Crna duša

Dylan Dog

DD LU 64 | 96 str.

Sandra Wilcox angažira Dylana kako bi istražio slučaj njezinog brata Connora koji navodno cijelo svoje vrijeme provodi sa misterioznim «prijateljima» koje samo on može vidjeti. Connor takodjer pati od teškog oblika šizofrenije, i postavlja se pitanja nisu li oni samo produkti njegovog nestabilnog uma. No, počnu se redati ubojstva a glavni osumnjičeni je Connor, koji tvrdi da ga na ubojstva navode njegovi «prijatelji» a posebno misteriozna Pandora…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*5

S*5

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crna duša
    DD LU 64

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Anima nera
    DD SR 142

ZANIMLJIVOSTI

  • Pandora, prema liku iz grčke mitologije, koja je otvorila zabranjenu kutiju iz koje je izašlo svo zlo i nesreća ovoga svijeta
  • psihijatra Richarda Stevensa već smo upoznali u epizodi «Tama»
  • str 31; Connor prolazi pokraj zida na kojemu je plakat filma «Blade Runner»

Potrudio se ovoga puta Chiaverotti i napisao jednu sasvim solidnu epizodu. Pomalo netipičnu za njega, pomalo čini se pod utjecajem kolege Sclavija, očigledno shvačajući da najbolje priče su one u kojima se sva strava i užas može puno efektnije dočarati kroz prikaz nečije fragilne ličnosti i njezinih unutarnjih strahova, i kako je bolesni i pokvareni um jezovitiji od svih monstruma, vampira i duhova zajedno. «Crna duša» je tužna, mračna priča koja na vrlo dobar način progovara o usamljenosti, pohlepi i dokazuje da Čjavi, kojega sam u jednoj nedavnoj recenziji krstio kao najgoreg scenaristu u Bonelliju, ipak nije sasvim za odbacit.

Kako jednog luđaka učiniti još ludjim? Cijela priča je sastavljena oko Connora Wilcoxa, mladog šizofrenika čije nestabilno ponašanje i nije tako teško protumačiti. Kao što se ponekad dogadja kod neke djece, tako je i na njega rastava njegovih roditelja djelovala destruktivno. Mladić se sasvim povukao u sebe, odbacio vanjski svijet u strahu od vlastite nesigurnosti i kako bi zavarao veliku samoću koja se stvorila oko njega, počeo izmišljati imaginativne prijatelje da mu prave društvo. Connorovi prijatelji bijahu patuljak Nik-Nak, četveroruki klaun Peebles, gušter Berker, Fionula, debeljuškasta vila i Pandora. Ti njegovi mali prijatelji polako počinju preuzimati kontrolu nad njim i navode ga, i to posebno Pandora, da čini zle i zabranjene stvari.

Chiaverotti nas efektno vodi kroz Connorovom ličnost, potencirajući, kroz lik Pandore, u njemu neugodne uspomene (traume iz mladosti, stidljiv početak i tužni prekid ljubavi) koje su u neku ruku i «zaslužne» za njegov karakter i koje su dovele do onoga što Conner ovdje predstavlja; uplašeno, nestabilno, neuravnoteženo ljudsko biće. Upravo suočavanje sa nekim od tih tužnih uspomena donosi nam i neke od najboljih trenutaka u ovom stripu. Scena u kojoj Conner starog školskog prijatelja Agnusa Frosta ponižava pred očima šokirane supruge i malog sina na isti onaj način na koji je Agnus mučio Connera u djetinjstvu nosi najveću težinu i najbolji je dio stripa koji tragikomično prikazuje tko je zapravo bio pravi gad u tom trenutku. Chiaverotti je, inače, već i prije pokazao da zna priču osnažiti uistinu dobro osmišljenim momentima koji su se ipak nažalost znali izgubiti u počesto nerazradjenoj i oskudno realiziranoj cjelini. Ovdje tome nije slučaj… Rasplet, za koji već možemo naslutiti da će biti krajnje racionalan, donosi i neočekivani obrat koji je pristojno realiziran, koji ne ostavlja pitanja u zraku i koji sasvim smisleno zaokružuje cijelu epizodu, naglašavajući tragičnu pozadinu sestrinsko-bratskog odnosa koji biva narušen bahatošću, licemjerjem i pohlepom za novcem. Klasika.

Bez previše filozofiranja i analiziranja nameće mi se zaključak da je ovo hvalevrijedan uradak Claudia Chiaverottia, čije su mane ipak ne baš naročito jak scenarij, zbog kojega priča na trenutke pati od površnosti i zbrzanosti, gdje svejedno Čjavi nije uspio tako efektno prodrijeti do same srži svojih likova kako bi to recimo Sclavi učinio, zbog čega veliki početni potencijal «Crne duše» ipak nije na kraju sproveden do optimuma. No, ova epizoda ipak u sebi ima više dobrog nego lošeg i kao takva predstavlja možda i ponajbolju Čjavijevu epizodu a zasigurno i jednu od boljih epizoda Dylana Doga.

Naprijed

DD LU 63 Anđeo osvetnik

DD LU 65 Apokalipsa

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Djole

    Ukupna ocjena 37%

    1, 1, 9, 4

    Nisam završio s čitanjem Crne Duše, koliko mi je bila dosadna. A to se retko dešava.
    21.03.2005
    12:57:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 10, 4

    Odlična epizoda, odličan crtež, naslovnica katastrofalna, zbrkana i nabacana. Sviđa mi se kraj, preokret, a pogotovo oni shizofreni likovi, možda svojevrstan pandan apokaliptičnoj ekipi iz Armagedona, ali maštovitije smišljeni i bar imaju svoju svrhu.
    21.03.2005
    19:14:00 sati
    Mx2
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 8, 6

    Prica je uzasno dosadna. Mislim da je od svih epizoda koje je objavio Ludens samo "Nesmiljeni Hook" gori.
    22.03.2005
    13:46:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 8, 3

    Upravo suprotno, Chiaverotti puno bolje radi trashare i slashare. Ovo je slabo. Zanimljivo kako je Kikyiju najbolji dio stripa scena sa školskim prijateljem, dok je meni, upravo obrnuto, to najgori dio, jeftino proseravanje. Ne znam ni zašto je to ustvari umetnuto u radnju, nema potrebe, zbilja jadan pokušaj. Rasplet je klasičan kriminalistički, sve je to zbog para, ali priča pomalo dosadna.
    23.03.2005
    16:09:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    Sigurno jedna od boljih Chiaverottijevih epizoda ali i kao takva nije nešto.Kao što kaže Djole,samo čitanje je dosadno i treba uložiti dosta truda da bi se došlo do kraja.Scena sa Angusom je zanimljiva a Dylan,gle čuda,u ovoj epizodi nije ništa opalio.Sam rasplet je korektan što kod Chiaverottija nije baš pravilo,ali sve skupa,osim već po pravilu vrlo dobrog Brindisijevog crteža,ipak nije vrijedno spomena.
    24.03.2005
    22:50:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 9, 4

    Jeste li primetili da svi zlikovci u svojim kucama cuvaju vece ili manje kipice, statue ili sta vec, koje obavezno, ali obavezno, imaju bar 2-3 siljastih i vrlo ostrih krajeva. Da ne nabrajam sad, ali koliko njih je skoncalo nabadajuci se na taj kucni ukras? Pa skoro svi u Chiavijevim pricama. Ali, on se ovde dosetio (i mozda se poigrao na svoj racun) pa nas je ugodno iznenadio, dosta je bilo smrti, kaze on. I to bi bio jedan od retkih pluseva u ovoj prici koja od samog pocetka prilicno jasno daje do znanja citaocu u kom grmu lezi zec.
    25.03.2005
    20:53:00 sati
    Barker
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 68%

    5, 6, 9, 8

    Ne slazem se sa recezentom da je ovo jedan od najboljih Chavijevih radova. Prica je jako povrsna, dosadna i spora, ideja vec vidjena i ko zna koji put reciklirana. Kraj nije iznenadjujuci. Jedini pohvalni element ide na racun fenomenalnog Brindisija i nekad se zaista zapitam zasto njegov talenat nije iskoristen na znatno boljim pricama kao sto je recimo Phoenix ili Granica, gdje je crtez blago receno amaterski.
    01.04.2005
    10:54:00 sati
    SSM
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    2, 2, 8, 9

    Naporno i dosadno do boli.
    03.04.2005
    19:03:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 4, 4

    Bah!Opet Dylan i psihići!Sad mi je već toga preko glave!
    22.05.2005
    09:17:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 7, 4

    Strip je vrlo dosadan!!!!! Zašto se naš slavni istraživač noćnih mora stalno bavi sa defektima??? Ja sam mislio da će se Dylan boriti protiv čudovišta iz lunaparka,a on traži nekog ludžaka.
    31.05.2005
    12:34:00 sati
    Pierce
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Nije ni odlično, nije ni loše, nešto između toga...
    17.10.2005
    17:50:00 sati
    solar
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Priča nije ni tako loša, dylan je imao lošijih dana, ali i boljih. Crtež je solidan, naslovnica isto. Dobra tema.
    18.11.2005
    20:26:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Oz

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Dosadan,a?
    Pa meni uopće nije bio dosadan! Štoviše-mislim da je Chiaverotti napravio dobar posao..A ni Bruno ne zaostaje -kao da bi i mogo :).
    Sviđa mi se taj uvid u Connorovu psihu. Tip je malo skrenuo ili ne? Samoća je ponekad strašnja od vampira i vukodlaka skupa! A i ne bi se složio da nema neodgovorenih pitanja..Da li su likovi bili samo produkt Connorove phihe i traume iz djetinjstva ili oni stvarno postoje u jednoj drugoj, paralelnoj stvarnosti? Sjetite se onog sljepca koji je "osjetio" njihovu prisutnost..A i Madam Trelkovski.. Jesu li i oni ludi?
    Ipak mi se čini da je nevjerojatno da bi to mogla biti slučajnost.
    Tako da bi se ipak moglo reć (bar s moje strane) da nam i nije baš u potpunosti ponuđeno neko racionalno objašnjenje, a uz dobar rasplet to je formula koja se meni najviše sviđa. Klap, klap! :)
    14.01.2006
    13:50:00 sati
    Oz
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 7, 5

    Ne slazem se ama ni sa jednom kikyjevom recenicom u recenziji. Niti je prica dobra, niti je tuzna, niti je kozinstentna. Ukratko receno: suplja. Ko i njen autor.
    28.11.2006
    14:00:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    vrlo dobra priča.lagani uvod u shizophreniju.lik ne opaža okolinu dok se ne zaljubi u njegovateljicu.potom prekid s njene strane i onda još veči pad u ponor.scena u kojem tlači tipa koji ga je gazija u djetinjstvu je po meni nepotrebna.
    28.03.2007
    15:40:00 sati
    lwood
    uredi
  • gumiflex

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 6, 10

    Crtež još kako tako, priča nikako.Jedino likovi iz mašte izvlače stvar.U biti - običan krimić
    19.06.2007
    12:29:00 sati
    gumiflex
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    Go chiaverotti, go!!! Koje je ovo osvježenje, koja razlika u kvaliteti od Rujua, to je ono što sam uvijek volio kod Chiaverottia. Način na koji je ovdje ispripovjedao priču mi je jedan od boljih od njega, a dio sa školskim prijateljem mi je jedan od najboljih djelova stripa, tu me chiaverotti iznenadio, nisam očekivao da će nam dati "hint" o ubojici. Druga stvar koja me još više iznenadila se dogodila na kraju stripa: Sandra napada Dylana, ovaj se izmakne i ona poleti prema koplju kipića. Već sam na slijedećoj stranici vidio kako se još jedan chiaverottiev lik već po n-ti put nabada na koplje, ali ne, ovaj put nije tako. Dylan primi Sandru za kragnu i na taj je način spasi. Svaka čast Chiaverotti! O Brindisiu sve najbolje, a Stano je čak uspio nakon dugog vremena nacrtati jednu dobru naslovnicu.
    27.09.2007
    23:53:00 sati
    Akul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Čitao sam strip davno,ali nije neki dojam na mene ostavio
    07.11.2007
    14:50:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Dosta dobro. Priča o ludosti koja to zapravo nije.
    13.03.2008
    10:48:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 10, 2

    Nije katastrofa al je vrlo slabo. Sama atmosfera je jos nekako, i citljivo je, al je ovo jos jedan Chiaverottijev klasik - scenario kakvog on tako voli da ponavlja, ponavlja, ponavlja. Ama, zasto je opet na samom kraju zapravo krivac DEVOJKA koja je DOSLA KOD DILANA NA POCETKU. Ama, Chiaverotti, zasto stalno isti rasplet? I onda se jos ona zaleti, kao i opet u svakom njegovom scenariju, on se izmakne i ona se (skoro) nabode na statuu...wow, bas si promenio rasplet, svaka cast.Sve u svemu, slabo, izlizano i isprano. Do kraja prica bas i nema nikakvu tezinu i pricu, sve je nabacano da bi lik na kraju jednostavno poginuo u jednom bzvz pucnju zajedno sa imaginarnim prijateljima taman kad stigne do Crne Duse, a onda prc, Chiavijem klasicni rasplet gde optuzuje curu za sve. Srecom pa su posle prestale uglavnom ovakve repeticije istorije. Brindisi desetka, as usual, lik crta extra!
    02.04.2008
    21:20:00 sati
    Madcat
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 8, 5

    Ovo je najgori tip Chiaverottija (kada se dotični  krene dodvoravati Sclaviju). Rađe ti Chiavi udri po koljačini i zabavljanju raje, a ovakve stvari prepusti drugima. Potrebno je neizmjerno puno strpljenja, želje i volje da bi se ova epizoda pročitala do kraja, i ja se moram pohvaliti da sam u tome i uspio... skoro.
    02.09.2008
    20:02:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 8, 4

    znam da sam čitao ovaj strip, ali nisam se mogao sjetiti o čemu se radi, pa sam krenuo ponovo, kao da mi je prvi put, ništa se nisam sjećao, vjerojatno ću za par dana opet zaboravit...a to dovoljno govoriajde, de, sjetit ću se scene sa školskim 'drugom' - osveta šmokljana 3
    15.09.2008
    19:13:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ovaj  mi je Dylan baš ispao zanimljiv, unatoč bedastoj naslovnici. Klasično predstavljeno ludilo u tinejdžera ipak je dobro iskorišteno, iako je na kraju krivac ispala njegova sestra. Priča unatoč tome nije zabrazdila u slijepu ulicu. Sve u svemu, solidan DD.
    13.01.2009
    12:13:00 sati
    Panon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 7, 6

    Sve smo ovo vec vidjeli pedeset puta: klijentica angazuje Dylana, on istrazuje, i onda na kraju, majko mila, izgleda da je ta klijentica u stvari ubica!  Joj, ma nemojte matere vam!  Pa koliko Dylanovih epizoda u stvari ima ovaj isti 'twist'?  Nisam bas siguran, ali ako pogadjam, reko bi 20 ili vise.  Brindisijev crtez je ok, i naslovnica nije bas dno, iako je lagano zaboravljiva; problem ovdje su ocito prica & scenario. Sve je to slabo, dosadno, sporo, i bez ikakve napetosti.  Da Brindisi nije crto, mozda bi prosjecna ocjena bila puno gora, ali eto, ipak je umjetnost stripa fifty-fifty crtez & scenario.  Ovdje crtez spasava epizodu koja bi, da je scenario nekog filma, bila duboko dno.  

    09.10.2010
    02:38:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Jako dobra priča. Dobra je ideja onih likova koji očito postoje u nekom drugom svijetu... Malo se ne slažem sa zbrzanim krajem Connora ali do tog trenutka odlično je priča ila svojim tokom... također spomenuta scena Connora kako se osvečuje kolegi iz škole...Kraj mi se isto sviđa. Crtež e jako dobar odličan.... naslovnica također...

    04.07.2011
    13:58:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 61%

    4, 5, 9, 7

    Ništa posebno. Brzo zaboravljiva epizoda.

    28.12.2011
    11:43:00 sati
    Spock
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Priča bez prevelike filozofije progovara o šizofreniji.

    12.05.2013
    13:27:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Osrednja epizoda sa klasičnim raspletom (što je i najveći nedostatak), na trenutke dosadna zbog velikih količina nezanimljivog teksta. Da je Sclavi ovo pisao bilo bi svašta s onim zamišljenim likovima.

    08.08.2013
    08:11:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 7, 3

    Potencijal je bio na raspolaganju. Nije bas iskoristen kako bi trebalo. Predjetinastvo. Steta.

    05.09.2014
    10:11:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Fina solidna epizoda sa mnoštvom interesantnih likova.

    29.09.2014
    19:31:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobra epizoda, Chiaverotti jos jednom sa prekoretom u zadnjoj minuti. Na samom pocetku prica djeluje kao cisti triler, onda sto strip vise odmice poprima vise dylandogovske crte. 

    02.09.2017
    11:59:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 7, 7

    Ništa posebno dojmljivo, dapače.

    26.09.2019
    17:01:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda. Nimalo dosadna kako neki konstatiraju. Brindisi vrlo dobar. Naslovnica sasvim ok.

    02.06.2020
    21:38:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 604
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 799
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 539
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1881
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 10
      Broj pogleda: 713

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2565
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1881
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1568
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1320

      Aukcije

      Forum