Superosjetilni opažaji

Dylan Dog

DD LU 81 | 96 str.

U Londonu se održava kongres ESP-ovaca, na kojem sudjeluje i Clarice koja je i sama esp-ovka, u pratnji Dylana Doga. No, počnu se nizati misteriozna ubojstva a žrtve su redom espovci i čini se da je Clarice sljedeća na redu. Red je na Dylanu da što prije otkrije ubojicu i tako spasi Clarisin život.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 47%

Priča 5

Scenarij 3

Crtež 5

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 49%

P*4

S*4

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Superosjetilni opažaji
  DD LU 81

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Percezioni extrasensoriali
  DD SR 159

ZANIMLJIVOSTI

 • Nema posebnih napomena

Najgore je započeti pisati recenziju i to posebno Rujuovih epizoda, vjerujte mi. I ja sam već nekoliko puta započeo samo da bih odmah zatim izbrisao uvod kojim sam po tko zna koji put želio reći nešto novo u svezi sa Rujuom i njegovim načinom pisanja a što već otprije nije bilo rečeno. No, što možemo kada Ruju konstantno iz epizode u epizodu pravi iste pogreške i propuste toliko karakteristične za njega da nas više niti ne iznenadjuju. I upravo friško izašli «Superosjetilni opažaji» obiluju svim manama kojima nas je ovaj autor već dobrano obasipao u mnogim svojim prošlim epizodama.

Potrudio se Ruju upoznati sa fenomenom ESP-a te je dobro opisao karakteristike jednog esperovca, kojeg nam je ovdje prezentirao u obliku Clarence Anderson, gluhe djevojke obdarene vještinom telepatije čiji se život, kao i životi ostalih esperovaca nadje u opasnosti pred tajanstvenim ubojicom koji je odlučio sve da ih likvidira. A kako u horrorima svaki zlikovac krije svoj identitet ispod maske, i naš ima svoju koju kao da je za njega specijalno izradio sam Pablo Picasso (kubizam rules :)). Sva sreća da u pratnji Clarice nitko drugi nego naš omiljeni lovac na čudovišta Dylan Dog, koji se time nadje pred slučajem kao stvorenim za njega. Tijek priče je klasičan; red ubojstava isprepleten istragom, odnos izmedju Clarice i Dylana koji će se s vremenom pretvoriti u ljubavnu vezu. Ukratko, naracija koja se polako kotrlja od početka prema kraju jednakim načinom koji smo već nebrojeno puta čitali do sada, tu i tamo odskače iznad prosjeka rijetkim, ali zanimljivim trenutkom da bi se zatim pred kraj, onako rujuovski strovalila u samo dno provalije. Banalan rasplet, zapravo blesava ubojičina tirada o nebuloznim uzrocima koji su ga navodili na ubojstva jednostavno ruši do tada cijelu napisanu priču koja, ruku na srce, nikada i nije imala bogzna kakav potencijal, te je podiže na nivo čiste besmislenosti. Tu stižete do trenutka kada već polako počinjete kolutati očima i proklinjati Rujua što je opet od vas pokušao napraviti budalu. Eto, od Rujua ništa novo…

Ugolino Cossu, naravno, nije uspio popraviti dojam «Superosjetilnih opažaja» svojim crtežom. A ja, u nedostatku ičeg pametnijeg za reći, jer mi to ova epizoda niti ne dozvoljava, mogu samo da rezimiram; još jedna epizoda koja ostavlja gorak okus nakon čitanja, još jedna epizoda koja jedva da će nekoga natjerati na ponovno čitanje, još jedan promašaj, još jedan strip koji će skupljati prašinu na vašoj polici, još jedna epizoda koju je najbolje zaboraviti.

Naprijed

DD LU 80 Rođen za ubijanje

DD LU 82 Druid

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Meni se ova epizoda baš svidjela.Ubojica sa prilično stravičnom maskom ubija prvo obične ljude a zatim espere nastojeći nadoknaditi izgubljen život tako da im krade one najdublje uspomene.Po meni vrlo dobra iako pomalo izklišeizirana epizoda.Ali mora se priznati, maska je originalna i ona daje određenu dozu straha scenama ubojstava.Inače, Ruju mi je prilično dobar scenarist i sve u svemu epizodu valja pročitati.
  05.07.2005
  11:21:00 sati
  vice
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Meni je ovo solidna epizoda, doduše sa fenomenom esperovaca se puno bolje susretao stric marti, ali budući da dylan nikada nije bio strip koji se trudi da u detalje i sa svih stajališta definira fenomena sa ruba znanosti, mislim da to nije ni toliko bitno. Crtež je dobar, radnja makar nije pretjerano originalna, ipak mi je dobra, epizoda koju neću pamtiti po ničemu posebno, osim možda po naslovnici koja mi je fenomenalna. Onu skupštinu esperovaca, mislim da sam to vidio u jednome filmu, ne sjećam se točno kojem, kada ženska esperovka prepozna ubojicu među okupljenim gostima. Možda će netko znati o čemu govorim.
  05.07.2005
  11:49:00 sati
  Mx2
  uredi
 • Ukupna ocjena 25%

  1, 1, 4, 7

  Grozno. Ovakav stil radnje je kopiran od Argenta (što bi trebalo biti pozitivno), ima tu nekih elemenata Deep Red-a. Clarice koja surađuje sa FBI-om valjda vuče korijene od Clarice iz Kad jaganjci utihnu. Ipak, vrlo dosadno, jedna od najgorih epizoda, Ruju po stoti put dokazuje da nema pojma = oću Chiaverottija!!!!!!!! (Ruju treba uzeti Zapisano krvlju i vidjeti kako se radi priča o manijakalnom ubojici). Kakve su epizode zaredale zadnjih mjeseci, očito je DD mrtav! Sad me strah ovogodišnjeg specijalca, kud baš od Rujua???????????????
  12.07.2005
  18:12:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 45%

  4, 4, 4, 9

  loše,od 75.broja zaredale su koliko toliko solidne epizode,a ova je opet loša,ali ipak ne tako katastrofalna kao Dostava smrti,Pakleni pas ili Svemirac!
  12.07.2005
  18:40:00 sati
  fantom
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 20%

  1, 1, 2, 8

  Prvo: odusevljenje kad sam na CRO kioscima ugledao toliko stripova. Kao u stara dobra vremena. I tako zgrabih Golijata i opazaje.
  Drugo: Ne zna se koji je broj gori. Verovatno ovaj. Dokle ce urednici u Boneliju odobravati ovakve bezvezarije. DD pod hitno u bimestrale. Psihodelicni Maelstrom na naslovnici je odlican. A i Cossu-u sam po prvi put dao prelzanu, ne znam ni sam zasto.
  26.07.2005
  23:33:00 sati
  Barker
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 24%

  2, 2, 3, 3

  Tandem Ruju/Cossu i ovog puta (nije) na visini zadatka - još jedna u nizu loših epizoda.Radnja je užasno dosadna,Dylan opet glumi Majku Terezu i uzme pod zaštitu sirotu Clarice i kao nešto istražuje,a rasplet je jednostavno neuvjerljiv(objašnjenje zbog čega je ubica pobio sve te ljude je priglupo).Dajem plus za Grouchov vic o Micku Jaggeru i to je ujedno sve.Cossu je katastrofa i ako za tako popularan serijal kao što je DD u Bonelliju ne mogu naći boljeg crtača,onda je očito došlo vrijeme velike krize..I Stano se (opet)uklopio u sivilo.Ne znam koliko mu je trebalo za ovu naslovnicu,možda pola sata?Loše..
  13.08.2005
  01:51:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  6, 6, 10, 10

  Epizoda koja nije ništa posebno i ništa spektakularno ali opet meni je zadovoljavajuća. Sviđa mi se crtež Cossu-a, a i naslovnica Stana mi je zakon.
  14.08.2005
  00:26:00 sati
  Godza
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 27%

  1, 3, 2, 9

  bljuh
  19.08.2005
  16:29:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  9, 5, 4, 10

  Sve u svemu strip mi se je sviđao i mogao bih reći da je ova epizoda Rujuu izvrsno uspjela.S druge strane Cossu se
  nije baš iskazao.
  04.09.2005
  11:38:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 69%

  6, 6, 8, 9

  Solidno,ali ne za pamćenje jer ovakvih priča u Dylanu ima mnogo. Naslovnica je dosta dobra, iako je malo neoubičajena, lijepo je obojan onaj pozadinski vrtlog.
  20.09.2005
  08:01:00 sati
  mpavin
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  s obzirom kakve sve epizode dylan doga na žalost imamo priliku čitati u posljednje vrijeme, ova i nije toliko loša koliko se o njoj govori. tačno je da tu ima svih onih već ranije viđenih šablona i rujuevih već uobičajenih scenarističkih banalnosti, ali ipak mi je ova priča mnogo bolja od većine ovih "novijih" koje su izašle u posljednje vrijeme, tako da se ne mogu složiti s toliko oštrim kritikama prethodnika. što se crteža tiče, cossu me prijatno iznenadio i mislim da je crtež jedna od jačih strana cijele epizode, a i naslovnica, barem s ovim novim kolorističkim rješenjima, prija oku.
  30.09.2005
  15:25:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • SSM

  Ukupna ocjena 46%

  4, 4, 5, 7

  Od Rujua ne treba ocekivati puno, pa onda mozda nesto i dobijemo, ali kada se ovaj udruzi sa Cossuom .... Jedino cime su Dylan moze pohvaliti u odnosu na sve ostale Bonellijeve serijale je unikatnost njegovih autora. Ruju je unikat. Chavi je unikat. Sclavi je unikat. Svi na svoj nacin, naravno.
  04.10.2005
  13:08:00 sati
  SSM
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 47%

  3, 4, 6, 8

  Jako loše napravljena epizoda. Bez ikakve inspiracije, priea je jednostavna i naporna. Možda bi bilo bolje da Talijani DD izdaju u dvomjeseenom ritmu. Kvalitet priea bi se (valjda) poboljšao.
  14.02.2006
  07:06:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 15%

  1, 1, 2, 3

  Katastrofalnog Rujua u stopu prati jednako tako tragican Kosu. Gde su stara dobra vremena inkvizicija, eeeehh... Ovo je za lomacu. Zajedno sa autorima, dabome.
  08.06.2006
  21:42:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Uobičajeno sranje dueta Ruju-Cossu. Njima dvojici treba srediti istu žensku, dovesti kod Jerryja Springera i onda ih pustiti da se pobiju međusobno.

  A onda o tome napraviti strip.
  09.06.2006
  10:32:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  izuzetno sranje
  10.06.2006
  21:16:00 sati
  CAGLIOSTRO13
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  7, 6, 8, 6

  Od kada sam se susreo sa Rujuom, nikad nisam od njega očekivao dobru priču. Pa, kad ne očekuješ ništa posebno, ponekad se i iznenadiš. Priča je ok, mogla je biti i bolja da nema tolko greška, ali kako veli stara poslovica: starog mačka ne možeš naučiti novim trikovima. Cossuov crtež je drukčiji je od ostalih crtača i zbog toga mi se sviđa.  Stano naslovnicu mogao i bolje nacrtati...
  04.10.2007
  00:09:00 sati
  Akul
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 32%

  3, 3, 2, 8

  Što reći, nego Ruju i Cossu. BRAVO! Još ovakvih epizoda, i Dylan se može slobodno ugasit.
  13.03.2008
  10:39:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Madcat

  Ukupna ocjena 67%

  7, 8, 5, 7

  Dosta dobra epizoda, pogotovo kraj. Svidja mi se, prica nije bog zna sta ali je ideja simpa, i vrlo je solidno izvedena. Jedino me Cossuov crtez uvek kida, nije los al nije ni dobar. Likovi su mu stalno slicni, a ima cudnu foru da jako voli da crta (ste to skontali) klince sa jako uskim bradama i uvek ima onih scena gde imaju onaj izbuljeni pogled! XD Al dobro, crtezu petca, sredina, naslovnica je ok, a ovo ostalo sam rekao, solidna epizoda, bilo ju je zabavno citati.
  02.04.2008
  19:46:00 sati
  Madcat
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 21%

  2, 2, 2, 3

  Trebao bi postojati zakon koji bi zabranjivao da Pasquale Ruju i Ugolino Cossu zajedno rade stripove. Ustvari, trebao bi postojati zakon koji bi zabranjivao da njih dvojica uopće imaju bilo kakve veze sa stripovima. Mislim da nismo ovo zaslužili. Ustvari, nitko nije.
  02.07.2008
  00:52:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 52%

  6, 5, 5, 4

  uh, šta su se svi obrušili na ovu epizodu, a ja je danas pročitao i nisam se baš tako šokiraonaprotiv, ok mi je priča, nije neka senzacija na kraju, ali nije ni blesavo kao što kažete da je,  a grouchov vic o čitanju s usana mick jaggera mi je odličan
  13.07.2008
  23:39:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 50%

  5, 5, 5, 5

  odvratno
  02.01.2009
  18:07:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Po meni još jedan prosječan DD koji ne odstupa od prosjeka, a koji ga prati već neko vrijeme. Jedina i vječna zamjerka ide Cossuu, čiji je crtež stvarno ispod prosjeka.
  12.01.2009
  16:12:00 sati
  Panon
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 37%

  3, 3, 5, 4

  Bah, bezveze, niš' posebno, čak pomalo glupo...
  Svjetski kongres ESP-ovaca? Dobili su toliku medijsku pozornost a na skup ih je došlo svega nekoliko ESP-ovaca? I još ih se pokušava prokazati šarlatanima? Hmmm, bezveze...
  Crtež prosječan, naslovnica isto iako pomalo neinspirativna.
  Najbolji dio epizode je sama maska te Gručov humor.
  21.10.2009
  21:46:00 sati
  Klukas
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 67%

  8, 7, 6, 4

  Zasto ovako lose ocjene?  Sta bas ovoliko fali ovoj prici?  Jeste da smo vidjeli slicne epizode u Dylanu (Prokleti Dan, Napisano Krvlju, itd.), ali ovo je ipak interesantno, pogotovo ovaj ubica, i njegove metode ubijanja.  Clarice je dobar lik za Dylanov serijal: gluha, pametna, i super zena za Dylana (ne za zenidbu, nego za ovu jednu epizodu).  Crtez mi nije nesto posebno, zato sto mi Cossu nikad nije pasio; naslovnica je nekako losa, ali eto, prica i scenarij su puno bolji nego sto sam i sam ocekivao.  Ona poslednja vinjeta, gdje Clarice gleda sebe u ogledalu/staklu, i vidi masku onog ubice na svom licu, je genijalna.  Nemojte da mislite da su ovo govna od stripa, zasto sto je kombinacija Ruju i Cossu; i ja sam isto mislio kad sam vidio naslovnicu.  Dajte sansu ovoj epizodi, i vidjecete da je ovo dobar razlog da joj date svojih 40 ili 45 minuta, ili koliko god vam treba da procitate jedan strip.  Nije ovo 'masterpiece', ali je ipak puno bolji Dylan nego velicina njegovih epizoda is ovog post-150 broja doba.  

  29.10.2010
  16:12:00 sati
  acestroke
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 69%

  8, 7, 6, 6

  I dok neki ovo smatraju sranjem te imbecilnom idejom (koja očito to baš i nije), meni je ovo savim lijepo sjelo. Mislim da je ovo moj prvi ili drugi susret s Cossuom i otpočetka mi je bio skroz ok crtač. Naslovnica je pomalo retkasta.

  03.07.2011
  20:42:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 62%

  6, 6, 6, 8

  07.06.2012
  11:28:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 65%

  8, 7, 5, 5

  Ruju je dobro odradio priču nemojte sada po ovome pjuvat kada ima puno težih sranja.

  08.06.2012
  13:22:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • danielp

  Ukupna ocjena 17%

  1, 2, 2, 2

  Ima li šta gore nego kad se uhvate Ruju i Cosu i još priča bude glupa!

  Sto puta u Boneliju prežvakani ESP-ovci a ovaj još sa glupom pričom! Retardirani dečak ESP-ovac koji od glavne junakinje prima neka osećanja, pa ubija...

  Nikad više ga neću čitati!

  09.08.2013
  16:17:00 sati
  danielp
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 69%

  8, 7, 6, 6

  Strip nije los, iako je izostalo objasnjenje porijekla one maske, te zasto ju je ubica nosio. Cossuov crtez i Stanova neprivlacna naslovnica kvare ukupnu ocjenu

  19.09.2013
  21:18:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 63%

  7, 6, 7, 3

  Većina komentara je automatski napisana zbog autora epizode. Nisam ni ja ljubitelj ni jednog ni drugog, ali treba dati šansu. Bilo je puno, puno, puno gorih epizoda u D.D.. Ovdje Cossu, za divno čudo, čak nije ni loš, a i sama priča je donekle zanimljiva. Istina, klišeji tako tipični za Ruju-a su tu, ali ovo je super u usporedbi s njegovim slavnim nedjelima. Naslovnica površna i neatraktivna. 

  04.10.2013
  17:40:00 sati
  Spock
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 65%

  7, 7, 6, 5

  Znam da priča nije remek delo ali nisam očekivao ovake niske ocene.

  29.09.2014
  19:59:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • luxi68

  Ukupna ocjena 24%

  2, 1, 4, 3

  Dylan Dog mi nikada nije bio među najdražim stripovima, ali zalomila bi se koja vrhunska epizoda. Ali puno je više sranja kao što he ovo! Od svih junaka mislim da nijedan u tolikom broju ne ponavlja na isti način jednu te istu shemu radnje,  u uvodu netko brutalno i misteriozno ubijen, zatim scena s dylanom kako rjesava skroz lijevu situaciju ispred nenormalno nesposobne policije, pa kreće lagano uvaljivanje DD-a prema nekoj dubokoumnoj i posebnoj ljepotici, ona mu kao neće dati pičke jer je čedna žena, ali na kraju dobri Dylan uvijek nekako umoči dok je emocionalno najranjivija. Onda još par ubojstava i na kraju hvatanke ubojice koji uvijek bude netko najneuočljiviji u prijašnjoj radnji te na kraju dvostruki obrat s klifhangerom... Čim sam pročitao prvih 15 strana znao sam točno kako će sve ići. Naslovnica ljigava, crtež slab, na trenutke se malo izdigne, ali onaj crtež crnkinje je kriminalan, mislio sam da je nekakva sablast iz močvare na onom japancu. Uglavno, jedno veliko sranje.

  02.03.2016
  20:38:00 sati
  luxi68
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 46%

  6, 3, 6, 1

  Pa nije bas prvi put da imamo skenere u glavnoj ulozi. Solidna prica, nista revolucionarno niti novo. Nedostatak napetosti srozava epizodu. Stano, iako se posluzio maskom lika iz epizode, nacrtao je jednu od najgorih naslovnica u karijeri. Da nije smijesno bilo bi zalosno. 

  11.10.2017
  09:46:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 27%

  2, 1, 3, 9

  Potpuni promašaj, a to je s Dylanom jako teško napraviti.Izgleda. Ili ipak ne...

  26.09.2019
  17:12:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 40%

  3, 3, 6, 4

  Vrlo slaba priča koju prati nimalo privlačan crtež. Gluva djevojka kaže da može samo da čita s usana, ali sasvim dobro čuje i kad stoji pored nekog! Nevjerovatna mi je scena čuđenja kad dobije mejl, pa nije u to vrijeme mejl bio novo svjetsko čudo!

  01.08.2020
  17:44:00 sati
  delboj
  uredi
 • Ukupna ocjena 58%

  6, 5, 6, 7

  04.04.2021
  23:07:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 57%

  6, 5, 6, 6

  Koliko sam očekivao, toliko i dobio. Crtež me malo razočarao.

  06.07.2021
  14:38:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  17.08.2021
  18:56:00 sati
  benx40
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 48%

  5, 4, 5, 6

  Ruju nedelja #3

  Ceo taj deo sa esperovcima mi je bezveze, bez duše pisano, bez da me zaintrigira... ubica već viđen kao i puno puta do sad, metode ubijanja takođe. Jedna teško šablonska priča. jedino što ubicu izdvaja jeste pikasovska maska i hranjenje sećanjima. Naravno objašnjenje na kraju prilično kliše, uz Rujuov kjavijevski poslednji kadar koji implicira u duhu klasičnih hororaca da je zlo i dalje prisutno i nikada iskorenjeno. Sviđa mi se recimo scena kada mali japanac izvede dedu napolje da vidi džinovski lepi oblak - a ono Hirošima '45. I osveta šahiste u vidu pozdravljanja ispred fabrike... Sve u svemu jedna nezanimljiva šablonska priča praćena uz slabašan Cossuov crtež. Cossu mi je u ranijim radovima gde je koristio više crne bolji, u ovoj storiji mi je slab, naročito jer se priča oslanja na horor atmosferu a njegov crtež je jedva h od horora, sa drvenim sterilnim figurama i facama. Montanari i Grasani su za njega majstori strave.  

  Sve u svemu, u odnosu na dva prethodna ''Rujuizma'' (Nesmiljeni Hook i Dostava smrti) ovo je priča koja najmanje vređa inteligenciju čitaoca i bez idiotskih rešenja, ali s druge strane i sterilnija / više za zaborav od pomenutih priča. A koliko crtež doprinosi atmosferi dokazuje to da ovakav Cossu ne može da stane na megdan kasnijem Casertanu te ranijem Di Vincenzu.

  10.09.2021
  03:31:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 55%

  5, 6, 5, 7

  Tipična loša Dylanova epizoda, sve je predvidljivo (u svojoj "nepredvidljivosti") i nema tu neke dubine. Ipak, meni je ovo bila relativno zabavna epizoda. Ne znam točno zašto, možda je baš do tih čudaka sa superosjetilima. Crtež je... ah, Cossu. Kao i uvijek. Naslovnica je zato baš blesava, teška psihodelija što mi se sviđa.

  19.09.2022
  16:25:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Solidna epizoda, drago mi je sto se malko poboljsavaju epizode serijala. Kako je doktor78 rekao u svom komentaru, izostalo je objasnjenje nosenja maske. Upravo ta maska koju ubojica i nosi cijelo vrijeme me zaintrigirala i ocekivao sam da ce postojati neka veza s radnjom. Ovako na kraju je ispalo da je to nosio jednostavno zato da ga mi citatelji ne bi mogli prepoznati. Espovce sam vidao vec u epizodama Martina Mystera, a ne sjecam se ovako napamet je li ih bilo i u ranijim Dylanovim epizodama. Ideja sa sjecanjima i time kako se ubojica "hrani" njima je dovoljno zanimljiva. Cossu solidan, ako vec mislite blatiti njega, pogledajte Texove maxije koje je on crtao! Tek tmao je katastrofalan, ovdje na Dylanu cak i pase njegov stil crtanja. Naslovnica je interesantna jer je zbog motiva ponesto drugacija od mnogih drugih Dylanovih iako me odmah podsjetila na jednu prijasnju. Bas sam danas citao i epizodu "San razuma" u kojoj je ajmo reci slican motiv uzet - motiv slikarstva. Ono sto je tamo Munch, to je ovdje Picasso. :) 

  10.12.2022
  23:39:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1725
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1667
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1619
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1511
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1500

Aukcije

Forum