Dostava smrti

Dylan Dog

DD LU 74 | 96 str.

Timothy Penderwhile pedantan je i strpljiv momak, a za život zarađuje kao trgovački putnik. No jednog dana u njegovu svakodnevicu ulazi Omniwash 2000 nastanjen demonom Peyom koji je uvijek gladan. Bio jednom jedan strpljiv momak sa smiješkom na licu kad prelazi vaš prag, no sve sada što ima za dostaviti jeste smrt...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 59%

Priča 5

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 54%

P*3

S*4

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dostava smrti
    DD LU 74

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Morte a domicilio
    DD SR 152

ZANIMLJIVOSTI

  • Str. 18. u videoteci: poznata filmska čudovišta - Nosferatu, Frankenstein, Jeckyll & Hyde, Mummy
  • Str. 49. «Angels and Devils» - postoji li uopće ta knjiga

«Stari Samuel je uvijek govorio... Kućanica je čudan stvor. Nepovjerljiva je. Moraš prodati sam sebe, a ne svoj proizvod. Moraš je nagovoriti, uvjeriti. Moraš postati događaj koji će joj zaokupiti dan i tek tada joj ponuditi robu. Tad će kućanica biti tvoja idealna mušterija. Vrata koja vode u bogatstvo.»

Od vrata do vrata, stari Timothy koristi istu filozofiju. A kakvo je stanje? Nitko ne voli trgovačke putnike, a još i kad bi mnogo ljudi čitalo ove stripove, nakon ovog broja voljeli bi ih još i manje. Oni su ionako dosadna smetala koja uvijek nude baš ono što ne želiš i uvijek dolaze baš kad zaostaješ sa plaćanjem kredita, a nemaš kinte, ili ono najgore, kad baš nemaš vremena, a oni dave i dave dosadnim propovjedima o isplativosti i korisnosti svog predmeta prodaje. Uvijek me i zanimalo, tko to kupuje robu od trgovačkih putnika kad ih svi tjeraju iz kuće? To je jedan od misterija današnjice koji, bojim se, nikad neću otkriti. No sve je u redu, ako je to smetalo nevino i ulizivački raspoloženo i kad dolazi samo sa namjerom prodati (ne pod svaku cijenu!). Moram napomenuti da sigurno nitko ne voli trgovačke putnike koji donose smrt, a upravo to je jedini problem našeg mirnog i pedantnog Timothyja.

Groucho: «Hmm... Trgovački putnici su najgora publika. Nikad ne znaš smiju li se tvojim vicevima ili samo zato da nešto kupiš.»

No kad smo već počeli razglabati o misteriju putničkog trgovanja i stanovitom Timothyju Penderwhileu, zašto ne reći nekoliko riječi o njemu? Krupan je i nezgrapan (treba mnogo kalorija, to mama preporuča), no očito velikog srca i s velikim smislom za čišćenje i prodavanje alata za čišćenje. Pravi primjerak maminog sinčića. Možda je grube vanjštine, možda vozi auto s razlupanim branikom, možda se bavi nezahvalnim poslom, no on je isto tako vrlo dobar prema djevojci Emmi, majci i, naravno, prema potencijalnim kupcima. No kolko god mi/Timothy trpjeli neke stvari, gutali poniženja upućena nama, naša podsvijest ima i drugo lice, ono lice koje ponekad ne prašta. Ponekad je malo potrebno da strahovi i tajne želje postanu stvarnost i ta pritajena ruka podsvijesti oslobodi sav užas koji skrivamo u sebi. Nismo vidjeli kakva je bila Timothyjeva podsvjesna slika prije, ali mislim da je Pey bio samo katalizator, tj. da je samo u njegovoj prisutnosti Timothy ubijao. Ubijao da nahrani demona!

Nakon «Zova šume», evo još jedne priče sa afričkim duhovima i demonima. Ovaj put Ruju koristi demona nekrofaga, Peya. Prema predaji, obično se nastanjuje na grobljima i u kućama, hrani se mrtvim truplima (zato je nekrofag!), može poprimiti oblik stabla, životinje, a katkad i stvari koje proizvode ljudi. Brrrr... Za dozvati Peya nije potrebna neka velika katastrofa, dovoljno je nekoliko smrti na istom mjestu. Pey ovdje postaje oruđe za osvetu bijelim ljudima i predstavlja kaznu za njihovu pohlepu i to u obliku običnog kućnog pomagala – usisivača za prašinu. Kako smo već imali primjere opsjednute kuće (DD#30 «Casa infestata»), opsjednutih ljudi (DD #133/134 «Ananga», #128 «Zov šume»), opsjednutih automobila (DD #139 «Neumoljivi Hook»), opsjednutih frižidera (DD #200), opsjednutih stvarčica (DD#120 «Abyss»), opsjednutih noževa (DD#5 «Ubojice»), zašto ne bi imali i opsjednuta kućanska pomagala (DD #152 «Morte a domicilio»)? Nije napomenuto u kojem obliku dolazi Pey, da li on fizički postoji u obliku usisivača, ili je njegov duh unutar običnog usisivača? Na koji način on proždire svoje žrtve? Nije valjda da ih probavljuje kroz ono usko ždrijelo usisivača? (malo mi je b-l-e-s-a-v-o spominjati usisivač u ovom kontekstu). Malo je to sve nerealno, but what the heck, u DD je sve moguće! Čak ne mora biti ni logično. Spomenut ćemo i crnu sluškinju Lalany koja je bila svjedok prvog pojavljivanja Peya. Praznovjerna mlada žena, prestrašena demonima i vragovima. Reiner T. Nelson i njegov pomoćnik Burt su investitori željni profita, a koriste se jeftinom radnom snagom i ostvaruju veliku dobit od razlike između cijene proizvodnje i cijene prodaje. Indirektni su krivci za dovođenje Peya na zemlju.

Geraldine: «Hmm... Tužnog li života punog muke i odricanja! ... pogotovo odricanja!»

Dylanu se pridružuje novinarka žute štampe Geraldine Rowling, odnosno malo novinarsko zanovijetalo. Uporno želi dobiti intervju od Dylana, a Dylan to iskorištava na način svojstven njemu. To get laid! Nikakvo zaljubljivanje, nikakve privlačnosti, u pitanju je samo iskorištavanje dobre prilike za fuk. Nakon članka o otmici šahista od izvanzemaljaca, ona je na misiji na stvori senzacionalni intervju sa lovcem na čudovišta. Njene glavne osobine: prevrtljiva, pričljiva, ženski djetinjasta, al’ snalažljiva i ostavlja dojam antipatičnosti (bar meni).

Ono što me čudi je to kako je scenarista unio još jedan natprirodni element, a to su 2 poltergeista filmofila (koji se btw. straše horrora, a vole Johna Waynea). Oni jesu bučni duhovi, no očito samo dok nema u blizini lovaca na duhove. No sad vidimo da Dylan dobiva i neke normalnije poslove kao što je egzorcizam duhovima inficiranih videoteka. Pravi je istjerivač duhova.

Bloch: «Pa zar ti prijateljica nije novinarka? Mogla se već i naviknuti na trupla.»
Dylan: «Manje-više kao ti, stari moj.»

Ovaj broj je malo bolji od nekolicine prijašnjih Rujuovih scenarija, no nije ništa posebno. U biti, imamo standardne stvari, Dylan bari žensku, Bloch ima nerješiv slučaj, neki ludi serijski ubojica i (ne)očekivani završetak. Dylan je čvrst momak, i čvrste šake i čvrstog želuca. Kod Rujua nema Dylanovih fobija, patetičnog Dylanovog: «Mislim da sam se zaljubio...» i ostalih pokazatelja krhkosti osobe.

Na koji način se povezuju svi konci priče? Na temelju slučajnih susreta sa ključnim osobama i Dylanove metode nalaženja rješenja slučajeva pomoću asocijacija (vrlo egzaktna metoda, moram primijetiti). Kad se sve to poveže sa opipljivim dokazima, dolazi se do rješenja. Za razbibrigu ovaj strip jeste, ima zgodnih dosjetaka i zgoda/digresija unutra, al ima i dosta promašaja. Na samom početku prikazana je socijalna zgoda o razlikama između bogatih i siromašnih, a na mjestima se osjeća mala kritika društva u kojem se nalazimo; odnos majka, sin, potencijalna snaha itd. Komentar glede naslovnice: Nikad, pazi ovo, nikad ne pokazuješ publici leđa. To je osnovni zakon u kazalištu. Tamo ta naslovnica ne bi prošla. Ruju i Casertano standardni, i... To je to!

Glas: «Znaš što treba učiniti. «
Mirko policajac: «Da-da... Ja... Učinit ću to!»

Naprijed

DD LU 73 Jezero na nebu

DD LU 75 Cesta za nigdje

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 46%

    1, 2, 10, 7

    Koliko daleko Ruju može ići??? Ovdje mu dajem ocjenu -10. Ali ispod nule. Priče nema, teško da bi se mogla pronaći i mikroskopom, ustvari, nuklearnim mikroskopom. Umjesto toga, Ruju radi strip iz naizgled nemoguće teme, mali kućanski aparati. I naravno, to završava tragično, a finalni produkt se zove – Dostava smrti (jedino je naslov pogodio, njegov strip stvarno dostavlja smrt sastavljenu od dosade i užasa zaprepaštenja, onome hrabrome čitaocu koji se usudio uzeti ovu priču u ruke). Usisavač demon????!!!! O Bože, o supernovo, o svemiru, o sunčeva svjetlosti. Usisavač (da, ona spravica koju imate kod kuće), iz ne znam kojih razloga, postaje krvožder. I to je glavni adut kojeg Ruju poteže u ovoj priči?????? Dečko je očito nenormalan, pa bolju bi radnju osmislio Bore Lee!!!! (iako su obojica izgubljeni u kandžama velegrada) Jedino što mogu spomenuti bez zgražanja, odvaljivanje policajca satarom u lice kroz zaštitnu kacigu. Ta scena je u stilu jednog drugog italo luđaka, Fulcija, on je kralj trashera i najmorbidnijih načina ubojstava. S druge strane, Casertano je genijalan, odlične likove crta, a i sam trgovački putnik je faca, markantna pojava. Njemu desetka, a Ruju - EAT MY FUCK YOU STUPID BASTARD!!!!!!
    11.05.2004
    23:57:00 sati
    stinky
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 9, 5

    ...pa, sve počinje zanimljivo... upoznajemo priprostog penderwhilea, koji se bavi zacijelo najjadnijim i najnezahvalnijim poslom nas svijetu... upoznajemo njegovu majku koja je jedna od onih majki koje ne shvačaju da djeca jednom moraju odrasti... imamo njegovu djevojku, i kroz sve te njihove odnose dosta dobro upoznajemo našeg dostavljača... i u sve to se upliće demonom opsjednut usisavač (no dobro, opsjednuto ogledalo više ne može biti, jer to stvarno više nebi bilo originalno) koji mirnog penderwhilea odjednom pretvara u ubojicu...
    ...ideja je u svakom slučaju dobra, ali izvedba nije... sve počinje zanimljivo kao što rekoh i to do trenutka dok se u sve neuplete gore-spomenuti usisivač... tu na scenu stupa ta vražja Rujuova nesposobnost da iole pristojnu priču privede pristojnome kraju i ovdje je to itekako prisutno...
    ... niti sam ne znam u kojem momentu se sve pretvori u bezlično nasilje predvodjeno turbo-usisivačem i pucnjavom što rezultira traljavim i predvidljivim krajem, i opet se pitaš kao i već nekoliko puta do tada "i šta se tu zapravo dogodilo?"...
    ...a ovaj put se nije dogodilo ništa... ama baš ništa...
    ... i ja volim Casertanov crtež, i on je večinom crtao uspješnice, ali ovo mu nije trebao... a nije on zapravo ništa ni kriv... Ruju je...
    12.05.2004
    20:23:00 sati
    kiky
    uredi
  • JORGE

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 10, 6

    Meni je ovo najbolja epizoda Dylan Dog-a otkad izlazi u izdanju Ludens-a
    (ne računam Dylan Dog Extra).
    Ruju mi je dosada imao najgore priče, i nevolim ga osobito, ali ovaj strip me je podsjetio na prve brojeve Dylan Doga, gdje su prevladavale horror priče sa mračnijom tematikom.
    Moram priznati da veliku zaslugu što mi se ova epizoda osobito sviđa ima
    što ju je crtao Casertano.
    Sa malo više horror tematike u stripovima Dylan Dog bi se puno poboljšao.
    13.05.2004
    16:46:00 sati
    JORGE
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    2, 2, 7, 6

    Ovakve me epizode tjeraju na razmisljanje da ubuduce odustanem od kupovine DD-a zauvijek. Tema price je isfurana i sto puta do sada prozvakana. Kao tu se provlaci kao neka socijalna kritika drustva, ma daj, prije cu procitati cistu glupavu trash, slash, tralala horor pricu nego ovo. Kao trebala je ispast fora- usisavac opsjednut demonom koji ubija, predlazem im slijedeci put da to bude cetkica za zube, kako jezovito. Pod utjecajem lose price cak mi se i Casertano ne cini tako dobar kao prije.
    E,da i treba je pre losa, znam da DD mora nesto posevit po epizodi al daj da bar zenska bude zgodna i da mi ne ide na onu stvar kolko je glupa...
    lose, lose...
    17.05.2004
    11:54:00 sati
    Lorda
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 45%

    2, 2, 9, 6

    Istina je da Casertano nikad nije znao da crta dobre zene, ali ovo cudoviste je sam vrh odvratnosti (jebote Dylane, na sta si spao :)), pa je mozda i 9 za crtez previse. A banalnost price o opsednutom usisivacu madagaskarskim duhom, logicno nema ni "e" od egzotike, kao ni "s" od socijalnog momenta.
    18.05.2004
    21:09:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    2, 3, 7, 6

    cudan strip - previse krvi za djecu, preglup za "odrasle"
    26.05.2004
    21:13:00 sati
    zosko
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 69%

    5, 7, 9, 6

    Ideja o demonu koji se naselio u usisivač je super-glupa.Zar ne mogu izmisliti ništa pametnije?Dok kod Martija obožavam kad su u priču uključeni drevni demoni i sl.,kod Dylana mi to nikako ne odgovara i sve epizode sa tom tematikom su ili prosječne ili loše.Sviđa mi se scena kad Groucho i novinarka(antipatična je ali ima dobru guzu i sise) vuku zaspalog Dylana iz auta prema kući i kad Timmothy kolje šefa i njegovog pomoćnika te sekretaricu(vrlo dobra horror-scena,moram priznati)te krvavi obračun na samom kraju u Dylanovom stanu gdje Timmothy tamani specijalce ko od šale.I to bi ujedno bilo sve.Moglo bi se reći da je ova epizoda u rangu onih koje Ludens objavljuje u poslednjih godinu-dvije.Dakle ništa posebno i dosta daleko od vrhunskih epizoda DD.Što se duhova u videoteci tiče,potpuno su suvišni i ne znam zbog čega su ubačeni u ovu priču.Cassertano mi je uz Roia najdraži crtač DD i šteta što je morao raditi ovako prosječnu epizodu.E da,od svih kućnih poslova koje moram raditi,kažu da mi usisavanje daleko najbolje ide..
    30.05.2004
    16:31:00 sati
    Aco
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 41%

    1, 1, 9, 8

    Bijedno da bijednije (gotovo) i ne može! Debilizam koji nadmašuje nebulozu zvanu "Svemirac" i pokazatelj da je Ruju imao ozbiljnih problema sa stolicom u to vrijeme jer su mu svi scenariji kao da su na WC-šolji pisani. Casertano je majstor, Stano je jako dobro uradio posao u vidu naslovnice i stvarno je šteta da su kvalitet crteža i priče u takvoj disproporciji.

    Inače, jedna dopuna: duhovi u videoteci su očito aluzija na Poltergeist, ali i ime Timothyjevog šefa (Reiner T. Nelson) jer u Poltergeistu glavnu ulogu tumači Craig T. Nelson.
    31.05.2004
    11:29:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    3, 4, 3, 5

    PODSJEĆA LI VAS LIK TRGOVAČKOG PUTNIKA NA TONY SOPRANA?

    Nažalost, predvidljiva epizoda.
    02.08.2004
    12:19:00 sati
    jethro
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    1, 1, 9, 9

    Hehehe. Ovo je lakrdija, a ne horror.
    03.08.2004
    18:50:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 41%

    1, 1, 9, 8

    Tragedija. Koliko Henry ume da zagadi citanje Martija njegovim crtezom, toliko i Ruju jednako uspesno gadi citanje Dilana svojim kretenskim pricama. Duh u usisivacu? Ljudi, je li to moguce?!?! Pa sta je sledece: Cackalica ubica u akciji? Strava.
    10.10.2004
    08:33:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    3, 4, 10, 10

    Stano, zna se, savrseno! Sto se tice Ruju-a, da je ovo donji prag kvaliteta njegovih storija, bilo bi super. Ako izuzmemo suludu ideju (mozda on tako shvata pojam trash) o opsednutom usisivacu (opet nam na samom pocetku stavlja do znanja o cemu ce se tu raditi, cisto da nas pripremi-mislim na onaj iscereni usisivac pre tragedije u fabrici na Madagaskaru), dobro vodi pricu prvih tridesetak stranica. Posle se jednostavno utopi. Sta ce kad ne zna da pliva. Nego nije to vazno. Nisam se oglasio povodom Ruju-evog rada-tu je sve receno. Ovo je prva (i brojevima 1.)rezenzija DD-a na ovom site-u koju je nacrtao Casertano, a covek je najbolji (eto priznao sam, subjektivan sam, nego sta)! Ne mogu se oteti utisku da se radi o zanemarenom autoru (i kod Bonelli-a i na ovom site-u), a jednostavno-covek je najbolji! I to ne samo zbog scena explicitnog nasilja gde je neprevazidjen, nego uopste je najbolji. Kao prvo, u prvih 40 brojeva DD-a ima najbolji ucinak (10-Iza ogledala, 19-Uspomene nevidljivog, 26-Posle ponoci i 39-Gospodar tisine). Nijedan drugi autor-crtac nema ovakav kvalitativni niz (naravno tu je podrzan od Sclavi-a i u 39-ci od Ferrandino-a sa fantasticnim pricama, ko ne veruje, neka proveri). Posle je nacrtao na tom nivou Gigante br. 1 i 2, a zatim i na uBC-u (zahvaljujem se ljudima sa ovog site-a koji su mi skrenuli paznju uBC, za koji nisam do tada znao) maximalno ocenjeni specijal br. 5 (nazalost nisam ga citao)i onda se lagano gubi (doduse odradio je fantasticni triling 113-Mracna polovica, 120-Ponor i 127-Dzonijevo srce), medjutim vec tada je Brindisi od strane samog Bonelli-a promovisan u prvog crtaca na taj nacin sto je dobijao da ilustruje sve jubilarne i kvalitativno bitne epizode (zasluzeno, mada smatram da bi Casertano bio bolji izbor). Fanovima je zakon Roi (Piccatto gura separatno svoju pricu, ne pokazujuci zanimanje za konkurenciju, Stano se isuvise malo pojavljuje, a o onoj dvojici sto rade u tandemu ne vredi ni trositi reci), tako da se Casertano negde zagubio. Steta, velika steta!
    24.10.2004
    22:24:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 44%

    1, 1, 10, 8

    Omniwash 2000 nastanjen uvijek gladnim demonom Peyom!? Ma daj Ruju nemoj me zajebavat! Idi u onu stvar i oslobodi mjesto scenariste Dylana Doga nekoj iole normalnoj osobi. Jebo te Omniwash 2000!!!
    16.11.2004
    00:04:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 43%

    1, 2, 9, 7

    Ovo izgleda kao nusprodukt neke unutarkompanijske Bonelli večere, kada je mrtav pijan i elektrošokovima omamljen Sclavi diktirao Rujuu kako se piše epizoda Dylan Doga. "Sssslušaj bre, Pasquale... staviš tu neke duhove, nešto..." "Aha, duhovi, check" "...Puuuuno krvi..." "Aha, krv, check" "...Neku svakodnevnu pojavu, ali pervertiranu tako da je zastrašajuća..." "Može, recimo, door to door prodavci?" "Ma može, brate, to je odličan simbol za... šta ja znam... sveukupnu komercijalizaciju našeg društva u kome je život jednog čoveka podređen nekim nezamislivim, surovim pravilima prodaje, koja još mora da bude dostavljena na vrata!" "Aha, prodavci, check, jebi ga, ovo za simbol nisam stigao da zapišem." "I da negativac u stvari nije negativac, da se vidi da nije sve tako crno belo." "Aha, negativac dobrog srca, check" "I to ti je to! Eto, tako sam i Claudiu pričao, i vi'š kako je mali dobro ispao! Konobar! Još jednu šljivu, pa palim na psihoterapiju. Danas mi povećaju napon, znaš." I tako smo dobili Dostavu smrti...
    23.11.2004
    11:52:00 sati
    Djole
    uredi
  • Vido

    Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 8, 8

    Ja stvarno ne znam što vama bi da toliko pljuvate po Ruju i ovoj epizodi!? Meni je dostava smrti jedan od najboljih stripova koje sam ikada čitao, a Geraldine Rowling najzgodnija Dylanova cura do sada. Epizoda je tako jezovita, da me još i dan danas prođu trnci kad stara ide usisavat kuću. Mislim se :"evo Peya, opet je došo po mene i ovaj put sam stvarno gotov".. Jedan dan mi puko film i nadvladavši svoje strahove prouzročene ovom iz-van-rednom epizodom malo sam proprčko po usisivaču ne bi li pronašao kakve tragove ludila tog paklenog stroja.. Laknulo mi je kad sam vidio da je (samo) pun prašine! Ali neka - isto radije metem :)UUUAAAAARGGGGHHHHH!!!!
    06.01.2005
    12:37:00 sati
    Vido
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 60%

    5, 7, 6, 6

    Početak obećavajući, što je priča više odmicala, sve lošije. Dylan inače kod mene loše stoji, a najbolje epizode imaju 70-ak posto, ali ti vražji kompleti za 20 kn, nikad ne odolim.
    12.03.2005
    12:44:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Obećavajuća priča sa dobrim početkom i dobrim završetkom.
    Casertano je dosta dobar kao i uvijek.Kraj me je malo
    ražalostio jer mi je Penderwille bio simpatičan lik prije
    nego što ga je opsjeo Pey.
    31.05.2005
    13:11:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ova epizoda mi je ok, priča nije možda najoriginalnija ali je zabavno čitati.
    01.06.2006
    00:19:00 sati
    Ranmi
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 29%

    1, 2, 5, 5

    jadno - dno,  rekoh sebi hajde da pročitam par ovih bezveznih dilana, onako, iz opće kulture, čisti mazohizam, a nije da se oko trgovačkih putnika ne može osmisliti dobra priča, šteta
    12.08.2007
    19:24:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 42%

    2, 2, 8, 6

    Ruju je car. Pa kome bi iole normalnome palo na pamet da napiše scenarij o trgovačkom putniku maminom sinu koji ubija potencijalne kupce da bi nahranio svoj usisivač Omniwash 2000, kojeg je baj d uej zaposjeo zločesti madagaskarski demon jedač leševa zvani Pey? Casertano klasika, naslovnica prosjek.
    29.09.2007
    19:28:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    2, 2, 10, 9

    Ruju mora da ima poteškoća s mozgom kad mu padaju na pamet ovakve ideje...Valjda je jedino njemu to predstavljalo horor jer po ovom pretpostavljam da je kao mali imao traume sa usisavačima. Možda je pao pod koji... Kolio god je ova priča scenaristički loša, toliko grafički briljira. Casertano odličan kao i uvijek iako mi Dylanova ženska za ovaj mjesec gadna. Stanova jedna od rijetkih boljih novijih naslovnica, šteta što je iskorištena za ovako lošu priču...
    30.09.2007
    23:49:00 sati
    Akul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 6, 10

    ...
    04.10.2007
    23:42:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 68%

    4, 8, 8, 8

    Davno sam čitao ovu epizodu, i tad mi je bila loša. Sad, nakon ponovnog čitanja, priča mi je i dalje podosta površna, čak i glupa, ali u smislu nekakvog trash-horrora, slashera za kojeg je Casertano sasvim pogođen crtač, ovo je jedna skroz zabavna manijakalna crnohumorna epizoda. Možda i jedna od ponajboljih takvih Dylanovih "guilty-pleasure" priča. U svakom slučaju, vrijedi pročitati, ako se priča sagleda iz takve perspektive, ne traži nikakva dubina, poanta itd.
    13.11.2007
    18:00:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 86%

    10, 10, 8, 2

    Toliko bizarna i debilna priča da sam ju jednostavno morao zavoljeti.Ruju,samo nastavi ovako.A,TI,Giampiero, crtaj malo bolje,likovi ti izgledaju debeljuškasto!Naslovnica ne zaslužuje nikakve pohvale.
    25.11.2007
    15:06:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 71%

    5, 7, 9, 8

    Usisavač koji ubija. Čovječe, koja ideja (no ništa čudnija od oka na biciklu, priznajte). No, koliko god glupo to zvučalo, ova epizoda mi je bila zabavna.
    13.03.2008
    22:55:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 65%

    4, 8, 7, 8

    Haha, za ovako debilnu pricu, koja je zaista komicna, ovakvo solidna izvedba je cini simpaticnom. Za pravo cudo, epizoda je vrlo zabavna za citati, i scenario je skroz ok, Nikad nisam nesto voleo Casertana, ali pocinje da mi se svidja njegov crtez pomalo, al ipak mi je najvise promenio misljenje Projekt (sto niko ne recenzira moje fav Ludensove epizode, evo ja se dajem na raspolaganje :P). Uglavnom, ova epizoda sam mislio da ce biti losa posle svih recenzija, al provukla se, zamalo. ;) Za pricu ipak 4, Ruju, mani se usisivaca. :P
    02.04.2008
    19:56:00 sati
    Madcat
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Unatoč blesavom utjelovljenju afričkog demona u usisivač, priča mi se svidjela. Zanimljiva naslovnica.
    23.12.2008
    19:46:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 7, 5

    slasher mjeseca! Izlizana prica milion puta vidjena
    17.07.2009
    23:30:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    Hahahahaaha koji trash, prejako je ovo. Počnimo od jakog lika Penderwhila koji ima valjda 2 ipo metra i 150 kila i glumi teškog dobricu dok se polagano u njemu zbog svih tih odbijanja i uvreda nakuplja sav taj potisnuti bijes. Zatim kad taj bijes proradi započinje ludilo tipa: "Gospođo, kupite ovaj usisavač. Nećeš? E, evo ti onda satara u glavu, luda kravo!" Haahaaha koje antologijske scene, ovo je prava zabava. Još je veći trash opsjednuti usisivač, kod čitanja je to najbolje zanemariti jer nema smisla. Sigurno bi Penderwhile puknuo kad-tad i bez njega. Također, Ruju se je bar morao potruditi da nam pokaže tog demona s rogovima i zubima od pola metra kako proždire žrtve i da se Dylan na kraju bori protiv njega. Kraj je slabašan i previše banalan s onoliko pucnjave. Deecay je primjetio da Rujuov Dylan nije onakav slabić kao kod nekih ostalih scenarista i to mi je također dobro. Casertano je obavio dobar posao, naslovnica prosječna. Dakle, ovo je super zabavna epizoda koja obiluje zabavnim scenama (poput one s ljubavnikom na prozoru) i dobrim humorom i u kojoj ne triba tražiti nikakvu dubinu, poantu i slično...
    01.09.2009
    21:15:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 9, 7

    Kao i uvijek, DD serijal shvaćam pomalo neozbiljno, kao strip pun paradoksa, nelogičnosti, kontradikcije, besmisla itd itd, tj. kao jednu veliku komediju.
    I zato mi ova epizoda uopće nije loša. Imam jednu veliku zamjerku: bezveze je da je cura iz Afrike koja ima nekakve veze sa nesrećom s početka price, završila u Londonu, da je prepoznala duha, i sve to ispričala Dilanu. Da je zamišljeno drukcije, npr. da samo mi čitaoci znamo (odnosno mislimo da znamo, :-)), a Dilan ne dodje do jasnog rješenja već samo pretpostavlja - e to bi vec bilo zanimljivije i uvjerljivije.
    Ovako, možemo se zabaviti, ali ništa više od toga.
    Crtež je fenomenalan, a i naslovnicu je Stano napravio više nego odlicno ali ipak mrvice neoriginalno.
    30.09.2009
    21:09:00 sati
    Klukas
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jebote, koji je ovo zabavni trash XD.

    Ovo mi je valjda najdraža "debilna" Dylan Dog epizoda, ne mogu si pomoći, dijelom i zbog nostalgije.

    Lik Timothya Penderwhilea je inače stvarno dobro karakteriziran. Miran i dobar krupni momčić koji podnosi i trpi sva poniženja svojeg posla da bi onda odjednom duh iz usisivača potaknuo gnjev i eskalaciju nasilja koje je Casertano izvrsno vizualizirao.

    19.02.2010
    11:41:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 8, 5

    Ovo ocito nije isti Casertano kao onaj sto je crto Nevidljivog i Posle Ponoci.  Nesto se ovdje previse promjenilo u njegovom stilu, previse je drugaciji, i puno losiji.  Sto se tice price, sam je ok: bilo kakav strip gdje imamo ubicu koji slusa usisivac i ubija kad mu usisivac nardjuje ne moze da bude dobar, makar ne moze biti super.  Ovdje je to napisano i uradjeno nekako osrednje, i prica mi je nekako lagana, nekako zabavna, ali da je nezaboravljiva, to nije.  E pa, mozda i jeste, ali ne za prave razloge.  Naslovnica nekako losa, nije me bas odusevila.  Ipak, jos jednom cu reci da Casertano nije onaj isti iz onogo zlatnog Dylanovog doba.  Steta :(

    21.10.2010
    19:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 7, 6

    Ubuduće kupujem sve što mi ponude.

    27.12.2011
    15:03:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 7, 5

    Čuo sam već priče o ovoj kultnoj epizodi i pobješnjelom usisivaču, ali tek sad sam imao zadovoljstvo da je i pročitam. Zadivljujuće je da netko može ovako nešto glupo napisati. Vidim da je i Casertano odustao od većeg truda crtajući ovo smeće.

    25.04.2013
    01:54:00 sati
    Spock
    uredi
  • danielp

    Ukupna ocjena 49%

    3, 5, 6, 7

    Strip bi mogao da nosi naslov kao one epizode Nindža Kornjača tipa "Napad razularenog Madagaskarskog usisivača Omniwash 2000"

    Ideja je 10 za glupost, ali i to mora neko smisliti! Ideja za horor ne B nego C produkcije.

    Ruju opet vadi ideje iz neke lokalne mitologije, ali bezuspešno. Tipa, e čuo sam negde na TV-u da na Madagaskaru kod domorodaca postoji demon "Peya"

    Postoje filmovi sa mašinama ubicama koje su mnogo srećnije urađeni npr "Presa"

    pročitao bih ga još jednom zbog gluposti

    22.07.2013
    15:43:00 sati
    danielp
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    1, 1, 9, 8

    Dakle, demon je ušao u usisivač. I to je sve što se cijeloga sadržaja tiče! Sve ostalo su, najblaže rečeno, nevješti, petparački pokušaji nadogradnje na ionako ne naročito blistavu (da ne kažem priglupu) ideju. Neki od njih imali su barem kakav-takav potencijal razviti se u nešto smislenije (Penderwhileov karakter, socijalni aspekt, eksploatacija radnika), većina niti to (besmislena poveznica s mitologijom, njena banalna realizacija, blesava istraga i ubojstva, stereotipno ponašanje svjedokinje-imigrantkinje, forsiranje Dylanovih ascoijacija: sve kao u trećerazrednim hororima i detektivskim romanima), ali su naprotiv svi toliko očajno nakalemljeni na priču o gladnome usisivaču-demonu da čovjek ne zna bi li se na kraju smijao ili plakao. Nakon ovoga, preostaje ili svečana odluka o neuzimanju ovoga stripa nikada više u ruke, ili pak bizarno stjecanje simpatija prema autoru (sindrom Eda Wooda). Teško mi je objasniti zašto (zato i neću podrobnije), ali kod mene je ovaj drugi slučaj u pitanju. :D Pa zbilja je nevjerojatno kako Rujuu baš toliko toga i u tolikoj mjeri ispadne baš ovako loše! Tek su povremeni pojedinačni dijalozi Dylana i Geraldine, ili Grouchovi monolozi ovdje solidno ispali, no to je zbilja premalo, do ništa. Činjenica toliko uočljivoga kontrasta između očajnog scenarija i sjajnog crteža, već sama za sebe dovoljno govori. Casertano je nastojao Penderwhileovom fizionomijom i emocionalnim stanjima učiniti ono što Ruju nije: iskoristiti barem minimalan potencijal koji je njegov karakter imao! Ruju će kasnije ipak pokazati napredak, no ovdje je bojim se, po lošemu uspio nadmašiti čak i svog "Svemirca"...

    21.10.2013
    17:47:00 sati
    Willer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 55%

    5, 6, 5, 7

    Glupa priča, ali tek Casertanov karikaturalni crež gdje svi likovi imaju debele naglašene usne i zube. 

    Zaista ne znam što svi  toliko vide u njegovom crtežu!

    Nekada je dobro crtao, ali sada...

    05.04.2014
    23:03:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 45%

    5, 4, 5, 3

    Ova epizoda je glupa do bola.

    29.09.2014
    19:46:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 56%

    3, 5, 8, 8

    Do sad sam samo čitao o ovoj epizodi, a sad kad sam napokon pročitao samu epizodu, mogu se samo složiti sa stvarima koje sam pročitao o njoj.. A one nisu nimalo lijepe za čuti.. Katastrofa od ideje.. Čak je sve ostalo ok, radnja se nekako provlači, likovi su zanimljivi, lijepo su nacrtani, Grouchojeve fore su smiješne.. Ali ideja o usisavaču koji ubija jer je opsjednut nekim Afričkim demonom je toliko luda da je preluda čak i za Dylana Doga.. A i za mene.. Crtež mi se sviđa i mislim da je Casertano svijetla točka ove epizode.. Naslovnica je tako.. Ok, ali ništa posebno.. Mada ima neki svoj šarm..

    30.06.2018
    10:21:00 sati
    allessi
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 5, 4

    Katasrofa. Horor "žnj" produkcije...

    25.09.2019
    11:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 32%

    2, 1, 6, 5

    Ne znam kakvog ima smisla pisati priče o serijskom ubici koji je čitaocima od početka poznat. Poznato je i kako i zašto ubija, nema nikakve misterije...

    03.07.2020
    19:41:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    1, 2, 7, 8

    03.04.2021
    23:04:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Nikako da pročitam ovu epizodu. A baš sam puno očekivao od nje, i dobio neki lagani trash horrorčić. Naslovnica je baš obečavala. Crtež ispod prosjeka.

    17.05.2021
    13:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    16.06.2021
    00:36:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2132
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2118
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1966
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1703
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1677

Aukcije

Forum