Crna duša

Dylan Dog

DD LU 64 | 96 str.

Sandra Wilcox angažira Dylana kako bi istražio slučaj njezinog brata Connora koji navodno cijelo svoje vrijeme provodi sa misterioznim «prijateljima» koje samo on može vidjeti. Connor takodjer pati od teškog oblika šizofrenije, i postavlja se pitanja nisu li oni samo produkti njegovog nestabilnog uma. No, počnu se redati ubojstva a glavni osumnjičeni je Connor, koji tvrdi da ga na ubojstva navode njegovi «prijatelji» a posebno misteriozna Pandora…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*5

S*5

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Crna duša
  DD LU 64

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Anima nera
  DD SR 142

ZANIMLJIVOSTI

 • Pandora, prema liku iz grčke mitologije, koja je otvorila zabranjenu kutiju iz koje je izašlo svo zlo i nesreća ovoga svijeta
 • psihijatra Richarda Stevensa već smo upoznali u epizodi «Tama»
 • str 31; Connor prolazi pokraj zida na kojemu je plakat filma «Blade Runner»

Potrudio se ovoga puta Chiaverotti i napisao jednu sasvim solidnu epizodu. Pomalo netipičnu za njega, pomalo čini se pod utjecajem kolege Sclavija, očigledno shvačajući da najbolje priče su one u kojima se sva strava i užas može puno efektnije dočarati kroz prikaz nečije fragilne ličnosti i njezinih unutarnjih strahova, i kako je bolesni i pokvareni um jezovitiji od svih monstruma, vampira i duhova zajedno. «Crna duša» je tužna, mračna priča koja na vrlo dobar način progovara o usamljenosti, pohlepi i dokazuje da Čjavi, kojega sam u jednoj nedavnoj recenziji krstio kao najgoreg scenaristu u Bonelliju, ipak nije sasvim za odbacit.

Kako jednog luđaka učiniti još ludjim? Cijela priča je sastavljena oko Connora Wilcoxa, mladog šizofrenika čije nestabilno ponašanje i nije tako teško protumačiti. Kao što se ponekad dogadja kod neke djece, tako je i na njega rastava njegovih roditelja djelovala destruktivno. Mladić se sasvim povukao u sebe, odbacio vanjski svijet u strahu od vlastite nesigurnosti i kako bi zavarao veliku samoću koja se stvorila oko njega, počeo izmišljati imaginativne prijatelje da mu prave društvo. Connorovi prijatelji bijahu patuljak Nik-Nak, četveroruki klaun Peebles, gušter Berker, Fionula, debeljuškasta vila i Pandora. Ti njegovi mali prijatelji polako počinju preuzimati kontrolu nad njim i navode ga, i to posebno Pandora, da čini zle i zabranjene stvari.

Chiaverotti nas efektno vodi kroz Connorovom ličnost, potencirajući, kroz lik Pandore, u njemu neugodne uspomene (traume iz mladosti, stidljiv početak i tužni prekid ljubavi) koje su u neku ruku i «zaslužne» za njegov karakter i koje su dovele do onoga što Conner ovdje predstavlja; uplašeno, nestabilno, neuravnoteženo ljudsko biće. Upravo suočavanje sa nekim od tih tužnih uspomena donosi nam i neke od najboljih trenutaka u ovom stripu. Scena u kojoj Conner starog školskog prijatelja Agnusa Frosta ponižava pred očima šokirane supruge i malog sina na isti onaj način na koji je Agnus mučio Connera u djetinjstvu nosi najveću težinu i najbolji je dio stripa koji tragikomično prikazuje tko je zapravo bio pravi gad u tom trenutku. Chiaverotti je, inače, već i prije pokazao da zna priču osnažiti uistinu dobro osmišljenim momentima koji su se ipak nažalost znali izgubiti u počesto nerazradjenoj i oskudno realiziranoj cjelini. Ovdje tome nije slučaj… Rasplet, za koji već možemo naslutiti da će biti krajnje racionalan, donosi i neočekivani obrat koji je pristojno realiziran, koji ne ostavlja pitanja u zraku i koji sasvim smisleno zaokružuje cijelu epizodu, naglašavajući tragičnu pozadinu sestrinsko-bratskog odnosa koji biva narušen bahatošću, licemjerjem i pohlepom za novcem. Klasika.

Bez previše filozofiranja i analiziranja nameće mi se zaključak da je ovo hvalevrijedan uradak Claudia Chiaverottia, čije su mane ipak ne baš naročito jak scenarij, zbog kojega priča na trenutke pati od površnosti i zbrzanosti, gdje svejedno Čjavi nije uspio tako efektno prodrijeti do same srži svojih likova kako bi to recimo Sclavi učinio, zbog čega veliki početni potencijal «Crne duše» ipak nije na kraju sproveden do optimuma. No, ova epizoda ipak u sebi ima više dobrog nego lošeg i kao takva predstavlja možda i ponajbolju Čjavijevu epizodu a zasigurno i jednu od boljih epizoda Dylana Doga.

Naprijed

DD LU 63 Anđeo osvetnik

DD LU 65 Apokalipsa

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Djole

  Ukupna ocjena 37%

  1, 1, 9, 4

  Nisam završio s čitanjem Crne Duše, koliko mi je bila dosadna. A to se retko dešava.
  21.03.2005
  12:57:00 sati
  Djole
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 10, 4

  Odlična epizoda, odličan crtež, naslovnica katastrofalna, zbrkana i nabacana. Sviđa mi se kraj, preokret, a pogotovo oni shizofreni likovi, možda svojevrstan pandan apokaliptičnoj ekipi iz Armagedona, ali maštovitije smišljeni i bar imaju svoju svrhu.
  21.03.2005
  19:14:00 sati
  Mx2
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 48%

  3, 3, 8, 6

  Prica je uzasno dosadna. Mislim da je od svih epizoda koje je objavio Ludens samo "Nesmiljeni Hook" gori.
  22.03.2005
  13:46:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Ukupna ocjena 51%

  4, 4, 8, 3

  Upravo suprotno, Chiaverotti puno bolje radi trashare i slashare. Ovo je slabo. Zanimljivo kako je Kikyiju najbolji dio stripa scena sa školskim prijateljem, dok je meni, upravo obrnuto, to najgori dio, jeftino proseravanje. Ne znam ni zašto je to ustvari umetnuto u radnju, nema potrebe, zbilja jadan pokušaj. Rasplet je klasičan kriminalistički, sve je to zbog para, ali priča pomalo dosadna.
  23.03.2005
  16:09:00 sati
  stinky
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 63%

  6, 5, 8, 6

  Sigurno jedna od boljih Chiaverottijevih epizoda ali i kao takva nije nešto.Kao što kaže Djole,samo čitanje je dosadno i treba uložiti dosta truda da bi se došlo do kraja.Scena sa Angusom je zanimljiva a Dylan,gle čuda,u ovoj epizodi nije ništa opalio.Sam rasplet je korektan što kod Chiaverottija nije baš pravilo,ali sve skupa,osim već po pravilu vrlo dobrog Brindisijevog crteža,ipak nije vrijedno spomena.
  24.03.2005
  22:50:00 sati
  Aco
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 49%

  3, 3, 9, 4

  Jeste li primetili da svi zlikovci u svojim kucama cuvaju vece ili manje kipice, statue ili sta vec, koje obavezno, ali obavezno, imaju bar 2-3 siljastih i vrlo ostrih krajeva. Da ne nabrajam sad, ali koliko njih je skoncalo nabadajuci se na taj kucni ukras? Pa skoro svi u Chiavijevim pricama. Ali, on se ovde dosetio (i mozda se poigrao na svoj racun) pa nas je ugodno iznenadio, dosta je bilo smrti, kaze on. I to bi bio jedan od retkih pluseva u ovoj prici koja od samog pocetka prilicno jasno daje do znanja citaocu u kom grmu lezi zec.
  25.03.2005
  20:53:00 sati
  Barker
  uredi
 • SSM

  Ukupna ocjena 68%

  5, 6, 9, 8

  Ne slazem se sa recezentom da je ovo jedan od najboljih Chavijevih radova. Prica je jako povrsna, dosadna i spora, ideja vec vidjena i ko zna koji put reciklirana. Kraj nije iznenadjujuci. Jedini pohvalni element ide na racun fenomenalnog Brindisija i nekad se zaista zapitam zasto njegov talenat nije iskoristen na znatno boljim pricama kao sto je recimo Phoenix ili Granica, gdje je crtez blago receno amaterski.
  01.04.2005
  10:54:00 sati
  SSM
  uredi
 • Ukupna ocjena 45%

  2, 2, 8, 9

  Naporno i dosadno do boli.
  03.04.2005
  19:03:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Ukupna ocjena 34%

  3, 3, 4, 4

  Bah!Opet Dylan i psihići!Sad mi je već toga preko glave!
  22.05.2005
  09:17:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  5, 4, 7, 4

  Strip je vrlo dosadan!!!!! Zašto se naš slavni istraživač noćnih mora stalno bavi sa defektima??? Ja sam mislio da će se Dylan boriti protiv čudovišta iz lunaparka,a on traži nekog ludžaka.
  31.05.2005
  12:34:00 sati
  Pierce
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Nije ni odlično, nije ni loše, nešto između toga...
  17.10.2005
  17:50:00 sati
  solar
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Priča nije ni tako loša, dylan je imao lošijih dana, ali i boljih. Crtež je solidan, naslovnica isto. Dobra tema.
  18.11.2005
  20:26:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Oz

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 9, 7

  Dosadan,a?
  Pa meni uopće nije bio dosadan! Štoviše-mislim da je Chiaverotti napravio dobar posao..A ni Bruno ne zaostaje -kao da bi i mogo :).
  Sviđa mi se taj uvid u Connorovu psihu. Tip je malo skrenuo ili ne? Samoća je ponekad strašnja od vampira i vukodlaka skupa! A i ne bi se složio da nema neodgovorenih pitanja..Da li su likovi bili samo produkt Connorove phihe i traume iz djetinjstva ili oni stvarno postoje u jednoj drugoj, paralelnoj stvarnosti? Sjetite se onog sljepca koji je "osjetio" njihovu prisutnost..A i Madam Trelkovski.. Jesu li i oni ludi?
  Ipak mi se čini da je nevjerojatno da bi to mogla biti slučajnost.
  Tako da bi se ipak moglo reć (bar s moje strane) da nam i nije baš u potpunosti ponuđeno neko racionalno objašnjenje, a uz dobar rasplet to je formula koja se meni najviše sviđa. Klap, klap! :)
  14.01.2006
  13:50:00 sati
  Oz
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 44%

  3, 3, 7, 5

  Ne slazem se ama ni sa jednom kikyjevom recenicom u recenziji. Niti je prica dobra, niti je tuzna, niti je kozinstentna. Ukratko receno: suplja. Ko i njen autor.
  28.11.2006
  14:00:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  vrlo dobra priča.lagani uvod u shizophreniju.lik ne opaža okolinu dok se ne zaljubi u njegovateljicu.potom prekid s njene strane i onda još veči pad u ponor.scena u kojem tlači tipa koji ga je gazija u djetinjstvu je po meni nepotrebna.
  28.03.2007
  15:40:00 sati
  lwood
  uredi
 • gumiflex

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 6, 10

  Crtež još kako tako, priča nikako.Jedino likovi iz mašte izvlače stvar.U biti - običan krimić
  19.06.2007
  12:29:00 sati
  gumiflex
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  8, 10, 10, 8

  Go chiaverotti, go!!! Koje je ovo osvježenje, koja razlika u kvaliteti od Rujua, to je ono što sam uvijek volio kod Chiaverottia. Način na koji je ovdje ispripovjedao priču mi je jedan od boljih od njega, a dio sa školskim prijateljem mi je jedan od najboljih djelova stripa, tu me chiaverotti iznenadio, nisam očekivao da će nam dati "hint" o ubojici. Druga stvar koja me još više iznenadila se dogodila na kraju stripa: Sandra napada Dylana, ovaj se izmakne i ona poleti prema koplju kipića. Već sam na slijedećoj stranici vidio kako se još jedan chiaverottiev lik već po n-ti put nabada na koplje, ali ne, ovaj put nije tako. Dylan primi Sandru za kragnu i na taj je način spasi. Svaka čast Chiaverotti! O Brindisiu sve najbolje, a Stano je čak uspio nakon dugog vremena nacrtati jednu dobru naslovnicu.
  27.09.2007
  23:53:00 sati
  Akul
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 70%

  6, 6, 9, 7

  Čitao sam strip davno,ali nije neki dojam na mene ostavio
  07.11.2007
  14:50:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 80%

  7, 7, 10, 8

  Dosta dobro. Priča o ludosti koja to zapravo nije.
  13.03.2008
  10:48:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Madcat

  Ukupna ocjena 65%

  5, 6, 10, 2

  Nije katastrofa al je vrlo slabo. Sama atmosfera je jos nekako, i citljivo je, al je ovo jos jedan Chiaverottijev klasik - scenario kakvog on tako voli da ponavlja, ponavlja, ponavlja. Ama, zasto je opet na samom kraju zapravo krivac DEVOJKA koja je DOSLA KOD DILANA NA POCETKU. Ama, Chiaverotti, zasto stalno isti rasplet? I onda se jos ona zaleti, kao i opet u svakom njegovom scenariju, on se izmakne i ona se (skoro) nabode na statuu...wow, bas si promenio rasplet, svaka cast.Sve u svemu, slabo, izlizano i isprano. Do kraja prica bas i nema nikakvu tezinu i pricu, sve je nabacano da bi lik na kraju jednostavno poginuo u jednom bzvz pucnju zajedno sa imaginarnim prijateljima taman kad stigne do Crne Duse, a onda prc, Chiavijem klasicni rasplet gde optuzuje curu za sve. Srecom pa su posle prestale uglavnom ovakve repeticije istorije. Brindisi desetka, as usual, lik crta extra!
  02.04.2008
  21:20:00 sati
  Madcat
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 44%

  3, 2, 8, 5

  Ovo je najgori tip Chiaverottija (kada se dotični  krene dodvoravati Sclaviju). Rađe ti Chiavi udri po koljačini i zabavljanju raje, a ovakve stvari prepusti drugima. Potrebno je neizmjerno puno strpljenja, želje i volje da bi se ova epizoda pročitala do kraja, i ja se moram pohvaliti da sam u tome i uspio... skoro.
  02.09.2008
  20:02:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 58%

  6, 4, 8, 4

  znam da sam čitao ovaj strip, ali nisam se mogao sjetiti o čemu se radi, pa sam krenuo ponovo, kao da mi je prvi put, ništa se nisam sjećao, vjerojatno ću za par dana opet zaboravit...a to dovoljno govoriajde, de, sjetit ću se scene sa školskim 'drugom' - osveta šmokljana 3
  15.09.2008
  19:13:00 sati
  ken2
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Ovaj  mi je Dylan baš ispao zanimljiv, unatoč bedastoj naslovnici. Klasično predstavljeno ludilo u tinejdžera ipak je dobro iskorišteno, iako je na kraju krivac ispala njegova sestra. Priča unatoč tome nije zabrazdila u slijepu ulicu. Sve u svemu, solidan DD.
  13.01.2009
  12:13:00 sati
  Panon
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 54%

  5, 4, 7, 6

  Sve smo ovo vec vidjeli pedeset puta: klijentica angazuje Dylana, on istrazuje, i onda na kraju, majko mila, izgleda da je ta klijentica u stvari ubica!  Joj, ma nemojte matere vam!  Pa koliko Dylanovih epizoda u stvari ima ovaj isti 'twist'?  Nisam bas siguran, ali ako pogadjam, reko bi 20 ili vise.  Brindisijev crtez je ok, i naslovnica nije bas dno, iako je lagano zaboravljiva; problem ovdje su ocito prica & scenario. Sve je to slabo, dosadno, sporo, i bez ikakve napetosti.  Da Brindisi nije crto, mozda bi prosjecna ocjena bila puno gora, ali eto, ipak je umjetnost stripa fifty-fifty crtez & scenario.  Ovdje crtez spasava epizodu koja bi, da je scenario nekog filma, bila duboko dno.  

  09.10.2010
  02:38:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Jako dobra priča. Dobra je ideja onih likova koji očito postoje u nekom drugom svijetu... Malo se ne slažem sa zbrzanim krajem Connora ali do tog trenutka odlično je priča ila svojim tokom... također spomenuta scena Connora kako se osvečuje kolegi iz škole...Kraj mi se isto sviđa. Crtež e jako dobar odličan.... naslovnica također...

  04.07.2011
  13:58:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 61%

  4, 5, 9, 7

  Ništa posebno. Brzo zaboravljiva epizoda.

  28.12.2011
  11:43:00 sati
  Spock
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Priča bez prevelike filozofije progovara o šizofreniji.

  12.05.2013
  13:27:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 77%

  7, 6, 10, 8

  Osrednja epizoda sa klasičnim raspletom (što je i najveći nedostatak), na trenutke dosadna zbog velikih količina nezanimljivog teksta. Da je Sclavi ovo pisao bilo bi svašta s onim zamišljenim likovima.

  08.08.2013
  08:11:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 48%

  4, 4, 7, 3

  Potencijal je bio na raspolaganju. Nije bas iskoristen kako bi trebalo. Predjetinastvo. Steta.

  05.09.2014
  10:11:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Fina solidna epizoda sa mnoštvom interesantnih likova.

  29.09.2014
  19:31:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Dobra epizoda, Chiaverotti jos jednom sa prekoretom u zadnjoj minuti. Na samom pocetku prica djeluje kao cisti triler, onda sto strip vise odmice poprima vise dylandogovske crte. 

  02.09.2017
  11:59:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 49%

  3, 4, 7, 7

  Ništa posebno dojmljivo, dapače.

  26.09.2019
  17:01:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Vrlo dobra epizoda. Nimalo dosadna kako neki konstatiraju. Brindisi vrlo dobar. Naslovnica sasvim ok.

  02.06.2020
  21:38:00 sati
  hrvoje23
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Proteus
   Kod: TX ZS 33/984/985
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 604
  • Njihalo strave
   Kod: VB PO 1
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 799
  • Božji sud
   Kod: KP SA 7c
   Ocjena: 82%
   Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 539
  • Put za raj
   Kod: ZG VCSP 32
   Ocjena: 50%
   Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
   Autor: Djole
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 1881
  • Čuvari divljine
   Kod: MN LMS 930/933
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 10
   Broj pogleda: 713

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2565
   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2440
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1881
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1568
   • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1320

   Aukcije

   Forum