Div

Dylan Dog

DD LU 78 | 96 str.

Jedne zimske noći stari djedo priča svojim unucima priču o patuljku Wookiju i njegovom čarobnom satu i sretnoj sudbi serijskog ubojice. Ubrzo se selimo u Dylanov stan gdje ga zaposli Darby Dadd da oslobodi svijet od zlodjela diva Zarona. Jer Zaron ili neko drugi ubija ljude na brutalan Glavoklopčev način, te je na Dylanu (jer su svi ostali neuračunljivi, a i on) da riješi svijet ili sebe jedne bajkovite noćne more...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 63%

Priča 7

Scenarij 4

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*6

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Div
    DD LU 78

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il gigante
    DD SR 156

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je treća epizoda koja se bavi Golcondom; prva ZS DD #41 «Golkonda», druga SD DD #39 »Peto godišnje doba», a evo treća je objavljena od Ludensa
  • Sve tri Golconde slijede uzorak jednog avantgardnog umjetnika po epizodi: René Margitte («Golconda»), Roland Topor («Peto godišnje doba»), a sada Richard Dadd («Div»)
  • Str. 42., 3. vinjeta: slika “The Fairy Feller’s Master-Stroke” djelo je Richarda Dadda, poludjelog slikara iz 19. st. koji je bio specijaliziran u crtanju vilinskog svijeta
  • «Darby o’ Gill and the little people» - priča H. T. Kavanagha i istoimeni film Roberta Stevensona iz 1959. g. u Disneyevoj produkciji; radnja se dešava u Irskoj gdje stari Darby prijateljuje sa patuljcima, a tu je i zli duh Banshee (i bivši James Bond – sir Seann Connery)
  • Glavni lik je Darby (kao i iz gorenavedene priče) Dadd (prezime ludog slikara)
  • Ulica Puck 66, značenje: «Puck» je istoimena slika ludog slikara Dadda, a svi znamo simboliku broja 6
  • Str. 27; interdimenzionalne naočale koje vide u drugi svijet
  • Str. 13., 1. vinjeta, spajalica se izgubila između knjiga «Fairies» (po naški vile) i «Little People» (također naziv za mali narod - patuljke)
  • Str. 47., 4. vinjeta: računalo pokazuje da je tri puta nula jednako tri. Rings a bell? SD DD #47 «Tri puta nula» by Sclavi/Brindisi; «Ako imam tri jabuke i pomnožim ih sa nula one neće nestati...»
  • Str. 61, 3. i 4. vinjeta: «Vodeni» iz nedavne Sclavijeve LUDD #73 «Jezero na nebu»
  • U epizodi šaljiv naziv ilegalne organizacije: «Osloboditelji gipsanih patuljaka»
  • Str. 43.; Darby Dadd, vilenjakinja nestaje u zraci svjetla (kao to bi bio prolaz u vilenjački svijet)
  • Patuljci nisu česti u DD, pa spomenimo ih nekoliko: SD DD#22 «Priča o Dylanu Dogu», LU DD#64 «Crna duša», AB DD#3 «Zla vila», ZS DD#41 «Golkonda»
  • «Moje slikarije su vidljive slike koje ne skrivaju ništa; one evociraju misteriju i, uistinu, kada ljudi vide jednu od mojih slika, pitaju se to jednostavno pitanje «Što to znači?» To ne znači ništa, jer misterija ima značenje ničega, ono je nepoznato» – René Magritte

Golconda... Možda ste načuli da postoje mjesta, da postoje neistražene zone na koje ljudska noga nije kročila, a ta mjesta nisu velika ni desetak kvadratnih centimetara. Najčešće se na takvim mjestima ne dešava gotovo ništa, ali sa Golcondom je drugačije, ona je ukleta. Nikada zapravo do kraja nismo upoznali pravu narav Golconde, a mislim da nikad niti nećemo jer je Golconda višesmislena, apstraktna, te možda postoji, ali ne ovdje. Bez obzira je li to mjesto gdje samoubilačke sekte postižu svoj mir, je li ona dom vragolastih patuljaka ili prekrasnih vilenjakinja ili možda čak informatički obrazovanog Vraga s telefonskim brojem 666-666; Golconda je misterija i samim time, ona je nepoznata, kako kaže sama gospođa Magritte. Čudesne se stvari tamo dešavaju noću, traci mjesečine i čestice prašine zapravo su prolazi prema drugim mjestima, ako već nikako drugačije, onda u mašti ili pak, u snovima...

Darby Dadd: «Došao si ovamo u petom godišnjem dobu, zbog neke druge priče, drugog sna. I vidio si trak mjesečine. Čudesno sjajan trak... Stao si i zagledao se u čestice prašine koje su lebdjele na svjetlu. Čestice prašine kao planeti i zvijezde koji se okupljaju u malim beskrajnim galaksijama... Stavio si ruku u svjetlo...»

Postoji jedna priča na koju me je podsjetio uvod ove, o jednom malenom svijetu koji nije veći od zrna graška, a u kojem postoji narod veselih ljudi Tkoovaca i grad Tkograd (Who’s). Ti mali ljudi nikad nisu vjerovali da postoji još jedan svijet, koji je ogroman i nastanjen divovima. Tako i u ovoj priči, postoji jedan manji svijet, velik kao zrnce prašine u traku svjetla te tu počinje Sclavijeva priča. U jednoj snježnoj noći stari djedo sjede brade priča jednu bajku svojim unucima, zastrašujuću, punu straha i tuge o divovima, patuljcima i serijskim ubojicama. No takve priče djeca baš i vole.

Potpuno tripoidna epizoda, puna fragmenata snova raznih ljudi koji se dosta teško mogu uklopiti u cjelovitu sliku s iole razumljivim (ne)smislom priče. S prvom Golcondom ju vežu samo lokacija te pojavnosti iz neke avantgardne stvarnosti nastanjene bićima iz bajke te nazovimo ih maštarijama luđaka (ili genija). Ta epizoda posvećena je avantgardnom radu René Magritte gdje je predložak slika «Golconda». Druga Golconda također je sadržavala pojavnosti iz neke lude stvarnosti, ali i informatički obrazovanog divovskog Vraga. Tu je priču Sclavi zamislio kao ciklus od 5 priča, svaku za jedno godišnje doba (ček malo, pa postoje samo 4 godišnja doba?!) koje su trebale činiti jednu veliku priču, no sve je završilo jednom velikom (čak i bespotrebnom) eksplozijom. Inače, ilustracije te priče posvećene su Rolandu Toporu, također avantgardnom slikaru halucinantnih slika. Doduše, bila je malo manje uspješnija i razumljivija od prve, no ova treća uspješno cilja na prvo mjesto po priči potpuno razuzdane strukture sa nekim izvrnutim smislom. Način korištenja fragmenata priče jako me podsjeća na Sclavijevu uspješnicu «Hotel duhova» LUDD #68. No, dok je u toj priči većina fragmenata sjela na mjesto i stvorila dojam kako je sve na svome mjestu i da priča ima stvaran logički uzorak koji čini cjelinu, u ovoj koju sad recenziram ništa nije logično osim ako smo spremni pretpostaviti da je to sve samo san.

Groucho: «I noćas si stigao u sitne sate, ha? Jedino ne znam znaš li da su znanstvenici utvrdili da i sitni sati traju točno 60 min...»

Slijedeći uzorak, treća Golconda napravljena je u spomen još jednom avantgardistu. No prije nego krenemo dalje, (opet) ću si dopustiti par riječi o ludom slikaru Richardu Daddu, čiji produkt bolesnog uma bi mogla biti ova epizoda. Nakon ubojstva vlastitog oca (Dadd’s dad) bježi iz zemlje. Namjeravao je ubiti austrijskog cara no na putu je priklao svog suputnika te ga vraćaju u domovinu, gdje je nakon toga Dadd bio smješten u psihijatrijsku bolnicu Bethlem. Richardu je dijagnosticiran teži oblik shizofrenije, manična depresija. U toj atmosferi i pomračena uma on počinje stvarati svoja najbolja djela. Znači morao je poludjeti i totalno odbaciti svu logiku i razum da bi stvarao genijalna djela. Richard Dadd danas je poznat upravo po tim tajanstvenim i magičnim slikarijama vilenjaštva i bajkovitih pejsaža i motiva koje je stvorio nakon svog neobuzdanog silaska u kraljevstvo ludila i bezumlja. Daddovo najneobičnije ostvarenje je enigmatična slika «Majstorski udarac vilenjačkog drvosječe» (kopirana u stripu) (1855.-64.) iliti «The Fairy Feller’s Master-Stroke», koja je halucinantna vizija fantastičnih kreatura, viđenih kao da se promatraju s povećalom kroz finu mrežu trava i cvijeća. Pogledi svih usmjereni su u vilenjačkog drvosječu ili «Fellera» koji usmjerava svoju sjekiru na lješnjak, te slika dočarava trenutak sadržajan sa nikad objašnjenom signifikantnošću.

«The Fairy Feller’s Master Stroke» By Richard Dadd

Bilo kako bilo, mislim da je ovo Sclavijeva posveta ili ako preferirate, homagge velikom umjetniku luđaku Richardu Daddu. Kolko je bio lud tolko je bio i genijalan, kažu. Vrijedi li spominjati likove? Je li uopće važna njihova karakterizacija? Patuljak Wookie koji uvijek zna kad je pravo vrijeme... Darby Dadd, lijepa poput vile, ali i nestvarna kao san... Div Zaron, ogromno polimorfno stvorenje proizašlo iz zrake svjetla... Racionalni inpektor Bloch i debilni pozornik Jenkins... Groucho koji se pokušava uhvatiti ukoštac sa humorom patuljaka, no prestižu ga... Recimo da nije, jer oni kao da ne postoje ili ako zapravo postoje, plod su nečije mašte ili snova... Je li to bio Dylanov san pod utjecajem nedavnih događaja poput tajanstvenih ubojstava Glavoklopca i aktivnosti pripadnika društva Osloboditelja gipsanih patuljaka te posjete bajkovito lijepe Darby Dadd? Je li priča unutar priče samo fantazija, san ili uprizorenje poremećene mašte serijskog ubojice Glavoklopca koji zatočen u vremenu smišlja bezbroj priča? Je li to priča koju je stari senilni djedo putem izmislio da bi zabavio svoju unučad? Ili je to san gipsanih patuljaka, kako reče neko u stripu? Je li ova priča samo prikaz stvarnosti jednog poremećenog shizofreničara koji stvarnost interpretira jednom na jedan način, a drugi put na drugačiji? Jel to Sclavijev odraz njegovog duševnog stanja?

Stari djedo: «Mnogi vjeruju kako ne žive, a postoje... To su nesretni ljudi, usamljeni, siromašni, bojažljivi, skromni... Nitko im ne pridaje važnosti, a upravo zbog njih svijet ide naprijed... Ne zbog onih koji se zavaravaju da vode povijest.. Nego zbog malih priča koje se zrcale u suzama napuštenih, zaboravljenih... Kada bi ljudi to shvatili, krenuli bi u bolju budućnost.»

Što je naravno istina. Milijuni bezimenih zapravo tvore budućnost svijeta, a ne samo nekolicina pojedinaca. Oni možda vladaju, ali su manjina. Svijet je satkan od milijardi ljudi koji svaki ima svoju priču, svoj mali svijet kojim vlada, a svi zajedno tvore jednu veliku priču, možda još neispričanu. Jednako tako, svaki ima svoju interpretaciju te velike priča i za svakog je drugačija. Tako možemo objasniti i ovu priču. Ona može imati nekome smisao, nekome ne... Neki će naći smisao ili nesmisao na sebi postojan način. Što je zapravo pjesnik/filozof/ludžđak htio reći? Ili je potrebno da svako sebi stvori misao ili da neki teško pronalaze smisao u svojoj glavi? Kakav je poremećeni um? Vele, lud si koliko vidiš bijelih miševa u glavi... A što je tek kad vidiš tolike patuljke? I vile? I divove?

Stvarna stvarnost je zapravo prepuna patuljaka by Casertano

Groucho: «Odmah ću ti objasniti, Stavio sam tvoje naočale i vidio svijet kakav uistinu jest... Običan, dosadan i tužan. Bez naočala, hoću reći.»

Ja kažem da je počelo Sclavijevo vlastito poniranje u neki svijet bez smisla, vrtlog isprekidanih intervala lucidnosti. Svijet koji neće imati toliko prisebnosti i koji je spoj nestvarnoga i onog što se u prošlosti desilo. Kažu da se pred kraj svakome premota film njegova života, sve što je radio, proživio i stvorio. Stoga ćete u ovoj epizodi naći mnoštvo njegovih već uporabljenih elemenata. Vidi univerzalnu jednadžbu «3 x 0 = 3», Vodene ljude, patuljke, vile, Golcondu. Znamo, bio je scenarista i stvorio je jedan veliki univerzum (i bezbroj paralelnih) s mnogo likova i događaja iz zone sumraka. Barem jednim dijelom se sigurno identificirao sa velikim genijima luđacima poput Salvadora Dalija ili Daddom u ovom slučaju. Ako se kaže da je Bog stvorio ljude na svoju sliku, možemo li mi reći da li je Sclavi priču i likove stvorio na svoju sliku i dotičnu priliku. Možda je tom prilikom rekao: «Evo, raspojasani Ide, daj si oduška...» Ako je to točno, onda slijedi:

Sclavi je prolupao.

No, da mi skrenemo sa analize prisebnosti glavnog scenariste i kažemo nešto o epizodi. Pa, rekao bih vrlo interesantna epizoda koja potiče na ekstremno razmišljanje upravo zbog svoje naizgledne nesmislenosti (ma tko je rekao da je avantgarda smislena?!). Zabavna, puna verbalnih dosjetki i ponekih mudrih izreka koje stvarno čovjeka mogu natjerati da malo razmišlja o nekim stvarima koje uzima zdravo za gotovo. Doduše, zbunjujuća je, no u velikoj mjeri interesantnija i intrigantnija od većine nedavnih Rujuovih trash kvazihorrora. Poslije recentnih «Hotela duhova», «Ceste za nigdje» i «Jezera na nebu» još jedna vrlo eksperimentalna epizoda. Nešto se kvalitete primjetno gubi zbog dosta nedosljednosti u scenariju pa pretpostavljam da je to razlog zašto je epizoda dobila užasno nisku ocjenu na uBC-u (katastrofalnih 20%!). Kao govori se da je div Zaron došao iz vilinskog svijeta iz zrake svjetla na mjesečini koja je ujedno bila prolaz iz realnosti u vilinski svijet. A otkuda onda svi oni patuljci i vile i ostala bića iz bajki? Ko je njih dovukao u naš svijet?

Na uBC-u vele da je Casertano bi nenadahnut, no ja bih se rado priklonio tvrdnji da je on uvijek bio standardan bez nekih velikih odstupanja. Što se tiče likova vilinskog svijeta, po meni su oni dočarani fantastično, jednostavno, simpatično i nadasve karikaturno. Naslovnica jednostavno prikazuje diva ponad Londona. Tu se Stano nije osobito potrudio jer naslovnica očituje banalno što je već izrečeno radnjom i naslovom epizode. Usprkos malo nižoj ocjeni (kad se samo sjetim kakve sam ocjene znao davati mnogo gorim epizodama), iznenađuje s vremena na vrijeme svojom svježinom i toplinom. Epizoda za one malo zahtjevnije, rekao bih...

«Ovo nije stvarno, zar ne? Ne događa se ništa... Nikad se i nije dogodilo ništa... Nije... Bila je to samo bajka, a katkad i bajke znaju biti zastrašujuće, pune straha i tuge.»

Naprijed

DD LU 77 Nova vrsta

DD LU 79 San razuma

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    I baš kad pomisliš da će cijela epizoda u jednom trenutku otići k vragu, a i kao da je sam autor izgubio kontrolu nad svojim djelom, Sclavi ipak uspijeva pri kraju pohvatati sve konce i ispričati jednu jako, jako lijepu priču. Meni se ovo svidjelo... život kao bajka, bajka kao život! Sclavi se ponovno pokazao kao pravi majstor naracije i narativne manipulacije! :)
    17.01.2005
    16:05:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Ja zbilja nemam osjećaja za ovakvu vrst epizode dylana doga. Golconda mi je dobra, vrlo dobra jer se tamo spominje pakao, a ako sam ja ikada volio dylana onda je to bilo zato jer je koketirao sa smrću, dijaboličnim stvarima i parapsihološkim fenomenima, makar ga tu tuče stric marty. Već peto godišnje doba ne mogu uhvatit ni za glavu ni za rep, a div...a tak...epizoda nije loša, štoviše, crtež mi je super ali mislim da je tema o vilama i patuljcima mogla biti i zanimljivije obrađena, zanimljivije što se bar mene tiče, ovako se u cijeloj epizodi pluta između sna i jave, a ja se na tom stvarno izgubim ukoliko nema nekog zanimljivog oslonca. Ali, da ne budem đubre i gadan kritičar, epizoda je dobra, i jedino mi naslovnica prenatrpana i neujednačena.
    18.01.2005
    21:10:00 sati
    Mx2
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Sve epizode sa Golcondom su bile sjajne, pa tako i ova. Izdvojio bih krupni plan glave Zarona na strani 56 i prvu pojavu Darby na strani 12. Način na koji ju je Casertano tu nacrtao je jednostavno fenomenalan i usudio bih se čak reći da je Darby najljepša Dylanova djevojka. Stano je nacrtao zanimljivu naslovnicu, možda malo ''prenormalnu.''
    24.01.2005
    00:36:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 9, 7

    Idelano za ultra-fanove koji se kunu u DD i traže smisao čak i u epizodama poput "Nesmiljeni Hook".Meni "Div" nije najbolje sjeo.Samo čitanje je bilo zanimljivo i nadao sam se zanimljivom kraju ali ništa od toga.Ne podnosim halucinogene LSD-priče poput ove,gdje sve može a i ne mora biti istina i gdje nakon što pročitaš strip ne znaš da li se to zaista dogodilo ili je opet neko sanjao.Priznajem da mi je ipak bilo zabavno čitati o patuljcima,vilama i drugim likovima iz bajki,a veliku zaslugu za to ima i Casertano.Svaka mu čast na odličnom crtežu patuljaka,diva koji izranja iz vode dok Dylan vesla te još nekim prekrasnim san/java kadrovima.Čini mi se da u odnosu na npr. Nevidljivog ili Poslije ponoći malo popušta kod samog Dylana i više se ne trudi kao prije,ali majstor ostaje majstor i meni njegov crtež savršeno odgovara kad je DD u pitanju.Deecay je opet napisao odličnu recenziju a kao dodatak pod "Zanimljivosti" dodao bih i da je "Div" epizoda sa možda najkraćim naslovom u Bonelliju(možda griješim ali ne mogu se sjetiti nijedne druge)
    27.01.2005
    20:05:00 sati
    Aco
    uredi
  • Oz

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Divno,nema šta...Ja sam jednostavno lud za ovakvim epizodicama!Tri-put
    hura za Sclavija..hip-hip- :)Stvarno me nikad ne prestaje iznenađivat. Jedna druga stvarnost u traku mjesečine! Ironična,apsurdna,zabavna i pomalo bezsmislena-takve su najslađe! A odakle onda sve one glinene figurice na zadnjoj sličici? Sclavi nas podsjeća da je to samo priča iz stripa-i da ne mora baš svaka priča imati svoj smisao? Ili da stvarno postoji jedan usporedni svijet mašte u traku mjesečine.Realnost inspirira priče..a,jes! Moćna mi je scena na 65 str."..uostalom,ako ti misliš da si stvaran,onda si glup..." Ako se Sclavi izjednačuje sa starim pripovjedačem,onda bi se mi trebali izjednačiti sa malom dječicom-što jednim dijelom i ostajemo cijeli život.
    Upravo taj fragment stvarnosti,taj bezvremenski trenutak zarobljen u vječnosti je njegovo (pa Sclavijevo!:) područje, vraćanja vremena i poigravanja sa scenarijem, miješanja prijašnjih ideja i likova sa inim...
    Naočale od 50 000 funti koje nam omogućuju da vidimo svijet iz bajki,male nestašne ljude..Nije da je nasfreškija ideja, ali može proć.
    Za Darby Dadd ocjena 100%!Ali mi je ipak draža Grenaldine Rowing(šala:)
    Sam Div mi je nekako nezgrapan i neuvjerljiv. Dlakave nogice i glinaste transformacije..mogao je Casertano i bolje..Izdvajam scene na na 18,35,36,41,78 i 83 str.(koji manijak)! Što se tiče same naslovnice, meni se sviđa. Već mi je malo dojadilo da naslovnica potpuno odskače od radnje stripa (npr. Otkucaji vremena),ovako bar znaš na čemu si, iako je to sve skupa moglo ispast i puno atraktivnije.
    ..Pravo vrijeme,da..Vrijeme za kraj priče.
    29.01.2005
    13:16:00 sati
    Oz
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 69%

    5, 6, 10, 6

    Sam pomen Golconde fanovima otvara apetit. U trecem pokusaju imamo najslabiji rezultat sto ne znaci da je ovo losa epizoda. Ustvari bolja je od hrpe prethodnih. Sclavi ponovo napada sa svih strana i tu nastaje pometnja.Lepo napravljeno nadovezivanje na "Peto godisnje doba" ipak ne objasnjava sasvim pojavu diva (ako uopste i postoji), a bogami i taj glavoklopac sa Wookijevim satom je nejasan. Medjutim strip se cita u jednom dahu jer su vile i patuljci meni izuzetno zanimljivi(pogotovu u ovom kontekstu). U stvari tu protivrecim samom sebi jer nikako me ne privlaci fantsy, u bilo kojoj formi (strip, knjiga, igrice) ali kod Dylana je to izuzetak. I naravno kad to Casertano odradi majstorski. Ne znam kako je neko primetio da je bio neinspirisan, mada moram priznati da sve vise zanemaruje samog Dylana. Ali, konacno je nacrtao i jednu lepoticu ma koliko i ona bila kliseizirana. A pogledajte samo Groucha posle njenog poljubca. Sve u svemu, solidno, a dobili smo i gipsanog Dylana i ekipu sto je svakako najfantazmagoricniji momenat u stripu.
    01.02.2005
    20:17:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Nisam imao pojma ovo sa ludim slikarom, odlično je to DeeCay iskopao. Zanimljiv lik. A strip, strip je totalno sumanut. Ovdje je stvarno teško reći da je radnja razumljiva, apsolutni košmar. OK, pojavljuju se poznati likovi, polucilindraši (ili cilndraši, kak se već zove ta kapa), oko, ima raznih spodoba, nema Amber. Crtež je odličan, ovaj put Casertano umjesto Piccatta, obojica su odlična u Golkondama. Totalna ludost, čitljivo, a da je recimo shvatljivija ili logičnija radnja, bilo bi perfektno.
    08.02.2005
    20:11:00 sati
    stinky
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Kada Sclavi u potpunosti posvećuje epizodu nekom od svojih uzora, bio to Topor u Petom godišnjem dobu i Stanaru, Vonegat u Verso il mondo lontano, ili Hičkok u Il cano infernale, rezultat uobičajeno nije zadovoljavajući (osim Petog godišnjeg doba, koje dostiže onaj sclavijevski smisao u svom besmislu, ili besmisao u smislu - veoma čudan fenomen koji se ogleda u tome da nam posle čitanja stripa ništa pod milim Bogom nije jasno, ali da sve perfektno ima smisla). Div ne uspeva da se uzdigne do tog konfuznog statusa, i ostaje nam samo bleda poruka da su, eto, svi životi važni. Hvala, već smo to čuli, i nije delovalo ohrabrujuće ni prvi put.
    03.03.2005
    17:51:00 sati
    Djole
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Odlicna epizoda, zanimljiva i opustajuca. Uostalom, ako su mi se prve dve Golkonde svidele, nema razaloga da tako ne bude i sa trecom. Plus za ovu epizodu je i pozivanje i na dosta drugih, postovani recenzent ih je nabrojao u svojoj recenziji. Zao mi je sto nema Pikata ovde, iako i Kasertana jako cenim. Imam zamerku na zavrsnicu, bez veze je iskomlikovana. Da je ista bila efektinija, ova prica bi bila za cistu desetku. Medjutim, i ovako sam zadovoljan. Dobro je, dobro...
    13.03.2005
    05:19:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 60%

    4, 5, 8, 9

    Ne znam ni sam zasto ali prica mi nikako nije legla. Sclavi to zna mnogo bolje uraditi.
    22.03.2005
    14:11:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    19.05.2005
    15:09:00 sati
    esse
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    1, 1, 10, 9

    Priča krajnje banalna i trivijalna.Glupa šuma Golkonda se
    potpuno nepotrebno spominje.Diva Zarona ima puno premalo
    da bi epizoda zavrijedila naslov "Div".
    31.05.2005
    13:24:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Neloše ali moglo je i bolje.Očekiva san nešto više od tog diva koji se oslobodi ali su me baren patuljci nasmijali.Naslovnica je odlična,a i Chiaverotti se iskazao.
    07.07.2005
    19:17:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 8, 8

    Kad sam vidio naslovnicu mislio sam da će i biti nešto od ovoga, makar je blesava, ali kroz čitanje priča me se nije baš dojmila, nažalost.
    Nekakvi patuljci, vilenjaci, divovi, moglo se to i bolje složiti.
    01.06.2006
    00:22:00 sati
    Ranmi
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Odlična epizoda... Pogotovo mi se sviđa naslovnica... Svi koji kažu da je bezveze, nek probaju to sami nacrtati... Remek-djelo...
    15.06.2007
    14:49:00 sati
    Beva
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Go(lconda) Sclavi! Još jedna odlična epizoda iz Golconda opusa. Volim ovakve epizode u kojima ništa nema smisla te koja su puna bizarnih i nemogućih zločina( izdvojio bih scenu kad lula uvuče čovjeku glavu, jebeno do jaja!) a na kraju ispadne kao bajka. Još bih izdvojio kao zanimljivost kako Sclavi ovdje na 47 strani po drugi put u serijalu iznosi svoj stav da nula puta tri daje tri( prvi put u  epizodi Tri puta nula). Sve je to predočeno fenomenalnim Casertanovim crtežom. Posebno mi se sviđa kako je nacrtao diva, stvarno predivno...jedino je on mogao nacrtati ovakvu bajku i čini mi se kao odlična zamjena za Piccata koji je inače crtao Golconda epizode. Naslovnica je ok, nije loša al je malo drugačija od ostalih...
    03.10.2007
    00:17:00 sati
    Akul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Ludnica!! Taj pojam najbolje opisuje ovu epizodu kako ga god shvatili. Casertano odličan, a tek ona scena kad  div izranja na 59.-toj strani. Predivno!!
    21.10.2007
    13:35:00 sati
    Spock
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Ništa posebno, sve neki prosjek, ali casertano je ovdje zbilja bio fenomenalan. Šteta što si je tako pokvario crtež u novim brojevima (PROJEKT na primjer). Naslovnica isto fenomenalna.
    EDIT 21.11.2015.
    Pročitah ovu priči ponovo, oko osam godina kasnije. Sada ostavlja bolji dojam. Odlično ispreplitanje mašte i stvarnosti, s par lijepih Sclavijevih misli o životu i podosta njegovog dobro poznatog (crnog) humora. Nije priča bez mane, ali zasigurno je vrijedna (ponovnog) čitanja.
    13.11.2007
    17:40:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Golconda mi je bila odlična, Peto godišnje doba nešto slabije, ali Div mi jednostavno nije sjeo. Šteta.
    13.03.2008
    11:04:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 8, 3

    prvo da pohvalim recenziju, jako je dobra i informativnainače, meni su sve tri epizode s golcondom malo konfuzne, ali mi je ipak div najbolje sjeo, iako se ne sjećam kakve sam ocjene dao golcondi, možda je i prošla boljeovdje mi se sviđa način na koji je sclavi pomiješao bajku i stvarni svijet, a onaj dio kada groucho stavi naočale mi je odličan, sve skupa jedna lijepa epizoda: život nije bajka, život nije film, ona nema pojma, ona nema ništa s tim....ili kako to već ide
    29.04.2008
    23:32:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Još jedno LSD putovanje u skrivene i nestvarne svijetove koji se nalaze tu negdje... iza ugla, ispod tepiha, u ladici. Mada ustvari ne postoje... ili postoje samo u našim glavama... i snovima... a najvjerojatnije ni tamo... ''We're on an express elevator to hell - going down!''
    13.09.2008
    00:46:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    I evo još jedne genijalne epizode iz Golconda opusa. Nadajmo se da će ih biti još! Posebno mi se svidjelo što diva mogu vidjeti samo dobrodušni i budale
    06.11.2008
    23:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    02.01.2009
    18:01:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 52%

    3, 2, 10, 7

    Vidim da su neki našli smisao u ovoj epizodi. Iako su neki od tih tumačenja zanimljiva za mene je ova epizoda i dalje hrpa besmislica kao i prethodni broj o Golcondi, "Peto godišnje doba". U nekim ostalim epizodama ovakvog tipa sam tražio smisao, u nekima sam ga našao a u nekima nisam... No ipak, ovo je nabacano sa svim i svačim pa mislim da je traženje smisla besmisleno, heh... Casertano ovdje briljira, za mene je ovo  u njegovih top 3 radova na Dylanu. Iako ponekad malo zanemaruje Dylana i crta mu čudnu facu moram mu dati desetku jer ima prekrasnih scena i div izgleda zapanjujuće. Da budem iskren, glavni razlog zbog koje ću mu dati maksimalnu ocjenu je Darby. Prelijepo izgleda, stvarno prelijepo. Naslovnica netipična za Stana, moglo je to i bolje.
    04.09.2009
    20:54:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 8, 6

    Svaka čast na recenziji!
    A što se same epizode tiče, morao sam je po drugi put pročitati za neki smisleniji dojam.
    U principu se slažem sa svime što je DeeCay pisao, osim što baš i nisam neki fan Golconda opusa.
    Casertano crta Dilana očajno, a ostale likove solidno. Međutim, fantasy svijet mu je jednostavno fantastičan, genijalan! Pravi užitak! Samo zbog Dilanovih faca nema max ocjenu. Stano nije loš.
    06.10.2009
    21:31:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Sviđa mi se. Nije uopće toliko besmisleno. Casertano je ovdje još uvijek solidan.

    01.01.2010
    23:55:00 sati
    Inferno
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Sve epizode s Golcondom su mi u neku ruku dobre, pa tako ni ova nije iznimka. 

     

    20.02.2010
    10:34:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Ovo mi se puno svidja, kao i ranije price o similarnoj radnji, "Golconda" i "Peto Godisnje Doba".  Pocetak price so onom bajkom, gdje stari deda prica djeci pricu, je odlicna ideja.  I sve ostalo se tako lagano cita da me stvarno odusevila ova lagana epizoda, puna maste i originalnosti, a pogotovo zato sto je citam posle epizode "Nova Vrsta", koja je pravi uzas.  Ovdje imamo vile, imamo patuljke, divove, i pravu bajku od price, sto se tice Dylana Doga.  Nikad nisam ni znao je li se ista ovdje stvarno dogadja, ili je sve ovo samo dio bajke, ali ipak, veoma zanimljivo, mastovito, i super nacrtano (Casertano rules!).  Naslovnica je ok, stvarno me je privukla ovoj prici.  Sclavijev scenario odlican, kao i uvijek, covjek je pravi majstor.  Nemam nista posebno da kritikujem ovdje, zato sto je ovo pravi Dylan, onaj na kojem sa navikao, o onaj kojeg obozavam citati.  

    25.10.2010
    17:24:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bogme Sclavi ima bogatu maštu i snove.

    28.04.2013
    16:12:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 5, 5

    Nisam baš oduševljen ovom pričom.

    29.09.2014
    19:52:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 42%

    3, 1, 8, 6

    Scenario bez ikakve strukture, prica tek tako sklepana. Totalni promasaj.

    14.11.2014
    08:13:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Procitao sa 14 godina 2006. pa nostalgija a opet je izdrzala test vremena. Nisam siguran je lo ovo vise guilty pleasure ili zaista rijedak primjer dobro napisane nestruktuirane epizode ali eto i opet sam uzivao i brzo ju procitao. Premda imam dojam da je to napisano nabrzinu i da bi moglo jos na stotine ovakvih scenarija biti izbaceno od strane sclavija. Neozibiljan ton koji prolazi. Ovo mu je najbolja epizoda iz ovog perioda.

     

    Casertanov crtez je prekrasan ovdje, baš lijepe facijalne ekspresije, slatko. Darbi je odista jedna od najljepsih dylanovih (ne)-djevojka, iako osobno ne volim plawushe. http://imgur.com/a/HJIKW

    15.02.2017
    17:54:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 8, 5

    Neloše.

    26.09.2019
    17:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1489
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1489
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum