Školski drug

Dylan Dog

DD LU 123 | 96 str.

Mladi i nadobudni brucoš John Stanton dolazi studirati na Stratford College. Prva osoba koju upoznaje je tajanstveni i samozatajni kolega Boris Varshavsky, koji mu posudjuje svoje zabilješke sa predavanja koje obojica polaze. Isprva prijatelji, no kada John zagubi Borisove zabilješke, osjetljivi i pomalo neuravnoteženi Boris počinje ga proganjati i terorizirati, čak ide tako daleko da mu objesi omiljenog mačka Silvera… zbog ovog izgreda Boris biva izbačen sa sveučilišta, a jadni John doživi živčani slom. Godine prolaze, no prošlost se ponovno počne ponavljati kada se jednog dana John i Boris ponovno sretnu u podzemnoj željeznici i užas ponovno započne… Johnova sestra obraća se stoga za pomoć našem Dylanu sa zahtjevom da zaustavi okrutnog Borisa. Takodjer i osobe bliske Johnu bivaju ubijane jedan za drugim…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 32%

Priča 2

Scenarij 2

Crtež 5

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 50%

P*4

S*4

C*6

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Školski drug
    DD LU 123

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il compagno di scuola
    DD SR 205

ZANIMLJIVOSTI

  • ništa vrijedno spomena :-))

Na svome proputovanju kroz Njemačku u zadnjih nekoliko tjedana, nabasao sam na Dylana Doga objavljenog od strane izdavačke kuće «Schwarzer klecks». O dotičnoj izdavačkoj kući nisam toga puno saznao, samo to da je do sada izdala već preko tridesetak DD-epizoda, i to uopće se ne pridržavajući kronološkog reda, nego samovoljno birajući i izdavajući epizode, očito kako im se svidi. «Školski prijatelj» je 205. epizoda po talijanskoj numeraciji, i kao takva, ako ništa drugo, meni zanimljiva po tome što sam konačno uspio ugrabiti neku «noviju» epizodu i pokušao steći uvid u ono što nas to čeka u budućnosti. Sa njemačkim ipak stojim nešto bolje nego sa talijanskim, te sam se (svejedno uz malu pomoć njemačko-hrvatskog rječnika) bacio na čitanje. Nakon grandioznog promašaja zvanog «Vila zla» Chiaverotti i Rinaldi ponovno su se upustili u suradnju čiji je rezultat, nažalost, i opet iznova ispao pravi pravcati neuspjeh.

Maniju proganjanja i teroriziranja već je Sclavi davno obradio u «Opsesiji», i ako vam se ta epizoda nije svidjela, «Školskog prijatelja» slobodno preskočite, jer je ovo neusporedivo lošije. Ovo je toliko neinspirativno i nonšalatno napisano, tako površno, nedorečeno i na trenutke sasvim besmisleno djelce da nakon čitanja imate osjećaj kao da niste pročitali ama baš ništa. Moram priznati da već dugo niti jedna epizoda DD-a nije imala na mene tako zatupljujući efekt kao ova, iako za vrijeme čitanja Chiaverottijevih uradaka čovjek uistinu mora biti spreman na sve. Ovdje jednostavno ništa ne valja… ako vam se gore napisani kratki sadržaj čini glupim, vjerujte mi, nije to stoga što sam ga ja loše sklepao, nego priča uistinu takva je. Uzroci, a i posljedice, jednog teroriziranja ovdje su izvedeni krajnje smiješno i prokleto amaterski. Ne bih vam želio puno toga otkrivati, ali kada shvatite da je cijeli problem ove priče nastao zbog jedne zagubljene skripte, jedne glupe mačke i jednog nesporazuma iz prošlosti… priča je sasvim neuravnotežena, tamo gdje se željela dočarati dramatičnost u radnji, pretjeralo se, pa umjesto emocija i uzbudjenja dobismo lakrdiju, dok suprotno neki dijelovi priče itekako su mogli biti razradjeniji, no ostali su nedorečeni. Dylanova uloga je ovdje standardno dosadna, klasično provodi istragu, tu i tamo malo popriča sa Blochom, zavede i poševi svoju klijenticu. No, svi glavniji likovi u ovoj priči lišeni su bilo kakve karizme i totalno su prikazani jednodimenzionalno (posebno Groucho, koji je ovdje već toliko izlizan i ofucan, a čini mi se da se već počeo i ponavljati u svojim pošalicama i dosjetkama), od Johna do Borisa, niti sa jednim nećete suosjećati zbog njegove sudbine, niti za bilo koga navijati zbog toga što je «cool». Scene nasilja, neuobičajeno za Chiaverottija, poprilično su reducirane ali jednako su glupe i smiješne kao i sam strip u globalu.

Ako vam se crtež Rinaldija nije svidio u «Vili zla» ovdje će vam se svidjeti još i manje, i sasvim je u skladu sa pričom; ukočen, krut i slabašan. Ne treba više niti napominjati da nas kao i uvijek pri kraju treba pripremiti na preobrat u priči i da stvari ponovno neće biti onakve kakvima se isprva čine. Oni koji su dobri, na kraju priče će se pokazati kao zli, a oni zli nekako će pokušati ispasti dobri, ali ipak ti zli sa početka priče svejedno jesu u neku ruku ipak zli i na kraju… ma, čista pizdarija od stripa, na koju stvarno više nema smisla trošiti riječi, stoga pričekajte oko desetak godina kada će se «Školski prijatelj» možda objaviti i na ovim našim prostorima, pa ćete se i sami u to uvjeriti.

Naprijed

DD LU 122 Uskrsnuće

DD LU 124 Magla

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 6, 7

    I ja sam procitao ovu epizodu na njemackom i bolje bi bilo da je Nijemci nisu ni objavili. Uzasno blesava i monotona prica.

    P.S. Kiky, na popisima imas cijelu listu objavljenih DD Dogova na njemackom.
    07.04.2005
    20:28:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 47%

    4, 2, 7, 8

    Stripu definitivno fali karizme i one atmosfere koja bi trebala postojati u stripu sa takvom temom. Crtež varira od dobrog do nepodnošljivog. Stano je na naslovnici pokušao prikazati koliko toliko uspiješno tjeskobu progonjenog.
    14.09.2006
    20:42:00 sati
    Deers
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 39%

    4, 2, 6, 3

    Početak kakav - takav, sredina već viđena i previđena, kraj ima twist koji je nepotreban. Nalovnica ima malu ocjenu zbog pink vrata.

    02.06.2012
    13:58:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 54%

    3, 5, 9, 3

    Priča kao da je pisana još u sedamdesetima,znači jako zaostalo,ali ne i dosadno. Crtež je jako dobar,ali je zato naslovnica roza katastrofa.
    07.06.2012
    14:31:00 sati
    Oki
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 9, 3

    Priča više-manje dobra, niti loša, niti sjanja.

    Crtež u redu.

    Naslovnica šaka u oko.

    19.06.2012
    11:06:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Iskreno, mislio sam da će se 'školski drug' odnositi na nekog Dylanovog kompanjona iz škole, ali i ovako je uza sve zavrzlame epizoda ipak ispala solidno ostvarenje.

    27.06.2012
    19:34:00 sati
    Panon
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 47%

    4, 3, 7, 5

    Neuspjela zamisao s banalnim i jadnjikavim rješenjem. Crtež varira između dobrog i osrednjeg. Nimalo zadovoljavajuće.

    08.07.2012
    21:29:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Cevap

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 7, 4

    Epizoda nije toliko loša. Moram priznati da je na prvi pogled sva ta strka oko "posuđivanja" knjiga zanimljiva (tko bi ubacio takvo nešto u ovakav strip?), pogotovo kad se sjetim posuđivanja stripova koje nikad više nisam dobio natrag. Ta "dječja posla" su poznata svima i ovdje je to obrađeno skroz pristojno, u Dylanovom stilu naravno. Ništa specijalno, crtež je ok, jedino je naslovnica bedasta.

    03.08.2012
    11:16:00 sati
    Cevap
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 44%

    2, 3, 7, 8

    Izgleda da Chiaviju netko nije vratio posuđene skripte dok je iša na fakultet pa je jednostavno mora napisati priču o tome. :D Epizoda je dosta slaba, horrora ima mrvicu a i to se svodi na neke halucinacije. Više je triler elemenata. Dotični scenarist se toliko istrošio tako da mu je zadnjih nekoliko radova na DD stvarno loše. Znate koja je ura kad čak ni kiky nema ništa specijalnog za reći. Koliko god one starije priče sa serijskim ubojicama bile izlizane više bih volio da smo opet dobili jednu takvu nego ovo čudo. Likovi su na granici podnošljivosti, a nije izostao ni idiotski obrat na kraju. Crtež je previše drven, ali more proći.

    25.08.2012
    09:49:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 42%

    2, 3, 7, 6

    Ovo je preloše čak i za Chiaverottija. Baš prazna i zatupljujuća priča. Rinaldijev crtež pomalo krut, ali solidan. Naslovnica efektna, s obzirom na priču i mogućnosti koje je ista pružala.

    EDIT: 21.04.2018.

    17.10.2012
    01:20:00 sati
    Spock
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Kakvih ima Dilana, ovaj je cool.

    24.11.2012
    12:55:00 sati
    hua
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 3, 3

    Evo, nakon 8 godina od kikijeve recenzije, Skolski drug je (nazalost) izasao i na nasim prostorima. nakon citanja sve sto mogu da ucinim je da kopirama deo recenzije:

    "Ovo je toliko neinspirativno i nonšalatno napisano, tako površno, nedorečeno i na trenutke sasvim besmisleno djelce da nakon čitanja imate osjećaj kao da niste pročitali ama baš ništa. Moram priznati da već dugo niti jedna epizoda DD-a nije imala na mene tako zatupljujući efekt kao ova."

    kakav diletantski oprostaj od serijala, a crtac jos vise pogorsava stvar, a jedino sto je stano mogao je da nacrta monstruozne zube skolskom prijatelju :)

    10.01.2013
    11:47:00 sati
    Barker
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 6, 7

    Prva polovina ove epizode je u stvari dobra, ali posle 60-e stranice, vidi se ko je u stvari 'ubica', i kakave ce rasplet biti u pitanju.  Vidi se da je ovaj Boris caknut tip, i veoma obsesivan mucenjem ljudi koji mu postanu prijatelji.  Neki djelovi crteza su ok (sporedni likovi), dok su Dylan i Bloch odvratno nacrtani.  Zadnjih 30 stranica su ocajne, ali ipak ne vjerujem da su ovoliko niske ocjene opravdane.  Mislim, u svakom slucaju, pa ioako se prica i scenarijo ne postuju previse, zasto crtez i naslovnica dobijaju toliko nisek ocjene?  Pa nije crtez bas katastrofalan, niti naslovnica, koje je sasvim ok.  Sve u svemu, veoma prosjecna epizoda koju cu sigurno uskoro zaboravit.

    15.02.2013
    17:15:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Ok prica,nazalost u zadnjoj trecini stripa, gubi na snazi. Kraj price,Johnovo objasnjenje svega,meni se nije bas svidjelo. Lose. A zadnja stranica je vec odlicna,telefonski razgovor Borisa i Gale'e. Obecaje da ce bit mozda i jos bolje.Crtez mi je sasvi ok,vrlo dobar. Mada takodjer moram zamjeriti,kako je Bloch nacrtan. Naslovnic ok,a bila bi top da vrata nisu pink.

     

    16.09.2013
    23:56:00 sati
    Tutta
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    23.10.2013
    00:33:00 sati
    macca1985
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 2, 2

    pa ljudi moji zar je ovo striP? zar ovo ima ikakvu umjetničku vrijednost? 

    ovo je popunjavanje mjesečnog ritma.. mislim da mi se ovo ni ko klincu ne bi svidjelo..pa užas što napraviše od dylana, to je poezija od stripa nekad bio.. 

    ali ova fora s knjigom mi je prevrištanje ahahhaha ajde još da je urađeno na barem minimalno uvjerljiv način, al ovako...loše loše loše.. crtež majmunski, a stano bože dragi je li ikada imao lošiju naslovnicu..kakvi su to zubi?

    žalosno.. :(

    01.12.2013
    18:54:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    02.01.2014
    23:56:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 2, 4

    Dno dna.

    26.05.2014
    00:27:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 9, 1

    Toliko mi je bila interesantna ova prica, da sam je procitao u jednom dahu. Iako je prica dosta jednostavna, i pomalo ofucana, scenarij je dobro izveden. Jedini problem mi je da se zavrsava veoma naglo, pomalo glupo, i da je final dosta brzo zavrsen. Groucho me opet nasmejao.
    Rinaldijev crtez je dosta dobar, klasican, daje mi dojam ranog stila Corrado Roija - mada je poneke kaiseve uradio na brzaka.

    Naspram Dylanovih best of epizoda, ova je osrednje ispala. Ali ipak jednom vredi prolistati :-)

    Naslovnica katastrofalna!

    23.02.2015
    00:30:00 sati
    Aster
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    Zanimljiva prica. Malo cudan kraj ali je sve ostalo ok. Malo je crtez onako solidan kao i naslovnica. Nista sto bi se moglo da preporuci, ali zbog kolekcije da se ima...

    09.08.2015
    21:08:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Opet drvlje i kamenje po Chiaverottiju na pravdi Boga!

    Dobra prica, sa vise preokreta. Zadnjih tridesetak stranica moglo se naslutiti da John stoji iza ubistava, medjutim autor je na kraju udario jos jednim zaokretom i ispalo je jos komplikovanije. Nepotrebno je bilo ubacivanje natprirodnih moci pred kraj epizode, do tada je epizoda sasvim dobro tekla. 

    31.08.2017
    13:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 3, 2

    02.11.2017
    17:24:00 sati
    coszinus
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 1519

Magazin

Recenzije

  • Killer Jim
    Kod: KT LU 14/15
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.3.2019. 1:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 472
  • Riječni pirati
    Kod: MN LIB 5
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 19.3.2019. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 905
  • U sjeni vulkana
    Kod: DD LEX 117
    Ocjena: 35%
    Vrijeme: 16.3.2019. 0:34:00
    Autor: Dexters
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 606
  • Boginja majka
    Kod: DD LU 135
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 11.3.2019. 22:32:00
    Autor: Mhejl
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 802
  • Na koži
    Kod: DD LU 153
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 2.3.2019. 10:15:00
    Autor: Mhejl
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 964

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 1519

Magazin

Recenzije

  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 23
    Broj pogleda: 2635
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2573
  • Venus Sky-Lab
    Kod: NN LIB 63a
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2139
  • Mefistov sin
    Kod: TX LIB 2
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 16.1.2019. 1:15:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2131
  • Magla
    Kod: DD LU 124
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 31.12.2018. 17:53:00
    Autor: Dexters
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1932

Aukcije

Forum