Da umreš od ljepote

Dylan Dog

DD LU 66 | 96 str.

Slavne i prelepe ličnosti koje su se podvrgle tretmanu u "Beauty paradise centre" bolnici pretvaraju se u čudovišta. Na Dylanu je da otkrije kako i zašto, a na nama da se izborimo sa Rujuovim monotonim i stereotipnim scenariom ...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 52%

Priča 8

Scenarij 3

Crtež 5

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Da umreš od ljepote
    DD LU 66

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Belli da morire
    DD SR 144

ZANIMLJIVOSTI

  • Doktor Wu je i fizički i po imenu baziran na čuvenom reditelju Johnu Woou, redatelju mnogih akcionih filmova među kojima je i "Face/Off". Da li nam to Ruju saopštava šta mu je bila inspiracija za ovu epizodu?
  • Temu nebitnosti izgleda za dvoje zaljubljenih (izmešanu sa gubljenjem identita u vezi) mnogo bolje su odradili Sclavi & Ambrosini u kratkoj priči "Margherite" (DD Gigante #2).

"The beauty is all, boys! The beauty is love, happiness, power and life!"

Pošto se nekoliko njegovih pacijenata ubilo jer su postali monstrumi, Dr. Steiner rešava da prestane da se bavi estetskom hirurgijom i zatvori svoju kliniku, ali neko ga ubija. Njegova udovica Eva dolazi kod Dylana jer je sigurna da se u "Beauty paradise centre" klinici dešavaju čudne stvari i da je iza svega saradnik njenog muža, doktor Wu. Dylan se zapošljava na klinici gde upoznaje deformisanog Richieja, čistača koji je zaljubljen u lepu bolničarku Mindy. I dok se još pacijenata pretvara u čudovišta, Dylan pronalazi dokaze da je Dr. Wu znao za opasnost kojoj izlaže svoje pacijente. Prekasno, naravno, jer su ga zli bolničarti pronašli i iz nepoznatih razloga odveli u Wuovu laboratoriju. Tamo Wu otkriva da pacijenti u stvari ulepšvajau sami sebe potpomognuti specijalnom akupunkturskom tehnikom koja oslobađa podsvesno. Ali podsvesno ponekad podivlja i onda se pacijent pretvara u čudovište. Ispostavlja se da je Dr. Steinera ubio Richie koga je Wu izmanipulisao i ubedio ga da je Steinerova smrt jedini način da i on bude operisan. Dylan, koga još uvek nisu ubili iz nepoznatih razloga, prisustvuje operaciji posle koje Richie postaje lep. Ali i Richie se pretvara u čudovište i počinje da divlja po labaratoriji, što izaziva požar. U opštem haosu koji nastaje, Dylan uspeva da pobegne, a bolničarka Mindy grli Richieja pričajuči mu da joj njen izgled nije važan, pošto se i sama pretvara u čudovište. Na kraju, ispostavlja se da doktor Steiner uopste nije mrtav, već se i sam pretvorio u čudovište, i da je i njegova žena/udovica čudovište, i tako...

"Tko zna, možda je ovako bolje."

Pasquale Ruju ne bi trebao da radi scenario za svoje priče. Očigledno je da čovek ima dobre polazne ideje, ali je još očiglednije da ne zna da se izbori sa scenarijem od 96 strana i kao takav je sušta suprotnost Paoli Barbato koja ima odlične scenarije pune emocija i ritma... ali ne baš dobre priče. Belli da morire nije nikakav izuzetak: preko pevačica, TV spikera i razočaranih adolescenata, Ruju pokazuje kome je do lepote stalo i zašto, a onda povezuje spoljni izgled sa podsvesnim, sa unutrašnjom lepotom koja je jedina bitna. Čak nam to u jednom momentu i lepo pokazuje sa Richiejem i Mindy koji su želeli da budu lepši jedno za drugo, a sasvim lepo su mogli da budu srećni i kao ružni. Sve skupa, to veoma dobro funkcioniše, iako je već dosta puta korišćeno... ili bi barem dobro funkiconisalo da je scenario prepušten nekom drugom. Problem je naravno u razradi. Nema interesantnih dijaloga, nema posebnih uzbuđenja i nema ničega što bi nas vuklo da isčitamo Belli da morire do kraja. Jer, sve je jasno već na polovini: i ko je negativac, i šta on radi, i kako će se epizoda završiti. Likovi su napravljeni u jednoj i po dimenziji: ludi doktori, vesele udovice i spodobe sa zlatnim srcem koje su navedene na kriv put, niko ne uspeva da se izdigne iz stereotipa. A barem je Richie morao, jer ako treba da nam bude žao njegove smrti na kraju, treba i da ga zavolimo. Tužan pogled i mucanje za to nisu dovoljni. Neka pozadina o njemu bi pomogla da se saosećamo sa njim (deca koja ga zadirkuju u školi, suze uz sliku Mindy, izliv besa pred ogledalom... bilo šta!), ali Ruju nam nikakvu pozadinu ne nudi. Jalovo kvazi–naučno objašnjenje postupka ulepšavanja ne pije vodu, više je ubačeno reda radi nego da bi nam stvarno nešto objasnilo. A fakat da ljudi postaju čudovišta zbog svoje podsvesti potkopava celokupnu poentu da lepota dolazi iznutra. Scenario je prepun opštih mesta: ucviljena udovica koja ipak odlazi u krevet sa Dylanom, Groucho koji dobacuje pištolj i labaratorija u stilu Frankenštajna (bravo Freghieri, odličan osećaj za savremenu tehniku!)... sve smo to viđali već hiljadu puta. Pozivanje na Johna Wooa je neprikladno, jer ova epizoda nema ni traga od uzbuđenuja koje nam je "Face/Off" doneo. Priča bi sigurno bolje funkcionisala da je ispričana bez (pravih) čudovišta, sa određenom dozom poetike i makar malo duhovitosti (Grouchove šale se ne računaju). Ruju je ovde imao solidnu ideju, ali ju je totalno upropastio sa klišeiziranim i slabim scenariom koji skoro do kraja ne budi ni e od emocija... ali do tog kraja treba nekako i stići.

Sa grafičke strane, Freghieri deluje kao savršenstvo za priču o lepoti, ali ovde se nije proslavio. U close up-u, njegove devojke su naravno breath–taking, ali kako se likovi smanjuju, tako deluju nedorađenije, praktično samo skicirano. Kad se na to doda i gore spomenuta labarotorija više za Hellingena nego za Dylana, i čudna, ali ipak neadekvatna i nerazrađena Stanova naslovnica, Belli da morire pada i na grafičkom nivou.
Moralo je bolje.

Naprijed

DD LU 65 Apokalipsa

DD LU 67 Pakleni pas

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Ne spada ni slučajno u najbolje dylane,ali nije ni tako loš.
    22.04.2003
    16:43:00 sati
    ante
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 10, 1

    Od prošlih nastavaka koje sam pročitao (ne računajući ekstru), ova je nešto bolja. Samo su mogli izbaciti one nakazne patuljke i neke gluposti (ona slika vjenčanja). Inače završetak je odličan što je često i u starijim nastavcima (Duh Anne Never, Tama i dr.).
    27.04.2003
    11:02:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Naslovnica mi je zakon, kao i Freghieri. Priča je dobra, ali rasplet mi je, iako donekle prihvatljiv, najslabija strana epizode.
    26.05.2003
    00:54:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    7, 4, 5, 7

    Što je ovo??? Serija Holywoodski muškarci ili Holywoodske žene? Uljepšavanje, plastične operacije, liposukcije - čudna tema za Dylana. Ali ajde, moglo bi proći, da je sve to bolje razrađeno. Ovako, kraj je nekako prebanalan, izbije požar i uništi sve; i zločestog doktora i njegovu cjelokupnu ideju. Moćna je vatra.
    26.05.2003
    01:02:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    7, 6, 5, 2

    jadno
    01.06.2003
    23:33:00 sati
    Preacher
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    U katastrofalno losem nizu DD epizoda ova mi je isplivala kao jedna od jako dobrih:-) Odlicna prica da se zapitamo i sami o nekim stvarima, sve je relativno fino objasnjeno sto za DD nije cesto slucaj. Fenomenalan kraj...Naslovnica meni osobno jedna od najboljih iz Dylanovog serijala. Svakako procitati!
    14.06.2003
    09:38:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Dečki, sve je stvar ukusa, ali meni se ova epizoda sviđa.Inače sam veliki fan Freghieria, a i priča mi nije loša.Naslovnicom nisam baš oduševljen,ne djeluje mi baš "dylanovski".Prilično dobra epizoda!
    30.07.2003
    23:16:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 72%

    7, 5, 9, 9

    Prosječno i ništa posebno ali ipak može proći.Zanimljiva ideja o moći ljudske podsvjesti,estetskoj kirurgiji,(ne)važnosti izgleda itd.Priča u cijelini monotona,bez nekih spektakularnih elemenata,kraj zbrzan jer scenaristi očito ni sami nisu znali kako završiti.Najbolje kod pve šriče je definitvno crtež majstora Freghierija.Niko ne crta tako dobro žene kao on!Naslovnica vrlo, vrlo simpatična..
    26.10.2003
    19:14:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    15.11.2003
    12:36:00 sati
    Brdar
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    naslovnica je zakon interesantna skroz i prosto sam cekao dane kad ce izac.Sto se tice price zanimljiva prica super,crtez ma sta reci sve je odlicno
    15.11.2003
    12:56:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Odlična naslovnica,ali osrednji crtež i priča.
    04.12.2003
    19:04:00 sati
    Logan
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 8, 10

    Kada Ruju pise scenario mozemo ocekivati samo tugu i jad, kao kod ove epizode. A kada se sjetim da sam jedva cekao ovu epizodu jer me je naslovnica pravo odusevila!

    Tja, sta reci osim, moglo je biti i gore.
    13.01.2004
    07:48:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 6, 9

    Da umreš od jada!
    26.08.2004
    17:07:00 sati
    kiky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 51%

    6, 3, 5, 9

    Osim naslovne strane, koja je jedna od boljih u poslednje vreme, ova epizoda ne vredi nicemu. Scenario je pun rupa i nelogicnosti a i crtac se nazalost nije proslavio. Sto je najgore, prica je mogla biti ok, ali Ruju...
    29.09.2004
    07:20:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    naslovnoca odlicna...naslov stripa sjajan...ostalo sta reci:((((
    17.01.2005
    14:56:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Izvrstan strip.Freghieri je sjajan.Priča mi je izvrsna.Samo jedna nelogičnost mi je u svemu tome.
    U sadržaju piše da u Beauty Paradise Centre dolaze samo
    SLAVNE I PRELIJEPE LIČNOSTI.Zar su svi novinari,doktori i
    neka druga zanimanja slavne ličnosti?Ne bi se reklo.
    11.05.2005
    17:52:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Zadovoljan sam ovom epizodom. Naslovnica nema baš veze s pričom ali je zanimljiva.
    02.08.2005
    18:35:00 sati
    Godza
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Zanimljiva naslovnica...
    18.11.2005
    20:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 4, 10

    Koliko sam iscekivao ovaj broj samo zato sto je naslovnica fenomenalna. I sta sam dobio? Nista (sto bi rekla Rahela Ferari u "Tesnoj kozi")Ali stvarno, bas nista. Ljudi koji su nezadovoljni svojim izgledom naravno nisu samo dokoni bogatasi vec i iz ostalih slojeva. I tu bi se mogla razviti neka iskonska bitka. Kad na povrsinu isplivaju svi nasi strahovi, nadanja i razocarenja pretoceni u (ne)srecni genetski raspored.
    Umesto sarenolike galerije likova, imamo uvezbanog Freghierija sa 2-3 sablonizirane lepotice i bolnicara kao deformiranog Dylana. Pa mislim se, mogao je malo da se potrudi bar za ovu priliku?
    28.11.2005
    20:33:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 4, 8, 10

    Ruju jednostavno ne zna napraviti scenarij. Prava je steta kakve je sve briljantne price uprskao, kao da se ne moze dogovoriti sam sa sobom... Jedino briljantna naslovnica izvlaci ovu epizodu.
    30.11.2005
    23:10:00 sati
    luda krava
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 6, 4

    Loše jako loše.Moglo je to biti puno polje.Ne mogu se otrgnuti asocijiaci koju kraj poveziva sa epizodom tajantveni otok.Tajni prolazi u podzemlju,jadna bića zarobljena u kavezima.Opet loše,jako loše
    09.01.2007
    00:13:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 68%

    10, 10, 2, 2

    Cool!Pravi dylandogovski odgovor na plastičnu operaciju!edino mi se reghieri nije svidio...
    14.09.2007
    15:43:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    6, 5, 10, 9

    Ok, priča nije baš tako loša, ali zbog scenarija dotičnog autora izgleda još gora. Jedina svijetla točka ove epizoda su freghieri i stano.
    28.09.2007
    14:19:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 50%

    7, 3, 5, 5

    Čovjek očekuje nekakvo perverzno posvećivanje nevinih i klanjanje prokletim demonima (ludila;)) u zamjenu za vječan život i ljepotu, u podzemnim mračnim hramovima poganskih kultova, duboko ispod svodova moderne klinike, a dobije akupunkturu. Da ne povjeruješ. Zašto su one jadnike dolje u podrumu držali zaključane iza rešetaka? Pa nisu bili ni luđaci ni ubojice...
    06.01.2008
    23:55:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Solidna epizoda. Luda mi je naslovnica.
    14.03.2008
    10:53:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 5, 1

    Meh...jos jedna od vrlo slabih epizoda Dilana Doga. Prica je bljutava, scenario je slab, sama ideja zabadnja igala u mozak kao orijentalna medicina i nije tako strasna ali je sve ostalo dosadno. Ima par ok momenata al...bleh. A Fregherija i ne volim nesto. Jednostavno, bla.
    02.04.2008
    20:01:00 sati
    Madcat
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Dva puta počeo čitati, nikad dovršio. I ne verujem da ću ikada. Razmišljam da više ne kupujem Ruija, čak i po cenu rupa u kolekciji.
    04.04.2008
    00:49:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 64%

    8, 4, 6, 10

    dobra ideja, slabija provedba, crtež tako-tako, ali zato naslovnica...stavimo na stranu crtačko umijeće, jesu li boje pogođene ili ne i slično, ali mora se priznati da de je ideja jako dobra, i zato desetka, a rijetko ih dajem kod dylanovih naslovnica
    20.04.2008
    17:11:00 sati
    ken2
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Malo bolja Rujuova priča, za promjenu. Odudara od većine. Samo mi smetaju, kako kaže Cliff Burton, "jadna bića zatvorena u kavezu". Smatram kako su ona ovdje potpuno nepotrebna. Freghierijev crtež postaje dosadan, uvik mu je sve isto. Ideja za naslovnicu je odlična, samo je pozadina tribala biti drugačije obojana, ova siva mi se ne sviđa. Za kraj da spomenem da je najjači Groucho s rečenicom dok je sve u plamenu: "Hmmm... oprostite, ima li tko malo vatre?" Baš je legenda.
    24.11.2008
    13:48:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Slažem se da je ova epizoda jedna od boljih u posljednje vrijeme. Ruju se stvarno iskazao. Konačno je došlo da se pokažu i užasi plastične kirurgije i to baš sad u vremena kad je većina opsjednuta izgledom i strahom od starenja, pogotovo tzv. filmske i pjevačke zvijezde. Naslovnica je baš zabavna, Stanu svaka čast!
    16.01.2009
    23:47:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    dobra ideja,no sclavi bi to bolje odradio.
    17.01.2009
    12:43:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 23%

    2, 3, 2, 2

    05.03.2009
    15:55:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 37%

    4, 2, 3, 10

    Dosadno...
    10.08.2009
    21:22:00 sati
    Beva
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    ono sto je ovdje najupadljivije je svakako naslovnica koja je mnogo obecavala. Prica je ipak ispala srednja zalost. Crtez za 10
    29.08.2009
    12:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Dobra ideja za ovu epizodu te domišljata naslovnica

    18.02.2010
    19:15:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 46%

    4, 5, 4, 7

    Sta moze da se kaze o prici za koju je najbolja stvar naslovnica?  Freghieri mi je uvijek bio dno: zbog i tog razloga smatram da sve epizode koje on crta jednostavno padaju medju najgore Dylanove price.  Njegov crtez uopste nema zivota u sebi: ne samo da svi izgledaju isto, nego tipovi koje covjek crta uopste nemaju nikakav izraz na licu kojeg citaoci mogu da razlikuju.  Na primjer, svaki izraz koji njegov Dylan ima je isti, i totalno je nemoguce reci je li covjek sretan, tuzan, veseo, ljut ili sta.  O scenariju se nema sta reci, nego da je stvarno glup; jedina dobra stvar je poslednja vinjeta, ali eto, i to je nekako usrano, zato sto zadnja stranica se iznenada zavrsi, previse prebrzo, i vidi se da su Ruju & Freghieri smandrljali poslednji climax na vrat i na nos.  Stvarno je ironicno da je Freghieri crtac ove price, koja se zove "Da umres od ljepote", jer je njegov stil doista "Da umres od grozote".

    12.10.2010
    18:22:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 52%

    6, 2, 6, 10

    O Ruju-u se već dosta puta sve kazalo, a ovdje samo potvrđuje svoju nesposobnost da početnu dobru ideju pretvori u nešto zanimljivo i barem malo logično. Freghieri ovdje dosta lošiji nego inače. Valjda je izgubio volju kad je shvatio s kakvim diletantom ima posla. Naslovnica odlična, iako nema baš veze s pričom.

    19.02.2012
    08:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 7, 2

    Očajna naslovnica, vrlo dobar crtež i malo bolja priča. Sviđa mi se kako je obrađena tema plastične operacije.

    12.05.2013
    19:22:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 5, 5

    "Da umreš" od gluposti i dosade.

    29.09.2014
    19:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 8, 10

    Dosadno, ništa posebno. Crtež ok, naslovnica vrh.

    22.02.2017
    17:00:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Osim atraktivne naslovnice osrednje loša priča. Ni crtež me se nije previše dojmio.

    14.08.2019
    10:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 43%

    2, 2, 7, 10

    Ruju stvarno zna kako se privlači pažnja... Negativna pažnja, dakako.

    25.09.2019
    11:33:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    12.08.2020
    12:00:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Sjećam se...
    Kod: AF SA 76
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 1.10.2020. 12:49:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 228
  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 462
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 492
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 539
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1121

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1901
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1488
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1286
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1198
  • Njihalo strave
    Kod: VB PO 1
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1142

Aukcije

Forum