vratio se pisanju, napisao je tri epizode i jedan roman", "Aha, ali džabe, posle se ponovo povlači", "Načuo sam da mu je loše", "Ma neće ga valjda opet napustiti!", "Izvin'te, ali najbitnije je da je njemu kao čoveku dobro". Hvala. Te reči mi znače više nego nekakva dvadesetogodišnjica. Više nego, recimo, Mondadorijeva knjižica koju vidite iznad, sa prelepim predgovorom Valerija Evangelistija, bio on jedan od najboljih italijanskih pisaca ili ne. Više od "Škole stripa" (u donjem dsenom uglu) koja nam je posvetila čitav jedan broj. Prijateljima sa foruma poručujem kako imam raznih perioda, da mi je nekada dobro, a nekada i nije, da se oporavljam. Ali, pišem i dalje. Baš juče sam završio jednu priču koju ćete čitati za nekih godinu dana, kada možda mene više neće biti. Ma dobro, biće me, verovatno, ali to nije ni bitno: biće tu Dilan, i iznad svega, bićete tu vi. Završimo ovo na američki način: sve vas volim, vi ste divna publika."

Ticijano Sklavi

Naprijed

DD LU 116/117 Zakon džungle

DD LU 119 Daisy & Queen

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  I nakon nekoliko dana i nekoliko puta procitanog stripa, mora se priznati da je izvrstan. Ocjene nize za pricu su zbog nekih pomalo banalnih rjesenja, a i naslovnica je mogla biti "spektakularnija". Napravljena je vise svecarski, slavljenicki. Paola Barbato je napravila scenarij kojeg se ni Sclavi nebi posramio. I stvarno je nevjerojatno koliko je podataka i informacija o Dylanu i Blochu stalo u samo 94 strane. A uz to postoje i slucajevi koje Dylan rjesava. Interesantan je susret Dylana i Groucha, koji je zapravo bio njegov prvi slucaj. Nista manje zanimljiv nije ni njihov prvi zajednicki slucaj "djavolskog" tepiha! A Blochova zivotna tragedija dovede citatelja na rub suza. Zanimljivosti: Dylan tri puta prodje pored "bube" koja je na prodaju, a da i ne primjeti. Osoba(da ne odamo tajnu) od koje kupi(prisilno) galiju mu kaze: "Ne brinite se za tu galiju, zavrsicete ju za tren oka!" Yeah,sure. Boja je fantasticna. A uvijek sam govorio da Dylan nije za boju. Silly me. Neusporedivo je bolja nego u Storia di Dylan Dog(tamo mu je kosulja narancasta). Brindisi je zakon. Klasican crtez, milina za gledati. Kad se sve zbroji i oduzme, sto vise reci nego: Dylane, pozivio ti nama jos (barem) 200 brojeva!
  19.05.2003
  01:23:00 sati
  Profa
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Odlicna epizoda ;)
  21.08.2003
  19:05:00 sati
  comicman
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Ja sam pricu procitao dva puta prije nego sto sam dao ocjenu, jebiga nije mi talijanski maternji :-)

  Scenario mi je odlican, a bilo bi perfektno da je moj najdrazi tandem M&G bio odgovoran za crtanje DD 200. DD 200 mi je bolji od DD 100, nadam se da ce ovi novi scenaristi poboljsati nivo DD epizoda, koji je u zadnje vrijeme veoma los (mislim na one epizode koje trenutno izdaje Ludens)
  13.01.2004
  07:23:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • byoman

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ja sam citao DusManov DD200:-)))
  Odlican, sto se ima vise reci. Prica mi se svidja, a Brindisijev crtez je fantastican kao i uvijek.
  Ne daj Boze da M&G rade bilo koju jubilarnu epizodu Dylana.
  14.01.2004
  12:38:00 sati
  byoman
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  Odlična epizoda no Sclavi ostaje Sclavi. Prethodnik "Dok vas smrt ne rastavi" je za koplje bolji. Sviđa mi se što se akcenat baca na odnos u trokutu Dylan-Bloch-Blochov sin, Barbato puno pažnje posvećuje psihi junaka i to mi se sviđa. Priča o galiji začinjava epizodu. Upoznavanje Dylana sa Grouchom te način na koji Dylan i Groucho varaju mušterije čine Dylana antijunakom i, djelimično, karikaturalnim.

  Paola Barbato je idealna žena - po slici na UBC Fumettiju mi djeluje lijepa, piše scenarije za Dylana, doima se veoma osjećajnom, a i kad bi muža natjerala u shopping, odvela bi ga negdje gdje se prodaju stripovi. Možete li zamisliti išta bolje? ;)

  Naslovnica je previše svečarska dok je Brindisi najbolji crtač Dylana.
  03.04.2004
  14:47:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Paola Barbato, svaka čast, sve što sam čuo o toj ženi do sada na forumu (a i šire) je sasvim opravdano. Kako joj je samo tako pametno uspjelo sklepati toliko podataka u jednu jedinu epizodu. Sve je tako savršeno i pametno smišljeno; Dylanovo pijanstvo, useljenje u Craven Road 7, upoznavanje sa Grouchom i njihovi prvi (prevarantski) poslovi, kupovina makete galije i auta, a naravno i cijela ta Blochova tragedija...
  Groucho je ovdje fenomenalno prikazan, kao pravi požrtvovani prijatelj (skoro kao Dylanov andjeo čuvar), nikad mi nije bio tako simpatičan kao u ovoj priči.
  25.07.2004
  19:22:00 sati
  kiky
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Mada je scenario odlicno odradjen, i prica odlicno smisljena i sklopljena, ipak 9. Zasto 9? Zato jer mislim da je ipak Paoli Barbatto trebalo ostaviti vise prostora za pricu, u vise strana ili mozda cak u dva broja. Ovako jednostavno nije bilo mesta za sva objasnjenja pa su neka malcice zbrzana, i stoga izgubila na autenticnosti. Inace, meni se ova epizoda dopada, odlican nacin da se napravi mini istorijat Dilana Doga i sve sto je moguce objasni u jednoj epizodi. Naravno da ograniceni broj strana ima svoje mane. Na primer, kako Blok u kasnijim epizodama vise nikada nije spominjao zenu ili sina, kao da nikada nisu ni postojali? Nepreklapanje sa epizodom "Poslednja stanica, uzas" je jos jedan problem, mada se meni ta epizoda nije posebno dopala. Kraj je takodje malo zbrzan, pretpostavljam ne zbog nedostatka ideja, nego iz tehnickih razloga (nema vise strana), pa je ispao previse zaseceren, kao da odjednom u tri sekunde sve dolazi na svoje mesto. Gruco, medjutim, i nakon ovog stripa i dalje ostaje misterija vise nego Dilan. Kao da ostavljaju prostora da jednog dana, kad im sasvim ponestane epizoda, napisu i epizodu "Gruco".
  Crtez je odlican i Brindisi po meni spada u najbolje crtace DD. Naslovnica takodje.
  26.07.2004
  10:38:00 sati
  Bilja
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Prvo i prvo najvaznije, hvala izdavackoj kuci DusMan Comics sto nam je omogucio prevod jubilarca na srpski, tako da je postao dostupan siroj publici (ne mislim na mene, mada imam viska kila). Kao sto su ostale uvazene kolege recenzenti kazali, ova epizoda je iskoriscena za popunjavanje rupa i nelogicnosti u serijalu. Nazalost, mnogo je informacija dato, pa izgelda prenatrpano, moglo se ostaviti i za neki sledeci jubilarni broj, ali sta je tu je. Ono sto me nervira je "inventivan" naziv epizode, iako je napravljena veza naslova sa temom. Ipak, zar nije moglo nista bolje?
  24.10.2004
  18:40:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 9, 5

  Tako je to kad u Bonelliju misle da Barbato može da bude Sclavi. Ne budimo previše surovi prema mlađahnoj spisateljici, dobila je zadatak, dobila je temu kojom mora da se bavi, i odradila je posao najbolje što je mogla. Ali ne dovoljno dobro. Naime, ovaj broj bi trebao da razjasni određene nejasnoće kod Dylana, očito je tako koncipiran: okle se pojavila Galija, kako su sreli Dylan i Groucho, kako je Dylan prestao da pije i postao Istraživač noćnih mora, etc. Ali to NISU misterije koje nas kod Dylana zanimaju. Nema reči o zaista interesantnim stvarim - kada je u stvari Dylan rođen, ako se Storia di Dylan Dog zaista dogodio - šta je radio svih ovih vekova pre nego što je došao u Scotland Yard, kako to da ima sećanja i na normalno i na nenormalno detinjstvo, ko je u stvari Groucho, tj. zašto toliko liči na Gruča Marksa... Na te stvari nam Barbatova ne daje odgovor, i to nije ni čudo, jer je Sclavi na tu temu već rekao sve što je imao, pa ko voli, nek tumači naznake. Problem je samim tim stvoren još u startu, Barbatova je morala da se bavi glupostima kao što je poreklo urlajućeg zvona, jer su bitno stvari bile van dometa. Povrh toga, ona je probala da nam da svoj pogled na jednu od centralnih tema serijala, odnos očeva i sinova, tj. kreatora i kreacije. Problem je što se ovo "kreatora i krecije" negde nekako izgubilo, i ostao nam je odnos Blocha i njegovog sina, odnosno Dylana i Blocha, namesto starog Dylan/Xabaras, odnosno Dylan/Sclavi odnosa. Ok, lepo je videti taj element iz jednog novog ugla, ali ovde deluje... banalizovan. S druge strane, DD #200 može da se čita i na jedan drugi način. Barbatova nam u njemu efektivno govori da o prošlosti Dylana nema više šta da se kaže (gde se Numero duecento završava, broj jedan počinje) i da je vreme za nove teme, za novog Dylana, ne toliko opterećenog prošlošću, ili barem ne na taj način (ima naznaka da će Barbatova uskoro u serijal vratiti Xabarasa - mada je to možda wishfull thinking ljudi na UBC-iju). Barbatova po tom pitanju u Dylanovu prošlost uvodi simbol trojke, ili trougla, koji je personal pet theme - imamo Blocha, njegovog sina i Dylana. Ranije smo takođe, u recimoIl semme della follia imali tri lika koja su međusobno povezana, a i kasnije će se, u Settimo girone, trojka pojaviti u svom punom sjaju. I nekako tu ima smisla, da jedini ženski scenarista Dylan Doga uvodi trojstvo u njega. Pa ipak... pa ipak, to nije ono što smo očekivali od Broja dvesta, zar ne? Očekivali smo odgovore, a nismo ih dobili, i samim tim, koliko god ta epizoda u stvari bila pokušaj Barbatove da stavi tačku na Sclavijev uticaj na serijalu i počne/nastavi da zida novog Dylana, osećaćemo se razočaranim. Šteta.
  27.10.2004
  12:25:00 sati
  Djole
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Nije loša priča, ali nekako mi je sve to zbijeno, na silu nagurano u 96 stranica. Crtež je super, a naslovnica je OK.
  19.11.2004
  18:42:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Stoji da smo u ovoj epizodi napokon dobili odgovore na mnoga pitanja(ne sva),ali to mi kao tek prosječnom konzumentu DD stripova ne znači previše.I pored toga,nikad na Dylana nisam gledao kao na strip-serijal koji ide u nekom kontinuitetu(za razliku od npr. Nathan Nevera),već ga doživljavam kao svaku epizodu posebno i moram priznati da ne volim epizode koje se nanose na nešto što se već zbilo i gdje se pojavljuju neki likovi koji smo već prije sreli(npr.Wells,Trelkovski itd.)a za sagu o Xabarasu i Morgani jednostavno nisam kompetentan reći nešto više jer se još nisam toliko posvetio toj problematici.Međutim,naravno da je #200 sasvim OK strip,sa vrlo dobrim scenrijem,sa zanimljvim dialozima i kadrovima i sjajno crtački odrađen,tako da nemam nekih većih zamjerki.Dobro je pikazan Dylan kao pijanac,mada mi njegov prestanak utapanja tuge u alkoholu izgleda nekako neprirodan i prejednostavan.Jako je interesantna uloga Groucha,nisam mislio da je on toliko bitan za pokretanje Dylanovog biznisa,a najbolji dio je ipak završni obračun između Blocha,njegovog sina i Dylana koji je u stilu "Die hard" filmova;-))a.Nslovnica baš onako slavljenička.U biti,ova je epizoda nešto kao poklon fanovima..I za kraj,HVALA DUSMANU,DJOLETU,TANTUSU i mom prijatelju DOLLY-u69 što su mi omogućili da pročitam ovaj strip.
  17.03.2005
  22:17:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Evo i ja procitah ovaj broj i mogu reci da sam veoma zadovoljan. Mislim da kolega Djole polazi od pogresne pretpostavke koja je vezana za njegova ocekivanja, tj. sta je trebalo da bude sadrzaj ove storije po njegovom misljenju, koje je zasnovano na dosadasnjim epizodama vezanim za proslost DD-a. Kao prvo, nije je napisao Sclavi, sto je mozda i bolje ceneci njegove recentne radove (Djole uveren sam da on, nazalost, ne bi bio u stanju da kvalitativno zadovoljavajuce odradi ovo onako kako si ti zamislio), nego je autor(ka) gospodjica (ako se ne varam) Barbato. Ona nije dobra kao njegovo velicanstvo, i nikad nece biti, ali je dovoljno drugacija i ima viziju i kvalitet da povede jedan ruiniran serijal u novom pravcu koji je sasvim zadovoljavajuci i koji obecava jos mnogo radovanja nas fanova (sudeci po epizodama koje sam citao, a izasle su posle broja 200). Dodao bih jos da je Paoli ovo 11-i nastup u fransizi i da je veoma ocigledan njen napredak u odnosu na debi u broju 157-San razuma, gde, usput budi receno, nije bila nista bolja od debija legendarnih Chiaverotti-ja i Ruju-a. Brindisi rutinirano kvalitetno odradjuje svoja posao, a naslovnica je ispod renomea njenog autora.
  10.12.2005
  13:38:00 sati
  jovandd
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 9, 3

  Zanimljiva priča o tome kao su se upoznali Dilan i Gručo, psihičke traume Blokovog sina, priča o vremenu kad je Dilan bio alkoločiar- prikaldno za jubilarno broj 200. Nema hrorora, misterija, pa bi možda ovo bolje pristajalo nekom drugom junaku, ali ipak je zanimljivo.
  14.08.2006
  10:14:00 sati
  delboj
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalan strip!Jedan od najboljih Dylana uopće!Kolor,Brindisi i tema su očaravajuća.Jedva čekam da Ludens dođe do ovog broja....
  19.01.2007
  13:49:00 sati
  kico
  uredi
 • supermark

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  odlicna epizoda!zahvaljujem odgovornima na prijevodu
  15.06.2007
  17:17:00 sati
  supermark
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Odličan jubilarni broj koji je ujedno i jedan od najboljih radova paole barbato. Sve skupa, ovo mi je bilo zanimljivo štivo, a na neki način mi je bilo i čudno. Paola karakterizira Dylana na neki glupav način, čak sam se i malo začudio jer nisam mogao prepoznati Dylana. Ako usporedite ovog Dylana sa nekom drugom epizodom(bilo bi poželjno sclavievom), razlika je stvarno ogromna. Kao da je u pitanju neki drugi junak. Ima i nekih nelogičnosti( ono sa crvenim košuljama i crnim kaputom npr...), ali ipak treba uzeti u obzir da je Paola stigla kasnije u DD staf.... brindisiev crtež je odličan u boji, mislim da bi trebali češče gledati njegov crtež u boji. Naslovnica mi se također sviđa, ne  zato jer je slavljenička nego jer se na njoj po prvi put pojavljuju Groucho i Block, za koje mislim da su se trebali i prije pojavljivati jer su jedni od važnijih likova u DD svijetu. Sveukupno gledajući, i više sam nego zadovoljan ovom epizodom. 
  07.10.2007
  22:29:00 sati
  Akul
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Da, kako je već netko rekao, Paola Barbato uopće nije loša scenaristica, to se ovdje dobro vidi. No, problem je u nečem drugom. Problem je u tome što se ona sistematički bavi svim tim sporednim pitanjima i problemima, i to do te mjere da počinje banalizirati, čisto da bi odgovorila na sva pitanja i razjasnila sve nedoumice (a što je nemoguće, barem u jednom broju, da ne kažem nepotrebno). Sclavi to nikad nije radio, i zato je Dylan Dog imao onaj spoj mistike, apsurda i ironičnog humora koji je privlačio čitatelje (čak i uz one ogromne i nepotrebne doze patetike i pesimizma). Paola Barbato to očito nezna (barem je ja do sada nisam imao prilike vidjeti kako to uspješno sprovodi u djelo), i iako će tu i tamo zablistati nekom ovakvom 'pametnom' i dobro osmišljenom epizodicom, nikad nam neće podariti one kultne epizode kakvima nas je uveseljavao Tiziano Sclavi (počeo sam ga i hvaliti na kraju). Tako da, bojim se da je osuđena na to da beskonačno luta limbom DD scenarista, baveći se svim mogućim sitnicama iz Dylanovog života u svojim epizodama, sve dok ih ne iscrpi do kraja, te dosadi i onim najokorjelijim DD fanovima, koji će jednom ipak biti prisiljeni reći - This is not Dylan Dog!
  09.07.2008
  22:01:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 79%

  7, 9, 8, 7

  Iako je Paola vrlo dobro obavila posao, smatram da nije bilo neke velike potrebe otkrivati sve te nevažne (banalne) pojedinosti vezane za Dylana. Osim toga, dosta toga nije ni rečeno, tako da smo opet na početku. Mene više zanima "priča", a ne Dylan kao lik. Ali ajde, ipak je ovo jublarac, i ima par stvarno zanimljivih stvari. Kao na primjer; triangulacija s Blochom, Dylanom i Blochovim rođenim sinom. Ta Paola, uvijek ima nešto za poručiti. :-D
  22.05.2009
  18:07:00 sati
  Inferno
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Predivan strip! Fenomenalno nacrtan, perfektno obojen, prica bas kakva i treba da bude za jedan jubilarac. Igra sa osjecajima citalaca, covjek ne moze ostati ravnodusan. Iznad svih ocekivanja, broj 200 zasluzuje 200%.
  31.05.2009
  15:55:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Beva

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  Ne znam, dio sa Virgilom mi je dobar, i jak je moment kad Virgil tjera Blocha da bira između njega i Dylana... Prestanak alkoholizma trebao bi biti teži, mukotrpniji, ovako je nekako banalno, kao mala lokomotiva: 'Ja to mogu' i gotovo :) Demistifikacija porijekla predmeta iz Dylanova života me ne pogađa, očekivao sam nešto 'dublje'... No eto, bar je zanimljivo i da se čitati... Brindisi dobar, Stano također... 
  10.08.2009
  21:59:00 sati
  Beva
  uredi
 • morrison

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 9, 5

  Odlicna prica, odlican 'jubilarac'. Mnostvo blic infoa o Dilanu, a ipak pitka prica koja se lako cita. Dirljiv odnos Gruco/ Dilan, Dilan/ Blok, diskretno stavljanje Ksabarasa, ma sjajno! Brindizi izvanredan.

  21.03.2010
  14:18:00 sati
  morrison
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Fenomenalna epizoda: crtez, scenario i prica, ioako naslovnica nije bas bog zna sta.  Naslovnica daje pogresan utisak, zasto sto likovi na njoj izgledaju sretno, i covjek bi reko, "eto, ovo mora da je neka duhovita epizoda, sve trojica (Dylan, Groucho i Bloch) se smijeskaju na naslovnoj."  Ali to uopste nije slucaj.  Prica je veoma ozbiljna, ioako ima duhovitih momenata; i teme su veoma emotivne, duboke, kompleksirane.  Sve je na visokom nivou.  Izgleda, citajuci ovu epizodu, i onu drugu u boji na kojoj su Barbato i Brindisi sudjelovali (Xabaras/U Ime Oca) da su njih dvoje rodjeni da rade ove Dylanove jubilarne epizode i price.  Brindisijeva olovka, i Barbatova rijece = zakon!  Imam osjecaj da je svaki jubilarni broj Dylana razlog za slavu, i da cemo stvarno dobiti odlicnih buducih epizoda od njih dvoje u buducnosti.  Epizoda koja se procita jednom, i onda sat poslije odmah jos jednom; i onda s tim istim ritmom svaki dan, do kraja zivota.

  11.03.2011
  22:22:00 sati
  acestroke
  uredi
 • predsjednik

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Super strip kao i skoro svaki Dylanov "slavljenicki".Zasigurno da nam opet objasnjava neke stvari iz Dylanovog zivota koje su, bar meni, dosta zanimljive.

  29.05.2011
  00:45:00 sati
  predsjednik
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Najbolji Dylan Dog ikad, Paola je sasvim ok.

  13.06.2011
  06:22:00 sati
  writer
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Vrlo dobro obrađena epizoda sa ponekim zanimljivim odgovorima. Ovdje uopće nije bilo potrebe za objašnjenja tipa "Dylanova starost", rođenje, djetinjistvo jer odgovor na ta pitanja može dati jedino sam Sclavi jer se kasnije pokazalo da je Paola samo za*ebala cijeli serijal rješenjima iz idućeg dvodijelnog jubilarca. Tako da ovim nastavkom epizode "Dok vas smrt ne rastavi" možemo biti i više nego zadovoljni jer sama riječ "nastavak" potvrđuje da se nije mogla u ovome jubilarcu očekivati radnja koja se događa prije radnje ispripovjedane u prethodnom.

  A Brindisi je obavio presjajan posao te još jednom dokazao da su mu najbolji radovi oni u jubilarcima, ako ne savršeni, onda sigurno bolji od onih iz epizoda "Dok padaju zvijezde" ili "Sunčeve pjege". Stano je napravio prigodnu naslovnicu gdje pozadina ne kvari previše dojam.

  18.07.2011
  10:31:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Barbato je napravila ustinu odličan posao! Ovu epizodu sam čito malo manje od sat i pol, ali ne zato što mi je bila dosadna nego sam jednostavno upijao sve sa vinjete, želio sam prijeći svaki djelić stripa što sam ga čitao i ostao sam vrlo ugodno iznenađen. Uistinu odličan jubilarac! Brindisi je jednostavno odličan, tu se nema šta dodati, a ni Stanova naslovnica nije loša.

  19.07.2011
  19:05:00 sati
  Panon
  uredi
 • Rada13

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  ne pamtim kad sam ovako uživa u bonelliju zadnji put

  19.07.2011
  19:38:00 sati
  Rada13
  uredi
 • Tornadomaster

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  Ovako treba da izgleda svaki jubilarac u Boneliju. Nažalost, to je rijetka pojava.

  22.07.2011
  00:45:00 sati
  Tornadomaster
  uredi
 • krem

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  31.07.2011
  02:54:00 sati
  krem
  uredi
 • Whetherpine

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična priča Paole, daje ultimativne odgovore na sva ona vječita pitanja o Dylanu.  Strip koji svaki pravi a i povremeni ljubitelj DD mora pročitati!

  02.08.2011
  12:38:00 sati
  Whetherpine
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dobar.Barbato i Brindisi su odlično obavili posao.Naslovnica je mogla i bolje,ali dobra je i ovako.

  03.08.2011
  22:07:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Odličan jubilarac! Kolor me ugodno iznenadio!

  04.08.2011
  14:37:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Pa ne treba uvijek tražiti dlaku u jajetu. Mogli su još objasniti ovo, mogli su još objasniti ono... Nije ovo zadnji broj DD, bit će još stripova pa će se još koje pitanje riješiti.

  Svidjela mi se priča, crtež je lijep, naslovnicu su malo pokvarili.

  05.08.2011
  13:57:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • gandalf5000

  Ukupna ocjena 89%

  9, 10, 8, 8

  kome se nesviđa M & G ti neznaju sta su crtaci

  06.08.2011
  12:01:00 sati
  gandalf5000
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Uh, mislim da mi je ovo najiscekivaniji dilan samo zato da bih dao svoj komentar na recku :) , original sam dobio istovremeno kad i talijani, dusmanov sken nisam procitao (i dalje ne podnosim sken(j)-strip), a u medjuvremenu smo dobili i (zlo)delo Xabaras/U ime oca. Ako se uzme u obzir da sam pre citanja "obnovio gradivo" iz #121 , jasno je da su utisci totalno izmesani. Ok, ja sam odavno rekao da me paola zamara- jednostavno mi ne lezi njeno pisanje kao masterovo :) Ali, nakon svega sto smo preziveli u serijalu, ja za Broj 200 nemam losih reci, jer ispade da je bolje da dobijemo pristojnu triviju nego banalnu demistifikaciju i srozavanje (vidi pod Xabaras/U ime oca). Plus je svakako konacno involviranje Bloka i njegova tragicna prica iako pomalo zivcira to infaltilno "koga vise volis tata?" pitanje. Primecujem da me i dalje zivo interesuje zasto je tako ocigledno izbegnuto prikazivanje Blokove zene u frontalu, u svakom kadru je vseto "zamaskirana", cak joj je i na grobu ime i prezime prekriveno grmljem (!). Gruco je odlican ovde, mozda prvi (i jedini?) put da ima takav tretman kod Paole. Slucaj sa prvim, pravim nadprirodnim slucajem je zadovoljavjuci imajuci u obzir ceo ton i ritam price.

  Brindisi je pravi covek za ovaj tip  prica, iako ocigledno slabiji nego u "Dok nas smrt..." i miljama bolji nego u Xabarasu. Primetio sam podosta kikseva pri crtanju Bloka, da ne pricam kako je promasio malog Virdzila u par kadrova.

  A kako ne voleti naslovnicu koja nam je konacno dala Gruca i Bloka u Dilanovom drustvu? Izrazi lica lepo kazuju da je u pitanju slavljenicki broj.

  U iscekivanju najnovijeg jubilarca (vidi bogati, #300!) pozelimo Dilanu sve najbolje u godinama koje slede :)

  16.08.2011
  22:57:00 sati
  Barker
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Evo,upravo sam pročitao strip koji me ničim nije razočarao,komentari iznad sve govore.. Ali šok je usljedio nakon što sam odlučio ostaviti koju pozitivnu ocjenu za njega...pa recenzija je napisana pred VIŠE OD 8 GODINA!!!! ....i što reći....dok ludens štampa reprinte reprintova u ediciji extra...a meni žao novaca kada kupim strip i nakon prvih par strana skužim da strip već imam u redovnoj seriji... Stvarnost je to da Dylan kod nas kasni 8 ili 9 godina za Talijanima????
  22.08.2011
  00:33:00 sati
  Oki
  uredi
 • Umri_Muški

  Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Ova je epizoda razlog zašto sam ponovno počeo ne samo čitati, već kupovati Dylana. Zašto, oh zašto sam prodao svoju kolekciju prije dvije godine?

  23.08.2011
  11:33:00 sati
  Umri_Muški
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  16.09.2011
  17:01:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunski! Ovom epizodom se Paola Barbato potvrđuje kao najbolji Dylanov scenarist iza neprikosnovenog Scalvija. Ovdje je sve odlično: zanimljiva priča koja nam pomaže da posložimo neke kockice, emotivan scenarij i maestralan crtež ukrašen efektnim kolorom. Naslovnica malo kvari dojam, ali neću kvariti prosjek.

  18.09.2011
  19:24:00 sati
  Spock
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Mislim da se priča o nastanku istraživača noćnih mora čekala godinama i napokon smo je dobili. Priča je zanimljiva i intrigantna, a to je najvažnije. Tu i tamo nekih objašnjenja fali, a ima i viška nekih stvari ali ne smtea previše. Dylanov odnos prema Blochu i Grouchu je fenomenalno odrađen. Brindisi i Stano naprosto savršeni.

  28.09.2011
  15:07:00 sati
  mpavin
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlicno!

  Molim da se izbrise navodni Sclavijev predgovor za ovu epizodu, jer se radi o predgovoru povodom 20 godina izlazenja Dylana, a ne povodom ove epizode

  06.12.2011
  18:54:00 sati
  doktor78
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovdje se najbolje vidi povezanost svih likova za koje se nitko ne bi kladio da će se sresti.

  02.01.2012
  12:31:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Dobra prica... dobra.

  19.02.2012
  17:25:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Jak jubilarac! Barbatova je imala tezak zadatak, ali se pokazala i vise nego sposobnom i spremnom da napise odlicnu epizodu. 

  Popunjena nam je rupa izmedju 121. do pocetka 1. broja. Saznali smo kako su Gruco i Dilan poceli da zive zajedno, kako je Dilan dao ostavku i resio da postane istrazivac nocnih mora, odakle mu urlajuce zvono. Iako je to sve vrlo privlacno za saznati, mislim da smo mogli da prodjemo i bez tih saznanja jer tako nestaje ta Dilanova draž nedorečenosti. 

  Ono sto je najbolje u ovoj prici je prikaz potpuno slomljenog i izgubljenog alkoholicarskog Dilana i Blokova prica i kako su jedan drugog spasili. Blokova porodicna tragedija je izuzetno emotivna i potresna a opet nije presla u patetiku. Pogotovo mi je mocna scena kad Blok u urliku bola i placuci trazi od Dilana da ne pije jer ne moze da izgubi ,,jos jednog" sina i kako je to uspelo da osvesti Dilana. 

  U svakom slcuaju svaka cast Barbatovoj na ovome, napisala je neuporedivo bolji jubilarni broj od nesrecnog Rujuovog #300 a rekao bih i bolji i koncizniji jubilarac i od samog Sclavija u #100. 

  Vidi se da razume Bloka a i Dilana i uvek je zadovoljstvo citati epizode gde je ona potpisana kao scenarista. 

  O Brindisiju ne treba trositi reci, nije slucajno on odabran da bude crtac jubilarnih brojeva u boji kada ih ne radi Stano. Maestralan crtac!

  Pozerska ali efektna i prigodno slavljenicka naslovna strana Angela Stanoa lepo upotpunjuje celokupan strip. 

  18.05.2012
  21:03:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Odlična priča.

  21.05.2012
  20:29:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  Ovom epizodom je Barbatova u potpunosti predstavila svog Dylana, ili da kažem svoj pogled na Dylana Doga. I meni se to jako dopada, generalno, mada joj ipak ove jubilarne epizode ne idu baš od ruke... No, scenario je odličan, iako postavka malo patetična, a Brindisi zna šta radi.

  08.07.2012
  02:17:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Nakon ove epizode, niti riječi više nemam za prigovoriti ovoj ženi. Sve lijepo, smisleno složeno u jednu priču s glavom i repom, bez skoro ikakvog horora (osim onog ljudskog). I najvažnije, konačno joj i Groucho postaje sve bolji, prije se baš dalo primjetiti da s njim nikako da dođe na zelenu granu. Cijela hrpa toga izdogađala se u tih 20-ak godina Dylanova izlaženja i makar se ne sjećam baš te Posljednje stanice užas i nelogičnosti koje nosi, mislim da je sve to sklopiti u ovakvu lijepu cjelinu na samo 94 stranice bio vraški težak posao. Mrvicu me zasmetala patetika u nekim trenucima, ali ajde, ništa prek čega se ne može proći. Za Brindisija također nemam niti riječi prigovora, ovo je lako moguće jedan od općenito najboljih crtačkih uradaka što se Dylana tiče.

  22.01.2013
  18:15:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  12.06.2013
  22:25:00 sati
  Lillie
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  Predobra priča popračena još boljim Brndisijevim crtežom s kojime se boja savršeno stopila.

  09.09.2013
  20:34:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Ovog ljeta,procitam prvi put u zivotu DD (U Hrvatskoj)! Uglavnom sam sve stripove sto skupljam, vec kupio il nabavio, pa mi je tako bilo dosadno kad odem na trafiku i vidim da nema niceg novoga. Oko mi stade na DD Extra br.69. Kupim ga. Nisam ga odmah procitao. Tokom narednih dana,pokupujem jos nekoliko brojeva. Uglavnom Extra brojeve,oko brojeva 60 do 80 i par redovnih 118 do 130. E onda procitam najnizi broj sto imam,69. Pa sljedeci i sljedeci. Svidjelo mi se,ne pretjerano. Ili? E sad,procitajuci ovaj,br.118,zadnja razmisljanja su uklonjena. Prihvacam Dylana Doga medju svoje ostale junake. Sto se ovog stripa tice,prica je toliko dobra,a crtez,pogotovo color,su fantasticni. U scenariju zamjeravam malo onu scenu sa duhom iz frizidere a i kako je DD naletio na Groucha,nije bas za desetku.Al sve ostalo, klanjam se Paoli Barbato i Bruni Brindisi!

  13.09.2013
  13:13:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  02.01.2014
  23:54:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 84%

  8, 10, 8, 6

  Bome sasvim solidni broj 200. Barbato je ovo dobro uradila. Neloše objašnjenje svih dylanovih glavnih karakteristika. treba imat petlju ovo sve izvuć. i blocha su dobro obradili pogotovo. sad znamo zašto je oduvijek melankoličan i depresivan.

  čista četvorka

  04.01.2014
  19:37:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  29.05.2014
  12:03:00 sati
  alen
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 49%

  5, 5, 5, 4

  02.08.2014
  00:35:00 sati
  Peci
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je moja najdraža epizoda od DD.

  29.09.2014
  20:37:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Barbatova je savrseno nastavila pricati pricu tamo gdje je Sclavi stao,jedna od najboljih epizoda Dylana Doga,Brindisi maestralan kao i uvijek.Naslovnica odlicna Dylan zajedno sa Blochom i Grouchom!!

  02.03.2016
  17:17:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odlicna prica koja otkriva puno toga o proslosti DD

  28.02.2017
  04:51:00 sati
  markotamara
  uredi
 • Mummy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična priča iz Dilanove prošlosti...

  17.09.2018
  20:51:00 sati
  Mummy
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Posle epizode "Dok vas smrt ne rastavi" treba se odmah baciti na ovu i dovršiti "sagu" o tom periodu Dilanovog života - perioda pre nego što smo ga sreli u prvoj epizodi. Ono što mogu reći o ovoj epizodi ukratko - fenomenalno. Toliko emotivno i dirljivo, a sušta suprotnost prethodniku. Dok je #121 preplitao fantaziju i stvarnost, sećanja i praznine, istinu i ono što je izmišljeno, ovde smo skroz bazirani na realnosti. Dilana srećemo tamo gde smo ga ostavili - u baru, kako se propija i Blok pokušava da ga spase od samog sebe. Istovremeno se dešava naizgled natprirodna priča u kojoj momak želi da pobegne od nekakvog čudovišta koje ga drži zarobljenog.
  Barbatova je ovde stvarno dala sve od sebe, i kroz Dilanovu golgotu i mučenje ipak ostavila jedan dobar osećaj na kraju. Optimizam, suprotnost onome što je Sklavi radio i da, to funkcioniše sjajno. Jer ovo je epizoda koja govori istovremeno o bolu i ljubavi, patnji i prijateljstvu i mešajući te suprotne pojmove dobijamo zapravo jako dirljivu priču koja nam odgovara na mnoga pitanja, ali neka ostavlja otvorenim. Dinamika odnosa Bloka i Dilana je odlična, Barbatova je to veoma dobro razumela i upravo je tu dinamiku  iskoristila kao okosnicu svoje priče odnosno preokreta. Svima koji volimo strip junake je veoma važno da znamo "kako su to postali", i delimičan odgovor dobijamo ovde. Takođe, kako su Gručo i Dilan počeli da žive zajedno, i zašto ga Dilan sve ove godine trpi? Odgovorom na ovo pitanje Barbatova spaja Dilana, Gruča i Bloka u nerazdvojni "trougao" na veoma pametan i domišljat način. Brindizi je fenomenalan, kolor mu odlično stoji i predivno je ispratio i dopunio emotivnu priču Barbatove. Ove dve priče su za svaku pohvalu, kao suprotnosti po naraciji a nastavci i nadogradnje po samoj priči. 

  18.08.2019
  22:04:00 sati
  koze123
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  25.09.2019
  00:46:00 sati
  benx40
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunski jubilarac koji nudi neke zanimljive odgovore.

  28.09.2019
  10:21:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  18.04.2020
  14:01:00 sati
  savas
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Seminole
  Kod: TX SA 17
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 133
 • Zamak ludila
  Kod: DRGN LIB 13b
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 305
 • Posljednja bitka?
  Kod: AF SS 418
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 226
 • Operacija Kovčeg - Veriga
  Kod: CRRO DNEV 1
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 762
 • Crna magija
  Kod: MN LIBSP 1
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
  Autor: kiky
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2751
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1813
 • Hellgate u plamenu
  Kod: ZG LU 275/276
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 1701
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1316
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1248

Aukcije

Forum