Otkucaji vremena

Dylan Dog

DD LU 76 | 96 str.

Dok prosječni gospodin Avery Maine doživljava olako svoje nestvarno postojanje, petorica senilnih staraca odlučuje se na zločin. Nedugo zatim, pratimo Dylanovo i Blochovo nastojanje da riješe neobični slučaj serijskih ubojstava dječaka koja su na neki način povezana sa gusarskim načinima kažnjavanja. Priči se pridužuje i Mr. Smith koji pak uvodi Dylana u svoj fantastični svijet gdje likovi bajke o Petru Panu stare i odrastaju, uz nemilosrdne otkucaje neminovnog vremena...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*8

S*8

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Otkucaji vremena
    DD LU 76

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il battito del tempo
    DD SR 154

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugi Meddin solo scenarij poslije SD DD #36 «Tamnica od papira», dok je na prvim trima radio kao koscenarist u glasovitom Triju sa Sardinije «Medda, Serra, Vigna»
  • Epizode koje je gorespomenuti trio radio na DD su: Dnevnik DD #29 «Kad grad spava», #35 «Senke prošlosti», #48 «Horor paradise»
  • Što se tiče pozadine priče o Petru Panu, Castelli se već pozabavio tom temom u LMS MM 83/84 «Londonske misterije» sa znatno promijenjenom pozadinom
  • Str. 33., prigodni naziv gostionice u kojoj Bloch i Dylan pričaju je «The Old Pirate» – dok su po staroengleski takve gostionice dobivale član –yee, npr. «Yee old pirate»
  • Str. 89., «Very strong ale» – ne baš vrlo maštovit naziv piva od strane našeg crtača ili autora?
  • Priča se dakle koristi likovima iz priče Peter Pan (James Matthew Barrie stvorio je te likove još 1902.)
  • Mnogi od likova su prikazani izvrnuti iz respekta prema J.M. Barrieu: Petar Pan kad se jednom oslobodi čini koje je Zvončica bacila na njega, želi ostariti; Izgubljeni dječaci su starci u beznađu i spremni na sve da bi vratili svoju mladost; Zvončica je prkosna i žrtva je gadnog zločina za koji se osvećuje, samo njezina ljubav prema Petru ostaje nepromjenjiva i to ovaj put bez Wendy na putu; Smee je slatki nenapadni starčić
  • Eleanor Rigg pripada manjini od Dylanovih «zrelih» djevojaka poput Bree Daniels i drugih
  • Str. 8., dobar Englez poput Mr. Mainea preferirao bi čaj sa mlijekom

«Londonska magla, danas. London se ne vidi, ali tu je, vjerujte. Ako samo malo izoštrite pogled i pogotovo, upotrijebite li maštu – možete ga i vidjeti.»

Postoje mnoga pitanje na koja, siguran sam, svakoga od nas mladih zanima odgovor (a i oni zreliji su zainteresirani). Strahovi poput odrastanja, starenja, straha od nemoćnosti i ovisnosti o nekome, te najvećeg straha – straha od smrti, motivi su koji su još možda daleko od mladog čovjeka te on možda niti ne razmišlja o njima. Vidimo dokaze svuda oko nas, ljudi oko nas stare, umiru... Ti dani će doći i nećemo moći zavrtiti sat unatrag. Svatko je bar jednom u životu (ako nije onda gadno laže;))) sigurno poželio da je u mogućnosti još jednom proživjeti svoj život i to na način kakav je provobitno želio ili pak samo jednostavno ispraviti neku fatalnu nenamjerno napravljenu grešku. Možda ćemo kao starci maštati o zemlji Petra Pana gdje nitko ne stari, ali to će ostati samo puke neostvarene fantazije, samo težnje ludih staraca. No strip se ne bi zvao Dylan Dog da možda, ti isti starci, ne bi našli način za ostvarenje svojih maštarija i probali zavrtiti sat unatrag, zatomiti te otkucaje vremena.

«Budete li slijedili drugu zvijezdu zdesna i nastavili tim smjerom do jutra, nećete više naći Neverland. A ni izgubljene dječake...»

Bilo jednom petoro staraca poznatih pod imenima Arthur, Edward, Grenville, te blizanci Harold i William. Oni bijahu simpatični, senilni starčiči koji nikako da priznaju posljedice koje nosi njihova starost. Za starce kažu da su poput djece, poput izgubljenih dječaka i djevojčica koji žele mnogo toga, a ometa ih njihova nemoćnost jednaka kao i u male djece. To je ono što povezuje senilne starce i razigranu djecu, ta težnja za nečim nemogućim. Budući da je u pitanju jedna od najčešćih čežnji, tj. za izgubljenom mladosti, neki ljudi bi napravili sve moguće pa makar počinili i zločin. Ljepotni tretmani (prokletstva plastične kirurgije) kod žena ili muškaraca (implantati, produživanja, etc.) su jedan način vraćanja sata unatrag, ali za to odgovornost i posljedice snosi osoba sama, za razliku od djedica gorenavedenih koji uzimaju «stvar» u svoje ruke. Packa za djedice!!!

Kapetan Kuka: «Čekići i nakovnji! Kojeg ste se vraga tu ukipili, Smee? Odvežite konop i upadajte na brod!»

Nekad vrli gusar Mr. Smee, a sad gosp. Smith koji svaki tjedan u isto vrijeme (točno sat ranije) dolazi u psihijatrijsku ustanovu po svoje lijekove. Nevino simpatičan, nestrpljiv i nespetan, u iščekivanju je svoga gospodara kapetana Jamesa Kuke (James Hook). Makar star i siromašan, Smee živi sretno i svjestan je svoje uloge u grandioznom ciklusu života. Njegov smisao života je služiti kapetanu Kuki i njegovo obećanje da će se vratiti po njega održava ga na životu. Još jedna osoba sa određenim smislom života je gospođica Eleanor Rigg, novinarka trač-lista Mirrorball. Ona nema vremena za tu neke patetične i sentimantalne stvari poput ljubavi, odanosti i obitelji. Vrijeme leti i ona se mora posvetiti sebi. Pripada tipu žene prilično zrelog razmišljanja koji baš i nije svojstven emocionalnom patniku poput Dylana. No sve je to moglo biti i drugačije, da, da...

Tu su također i ostali likovi iz bajke, Zvončica (tal. Campanellino) i Petar Pan. Dva vječita lika sa različitim težnjama, no ono što ih veže je ljubav. U pravoj bajci, Zvončica je bila ljubomorna na Wendy jer se Peter zatreskao u nju. Također, u svakoj priči je Petar Pan glavna točka oko koje se vrti radnja, a tu je uvijek i poznati NeverNeverland (Nigdjezemska, Nedođija, etc.). Ovdje se težište prebacuje na Zvončicu i ostale likove koji su uvijek bili u pozadini, a mjesto radnje nije otok kojega nema, niti zaboravljena četvrt, već jednostavno London. A sve to radi toga jer je «otok kojeg nema» postao fiskalni raj mafioza i spretnih poduzetnika, pa su likovi iz bajke dobrovoljno otišli u egzil, svaki drugim putem (heh, ovo me podsjeća na situaciju u kojoj se nalazio Shrek kad su stvorenja iz bajke nahrupila u njegovu močvaru). I Petra i Zvončicu Medda je stavio u neobični, ali interesantan kontekst. No to će vam sigurno biti ljepše saznati kad sami pročitate priču.

Ispred lica smrti by Piccato

Imamo dakle, neminovnost vremena, pa onda otkriće da to i ne mora biti točno, da neki mogu pobijediti vrijeme. A imamo i Smrt koja očito dobro prati kad se može desiti neki preokret u kontinuiranosti vremena, samo ne znam kako može regulirati svoj posao ako se promjenom nečega promijeni (npr. vrati se vrijeme nazad) i samo stanje ljudi, tipkom živi/mrtvi on/off? Ili što će reći, prema događajima koji se javljaju u stripu vidimo da Smrt nije nad vremenom ili bar ne živi u dimenziji gdje vrijeme teče na isti način kao kod nas. Kako ona zna što nas čeka? Vidjeli smo već više puta kako Smrt osobno dolazi po nekoga... A sad kod Dylana nije znala što će se desiti s njim? Ili možda laže čovjeku na samrti?

Kako i sam Medda kaže, postoje različite interpretacije bajke o Petru Panu (jednako kao i kod Zagora ;)), a njih su ispričali James Matthew Barrie, Walt Disney, Steven Spielberg i drugi. Barrieva verzija jeste poput bajke, a nju ste mogli pročitati još kao dijete. Slična njoj je i crtana verzija Walta Disneya. Spielbergova verzija iz ’91. s Robinom Williamsom također je bila veliki hit, a govorila je o tome da je igra dobra, cijeli svijet je pozornica, maštanje i i umjetnost pomažu nam shvatiti naše vlastite stvarne emotivne dvojbe. Postoji još jedna verzija, možda malo manje poznata, a nimalo manje vrijedna, to je Castellijeva priča iz MM. Prema njemu, u Londonu postoji jedan izgubljeni kvart koje ne postoji, a ne možeš ga niti vidjeti. Ali ako i uđeš u tu jazbinu gdje vlada teror gusara pod vodstvom kapetana Kuke, teško da ćeš smoći snage vratiti se nazad.

«Šum. Čujete li ga? Eto, to je zvuk misli gospodina Mainea u pet i dvadeset i pet svake subote poslije podne.»

«Otkucaji vremena» je nadnaravna drama «struje svijesti» sa poznatim fantasy elementima i sve to prožeto je jednom poetskom notom vrijednosti vremena i koliko je važno neke stvari napraviti pravilno u životu u pravo vrijeme da se cijeli život poslije ne bi kajali. Ova epizoda spada u postsclavijevsko razdoblje sa Rujuom kao najčešćim scenaristom (Sclaviju ostaje mu još pet priča). Za dva broja dolazi Barbatin prvi scenarij, a vrlo me interesira njezin uradak. Mislim da je dobro da povremeno uskoči neki scenarist iz drugih Bonellijevih projekata (ovo je ’99. godina po tal. kronologiji). Ovdje je Sclavi skoro pa nadmašen, jer su me tema i na temelju njega ostvareni scenarij doslovno uvukli te na posebno nov način prikazali te stare likove i ispričali snažnu priču. Medda je ovdje upao na način kao da piše Dylan Doga već godinama i to ne sa nekim trash ostvarenjem nego sa lijepom poetskom pričom u kojoj se isprepliću motivi smisla života i smrti, težnja za življenjem, a za samu podlogu Medda se poslužio poznatim literarnim dijelom. Pa se pitam, koji to freak je smislio lišiti vilu nevinosti?

Gledajući Picatta i njegov grafički dizajn, nemam ništa posebno za reći. Odlično je ono kadriranje Smeejeve priče, a sve ostalo je više manje njegov standard. Petar Pan je neprepoznatiljiv, Zvončica mala nezrela vila (u filmu je glumi Julia Roberts), Smee je tipični guser-luzer, a kapetan Kuka je moderniziran (poput kapetana Achaba u «Na ruti Moby Dicka» by Brindisi/Faraci). Stanova naslovnica je zanimljiva, ali pokazuje ono što je moglo biti da je ovo stvarno priča o kapt’nu Kuki (a zapravo je u stripu riječ o nečemu drugome). Dakle, to je naslovnica za zavaravanje.

Turistička odredišta Londona by Piccato

Mr. Maine: «Sve mi izgleda nestvarno, počevši od komada limuna u čaju zato što ne osjećam njegov okus.»

Početkom ’91. «Banda sa Sardinije» osmislila je svoj vlastiti projekt pod nazivom Nathan Never i odonda prestaju zajednički pisati priče u DD i MM i Nicku Raideru. Macanov komentar glede Medde i Vigne bio je da samo rade plagijate u NN, a Serra se zna potruditi (ne za zameriti Macanu, dobar je on). Jedini Medda od ovih tri navedenih tu i tamo upadne u DD serijal sa nekom pričom. Prijašnja «Tamnica od papira» bila je posvećena piscu Bukowskom (obradio ju je kolega recenzent Stinky, preporučam), a ova je pak posvećena bajci o Petru Panu. Mada sam isprva mislio (dok sam vidio lik Avery Mainea – oniričkog alter-ega Petra Pana) da će ovo biti neka posveta romanima struje svijesti iliti još jedno «U traženju izgubljenog vremena». No Medda nastavlja dalje priču sa uvijek prisutnim prizvukom protjecanja vremena, ono će neminovno dostići i prestići sve i svakoga, pa se sve svodi na jednu već izlizanu uzrečicu «Seize the day!» iliti po naški, iskoristi svoje vrijeme... A Dylan je vrlo sretan što živi u svome univerzumu gdje vrijedi sljedeće:

«I, znate, nije uvijek istinita ona stara uzrečica: «Sutra je novi dan». Katkad sutra može biti jučer, ili prekjučer ili još dan ranije.»

Naprijed

DD LU 75 Cesta za nigdje

DD LU 77 Nova vrsta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 79%

    9, 10, 5, 7

    Nesvakidašnje iskorišten klasik bajke o Petru Panu kao podloga za ovu epizodu, koja je u nekim svojim trenutcima osebujnom i znalačkom razradom dovedena do stanja dopadnjive perverzije.
    11.10.2004
    15:13:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Kiky kaže NE, a DeeCay DA. Ovaj put se slažem s DeeCayom i kažem DA, DA, DA!!! Stvarno me ugodno iznenadila ova priča, totalno neočekivano, uzeo sam strip i mislio pročitati još jednog bezveznog novog DD, kad ono, slobodno mogu reći, najbolji strip koji sam pročitao u zadnjih godinu-dvije. F A N T A S T I Č N A priča, nešto sasvim drugačije, nešto s idejom, jednostavno nešto što me oduševilo. Medda se pokazuje kao vrhunski majstor, osvježenje sa svojim neobičnim pričama. Šteta što je uradio samo dvije epizode, ali te dvije su savršene. Prvo me obradovao sa posvetom Bukowskom u Tamnici od papira, a sada genijalno ispričao popularnog Petra Pana (zanimljivo je da Medda i u Tamnici koristi lik Petra Pana, u obliku Petra Panka, očito mu je to svojevrsna opsesija). I u ovoj priči se vidi humoristička nota, ironiziranje društva, i kao da se osjeća mali dah Bukowskog, čiji je Medda očito veliki fan (možda čak veći od mene, a onda je stvarno ultra fan). Čak i maestralna ideja o silovanju Zvončice, kao da dolazi iz Zabilješki starog pokvarenjaka, i taj (općenito) odvratan čin, uklopljen je u priču a da ne izaziva zgražanje, već je sve pomalo komično, sve prljave misli su izvučene s ironijom i pretvorene u komično, baš kao što je to radio stari Charles. Svaka čast Medda. Kao i prošli put, suradnja je s Piccattom, i opet vrlo uspješno, Piccattov crtež paše u namjeni priče da bude humoristična. Najslabiji dio mi je naslovnica, ne sviđa mi se, nikad ne bih rekao da ovakva naslovnica nudi tako dobro priču. Na sreću, prevario sam se. Da se bar to dogodi više puta.
    12.10.2004
    20:37:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    10, 9, 7, 6

    Odlična recenzija odlične epizode.Nakon serije loših redovnih DD-a,poslednja 2 su stvarno super,što je jako pozitivno.Mada pomalo neobična,sviđa mi se obrada Petra Pana na "Dylanovski" način.Ispostavlja se da je ubica lik iz bajki.Odlična ideja o silovanju Zvončice od strane dječaka i o ubijanju na gusarski način.Oduvijek sam volio takve perverzije u slatkim i nevinim pričama/crtićima.Kao klinac sam sa frendovima oduvijek razgovarao na temu Štrumfovi(njih najmanje 100) i Štrumfeta(samo jedna)..Medda majstorski vodi priču ali šteta što se kapetan Kuka pojavljuje tek na samom kraju.Piccato me dosta neugodno iznenadio.Oduvijek sam ga smatrao idealnim crtačem za DD ali u posljednje vrijeme se poprilično srozao.Dobar je u sceni Dylan/Smrt i prije toga kad Smee priča svoju priču pa mu zato dajem ocjenu više.Naslovnica je nedostojna ovako dobre epizode.
    15.10.2004
    10:52:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 8, 1

    Doista osvezenje u pravom trenutku. Jos od ranije me je zbunjivala visoka ocena na ubc-ju ( u stvari valjda jedina preko 90% u zadnjih godinu-dve)ali sad je sve jasno. Znaci ovde imamo morbidni nastavak sarmantne bajke. Medda je stvarno odradio posao vrhunski (isto kao i u Tamnici) i pricu vodi u nekoliko pravaca i nivoa. Tekst kad Dilan pocinje da slusa Smee-ovu pricu- ono da mu se hvatala mahovina na cipelama me strasno podseca na Milorada Pavica. I to je naravno plus extra. A sve to Picatto pokriva u svom stilu, iako imam utisak da nekako radi na brzinu i da bi mogao mnogo bolje kad bi hteo. Susret smrti i Dylana je fantastican. A jeste li primetili da su sirene postale "spajsice"?
    Ona jedinica za naslovnicu nije pogreska. Ovo mi je ubedljivo najslabija i po dinamici/akciji ne bi prosla ni kod Marka(komandanta), a ne ovde gde je Stano mogao da napravi pravi biser s obzirom na mogucnosti price. Srusice mi prosecnu ocenu ali ne dam vise od 1.
    16.10.2004
    13:29:00 sati
    Barker
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 9, 6

    Dobra priča koja je višestruko iznenađenje - koliko zbog ne baš najsrećnije naslovnice, toliko zbog scenariste. Ali, Medda uspeva da prevede bajku o Petru Panu u jedno mračnije okruženje, i oduzima joj nevinost, bukvalno. Highlight epizode je naravno Smeejeva beseda, gde vidimo ko su sadašnji nosioci arhetipova koje smo obožavali kao deca. Pravo osveženje u ovom interregnumu između odlaska Sclavija i dolaska Paole Barbato.
    18.10.2004
    16:03:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Medda treba vise da se pojavlju u DD-u! Posle broja 114-Tamnica od papira, gde je briljirao, opet nas je veoma obradovao! Sve sto sam napisao o njemu za tu epizodu, vazi i ovde. Piccatto-v rad u ovoj svesci pomalo me asocira na Mari-a, sto je pohvalno. Stano je i ranije imao obicaj da u svom radu napravi inverziju, tako da kad procitate storiju, zapitate se kakve veze ima naslovnica sa pricom. Nema nikakve veze i za mene licno to nije bitno. Vazno je da je naslovna strana odlicna! Ne zaboravite da amblaza prodaje proizvod, a ovde je, morate priznati, ta ambalaza dobra.
    24.10.2004
    23:05:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    Odličan DD.
    20.11.2004
    12:08:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 6, 7

    Pa, i bilo je krajnje veme da se i Dilan susretne sa Petrom Panom i njegovim drugarima; punih petnaest godina posle Martija. Doduse, susret je bio malkice drugojaciji, i, bar se nadam, stavio je tacku na mogucnost izrabljivanja Petra Pana od strane Bonelijevih junaka, ovaj je vec jednom nogom u grobu, finally. Kako bilo, u poredjenju sa ranijim epizodama, ovaj Dilan znatno odskace. Nazalost, iako je prica jako zanimljiva, uporpastili su je crtaci. Na prvom mestu Pikato, zaista nisam mogao da poverujem da on moze toliko lose nacrtati Dilana, ovo je najgore do sada; a ni Stano se nije proslavio sa naslovnom stranom. Ipak, kada se sve sabere, sasvim solidna epizoda, nadam se da ce ih u buducnosti biti jos i vise.
    20.11.2004
    18:53:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Vido

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Ovo je jedan od onih stripova preko kojih na prvu prođem i ne ostave neki poseban dojam na mene. Nedavno je na TV-u bio Spilbergov film, pa se odlučih pročitat ga opet. Medda je stvarno srcedrapajuće poetičan :)Da nije bilo Petra i njegove sjene, ne bi bilo ni Dylana. Ma šta, da nije bilo onih starkelja i njihove sebične odluke (šmrc,tako mi je žao Zvončice), ne bi bilo ni stripa. Vrijeme ne bi bilo vraćeno, a koga još zanima kako hrpa staraca jede sendviče i gleda nogomet i kako Dylan bari po parku? Ni uz svu maštu ni izoštravanje pogleda ne bi dobili ovu sviježu epizodu.
    "Imam osjećaj kao da ću za točno 12 sekundi upasti u svoju šalicu šaja..." :)
    04.01.2005
    18:56:00 sati
    Vido
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 8, 5

    Strip nema veze sa vezom.Mrzim kada se izrabljuju likovi poput Petra Pana.Pa opet,strip i nije los ali imam dojam da bi bio savrsen kada bi DD bio na 90-strana umjesto na 96,jer da li ja bas moram znati kada gospodin Maine pije caj,lezi,sere....(Naslovnica nema veze sa stripom)
    02.04.2005
    00:29:00 sati
    Sasa_Killer
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 8, 7, 7

    Relativno dobra priča sa glupim početkom i simpatičnim
    završetkom.Piccatto je dobar,ali ne onako kako bi mogao
    biti.Grouchovi vicevi ovdje su jako blijedi i šašavi.
    31.05.2005
    13:20:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Jedna od boljih dylanovih epizoda.Medda se odlično snašao.
    12.07.2005
    20:58:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 4, 8

    Lijepa recenzija svaka čast! Ali ovaj strip mi nije legao baš nešto. Loše iskorištavanje loše priče o Petru Panu! Ništa posebno! Crtež mi je katastrofa! Piccatto kao da se takmiči sa Ambrosiniem ko će lošije nacrtat Dylana. Najgore su nacrtani Bloch i njegov pomoćnik. Užas! Navuko sam ocjenu za crtež na 4 radi scene Dylana i smrti! Naslovnica je prilično dobra iako nema nikakve veze s pričom. Po njoj sam očekivao epizodu Dylana temeljenu na kultnom filmu Carpentera The Fog iliti Magla, o gusarima koji dolaze uz maglu svakih 100 godina u grad, kad ono priča o Petru Panu! Fuj!
    08.08.2005
    20:23:00 sati
    Godza
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Usudio bi se reći remek-djelo jer to i jest! Tko može zaustaviti nemilosrdan beat vremena?Naprosto je nevjerojatno kakav je scenarij Medda ovdje sastavio! Medda koji šiša sve prijašnje radove i postavlja najbolju DD priču uz savršenog Picatta(kakav tandem) nastavlja svoj pohod. Ako nam je samo naznačio svoj talenat u Tamnici ovdje ga samo još produbljuje, Tajna Meddinog uspjeha je također što daje priči naizgled nevažne a tako privlačne detalje koje on tako spretno ubacuje u epizodu dajući priči realističnost. A tu je,naravno i Smrt, sve je to lijepo sastavljeno! A tu je i Picatto, samo je on mogao tako lijepo stvoriti ugođaj! Naslovnica je dobra tehnički, znam da se nekima ne sviđa i nema veze s pričom s obzirom da se kapetan skoro i ne pojavljuje. Kako bilo, ovo barem meni ostaje najbolji Dylan zasada! Također je nevjerojatno da još nitko nije spomenuo utakmicu Chelsea-Milan koju su starci/djeca odlučili pogledati! Nisam siguran jesu li oni stvarno igrali `99 u ligi prvaka u vrijeme kad je ova priča rađena? Moram pogledati...
    18.09.2007
    01:12:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 8, 5

    Medda nam je (po drugi put) servirao još jednu odličnu epizodu. Ovo je potpuno drukčiji Dylan od ovih koji danas izlaze, ali u sebi sadrži nešto Dylandogovski iz prvih epizoda, samo prikazano na drugačiji način. Odmah mi je pao na pamet petar punk( iz tamnice od papira) i mislim da znam koja je Meddina omiljena bajka iz djetinstva;) Ovom epizodom za mene je počelo tužno razdoblje koje traje i dan danas, a to je razdoblje pada Piccattove kvalitete. Žalosno kako je samo nekadašnji majstor svog zanata poput Piccata mogao tako zakazati. Slijedeća epizoda koju je crtao(sjeme ludila čini mi se) je još kolko tolko ok nacrtana, ali strah me i pomišljati kako li će biti ubuduće pošto čujem samo loše komentare na njegov račun. Naslovnica je stvarno loša,jedva prosjek, nema baš neke veze sa pričom, mogao je Stano i bolje...
    02.10.2007
    00:40:00 sati
    Akul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Vrlo dobra priča, no nije među najboljima. Ali ipak, da je više ovakvih...
    13.03.2008
    21:06:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Hehe, vrlo simpaticna epizoda. Luda prica, lud scenario, mislim DD i Petar Pan? Bas je odvala. Picatto mi ovde nije dobar kao posle sa Barbatovom (npr. Sjeme Ludila, tu mi je usao u fav crtace), ovde mi izgleda ko neka medjufaza, ne svidja mi se previse. Nasovnica onako, mislim ok za ovu pricu al mi ne ostavlja neki preterani utisak, i realno po da je po naslovnici, verovatno ne bih ni procitao ovu epizodu.Sve u svemu, lepo, svidja mi se. ;) 
    02.04.2008
    20:04:00 sati
    Madcat
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    iako sam vidio da su ocjene ove epizode visoke, ipak sam ugodno iznenađen, odavno nisam čitao ovako dobro osmišljenog dilana, kako dobro objašnjava razliku između bajke i stvarnog života, i zašto ustvari izgubljeni dječaci nisu htjeli odrasti, i kako su se pretvorili u ono što nisu htjeli, također, za razliku od bajke, ovdje je sve krvavo surovo, vrijeme ističe, tik-tak, što li smo spremni napraviti za vratiti sat..... prekrasna epizoda
    17.04.2008
    17:43:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Ovaj je Dylan pravo osvježenje, jer su se u posljednje vrijeme stvarno nanizali DD-i koji ne odstupaju od prosjeka. U svakom mi je slučaju zanimljiva ta nova verzija obrade ''Petra Pana''. Na neki je način čudna i bizarna.
    12.01.2009
    16:19:00 sati
    Panon
    uredi
  • sinister

    Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 8, 6

    Ponovo sam pročitao ovu epizodu i baš kao i prvi put kad sam ju čitao, oduševljen sam. Svidjela mi se sama tema. Vrijeme. Medda je odlično iskoristio priču o Petru Panu i na jedan poetski način opisao  strah od starosti i kako taj strah gospodari glavnim protagonistima u potrazi za vječnom mladosti. Bajkovit kraj me se najviše dojmio. Piccatto standardno dobar, dok me naslovnica malo razočarala.
    14.05.2009
    20:05:00 sati
    sinister
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Nakon fenomenalne Tamnice od papira još jedan pogodak Medde. Stvarno je maher u pisanju ovih melankoličnih, tužnih priča. Moram priznati da sam epizodu poptuno zaboravio jer mi na prvo čitanje nije bila nešto, tek nakon drugog čitanja sam shvatio jačinu ove priče o prolaznosti vremena. Piccatto je imao boljih izdanja i od mene će dobiti osmicu, a to je sasvim pristojna ocjena. Naslovnica isto osam.
    03.09.2009
    10:07:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 63%

    9, 7, 3, 6

    Domišljata i fora priča. Za potpuni dojam odnosno užitak morati ću pročitati još jednom, zato scenariju mrvicu manja ocjena.
    Picatto mi se inače sviđa, ali ovdje baš ne briljira a na nekim vinjetama je čak i katastrofičan.
    Stano je za promjenu lijepu naslovnicu nacrtao, no nekako mi ne paše pa je i dojam slabiji.
    30.09.2009
    21:04:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršeno, savršeno, savršeno! Medda nas je, stojeći čvrsto na zemlji, podario s jednom genijalnom pričom koja drži vodu od početka do kraja. A priznajmo da to nije lako kod ovih retoričko-filozofskih tema (vrijeme, život, smisao, besmrtnost). Scenarij je posložen da ne može bolje. Sve je puno simbolike i minijatura koja potiču na razmišljanje (i mozganje pri interpretaciji), a ja bih kao najbolji dio stripa izdvojio ono kad Smee priča o otoku kojeg su sada preplavili tajkuni. Genijalno! Smee je simpatični luđak koji ujedno može biti sretan što ne doživljava prolaznost života i otkucaje vremena tako frustrirajuće kao ostali odrasli ljudi. Zadnja stranica je isto za 5, a svaka čast Meddi i na onoj sceni silovanja vile. Priči ne fali ništa, pa ni ritualnih ubojstava. Ma, jednostavno "Otkucaji vremena" spada u top-5 DD-a svih vremena. Interesantna dvojba ostaje na kraju (što je i bilo za očekivati): prepustit se vremenu ili se ipak truditi uhvatati trenutak, pitanje je sad!?
    20.11.2009
    00:50:00 sati
    Inferno
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 9, 4

    Predobra epizoda, zaista predobra. Jos samo da je naslovnica na nivou... Steta sto ce ocijena naslovnice oboriti moju ukupnu ocijenu, ali ipak...

    13.03.2010
    22:13:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 48%

    8, 1, 5, 6

    Potpuno nemastovito i lose uporijebljena prica! Crtez kako-tako, koze i bolje. Naslovnica zanimljiva, no nema bas prevelike veze sa pricom u smislu da pokazuje neku scenu iz samog stripa...

    17.05.2010
    15:18:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Super epizoda, jedna od najboljih Dylanovih koju sam procitao u zadnjih par godina.  Sve je ovdje perfketno: crtez (Piccatto), scenario (Medda) i prica kao prica.  Na zalost, naslovnica je skoro uzas, i to je jedini razlog sto moja ocjena nije 100%.  Ova prica, ova ideja, o Peter Pan-u i kako se ti likovi danas motaju u modernom Londonu, je originalna i veoma zanimljiva; ali onaj dio gdje su ti "lost boys", kao starci, jedan po jedan, silovali onu vilu, je poptuno GENIJALAN!  Prica nije nimalo predvidljiva, nego je stvarno genije ideja od pocetka do kraja.  Piccatto mi je uvijek bio drag, i ovdje ponovo pokazuje da je covjek genije; Medda kao scenarista je vrh vrha, i stvarno bi trebao da pise vise Dylanovih epizoda.  To bi stvarno bilo odlicna za sve njegove i Dylanov fanove.  Jedino je Stano ovjde slaba tacka, ali eto, posle tolikih godina crtanja Dylana, moze mu se ova losa naslovnica oprostit.  Sve u svemu, to sto je unutar korica je vazno, a ne naslovnica ;)

    24.10.2010
    02:28:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlična epizoda.

    21.12.2010
    14:15:00 sati
    Patrix
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Vrlo interesantna prica, Medda bi trebao raditi vise DD epizoda.

    17.01.2011
    17:42:00 sati
    doktor78
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Lijepa posveta dotičnoj bajci i prikaz koliko zapravo može biti antinevina, sa zadovoljavajućim brojem krvavih scena, ali i s poukom i dobrom filozofskom izvedbom. Šteta što Medde nema više U DD serijalu; zapravo bi on mogao biti Sclavijev nasljednik. Piccato solidan, mada bi morao više poraditi na detaljnosti u manjim kadrovima. Stanova naslovnica ima smisla, ali opet i nije baš nešto posebno.

    11.01.2012
    22:44:00 sati
    drogsy
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 47%

    3, 4, 6, 8

    Piccatto je ovdje toliko lošiji nego u onim starim Dylanima da je to za ne povjerovati. Ubacivanje Petra Pana mi je malo žešći shit, nije bilo dovoljno u M.M. pa su ga u ovaj serijal morali ubaciti. Žao mi je ali ne dijelim pozitivna mišljenja sa ostalima ovdje. Strip ima zanimljivih trenutaka ali na kraju moj dojam je da je ovo jedna od najgorih priča koje sam pročitao. Block čak se slaže sa Dylanom da su dječaci koji su ubijeni možda likovi iz Petra P.? Povjeruje Dylan starcu od samog početka što mi je isto malo previše. Kraj je najbolja stvar u stripu ali opet.....ne znam da li ću ovo više ikad pročitati

    27.02.2012
    20:19:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    21.05.2012
    18:57:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 69%

    9, 7, 5, 6

    07.06.2012
    11:21:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Sve u svemu jako zanimljiva interpretacija Petra Pana.

    13.05.2013
    17:27:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • danielp

    Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 9, 3

    Dobar meda, dobar.

    Malo mi je ne DyD-ogovska priča, ali je dobra. Bolje mi je ipak obrađena tema Petra Pana u Marti Misteriji - Londonske Misterije.

    Najveći crnjak mi je kao "izgubljeni dečaci" koji imaju 80-ak godina žele da se podmlade, tako što će odraditi "old man gang bang on Tinker Bell" :)

    Naslovnica me je odbilajla. kakav je ovo Kapetan Kuka a nije se ni pojavljivao u stripu.

    Picatto dobar

    22.07.2013
    15:53:00 sati
    danielp
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Iako je već spomenuto korištenje Petra Pana u MM meni puno bolje, ovdje Medda još jednom dokazuje svoj ogroman talent i genij. Piccatto sve više sliči Mariju, a budući da mi se Marijev crtež ne sviđa, to nikako nije dobro.

    16.08.2013
    07:08:00 sati
    Spock
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Koje sje...ano prikazivanje Petra Pana,i zato sam obožavao svaku stranicu ovog stripa.

    29.09.2014
    19:49:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 23%

    1, 2, 3, 5

    Bogte, ova epizoda me je umalo pa udavila. Citanje je nekih 7,8 puta na Wc ici trajalo. Da je bar crtez nesto posebno, rekao bi, dajte covjeku dobar scenario, tj. dobru pricu i bit ce mozda nesto. Naslovnica kao isve ostalo, totalno bezveze.

    20.11.2015
    12:18:00 sati
    Tutta
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 66%

    8, 6, 6, 6

    Iskrivljena poznata bajka, sasvim u stilu "Fables".

    17.07.2017
    11:42:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Od silnih scenarija po Sclavijevom shizofrenom modelu gdje ne znamo razliku između stvarnosti i mašte, ovdje Medda nudi model nepostojanja mašte i postojanja stvarnosti gdje oboje bivstvuju kao odrazi u zrcalu. Naša mašta je naša sjena, odvojena od nas, ali dio nas, i mi dio nje.

     

    Lijepo ispripovjedana priča, psihološke tematike, uz izvjesnu tajanstvenost koju autor razriješava na način da iznenadi čitatelja. Želite horror elemente? Što kažete na grupno silovanje i ubijanje zločeste djece?! Ono što je u mašti obična želja koja se ostvaruje sama po sebi, u stvarnosti prelazi u gnusni zločin. Opasan je taj mali most koji nas vodi iz mašte u stvarnost. Ipak, ne dajte se smesti, ovo je zabavna priča o Petru Panu :)

     

    Crtež Piccatta je, kao što mu ime kaže, pikantan. U početku mnogima bude odbojan, ali vremenom se naviknete, pa čak i zavolite njegov stil. Nerealistično prikazani likovi, međutim ne nedostaje im stripovske dinamike i emocionalnosti.

    02.09.2018
    15:38:00 sati
    Dexters
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    Izvrsno! Bez većih zamjerki.

    26.09.2019
    17:04:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1490
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1490
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum