Cesta za nigdje

Dylan Dog

DD LU 75 | 96 str.

Nakon još jedne neuspjele veze sa ženom svog života, imenom Louanne, Dylan se vraća kući kroz noć preko paklene autoceste. Na 6,66 milja do Londona Dylan sreće novu šansu u obliku lijepe autostopistice Alge, nevolju u obliku neobičnih zastoja i smrtonosnih presretanja. Redaju se događaji koje spadaju više u san nego u javu, a Groucho svoju besanu noć provodi pišući o...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 47%

Priča 3

Scenarij 2

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*6

S*6

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Cesta za nigdje
    DD LU 75

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La strada verso il nulla
    DD SR 153

ZANIMLJIVOSTI

  • Priču za ovu epizodu napravio je Carlo Lucarelli, poznati pisac krimića u Italiji
  • Eksplicitni kinematografski citati iz «Close encounters of third kind» i «Duel» (Bliski susreti treće vrste i Dvoboj) od S. Spielberga i Goddardova «Alphaville» i televizijski film serije «Granice vremena»
  • Surrealističko putovanje s Algom, podsjeća u neku ruku na Dylanovo putovanje sa Marinom iz DD #74 «Il Lungo addio» («Dugački pozdrav»)
  • Primijetite neobičnu uporabu vulgarnih riječi s Dylanove strane (nedolično za poklonike stripova kuće SBE, tradicionalnim i/ili širem broju čitateljstva; Dylan kamiondžiju naziva kretenom, konjem, luđakom
  • AC/DC «Highway To Hell» (naslovnica Highway -> 666), Talking heads «Road To Nowhere»
  • Dylan sklada «Blues o usamljenoj cesti» kao odgovor na «Simpathy For The Devil» Rolling Stonesa
  • Str. #47/48 razgovor Groucha i Chica (njegovog brata iz stvarnog života)
  • Str. 65. minijaturni vremenski stroj Georga Orwella
  • Prikazuje se dobra stara Smrt u svom najboljem izdanju sa kosom
  • Ako utipkate u Babelfish prevoditelj, Marina i Alga (dvije Dylanove ženske) dobit ćete prijevod Navy i Seaweed – interesantno, ne?

«I ja ponekad sanjam autocestu, dugu i mračnu, neopisivu i tamnu, uvijenu u crni pokrivač noći... Sanjam kako sam 666 milja udaljen od ničega, na granici samoga pakla... Sanjam crne kamione, a za volanom sanjam samo ruke, štoviše sanjam kosti nečeg što je davno bilo ruke čovječje... Sanjam djevojku, prekrasnu i tihu, izgubljenu štoviše, koja luta ko i ja na ovoj autocesti za nigdje... Sanjam da smo svijesni da svjetlost za nas više ne postoji, te sada mi sanjamo zajedno i ne tražimo izlaz jer se vrtimo u krug iz kojeg ne želimo izaći... Sanjamo svjesno, al nesvjesni da neko drugi i nas sanja...»

Moja kvazi-glorifikacija nove Sclavijeve onirističko-sotonističke seanse (riječ je o ovoj epizodi). Ako epizodu čitate naopačke shvatit ćete da su tekstovi zapravo recitiranje neke pjesme u čast đavolu. Šala, naravno! Osjetit ćete mamljivi zov daljina, jednoličnost autoceste u tmini. Bijela isprekidana linija koji vodi u beskrajnu daljinu. Šala, opet! Zapravo se vozikamo autoputom za pakao, cestom za nigdje? Dabome! No kako i kod autoputa za pakao nema kraja, tako niti ova priča nema kraja, a jedva joj se nazire i početak. Granicu između života, pakla, sna i crtačke mašte ovdje teško možemo razabrati. Moja malenkost sve bi stavila na kartu «ti crtaš mene, a neko tebe» koja ovdje ne funkcionira previše. Ne kao kod «Lova na vještice». Groucho toj ulozi uopće ne pripada. Pošto neki za njega tvrde da on uopće ne postoji, da je on Dylanov imaginarni prijatelj, sada su izmijenili uloge. Sad je Dylan Grouchov imaginarni strip-junak.

Alga: «Jedino je važno da se ide...»


Tri su glavne stvari koje je scenarist imao u glavi tijekom pisanja priče. Prva stvar je retro pjesmarica: «I’m on a road to nowhere» ili pak «Highway to Hell! Yeah, majku mu!». Sve to vidite na naslovnici, pa zaključujem da je Stano čak i čuo te pjesme. Glede druge stvari... Neki scenaristi valjda misle da ako u tekstu ubace neku liniju ili misao i kažu pozivam se na tog i tog, da mu se može odobriti plagijat. Ako je Sclavi (ili možda Lucarelli) spomenuo u stripu: «Gle ovo liči na situaciju iz filma «Duel» Stevena Spielberga. Nevjerojatno! To je inače prvi njegov režiserski uradak. Da.» Može, oprošteno! Slobodan si koristiti taj motiv. Dobro, uzet ću crni kamion kojeg vozi neki nepoznati manijak. Manijak i to onaj opsesivne vrste, onaj koji ne odustaje od svog plijena. Treća stvar koja upada u oko. Sclavi glede epizode DD #74 «Il lungo addio»: «Ta priča je odlično prijala obožavateljima mojih horror-fantazija, a i neki su čak stvorili kult i ispredali mit o tzv. Unified theory koja će povezati sve moje nepovezive fragmente u kontinuiranu teoriju. Malo ćemo dodati onu nesretnu stranu Dylanovog odbijanja u ljubavi pa malo Dylanovog latentnog nekrofilizma, a za kraj ponešto moje morbidne mašte, spleena i uzaludnosti življenja. Chiaverotti drop dead! You’re going down!» Htio sam reći to, da je Alga vrlo slična sudbini Marine, pa skoro i njenom liku i djelu. A možda je Lucarelli (ako je on pisac) isto fanatični Sclavijev obožavatelj i ima svoje vlastite unificirane teorije koje je radosno predočio Sclaviju.

Dylan: «Ima mrtvih... Netko se vraća kući nakon večeri u diskoteci ili sa prijateljima... Već misli na ono što ga sutra čeka... I najednom nema više sutra koje bi ga čekalo. Ima li to smisla?!»


Tko zapravo postoji u ovom stripu? Krenut ćemo od osobe koja je najčvršće u realnosti. A to je naš mali šaljivdžija Groucho. Kao što sam kaže, Dylana nema, ja imam nesanicu, pa budan sanjam svog partnera. Izgledaju li tako Grouchove besane noći? Jesu li pune samoće i usamljenosti, možda neke tužne zavidnosti što njegov šef uvijek bari ženske, a on jedino ostatke u dodacima u specijalcima? Ili možda zna kako će se šef vratiti, kako će završiti njegova nova vječita ljubav? Da Dylanova cesta života i ljubavi ne vodi nikuda?

Dylan, manje realan, a više kao produkt Grouchove mašte vraća se kući irealnom cestom, možda autocestom iz svojih snova. Ili bolje, autocestom iz svojih noćnih mora i strahova. Sve u znaku pakla, 666-ica, smrti, zombija i skeletona. Malo je falilo da ubace i Barkerovog Pinheada pa da deru kožu i igraju se iglicama. Kažu da je vječito u potrazi za svojom majkom, da je svaka druga ljubav osuđena na propast. Pa i ova sadašnja, krhka je i pukla je u najnezgodnijem trenutku, u noći koja očigledno nema kraja. Veza između muškarca i žene (hetero aspekt) opstaje, ako nakon svakog pada postoji jednostavni oprost (zaborav), no najčešće je u pitanju kompromis, kad jedan strana odustaje od nečega, a druga ostaje smirena svojom pobjedom. Nema vječite ljubavi bez oštrih suprotstavljanja. Ljubav nije uvijek idila...

Dylan: «Daj prođi... Ne budi kreten kao tvoj prethodnik!»


Dylanovo ponašanje u ovom broju ponešto je agresivnije od nekog njegovog prosjeka. Kako su primijetili na uBC-u, on koristi vulgarnije izraze (bad language), pa naziva sablasnog kamiondžiju kretenom, «Konju jedan!», a sve ostale luđacima. Oštrije je reagirao i na onaj prekid na početku. Kao da mu je dosta Sclavijevog vječitog cviljenja, mene niko neće, nikad neću nać pravu ljubav... Ovdje on nije žrtva, već kao neki antijunak koji dobro barata sadržajem iz svojih vlastitih noćnih mora.

Ah, te Dylanove djevojke... Žene... Nesuđene... Zvuči ko refren neke pjesme, ali to i tako jeste u stripu. Jedan ponavljajući refren koji nam odzvanja u ušima već mnogo epizoda. Ta stalnost nam baš i očitava da je u pitanju isti onaj Dylan nesposobni i nikad zadovoljan u ljubavi. Refren koj ponekad postaje jednostavan cvilež u glavi, poput skvikavog zvuka krede na ploči, iritantan i nepodnošljivo glasan. Louanne je ime sretnice (može i Lou Anne, gazda Sclavi?). Tko je ona? Zašto baš ona? Pa što to ona ima protiv Dylana? Zašto? Na sva ta i ostala pitanja ne tražite odgovore, jer ih nećete dobiti. To je već druga priča (ha, gazda Sclavi?)? Alga je pak ime sretnice (gazda Sclavi, kakšno je to ime?) koja je izgubljena na istoj autocesti kao i Dylan. Altruistička Dylanova duša nije mogla da odoli neodoljivoj ljepoti smrti. Smrt voli njega, a zašto ne bi i on nju? Što ili tko je Alga, ili što/tko je bila? A je.. ga, ne znam... Dylan je važan, Dylan Ghostlover, čovjek u kome i duhovi nalaze utjehu. Što je poanta? Na cesti za nikuda ne možeš pronaći ljubav pa ni sreću. A očito ni život...

«Blues o cesti... Beskrajnoj cesti...»


Jeste, govorimo o onoj autocesti 6,66 milja do Londona. Da, ta autocesta koja spaja život i smrt. Mjesto iz snova koje spaja žive i mrtve. Na toj cesti sve je moguće. Na toj cesti smrt se igra kamiondžije, i to iskusnog. Kako tu živih rijetko ima, zombiji s dermatološkim problemima i sjetni kosturići kolo vode. Kolona vozila: «Dragi moj raspadajući mužiću, još se malo strpi. Ako čekamo već 100 godina, izdržat ćemo još i to.» Sclavi kaže svemirska autocesta. Kroz koje svjetove, pokraj kojih zvijezda ona prolazi? Ako gore postoji pakao, svemir je suvišan.

U jednom trenutku čak smo htjeli osuditi besramnost televizije. I onih ljudi koji bi uradili sve samo da dođu na TV. Za nekoliko trenutaka na večernjim vijestima ili radi pojave u prekrasno bolesnom Jerry Springer showu. Kažu, ubit ćemo ljude i doći na TV. Da, i onda će doći na TV isto tako i naše žrtve i oprostit će nam. Da, da! Ali što je to??? Otvorio se veliki ekran na nebu i sad naše žrtve tj. mi sami, žele nas kazniti istom mjerom. Kakav užas! Kakva osuda!

Atmosfera scenarija je bajkovita i mračna, tajanstvena štoviše i čak! Povezana isprekidanim fragmentima sna, u kojim je sve moguće. Pa svi smo mi samo predmeti sanjanja nečijeg sna, ne? Jesi to htio reći, ha gazda Sclavi? Atmosfera autoceste u mrkoj noći je dobro pogođena, tu nema sumnje, no ostalo je upitno. Zbunjujuća je i konfuzna, likovi su neodlučni, antijunaci, naizgled uhvaćeni unutar nemoguće radnje. Ma tako, ovo ne bi nazvao pričom. To su fragmenti sna. Puko sanjanje, povezivanje već poznatih činjenica iz života, ponavljanje & već viđeno. Čemu je bila potrebna ova onirička mistifikacija autoceste po noći? Scenarij, kako sam već rekao, opetovano ponavljanje motiva, opetovano posuđivanje motiva. Ko je više zaslužan za ovu priču, Sclavi ili Lucarelli, to ne znam, tako da ne mogu niti prosuditi ko je kriv.

Freghieri je meni stvarno omiljen crtač. Dosta Martinovih i Dylanovih epizoda su njegovo djelo,. Njegov Dylan je ženskastih crta, a to i više odgovara njegovoj krhkoj ličnosti. Sasvim neuobičajen lik za istražitelja noćnih mora. Što se tiča njegovih ljepotica, one i jesu ljepotice. Poput žene-zmije iz tri broja prije. Naravno, nekoliko glavnih crta lica se koriste u većini ljudskih interpretacija. Policajac sa mjesta nesreće u ovom broju potpuno je identičan Mabusu koje već poznajemo iz susreta DD i MM, te SD MM #30/31 »Povratak u New York». Krupni planovi, izražajni skeletori, no moram ga kritizirat jer nije bilo nijednog dobro prikazanog ženskog atributa (govorim iz muškog aspekta). Kad se vodi ljubav, ljubi se nag. Što opscenije sladostrašće, to bolje. Stanova naslovnica je naravno inspirirana autocestom za pakao. Boja neba, jarke crvene pastelne boje. Vidim da se Stano uživio u ulogu umjetnika. Ukupna ocjena nije toliko niska, jer po meni, strip spašava vizualni dio.

«Pa dobro.. Ali znaš da ova cesta nikamo ne vodi, je li?»


Naprijed

DD LU 74 Dostava smrti

DD LU 76 Otkucaji vremena

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 46%

    3, 2, 8, 7

    Ne znam baš niti šta bi i sam rekao na ovu epizodu. S jedne strane sav taj nadrealizam i onirizam kao da na trenutke i imaju potencijala, ali opet (po tko zna koji put) sve je uništeno tim pretjeranim i već pomalo istrošenim filozofiranjem. Htjela se kroz sve to provuči kao neka poruka, ali nije se reklo baš ništa pametno a niti nešto novo što već do sada nismo čuli.
    Ovo je nespretan spoj "Dugačkog pozdrava" i Spielbergovog "Duela", i više-manje propali pokušaj još jednog stvaranja nešto kompleksnije priče za one malo zahtjevnije čitatelje.
    13.07.2004
    18:19:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    sve u svemu odlična epizoda, stvarno sam se iznenadio!
    16.07.2004
    13:31:00 sati
    shareef
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 7, 9

    sve već viđeno, uglavnom dosadno :(
    16.07.2004
    16:56:00 sati
    perez
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Iako se radi o varijaciji na poznatu temu, svaka nanovo ispričana priča donosi nešto novo. Mislim da ova priča spada u ne zbog kojih Dilan Dog i vrijedi kao strip. Nadrealnost, melankolija, apsurd i uzaludnost i u "Cesti za nigdje" zabljesnuli su u punom sjaju, nakon niza manje-više loših epizoda (izuzevši "Hotel duhova")
    18.07.2004
    13:48:00 sati
    branimir
    uredi
  • mradje11

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    kako su mi skoro svi dylani ako ne odlični onda solidni tako mi se i ovaj svidio,premda mu dajem nižu ocjenu jer je zbunjujuć
    20.07.2004
    00:33:00 sati
    mradje11
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Primjećujem dvije stvari. Konačno jedna bolja epizoda među novijim Dylanima i gotovo uvijek razilaženje u ocjenama sa prijateljem DeeCayom. Jeste halucinantna epizoda, opet o snovima, ali mi se svejedno solidno sviđa. Međutim, zbunjuje me jedna druga stvar. Prije 7-8 mjeseci sam pogledao film sa gotovo identičnom radnjom, DEAD END. Jedini je problem što je film snimljen 2003, a epizoda je iz 1999. Da li je film remake nekog filma ili je rađen po nekoj knjizi ili režiser čita DD, nemam pojma. Uglavnom, automobilska nesreća, prečac i cesta bez kraja, na kojoj se stalno vrti u krug, Smrt koja se svako malo sreće, snovi, sve je isto (a slučajnosti ne postoje). Sclavi ovdje opet fura svoje depresivne poglede, ova cesta bez kraja predstavlja valjda besmisao i života i smrti, nema ničega ni u čemu, ni sada ni poslije, sve je uzaludno, kaže Sclavi. Ah, kakav papak s tim crnilom. Mislim da mu fali dobra prehrana, voće, povrće i kvalitetno meso. Poslije jednog finog obroka, odmah bi mu probilo svijetlo, bistro plavo nebo i žarko sunce. I malo tjelesne aktivnosti, da mu ta ustajala krv prokola. Svaki dan po 6,66 km zagorskih brega i 666 sklekova i bio bi 666 puta življi. A za one zaluđenike šestica, još jedna zanimljiva stvarčica, naslovnica, Dylan vozi otprilike 66,6 milja na sat.
    31.07.2004
    13:07:00 sati
    stinky
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Fantasticno.

    Prica je super. Ima opstih mesta, ima tipicnih Sclavijevih 'pozajmica', ali one kod njega dobijaju sasma nov smisao. Divno je kako ume da toliko zvakanu temu, toliko za ljude bitna i iznova postavljana pitanja, da su postala pomalo banalna, postavi na uvek iznova intrigantan nacin.

    Scenarijo je mozda jos bolji (svaka druga recenica, u proseku, kupuje citaoca i vodi ga ka finalu. A gde je finale? Na pocetku!) Jos jedna stvar me je iznenadila. mnogo toga se desilo na vrlo malo strana, a da se uopste nista nije desilo. I to uopste nije pretrpano, pa da ode u kic. Klizi kako treba, a opet sam u jednom trenutku imao utisak da bih morao vec biti blizu kraja, a bio sam zapravo tek presao trecinu stripa. Al ne zato sto je dosadan, vec zato jer je bogat.

    Fregijerijev crtez je lep. Iznenadio me je. Nisam ga svrstavao u dobre crtace, a onda za vece procitam Snove i ovo...

    Naslovnica, mozda malo izandjala tema, ali mi se svidja.

    Stinkijev komentar me bas nasmejao, ali to nije prvi put da sa radoscu citam njegove duhovite, a istovremeno i vrlo mudre sudove. Ipak, ne bih se ovaj put slozio s tim. Meni je sva draz Sclavija upravo ta melanholija, apsurdnost zivota, a samim tim i smrti i sve ostalo, bez obzira sto radim i sklekove, a i jedem meso :)) Mozda zato sto sam ja takve prirode. Zato mi ovo i jeste verovatno jedan od najboljih Dilana koje sam citao (Magicu hvala za prporuku).
    01.08.2004
    02:25:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    Konačno epizoda i za noćne šofere!Obožavam noćnu vožnju uz dobru glazbu-mogu reći da sam na neki način čak i ovisan o tome,tako da mi je ova epizoda baš dobra.Usamljeni vozač,cesta koja ne vodi nigdje,čudni autostoperi,snovi,broj 666..Sve za 10!Sviđa mi se Groucho u ulozi pisca(nešto sasvim novo)i scena gdje Dylan jednom rukom drži curu nad provalijom a drugom vozi svoju bubu koja je pred izlijetanjem sa ceste.Impresivno.Na takvoj spretnosti bi mu pozavidio i sam Zagor.Što se tiče kamiona koji se uvijek vraća,malo je preforsiran i previše je pasica gdje on razbija sve živo(benzinsku pumpu itd..) tako da me to pomalo živciralo kod čitanja.Sam kraj i Algina smrt me podsjeća na "Dugački pozdrav" ali nema veze.Još jedna mala zamjerka ide na likove koji su pretanki i dosta površno prikazani tako kod mene nisu ostavili neki dublji trag.Što se crteža tiče,Freghieri nije ono što je nekad bio ali ipak mi je on jedan od boljih crtača.Kad malo bolje razmislim,ovo mi je najbolji redovni DD koji je Ludens izdao.
    01.08.2004
    18:13:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    Pokušaj apstraktnog prikaza Dylanovog lutanja od ljubavi do ljubavi (cesta za nigdje?). Imam dojam da bi uskoro mogli dobiti i priču u kojoj će Dylan čvrsto odlučiti oženiti se (ipak mu je 35 banki, stari je to momak).Znate, one moralne dvojbe da li ili ne ući u brak, flash-back sistemi, da ili ne, da ili ne...Odlična epizoda za one koji su u fazi moraliziranja o ljubavi, za one kojima se veza raspada i sada traže razlog i smisao..u ovoj priči neće ga naći, ali će im biti lakše. Nakon duže vremena jedna poštena epizoda.
    02.08.2004
    12:11:00 sati
    jethro
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 45%

    4, 2, 7, 6

    Mpf. I ja sam cesto bacao pogled na broj stranice iz "nekih" razloga. U biti volim ovaj tip price, ali ovde mi nesto ne stima. Nije to zbog vec-vidjeno momenta, vec zbog toga sto osecam duboku prazninu u ovom kosmaru.
    Kao da je napravljen na silu, cisto reda radi, jer znate, Dylan povremeno mora imati i ovakve epizode. I sta smo dobili: DD po n-ti put posevi duha, Algu kao jednu od meni najlepsih cura i sumorni izbor muzike.
    Inace, Alga je simpa anagram od Gala a svi znamo gde bi nas to trebalo usmeriti.
    03.08.2004
    03:15:00 sati
    Barker
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 30%

    1, 3, 5, 3

    Bedni pokušaj kopiranja "Dugačkog pozdrava".
    16.08.2004
    14:58:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    2, 2, 8, 10

    strip adaptacija najglupljeg filma koji sam ikad vidio
    18.08.2004
    12:31:00 sati
    zosko
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 8, 5

    Jadno je kad umjetnik počne samog sebe da (loše) plagira. Ovdje je prevagnuo Sclavi-kompleksaš ispred Sclavija-genija i napravio groznu epizodu, u tandemu sa Lucarellijem. Da nisam čitao Dugački pozdrav, ocjena bi vjerovatno bila drugačija no ovako, prolaz zaslužuje samo Freghieri.
    27.09.2004
    13:10:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 6, 10

    Prilicno depresivna epizoda. Citao sam je jutros u subway-u, bas sam lepo poceo dan, nema sta. Ipak, svidja mi se. Istina, ima previse filozofiranja za moj ukus, Dilan mi izgleda na momente ko jadna baba koja samo kuka: Joj, zasto se ovo meni desava..., ali je Gruco tu da vadi kestenje iz vatre. Sklavijeve "pozajmice" mi se svidjaju, nekako su se dobro uklopile u pricu. A i kraj mi se svideo, nekako nisam ocekivao da je to bio samo san (a moze biti da sam i ja u 7 ujutro bio pospan, pa otuda i iznenadjenje). Freghieri kao i obicno los, ali naslovna strana zasluzuje i vise od 10. Nazalost, to je maksimlna ocena kojusam mogao da dam. Kad se sve sabere, ovo je najbolja Dilanova epizoda u poslednje dve godine. Tuzno...
    26.10.2004
    19:12:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 6, 7

    Prosek. Sve je vec vidjeno, cak je i jedna ideja pozajmljena iz "Dugackog pozdrava", koji je, bez obzira na moj pogresan utisak od pre vise godina, ipak odlicna epizoda (i drago mi je sto ste me ubedili da je nabavim i ponovo procitam :))). Razlika je sto "Dugacki pozdrav" ima neceg sto asocira na bezbriznu mladost, na druzenje, na secanje, oseti se neka iskrenost, duhovita leprsavost a bez preterane patetike... A u "Cesti" se oseca neka prisila da se napravi dubokoumna, osecajna prica o zivotu, toliko nasilno da je to zamorno.
    Dilanov prekid sa Louanne, kao i sam ostatak price, prilicno je neuverljiv i nadrealan. Ja zaista ne znam nijednu zensku osobu koja ce nakon samo mesec dana veze (pa i nakon bilo koliko vremena) raskinuti na taj nacin i tim recima. Cini mi se da Sclavi ne zna mnogo o zenama. PRvo, nikad ne govore "mrzim te" nekom koga prakticno ni ne znaju, nakon svega dve i po minute strastvene veze... "Mrzim te" zene kazu nekom koga vole ali ih nesto nervira kod njega :))) (stvarno) ili nekom ko im je stvarno napravio golemo zlo (pa vi sad razlikujte) i zaista ga mrze a u tom slucaju, nece ici u vezu s njim, je li? Isto tako izjava tipa "ovako samo nanosimo zlo jedno drugome" prilicno je glupa, teska i nepotrebna u tom kontekstu. REalno, sta je pisljivih mesec dana veze (izuzev u Holivudu)? Kakvo se zlo tu moze naneti? Bezveze. Vidi se da je Sclavi na silu pokusao da ucini od Dilana zrtvu (njegovo pateticno njakanje o ljubavi, a nakon par sati vec je nasao drugu) a od Louanne monstruma. Nepotrebno i neuverljivo!
    Alga, koja izgleda kao Louanne sa losom frizurom, pomalo je besmislen, dvodimenzionalan lik o kome ne znamo bas nista i tako ce i ostati. Ona je u stripu samo sasava cura, pomalo otkacenog pogleda na svet i Sclavi nije posebno detaljisao oko nje. Nicim nije objasnjeno zasto od tolikih poginulih ljudi bas Alga da udje u Dilanov san o cesti, i koja je njena uloga u svemu tome. MArina je bila Dilanova ljubav iz mladosti, a ko je Alga? Jedna nesretna mlada putnica. A sta je sa ostalim mrtvima iz nesrece? Oni nisu bitni.
    Deo o televiziji i emisijama Springer tipa isto je malo nasilan i preteran, mozda banalan i na prvu loptu. Suvise je objasnjavanja, suvise teksta i suvise se toga gura pravo u lice citaocu. Suptilne naznake bile bi efektnije i bolje.
    Mozda je ova epizoda osmisljena da predstavi zivot kao putovanje u kome nam smrt (crni kamion) stalno preti, ali ga izbegavamo (dok nas ne signe) i stalno dalje putujemo "nije vazno kamo" "vazno je da se putuje" (da se zivi). Gledano u tom kontekstu, bio bi to interesantan i pozitivan pokusaj da se napravi jedna zanimljiva paralela. Samo da su jos izbacene nepotrebne banalnosti, da je vise suptnilnih naznaka, a manje objasnjavanja, da je manje patetike (grozno neuverljiv raskid na pocetku, epizoda sa bacanjem kamenja, zaljubljivanje i vodjenje ljubavi sa duhom, itd), i mozda da je ovo radio drugi crtac, jer Freghieri mi bas ne lezi, i mozda bi bilo za 10 jer je ideja OK.
    Hmmm, jesam li ja ovde najstrozi kriticar?
    09.11.2004
    11:38:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 3, 9, 10

    Da je Sclavi nastavio da kopira sam sebe, bilo bi OK.Ovako ta mješavina ljubavne priče i klasičnog DD-a, mi nikako ne leži. Freghieri je odličan, a naslovnica mi je umjetničko djelo. Za muzeja!
    20.11.2004
    11:52:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 67%

    5, 8, 6, 10

    Jedan od boljih Dylana koje sam pročitao zadnje vrijeme. Čudna tema, ali one nisu rijetke kod Dylana, a zapravo ni sam ne znam što mi se svidjelo u toj priči :-)))
    12.03.2005
    12:38:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Dylan ikad.Freghieri je umjetnik prve klase,Stanova naslovnica remek-djelo,a Sclavijeva priča i scenarij vrhunac književne literature.Samo mi je žao što Freghieri na crta češće.
    08.05.2005
    19:19:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Nsan baš oduševljen moglo je to i bolje.
    25.07.2005
    10:41:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    hm, moglo je ovo puno bolje biti, ovako nista posebno, ali barem nije glupo poput pasjeg otoka i urlatorice
    05.06.2006
    03:44:00 sati
    CAGLIOSTRO13
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 60%

    5, 4, 8, 9

    Nista posebno
    30.12.2006
    09:39:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Sviđa mi se ideja,definitivno.Ali je strip loše odrađen.Pogotovo taj odnos sna i jave.No ideja o osamljenoj i beskrajnoj cesti ima neki svoj umjetnički dojam.Dajem ocjenu 7
    08.01.2007
    23:54:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10


    Nije loše,naslovnica je ODLIČNA!
    13.01.2007
    10:26:00 sati
    KILLEX
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 6, 10

    Ljubiteljima noćnih vožnji ovo je sigurno dobar strip, a kako sam ja jedan od njih sviđa mi se ovo. Nije baš originalan, međutim nije (po meni) ni toliko loš koliko što su ga recenzent i ostali popljuvali. Pitanje je to ukusa na kraju krajeva. Previše ima poveznica sa "Dugačkim pozdravom", pa mu neću dati veću ocjenu. Crtež bezvezan totalno. Naslovnica genijalna!Jedino mi je ipak malo previše tog Dylanovog zaljubljivanja, koje se dešava praktički svaku epizodu. Šteta, jer Alga bi mu baš pristajala, valjda je zato i morala poginut. Jebiga Dylane, takav ti je horoskop, Sclavi je kriv, crnjak stari patetični. Evo ti prava pjesma za kraj, uživaj.
    05.09.2007
    17:19:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 69%

    9, 9, 2, 9

    Kratak sadržaj:Mali roadtrip izvan Londona se pretvori u noćnu moru za Dylana... Komentar:Vrlo sjajna epizoda,ali crtež je stvarno grozan.
    16.09.2007
    16:13:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Odlična epizoda koja je oprala gorak okus nakon Dostave smrti. Moram priznati da mi nikad nisu smetala Sclavieva filozofiranja, ali ovdje je ipak malo pretjerao...Priča je ok, ali fali ono nešto da bi bila među klasicima ili da se barem za malo približi nedostižnom Dugačkom pozdravu. Vidi se da ovdje fali Marcheselliev dodir. Lucarelli ipak nije moga dati priči ono nešto kao što je to priči davao Marcheselli. Još i dan danas žalim što nema više Marchesellia u Dylanovim epizodama. Freghieri odličan, prelijepe i realne scene sa sudarima i vatrenom potjerom, stvarno realno. Stano se ovaj put vraški potrudio i dao na jednu od najboljih naslovnica proizašlih iz njegove radionice.
    02.10.2007
    00:13:00 sati
    Akul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Još jedna odlična filozofska priča. Crtež također odličan, a naslovnica jedna od najboljih.
    13.03.2008
    22:41:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 8, 5

    Svidja mi se ova epizoda. Ima feeling, i dirljiva je. Volim ovakve "drugacije" epizode, sa tim aprusrdnim momentima. Mada mozda bolje da ovo nije crtao Freghieri...a opet mozda i jeste, ne znam, eto mu osmica pa nek ide do djavola. :P Naslovnica mi je jedino bedna za ovako dobru epizodu.
    05.04.2008
    12:18:00 sati
    Madcat
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 7, 10

    Meni je ovo predobro.
    06.04.2008
    22:28:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jučer sam upoznao djevojku kojoj je ova epizoda Dylan Doga najdraža.Zanimljivo u svemu je da se zove Tea i da je prva susjeda našeg Tea s foruma (ken2) u B.Vodi .........hehe :-)
    07.04.2008
    11:33:00 sati
    kico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 40%

    1, 1, 8, 10

    Zašto ja čitan ova sclavijeva sranja? Ovo je tako besmisleno, gadno ultrasmeće, što sad s ovom epizodom? Što je ovo, ovo je sranje! sclavijevo sranje! Sreća da je Stano izbacio jednu od najboljih njegovih naslovnica.
    12.04.2008
    12:21:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 7, 7

    puno potencijala s malim rezultatima, šteta, inače volim ovakve priče
    13.04.2008
    18:56:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Kad sam vidio odličnu naslovnicu ovog DD-a, mislio sam kako će priča biti genijalna, ali je ipak ispala prosjek. Dobro, možda ipak malo iznad prosjeka. Šteta, priča je baš imala potencijal da bude jedna od boljih, ali taj potencijal nije iskorišten do kraja. Na manju ocjenu je utjecao i Freghierijev crtež, čiji obožavatelj nisam.
    12.01.2009
    16:25:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    nije mi jasno koji dio priče je lucarelijev.
    06.02.2009
    15:58:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 64%

    6, 2, 10, 10

    A eto, u ovoj epizodi smo vidli mnogo stvari koje su nam več odavno poznate iz nekih drugih epizoda. Sclavi je htio pokazati kako je Dylanov (ljubavni?) život jedna cesta za nigdje. Kako samo traži i traži pravu ženu, vrti se u krug iz kojeg ne može izaći. I kad napokon nađe onu pravu ispostavi se da je ona mrtva, dio sna ili što već. Smrt u kamionu je tu dodana zbog toga što je ona simbol zaustavljanja tog besmislenog vrtenja u krug, simbol zaustavljanja života koji se vrti svaki dan kao neka repriza. Dakako da neki dijelovi epizode imaju smisla ali Sclavi je opet pretjerao sa nekim dijelovima koji zbunjuju totalno. A to su: dio sa "Springerom", ubacivanje Groucha i svemirske autoceste te sam kraj koji zbunjuje jer može imati više značenja. Zbog tih nedostataka ili da kažem viškova ova epizoda od mene neće dobiti neku veliku ocjenu. Za one još zbunjenije od mene tu je odlična Deecayeva recenzija koja nudi nekoliko zanimljivih pretpostavki i razjašnjenja o tome što je Sclaviju bilo na umu. Atmosfera mračne ceste je odlična, pogotovo zahvaljujući Freghieriju koji se je potrudio. Scene kad iz mraka izlazi kamion su baš tjeskobne, a one kad ih ganja sav u plamenu su spektakularne. Lipo nacrtano, nema što. Naslovnica je legendarna i vjerojatno u top 5 Stanovih.
    02.09.2009
    21:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Sandman.

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Meni je ovo jedna od omiljenih epizoda,uživam čitajući.
    28.09.2009
    12:24:00 sati
    Sandman.
    uredi
  • E1 Letteri

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Malo je fazon AJ JOVO NANOVO pokvario utisak, ali samo malo :) Fantastična epizoda! Čitajte je NANOVO! :)
    28.09.2009
    16:55:00 sati
    E1 Letteri
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Nije me se posebno dojmilo. Crtež je solidan, naslovnica tako-tako... a priča... vec prožvakana, neinspirativna. Nemam nekih posebnih zamjerki, ok za pročitati, ali ništa više od toga.
    30.09.2009
    21:34:00 sati
    Klukas
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    Ovo mi je nekad davno bio jedan od prvih DD-a. Tada mi je bio malo dosadan pri kraju, i možda jest bijedni pokušaj kopiranja "Dugačkog pozdrava", no sama atmosfera i način pripovjedanja me i  dan danas uz dobar Freghierijev crtež uspijeva zadoviljiti 27 puta više od epizoda poslije Broja 200.

    19.02.2010
    11:13:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sta vam je ljudi?! top 5 epizoda!!

    12.08.2010
    01:19:00 sati
    dragan94
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Ovo me, u neku ruku, podsjeca na "Dugacki Pozdrav", a isto tako i "Poslije Ponoci".  Sta te dvije epizode imaju zajednicko?  To su dvije najbolje Dylanove price svih vremena.  Tacka.  Sada, "Cesta za Nigdje" nije bas na njihovom nivou, ali majko mila, kad ljudi kazu da je ovoliko losa - e pa to stvarno ne razumijem.  Prica je kao neka nocna mora, ostavlja utisak Spielbergovog filma "Duel", i nekih epizoda "Twilight Zone", gdje je sve nekako zbunljivo, nerazumljivo, ali ipak: sta drugo da se ocekuje od nocne more.  Scenario mozda i jest nekako tanak, pogotovo kad se vec, unutar ove epizode, ponavlja vec nekoliko puta, ali scene na autoputu iz ove price, i isto tako onaj kamion koji ganja Dylana i pokusava da ga ubije, i Grouchove naracije, sve je to na dobrom nivou.  Freghieri ne ovdje podnosljiv, pa zato i njegov crtez mi ne smeta kao inace.  Prica se polako razvija, sve dok i sami ne saznamo da je Dylan u nekoj vrsti pakla, pa tako da i ako sve izgleda kao neka drugacija dimenzija, to je ipak ok, zato sto je ovo ipak Dylan Dog.  Ovo je jedna od naj-Dylan Dogovskih epizoda iz ovog doba, i stvarno me je podsjetila na Dylanove zlatne godine, kad smo stalno dobijali ovake epizode.  Nadam se da ce i sledecih 10 ili 20 biti slicne.  To bi bilo pravo super iznenadjenje!

    22.10.2010
    14:36:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Ovo je bila jedna vrlo zanimljiva priča.

    27.12.2011
    15:04:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    21.05.2012
    19:47:00 sati
    tekumze
    uredi
  • danielp

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Dobar Sklavi, ali ne najbolji, mada pravo osveženje posle niza Rujuovih budalaština!

    Ima onaj stari Sklavijevski šmek nepovezanosti i ludila. Smrt baš i nije morala da se pojavi u epizodi, ja bih je čuvao za nešto bolje.

    Super fora sa kamionom koji juri cestama da "skemba" Dylana. A najbolje u epizodi su side sketčevi, klinci koji bacaju kamneje sa mosta a onda isti oni sa talk-show bacaju sami po sebi kamenje, zatim psihijatar koji stoji ispred nadgrobne ploče i pita mrtvaca šta želi? "Da sam živ" progovara slika sa spomenika - genijalno!

    Gručo sve komponuje od kuće...Jedino mi nije jasan onaj maloumnik koji napada devojku, a Dylan ga otera i to je to...

    Pročitaću ga ponovo nekad!

    22.07.2013
    15:49:00 sati
    danielp
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 7, 10

    Da nisam pročitao "Dugački pozdrav" i pogledao kultni film "Dvoboj" nekoliko puta, možda bi mi ovo bila odlična epizoda, a ovako nije loše, ali je isforsirano i već viđeno. Freghieri, koji mi je inače jako dobar, mi ne leži u ovoj priči, dok je naslovnica jedna od boljih Dylanovih uopće.

    29.07.2013
    06:46:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Citajuci ovu epizodu,hvatao me je drijem,a radoznalost je me tjerala, da citam dalje. 94. stranica je me razbudila. Jebena. Vjerovatno radi poznatih dogadjaja u obiteljsko-prijateljskim krugovima. Prije ove epizode, citao sam "Zena u crnom / Dvorac strave".Tako ide njemacki redoslijed,DD'a. Do kojeg zakljucka sam dosao? DD je u te dvije epizode imao cetri trebe. Tri su pokojnice,jedna je prezivjela. Valjda srecom,sto je ga otjerala od sebe. 75%'na smrtnost! Da je djevojkama poznata ta statistika,DD bi u buduce ostao suva burana. G.Freghieri je , svoj posao vrlo dobro obavio.

    19.01.2014
    12:16:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Enat

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ne znam čemu ovako jadne ocjene, priča je gotovo savršena - samo da nije baš Freghieri ovo radio - but to each his own. Nikad neću probaviti to "amerikaniziranje" Dylanova fizičkog izgleda. No to je zanemariv propust kada se sve zbroji i oduzme. Izvanredna epizoda i želim još takvih.

    24.04.2014
    00:10:00 sati
    Enat
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 5, 7

    Ova mi je priča ostala u sećanju jer sam je jedva nabavio.

    29.09.2014
    19:47:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Kod ovih tzv. sanjarskih epizoda ili se desi KLIK ili ne desi. Ovdje se to kod mene nije desilo, prica me nije fascinirala ni u kojem pogledu. Jedino sto mi se dopalo je Dylanov monolog na pocetku price, dio u kojem sam sebe sazaljeva i cmizdri o tome kako je nesrecan u ljubavi.

    02.10.2017
    13:11:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 44%

    2, 2, 8, 8

    Očito prekopirana epizoda, uvijek sam zanemarivao stripove rađene na filmskim predlošcima.

    26.09.2019
    17:03:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    Nisam ljubitelj ovih Dilanovih epizoda u ukletim putevima, nekako to uvijek ispadne loše. Tako i ovog puta. Crtež nije odgovarajući za ovakvu epizodu. Zanimljivo da je u najavi naslov bio preveden kao Cesta za ništavilo, ali to je kasnije promijenjeno.

    05.07.2020
    14:51:00 sati
    delboj
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 6, 5

    Dosadna filozofska žvrljotina.

    17.07.2020
    13:39:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum