Školski drug

Dylan Dog

DD LU 123 | 96 str.

Mladi i nadobudni brucoš John Stanton dolazi studirati na Stratford College. Prva osoba koju upoznaje je tajanstveni i samozatajni kolega Boris Varshavsky, koji mu posudjuje svoje zabilješke sa predavanja koje obojica polaze. Isprva prijatelji, no kada John zagubi Borisove zabilješke, osjetljivi i pomalo neuravnoteženi Boris počinje ga proganjati i terorizirati, čak ide tako daleko da mu objesi omiljenog mačka Silvera… zbog ovog izgreda Boris biva izbačen sa sveučilišta, a jadni John doživi živčani slom. Godine prolaze, no prošlost se ponovno počne ponavljati kada se jednog dana John i Boris ponovno sretnu u podzemnoj željeznici i užas ponovno započne… Johnova sestra obraća se stoga za pomoć našem Dylanu sa zahtjevom da zaustavi okrutnog Borisa. Takodjer i osobe bliske Johnu bivaju ubijane jedan za drugim…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 32%

Priča 2

Scenarij 2

Crtež 5

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 50%

P*4

S*4

C*6

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Školski drug
  DD LU 123
 • Školskiot drugar
  DD MCOM 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il compagno di scuola
  DD SR 205

ZANIMLJIVOSTI

 • ništa vrijedno spomena :-))

Na svome proputovanju kroz Njemačku u zadnjih nekoliko tjedana, nabasao sam na Dylana Doga objavljenog od strane izdavačke kuće «Schwarzer klecks». O dotičnoj izdavačkoj kući nisam toga puno saznao, samo to da je do sada izdala već preko tridesetak DD-epizoda, i to uopće se ne pridržavajući kronološkog reda, nego samovoljno birajući i izdavajući epizode, očito kako im se svidi. «Školski prijatelj» je 205. epizoda po talijanskoj numeraciji, i kao takva, ako ništa drugo, meni zanimljiva po tome što sam konačno uspio ugrabiti neku «noviju» epizodu i pokušao steći uvid u ono što nas to čeka u budućnosti. Sa njemačkim ipak stojim nešto bolje nego sa talijanskim, te sam se (svejedno uz malu pomoć njemačko-hrvatskog rječnika) bacio na čitanje. Nakon grandioznog promašaja zvanog «Vila zla» Chiaverotti i Rinaldi ponovno su se upustili u suradnju čiji je rezultat, nažalost, i opet iznova ispao pravi pravcati neuspjeh.

Maniju proganjanja i teroriziranja već je Sclavi davno obradio u «Opsesiji», i ako vam se ta epizoda nije svidjela, «Školskog prijatelja» slobodno preskočite, jer je ovo neusporedivo lošije. Ovo je toliko neinspirativno i nonšalatno napisano, tako površno, nedorečeno i na trenutke sasvim besmisleno djelce da nakon čitanja imate osjećaj kao da niste pročitali ama baš ništa. Moram priznati da već dugo niti jedna epizoda DD-a nije imala na mene tako zatupljujući efekt kao ova, iako za vrijeme čitanja Chiaverottijevih uradaka čovjek uistinu mora biti spreman na sve. Ovdje jednostavno ništa ne valja… ako vam se gore napisani kratki sadržaj čini glupim, vjerujte mi, nije to stoga što sam ga ja loše sklepao, nego priča uistinu takva je. Uzroci, a i posljedice, jednog teroriziranja ovdje su izvedeni krajnje smiješno i prokleto amaterski. Ne bih vam želio puno toga otkrivati, ali kada shvatite da je cijeli problem ove priče nastao zbog jedne zagubljene skripte, jedne glupe mačke i jednog nesporazuma iz prošlosti… priča je sasvim neuravnotežena, tamo gdje se željela dočarati dramatičnost u radnji, pretjeralo se, pa umjesto emocija i uzbudjenja dobismo lakrdiju, dok suprotno neki dijelovi priče itekako su mogli biti razradjeniji, no ostali su nedorečeni. Dylanova uloga je ovdje standardno dosadna, klasično provodi istragu, tu i tamo malo popriča sa Blochom, zavede i poševi svoju klijenticu. No, svi glavniji likovi u ovoj priči lišeni su bilo kakve karizme i totalno su prikazani jednodimenzionalno (posebno Groucho, koji je ovdje već toliko izlizan i ofucan, a čini mi se da se već počeo i ponavljati u svojim pošalicama i dosjetkama), od Johna do Borisa, niti sa jednim nećete suosjećati zbog njegove sudbine, niti za bilo koga navijati zbog toga što je «cool». Scene nasilja, neuobičajeno za Chiaverottija, poprilično su reducirane ali jednako su glupe i smiješne kao i sam strip u globalu.

Ako vam se crtež Rinaldija nije svidio u «Vili zla» ovdje će vam se svidjeti još i manje, i sasvim je u skladu sa pričom; ukočen, krut i slabašan. Ne treba više niti napominjati da nas kao i uvijek pri kraju treba pripremiti na preobrat u priči i da stvari ponovno neće biti onakve kakvima se isprva čine. Oni koji su dobri, na kraju priče će se pokazati kao zli, a oni zli nekako će pokušati ispasti dobri, ali ipak ti zli sa početka priče svejedno jesu u neku ruku ipak zli i na kraju… ma, čista pizdarija od stripa, na koju stvarno više nema smisla trošiti riječi, stoga pričekajte oko desetak godina kada će se «Školski prijatelj» možda objaviti i na ovim našim prostorima, pa ćete se i sami u to uvjeriti.

Naprijed

DD LU 122 Uskrsnuće

DD LU 124 Magla

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 46%

  3, 4, 6, 7

  I ja sam procitao ovu epizodu na njemackom i bolje bi bilo da je Nijemci nisu ni objavili. Uzasno blesava i monotona prica.

  P.S. Kiky, na popisima imas cijelu listu objavljenih DD Dogova na njemackom.
  07.04.2005
  20:28:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 47%

  4, 2, 7, 8

  Stripu definitivno fali karizme i one atmosfere koja bi trebala postojati u stripu sa takvom temom. Crtež varira od dobrog do nepodnošljivog. Stano je na naslovnici pokušao prikazati koliko toliko uspiješno tjeskobu progonjenog.
  14.09.2006
  20:42:00 sati
  Deers
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 39%

  4, 2, 6, 3

  Početak kakav - takav, sredina već viđena i previđena, kraj ima twist koji je nepotreban. Nalovnica ima malu ocjenu zbog pink vrata.

  02.06.2012
  13:58:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 54%

  3, 5, 9, 3

  Priča kao da je pisana još u sedamdesetima,znači jako zaostalo,ali ne i dosadno. Crtež je jako dobar,ali je zato naslovnica roza katastrofa.
  07.06.2012
  14:31:00 sati
  Oki
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 60%

  5, 5, 9, 3

  Priča više-manje dobra, niti loša, niti sjanja.

  Crtež u redu.

  Naslovnica šaka u oko.

  19.06.2012
  11:06:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Iskreno, mislio sam da će se 'školski drug' odnositi na nekog Dylanovog kompanjona iz škole, ali i ovako je uza sve zavrzlame epizoda ipak ispala solidno ostvarenje.

  27.06.2012
  19:34:00 sati
  Panon
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 47%

  4, 3, 7, 5

  Neuspjela zamisao s banalnim i jadnjikavim rješenjem. Crtež varira između dobrog i osrednjeg. Nimalo zadovoljavajuće.

  08.07.2012
  21:29:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Cevap

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 7, 4

  Epizoda nije toliko loša. Moram priznati da je na prvi pogled sva ta strka oko "posuđivanja" knjiga zanimljiva (tko bi ubacio takvo nešto u ovakav strip?), pogotovo kad se sjetim posuđivanja stripova koje nikad više nisam dobio natrag. Ta "dječja posla" su poznata svima i ovdje je to obrađeno skroz pristojno, u Dylanovom stilu naravno. Ništa specijalno, crtež je ok, jedino je naslovnica bedasta.

  03.08.2012
  11:16:00 sati
  Cevap
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 44%

  2, 3, 7, 8

  Izgleda da Chiaviju netko nije vratio posuđene skripte dok je iša na fakultet pa je jednostavno mora napisati priču o tome. :D Epizoda je dosta slaba, horrora ima mrvicu a i to se svodi na neke halucinacije. Više je triler elemenata. Dotični scenarist se toliko istrošio tako da mu je zadnjih nekoliko radova na DD stvarno loše. Znate koja je ura kad čak ni kiky nema ništa specijalnog za reći. Koliko god one starije priče sa serijskim ubojicama bile izlizane više bih volio da smo opet dobili jednu takvu nego ovo čudo. Likovi su na granici podnošljivosti, a nije izostao ni idiotski obrat na kraju. Crtež je previše drven, ali more proći.

  25.08.2012
  09:49:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 42%

  2, 3, 7, 6

  Ovo je preloše čak i za Chiaverottija. Baš prazna i zatupljujuća priča. Rinaldijev crtež pomalo krut, ali solidan. Naslovnica efektna, s obzirom na priču i mogućnosti koje je ista pružala.

  EDIT: 21.04.2018.

  17.10.2012
  01:20:00 sati
  Spock
  uredi
 • hua

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Kakvih ima Dilana, ovaj je cool.

  24.11.2012
  12:55:00 sati
  hua
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 18%

  1, 1, 3, 3

  Evo, nakon 8 godina od kikijeve recenzije, Skolski drug je (nazalost) izasao i na nasim prostorima. nakon citanja sve sto mogu da ucinim je da kopirama deo recenzije:

  "Ovo je toliko neinspirativno i nonšalatno napisano, tako površno, nedorečeno i na trenutke sasvim besmisleno djelce da nakon čitanja imate osjećaj kao da niste pročitali ama baš ništa. Moram priznati da već dugo niti jedna epizoda DD-a nije imala na mene tako zatupljujući efekt kao ova."

  kakav diletantski oprostaj od serijala, a crtac jos vise pogorsava stvar, a jedino sto je stano mogao je da nacrta monstruozne zube skolskom prijatelju :)

  10.01.2013
  11:47:00 sati
  Barker
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 58%

  5, 6, 6, 7

  Prva polovina ove epizode je u stvari dobra, ali posle 60-e stranice, vidi se ko je u stvari 'ubica', i kakave ce rasplet biti u pitanju.  Vidi se da je ovaj Boris caknut tip, i veoma obsesivan mucenjem ljudi koji mu postanu prijatelji.  Neki djelovi crteza su ok (sporedni likovi), dok su Dylan i Bloch odvratno nacrtani.  Zadnjih 30 stranica su ocajne, ali ipak ne vjerujem da su ovoliko niske ocjene opravdane.  Mislim, u svakom slucaju, pa ioako se prica i scenarijo ne postuju previse, zasto crtez i naslovnica dobijaju toliko nisek ocjene?  Pa nije crtez bas katastrofalan, niti naslovnica, koje je sasvim ok.  Sve u svemu, veoma prosjecna epizoda koju cu sigurno uskoro zaboravit.

  15.02.2013
  17:15:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Ok prica,nazalost u zadnjoj trecini stripa, gubi na snazi. Kraj price,Johnovo objasnjenje svega,meni se nije bas svidjelo. Lose. A zadnja stranica je vec odlicna,telefonski razgovor Borisa i Gale'e. Obecaje da ce bit mozda i jos bolje.Crtez mi je sasvi ok,vrlo dobar. Mada takodjer moram zamjeriti,kako je Bloch nacrtan. Naslovnic ok,a bila bi top da vrata nisu pink.

   

  16.09.2013
  23:56:00 sati
  Tutta
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 70%

  6, 7, 8, 7

  23.10.2013
  00:33:00 sati
  macca1985
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 14%

  1, 1, 2, 2

  pa ljudi moji zar je ovo striP? zar ovo ima ikakvu umjetničku vrijednost? 

  ovo je popunjavanje mjesečnog ritma.. mislim da mi se ovo ni ko klincu ne bi svidjelo..pa užas što napraviše od dylana, to je poezija od stripa nekad bio.. 

  ali ova fora s knjigom mi je prevrištanje ahahhaha ajde još da je urađeno na barem minimalno uvjerljiv način, al ovako...loše loše loše.. crtež majmunski, a stano bože dragi je li ikada imao lošiju naslovnicu..kakvi su to zubi?

  žalosno.. :(

  01.12.2013
  18:54:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • Ukupna ocjena 59%

  6, 6, 6, 5

  02.01.2014
  23:56:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • Ukupna ocjena 16%

  1, 1, 2, 4

  Dno dna.

  26.05.2014
  00:27:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Aster

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 9, 1

  Toliko mi je bila interesantna ova prica, da sam je procitao u jednom dahu. Iako je prica dosta jednostavna, i pomalo ofucana, scenarij je dobro izveden. Jedini problem mi je da se zavrsava veoma naglo, pomalo glupo, i da je final dosta brzo zavrsen. Groucho me opet nasmejao.
  Rinaldijev crtez je dosta dobar, klasican, daje mi dojam ranog stila Corrado Roija - mada je poneke kaiseve uradio na brzaka.

  Naspram Dylanovih best of epizoda, ova je osrednje ispala. Ali ipak jednom vredi prolistati :-)

  Naslovnica katastrofalna!

  23.02.2015
  00:30:00 sati
  Aster
  uredi
 • WOLF-HUNTER

  Ukupna ocjena 57%

  6, 6, 5, 6

  Zanimljiva prica. Malo cudan kraj ali je sve ostalo ok. Malo je crtez onako solidan kao i naslovnica. Nista sto bi se moglo da preporuci, ali zbog kolekcije da se ima...

  09.08.2015
  21:08:00 sati
  WOLF-HUNTER
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Opet drvlje i kamenje po Chiaverottiju na pravdi Boga!

  Dobra prica, sa vise preokreta. Zadnjih tridesetak stranica moglo se naslutiti da John stoji iza ubistava, medjutim autor je na kraju udario jos jednim zaokretom i ispalo je jos komplikovanije. Nepotrebno je bilo ubacivanje natprirodnih moci pred kraj epizode, do tada je epizoda sasvim dobro tekla. 

  31.08.2017
  13:16:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 17%

  1, 1, 3, 2

  02.11.2017
  17:24:00 sati
  coszinus
  uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

 • ZOV STRIP br. 14
  Vrijeme: 30.07.2019 21:42:37
  Prodavač: oggy
  Cijena: 15 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • ZOV STRIP br. 13
  Vrijeme: 30.07.2019 21:42:37
  Prodavač: oggy
  Cijena: 15 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • ZOV STRIP br. 12
  Vrijeme: 30.07.2019 21:42:37
  Prodavač: oggy
  Cijena: 15 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • ZOV STRIP br. 8
  Vrijeme: 30.07.2019 21:42:37
  Prodavač: oggy
  Cijena: 15 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • ZOV br. 43
  Vrijeme: 30.07.2019 21:42:37
  Prodavač: oggy
  Cijena: 20 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum